'Nederlandse trucker gediscrimineerd in buitenland'

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben in het buitenland vaak te maken met discriminatie. Ze worden er bij controles van de rij- en rusttijdenwet bewust uitgepikt omdat ze bekendstaan als makkelijke betalers. Dat beweert althans verladersorganisatie EVO.

Volgens een woordvoerder van de EVO worden Nederlandse truckers er vooral in Frankrijk vaker uitgehaald dan bestuurders uit Frankrijk zelf of uit andere Europese landen. "Oost-Europese chauffeurs hebben vaak niet genoeg geld op zak. Die worden minder vaak gecontroleerd om gedoe te voorkomen."

De organisatie krijgt volgens de zegsman dagelijks meldingen van chauffeurs die 'disproportioneel' hoge boetes hebben gehad. "Soms hebben ze maar een minuut te kort pauze genomen", vertelt een woordvoerder. Volgens hem lopen de boetes soms op tot duizenden euro's. "Erg veel voor een vrachtwagenchauffeur die een gezin met drie kinderen moet onderhouden."

De EVO wil dat landen stoppen met discrimineren en pleit voor een uniforme straf en uitvoering van de regelgeving in Europa. Ook Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie maakt zich hard voor de Nederlandse chauffeurs. Hij wil dat de Europese Commissie controles gaat uitvoeren.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat discriminatie van Nederlandse chauffeurs in het buitenland de concurrentie vervalst. "Gelijke behandeling van alle chauffeurs is een fundamenteel vereiste voor een vrije en eerlijke transportmarkt." TLN vraagt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de kwestie bij de Europese Commissie aan te kaarten.


'Nederlandse trucker gediscrimineerd in buitenland' (Foto: Novum)