Eerdere evacuatiepoging uit Libië met helikopter

Redactie

Twee dagen voor de mislukte evacuatiepoging van een Nederlandse man en een Zweedse vrouw werd ook al geprobeerd om Nederlanders per helikopter uit Libië te evacueren. Het ging om zes Nederlanders die in de stad Misurata zaten. Dat blijkt uit de brief die het kabinet maandagavond aan de Kamer stuurde.

Aanvankelijk was het plan dat de zes zelfstandig tot buiten de territoriale wateren van Libië zouden varen, om zich daar te laten oppikken door de Hr. Ms. Tromp. Het weer maakte dit echter onmogelijk. Omdat de veiligheidssituatie in het noordwesten van Libië snel verslechterde en zij de haven niet konden bereiken, werd het plan gesmeed om ze per helikopter op te halen.

Er werd 'om redenen van proportionaliteit' gekozen voor een helikopter die met minimale wapens was uitgerust, net als het toestel dat op 27 februari in Sirte in beslag zou worden genomen. Om toestemming om het Libische luchtruim te betreden werd niet gevraagd.

Toen de helikopter bij de afgesproken locatie aankwam stonden de Nederlanders er niet. Zij waren bij een wegversperring tegengehouden. Later die avond werden ze door de Italiaanse marine alsnog opgepikt.