FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 maart 2011

Adebayor na jaar terug bij Togo

Aanvaller Emmanuel Adebayor keert zondag terug in het Togolees elftal, dan speelt het land tegen Malawi in de kwalificatie voor de Afrika Cup van 2012. De 27-jarige Adebayor kwam niet meer voor zijn land uit sinds de bus van Togo aan de vooravond van de Afrika Cup van vorig jaar in Angola door rebellen werd beschoten.

De door Manchester City aan Real Madrid verhuurde Adebayor speelde tot nu toe 42 interlands. Daarin scoorde hij 23 keer. Zonder Adebayor won Togo de eerste vijf kwalificatieduels nog niet. Drie keer werd gelijkgespeeld, twee keer werd verloren.

Bij de aanslag kwamen twee stafleden en een buschauffeur om het leven. "Ik word nog steeds achtervolgd door de gebeurtenissen die ik die verschrikkelijke middag heb gezien", laat Adebayor op de website van de FIFA weten.

Togo werd oorspronkelijk voor twee Afrika Cup-toernooien geschorst omdat de voetbalploeg zich onder druk van de regering had teruggetrokken na de aanslag in januari 2010. In mei won het West-Afrikaanse land een arbitragezaak die het bij het CAS had aangespannen tegen de Afrikaanse voetbalbond CAF.


Adebayor keert terug bij Togo (Foto: Novum)

Cuba laat twee dissidenten uit 2003 vrij

Ook de laatste twee van de 75 dissidenten die in 2003 in Cuba werden opgepakt komen binnenkort vrij. Dat heeft de katholieke kerk van Cuba dinsdag meegedeeld.

Het gaat om Felix Navarro en José Daniel Ferrer, twee activisten die elk tot 25 jaar gevangenisstraf waren veroordeeld. De autoriteiten beschouwen alle dissidenten als gewone misdadigers, die door de Verenigde Staten worden betaald om de Cubaanse regering te destabiliseren.

De Cubaanse regering heeft de opgepakte activisten in groepjes vrijgelaten na een overeenkomst tussen president Raúl Castro en kardinaal Jaime Ortega van Havana in juli. De meeste vrijgelaten dissidenten stemden ermee in om met hun gezinnen in Spaanse ballingschap te gaan, maar de laatste maanden stokten de vrijlatingen omdat een twaalftal weigerde Cuba te verlaten; uiteindelijk is de regering gezwicht en mochten zij in Cuba blijven.

Cubaanse functionarissen klagen dat het gebaar weinig respons heeft gekregen in Washington en de Europese hoofdsteden. De afgelopen weken besteedde de staatstelevisie veel aandacht aan de contacten tussen leden van de oppositie en Washington, compleet met wazige beelden van hun ontmoetingen met Amerikaanse diplomaten op het eiland.

Meisje (7) komt om bij ongeval Utrecht

Een 7-jarig meisje is dinsdagavond om het leven gekomen bij een ongeval in Utrecht. Het meisje keek vermoedelijk niet uit tijdens het oversteken en werd aangereden door een auto, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond aan het begin van de avond plaats aan de Magelhaenlaan. Het kind werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar het meisje korte tijd later overleed. De politie zoekt nog uit wat er precies is gebeurd.

Cel geëist tegen Belgische hooligans Groesbeek

Tegen zes Belgische hooligans zijn dinsdag voor de rechtbank in Arnhem straffen tot acht maanden cel geëist voor hun aandeel in de ongeregeldheden rond een oefenwedstrijd van NEC tegen GBA. De wedstrijd zou in juli 2009 in Groesbeek worden gespeeld, maar wegens de ongeregeldheden die kort voor het duel uitbraken werd deze afgelast.

Supporters van de Belgische club GBA trokken 18 juli 2009 vechtend de tribune en het veld op. Daarbij werd met voorwerpen gegooid en schopten en sloegen de hooligans verschillende mensen uit het publiek, een fotograaf en stewards en spelers van NEC.

Ook werden een dug-out, stadionstoeltjes en reclameborden vernield. Buiten het stadion sneuvelden enkele ruiten van een woning en auto's in de buurt. Zeven mensen moesten zich met verwondingen melden bij een ziekenhuis of huisarts voor behandeling. Een persoon liep blijvend letsel op.

De zes hooligans die dinsdag terechtstonden zijn de hoofdverdachten. De zes zijn in de leeftijd van 24 tot 40 jaar. Ze worden allemaal verdacht van het plegen van geweld. Twee is daarnaast diefstal met geweld ten laste gelegd. Ook worden er drie verdacht van mishandeling en een van hen wordt ook beschuldigd van twee gevallen van zware mishandeling en het vernielen van een ruit.

De geëiste straffen variëren van twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk tot een gevangenisstraf van zes maanden.

Zeven andere Belgische verdachten in de zaak moeten 30 mei voorkomen voor de rechtbank in Arnhem.

Sexy camouflage

Onze lijven zijn grofweg in te delen in vier hoofdvormen; de appel, de peer, de plank en de zandloper. De appel en de peer winnen zienderogen aan terrein, de mensen worden gemiddeld steeds dikker en zwaarder. In de tijd van Rubens zou dat geen enkel probleem zijn, maar gerelateerd aan het huidige heersende schoonheidsideaal en aan de voortschrijdende gezondheidsinzichten streven we toch massaal naar ‘dat maatje minder’. In eerste instantie waren het vooral de vrouwen die zich langs de geldende esthetische lat legden, maar inmiddels komen ook mannen niet meer weg met 'mijn verzameld kapitaal' of ‘het afdakkie waaronder goed gereedschap hangt’.

Libië: Arabische interventie verwacht

De Verenigde Staten verwachten dat binnen enkele dagen meer Arabische landen een bijdrage gaan leveren aan de interventie in Libië. Dat heeft een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris dinsdag gezegd.

De functionaris, die anoniem wilde blijven, maakte niet bekend om welke landen het gaat. De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië liet dinsdag echter na overleg met de Britse premier David Cameron in Londen weten dat zijn land de VN-resolutie die de interventie mogelijk maakte sterk steunt. Hij zei echter niets over eventuele militaire steun.

Duitsland uit NAVO-operatie Middellandse Zee

Duitsland heeft dinsdag zijn militairen en militaire middelen teruggetrokken uit de NAVO-operatie in het Middellandse Zeegebied. Berlijn nam die stap na een besluit van de NAVO om het wapenembargo tegen Libië te gaan controleren.

Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie dinsdagavond gezegd. De zegsman stelde dat twee fregatten en twee boten met in totaal 550 militairen die zich op de Middellandse Zee bevinden weer onder Duitse leiding komen te staan. Zestig tot zeventig Duitse militairen die aan een missie met AWACS-vliegtuigen deelnamen, worden teruggetrokken.

De woordvoerder van het ministerie stelde dat de NAVO bij het controleren van het wapenembargo in noodgevallen mogelijk zelf wapens moet gaan gebruiken. Duitsland wil niet aan zo'n gewapende actie meedoen. Zaterdag zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat Duitsland niet meedoet aan het internationale militaire ingrijpen in Libië.

Duitsland uit NAVO-operatie Middellandse Zee
Duitsland kapt ermee (Foto: ANP)

Hillen: Deelname kost 20 miljoen euro

De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie in Libië kost in totaal ongeveer 20 miljoen euro. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie dinsdagavond gezegd. Het geld komt uit de HGIS, een potje op het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarin geld van meerdere ministeries zit voor internationale inzet.

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen worden volgens Hillen ingezet om het wapenembargo te controleren. Ze zullen daartoe vooral boven de kust voor Libië toezien op het naderen van vliegtuigen. De F-16's richten zich niet op doelen op het water of op de grond, aldus de minister.

Hillen: deelname kost 20 miljoen euro
Hillen: Deelname kost 20 miljoen euro (Foto: ANP)

Chili vraagt VS om documenten CIA

Chili gaat de Verenigde Staten om documenten van de CIA vragen om mensenrechtenschendingen uit het verleden op te lossen. Dat heeft de Chileense president Sebastian Pinera dinsdag in een interview gezegd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd alle verzoeken van de Chileense regering in overweging te nemen die rechters in Chili kunnen helpen om mensen gelieerd aan de dictatuur van Augusto Pinochet te berechten.

Pinera zegt dat hij documenten zal aanvragen die betrekking hebben op honderden zaken, waaronder de mysterieuze dood van de voormalig Chileens president Eduardo Frei Montalva. Pinera zei in het interview vastberaden te zijn gerechtigheid na te streven in 'al deze mensenrechtenzaken'.

'Toch zetel voor provinciale partijen in Senaat'

De provinciale partijen, verenigd in de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), krijgen mogelijk toch een zetel in de Eerste Kamer. Statenleden van ouderenpartij 50Plus moeten op de OSF gaan stemmen om deze partij aan een zetel in de Senaat te helpen. Voorwaarde van 50Plus is echter dat nummer twee van de lijst van de ouderenpartij Kees de Lange plaats mag nemen op het pluche.

Dat meldt de NOS dinsdagavond. Zowel voorzitter van de OSF Jabik van der Bij als partijleider van 50Plus Jan Nagel bevestigt noch ontkent het bericht dinsdagavond.

De OSF heeft ongeveer twee derde van een Kamerzetel. Daarmee zou de OSF uit de Senaat verdwijnen. Ouderenpartij 50Plus heeft echter ongeveer 1,3 Kamerzetels. Volgens de NOS heeft de OSF zaterdag in een vergadering besloten de samenwerking met de ouderenpartij van Nagel aan te gaan.

Dinsdag zouden zowel de Statenleden van de OSF als van 50Plus een schriftelijke verklaring hebben gekregen over de afspraak. Als de Statenleden deze verklaring ondertekenen, zouden zij zich verplichten volgens die afspraak te stemmen.

OSF-voorzitter Van der Bij laat dinsdagavond desgevraagd weten dat eerst alles rond moet zijn, voordat met meer informatie naar buiten wordt getreden. "We zitten nog in de broedfase."

Statenlid van de Partij voor Zeeland Johan Robesin heeft aan de NOS laten weten dat de OSF-zetel een onafhankelijke zetel wordt. De Lange gaat volgens hem opkomen voor lokale en regionale belangen. Het stemgedrag zal afhangen van het dossier, zegt hij.

Partijleider van 50Plus Jan Nagel liet eerder al weten dat zijn partij niet tot de gedoogcoalitie kan worden gerekend. "Dit kabinet doet te weinig voor ouderen. Wij zullen alle wetsvoorstellen een voor een zakelijk beoordelen."

De gedoogcoalitie lijkt 37 van de 75 zetels in de Eerste Kamer te krijgen. Daarmee hebben CDA, VVD en hun gedoogpartner PVV geen meerderheid. De daadwerkelijke samenstelling van de eerste Kamer wordt echter pas 23 mei bepaald, als de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer mogen kiezen.

Tiger Woods heeft nieuwe vriendin

De golfer Tiger Woods is gezien met een nieuwe vriendin. De 22-jarige blonde schone draagt de naam Alyse Lahti Johnston en ze zien elkaar sinds een aantal maanden regelmatig. Ze waren ook gezien op het jacht van Tiger Woods.

Maar volgens Johnston zijn ze slechts goede vrienden. "Ik zie mezelf niet als vriendin van Tiger. We hebben gewoon een leuke tijd als we elkaar ontmoeten," schreef Johnston in een sms-bericht aan een goede vriendin van haar.

In augustus vorig jaar was Tiger Woods gescheiden van zijn vrouw Elin Nordegren nadat was gebleken dat Woods zo nu en dan vreemdgaat met andere vrouwen.


Tiger Woods heeft nieuwe vriendin (Foto: Facebook)

Libië: NAVO begint operatie

De NAVO heeft besloten een operatie te beginnen om het wapenembargo tegen Libië te controleren. Alle bondgenoten zijn bereid hun verantwoordelijkheid te nemen om een einde te maken aan het ontoelaatbare geweld tegen Libische burgers in overeenstemming met de VN-resolutie over Libië.

Dat maakte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag bekend. Daarnaast heeft de NAVO haar plan klaar om toe te zien op naleving van het vliegverbod boven Libië, dat door een internationale coalitie werd afgedwongen.

NAVO begint operatie tegen Libië
NAVO gaat in actie komen (Foto: ANP)

HCKZ stuurt trainer Bogaard weg

Hockeyclub Klein Zwitserland heeft per direct afscheid genomen van  Bas Bogaard als trainer van de vrouwenploeg. Zijn taken zullen tot het einde van het seizoen worden waargenomen Assistent-coach Eric van der Pol.

"We zien de noodzaak tot structurele wijzigingen om de ploeg weer vlot te trekken. Hiermee denken we het jonge en talentvolle vrouwenteam van HCKZ een goede uitgangspositie te geven voor de zware laatste weken van de competitie", aldus Maarten van Grimbergen, bestuurslid tophockey van HCKZ.

HCKZ bezet momenteel de laatste plaats in de hoofdklasse met slechts drie punten uit dertien wedstrijden.

Zanger Van Halen ontvoerd door aliens

Sammy Hagar is een baas. De voormalige zanger van de rockband Van Halen is namelijk ontvoerd door aliens. En dat is niet het enige. Hij is zelfs door de buitenaardse wezen gepenetreerd, zo beweert Hagar zelf.

"Het was echt. Aliens plugden zich in mij, het was een downloadsituatie", zo vertelde de rocker in een interview aan MTV. "Maar dat was lang voordat er computers waren, er waren zelfs nog geen mobiele telefoons. Ze hebben iets in mij gedownload, dat besef ik nu pas. Oftewel ze hebben iets uit mijn brein geüpload, als een soort experiment. 'Laat ons eens kijken wat die kerel weet', zie je?"

Hagar heeft overigens wel vaker bezoek gehad van ruimtemannetjes. Als kleuter zag hij al een UFO in de buurt van zijn huis. "Laten we duidelijk wezen, dit is geen grap", benadrukt Hagar. "Het is echt gebeurd!"

KNVB slaat belangrijke slag tegen internetpiraterij

De KNVB heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen internetpiraterij, zo laat de voetbalbond via zijn website weten. Een rechter van de rechtbank Den Haag wees vonnis in een zaak die door de KNVB en verschillende internationale sportorganisaties was aangespannen.

De exploitant van de website Myp2p biedt illegale beelden van live voetbalwedstrijden en andere sportevenementen aan, tot ergernis van de KNVB, die als winnaar uit de bus kwam. De rechtbank bevestigde dat de opnamen van sportwedstrijden auteursrechtelijk beschermd zijn. Verder oordeelde zij dat het ter beschikking stellen van links naar materiaal dat inbreuk maakt op het auteursrecht van de KNVB, illegaal is en schade toebrengt aan de KNVB en andere sportorganisaties.

De rechtbank veroordeelde Myp2p om het illegale materiaal binnen 24 uur van internet te halen. Doet het bedrijf dit niet, dan wacht hen een fikse boete. De KNVB en andere sportorganisaties beraden zich nu op verdere stappen tegen Myp2p om de door hen geleden schade te verhalen. De KNVB zegt zeer blij te zijn met de uitspraak.

Hyves biedt online gedenksteen

Wat te doen met persoonlijke onlineprofielen op sociale netwerken als iemand is overleden? Dat is een vraag die veel nabestaanden hoofdbrekens kan bezorgen. Hyves biedt nabestaanden sinds dinsdag de mogelijkheid een onlinegedenksteen te creëren voor overleden Hyvers.

Daarmee voorkomt Hyves pijnlijke situaties. Het is immers erg wrang als Hyves of Facebook nabestaanden attendeert op een naderende verjaardag van iemand uit hun kring die al is overleden. Net zo pijnlijk zijn de suggesties van netwerksites, waartoe ook LinkedIn en Twitter behoren, om vriend of volger te worden van iemand uit het hiernamaals.

"Acteur Antonie Kamerling is iemand die door Twitter nog geregeld aan anderen wordt voorgesteld om te gaan volgen. Gek genoeg steeg het aantal volgers van zijn account zelfs na zijn dood", zegt Gerrit Jan Bloem, oprichter van Ziggur. Deze website vervult sinds een half jaar de laatste wens van overleden gebruikers van sociale media, als ze dat voor hun dood tenminste goed hebben geregeld. "Ziggur neemt daarmee nabestaanden, die vaak niet over alle wachtwoorden beschikken, de zorg uit handen", zegt Bloem. Ziggur verwijdert tevens vraag- en aanbod op sites als Marktplaats na een sterfgeval.

Hyves hoort maandelijks tweehonderd keer over het heengaan van een Hyver, vertelt hoofdredacteur Nine Ludwig. "Iets meer dan de helft van de nabestaanden koos er daarna voor het hele profiel te verwijderen." Voortaan kunnen nabestaanden ook kiezen voor de in memoriam status. "In de nieuwe situatie komt de overlijdensdatum prominent op het profiel te staan en blijft de leeftijd van de Hyver voortaan gelijk. En vrienden krijgen niet langer pijnlijke verjaardagsnotificaties", zegt Ludwig. Hyves zet tevens de chatfunctie uit en schermt de inbox af zodat nabestaanden geen privéberichten kunnen lezen.

Ludwig: "Vrienden kunnen wel doorgaan met krabbelen, zodat er een onlinegedenkregister ontstaat." Alsnog een vriendschap aangaan met overleden Hyvers is niet mogelijk. Hyvers kunnen na hun dood immers niet meer instemmen met vriendschapsverzoeken.

Bloem zegt dat ieder sociaal netwerk er bij sterfgevallen een eigen beleid op nahoudt. Dat maakt het er voor nabestaanden niet overzichtelijker op. "Daarom is het voor gebruikers van sociale media van het grootste belang om bij leven na te denken over je digitale erfenis."

Hyves biedt online gedenksteen
Hyves biedt online gedenksteen (Foto: ANP)

Stichting Red NAC wil eigen glazen huis

Breda staat momenteel in het teken van het redden van NAC. Afgelopen zaterdag werd tijdens het duel tussen NAC en FC Groningen de actie Red NAC in het leven geroepen en nu vier dagen later zijn de eerste acties een feit.

De stichting Red NAC heeft het idee opgevat om in het stadion van NAC Breda een glazen huis te gaan bouwen. "We willen net als bij het Glazen Huis enkele prominenten vier dagen opsluiten," aldus woordvoerder Leon Deckers. Het huis zal vermoedelijk tijdens de ontknoping van Red NAC rond een thuiswedstrijd van de club worden neergezet.

Ballack excuseert zich voor beledigingen richting Köln

Michael Ballack heeft zijn excuses aangeboden voor zijn wangedrag na afloop van het Bundesliga-duel tussen Schalke 04 en Bayer Leverkusen. Ballack zong afgelopen weekend beledigende teksten als "ScheiB FC Köln" mee met de supporters van Leverkusen, dat met 2-0 had gewonnen van Schalke 04. Ballack moet zich verantwoorden bij de tuchtcommissie.

"Het is zeker niet verstandig geweest van mij om zulke uitspraken over Köln te doen", is Ballack schuldbewust tegenover Bild. "Maar dit kan in de euforie van een overwinning gebeuren. Het mag echter niet. Daarom heb ik er ook geen problemen mee om mijn excuses aan te bieden aan de fans van Köln en de club."

De Duits international wordt aangeklaagd wegen 'onsportief gedrag'. Doelman Tim Wiese van Werder Bremen kreeg een boete van achtduizend euro voor een soortgelijk vergrijp.

Nieuwe Spider-Man-game op WonderCon

Zaterdag 2 april zal er op de Amerikaanse WonderCon, een comic-book-conventie, de nieuwe Spider-Man-game van Activision getoond worden. De presentatie duurt een uur en zal details, screenshots en filmpjes bevatten van de nieuwe Spider-Man-game. De presentatie wordt hoogstwaarschijnlijk door ontwikkelaars van Beenox Games gehouden.

Beenox is de ontwikkelaar van de laatste game in de serie, Spider-Man: Shattered Dimensions. Activision heeft pas geleden al aangegeven dat ontwikkelaar Beenox voortaan de Spider-Man-games onder handen zal krijgen. We zullen nog even op informatie moeten wachten.

 

Knecht verwerkt zichzelf tot veevoer

Een knecht op een boerderij in het Kroatische Donja Dubrava heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De 44-jarige heeft zichzelf verwerkt tot veevoer.

De arme knecht is tijdens het werk in een mixer voor veevoer gevallen. Het enorme apparaat heeft de man geplet en vervolgens in stukken gehakt.

Het lichaam van de man was letterlijk puree geworden. De identiteit van het slachtoffer kon alleen nog maar worden achterhaald middels DNA-onderzoek.

Hugh Jackman geeft concertreeks in San Francisco

Hugh Jackman gaat twee weken lang optredens verzorgen in San Francisco. De 42-jarige Australische acteur staat in de Curran Theatre op de planken met bekende liedjes uit Hollywoodfilms en Broadwaymusicals, hij wordt bijgestaan door een zeventienkoppig orkest.

Jackman heeft naast zijn Hollywoodcarrière al een lange musicalcarrière op zijn conto staan. Zo trad hij op in Beauty and the Beast en Sunset Boulevard. Ook liet hij tijdens de presentatie van de Oscars in 2009 zien dat hij beschikt over zang- en danstalent.

Na het succes van een eenmalig concert in Las Vegas in 2005, was het wachten op een nieuw muzikaal optreden. De concertreeks in San Francisco vindt van 3 tot 15 mei plaats. Als deze een succes blijkt, bestaat de mogelijkheid van een reprise in New York.


