Cuba laat twee dissidenten uit 2003 vrij

Redactie

Ook de laatste twee van de 75 dissidenten die in 2003 in Cuba werden opgepakt komen binnenkort vrij. Dat heeft de katholieke kerk van Cuba dinsdag meegedeeld.

Het gaat om Felix Navarro en José Daniel Ferrer, twee activisten die elk tot 25 jaar gevangenisstraf waren veroordeeld. De autoriteiten beschouwen alle dissidenten als gewone misdadigers, die door de Verenigde Staten worden betaald om de Cubaanse regering te destabiliseren.

De Cubaanse regering heeft de opgepakte activisten in groepjes vrijgelaten na een overeenkomst tussen president Raúl Castro en kardinaal Jaime Ortega van Havana in juli. De meeste vrijgelaten dissidenten stemden ermee in om met hun gezinnen in Spaanse ballingschap te gaan, maar de laatste maanden stokten de vrijlatingen omdat een twaalftal weigerde Cuba te verlaten; uiteindelijk is de regering gezwicht en mochten zij in Cuba blijven.

Cubaanse functionarissen klagen dat het gebaar weinig respons heeft gekregen in Washington en de Europese hoofdsteden. De afgelopen weken besteedde de staatstelevisie veel aandacht aan de contacten tussen leden van de oppositie en Washington, compleet met wazige beelden van hun ontmoetingen met Amerikaanse diplomaten op het eiland.