Zestien jaar en tbs voor Dordtse hamermoord

De rechtbank in Dordrecht heeft dinsdag een man veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs voor de moord op een 38-jarige man in die plaats. De 33-jarige Maurice van der L. vermoordde zijn slachtoffer met meer dan twintig hamerslagen, waarna hij de man wurgde en met een mes stak. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar en tbs geëist.

Van der L. handelde volgens de rechters sterk planmatig bij de moord, die plaatsvond in de woning van het slachtoffer. Ook rekenden ze het de man zwaar aan dat hij geen oprecht berouw heeft getoond en de verantwoordelijkheid afschuift op anderen, waaronder het slachtoffer.

Behalve voor moord werd Van der L. veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling en enkele lichtere vergrijpen, zoals diefstal. Het slachtoffer van de poging tot mishandeling was een ex-collega die een negatieve referentie over hem zou hebben gegeven.

Deskundigen oordeelden dat Van der L. ten tijde van de moord verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechters gingen hierin mee. Vanwege de grote kans op herhaling heeft de rechter ook de eis tot tbs met dwangverpleging overgenomen.