Hugh Jackman (Foto: Novum)

Rukker nekt kinderpornokijkende huisgenoot

Een 43-jarige liefhebber van kinderporno is op een lullige manier tegen de lamp gelopen. De Groninger werd betrapt toen de politie een kijkje kwam nemen naar aanleiding van een melding over zijn huisgenoot. De laatste was zichzelf aan het aftrekken op het balkon.

Naar aanleiding van de melding over de rukker besloot men een kijkje te nemen in de woning van de mannen. Hier stuitte de politie op een harde schijf met ruim 35.000 foto's en  een kleine 250 filmpjes met naakte kinderen.

Er is een jaar cel tegen de man geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De advocaat van de Groninger pleit echter voor een paar uur schoffelen. De beste man zou de kinderporno slechts hebben bewaard voor een vriend. Op 4 april zal de rechter uitspraak doen.

BelCompany overgenomen door Vodafone

Macintosh Retail Group heeft met Vodafone een intentie-overeenkomst getekend voor de verkoop van onderdeel BelCompany. Dit maakt het retailbedrijf dinsdag nabeurs bekend.

Als de ondernemingsraden van beide bedrijven en de Nederlandse Mededingings Autoriteit de overname goedkeuren, betaalt Vodafone 120 miljoen euro voor BelCompany, dat zonder kasmiddelen of schuld wordt overgedragen.

Macintosh verwacht op de transactie een netto resultaatbijdrage te realiseren van tussen de 85 miljoen en 90 miljoen euro.

Macintosh zegt strategische prioriteit te geven aan de onderdelen Fashion en Living, waar de onderneming internationaal de meeste groeimogelijkheden ziet. De verkoopopbrengst van BelCompany zal dan ook worden aangewend voor investeringen in deze sectoren. Bovendien is in Telecom volgens Macintosh sprake van een verschuiving binnen de abonnementenmarkt van nieuwe aansluitingen naar verlengingen van bestaande abonnementen, die minder winstgevend zijn voor BelCompany.

Bestuursvoorzitter Frank de Moor van Macintosh stelde begin maart nog geen concrete plannen te hebben om de minder renderende telecom- en automotive-activiteiten af te stoten, maar sloot verkoop bij 'een goede prijs' ook niet uit.

"De met Vodafone Libertel afgesproken voorwaarden zijn van dien aard dat het verantwoord wordt geacht om de substantiële bijdrage van BelCompany aan het bedrijfsresultaat van Macintosh Retail Group op te geven", zegt het bedrijf nu.

BelCompany realiseerde afgelopen jaar een omzet van 181,3 miljoen euro en een resultaat voor rente en belastingen (EBIT) van 14,7 miljoen euro, tegen een omzet van 1,13 miljard euro en een EBIT van 55,9 miljoen euro voor geheel Macintosh.

Het aandeel Macintosh sloot dinsdag op 18,90 euro.

Bryan Adams beloond met ster op Walk of Fame

Bryan Adams heeft maandag een ster op de Walk of Fame in Hollywood gekregen. De tegel van Canadese rockzanger ligt voor een muziekinstituut. Adams heeft er al een carrière van meer dan dertig jaar opzitten.

De Grammy-winnaar, die zijn eerste contract tekende voor een dollar, gelooft dat de muziekwereld een stuk harder is geworden. "Ik heb medelijden met de opkomende muzikanten. Ze zijn misschien nooit in staat om hun huur fatsoenlijk te betalen", vertelt Adams in een interview met de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. "Het is veel lastiger dan het ooit was. Ik neem mijn petje af voor degenen die nu muziek maken en vooruitgang boeken."

De 51-jarige zanger zegt dat hij niet aan een talentenjacht mee zou doen als hij nog een jong muziektalent zou zijn. "Ik zou waarschijnlijk niet eens mee mogen doen." Een baan als jurylid ziet hij ook niet zitten. "Het zou lastig voor me zijn om zo lang op de televisie te zijn en ik hou er niet van om mensen te bekritiseren."


Bryan Adams beloond met ster op Walk of Fame (Foto: Novum)

Opnieuw vliegtuigbommen gevonden in Bakel

In het Brabantse Bakel zijn opnieuw twee vliegtuigbommen gevonden. Het gaat om twee duizendponders, meldt de gemeente dinsdag.

De bommen werden gevonden op het bedrijventerrein Bolle Akker tijdens een onderzoek naar mogelijke explosieven dat werd uitgevoerd vanwege de uitbreiding van het bedrijventerrein. Afgelopen zomer werden in de nieuwe wijk Neerakker, dat grenst aan de Bolle Akker, al twaalf vliegtuigbommen gevonden.

Ook de twee bommen die nu zijn opgedoken, moeten worden ontmanteld en geruimd, schrijft de gemeente dinsdag in een brief aan omwonenden. Wanneer dit gaat gebeuren en wat de consequenties zijn voor de bewoners, is nog onduidelijk. De gemeente, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de politie bespreken woensdag wat er met de twee bommen moet gebeuren.

Helmonder aangehouden voor opblazen eigen woning

Een 38-jarige Helmonder is maandag op een politiebureau in zijn woonplaats aangehouden. De man wordt ervan verdacht dat hij in november een gasexplosie heeft veroorzaakt in zijn flatwoning.

De politie had de man gevraagd naar het bureau te komen. Hij wordt vastgehouden voor verder onderzoek.

De explosie vernielde de gevel van de woning van de verdachte. Andere woningen in het appartementencomplex liepen schade op. Veertien woningen moesten worden ontruimd. De 38-jarige verdachte liep tweede- en derdegraads brandwonden op.

FC Dordrecht niet verder met Lee

FC Dordrecht en trainer Henny Lee gaan aan het einde van het seizoen uit elkaar. Dat maakte de eerstedivisionist vandaag bekend. De beslissing om het aflopende contract van de 49-jarige oefenmeester niet te verlengen werd in onderling overleg genomen, stelt Dordrecht. De reden voor de beslissing is niet bekendgemaakt.

Dordrecht staat momenteel negende in de Eerste Divisie en maakt nog volop kans op het halen van de play-offs. "Die doelstelling blijft ook overeind", meldt Lee op de clubsite van Dordrecht. "Met deze groep kunnen we dat zeker nog bereiken. Daar gaan we nu met zijn allen keihard voor aan de slag."

Alves verlengt bij FC Barcelona

Rechtsback Dani Alves heeft zijn contract bij FC Barcelona verlengd. De 27-jarige Braziliaan is nu tot 2015 aan de Spaanse kampioen verbonden, meldt Barcelona dinsdag op de clubsite. Alves' oude contract liep tot de zomer van 2012. Woensdagavond zet de verdediger zijn handtekening onder het nieuwe contract.

Alves kwam in 2008 van Sevilla naar Barcelona. Daar werd hij vrijwel direct een vaste waarde en speelde hij tot nu toe 89 competitieduels. De opkomende rechtsback scoorde daarin tien doelpunten. Eerder dit seizoen deden geruchten de ronde dat Manchester City Alves deze zomer tot een transfer naar de Premier League zou willen verleiden.

Alves won bij Barcelona in zijn eerste twee seizoenen de Spaanse titel en ook dit jaar staat de Catalaanse club er goed voor. In 2009 won de club de Copa del Rey en in 2009 en 2010 werd ook de Spaanse Supercup aan de palmares toegevoegd. In 2009 won de club bovendien de Champions League, de Wereldbeker en de Europese Supercup.


Dani Alves verlengt bij Barcelona (Foto: Novum)

EDI keert terug in Mass Effect 3

Artificial Intelligence, EDI, uit Mass Effect 2 zal terugkeren in Mass Effect 3. De stemactrice van EDI, Tricia Helfer, heeft dit zelf aangegeven via twitter. In een tweet gaf de dame in kwestie aan dat ze zojuist klaar was met de eerste stem-sessie voor EDI in Mass Effect 3.

Meer informatie over Mass Effect 3 is er niet bekend en Helfer heeft verder ook niks gezegd over de game. Tricia Helfer heeft haar stem ook eerder verleend aan HALO ODST (Veronica Dare) en StarCraft II (Sarah Kerrigan). Mass Effect 3 staat gepland voor een release in eind 2011 en zal uitkomen op de PC, PS3 en Xbox 360.

EDI
EDI

Feyenoord trekt aanbieding Vlaar weer in

Feyenoord heeft het aanbod dat het aan verdediger Ron Vlaar gedaan heeft weer in. De club wilde het in 2012 aflopende contract met de aanvoerder verlengen, maar ziet hier nu voorlopig van af.

Vlaar wilde nog niet bijtekenen en voor Feyenoord geldt dat de club niet kan garanderen dat het in de toekomst een soortgelijk bod zal kunnen doen. Wil de verdediger toch in Rotterdam blijven dan zullen de onderhandelingen opnieuw gestart moeten gaan worden. Vervolggesprekken zijn nog niet gepland.

Stefan de Vrij zat ook met Feyenoord aan tafel, maar die gesprekken vielen tegen. "Niet in detail, vind ik niet fair, dat is tussen Feyenoord, Stefan en mij. We blijven wel praten, wordt dus vervolgd," zei Jeroen Hogewerf namens de centrale verdediger.

Tweede Kamer wil bankiersbonussen terughalen

Het kabinet moet alle bonussen terughalen die sinds 2008 zijn betaald bij financiële instellingen die staatssteun hebben gekregen. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een voorstel dat was ingediend door PVV'er Roland van Vliet.

Het gaat om bonussen die bij ABN Amro, ASR Verzekeringen, ING, SNS Reaal en Aegon zijn uitgekeerd. De Kamer wil dat er met terugwerkende kracht 100 procent belasting wordt geheven over de bonussen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft zich eerder uitgesproken tegen het plan.

De PvdA was een van de partijen die het voorstel van de PVV steunde. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk twijfelt echter aan de uitvoerbaarheid. "Het achteraf belasten van een bonus wordt natuurlijk heel moeilijk. Maar op deze manier hoopt de Kamer ook een middel in handen te krijgen om een einde te maken aan bonussen in de toekomst." PVV-leider Geert Wilders noemt het 'fantastisch' dat de motie van zijn partij is aangenomen.

De Jager liet zondag in Buitenhof weten dat hij banken die in de toekomst aan het staatsinfuus komen, gaat verbieden om bonussen uit te delen aan bestuurders. Plasterk noemt dit 'een wassen neus'. "Op het moment dat een nieuwe bank staatssteun krijgt, kun je altijd dit soort bepalingen opnemen."

Vorige week ontstond ophef over de bonussen die vorig jaar zijn uitbetaald bij ING, dat nog 5 miljard moet terugbetalen aan de staat. Zo bleek topman Jan Hommen 1,25 miljoen euro bonus te krijgen. Dinsdag werd bekend dat de ING-top afziet van de bonussen.

Hamilton: "Red Bull geen puur raceteam"

Het lijkt er op dat Lewis Hamilton voorlopig niet naar Red Bull Racing wil gaan vertrekken. Die renstal zette de deur open voor de Brit, maar de wereldkampioen van 2008 zegt dat Red Bull slechts een energiedrankjesfabrikant is en dat McLaren spoedig weer titels zal gaan pakken.

De Britse media meldden dat Hamilton McLaren mogelijk wil verlaten omdat het team weer geen winnende auto heeft gebouwd en dat Red Bull als winnend team bij hem in beeld is. Hamilton zelf ontkent vanuit Australië alles en denkt dat de dominantie van Red Bull niet lang zal gaan duren. "Ik ben er 100 procent zeker van dat Ferrari en McLaren dat nooit laten gebeuren. Zij (Red Bull red.) zijn veel minder lang in de sport dan onze teams."

"Lange tijd hebben Ferrari en McLaren de dienst uitgemaak en nu is er een nieuw team dat ons van de troon heeft gestoten. Maar ik weet zeker dat beide teams alles zullen doen om aan de top te blijven. Red Bull is geen constructeur, maar een energydrinkfabrikant. Het is een energydrinkfabrikant tegen de historie van Ferrari en McLaren. Ik weet niet wat hun plannen zijn. Ons team wil een nog grotere constructeur worden, net als Ferrari, en wij blijven eindeloos lang in de sport. Het is puur een raceteam."

Backstab eerste maand exclusief voor Xperia Play

Sony Ericsson Xperia Play is nog niet eens te koop en heeft al zijn eerste timed exclusive te pakken. Backstab, een action-adventure van Gameloft, verschijnt de eerste maand exclusief op de 'PlayStation Phone'. Later zal de game ook op andere Android-toestellen verschijnen aldus Gameloft.

Gameloft ziet de smartphone met game-controls ook wel zitten als publisher van games voor smartphones:

"We are truly excited to continue our support of Xperia Play with an exclusive release of BackStab, bringing the action adventure experience to a new level. We already have a strong line-up for Xperia PLAY and its capabilities as a fully enabled smartphone with dedicated gaming controls make this device one powerful contender in the gaming space."

Sony Ericsson is uiteraard blij met exclusive support voor hun Xperia Play, ook al is het maar tijdelijk:

"We are delighted that Gameloft have chosen to launch this stunning new title first on Xperia PLAY. BackStab sets a high benchmark graphically and technically for gaming on a smartphone and it is a fantastic addition to the fast growing portfolio of quality releases for Xperia PLAY"

Backstab

Backstab

Backstab is een action-adventure die zich afspeelt in de 18e eeuw op een Caribisch eiland. Je speelt als hoofdrolspeler Henry Blake en je bent uit op wraak nadat je vals beschuldigd bent van verraad. Naast de hoofdverhaallijn zijn er ook talloze sidequests te spelen. Backstab moet in het tweede kwartaal van 2011 beschikbaar zijn.

'Religies ten dode opgeschreven in Nederland'

De secularisatie is onomkeerbaar in een aantal Westerse landen, waaronder Nederland. Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag op basis van onderzoek, dat is gepresenteerd tijdens een wetenschappelijk congres in de Amerikaanse stad Dallas.

Een team van wetenschappers heeft de bevolkingsregisters van negen landen (Nederland, Ierland, Tsjechië, Finland, Zwitserland, Oostenrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland) onderzocht. Deze landen vragen burgers bij bevolkingsonderzoek of ze zijn ingeschreven als lid van een geloofsgemeenschap.

"In een groot aantal moderne seculiere democratieën is sprake van een trend waarin mensen zichzelf beschouwen als niet aangesloten bij enige religie", aldus Richard Wiener van de Universiteit van Arizona. "In Nederland is dat 40 procent; de hoogste score die we zagen was Tsjechië met 60 procent."

'Religies ten dode opgeschreven in Nederland'
'Religies ten dode opgeschreven in Nederland' (Foto: ANP)

Motorstorm Apocalypse komt volgende week uit

Sony Europe heeft aangegeven dat Motorstorm Apocalypse volgende week donderdag, 31 maarrt, in de winkel zal liggen. De game zou eigenlijk afgelopen vrijdag al uit moeten komen maar is voor twee weken uitgesteld vanwege de ramp in Japan. De Amerikaanse-versie is nog voor indefinitief uitgesteld.

Sony zelf geeft aan erg mee te leven met de medewerkers, familieleden en mensen uit Japan. Ze snappen dat Motorstorm erg gevoelig kan liggen in combinatie met de ramp. De game is in Europa al gedistributeerd maar Sony heeft aangegeven dat ze geen nieuwe games zullen aanleveren momenteel en zoveel mogelijk van de reclame uit de winkels zal halen.

De review van Motorstorm Apocalypse kan je hier lezen op FOK!games.

MA
Gevoelige game

Langeveld niet in Dwars door Vlaanderen

Sebastian Langeveld zal morgen niet deel gaan nemen aan Dwars door Vlaanderen. De Rabobank-renner kwam afgelopen weekend ten val in Milan-Sanremo en kneusde hierbij zijn scheenbeen.

Coen Vermeltfoort zal hem gaan vervangen in Dwars door Vlaanderen. Langeveld wil zaterdag wel deel gaan nemen aan de E3 Prijs.

De Raboploeg moet het voorlopig ook stellen zonder Matti Breschel. De Deen heeft vandaag een kleine operatie aan zijn knie ondergaan om bindweefsel weg te laten halen. Hierdoor kan hij pas over twee weken de training weer hervatten.

Schaars vervangt geblesseerde Maduro bij Oranje

Hedwiges Maduro reist niet met het Nederlands elftal af naar Boedapest. De verdedigende middenvelder van Valencia is niet op tijd hersteld van een enkelblessure en vertrok vanmiddag uit het trainingskamp van Oranje. Bondscoach Bert van Marwijk heeft AZ-middenvelder Stijn Schaars opgeroepen als vervanger voor Maduro. Hij wordt vanavond nog in Huis ter Duin verwacht.

Maduro is al de vierde speler die met een blessure afhaakt voor de dubbele ontmoeting met Hongarije in de EK-kwalificatiereeks. Eerder meldden Theo Janssen en Arjen Robben zich al af. Klaas-Jan Huntelaar kwam wel naar Noordwijk, maar bleek nog te veel last van een enkelblessure te hebben. Vervangers Jeremain Lens, Luuk de Jong en Ruud van Nistelrooy sloten vanmorgen aan.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 12

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

AEK Larnaca heeft in Cyprus sinds lange tijd weer een zege behaald. In eigen huis werd laagvlieger AE Paphos met 2-1 verslagen. Kevin Hofland, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk deden allen weer mee in de Nederlands getinte ploeg. Door de overwinning blijft de ploeg op de vierde plaats staan. Nummer drie Anorthosis Famagusta wist hun partij ook te winnen. Het was voor de ploeg, waar Jurgen Colin, Civard Sprockel en Jeffrey Leiwakabessy opnieuw de verdediging vormden, alweer de zevende overwinning in de laatste acht duels. Afgelopen weekend werd Ethnikos Ahnas met 0-2 verslagen.

APOEL Nicosia beleefde opnieuw een goed weekend. De ploeg won zelf met 2-0 van AEL Limassol. Joost Broerse zat niet bij de selectie van APOEL. Bij AEL Limassol viel Nicky Hofs in de blessuretijd in. APOEL blijft de ranglijst riant leiden. De voorsprong op stadsgenoot en aartsrivaal Omonia Nicosia werd vergroot naar twaalf punten, aangezien Omonia met 2-0 verloor van Apollon Limassol.

 


Met Jeremy Bokila in de basis speelde sv Zulte Waregem afgelopen weekend met 2-2 gelijk bij KV Kortrijk. Bokila kreeg in de eerste helft geel. Zulte staat elfde in de Belgische competitie met 33 punten uit 30 duels. sc Lokeren won de uitwedstrjd bij Sint-Truiden met 0-2. Benjamin Mokulu Tembe scoorde voor Lokeren, waar Donovan Deekman inviel, beiden goals. De nummer vier Club Brugge speelde doelpuntloos gelijk bij Lierse SK. Ryan Donk speelde bij Club de gehele wedstrijd mee. Bij Lierse deed Roel van Hemert dat.


In de 2. Bundesliga speelde koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts onder de lat, met 1-1 gelijk bij FC Ingolstadt 04. Marvin Matip maakte voor de thuisploeg vlak voor tijd de gelijkmaker. FC Augsburg, de nummer twee, won thuis met 2-0 van RW Oberhausen. Paul Verhaegh, die in de basis stond, scoorde de 1-0. Ook Gibril Sankoh speelde bij Augsburg de gehele wedstrijd mee. Met Jules Reimerink in de basis verloor Energie Cottbus met 1-0 bij VfL Bochum. Giovanni Federico maakte de enige treffer. Energie bezet de zesde plaats met 45 punten uit 27 wedstrijden.


Esbjerg fB heeft in de Deense competitie een uiterst belangrijke zege geboekt op FC Nordsjælland. De ploeg, waar Tim Janssen in de slotfase inviel, won met 1-2. De ploeg staat weliswaar nog op de voorlaatste plaats, maar het verschil met de veilige plaats negen werd verkleind naar vier punten.


De Franse topper tussen Olympique Lyon en Stade Rennes kende geen winnaar Na negentig minuten spelen stond er een stand van 1-1 op het scorebord. John Verhoek viel ruim twintig minuten voor tijd in en hij speelde een belangrijke rol in het gelijkspel. Onze landgenoot verzorgde kort voor tijd de assist waaruit de 1-1 viel. Door de puntendeling zakte Stade Rennes wel naar de derde plaats. De achterstand op Lille bedraagt inmiddels vijf punten.


Qäbälä heeft het tweede duel in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan weten te winnen. Op bezoek bij Muğan werd met 1-2 gewonnen en dit betekende de eerste zege van Qäbälä in 2011. Bij de winnende ploeg speelde Steve Olfers de gehele wedstrijd mee. Hij pakte kort voor tijd een gele kaart.


AC Monza heeft in de Italiaanse Serie C1/A opnieuw verloren. De nederlaag tegen Lumezzane betekende de vierde nederlaag in de laatste vijf duels. Ditmaal werd met 1-0 verloren. Sander Westerveld stond andermaal onder de lat bij Monza. Stefano Seedorf viel twintig minuten voor tijd in en pakte in de slotfase een gele kaart. Monza staat nog altijd laatste. Het verschil op Paganese, dat voorlaatste staat, is slechts één punt.


Wisla Kraków heeft riant de koppositie van de Poolse competitie ingenomen. De ploeg van trainer Robert Maastkant speelde afgelopen weekend met 1-1 gelijk bij Polonia Bytom. Kew Jaliens speelde de gehele wedstrijd mee. Concurrent Jagiellonia Bialystok verloor met 2-0 en daardoor is de voorsprong van Wisla op nummer twee Jagiellonia gegroeid naar vijf punten. Volgende speelronde treffen beide ploegen elkaar in een rechtstreeks duel.


