Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een bejaarde jonge moeder.

Een Friese mevrouw is bevallen van een baby. Dan spreek je altijd over een jonge moeder. Deze moeder, echter, is 63 jaar oud. Hou ouder de moeder, hoe groter de kans dat het kind qua gezondheid wat mankeert, én hoe groter dan het kind als wees zal moeten opgroeien. Daarom is in ons land de maximale leeftijd voor IVF op 45 jaar gesteld. Deze moeder heeft die regel weten te ontduiken, door zich in Italië een eitje te laten inplanten. Maar ze is wel in een Nederlands ziekenhuis bevallen. Dat leidt tot een gewetensvraag.
Onze gezondheidszorg kraakt in zijn voegen. Bijna niet meer te betalen, en enorme wachtlijsten. Tijd voor een hardhandige suggestie. Kan onzer Minister van Volksgezondheid mij even laten weten, waar het wetsvoorstel blijft, dat mensen die in het buitenland onze gezondheidsregels ontduiken, hier daarna ook niet meer worden geholpen? Dus in Italië IVF betekent ook in Italië voor eigen rekening bevallen, en daar worden behandeld voor problemen met de gezondheid van moeder en kind?