Cel geëist tegen Belgische hooligans Groesbeek

Tegen zes Belgische hooligans zijn dinsdag voor de rechtbank in Arnhem straffen tot acht maanden cel geëist voor hun aandeel in de ongeregeldheden rond een oefenwedstrijd van NEC tegen GBA. De wedstrijd zou in juli 2009 in Groesbeek worden gespeeld, maar wegens de ongeregeldheden die kort voor het duel uitbraken werd deze afgelast.

Supporters van de Belgische club GBA trokken 18 juli 2009 vechtend de tribune en het veld op. Daarbij werd met voorwerpen gegooid en schopten en sloegen de hooligans verschillende mensen uit het publiek, een fotograaf en stewards en spelers van NEC.

Ook werden een dug-out, stadionstoeltjes en reclameborden vernield. Buiten het stadion sneuvelden enkele ruiten van een woning en auto's in de buurt. Zeven mensen moesten zich met verwondingen melden bij een ziekenhuis of huisarts voor behandeling. Een persoon liep blijvend letsel op.

De zes hooligans die dinsdag terechtstonden zijn de hoofdverdachten. De zes zijn in de leeftijd van 24 tot 40 jaar. Ze worden allemaal verdacht van het plegen van geweld. Twee is daarnaast diefstal met geweld ten laste gelegd. Ook worden er drie verdacht van mishandeling en een van hen wordt ook beschuldigd van twee gevallen van zware mishandeling en het vernielen van een ruit.

De geëiste straffen variëren van twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk tot een gevangenisstraf van zes maanden.

Zeven andere Belgische verdachten in de zaak moeten 30 mei voorkomen voor de rechtbank in Arnhem.