'In de Turkse Super Liga heeft Kayserispor een nederlaag geleden. Op bezoek bij Besiktas werd met 4-2 verloren. Bij Kayserispor deed Nordin Amrabat de gehele wedstrijd mee. De oud-speler van onder anderen VVV en PSV pakte in de tweede helft een gele kaart. Kayserispor vinden we na dit weekend terug op de vijfde plaats. Gençlerbirligi heeft in eigen huis niet kunnen stunten tegen nummer twee Trabzonspor. De bezoekers wonnen uiteindelijk dankzij een doelpunt in de laatste minuut met 1-2. Hursut Meric speelde bij Gençlerbirligi de volle negentig minuten mee. Zijn ploeg staat na deze speelronde op de veertiende plaats.



In de Championship won Swansea City thuis, met Dorus de Vries in het doel, met 3-2 van Nottingham Forrest. Cedric van der Gun kwam als invaller op het veld. Swansea staat derde en heeft 66 punten uit 38 wedstrijden. Middlebrough versloeg Watford met 2-1. Andrew Taylor maakte voor Middlesbrough, waar Marvin Emnes in de basis begon, de winnende treffer.


Toronto FC, de Amerikaanse club waar Aron Winter sinds dit jaar trainer is, is de Major League Soccer met een nederlaag begonnen. Op bezoek bij Whitecaps verloor de ploeg met 4-2. Twee Nederlanders begonnen bij Toronto FC in de basis. Oud-Ajacied Javier Martina en Nick Soolsma, overgekomen van Ijsselmeervogels, stonden beiden de gehele wedstrijd in de aanval. Volgende week neemt de ploeg het in eigen huis op tegen Portland Timbers.



In Oostenrijk speelde Red Bull Salzburg afgelopen weekend met 1-1 gelijk tegen koploper Austria Wien. David Mendes da Silva speelde bij Red Bull de hele wedstrijd mee, Nacer Barazite stond bij Austria in de basis. Austria heeft in de stand 46 punten uit 23 wedstrijden, Red Bull staat derde met drie punten achterstand.


Terek Grozny heeft ook de tweede competitiewedstrijd verloren. Vorige week verloor de ploeg in eigen huis met 0-1 van regerend kampioen Zenit Sint-Petersburg en ditmaal was Rubin Kazan te sterk. De ploeg van trainer Ruud Gullit verloor met 2-0. Door de nederlaag staat Terek Grozny vanzelfsprekend in de onderste regionen van de ranglijst. Over twee weken ontvangt Terek Grozny in eigen huis Tom Tomsk.



In Zwitserland wist de nummer laatst St. Gallen eindelijk weer eens te winnen. AC Bellinzona werd met 1-0 verslagen. De enige treffer werd gemaakt door Nushi. Tim Bakens kwam bij St. Gallen vlak voor tijd als invaller op het veld. Xamax Neuchâtel ging thuis met 1-2 onderuit tegen de nummer twee FC Zürich. Sander Keller begon bij Xamax in de basis. Xamax bezet de negende plaats en heeft 22 punten uit 25 wedstrijden. Met Michael Dingsdag in de basis won FC Sion met 1-0 van Thun. Prijovic maakte de enige treffer van de wedstrijd. Sion staat vijfde met 39 punten uit 25 wedstrijden.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Microsoft komt met meer Fable, Halo, Forza en Gears

Het komt vast niet helemaal als een verrassing, maar Microsoft heeft gezegd dat ze bezig blijven met hun succesvolle franchises Halo, Fable, Gears of War en Forza. Gears of War 3 en Forza 4 komen dit jaar nog, de andere twee franchises hebben nog geen officieel vervolg aangekondigd gekregen.

Wat we wel weten is dat Lionhead een enquête heeft gehouden onder Fable-gamers om te vragen wat ze wel en niet terug willen zien in de franchise. Over Halo doen geruchten de ronde die wijzen op een HD-remake van het eerste deel.

Hoe we de games gaan terugzien wil Microsoft overigens niet zeggen, ze houden het op een vaag verhaal over sterke franchises, innovatie en mogelijkheden. Denk hierbij niet alleen aan Xbox 360 en haar opvolger, maar ook aan Kinect en Windows Phone 7:

"We've got such strong IP in our stable – with Forza, with Fable, with Halo, with Gears – that we're going to continue to build on and innovate on those. You're going to see us do more with Forza, with Halo, with Fable; all the franchises. But we're also, of course, looking to bring in new IP, looking to bring new things. As a first-party studio, our job is also to experiment, also to lead the way, set the example... things like the integration between Kinect and the phone."

Tussen de regels door kunnen we dus ook nog lezen dat men werkt aan nieuwe franchises en games die we nog niet eerder gezien hebben. Krijgen we daar iets van te zien tijdens E3 dit jaar?

Fable 3

Fable III

Sterven hoort in Operation Flashpoint: Red River

Over een maand komt de nieuwe Operation Flashpoint-game uit. Operation Flashpoint: Red River draait om een burgeroorlog in Tajikistan waar de Amerikanen en Chinezen beide op reageren. Natuurlijk gaat dit niet goed en ontstaat er een strijd. Bij zo'n strijd vallen er ook doden.

Codemasters komt nu met een trailer over deze doden. Bekijk de trailer onderaan dit bericht. FOK!games had pas geleden een presentatie en een interview over deze game. Verwacht binnenkort een preview van Operation Flashpoint: Red River op FOK!games. De game zelf komt 21 april uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Libië: 'Nederland levert F-16's voor missie'

Nederland gaat met F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een tankvliegtuig deelnemen aan de militaire operatie tegen Libië. Dat meldt de NOS. Het kabinet vergadert dinsdagavond over de Nederlandse bijdrage aan de missie.

De NAVO bereikte eerder op de middag een akkoord over het handhaven van het wapenembargo tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. Dat was een voorwaarde van het kabinet om desgevraagd militaire of andere middelen in te zetten.


'Nederland levert F-16's voor missie' (Foto: Novum)

Agent vervolgd voor doodrijden bromfietser

Een agent die in mei vorig jaar betrokken was bij een fatale aanrijding met een 20-jarige bromfietser in Alkmaar wordt strafrechtelijk vervolgd. De agent is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar schuldig aan de dood van de bromfietser, meldt een woordvoerder van het OM dinsdag.

Het slachtoffer uit Alkmaar werd verdacht van vernielingen en werd daarom door de politie gezocht. Hij raakte in de nacht van 18 op 19 mei ernstig gewond bij de aanrijding en overleed twee weken later in een ziekenhuis.

Het OM meldde eerder dat uit camerabeelden bleek dat geen sprake was van een achtervolging. De bromfietser en de politiewagen kwamen elkaar tegemoet. Ook was de bromfietser niet meegesleurd. De man zou hebben geprobeerd voor de politieauto langs te rijden. Dat lukte niet, met de botsing tot gevolg.

Wat de agent exact ten laste wordt gelegd, wordt nog bekeken, zegt de woordvoerder. "Dat kan variëren van dood door schuld of het in gevaar brengen van het verkeer tot aan doodslag."

De zaak wordt waarschijnlijk in juni behandeld door de rechtbank in Alkmaar.

Spijtige Jodenjacht

Als Jood zijnde is het niet lekker televisie kijken met je bord op schoot. Zit je net aan je matse te knagen, verschijnt er een item op de buis over supporters van ADO Den Haag. Je ziet een kamer vol schuimbekkende kerels met kale koppen, de longen uit hun lijven brullend. Ze rennen en springen door de zaal en blijven elkaar maar op de rug slaan. Je schudt je hoofd en beseft dat er geen beelden op tv te vinden zijn, die de oertijd dichter benaderen dan deze reportage over ADO-supporters. Hier kan geen Discovery Channel tegen op.

Documenten eerste GTA staan online

Voordat Grand Theft Auto zijn naam kreeg had het de naam Race 'n' Chase. Nu heeft Mike Daily die engine-programmer was tijdens de ontwikkeling van het allereerste GTA-spel een aantal documenten online gezet. Deze documenten beschrijven het concept van het spel waar GTA uit voort is gekomen.

De documenten beschrijven de steden, voetgangers, politie en wat de systeemeisen zijn. Bekijk de voorpagina hieronder en alle andere documenten via Mike Daily zijn Flickr-pagina.

Race 'n' Chase

Libië: Kabinet besluit dinsdag over inzet

Het kabinet komt dinsdagavond bij elkaar om een besluit te nemen over een mogelijke inzet in Libië. Aanleiding voor het extra overleg is het besluit van de NAVO een operatie te beginnen om het wapenembargo tegen Libië te controleren.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. Het kabinet zal een besluit nemen over een zogeheten artikel 100-brief, waarin de inzet van Nederland bekendgemaakt wordt.

Kabinet besluit dinsdag over inzet in Libië
Kabinet besluit dinsdag over inzet in Libië (Foto: ANP)

De Graafschap ziet in Pastoor opvolger Kalezic

Excelsior-trainer Alex Pastoor is een van de kandidaten om Darije Kalezic op te volgen als trainer van De Graafschap. Dat bevestigde de Doetinchemse club tegenover RTV Rijnmond. Pastoor en De Graafschap hebben nog niet met elkaar gesproken.

Pastoor zelf verklaarde dinsdag niets te weten van de interesse van de Achterhoekers. Op de vraag of hij De Graafschap een mooie club vindt, antwoordde hij dat hij een hele lijst met mooie clubs heeft. Eerder werd al bekend dat De Graafschap Erwin Koeman en Erik ten Hag op een kandidatenlijst had staan. Koeman liet al snel weten geen interesse te hebben.
Over het afvallen van Erik ten Hag is niets bekend. Directeur voetbalzaken Leen Looyen zal naar verluidt van Voetbal International opnieuw gesprekken voeren met Ten Hag. Wanneer dit tot niets leidt, gaat De Graafschap naar andere opties kijken. Eén van die andere kandidaten is Excelsior-trainer Alex Pastoor.

Pastoor heeft een aflopend contract in Rotterdam en hoort vermoedelijk komende week of hij mag blijven of niet. De trainer zelf weet nog niks van de interesse. "Ik heb nooit gesproken met iemand van De Graafschap, dus heb er niet over nagedacht", zei hij al eerder. "Ik kan daardoor ook niet spreken van termen als mooie uitdaging."

Deep Purple in december naar Nederland

Deep Purple geeft eind dit jaar een concert in Nederland. De Britse hardrockband staat op 2 december in de Arnhemse Gelredome XS.

Deep Purple wordt tijdens het optreden begeleid door een groot orkest, laat concertorganisator Mojo dinsdag weten. De kaartverkoop voor het concert gaat vrijdag van start.

De rockband werd opgericht in 1968 en scoorde hits als Child in Time, Smoke on the Water, Hush en Strange Kind of Woman.


Deep Purple in december naar Nederland (Foto: Novum)

Bellamy: "Engelsen zijn bang in het veld"

Engeland gaat zaterdag in de strijd om EK-kwalificatie op bezoek bij Wales. Craig Bellamy stookt het vuurtje alvast op in aanloop naar het duel. Wales is nog puntloos maar volgens de aanvaller zijn ze niet kansloos.

Bellamy weet wat er mis is het het Engelse nationale elftal. Volgens hem presteert de ploeg van Fabio Capello niet vanwege de immense druk van de media. "Voor het WK had Engeland een aantal spelers die op het punt stonden geridderd te worden. Ze gingen naar Zuid-Afrika met de beste middenvelder en beste spits ter wereld."

Op het WK verloor Engeland van Duitsland in de achtste finales (4-1). "Op eindtoernooien draait het niet om wie de beste spelers heeft", aldus Bellamy. "Duitsland won, omdat ze een team hadden waarin de spelers veel vrijheid kregen. Engeland zag er juist gespannen uit, enorm gespannen zelfs."

Hij voegt eraan toe dat de spelers bang zijn op het veld. "De Engelse spelers zijn bang op het veld. Ik kan me een uitspraak herinneren van Steven Gerrard, die voor het duel met Andorra zei dat hij bang was om balverlies te lijden. Dan hebben we het over een van de beste spelers ter wereld van de laatste tien jaar. Hij voelde dat zo. Kun je je voorstellen in welk milieu zij moeten presteren?" besluit Bellamy

Stresskip kan beter denken

Het stresshormoon cortisol verbetert het vermogen tot snel en goed nadenken, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek toont ook aan dat het tijdstip waarop het hormoon wordt aangemaakt belangrijk is.

Aan het onderzoek deden 72 proefpersonen mee, van wie de hersenactiviteit met een MRI-scanner werd onderzocht. De proefpersonen werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg het hormoon cortisol vier uur voor het scannen toegediend. De tweede groep een halfuur voor het scannen en de derde groep kreeg een placebo ter controle. De proefpersonen moesten in de scanner een lastige geheugentaak uitvoeren.

Degenen die het hormoon vier uur voor de taak kregen, bleken het beste te presteren. Zij reageerden sneller, maakten minder fouten en hun hersenactiviteit was hoger. Cortisol is een hormoon dat normaal gesproken in het lichaam wordt aangemaakt bij stress of fysieke inspanning.

OM Duitsland eist zes jaar tegen Demjanjuk

Het Openbaar Ministerie in de Zuid-Duitse stad München heeft dinsdag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk (90).

Volgens de openbare aanklager bestaat er geen enkele twijfel dat hij als bewaker van het concentratiekamp Sobibor in Polen betrokken was bij de moord op vele duizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

OM Duitsland eist zes jaar tegen Demjanjuk
OM Duitsland eist zes jaar tegen Demjanjuk (Foto: ANP)

Twentenaren krijgen geen jodiumtabletten

Inwoners van Twente krijgen geen jodiumtabletten van de overheid. Dat laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten in een reactie op verzoeken van inwoners van de regio. Die willen uit voorzorg over deze tabletten beschikken.

In Twente is de kwestie actueel omdat de regio grenst aan het Duitse Lingen. In die plaats, op een kleine 30 kilometer afstand, is een relatief moderne kerncentrale gevestigd. De Duitse regering is voorlopig niet van plan om deze kerncentrale te sluiten.

Een aantal Twentenaren wil graag jodiumtabletten in huis hebben voor het geval er een kernramp in Lingen zou plaatsvinden. De tabletten kunnen bij het vrijkomen van te veel straling worden geslikt om gezondheidsklachten tegen te gaan. Overigens krijgen de Zeeuwen die in de buurt van de enige Nederlandse kerncentrale in Borssele wonen ook geen jodiumtabletten.

In België worden wel uit voorzorg jodiumtabletten aan burgers verstrekt. "Wij kiezen niet voor deze aanpak", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Als het nodig is, worden de tabletten beschikbaar gesteld." De jodiumtabletten liggen in een centraal magazijn in Nederland opgeslagen. Als de gemeenten in Twente jodiumtabletten in de eigen regio beschikbaar willen hebben, dan is dat volgens de woordvoerder mogelijk.

Duitse en Nederlandse gemeenten en hulpverleningsregio's rond Lingen gaan hun rampenbestrijdingsplannen op elkaar afstemmen. Namens de veertien Twentse gemeenten zegt de burgemeester van Dinkelland Roel Cazemier dat het van levensbelang is dat er goede afspraken zijn over de communicatie en de hulpverlening.

"We hebben mede naar aanleiding van de kernramp in Japan besloten om het Twentse rampenbestrijdingsplan te actualiseren en tevens goed af te stemmen met de Duitsers", zegt de burgemeester. "Daarmee willen we ook voorkomen dat de burgers in de ene gemeente wel en anderen geen jodiumtabletten krijgen."

De Overijsselse commissaris van de koningin Ank Bijleveld juicht de afstemming van de rampenplannen van de Duitse en Twentse gemeenten toe. Bijleveld is woensdag in Aken bij een congres over grensoverschrijdende hulpverlening voor, na en tijdens kernrampen.

Knut overleed aan hersenproblemen

Uit autopsie is gebleken dat 'significante veranderingen' in de hersenen van de wereldberoemde ijsbeer Knut hebben geleid tot zijn dood. Dat heeft de dierentuin in Berlijn, waar Knut leefde, bekendgemaakt. Knut stierf afgelopen weekeinde.

De dierentuin wilde verder geen details geven, maar zei wel dat er meer onderzoek wordt verricht, waaronder bacteriologische tests. De uitslagen daarvan worden de komende dagen verwacht.

Rond Knut ontstond een internationale mediahype toen verzorgers van de dierentuin hem opvoedden nadat zijn moeder hem na zijn geboorte had verstoten. Knut is vier jaar oud geworden.


Knut overleed aan hersenproblemen (Foto: Novum)

Drie vrouwen met cocaïnelolly's gepakt op Schiphol

Bij controles op Schiphol zijn afgelopen week snoepjes, kruidenpotjes en zakken met ijslolly's onderschept waar drugs in bleken te zitten. De zakken met ijslolly's wogen 2 tot 3 kilo. De marechaussee heeft drie vrouwen aangehouden die met verschillende vluchten uit Suriname kwamen en spreekt van een opmerkelijke vondst.

De arrestanten, twee vrouwen uit Rotterdam van 19 en 21 jaar en een 23-jarige Amsterdamse, hadden alle drie zakken met ijslolly's bij zich. De douane had het vermoeden dat de lolly's verdovende middelen bevatten.

De drie zijn in een cel gezet. De vrouw uit Amsterdam reisde met haar 1-jarige nichtje. Het kind is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Daarnaast werd een 33-jarige man uit Nieuwegein aangehouden. Hij zat op een vlucht uit Istanbul en had ongeveer 2 kilo heroïne in zijn koffer.

De marechaussee en douane stellen dat smokkelaars steeds inventiever worden in het verstoppen van verdovende middelen. Regelmatig worden drugs aangetroffen in voedingswaren, drank, kleding, schoenen, audioapparatuur en dubbele bodems van koffers. Vorig jaar werden 1170 drugskoeriers en -slikkers aangehouden op de Amsterdamse luchthaven.


Drie vrouwen met cocaïnelolly's gepakt op Schiphol (Foto: Novum)

Petacchi sprint naar dagzege in Catalonië

De tweede etappe in de Ronde van Catalonië is gewonnen door Alessandro Petacchi. De Italiaan van Lampre was na 169,3 kilometer koersen, van Santa Coloma de Farners naar Banyoles, de snelste in de massasprint.

Petacchi was in de sprint de Spanjaard José Joaquín Rojas en diens landgenoot Manuel Cardoso de baas. De winnaar van de eerste etappe, Gatis Smukulis, behield de leiding in het algemeen klassement.

'Nederlandse trucker gediscrimineerd in buitenland'

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben in het buitenland vaak te maken met discriminatie. Ze worden er bij controles van de rij- en rusttijdenwet bewust uitgepikt omdat ze bekendstaan als makkelijke betalers. Dat beweert althans verladersorganisatie EVO.

Volgens een woordvoerder van de EVO worden Nederlandse truckers er vooral in Frankrijk vaker uitgehaald dan bestuurders uit Frankrijk zelf of uit andere Europese landen. "Oost-Europese chauffeurs hebben vaak niet genoeg geld op zak. Die worden minder vaak gecontroleerd om gedoe te voorkomen."

De organisatie krijgt volgens de zegsman dagelijks meldingen van chauffeurs die 'disproportioneel' hoge boetes hebben gehad. "Soms hebben ze maar een minuut te kort pauze genomen", vertelt een woordvoerder. Volgens hem lopen de boetes soms op tot duizenden euro's. "Erg veel voor een vrachtwagenchauffeur die een gezin met drie kinderen moet onderhouden."

De EVO wil dat landen stoppen met discrimineren en pleit voor een uniforme straf en uitvoering van de regelgeving in Europa. Ook Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie maakt zich hard voor de Nederlandse chauffeurs. Hij wil dat de Europese Commissie controles gaat uitvoeren.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat discriminatie van Nederlandse chauffeurs in het buitenland de concurrentie vervalst. "Gelijke behandeling van alle chauffeurs is een fundamenteel vereiste voor een vrije en eerlijke transportmarkt." TLN vraagt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de kwestie bij de Europese Commissie aan te kaarten.


'Nederlandse trucker gediscrimineerd in buitenland' (Foto: Novum)

Platini: "TV-rechten centraal verkopen"

De Europese voetalbond UEFA wilde televisierechten voor de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden voortaan centraal gaan verkopen. Volgens voorzitter Michel Platini moeten vooral de kleinere bonden hiervan gaan profiteren.

Nu moeten de bonden de rechten voor de thuisduels voor de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden zelf gaan verkopen aan de televisiezenders. De kleine bonden weten hierdoor pas na de loting of er iets voor hen te verdienen valt. Dit gebeurt alleen bij sterke tegenstanders, maar verkleint de kans voor de landen om zich te plaatsen voor een eindtoernooi.

Door het systeem te veranderen zullen de inkomsten van de bonden niet meer afhankelijk worden van de loting. Het plan van Platini moet ingaan bij de start van de kwalificatie voor het EK van 2016.

Rus bereikt hoofdtoernooi in Miami

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van Miami. De 20-jarige Nederlandse won in de tweede en laatste ronde van de kwalificaties met 6-4, 6-2 van de Portugese Michelle Larcher de Brito. De eerste tegenstandster in het hoofdtoernooi van de nummer 104 op de wereldranglijst is nog niet bekend.

