Sexy camouflage

Petra (peets)

Onze lijven zijn grofweg in te delen in vier hoofdvormen; de appel, de peer, de plank en de zandloper. De appel en de peer winnen zienderogen aan terrein, de mensen worden gemiddeld steeds dikker en zwaarder. In de tijd van Rubens zou dat geen enkel probleem zijn, maar gerelateerd aan het huidige heersende schoonheidsideaal en aan de voortschrijdende gezondheidsinzichten streven we toch massaal naar ‘dat maatje minder’. In eerste instantie waren het vooral de vrouwen die zich langs de geldende esthetische lat legden, maar inmiddels komen ook mannen niet meer weg met 'mijn verzameld kapitaal' of ‘het afdakkie waaronder goed gereedschap hangt’. Natuurlijk weten we allemaal dat de weg naar een mooier en strakker figuur begint bij gedisciplineerd diëten en regelmatig sporten. Tenzij je er veel geld voor (over) hebt, dan kun je je te buiten gaan aan allerlei cosmetische ingrepen. Maar waarom zo moeilijk doen als het ook veel gemakkelijker kan? Er is namelijk een oplossing voorhanden die weinig tijd, geld en inspanning kost, maar wel direct het beoogde resultaat oplevert; het dragen van figuurcorrigerend ondergoed.

In de film Bridget Jones’ Diary kon je het al zien: Bridget schaamde zich er niet voor om corrigerend ondergoed te gebruiken. Nou ja, totdat haar lover er getuige van werd dan. Want ondanks het feit dat het gedragen wordt om een sexier uitstraling te creëren,  heeft figuurcorrigerend ondergoed niet bepaald het imago sexy te zijn. Maar effectief is het wel. Er is inmiddels een levendige handel  in corrigerende dwangbuizen; voor elk probleemgebied bestaat er wel een verhuller.

De buikmassa mag volgens de huidige esthetische richtlijnen geen blikvanger meer zijn, maar andere gebieden verdienen het juist weer om extra geaccentueerd te worden. Vrouwen dromen van een rank en slank postuur met een platte buik, mooie ronde billen en volle borsten. Er is van alles te koop voor dames om aan deze droom tegemoet te komen; afknellende hemden, taillebanden om alle vetjes in te snoeren, verhullende onderjurkjes, opvul- en push-up bh’s en liftende broekjes en panty’s. Twijfelzones worden al naar gelang de wensen adequaat platgedrukt of opgevuld.

Ook de mannen worden langzaam maar zeker over de streep getrokken tot de aanschaf van wat esthetische hulp- en oplapmiddelen. Favoriet zijn de T-shirts die bierbuikjes en lovehandles verhullen en zelfs de illusie van een indrukwekkende six-pack weten te scheppen. Daarnaast is er een lijn herenonderbroeken op de markt die verheffende dingen doet met het mannelijk lid en de bilpartij een flinke boost geeft. Zelfs de kleinst geschapen man met de grootste hangbillen kan op deze manier nog de suggestie wekken over strakke billen en een enorme lans te beschikken.

‘What you see’ is dus lang niet altijd meer ‘what you get’. Zolang het je leuke collega, betrokken buurvrouw of aardige vriend(in) betreft, is dat geen enkel punt. Maar bij een opwindende date+  kun je flink bedrogen uitkomen. Bijvoorbeeld doordat de man met de goddelijke sixpack in werkelijkheid uit een onepack with moobs blijkt te bestaan. Of doordat de aantrekkelijke slanke dame met stevige borstpartij, nadat ze zich in de badkamer laagsgewijs heeft ontdaan van haar sexappeal, deformeert tot een model zitzak. Nou ja, hoe dan ook, met de opkomst van de camouflagepakken is de verrassing op het moment suprême in ieder geval des te groter...........of kleiner.