In de eerste set ging de partij nog gelijk op, maar op 4-4 plaatste Rus een beslissende break. In de tweede set brak ze al in een vroeg stadium door de service van de nummer 182 van de wereld.

Het hoofdtoernooi van de 'vijfde grandslam' van het jaar gaat morgen van start. Bij de mannen is Robin Haase zeker van deelname. Hij speelt in de eerste ronde tegen de Serviër Janko Tipsarevic. Thiemo de Bakker, die ook rechtstreeks geplaatst was in Miami, meldde zich vandaag ziek af.

Zestien jaar en tbs voor Dordtse hamermoord

De rechtbank in Dordrecht heeft dinsdag een man veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs voor de moord op een 38-jarige man in die plaats. De 33-jarige Maurice van der L. vermoordde zijn slachtoffer met meer dan twintig hamerslagen, waarna hij de man wurgde en met een mes stak. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar en tbs geëist.

Van der L. handelde volgens de rechters sterk planmatig bij de moord, die plaatsvond in de woning van het slachtoffer. Ook rekenden ze het de man zwaar aan dat hij geen oprecht berouw heeft getoond en de verantwoordelijkheid afschuift op anderen, waaronder het slachtoffer.

Behalve voor moord werd Van der L. veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling en enkele lichtere vergrijpen, zoals diefstal. Het slachtoffer van de poging tot mishandeling was een ex-collega die een negatieve referentie over hem zou hebben gegeven.

Deskundigen oordeelden dat Van der L. ten tijde van de moord verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechters gingen hierin mee. Vanwege de grote kans op herhaling heeft de rechter ook de eis tot tbs met dwangverpleging overgenomen.

Wietcriminelen opgepakt in Limburg

In Limburg zijn dinsdagochtend in een onderzoek naar georganiseerde wietteelt zes mensen aangehouden. Ook zijn een ton contant geld, twee auto's en andere spullen in beslag genomen. De verdachten zijn drie mannen en drie vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Ze zijn in een cel gezet.

In de gemeenten Beek, Sittard-Geleen, Echt en Nieuw-Lekkerland werden in totaal zes panden doorzocht. Het onderzoek heeft een paar weken geduurd.

Aan de actie deden zo'n zestig man mee van de politie, de Belastingdienst en het Bureau Ontnemingwetgeving Openbaar Ministerie, dat probeert crimineel verkregen geld naar de staatskas te laten vloeien.

Schildpad veroorzaakt brand in New York

Een schildpad heeft maandag een brand veroorzaakt in een appartement in de wijk Brooklyn in New York. Het reptiel kroop maandagavond zijn tank uit en stootte de hittelamp van het terrarium om. Dat heeft de brandweer gezegd.

De zes jaar oude Afrikaanse schildpad Giovani heeft de brand zelf overleefd. Een andere schildpad in het appartement is wel bezweken. Een brandweerman en drie politieagenten liepen problemen aan hun luchtwegen op door het inademen van de rook.

De hittelamp viel op de grond en deed een voorraad verfbenodigdheden, waaronder verdunner, ontbranden. Binnen enkele minuten verspreidde het vuur zich. De eigenaar van het appartement was niet thuis toen de brand uitbrak.

Maaskant mist alle voorjaarsklassiekers

Martijn Maaskant kan het voorjaar op zijn buik schrijven. De renner van Team Garmin kwam tijdens Parijs - Nice hard ten val en brak daarbij zeven ribben. Bovendien had hij ook last van zijn longen, vanwege het hoge aantal kneuzingen.

"Van het ongeluk herinner ik me niet veel meer," keek Maaskant terug op de fatale valpartij. "Mijn achterwiel slipte weg en daarna weet ik niets meer. In de ambulance werd ik wakker en wist ik dat het goed mis was. Ik wist meteen dat mijn ribben gebroken waren."

Het grootste deel van de schaafwonden en kneuzingen herstelden snel, maar zijn longen bleven problemen geven. "Door de kneuzingen en de wondjes rond mijn longen was er bloed in gekomen. Ik werk nauw samen met de doktoren en het eerste weekend voelde ik me echt ontzettend slecht. Het is nu al een stuk beter. Maar de specialist die aan mijn longen werkt wil me goed in de gaten houden", lichtte Maaskant toe.

"De doktoren zeggen dat ik binnen vijf á zes weken normaal weer kan rijden. Maar dat hangt af van hoe snel ik herstel," besloot Maaskant. Hierdoor mist hij in elk geval alle klassiekers, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. "Het is een klap dat ik niet mee kan doen aan de klassiekers. Mijn vorm was heel erg goed en ik keek er erg naar uit. Ik kan nu nog geen doelen zetten voor de rest van het seizoen, maar ik kan niet wachten tot ik terug op de fiets zit."

Promotor: "Race Australië is veilig gesteld"

De promotor van de Grand Prix van Australië Ron Walker zegt dat het bestaande Formule 1-contract dat tot en met 2015 loopt gewoon uitgediend zal gaan worden. De race ligt onder vuur vanwege de hoge kosten en mede daarom dreigt Formule 1-baas Bernie Ecclestone de wedstrijd van de kalender te halen.

De burgemeester van Melbourne Robert Doyle was een van de criticasters, maar lijkt nu wat bijgedraaid te zijn. Mede daarom is Walker optimistisch. "Onze toekomst is vrij zeker. Er is een wederzijdse optie voor vijf jaar en Bernie erkent dat dit een geweldige stad is om met de Formule 1 te bezoeken. Het is net als bij Montreal. Die lieten ze gaan, ze bedachten zich en nu is Canada weer terug. Het is prachtige reclame voor de stad, deze sport is geweldig voor de publiciteit van Melbourne," zei hij tegen Autosport.

Walker zal wel het voorstel van Ecclestone om bij Avalon Airport een permanent circuit neer te leggen gaan bestuderen. "Nu meneer Ecclestone dat balletje weer heeft opgegooid gaan we er naar kijken. Het kost veel geld om te bouwen, maar tegelijkertijd heeft de stad een miljard dollar in het Tennis Centre geïnvesteerd. We zouden drie jaar nodig hebben om de baan te bouwen en het besluit moet uiterlijk volgend jaar genomen worden, misschien als onderdeel voor het nieuwe contract voor na 2015. Het is iets dat we snel na de race met de overheid gaan bespreken."

Bayern speelt benefietwedstrijd voor Japan

Bayern München gaat na het lopende seizoen een benefietwedstrijd spelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Dat maakte voorzitter Karl-Heinz Rummenigge vandaag bekend. De wedstrijd moet tussen 17 en 25 mei in het getroffen Aziatische land plaatsvinden.

"Iedereen heeft de schrikbarende beelden van de aardbeving en de tsunami gezien. We hebben goede banden met Japan en willen onze vrienden daar helpen", aldus Rummenigge. De ploeg van trainer Louis van Gaal eindigt het seizoen op 14 mei met een thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart.

Bayern speelt benefietwedstrijd voor Japan
Bayern speelt benefietwedstrijd voor Japan (Foto: ANP)

'Fiv5 nieuwe titel makers Heavy Rain'

Fiv5 is vermoedelijk de naam van een nieuwe game van gamestudio Quantic Dream en uitgever Sony Computer Entertainment. Dat blijkt uit een merkregistratie, domeinnaamregistraties en een profielbeschrijving op de zakelijke netwerksite Linkedin. Quantic Dream en Sony brachten in februari de thriller Heavy Rain op de markt voor de PlayStation 3.

Leidinggevend game-ontwikkelaar David Cage had met Heavy Rain een emotionele thriller voor ogen. De game draait onder andere om de verwoede pogingen van een vader zijn ontvoerde zoontje terug te krijgen.

Sony en Quantic Dream hebben Fiv5 nog niet aangekondigd. Het is al langer bekend dat de Franse gamestudio bezig is met een nieuw spel en dat deze game niets te maken heeft met Heavy Rain. Cage ziet graag dat het verhaal van games alle spelers emotioneel betrekt. Zo moet de nieuwe game, die wellicht Fiv5 heet, een duister verhaal bieden, geschikt voor volwassenen.

Tijdens de Bafta-prijsuitreikingen vorige week, waar Heavy Rain drie prijzen in de wacht sleepte, gaf Cage aan dat het succes van Heavy Rain geen toevalstreffer is. "Game-ontwikkelaars vinden scriptschrijvers eng omdat de schrijvers nieuwe ideeën hebben," zei Cage afgelopen weekend tegenover de officiële weblog van PlayStation. "Maar deze industrie moet die vernieuwingen juist omarmen."


Eerste namen North Sea Jazz bekend

De eerste namen voor het North Sea Jazz Festival 2011 zijn bekend. Onder anderen Ahmad Jamal, Rumer en Paul Simon hebben hun deelname bevestigd. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken maakte de eerste line-up dinsdag bekend.

Ook staan Raphael Saadiq, Bootsy Collins, Branford Marsalis, Rubén Blades en Esperanza Spalding op het programma tijdens de 36e editie. Het festival is op 8, 9 en 10 juli in Rotterdam. De volledige artiestenlijst en het tijdschema worden eind april bekendgemaakt.

Verder maken ook Selah Sue, Janelle Monae, Tedeschi/Trucks Band, Richard Bona, Raul Midón en Mavis Staples hun opwachting. Toetsenist Chick Corea komt met onder anderen bassist Stanley Clarke en drummer Lenny White.

Eerste namen North Sea Jazz bekend
Eerste namen North Sea Jazz bekend (Foto: ANP)

Bekende namen in beeld voor remake Akira

Robert Pattinson, Andrew Garfield en James McAvoy zijn favorieten voor de hoofdrol in Akira. De speelfilm is gebaseerd op de gelijknamige Japanse mangastripreeks uit de jaren tachtig. De drie acteurs zijn in de race voor de hoofdrol van motorbendelid Tetsuo Shima, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Tetsuo is een jongen met enorme psychische krachten, die leeft in het Tokio van 2019. Hij wordt door de Japanse overheid in quarantaine geplaatst, waarna er lustig op hem wordt geëxperimenteerd. Zijn bendeleden, onder leiding van Shôtarô Kaneda, willen hem bevrijden. Voor de rol van Kaneda wordt gedacht aan acteurs als Michael Fassbender, Chris Pine, Justin Timberlake en Joaquin Phoenix.

Zac Efron werd vorig jaar al benaderd voor de rol van Kaneda, maar lijkt te zijn gepasseerd. Morgan Freeman werd getipt voor de rol van de dictatoriale generaal Shikishima, maar hij heeft nog niet getekend. Ook de andere castleden zijn nog onbekend.

Akira werd in 1988 al bewerkt tot de gelijknamige animatiefilm van Katsuhiro Ôtomo, die ook de strips tekende. De speelfilm bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel gepland staat voor 2013.


James McAvoy mogelijk in Akira (Foto: Novum)

Fries de cel in voor brandstichtingen

Een man uit het Friese Lemmer gaat anderhalf jaar de cel in voor het stichten van drie branden in zijn woonplaats. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan een van de gedupeerden. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat de man in de zomer en het najaar van 2010 drie branden stichtte. Hij stak onder meer een houten schuur in de fik, terwijl de bewoners van de nabijgelegen woning lagen te slapen. Het gezin kon door de brand vijf maanden niet in het huis wonen.

Verder stichtte de man brand in een vuilcontainer en een stapel brandhout die bij een woning stond. De rechtbank sprak de man wegens gebrek aan bewijs vrij van twee andere brandstichtingen in dezelfde periode.

Naast de celstraf legde de rechtbank de man een proeftijd van twee jaar op. Ook moet hij verplicht een behandeling ondergaan om de kans dat hij opnieuw branden gaat stichten te verkleinen.

Snoop Dogg maakt film voor wietrokers

Rapper Snoop Dogg gaat met zijn nieuwe hiphopkompaan Wiz Khalifa de film High School maken. Het wordt een komedie voor en over wietrokers, zegt de rapper, die zelf ook niet vies is van een joint, tegen het Amerikaanse muziekblad Billboard.

Het idee voor de film is ontstaan uit de muzikale samenwerking tussen de twee rappers. Wiz Khalifa werkte mee aan het nummer The Weed Is Mine dat op het nieuwe album van Snoop Dogg staat. In mei beginnen de twee aan de opnames van hun komedie, waarover verder nog niets bekend is.

De 39-jarige Snoop Dogg heeft voornamelijk bijrollen gespeeld in films en tv-series. Khalifa heeft nooit eerder geacteerd. Het album Rolling Papers van de 23-jarige rapper komt 29 maart uit, op de dag dat ook het album Doggumentary van Snoop Dogg in Amerika verschijnt. In Nederland komt Doggs album in april uit.


Snoop Dogg (Foto: Novum)

Doden bij vliegtuigcrash Congo-Brazzaville

Bij een vliegtuigcrash in een dichtbevolkte wijk in Pointe-Noire, de economische hoofdstad van Congo-Brazzaville, zijn dinsdag negentien mensen om het leven gekomen. Een groot aantal mensen raakte bovendien gewond. Dat heeft de burgerluchtvaartautoriteit van het land gezegd.

De oorzaak van het ongeluk is niet bekend. Het vrachtvliegtuig, een Antonov-32, stortte neer in de wijk en legde diverse huizen in puin. Volgens een getuige was de piloot in staat de cockpit te verlaten voordat het toestel tot stilstand was gekomen.

'Arts weet te weinig over medicijngebruik patiënt'

Huisartsen, specialisten en apothekers weten veel te weinig over het medicijngebruik van hun patiënten. Bij een derde van de gevallen kloppen de gegevens die de arts over medicatie heeft niet. Dat blijkt uit een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Ruim de helft van de vierduizend patiënten die aan de meldactie meededen, geeft aan dat huidig medicijngebruik bij het uitschrijven van een nieuw recept niet wordt besproken. Huisartsen en apothekers vragen bijvoorbeeld vaak niet naar het gebruik van zelfzorgmiddelen als pijnstillers, hoestdrank en hooikoortspillen.

Volgens de NPCF kan dat tot onveilige situaties leiden. "Sommige middelen die mensen bij de drogist kopen, kunnen van invloed zijn op de werking van medicijnen", stelt directeur van NPCF Wilna Wind. De patiëntenvereniging spreekt van tegenvallende cijfers. "Al wisten we dat er flink wat schortte aan het bespreken van medicijngebruik."

De KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, wijst in een reactie op de eigen verantwoordelijkheid van patiënten. "Met patiënten uit bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en chronisch zieken, wordt jaarlijks het medicijngebruik doorgenomen. Dat wordt ook gedaan bij nieuwe patiënten. Als mensen later bepaalde middelen gaan gebruiken, moeten ze dat zelf melden", zegt een woordvoerder.

Een kleine meerderheid van de deelnemers zegt het afgelopen jaar een of meerdere overzichten te hebben gekregen van de medicijnen die hij gebruikt. In 36 procent van de gevallen klopte dit overzicht niet met de eigen gegevens. De vereniging roept zorgverleners en patiënten op er goed op te letten dat medicatieoverzichten actueel zijn.

Jaarlijks overlijden in Nederland 1250 mensen door verkeerd medicijngebruik en belanden er negentienduizend in het ziekenhuis. Volgens de NPCF is een slechte overdracht van medicatiegegevens tussen zorgverleners onderling en onvoldoende communicatie met de patiënt hiervan vaak de oorzaak.

De woordvoerder van de KNMP erkent dat er ruimte is voor verbetering. "Het systeem dat apotheken onderling gebruiken, is sinds jaar en dag succesvol. Met name bij de overdracht van gegevens aan bijvoorbeeld het ziekenhuis gaat het soms mis." Samen met de NPCF en andere partners wil de apothekersclub het aantal vermijdbare ziekenopnames de komende jaren halveren.


'Arts weet te weinig over medicijngebruik patiënt' (Foto: Novum)

Trucks botsen door voetganger op A4

Op de A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude-Dorp zijn dinsdagmiddag twee vrachtwagens op elkaar gebotst toen plotseling een voetganger de weg op sprong. De chauffeur van de eerste truck remde hard, waarna een tweede hem niet meer kon ontwijken, meldt het Korps Landelijke Politiediensten dinsdag.

De snelwegspringer kwam er met enkele schaafwonden van af. De achterste trucker is naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen. De brandweer moest hem uit zijn cabine bevrijden.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 12.00 uur. De rijbaan richting Amsterdam was ruim een uur afgesloten voor het verkeer. In beide richtingen ontstonden files.

Chimpansee zit dertig jaar in smerige garagebox

Stichting Aap in Almere heeft een zwaar verwaarloosde chimpansee uit België opgevangen. Het dier leefde ongeveer dertig jaar in een donkere en smerige garagebox op een 'weerzinwekkend dieet'. Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt.

Het hoogbejaarde baasje van de ongeveer 37-jarige Mojo kon niet meer voor zichzelf zorgen, laat staan voor een volwassen chimpansee. De vrouw gaf het dier koffie, wijn, bier en pasta. "Mojo kreeg voedsel dat veel te calorierijk en slecht is voor een chimpansee", zegt Stichting Aap.

De chimpansee is met zijn 110 kilo dan ook veel te dik. Een chimpanseemannetje hoort twee tot drie keer minder te wegen. Door de vele suiker die hij heeft binnengekregen zijn zijn tanden bijna allemaal weggerot.

De Belgische had met een dierenarts afgesproken dat Mojo een spuitje zou krijgen als de vrouw zou overlijden, zodat ze samen begraven konden worden. Een Belgische dierenliefhebster was er via via achter gekomen dat de vrouw een chimpansee hield en trok bij Stichting Aap aan de bel.

De chimpansee heeft door zijn eenzame opsluiting nooit contact gehad met soortgenoten. Het dier arriveerde maandagnacht bij Stichting Aap. De stichting gaat er naar eigen zeggen alles aan doen Mojo 'te leren aap te zijn' en vervolgens een goede permanente opvang voor hem te zoeken.

Het is in Nederland en België verboden chimpansees als huisdier te houden.


Chimpansee zit dertig jaar in smerige garagebox (Foto: Novum)

Reizigers minder tevreden vanwege OV-chipkaart

Reizigers in het openbaar vervoer zijn minder tevreden geworden over het gemak waarmee ze een kaartje kunnen kopen of hun reissaldo kunnen opladen. In eerdere jaren gaven ze daarvoor het rapportcijfer 7,5, maar dat zakte vorig jaar naar een 7,1.

Dat blijkt uit de dinsdag verschenen OV-Klantenbarometer, een jaarlijks tevredenheidsonderzoek onder ruim 86.000 reizigers in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Het platform wijt de lagere waardering aan de invoering van de OV-chipkaart in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Reizigers zouden nog moeten wennen aan de kaart.

Gevraagd naar het gebruiksgemak van de chipkaart geven Rotterdammers de kaart een ruime 7 en Amsterdammers een 6,8. In beide steden kan alleen nog maar met de OV-chipkaart worden gereisd.

Reizigers geven relatief goede rapportcijfers aan het busvervoer in de drie grote steden. Amsterdam en Rotterdam krijgen respectievelijk een 7,3 en een 7,5. De busdiensten in Den Haag krijgen van de klanten een 7,7. De tram in de drie grootste steden krijgt van de reizigers een 7. Dat geldt ook voor de metro in Amsterdam en Rotterdam.

Slechte rapportcijfers zijn er voor de regionale treindiensten in Twente en rond Arnhem. Daar vielen afgelopen jaar veel treinen uit door technische problemen met het materieel en onvoldoende capaciteit in de spits. De treindienst tussen Arnhem en Winterswijk haalde met een 6- de laagste waardering in de tien jaar dat de OV-Klantenbarometer wordt gehouden.

De beste regionale treindienst is volgens de ondervraagden de Valleilijn van Connexxion. De felblauwe trein tussen Amersfoort en Ede krijgt een ruime 7,5.

'Xbox 360 behoudt voorsprong op PS3 in 2011'

Vele analisten hadden voorspeld dat de PS3 de Xbox 360 dit jaar zou inhalen met het totaal aantal verkochte consoles wereldwijd. Door het grote succes van Kinect en de dominantie van de 360 is de VS lijkt dit echter niet te gaan gebeuren. Industrygames vroeg aan analist en über voorspel-goeroe Michael Pachter om uit te leggen hoe het daadwerkelijk zit.

De PS3 heeft dit jaar een hele rits aan diverse exclusives. LittleBigPlanet 2, DC Universe, Killzone 3, Yakuza 4, noem maar op. Volgens Pachter maakt dat echter niet substantieel uit voor console-verkopen, "It's really hard to argue that console sales are tied to release schedules, now that we're in the sixth year of the console cycle. I doubt that many hard core gamers have held off purchasing a PS3 while they waited for Killzone 3 to come out."

Volgens de bebrilde analist zal alleen een prijsdaling verschil een maken, "At this point in the cycle, the only people who have waited are those who planned to buy a console at a price point under $200, and while I think that there are a lot of those people, pricing remains stubbornly high. Microsoft gained an advantage with Kinect, and a 4Gb Kinect bundle costs the same as the entry level PS3, allowing Microsoft to maintain its sales advantage (I know that the 4Gb bundle doesn't 'do everything', but cost-conscious consumers appear not to care)."

Wanneer zal Sony dan haar slag slaan? "Sony can retake the advantage if it can afford to lower price and attract the cost-conscious consumer, but I think that they will wait to see what Microsoft does first, then merely match them on pricing, so I expect Microsoft to remain ahead in 2011," concludeerde onze vriend met kristallen bal.

pachter

Alles is veilig in Ratchet & Clank-trailer

Aankomende herfst zal het tiende avontuur van Ratchet & Clank uitkomen. Ratchet & Clank: All 4 One zal een vier-speler co-op gericht spel zijn en zal exclusief voor de PS3 verschijnen. Er is een nieuwe sotry-trailer verschenen van de game en die kan je hieronder bekijken.

In het spel zullen Ratchet, Clank, Captain Qwark en Doctor Nefarious moeten samenwerken nadat ze op een vreemde planeet belanden. De co-op is online en offline speelbaar met maximaal vier mensen. De game staat gepland voor later dit jaar.

Platini vier jaar langer voorzitter UEFA

Michel Platini is ook de komende vier jaar voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De 55-jarige Fransman kreeg vandaag op het UEFA-congres in Parijs het vertrouwen van de aangesloten bonden. De herverkiezing van Platini was slechts een formaliteit, aangezien zich geen andere kandidaten hadden aangediend.

Platini volgde in 2007 de Zweed Lennart Johansson op als voorzitter. In zijn eerste termijn spande de voormalig aanvoerder van de Franse nationale ploeg zich onder meer in om clubs met grote schulden strenger aan te pakken. Ook maakte hij het voor ploegen uit kleinere competities makkelijker om zich te kwalificeren voor de Champions League.


Platini vier jaar langer voorzitter UEFA (Foto: Novum)

Toename naschokken Japan

Na de grote aardbeving van M9.0, zijn er honderden naschokken voor de kust van Honshu geweest. Tot aan vandaag namen de naschokken qua frequentie en magnitude af en het hypocentrum van de schokken kwam steeds dieper te liggen. Dinsdag nemen de magnitude en de frequentie weer toe en komt het hypocentrum weer dichter bij de oppervlakte.

12 maart waren er maar liefst 8 naschokken van M6.0 of hoger, tot 17 maart waren dit er tussen de 1 en 3. Zaterdag was de laatste naschok van de categorie > M6.0. Dinsdagochtend waren er echter weer drie naschokken van M6.6, M6.4 en M6.6.

Waar de naschokken van M5.0 - M6.0 daalden van 99 op 11 maart tot 8 op maandag, zijn er alleen al dinsdagochtend 9 geweest. Na eerdere bevingen van > M6.0 werden er tsunamiwaarschuwingen afgegeven. Dit is tot op dit moment dinsdag nog niet gebeurd.

Klik hier voor een kaartje van de naschokken van de afgelopen zeven dagen bij Japan.

Eddie Murphy krijgt oeuvreprijs

Eddie Murphy krijgt een prijs voor zijn hele komische oeuvre. Het gaat om de Comedy Icon Award, een nieuwe prijs waarvan Murphy de eerste winnaar is.

De 49-jarige acteur en komiek ontvangt de prijs zaterdag. Dan vinden in New York de Comedy Awards plaats, een nieuwe awardshow in het leven groepen door MTV. Tijdens het evenement worden acteurs, regisseurs, komieken en schrijvers die het afgelopen jaar een grote rol speelden in de komediewereld beloond met een prijs. Zo nemen onder anderen Russell Brand en Will Ferrel het tegen elkaar in de categorie beste komische acteur.

De Comedy Icon Award gaat naar een artiest die het komedielandschap heeft veranderd en andere komieken heeft beïnvloed, staat op de website van de show. Eddie Murphy werd op 19-jarige leeftijd bekend dankzij de sketchshow Saturday Night Live en speelde daarnaast in kaskrakers als Beverly Hills Cop, Coming to America en The Nutty Professor.

De uitreiking van de Comedy Awards wordt op 10 april uitgezonden in de Verenigde Staten. Wanneer de show in Nederland is te zien is nog niet bekend.


Eddie Murphy (Foto: Novum)

Olie bedreigt pinguïns in zuiden Atlantische Oceaan

Uit een vrachtschip weggelekte olie bedreigt een populatie zeldzame pinguïns in een afgelegen gebied in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Dat hebben natuurbeschermers gezegd.

Het vrachtschip MS Olivia strandde vorige week bij een van de Nightingale-eilanden en brak later in tweeën. Hierbij lekte olie uit het vaartuig weg.

Volgens de Britse vogelbescherming zijn honderden pinguïns besmeurd door olie aan wal gekomen. De olie zou inmiddels rond het hele vogelrijke eiland drijven. De vogelbescherming spreekt dan ook van een ramp.

De Nightingale-eilanden liggen precies tussen Afrika en Latijns-Amerika en vormen het leefgebied van bijna de helft van de Eudyptes moseleyi, een aan de rotspinguïn verwante soort. In het gebied wonen maar 275 mensen die naar kreeften vissen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook hun bron van inkomsten wordt door de olie bedreigd.

Jongens gewond na aanrijding door sneltram

Twee jongens van 14 en 15 jaar zijn maandagavond zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een sneltram in Amstelveen, meldt de politie dinsdag.

De tieners staken rond 19.10 uur de kruising Beneluxbaan met Zonnestein op de fiets over toen twee sneltrams vanuit beide richtingen tegelijk aankwamen. Het duo wachtte tot de ene sneltram doorreed, maar zag daarbij de andere sneltram over het hoofd.

Het tweetal is na de aanrijding met spoed naar een ziekenhuis gebracht. De 15-jarige jongen liep onder meer een schedelbreuk en zwaar hersenletsel op. Hij verkeert in kritieke toestand. De 14-jarige jongen liep ook een schedelbreuk op, zijn toestand is stabiel.

De bestuurder van de sneltram wordt door de politie verhoord. Op de plaats van het ongeluk wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld.

Opnieuw Indiase piloten zonder vliegbrevet

De Indiase autoriteiten hebben opnieuw twee piloten gearresteerd die vlogen met valse vliegbrevetten. De piloten werden maandag in de westelijke stad Jaipur gearresteerd, omdat ze hun commerciële vliegbrevet hadden verkregen door valse papieren in te dienen.

Vorige week gaven de Indiase luchtvaartautoriteiten opdracht om alle vliegbrevetten van piloten te controleren, nadat was ontdekt dat ten minste vier vliegeniers zonder de juiste papieren achter de knuppel zaten. Twee van de vier piloten werden gearresteerd, de twee anderen zijn geschorst in afwachting van verder onderzoek.

De luchtvaartautoriteiten zijn volgens Bharat Bhushan, directeur-generaal van het ministerie van Burgerluchtvaart, tevens van plan onderzoek te doen naar alle pilotenopleidingen in het land. Er wordt getwijfeld of de opleidingsinstituten zich houden aan de luchtvaartregels. Bovendien is onduidelijk of het aantal vlieguren van een piloot in opleiding wel goed wordt bijgehouden in de logboeken.

Het Indiase parlement heeft de afgelopen weken zijn zorg uitgesproken over onervaren of ongekwalificeerde piloten en de duizenden mensenlevens die hierdoor in gevaar worden gebracht. Oppositieleden hebben de regering ervan beschuldigd niet te controleren of er is gefraudeerd bij het verkrijgen van een vliegbrevet.

Automobilist door het lint op snelweg

Een 27-jarige man uit Vlaardingen is maandagavond aangehouden toen hij compleet door het lint ging na een aanrijding op de A15 richting Gorinchem. Hij was zo boos dat hij de auto van een 32-jarige Utrechter vernielde, meldt de politie dinsdag.

De man reed omstreeks 18.30 uur op de rijksweg toen hij betrokken raakte bij het ongeluk. Uit woede bekraste hij de auto van de andere automobilist, trapte er deuken in, en sloopte een buitenspiegel. Ook bedreigde hij de Utrechter. De man kreeg na verhoor een boete.

Brabander vast voor wiet in aspergevelden

Een 52-jarige man is dinsdagochtend in zijn woning in Budel aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij wietplantages die in het najaar in vier aspergevelden in Soerendonk en in Budel werden gevonden. Hij is in een cel gezet.

De politie heeft de woning en het bedrijfspand van de man doorzocht en zijn administratie in beslag genomen. Op 8, 10 en 14 september werden op de vier velden in totaal zo'n veertigduizend hennepplanten aangetroffen.


Brabander vast voor wiet in aspergevelden (Foto: Novum)

Messi best betaalde voetballer 2010

Lionel Messi heeft vorig jaar van alle voetballers het meeste geld verdiend. Dat meldt het Franse tijdschrift France Football. De 23-jarige aanvaller van Barcelona kreeg 31 miljoen euro en laat daarmee Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo (27,5 miljoen) en Wayne Rooney van Manchester United (20,7 miljoen) ruim achter zich.

Messi was vorig jaar ook lijstaanvoerder. Toen loste hij David Beckham af. De Engelsman van Los Angeles Galaxy staat nu net achter Kaká (Real Madrid) op de vijfde plaats. Bij de top tien staan geen Nederlanders.

De bedragen zijn berekend op basis van salaris, premies en sponsoring. De score van de beste drie valt daarmee wel iets lager uit dan vorig jaar. Toen was de top drie tezamen goed voor 93,4 miljoen, tegenover 79,2 dit jaar.

De Portugees José Mourinho was net als vorig jaar de best verdienende trainer. De coach van Real Madrid mocht 13,5 miljoen euro bijschrijven. Josep Guardiola van FC Barcelona (10,5 miljoen) en Rafael Benitez (10,2 miljoen) staan tweede en derde. Benitez zit momenteel zonder club. De Spanjaard werd vorig jaar ontslagen door Liverpool en Internazionale.

Black Ops First Strike komt vrijdag voor PC

Het eerste kaartenpakket voor Call of Duty: Black Ops zal deze vrijdag voor PC beschikbaar komen.  Na bijna twee maanden kunnen we eindelijk de vijf extra maps ook op PC spelen. Via Steam kun je de mappack kopen voor €13,99. Als je trouwens nu bestelt kun je nog profiteren van 10% korting.

Met de maps Kowloon, Berlin Wall, Discovery en Stadium kun je weer je multiplayer-kunsten vertonen met of tegen de rest. In Ascension probeer je in een Sovjet-installatie hordes zombies af te wenden.

Koelwater Fukushima nadert kookpunt

Het water in het vat met gebruikte brandstofstaven van reactor 3, de enige reactor in Fukushima waar plutonium ligt opgeslagen, nadert het kookpunt. De gemeten straling rond de reactor is al enige tijd erg hoog, zo maakte TEPCO dinsdag bekend.

Hierdoor kan opnieuw radioactieve stoom ontsnappen, omdat de veiligheidsmuren van de reactor in brokstukken op de grond liggen. De primaire beveiliging om de reactor heen staat waarschijnlijk nog wel zonder beschadinging, meldt TEPCO, maar ze kunnen dit niet bevestigen.

Als het koelwater daadwerkelijk gaat koken dan zal het water verdampen, waardoor de brandstofstaven niet meer gekoeld worden. Bij extreem hoge temperaturen kan de bekleding van zirkonium van de brandstofstaven smelten en exploderen. Of de brandstofstaven al blootliggen is onduidelijk, omdat door de hoge straling (1600 keer de normale waarde) niemand in de buurt kan komen om dit te controleren.

Ondertussen is de publieke afkeer jegens elektriciteitsbedrijf TEPCO, de beheerder van de kerncentrale, sterk toegenomen. De gouverneur van de prefectuur Fukushima weigerde de voorzitter van TEPCO te ontmoeten. "Het belangrijkste is dat TEPCO alles in zijn vermogen doet om de crisis te bezweren. Dus ik heb hun aanbod afgewezen", zei gouverneur Yuhei Sato tegen de nationale zender NHK.

"De ongerustheid, woede en ergernis onder de bevolking van Fukushima heeft me ertoe doen besluiten dat ik hun verontschuldigingen gewoon niet kan accepteren", aldus Sato. Er is gisteren duidelijk geworden dat TEPCO een aantal fouten erkent, waaronder het niet op orde hebben van de veiligheidsprocedures. Details hierover ontbreken nog.


Op de voorgrond (links) reactor 2, dan de puinhopen van reactor 3, met op de achtergrond reactor 4, waar het dak werd weggeblazen door een waterstofexplosie (Foto: Novum)

Bekijk ads voor Xperia Play

Sony staat erom bekend vreemde commercials te maken voor hun PlayStation-hardware. Huilende babies en jonge dames met een gek hoofd zijn bijvoorbeeld al aan de beurt geweest. Nu is het de beurt aan vrouwen met rode ogen. Bekijk de drie commercials met Kristen Schaal hieronder.


Sony Ericsson Xperia Play verschijnt als het goed is eind deze maand en loopt op Android 2.3. PlayStation Suite, software van Sony waarmee je onder andere PSOne games op je Android toestel kunt spelen, verschijnt later dit jaar. De adviesprijs voor Xperia Play is ongeveer 649 euro.

VVV geeft Van Kouwen geen nieuw contract

Frank van Kouwen moet na dit seizoen weg bij VVV-Venlo. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd, meldt een woordvoerder van de Limburgse eredivisionist. De 30-jarige verdediger was in twee periodes zes jaar actief bij de Venlonaren.

Het laatste halfjaar is Van Kouwen niet in actie gekomen. De verdediger wordt behandeld met chemokuren voor een kwaadaardige poliep in zijn darmen. De woordvoerder kan niet zeggen of zijn ziekte een reden is om zijn contract niet te verlengen.

Van Kouwen speelde in totaal 164 competitiewedstrijden voor VVV. Daarin maakte hij elf doelpunten. De verdediger, die met VVV in 2009 kampioen werd in de Eerste Divisie, kwam eerder uit voor Willem II, FC Eindhoven en Roda JC.

Van Kouwen is de vierde speler van VVV die geen contractverlenging krijgt aangeboden. Vorige week meldde de club al dat doelman Kevin Begois, middenvelder Achmed Ahahaoui en aanvaller Rachid Ofrany in de zomer moeten vertrekken.

Trine 2 uitgesteld tot zomer

Trine 2 is de sequel op de puzzle-platformer met realistische physics. Je zult wederom in de huid kruipen van de magiër, de dief en de ridder. Je kunt dynamisch tussen ze wisselen, elke personage heeft namelijk eigen unieke krachten waarmee je puzzels kunt oplossen. Je kunt er ook voor kiezen om coöperatief spelen, zowel on- als offline.

De download-game is door producent Atlus uitgesteld tot de zomer, het zou oorspronkelijk in ergens in de lente uitkomen. Ter compensatie hebben ze een nieuwe trailer vrijgegeven. De game zal uitkomen voor PSN, XBLA en PC.

First lady wil scheiden om president te worden

De first lady van Guatemala, Sandra Torres de Colom, gaat scheiden van haar man, president Alvaro Colom, om zelf president te kunnen worden. Het paar is acht jaar getrouwd.

Krachtens de Guatemalaanse grondwet is het naaste familieleden van een president verboden zelf president te worden of zich voor presidentsverkiezingen kandidaat te stellen.

Alvaro Colom kan zich niet meer herkiesbaar stellen voor de komende verkiezingen, die voor september zijn uitgeschreven. Zijn echtgenote kondigde op 8 maart aan dat zij zich verkiesbaar stelt namens de regerende Partij van Nationale Eenheid en Hoop.

Een rechtbankwoordvoerder zei dat Torres maandag officieel een verzoek tot echtscheiding heeft ingediend. Omdat beide partners het eens zijn kan de scheiding binnen een maand geregeld worden, zei de woordvoerder.

IJsbeer Knut krijgt gedenkteken

In de dierentuin van Berlijn verrijst waarschijnlijk een monument ter nagedachtenis aan de ijsbeer Knut, de beroemdste bewoner van de zoo die afgelopen weekeinde plotseling overleed. Dat heeft de vereniging van vrienden van de dierentuin, die een inzamelingsactie is begonnen, dinsdag laten weten.

"Knut zal in de harten van vele bezoekers voortleven", aldus voorzitter Thomas Ziolko. Maar de vereniging wil volgens hem ook een blijvend gedenkteken oprichten zodat ook toekomstige generaties weet zullen hebben van de 'unieke dierpersoonlijkheid' van de ijsbeer.

Knut werd na zijn geboorte vier jaar geleden door zijn moeder verstoten en daarna door verzorger Thomas Dörflein met de fles grootgebracht. De ijsbeer groeide uit tot een publiekslieveling, maar werd door de overige ijsberen in het dierenpark nooit geaccepteerd.

IJsbeer Knut krijgt gedenkteken
IJsbeer Knut krijgt gedenkteken (Foto: ANP)

Ecclestone mist openingsrace in Australië

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal niet aanwezig zijn bij de eerste race van het seizoen in het Australische Melbourne. De Brit is in plaats daarvan in New York om met burgemeester Michael Bloomberg te praten over een mogelijke race op Staten Island.

De organisatie van de Grand Prix van Australië gelooft niet dat het afwezig zijn van Ecclestone van invloed is op de toekomst van de race, ondanks dat de toekomst van de wedstrijd de laatste tijd door de financiële problemen onder druk is komen te staan.

MotorStorm: Apocalypse

MotorStorm is terug! Hoewel, niet echt. Hij is bijna overal uitgesteld door de ramp in Japan. Maar niet in Nederland! Laten we verder geen vergelijking met de echte ramp maken. MotorStorm Apocalypse, ditmaal bevindt ‘The Festival' plaats in een stad die midden in een natuurramp zit. Dit betekent dat de tracks waarop je racet letterlijk verwoest worden tijdens het racen. Verwacht weer ouderwetse arcade-races met extra chaos, voertuigen en explosies. Niet veel babes.

 

Libië: Amerikaanse F-15 gecrasht

Een F-15 Strike Eagle van de Amerikaanse luchtmacht is dinsdag in Libië neergestort. Een technisch mankement was de oorzaak van de crash.

De twee bemanningsleden hebben het toestel met hun parachute verlaten en hebben lichte verwondingen opgelopen. Ze zijn beiden in veiligheid. Dit heeft woordvoerder Vince Crawley van het Africa Command bekendgemaakt.

De Strike Eagle was vanaf de luchtmachtbasis Aviano in Italië naar Libië gevlogen in het kader van Operatie Odyssey Dawn. Het Amerikaanse aandeel in de operatie wordt gecoördineerd door Africa Command in het Duitse Stuttgart. African Command werd daar in 2008 gestationeerd omdat het Pentagon veel tegenwerking ondervond bij zijn pogingen deze basis op het Afrikaanse continent onder te brengen.

F-15
Libië: Amerikaanse F-15 gecrasht (Foto: WPB)

Duitse incestvader 14,5 jaar naar cel

Een 48-jarige Duitser die zeven kinderen heeft verwekt bij zijn stiefdochter, is dinsdag veroordeeld tot 14,5 jaar celstraf met aansluitende psychiatrische behandeling. Detlef S. was circa 160 gevallen van misbruik en geweld ten laste gelegd.

De Duitser had maandenlang gezwegen over de schokkende zaak, maar bekende maandag alles bij de rechtbank in Koblenz.

De slachtoffers van het langdurige misbruik waren zijn 27-jarige stiefdochter, haar tweelingbroer en zijn eigen 18-jarige dochter. De werkloze trucker uit Fluterschen bij Bonn had zijn kinderen ook uitgeleend voor seks met anderen.

De straf was conform de eis van justitie. Zijn eigen advocaat vroeg om 9,5 jaar cel zonder behandeling.

Duitse incestvader 14,5 jaar naar cel
Duitse incestvader 14,5 jaar naar cel (Foto: ANP)

'Grote finaniële problemen voor HRT'

De Spaanse Formule 1-renstal Hispania Racing zou in grote financiële problemen zitten, zo weet F1Today te melden. Het team zelf ontkent dit en zegt gewoon in Australië aan de start voor de eerste race te gaan verschijnen.

HRT testte de hele winterperiode met de oude F110, maar kwam bij de laatste test in Barcelona niet in actie omdat de nieuwe F111 nog niet klaar was. Omdat er nog gewacht werd op onderdelen kwam de renstal niet verder dan een roll-out.

"Kijk om je heen wat er gebeurt. Mensen met een beetje verstand begrijpen wel wat hier aan de hand is. Wij als monteurs zijn inmiddels al twee maanden niet betaald. Hierdoor zijn er tot nu toe vijf monteurs opgestapt omdat ze hun salaris niet hebben gekregen. Het kan goed dat meer monteurs dat voorbeeld volgen," zei een bron binnen het team tegen F1Today.

"De berichtgeving dat we niet konden testen vanwege dempers die bij de douane liggen is natuurlijk grote onzin. Alles wordt vervoerd met de vrachtwagens vanuit Duitsland. Het waren niet alleen de dempers die er niet waren, het was een grote lijst van onderdelen die ontbraken op de F111 in Barcelona waardoor we zaterdag niet konden testen."

In Duitsland duiken er geruchten op dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone het team de helpende hand toegestoken heeft, iets wat hij volgens het Concorde Agreement niet mag doen.

Namens HRT ontkent Manfredi Ravetto alle verhalen. "Complete nonsens en ik zal uitleggen waarom. Monteurs hebben ook verplichtingen en gaan echt niet langer dan een week wachten op hun geld. Bovendien is dit niet onze verantwoordelijkheid, maar het is uitbesteed aan Kolles. Hij draagt zorg voor de monteurs, zowel technisch als financieel. De staf van HRT wordt betaald vanuit Spanje, door José Ramón Carabante. De monteurs en technische mensen, op een enkeling na, worden door Holzer Engineering en Colin Kolles geregeld en ook door zijn bedrijf betaald."

"Het maakt mij ook niet uit wat er bij die bedrijven speelt, wij hebben een contract over de levering van technische mensen en monteurs. Of er nu elke week een andere ploeg zou staan, maakt ons niets uit. Als er maar aan het contract gehouden wordt," zei Ravetto. "Wat betreft het verhaal over Ecclestone, ook dat is onzin. Technisch gezien kan het niet eens omdat meneer Ecclestone vanuit zijn positie en volgens de Concorde-overeenkomst teams financieel niet mag helpen. HRT staat gewoon op de grid in Australië en de rest van het seizoen, we hebben geen problemen zoals sommige geruchten doen vermoeden."

AnnA, mijn palindroomvrouw

Ditmaal geen column van Neuskleuter, maar een verhaal over Anna: Twintig minuten voor de wekker werd ik wakker. Ik houd daar niet van, want ik wil die laatste minuten in bed doorbrengen, maar ik kon de rust niet meer vinden. Ik kriebelde Anna over haar linkerwang. Ze zuchtte. Ik kriebelde nog eens. Haar hand verscheen boven de deken en ze kriebelde zichzelf over haar rechterwang. Normaal zou ik daar geen aandacht aan besteden, maar omdat ik nog achttien minuten over had, wilde ik haar wakker plagen.

2K Games distantieert zich van eigen reclame

Game-uitgever 2K Games heeft zich gedistantieerd van een reclame voor het tennisspel Top Spin 4. In de virale commercial, waarvan de uitgever beweert dat de video zonder toestemming online is gepubliceerd, tennist Serena Williams op sensuele wijze met een andere vrouw. Gamers reageren negatief op de reclame op Youtube.

Rileah Vanderbilt, de actrice die naast Williams in de reclame schittert, heeft het filmpje online geplaatst. 2K Games had de video naar eigen zeggen niet voor de marketingcampagne willen gebruiken. "Als onderdeel van onze marketing proberen we flink wat zaken uit. Deze video stond niet in de planning", laat een woordvoerder weten tegenover het Amerikaanse gameweblog Joystiq.

Het is de tweede keer in een korte tijd dat een reclame voor een game een negatief effect heeft. Eerder deze maand bracht Ubisoft een reclame voor het gezelschapsspel We Dare op de markt. De seksuele handelingen die in de reclame werden getoond, vielen geheel niet in de smaak. In de VS en het Verenigd Koninkrijk verschijnt het spel dan ook niet meer.

Top Spin 4 ligt sinds vrijdag in de winkel voor Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii. Klik op onderstaande plaatje om het filmpje op YouTube te bekijken.


 

"Suárez is een legende in de maak"

Luis Suárez heeft in zijn eerste weken bij Liverpool veel indruk gemaakt. De nieuwe publiekslieveling heeft Fernando Torres al doen vergeten.

Oud-speler Jamie Redknapp is lovend over de voormalige aanvoerder van Ajax. "Luis Suárez is een Liverpool-legende in de maak." De aanvaller speelde een grote rol in de overwinning van afgelopen weekend tegen Sunderland (2-0). Hij tekende voor de tweede treffer en deed dat vanuit een onmogelijke hoek.

Door de zege op Sunderland doet Liverpool nog mee om Europees voetbal. Redknapp kan alleen maar genieten van Suarez. "Luis Suárez is een Liverpool-legende in de maak. Vergeet Fernando Torres, die zich moet aanpassen na een grote transfer. Suárez kost het geen enkele moeite om zich aan te passen sinds hij bij Liverpool speelt", meent Redknapp.

"Luis doet me denken aan Carlos Tévez. Hij is razendsnel, explosief en speelt altijd met een lach op zijn gezicht. Ik denk dat hij niet alleen een aanwinst is voor Liverpool, maar voor de gehele Premier League", besluit Redknapp.

Oranje traint nog zonder Van Bommel

Mark van Bommel is vandaag niet aangesloten bij de groepstraining van het Nederlands elftal. De aanvoerder heeft nog steeds last van een plekje onder zijn knie. Het is onduidelijk of hij woensdag wel volledig kan oefenen.

Oranje bereidt zich voor op de dubbele confrontatie met Hongarije in de EK-kwalificatie. De finalist van het laatste WK speelt komende vrijdag in Boedapest en ontvangt de Hongaren vier dagen later in de ArenA.

Ruud van Nistelrooij, Luuk de Jong en Jeremain Lens stonden dinsdag ook op het trainingsveld in Katwijk. Ze werden maandagavond opgeroepen als vervangers voor de gekwetsten Klaas-Jan Huntelaar, Theo Janssen en Arjen Robben.

DVD: Charlie St. Cloud

Je kent hem als basketballende tiener in de High School Musical-films waar de meisjes prat op gaan. Zac Efron is een regelrechte hunk die het vooral goed doet in films waar hij alleen maar mooi hoeft te zijn en waar acteren eigenlijk op een tweede plaats komt. Nu is hij te zien in een dramafilm waar hij kan laten zien dat hij meer is dan zijn knappe koppie. In Charlie St. Cloud krijgt hij hiervoor de kans.

Charlie St. Cloud dvd cover

Aanvoerder Van der Linden langer bij Heracles

Heracles Almelo heeft het contract van aanvoerder Antoine van der Linden met een jaar verlengd. Dat brengt de Eredivisionist vandaag naar buiten. Ook de jeugdige middenvelder Ben Rienstra mag een jaar langer blijven.

"We zijn blij dat beide spelers langer bij ons blijven", aldus technisch directeur Nico-Jan Hoogma. "Antoine is een belangrijke speler met zijn ervaring, hij is niet voor niets aanvoerder. Ben heeft zich uitstekend ontwikkeld en heeft bewezen zijn mannetje te staan als dat nodig is."

Van der Linden is bezig aan zijn tweede seizoen bij de huidige nummer negen van de Eredivisie. De 35-jarige centrale verdediger speelde al 63 competitiewedstrijden en scoorde daarin tweemaal. Rienstra kwam afgelopen zomer over van AZ. Het 20-jarige talent kwam acht keer uit in het elftal van trainer Peter Bosz.

Beide spelers hadden een voorwaarde in hun contract dat zij na het spelen van een minimumaantal wedstrijden konden rekenen op contractverlenging.

Massa heeft hoge verwachtingen van Pirelli

Coureur Felipe Massa hoopt minder problemen te hebben met het opwarmen van de banden. Met de Bridgestones vorige jaar kon de Ferrari-coureur slecht omgaan, hij hoopt dat dat met de Pirelli-banden verleden tijd is.

"Het wennen aan de nieuwe banden was één van de meest interessante dingen die we hebben gedaan in de winter", aldus de Braziliaan. "En ik heb nu geen problemen met het opwarmen van de banden, iets wat ik vorig jaar wel had. De races zullen er heel anders uitzien met de hoge slijtage van de banden en we zullen meer pitstops moeten maken."

"Het zal ook interessant zijn om te zien hoe de banden zich gedragen in de warme landen. In Australië zal het trouwens nog niet zo heet zijn. Het verschil tussen de zachte en harde compounds zal ook veel groter zijn, wat van invloed kan zijn op je start. De coureurs zullen een veel grotere invloed hebben op de strategie."

Nintendo erkent falen online winkel

Gamegigant Nintendo is niet tevreden over de eigen online winkels voor de Nintendo Wii en Nintendo DSi. Het is de eerste keer dat de Japanse gamegigant zich uitlaat over het falen van de online winkels.

In een interview met gamewebsite Gamasutra geeft Hideki Konno, ontwikkelaar van de Nintendo 3DS, aan dat het gebruikersgemak erg matig is en dat consumenten niet al te positief zijn over de online winkels.

Voor de Nintendo 3DS heeft het bedrijf een nieuwe online shop ontwikkeld. Hierin wordt de promotie van nieuwe producten gekoppeld aan de verkoop, iets dat op de Nintendo Wii nadrukkelijk gescheiden wordt.

In de laatste weken heeft het bedrijf achter Super Mario fel uitgehaald naar spelletjes zoals deze op de iPhone te downloaden zijn. Kleine spelletjes zouden consumenten een verkeerd beeld geven van de prijs van games. Bovendien zou er 'te veel troep' zijn voor de iPhone. Hideki Konno laat in het interview weten dat Nintendo graag de kwaliteit van het gamen wil waarborgen.

De eShop voor de Nintendo 3DS wordt begin mei middels een gratis te downloaden update gelanceerd. De 3D-spelcomputer ligt vanaf vrijdag in de winkel.


Nintendo erkent falen online winkel (Foto: Novum)
 

[NHL] Penguins winnen topper van Red Wings

Twee topteams in de NHL stonden vannacht tegenover elkaar: de Detroit Red Wings en de Pittsburgh Penguins. Beide teams misten een aantal sterren en er stond gezien de stand om de playoffs weinig op het spel, maar toch werd de wedstrijd een ware thriller.

De Penguins misten sterspelers Sidney Crosby en Evgeni Malkin terwijl de Wings Pavel Datsyuk en Johan Franzen misten. De Penguins kwamen in de eerste periode op een 2-0 voorsprong via Pascal Dupuis en Chris Kunitz. Toen Dupuis en Tyler Kennedy in de tweede periode de voorsprong uitbouwden naar 4-0 werd het aardig stil in de Joe Louis Arena, de thuishaven van de Red Wings. Henrik Zetterberg bracht de spanning nog wel enigszins terug door de 4-1 te maken aan het einde van de tweede periode.

In de derde periode kwamen de Red Wings sterk uit de startblokken. De Penguins werden direct vastgezet en dit resulteerde na twee minuten in de 4-2 van Valtteri Filppula. Het stadion begon zich vervolgens weer te roeren, maar ging pas echt uit zijn dak toen de Wings met twee powerplay-goals binnen twee minuten ook nog op gelijke hoogte kwamen. Danny Cleary en veteraan Mike Modano waren de scherpschutters.

Omdat er in de verlenging niet werd gescoord was een shootout nodig. Daarin bleken de Penguins alsnog de sterksten omdat alleen James Neal hieruit wist te scoren. "De wedstrijd was voor Versus op de nationale televisie, dus we probeerden de wedstrijd wel een beetje spannend te houden," lachte Dupuis over de comeback van de Wings.

Er werd slechts één andere wedstrijd gespeeld in de NHL. De Los Angeles Kings wonnen van de Calgary Flames. De Kings komen hiermee op de vijfde plaats in de Western Conference te staan en lijken op weg naar een playoff-positie. De Flames zien deze echter steeds verder wegglippen. Na een slechte seizoensstart kwamen de Flames in 2011 goed in vorm en stonden zij zelfs op de zesde plaats. Na deze verliesbeurt staan zij tiende met drie wedstrijden meer gespeeld dan de nummer acht, de laatste playoff-positie.

President Jemen eind dit jaar weg

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is van plan tegen het eind van het jaar af te treden als onderdeel van een 'grondwettelijke' machtsoverdracht. Dat heeft hij dinsdag bij monde van zijn woordvoerder laten weten.

Saleh heeft hoge ambtenaren, bevelhebbers van het leger en stammenleiders maandagavond van zijn plannen op de hoogte gesteld. Volgens zijn woordvoerder heeft de president tevens gezegd nooit de macht over te dragen aan het leger.

De plannen van Saleh zijn een enorme ommezwaai; eerder nog weigerde hij in te gaan op de eis van de oppositie dat hij voor het eind van het jaar zou aftreden.

Het is niet duidelijk of de oppositie het aanbod van Saleh wil accepteren, zeker niet nu afgelopen vrijdag ruim veertig demonstranten werden doodgeschoten door zijn veiligheidstroepen.


Demonstranten in Jemen lijken hun zin te krijgen (Foto: Novum)

Most Wanted in Japan

Famitsu, de Power Unlimited van Japan, heeft weer eens een enquete gehouden. Dit keer vroegen ze hun lezers naar welke game ze het meest uitkijken. In de lijst, die door Tales of Xillia wordt aangevoerd, vind je uiteraard veel RPG's en handheld-games. De complete lijst zie je hieronder.

1. Tales of Xillia (PS3)
2. Dragon Quest X (Wii)
3. Super Robot Wars Z (PSP)
4. Final Fantasy Versus XIII (PS3)
5. Final Fantasy Type 0 (PSP)
6. Mario Kart 3D (3DS)
7. Metal Gear Solid Rising (PS3)
8. Persona 2: Innocent Sin (PSP)
9. The Last Guardian (PS3)
10. Final Fantasy XIII-2 (PS3)
11. Fotokano (PSP)
12. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (3DS)
13. Dark Souls (PS3)
14. Disaster Report 4: Summer Memories (PS3)
15. Final Fantasy IV Complete Collection (PSP)
16. The Legend of Zelda: The Skyward Sword (Wii)
17. Fantasy Life (3DS)
18. Tales of the Abyss (3DS)
19. Last Remnant (PS3)
20. Amagami: Let’s Have Sex With Kids Edition (PSP)
21. Biohazard Revision (3DS)
22. Story of the Last Promise (PSP)
23. Animal Crossing (3DS)
24. Tiny Battlers (PSP)
25. Dragon Quest Monsters Joker 2: Professional (DS)
26. Pro Baseball Spirits 2011 (3DS)
27. Professor Layton VS Gyakuten saiban (3DS)
28. Black Rock Shooter: The Game (PSP)
29. Earth Seeker (Wii)
30. TROY (PS3)

Tales of Xillia

Tales of Xillia, PS3

Opvallend is dit keer dat er veel games in staan die (zeer waarschijnlijk) ook in het Westen uit zullen komen. Titels als Mario Kart, Final Fantasy, Zelda en Animal Crossing zijn ook hier altijd wel populair. Tales of Xillia is de grootste onzekerheid, Namco brengt lang niet alle Tales of-games naar het Westen. Fotokano, een game waarin je als middelbare scholier fotograaf speelt, komt zeer waarschijnlijk niet.

Verdachten opgepakt wegens antibioticahandel

De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft maandag twee mannen aangehouden die betrokken zijn bij handel in illegale antibiotica. Bij invallen in zes bedrijven en zes woningen in Groningen en Overijssel zijn duizenden kilo's niet-geregistreerde antibiotica gevonden. Dat heeft de nVWA dinsdag gemeld.

De verdachten zijn een pluimveehouder en een werknemer van een leverancier van voedingssupplementen voor dieren. De pluimveehouder en zijn bedrijf worden ervan verdacht illegale antibiotica in bezit te hebben. De werknemer en het bedrijf waarvoor hij werkt, zouden in illegale antibiotica handelen.

Het bezitten of verhandelen van niet-geregistreerde antibiotica is verboden, omdat het ongecontroleerd gebruiken ervan een gevaar voor de volksgezondheid betekent. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen. Met de handel in illegale antibiotica zijn volgens de nVWA grote winsten te behalen.

Week rust voor T. Janssen

Theo Janssen moet een week de tijd nemen om te herstellen van zijn knieblessure. De middenvelder van FC Twente was al licht geblesseerd aan zijn knie, maar besloot toch te spelen op het kunstgras van Excelsior. Hij werd met twee goals matchwinner, maar viel wel geblesseerd uit. Hierdoor moest hij de twee interlands met Oranje tegen Hongarije aan zich voorbij laten gaan.

Janssen heeft vocht in zijn knie en moet derhalve een week rust houden. Dat meldt De Telegraaf. Wanneer hij te snel begint kan het vocht weer terugkomen. Hij liep de blessure op na twee duels op een slechte ondergrond. Hier heeft hij een pijnlijk gewricht aan overgehouden. Uit onderzoek is gebleken dat Janssen geen verdere schade heeft opgelopen. De week rust komt Twente en Janssen goed uit. Komend weekend worden er vanwege alle interlands geen competitiewedstrijden gespeeld.

Door de twee doelpunten van Janssen won Twente met 0-2 op bezoek bij Excelsior. Hierdoor doet Twente nog volop mee in de strijd om het kampioenschap. Samen met PSV lijkt Twente te gaan uitmaken wie er aan het einde van de rit met de schaal staat. Over twee weken is het FC Twente - PSV.

Benne nieuwe volleybalbondscoach

De Nederlandse volleybalbond heeft Edwin Benne benoemd tot nieuwe bondscoach voor het mannenteam. De 45-jarige voormalig international is de opvolger van Peter Blangé die in december na goed overleg met de bond overstapte. Gido Vermeulen was ook in beeld als coach, maar hij blijft de Spaanse vrouwen trainen.

"Het maakt me niet uit dat er ook met anderen is gesproken. Ik pas blijkbaar in het profiel van de bond en wellicht was er nog iemand. Maar daar weet ik niets van en daar maak ik me ook niet druk over. Ik vind het een eer om deze baan te accepteren nadat ik negen jaar zelf voor het nationaal team heb gespeeld," zei Benne die in totaal tot 382 interlands kwam.

Hij krijgt een zware kluif aan zijn nieuwe baan, omdat het Nederlandse volleybal er niet goed voor staat. Oranje liep plaatsing voor het EK dit jaar mis en heeft daardoor nog maar een kleine kans op op de Spelen van 2012 in Londen te kunnen acteren. "Natuurlijk gaan we voor die kans. Maar ik ben realistisch en zal me ook op de langere termijn moeten richten. Ik heb een aanstelling tot en met 2012, maar er is de intentie om het hele traject richting de Spelen van 2016 af te maken," zei Benne.

Turnlegende Andrianov overleden

Turnlegende Nikolai Andrianov uit Rusland is gisteren overleden aan de gevolgen van een langdurige ziekte. De Rus haalde bij de Olympische Spelen van München, Montreal en Moskou in totaal maar liefst vijftien medailles, waarvan zeven gouden. Verder waren er vijf zilveren medailles en drie bronzen een prooi voor de turner.

In de tijd daarna was het alleen de Amerikaan Michael Phelps die nog meer medailles op zijn naam schreef. In 2008, tijdens de Spelen van Peking, bracht Phelps zijn totaal op zestien medailles. Het record staat echter in het thuisland van Andrianov. Larissa Latynina, de turnster, haalde tussen 1956 en 1964 liefst achttien medailles.

Aanstaande donderdag zal de turner in Vladimir, zijn geboorteplaats, begraven worden.

Anjema ronde verder in Montreal

Gisterenavond heeft Laurens Jan Anjema zich verzekerd van de volgende ronde in de PSA Challenger in Montreal. Twee dagen terug verloor de Nederland nog de finale van de Rocky Mountain Open in Calgary.

In de Challenger was Anjema te sterk voor Shahier Razik, het werd uiteindelijk 13-11, 12-10, 6-11 en 11-4 in het voordeel van onze landgenoot. De Italiaan Stephane Galifi zal zijn tegenstander zijn in de kwartfinale.

Libië: China wil onmiddellijk bestand in Libië

China heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Libië, waar de luchtverdediging en de troepen van het regime van Moammar Gadhafi sinds zaterdag door een gelegenheidscoalitie van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten worden bestookt.

Woordvoerster Jiang Yu van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag op een persconferentie dat China wil dat onmiddellijk een bestand van kracht wordt en dat ook direct overleg wordt gestart om een einde aan het geweld te maken.

China was een van de vijf lidstaten van de VN-Veiligheidsraad die zich onthielden van stemming toen vrijdagavond de resolutie werd aangenomen die 'alle noodzakelijke maatregelen' sanctioneert om de Libische bevolking tegen het geweld van het regime te beschermen.

Blatter stopt in 2015 bij herverkiezing

Mocht Sepp Blatter in juni worden herverkozen als voorzitter van de FIFA, zal dat zijn laatste ambtstermijn zijn. Dit liet Blatter zelf weten in een toespraak bij het congres van de UEFA.

"Jullie weten dat ik graag nog vier jaar wil doorgaan. Als ik word herkozen, zullen dat voor mij de laatste vier jaar zijn", aldus de Zwitser.

Op 1 juni zullen de leden van de FIFA een nieuwe voorzitter. Sinds afgelopen vrijdag heeft Blatter er een concurrent bij. Mohamed bin Hammam, momenteel baas van de Aziatische voetbalbond, stelde zich toen kandidaat. Blatter is momenteel al sinds 1998 voorzitter van de FIFA.


Blatter, dat was toch die man...

'Gilbert Gottfried met stem in GTA V'

GTA V is vermoedelijk al een tijdje in ontwikkeling. Er zijn verschillende hints gevonden de laatste tijd: zo waren er onder andere de geregistreerde websites. Nu is er nieuw nieuws gevonden. Gilbert Gottfried heeft op zijn twitter geschreven dat hij een stem zal vertolken.

Gottfried is een Amerikaanse acteur en komiek die al vaker stemmen heeft gedaan voor animatiefilms en games. Op zijn Twitter postte hij: "Just found out I'm voicing the lead in Grand Theft Auto V". De tweet is daarna weer snel van de website afgehaald, waarschijnlijk na klachten van Rockstar. We hopen in juni meer nieuws te krijgen tijdens de E3.

gottfried

Motorrijder dood na inhaalmanoeuvre

Een 64-jarige man op een motor is maandagavond in Amsterdam om het leven gekomen toen hij een bromfietser raakte bij een inhaalmanoeuvre. De motorrijder kwam ten val en overleed ter plekke, meldt de politie dinsdag.

De man reed op de Wielingenstraat en haalde daar een bromfietser in. Toen hij weer naar rechts stuurde, raakte hij een andere bromfietser. De motorrijder viel tegen een aantal geparkeerde auto's en klapte daarna op de stoeprand. Ook de bromfietser raakte gewond. Hij kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Negen kompels gered uit mijn Pakistan

Reddingswerkers hebben negen mijnwerkers gered uit de Pakistaanse kolenmijn waar zich zondag een serie methaangasexplosies voordeed. Maandag werd nog gevreesd dat alle kompels die zich op het moment van de explosies ondergronds in de mijn in Baluchistan bevonden waren omgekomen. Door de explosies stortte de mijn in. Het uiteindelijke dodental staat nu op 43.

De mijn werd twee weken geleden al als onveilig bestempeld, maar volgens een veiligheidsinspecteur zijn de waarschuwingen in de wind geslagen. De mijn, 40 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Quetta, is eigendom van de staat, maar wordt uitgebaat door een aannemer, aldus de inspecteur.


Negen kompels gered uit ontplofte mijn Pakistan (Foto: Novum)

Alonso gaat voor drie titels op rij

Aan de vooravond van het nieuwe Formule 1-seizoen heeft Ferrari-rijder Fernando Alonso zichzelf en zijn concurrenten op scherp gezet. De Spanjaard wil wraak voor het mislopen van de wereldtitel vorig seizoen en wil daarom drie kampioenschappen op rij gaan winnen.

"Ik wil in 2011 revanche voor vorig jaar. De wereldtitel is aan het einde van dit seizoen van mij en dat zal ook zo zijn in 2012, 2013 en de volgende jaren," zei Alonso in de Duitse media. Hij liep vorig jaar in de laatste race in Abu Dhabi de titel mis na een verkeerde pitstopstrategie. "Ik heb er twee, drie dagen mee gezeten en ik heb er nieuwe motivatie uit gehaald. Ik rijd voor Ferrari en dan is het een ongeschreven wet dat je moet winnen."

Alonso is zeer tevreden over het verloop van de wintertests. "Gemiddeld hebben we honderd ronden per dag kunnen doen en dat geeft aan dat de auto betrouwbaar is. Dat is een heel belangrijke eigenschap voor een nieuwe auto. We zijn in goed in vorm, komen met vertrouwen naar Melbourne en gaan voor de winst."

Box Office USA

Limitless heeft zich op de hoogste trede in de box office van de Verenigde Staten gevestigd. Hiermee wordt de film Battle: Los Angeles teruggewezen naar de derde plaats. Rango blijft op de tweede plaats staan.

De andere nieuwe releases komen we tegen op de plaatsen vier en vijf. The Lincoln Lawyer legt beslag op de vierde plaats en Paul op de vijfde plaats.

De films die het gemiddeld het beste deden werden weer in te weinig zalen gedraaid om een top tien notering te behalen. Bill Cunningham New York was gemiddeld het beste met 33.677 dollar (53e plaats totaal). Op de voet gevolgd door Win Win met 30.072 dollar (28e plaats totaal). Derde is de film geworden die vorig weekend nog tweede qua gemiddelde stond. Jane Eyre (2011) haalde afgelopen weekend 17.939 dollar gemiddeld op (20e plaats totaal).

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Limitless $ 18,9 mil. 2756 $ 6860 $ 18,9 mil.
2 Rango $ 15,1 mil. 3843 $ 3923 $ 92,3 mil.
3 Battle: Los Angeles $ 14,5 mil. 3417 $ 4255 $ 60,5 mil.
4 The Lincoln Lawyer $ 13,2 mil. 2707 $ 4879 $ 13,2 mil.
5 Paul $ 13 mil. 2802 $ 4655 $ 13 mil.
6 Red Riding Hood $ 7,2 mil. 3030 $ 2373 $ 25,9 mil.
7 The Adjustment Bureau $ 5,8 mil. 2660 $ 2170 $ 48,6 mil.
8 Mars Needs Moms $ 5,3 mil. 3117 $ 1706 $ 15,4 mil.
9 Beastly $ 3,2 mil. 1810 $ 1767 $ 22,2 mil.
10 Hall Pass $ 2,6 mil. 1905 $ 1348 $ 39,6 mil.

Owen Wilson verlegt grenzen voor Farrelly Brothers

Owen Wilson gaat voor het regisseursduo de Farrelly Brothers veel verder dan hij normaal zou doen. Het bizarre script van hun nieuwste film Hall Pass dwong de 42-jarige acteur om mee te gaan in de grove grappen van het beroemde filmduo.

"Als je kijkt naar het oeuvre van de Farrelly Brothers, dan past Hall Pass daar perfect tussen", zegt Wilson tegen Novum Nieuws. Zijn personage krijgt van zijn vrouw 'een week vrij van zijn huwelijk'. "De jacuzziscène is bijvoorbeeld een scène die ik normaal nooit speel. Dat maakt het leuk om met de Farrelly's te werken."

"Het verhaal is zoet, de grappen zijn altijd ranzig", beschrijft Bobby Farrelly zijn nieuwste film. Voor de scène waarin Wilson geconfronteerd wordt met een penis, gebruikten de filmbroers een echt exemplaar. "Die is echt", bevestigt Peter Farrelly. "De kleine piemel is een prothese, maar die grote is echt."

"Je kunt geen Farrelly-film maken zonder protheses", vindt Owens tegenspeler Christina Applegate. "Er zit een moment in dat zelfs verder gaat dan de haargelscène uit There's Something About Mary", verklapt actrice Jenna Fischer. "Ik noem het 'de buikgriepscène'." Hall Pass gaat 31 maart in première.


Owen Wilson verlegt zijn grenzen (Foto: Novum)

Huntelaar: "Heb speling in de knie"

Klaas-Jan Huntelaar haakte gisteren noodgedwongen af bij het Nederlands elftal voor de interlands tegen Hongarije. De reden hiervoor is dat de spits speling in een van zijn knieën heeft en dat de artsen van Oranje het niet verantwoord achtten om de aanvaller bij de selectie te houden.

"Mijn knie is nog niet stabiel genoeg. De dokter zette het licht op rood," zei Huntelaar die in de laatste zes interlands tien keer het net vond. Hij onderging gisteren samen met Hedwiges Maduro en Mark van Bommel een fitheidstest. "De andere jongens waren aan het rusten en wij moesten ons laten checken door de dokter en de fysio’s. Ze keken bij mij naar de beweeglijkheid van het gewricht, welke functies pijn deden en niet. De dokter vond dat er te veel speling in de knie zat."

Huntelaar wilde graag tegen Hongarije spelen, maar accepteert de beslissing van de artsen. "Voor een dergelijke blessure staat normaal vier tot zes weken, maar ik had zelf verwacht veertien dagen aan de kant te staan. In het verleden herstelde ik altijd sneller dan gepland. Dat is nu dus niet gelukt. Ik ben nu drie weken onderweg. Het is balen, omdat ik het de laatste wedstrijden bij het Nederlands elftal goed heb gedaan. Maar het is niet anders. Ik ga me de komende dagen op mijn herstel richten."

Daarom keert de aanvaller terug bij zijn club Schalke 04. "Gisteren is de nieuwe trainer gepresenteerd en vandaag zal ik me aan hem voorstellen. Samen zullen we bespreken hoe het traject eruit ziet. Maar het vermijden van risico staat wat mij betreft voorop. Nu was het mijn binnenband. Voor hetzelfde geld loop ik letsel op aan andere banden als ik te vroeg begin. Officieel kan het revalideren nog drie weken duren. Maar de knie voelt al wat beter."

Disney en Pixar aangeklaagd wegens Cars

Disney en Pixar worden aangeklaagd door een Britse scenarist. De man beweert dat elementen uit de animatiefilm Cars en het binnenkort te verschijnen tweede deel van hem zijn gestolen. Hij eist onder meer dat het vervolg niet wordt uitgebracht.

Jake Mandeville-Anthony stelt dat hij begin jaren negentig twee scripts over raceauto's heeft rondgestuurd naar verschillende filmstudio's, waaronder Disney. Ook Jim Morris, een huidige topman bij animatiestudio Pixar, zou destijds een exemplaar hebben ontvangen. Volgens de scenarist is het dan ook geen toeval dat Cars, de animatiefilm die de twee studio's in 2006 gezamenlijk uitbrachten, veel gelijkenissen vertoont met zijn scripts.

Mandeville heeft deze week zijn zaak tegen Disney en Pixar ingediend bij een Amerikaanse rechtbank, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. De scenarist deed dat eerder al in het Verenigd Koninkrijk. Hij wijst vooral op de vele gelijkenissen tussen de personages in Cars en zijn ingediende werk.

De scenarist klaagt Disney en Pixar aan wegens inbreuk op het auteursrecht. Daarnaast wil hij een schadevergoeding en een verbod op de release van Cars 2, de vervolgfilm die deze zomer verschijnt.

Cars was, met een wereldwijde opbrengst van 450 miljoen dollar, een kassucces. Het vervolg verschijnt op 24 juni in de Verenigde Staten en vijf dagen later in Nederland.


Cars 2 (Foto: Novum)

Dawn of War II: Retribution krijgt gratis DLC

Warhammer 40.000: Dawn of War II - Retribution zal gratis DLC krijgen volgens uitgever THQ. De multiplayer-survival-mode in het spel zal twaalf nieuwe achievements krijgen. Elk van deze achievements zal ook een stukje uitrusting vrijspelen die je je helden aan kan laten trekken.

De DLC zal vanaf 6 april beschikbaar zijn. Warhammer 40.000: Dawn of War II – Retribution is een uitbreiding voor Warhammer 40.000: Dawn of War II. De uitbreiding is stand-alone, je hoeft het originele spel niet te hebben om dit te kunnen spelen dus.

Chandhok reserverijder Team Lotus

Karun Chandhok is bevestigd als derde coureur bij Team Lotus, zo maakte de renstal vandaag bekend. De Indiër, die vorig jaar een deel van het seizoen voor HRT reed, neemt de taak over van Fairuz Fauzy.

Chandhok testte deze winter al eens voor Team Lotus en heeft na onderhandelen een contract weten te bemachtigen bij het Maleisische team. "Ik ben al een tijdje in gesprek met het team en ben erg blij dat ik kan bevestigen dat ik voor Team Lotus zal rijden in 2011. We zijn nog aan het uitvogelen wanneer en in welke sessies ik in de auto zal zitten, maar ik kan nu al zeggen dat Team Lotus zich met hart en ziel inzet om de top te halen," zei Chandhok.

De Indiër zal komende vrijdag in Australië al in actie komen voor Team Lotus. Davide Valsecchi leek in eerste instantie te mogen rijden, maar moet nu alsnog zijn plaats afstaan.

McShane in 'Jack the Giant Killer'

Ian McShane (Deadwood, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) is toegevoegd aan de cast van Jack the Giant Killer. Bryan Singer regisseert deze bewerking van het sprookje Sjakie en de Bonestaak.

Het script van Darren Lemke focust zich op de jonge boer, die wordt uitgekozen om een expeditie te leiden in het land van de reuzen. Het doel van deze expeditie is om een prinses te redden, die ontvoerd is door een reus. Deze situatie vormt een grote bedreiging voor de wapenstilstand die er is tussen mensen en reuzen.

Nicholas Hoult is op dit moment al gecast voor de hoofdrol. De prinses wordt gespeeld door Eleanor Timlinson, en McShane zal de rol van haar vader, King Brahnwell, op zich nemen. Andere rollen zijn er voor Ewan McGregor, Stanley Tucci, Bill Nighy en John Kassir. Producent New Line heeft nog geen releasedatum vastgelegd voor Jack the Giant Killer.

Ian McShane
Ian McShane

Ontruiming Amsterdamse kraakpanden

De politie heeft dinsdag een aantal kraakpanden in Amsterdam ontruimd. In alle vroegte werd een pand aan het Muntplein ontruimd. Een tweede kraakpand, aan de Ten Katestraat, is ook door de ME en politie leeggehaald. De dagelijkse markt kon hierdoor pas later opbouwen, aldus een marktkoopman.

Het is voor het eerst dat Amsterdam kraakpanden ontruimt sinds het gerechtshof in Den Haag enkele maanden geleden tijdelijk een streep door het kraakverbod haalde.

Vrouw zakt door balkon in Rijswijk

In Rijswijk is dinsdagochtend een vrouw door het balkon van haar woning gezakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde aan de achterkant van een woning op twee hoog aan de Caan van Necklaan. De brandweer heeft de vrouw over het complex getakeld, waarna ze naar een ziekenhuis is gebracht. Het is niet bekend hoe ze er aan toe is.

Hoe het kon gebeuren dat het balkon het begaf, is nog onduidelijk.

DVD: The 41-Year-Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It

Sinds de film Scary Movie is het een enorme hype geworden om grote namen te breken. Na de release en het enorme succes van deze film, is er in de jaren erna een shitload aan varianten gekomen. Velen hiervan hebben de bioscoop geeneens gehaald, maar hebben een direct-to-dvd-release gehad. Zo ook The 41-Year-Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It.

THE 41 YEAR OLD VIRGIN WHO KNOCKED UP SARAH MARSHALL AND FELT SUPERBAD ABOUT IT

Wielaert kan tot 15 mei nog naar het buitenland

Rob Wielaert speelt zo goed als zeker de komende twee seizoenen bij Roda JC. De verdediger heeft een nieuw contract getekend, maar heeft daar wel een clausule in laten opnemen.

Wielaert tekende een contract voor twee seizoenen in Kerkrade, maar kan vertrekken wanneer een club uit het buitenland zich meldt. De verdediger komt momenteel op huurbasis uit voor Roda. Hij wordt dit seizoen gehuurd van Ajax, alwaar hij een aflopend contract heeft.

Wanneer er een buitenlandse club zich voor 15 mei meldt voor Wielaert, dan kan hij transfervrij vertrekken. Wanneer aanbiedingen uitblijven speelt Wielaert de komende twee seizoenen voor Roda. Dat meldt Dagblad de Limburger.

Door de clausule zit Roda tot 15 mei in onzekerheid. Maar volgens technisch directeur Martin van Geel was dit de enige optie. "Als we daarmee niet akkoord waren gegaan, hadden we hem ook niet voor twee jaar kunnen vastleggen voor de binnenlandse markt en was hij na dit seizoen transfervrij geweest."

Wielaert (32) maakte in 2009 de tussentijdse overstap van FC Twente naar Ajax. Marco van Basten haalde hem naar Amsterdam, maar na zijn vertrek is Wielaert niet meer aan de bak gekomen in de ArenA. Martin Jol zag het niet in hem zitten.

[NBA] Blessure Duncan domper voor Spurs

In de Amerikaanse NBA heeft San Antonio Spurs gewonnen. De zege van 111-96 op Golden State Warriors werd overschaduwd door de blessure van topspeler Tim Duncan.

Duncan ging al in het eerste kwart door zijn linkerenkel en moest het veld af. Het is nog onduidelijk hoe lang hij aan de kant staat.

Chicago Bulls boekte zijn vijftigste zege van het seizoen. De Bulls versloegen Sacramento Kings met 132-92.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Orlando 86-97
New Jersey Indiana 98-102
New York Boston 86-96
Chicago Sacramento 132-92
Memphis Utah 103-85
San Antonio Golden State 111-96
Denver Toronto 123-90

Xperia Play-games kosten maximaal 10 pond

Games voor de Xperia Play, de game-telefoon van Sony Ericsson, zullen tussen de 1 en 10 pond gaan kosten, aldus David Hilton van Sony. De game zal met zes pre-loaded games komen en 50 games zullen beschikbaar zijn voor download.

De titels die al beschikbaar zijn op de telefoon zijn FIFA 10, Crash Bandicoot, The Sims 3, Star Battalion, Bruce Lee Dragon Warriors en Tetris. Sommige titels zullen PSone-titels zijn, sommige games zullen speciaal gemaakt zijn voor de Xperia Play. Het verschil met andere telefoons is de manier waarop je speelt, volgens Hilton. Je wil niet met je vingers over het scherm heen gaan omdat dat je zicht belemmert. Met de Xperia Play heb je je volledige scherm in zicht en speel je met de controls die eronder hangen.

"The main thing is to offer something different. ... But now the hardware allows you to play far more complex games. You don't want to be playing these with your fingers all over the screen. You want full visibility and the ability to control the games with the sort of interfaces you have on your games console."

De Xperia Play zal in april uitkomen.

Champignontelers onder de loep

Champignonkwekerijen kunnen de komende tijd extra bezoeken van de Arbeidsinspectie en andere overheidsdiensten verwachten. In een zogeheten Interventieteam Champignons gaan de instanties controleren op fraude en andere misstanden in deze sector, meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag.

Uit eerdere inspecties bleek dat bij ruim een kwart van de gecontroleerde champignontelers illegalen aan het werk waren. Ook stuitten controleurs regelmatig op belastingontduiking. Dit leidde al tot diverse boetes en naheffingen voor een totaalbedrag van 1,5 miljoen euro.

Fraudeurs kunnen een stevige aanpak verwachten. Niet alleen champignonkwekers maar ook bedrijven voor handel en afzet kunnen een bezoek verwachten van het speciale inspectieteam.

Iets meer politici bedreigd in 2010

Vorig jaar zijn iets meer politici bedreigd dan in 2009. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag gemeld. In 201 van de in totaal 353 meldingen bleek volgens het OM sprake te zijn van een strafbare bedreiging. In 2009 werd uiteindelijk 186 keer aangifte gedaan. De meeste bedreigingen worden per e-mail geuit of anoniem op internet gezet.

Van de 201 strafbare bedreigingen zijn er 92 opgelost. In 30 zaken wordt nog onderzoek gedaan en 22 zaken zijn geseponeerd. De politie vond in 57 gevallen onvoldoende bewijs om te vervolgen. In 72 gevallen betrof het bedreigingen door minderjarigen.

Alle bedreigingen aan het adres van politici gaan naar het Team Bedreigde Politici van politie Haaglanden. Er zijn aangiften opgenomen van ministers, staatssecretarissen, Eerste en Tweede-Kamerleden, burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden.

Iets meer politici bedreigd in 2010
Iets meer politici bedreigd in 2010 (Foto: ANP)

Ten Rouwelaar: "Gewoon keihard mijn best doen"

Jelle ten Rouwelaar meldde zich gisteren voor het eerst in zijn loopbaan bij het Nederlands elftal. De keeper van NAC Breda geniet in Katwijk.

Bij zijn aankomst in Huis ter Duin werd hij goed ontvangen. "Heel gemoedelijk, zoals je altijd wel hoort over het Nederlands elftal", zegt Ten Rouwelaar tegenover Goal.com. "Ik kende natuurlijk wel een paar jongens. Mark van Bommel, Dirk Kuijt, Klaas Jan Huntelaar, Sander Boschker, Michel Vorm en ga zo nog maar even door."

Ten Rouwelaar merkte al snel dat het niveau een stuk hoger ligt dan op de trainingen bij NAC. "Het gaat hier natuurlijk allemaal veel sneller. Je kan de bal niet even loslaten want dan ligt 'ie er gelijk weer in. Een verkeerde aanname en je bent de bal kwijt", vervolgt Ten Rouwelaar, die tijdens de partijvorm enkele keren mocht vissen. "Maar joh, dat mag toch?''

Te ver vooruitkijken wil Ten Rouwelaar nog niet. Zijn doel? "Keihard mijn best doen. De bondscoach heeft me in het groepsgesprek gezegd dat ik derde keeper ben. Prima hoor. Ik wil me gewoon laten gelden op de trainingen. Ik ben niet aan het loeren op een EK of zoiets."

Van der Vaart: "De wissel was niet nodig"

Tottenham Hotspur-manager Harry Redknapp zou boos zijn op Rafael van der Vaart. De middenvelder verliet het stadion voortijdig na zijn wissel in de wedstrijd tegen West Ham United. Zelf weet hij daar echter niets van.

"Ik las dat Harry Redknapp een gesprek met me wilde, maar heb hem voor het vertrek naar Nederland niet meer gezien. Ze kunnen bij Tottenham niet boos op me zijn", aldus de middenvelder van Oranje in De Telegraaf. Van der Vaart erkent dat hij niet blij was met zijn wissel. "Ik speelde goed, vond de wissel niet nodig en wil gewoon graag negentig minuten spelen. Nee, dat is bij Spurs niet of nauwelijks voorgekomen. Maar daar zaten ook veel publiekswissels tussen", voegt hij er lachend aan toe.

Van der Vaart weet niet of hij bij terugkomst in Engeland op het matje moet komen bij zijn trainer. De speler ligt er in ieder geval niet wakker van. "Ik ben pas over tien dagen terug. Dan is het vast al weer voor een groot deel overgewaaid."

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 13-03-2011 t/m zaterdag 19-03-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Homefront komt binnen op nummer één en twee en verdrijft daarmee Dragon Age II, Pokemon White en Pokemon Black wat naar beneden in de lijst.

Kirby's Epic Yarn is de stijger van de week met acht plaatsen naar plaats zestien. Dalers van de week zijn Wii Sports Resort en Call of Duty: Black Ops, beide zakker negen plaatsen.

De lijst bestaat uit twaalf Wii-games, elf Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, vier PC-games, geen PSP-game en vier DS-games.

chart

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een bejaarde jonge moeder.

Een Friese mevrouw is bevallen van een baby. Dan spreek je altijd over een jonge moeder. Deze moeder, echter, is 63 jaar oud. Hou ouder de moeder, hoe groter de kans dat het kind qua gezondheid wat mankeert, én hoe groter dan het kind als wees zal moeten opgroeien. Daarom is in ons land de maximale leeftijd voor IVF op 45 jaar gesteld. Deze moeder heeft die regel weten te ontduiken, door zich in Italië een eitje te laten inplanten. Maar ze is wel in een Nederlands ziekenhuis bevallen. Dat leidt tot een gewetensvraag.

Terre des Hommes krijgt toch subsidie

Terre des Hommes, het Liliane Fonds en Stichting Kinderpostzegels krijgen alsnog subsidie. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bezwaar van de alliantie tegen de eerdere subsidieafwijzing toegekend. Dat meldt de hulporganisatie Terre des Hommes op haar website.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) liet begin november weten dat de drie organisaties geen subsidie meer zouden krijgen. Daar is de bewindsman op teruggekomen. De clubs krijgen tot en met 2015 maximaal 32 miljoen euro. Ze hadden 68 miljoen euro aangevraagd.

Terre des Hommes reageert verheugd op de beslissing. "Het betekent dat we een groot aantal kinderen toch kunnen helpen in de strijd tegen kinderuitbuiting", aldus hoofd projecten Hans Guijt.

VVD wil net drie aan regionale omroepen geven

Als het aan de VVD ligt gaat Nederland 3 op de schop. De partij wil dat de kwaliteit van de programmering verbetert en dat er een grotere rol komt voor regionale zenders.

"Wat ons betreft krijgen de regionale omroepen het derde net, gaat hun financiering weg bij de provincies en wordt de samenwerking met de NOS versterkt", zegt VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg dinsdag in De Telegraaf.

Volgens de VVD moet de 'alleenheerschappij' van de NOS worden opgeheven. Het kan blijven zorgen voor het landelijke en internationale nieuws, maar correspondenten van regionale omroepen kunnen andere kwesties in het land verslaan. Deze oplossing zorgt volgens Van Miltenburg niet alleen voor de gewenste bezuinigingen maar ook voor 'een journalistieke impuls'.

Het CDA vindt het nog te vroeg voor een nieuwe indeling van het derde net. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) stuurt in juni een brief naar de Tweede Kamer over de toekomst van de publieke omroep.

Van den Brom: "Hoop dat het overwaait"

Het gedrag van Lex Immers in het supportershome van ADO Den Haag na de overwinning op Ajax is een smet op de zege van de Hagenaars. "Dit haalt de slagroom wel van de taart", stelt trainer John van den Brom.

"Nee, natuurlijk heb ik niet meegezongen", zegt Van den Brom in De Telegraaf. "Sterker, ik heb me er gelijk van gedistantieerd en samen met assistent-trainer Maurice Steijn heb ik Lex op zijn verantwoordelijkheid gewezen en gezegd dat hij veel te ver was gegaan. Ik heb nota bene een Ajax-achtergrond als speler en trainer."

Samen met Charlton Vicento en assistent-trainer Maurice Steijn stonden Van den Brom en Immers op de bar. Samen met de supporters werd de overwinning op Ajax gevierd. "Iedereen kan zich wel een beetje voorstellen hoe die dingen gaan. De fans waren door het dolle heen, zetten ons op de bar en begonnen te zingen. Maar dan is het nog niet goed te praten wat Lex heeft gedaan."

De actie van Immers is in heel Nederland onderwerp van gesprek. "Dit hangt nu als een grauwsluier overal overheen, maar ik hoop dat het toch overwaait. Het zou zonde zijn als dit blijft hangen, nu we zo'n mooi seizoen meemaken met ADO."

China pakt activisten hard aan

De laatste persoon die de prominente Chinese advocaat Jiang Tianyong heeft gezien was zijn broer. Jian was op bezoek bij zijn broer in Beijing toen hij door de Chinese politie opgepakt werd en in een busje werd gegooid.

Jiang is een van de vele advocaten en activisten in China die de afgelopen weken zijn verdwenen, ondervraagd of gevangengezet wegens ondermijning van het regime. Volgens mensenrechtengroeperingen zijn het de hevigste acties van de Chinese regering in jaren. Volgens activisten wordt de felle houding van de Chinese regering ingegeven door angsten dat de onrust in verschillende Arabische landen over zal slaan naar China.

"Niemand wil me vertellen waar hij is, of waarom ze hem meegenomen hebben", zegt Jin Bianling, de vrouw van Jiang. Meer dan honderd mensen zijn de afgelopen weken gearresteerd of onder huisarrest geplaatst, aldus de Chinese Verdedigers van Mensenrechten (CHRD). Volgens Nicholas Bequelin van Human Rights Watch (HRW) wordt er nog hardhandiger opgetreden dan in december, toen de gevangen dissident Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend. Het optreden is ook uitvoeriger dan toen de politie mensen ondervroeg en vastzette die het mede door Liu in 2008 opgestelde manifest voor vreedzame hervormingen Charta '08 hadden ondertekend.

"Het idee leeft dat de autoriteiten een einde willen maken aan het tarten van het regime door activisten, die de afgelopen jaren relatief vrijelijk hun gang konden gaan op Twitter en andere sociale netwerken", aldus Bequelin.

China hanteert een aantal buitenwettelijke maatregelen om tegenstanders van het regime het zwijgen op te leggen. Naast arrestaties worden mensen onder huisarrest geplaatst, 24 uur per dag gesurveilleerd en onder dwang in kosthuizen van de overheid geplaatst. Jiang maakt deel uit van een groepje advocaten dat probeert de Chinese overheid aansprakelijk te stellen voor acties die buiten de Chinese wetgeving vallen. Zo heeft Jiang zich onder andere hard gemaakt voor het lot van mensen die met HIV besmet zijn bij bloedtransfusies. Deze kwestie ligt erg gevoelig bij de Chinese overheid.

Jiang heeft dagelijks medicijnen nodig om zijn hoge bloeddruk onder controle te houden, maar de politie weigert de medicijnen aan hem te verstrekken. "Ik maak me constant zorgen om hem. Wat als de politie hem martelt? Ik weet niet wat ik kan doen", aldus Jin.

Gewonden door Israëlische luchtaanvallen Gaza

Zeker zeventien mensen zijn gewond geraakt door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook in de nacht van maandag op dinsdag. Dat hebben Palestijnse medici laten weten. Een Israëlische legerwoordvoerder bevestigde de aanvallen, die zes doelen geraakt zouden hebben waaronder enkele tunnels en wapenfabriekjes.

Volgens Palestijnse getuigen zijn onder meer een smederij en een fabriek die bouwmaterialen produceert geraakt. De aanvallen waren een vergelding voor de meer dan vijftig projectielen, die de Palestijnen sinds zaterdag hebben afgevuurd op Israël. Ezzedin al-Qassam, de gewapende tak van Hamas, de beweging die de belegerde Gazastrook bestuurt, zei verantwoordelijk te zijn voor het afschieten van een groot aantal van de projectielen. De meeste kwamen neer in onbewoonde gebieden van de Negev-woestijn.

KNVB laat Vicento buiten selectie Jong Oranje

Charlton Vicento hoeft zich toch niet bij de selectie van Jong Oranje te voegen voor de oefenwedstrijd tegen Jong Duitsland van vrijdag. Dat maakte de KNVB maandagavond bekend.

Vicento was enkele uren eerder door bondscoach Cor Pot aan de groep toegevoegd als vervanger van Luuk de Jong, die door Bert van Marwijk bij de selectie van het Nederlands elftal werd gehaald.

De voetbalbond nam het besluit om Vicento thuis te laten naar aanleiding van de gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax van zondag. Fans van ADO hieven, in het bijzijn van enkele trainers en spelers, na de zege in het supportershome antisemitische spreekkoren aan. Ook Vicento was daarbij aanwezig.

ING-top ziet af van bonussen

De top van ING ziet af van hun bonus over 2010 zolang de bank nog staatssteun ontvangt. De bestuurders kwamen tot dit besluit nadat er ophef ontstond over de hoge bedragen die zij zouden krijgen bovenop hun huidige salaris.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen schrijft dinsdag in de Volkskrant dat hij en zijn medebestuurders 'onvoldoende hebben ingeschat welk signaal van de beloning uitgaat naar de Nederlandse samenleving'. De ophef zou hernieuwde schade aan het bedrijf toebrengen en het vertrouwen van de klant schaden, aldus Hommen.

Vorige week werd bekend dat Hommen een jaarbonus van 1,25 miljoen zou krijgen bovenop zijn vaste salaris van 1,35 miljoen euro. Ook de rest van het bestuur kreeg flinke bonussen van enkele tonnen. Volgens Hommen gaat de ING nu eerst de staatssteun terugbetalen en krijgt de top ook volgend jaar geen bonus.

Amoah: "Ik ben een beetje duur voor NAC"

Matthew Amoah vertrekt na dit seizoen waarschijnlijk bij NAC Breda omdat hij de club teveel geld kost. De aanvaller heeft nog een contract tot 2013 bij NAC en is nu bezig aan zijn vierde seizoen.

Door de financiële problemen waar NAC de laatste tijd mee te kampen heeft, lijkt het zeer waarschijnlijk dat Amoah moet vertrekken uit Breda. Hij is net als Leonardo één van de grootverdieners binnen de selectie.

"Het klopt dat ik op dit moment een beetje duur ben voor NAC", zegt Amoah tegen Voetbal International. De speler en zijn zaakwaarnemer bevestigen dat de kans erg groot is dat Amoah volgend seizoen niet meer in Nederland speelt. "Ik heb een clausule in mijn contract dat ik voor een gelimiteerde bedrag weg kan", zegt hij.

"Ik kan me voorstellen dat het voor de club goed is als ik na dit seizoen wegga. Ze kunnen het geld in elk geval heel goed gebruiken. Bovendien ben ik ambitieus al weet ik niet of er nog hele grote clubs op Amoah zitten te wachten. Ik word dit jaar namelijk nog 31. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad in Nederland, maar ik zou nog wel eens in een lekker warm land willen voetballen."

'Uitbreiding no-flyzone richting Tripoli'

De no-flyzone boven Libië wordt de komende dagen uitgebreid richting het noordwesten naar de steden Tripoli, Brega en Misurata. Dat heeft de Amerikaanse generaal Carter Ham, die het commando voert over operatie Odyssey Dawn, dinsdag vanuit Duitsland gezegd. Dat meldden Amerikaanse media.

De Westerse coalitie die een no-flyzone afdwingt boven Libië bombardeerde maandagavond opnieuw doelen in het Noord-Afrikaanse land. De troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi zouden zich van Benghazi richting het zuiden terugtrekken, aldus Ham.

De Verenigde Staten wil de leiding over de operatie overgeven, maar het is nog niet duidelijk aan wie. Al minder dan de helft van de luchtaanvallen werd in de derde nacht van de aanvallen door Amerikaanse piloten uitgevoerd, aldus Ham in de Los Angeles Times.

'Uitbreiding no-flyzone richting Tripoli'
'Uitbreiding no-flyzone richting Tripoli' (Foto: ANP)

Gameplay-uitleg Ghost Recon: Shadow Wars

Aanstaande vrijdag zal de 3DS gelanceerd worden in Nederland en Ghost Recon: Shadow Wars zal één van de launchgames zijn. Nu heeft Ubisoft, de ontwikkelaar en uitgever van het spel, een video online gezet waar we een gedeelte van een missie zien. We krijgen ook commentaar van Julian Gollop.

Gollop is de leidinggevende voor dit project en hij is bekend van Rebelstar en X-Com. Bekijk het filmpje hieronder.

Rentree keeper Vermeer aanstaande

De rentree van Kenneth Vermeer bij het beloftenteam van Ajax lijkt volgende week plaats te gaan vinden. De 24-jarige doelman raakte vorig jaar augustus tijdens de training ernstig geblesseerd aan zijn rechterachillespees en is sindsdien druk bezig met zijn revalidatie. Sinds anderhalve week is Vermeer weer druk bezig met trainen.

De keeper zal eerste spelritme op moeten doen bij Jong Ajax eer hij weer bij de A-selectie wordt toegevoegd. Voetbal International weet te melden dat Vermeer waarschijnlijk volgende week zijn rentree bij het beloftenelftal zal maken.

Wegens de blessure van vaste doelman Maarten Stekelenburg is de aanstaande rentree van Vermeer goed nieuws voor Frank de Boer. Stekelenburg brak anderhalve week geleden zijn duim en kan dit seizoen niet meer in actie komen. Derde keeper Jeroen Verhoeven staat nu onder de lat bij Ajax.

'Wereldwijde run op geigertellers'

Geigertellers gaan wereldwijd als warme broodjes over de toonbank sinds de nucleaire crisis in Japan begon. Dat zei Olivier Martimort, de directeur van het Franse NanoSense, een bedrijf dat de apparatuur levert, maandag in het Amerikaanse tijdschrift TechLand.

Vorige week maandag verkocht het bedrijf in anderhalf uur tijd meer geigertellers dan in de zes jaar daarvoor, vertelt Martimort. "We zijn inmiddels door onze voorraden heen. En wij zijn niet de enige. Wereldwijd raakt de voorraad geigertellers op. We hebben e-mails uit Japan, Maleisië, China en heel Azië gehad. Sommigen willen alles kopen wat we nog hebben."

Martimort verbaast zich over de manie, omdat geigertellers eigenlijk niet bedoeld zijn voor particulieren. "In Europa slaat het nergens op om er een aan te schaffen. De aankoop is alleen zinnig als je iets invoert uit Japan of iemand kent in het rampgebied."

Dead Island logo gecensureerd in USA

Dead Island blijft een veelbesproken onderwerp. Na de trailer waarin we een klein meisje door een raam zagen vliegen is het nu het logo dat stof doet opwaaien. Gelukkig hebben de makers het logo aan kunnen passen voor alle tere zieltjes in Amerika.

In het oorspronkelijke logo zagen we een opgehangen zombie als "I" en in het nieuwe logo is dit veranderd naar een staande zombie. Hieronder zie je zowel het oorspronkelijke logo als het nieuwe logo. Let op, het oorspronkelijke logo kan schokkende beelden bevatten!

Dead Island

Dead Island

Dead Island is een zombie-game die zich afspeelt op een tropisch vakantieresort. De game kan omschreven worden als een Fallout - Left 4 Dead combinatie en verschijnt eind dit jaar op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Play for Japan

De rampen in Japan, we zien en horen er elke dag weer over. Om de mensen daar te helpen is er nu een website opgericht die speciaal gericht is op gamers als wij: Play for Japan.

Je kunt via deze site direct geld overmaken voor de slachtoffers in Japan, maar interessanter zijn de veilingen van speciale game-gerelateerde items. Wat dacht je van een Super Mario Kart-cartridge gesigneerd door Miyamoto? Of een gesealed en gesigneerd exemplaar van Duke Nukem 3D? Gaaf toch? Je moet er alleen wel eventjes voor in de buidel tasten, maar het is voor een goed doel!

Super Mario Kart

De veilingen lopen via Ebay en alle opbrengsten gaan naar Japan. Play for Japan kun je ook volgen via Twitter of Facebook.

Coalitie bombardeert Libië

De coalitie die een no-flyzone afdwingt boven Libië bombardeerde maandagavond opnieuw doelen in het Noord-Afrikaanse land. Dat meldden getuigen in diverse plaatsen.

Bij de residentie van de Libische leider Gadhafi werden explosies en het geluid van luchtafweergeschut gehoord. In de nacht van zondag op maandag werd het complex ook al geraakt door een raket. Getuigen meldden dat ongeveer 10 kilometer ten oosten van Tripoli de marinebasis Bussetta gebombardeerd werd. Een regeringswoordvoerder meldde dat vliegtuigen ook de zuidelijke stad Sebha bombardeerden. Die plaats is een bolwerk van de Gadhafi's Qaddadfa-stam.

Coalitie bombardeert Libië
Coalitie bombardeert Libië (Foto: ANP)

Eerdere evacuatiepoging uit Libië met helikopter

Twee dagen voor de mislukte evacuatiepoging van een Nederlandse man en een Zweedse vrouw werd ook al geprobeerd om Nederlanders per helikopter uit Libië te evacueren. Het ging om zes Nederlanders die in de stad Misurata zaten. Dat blijkt uit de brief die het kabinet maandagavond aan de Kamer stuurde.

Aanvankelijk was het plan dat de zes zelfstandig tot buiten de territoriale wateren van Libië zouden varen, om zich daar te laten oppikken door de Hr. Ms. Tromp. Het weer maakte dit echter onmogelijk. Omdat de veiligheidssituatie in het noordwesten van Libië snel verslechterde en zij de haven niet konden bereiken, werd het plan gesmeed om ze per helikopter op te halen.

Er werd 'om redenen van proportionaliteit' gekozen voor een helikopter die met minimale wapens was uitgerust, net als het toestel dat op 27 februari in Sirte in beslag zou worden genomen. Om toestemming om het Libische luchtruim te betreden werd niet gevraagd.

Toen de helikopter bij de afgesproken locatie aankwam stonden de Nederlanders er niet. Zij waren bij een wegversperring tegengehouden. Later die avond werden ze door de Italiaanse marine alsnog opgepikt.

Libië: Vier journalisten vrijgelaten

Vier journalisten van de New York Times die door het regime in Libië werden vastgehouden zijn maandag vrijgelaten en overgedragen aan de Turkse ambassade in Tripoli. Dat heeft de Turkse ambassade in Washington maandag gezegd. De New York Times meldde de vrijlating ook op zijn website. In een verklaring bedankt de krant de regeringen van Turkije, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en ook leden van de Libische regering voor hun medewerking bij de bevrijding van de journalisten.

Volgens een woordvoerder van de ambassade steken de journalisten later maandag de grens met Tunesië over. De onderhandelingen over de journalisten liepen via de Turkse ambassade omdat de Verenigde Staten hun ambassade in Tripoli al in februari sloot.

Volgens de Libische autoriteiten zijn de journalisten vorige week opgepakt in de stad Ajdabiya. Zij waren, net als veel andere westerse journalisten, vanuit Egypte zonder visum de grens met Libië overgestoken.


Viertal vrijgelaten (Foto: Novum)

[Jupiler League] Uitslag BV Veendam - Sparta Rotterdam

Sparta is maandag in de Jupiler League al tegen de twaalfde nederlaag van het seizoen opgelopen. De Rotterdammers, die vorig seizoen nog in de Eredivisie speelden, gingen uit bij BV Veendam met 3-1 onderuit.

Anco Jansen opende in de eerste helft de score, Michael Jansen nam na rust de andere twee treffers voor de nummer vier van de Eerste Divisie voor zijn rekening. In de slotfase deed Nathan Rutjes nog iets terug namens de Rotterdammers.

Sparta sluit het seizoen zo goed als zeker af zonder periodetitel. Alleen op basis van de ranglijst kan deelname aan de play-offs voor promotie nog worden veiliggesteld. Daarvoor is minimaal een plaats bij de eerste acht vereist, Sparta staat momenteel twaalfde. Veendam kan deelname aan de play-offs juist bijna niet meer ontgaan.

Taylor wint RTL Darts Masters

Phil Taylor heeft in Egmond aan Zee de RTL Darts Masters op zijn naam geschreven. De Brit was in de finale met 8-3 te sterk voor Raymond van Barneveld. The Power won zo al zijn 22e partij tegen Barney.

Taylor begon sterk aan de finale, maar miste in de eerste leg veel pijlen op de dubbel, waardoor Van Barneveld deze nog kon behouden. Daarna was The Power los en gooide in tegenstelling tot zijn halve finale wel een zeer hoog gemiddelde. Van Barneveld haalde juist zijn niveau van de halve finale niet en leverde al snel een game ook.

Taylor gaf Barney nog wel de kans om 3-3 te maken, maar nadat de Nederlander deze kans miste was het The Power die ver weg liep bij Van Barneveld en hem in het vervolg slechts één game nog gunde.

GameBoy Advance is 10 jaar oud

Op 21 maart 2001 verscheen GameBoy Advance in Japan en dat betekent dat we een verjaardag hebben (nou ja, gisteren eigenlijk). GameBoy Advance verscheen in juni van dat jaar in Amerika en Europa en kostte hier zo'n 300 gulden (ongeveer 135 euro). Launchtitels in Nederland waren onder andere Kuru Kuru en Super Mario Advance.

GameBoy Advance kende aantal toptitels als Advance Wars, Golden Sun, Mario & Luigi en Wario Ware maar een veelgehoorde 'klacht' was wel het grote aantal remakes in de vorm van Metroid: Zero Mission, Final Fantasy IV, V, VI en de gehele Mario Advance-reeks. GameBoy Advance is in totaal ruim 80 miljoen keer over de toonbank gegaan en staat daarmee derde achter Nintendo DS (150M) en de originele GameBoy (120M).

GBA

Twee jaar na de lancering verscheen een nieuw model van GameBoy Advance: GameBoy Advance SP welke een geheel nieuw 'dichtklap'-design kreeg én verlichting achter het scherm zodat je ook daadwerkelijk kon zien wat er op je scherm gebeurde. Weer wat later verscheen de GameBoy Micro; een kleine, maar zeer fijne, uitvoering van de laatste GameBoy van Nintendo. De naam stierf toen Nintendo DS een groot succes bleek te zijn.

Wat zijn jouw herinneringen aan Nintendo GameBoy Advance?

Theater: The Complete Works of William Shakespeare (abridged)

The Reduced Shakespeare Company, ook wel bekend als de Bad Boys of Abridgement, bewijst met de show The Complete Works of William Shakespeare (abridged) dat het mogelijk is om 37 toneelstukken in 97 minuten uit te voeren. Drie leden van de theatergroep, Jeff Marlow, Tiger Reel en Matt Rippy, reizen momenteel door Nederland en Vlaanderen met deze geweldig grappige theatershow waarbij de slechte props je (soms letterlijk) om de oren vliegen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.