FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 januari 2010

[Upd] Grote stroomstoring Bollenstreek

Energieleverancier Nuon meldt een grote stroomstoring in de Bollenstreek. In onder meer de gemeenten Lisse, Sassenheim, Voorhout, Katwijk, Noordwijk en Hillegom zitten vanavond huishoudens zonder stroom.

Rond half acht kreeg Nuon de eerste meldingen binnen van mensen die getroffen zijn, meldde een medewerker. Wat precies de oorzaak is van de storing is nog onbekend.

Update 23:20 uur

In een derde van de Bollenstreek doen het licht, de verwarming en de telefoon het inmiddels weer. Dat maakte netbeheerder TenneT bekend.

TenneT liet weten het gebied, waaronder de gemeenten Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout, Katwijk en Noordwijk vallen, gefaseerd weer te voorzien van stroom. Als eerste kon de gemeente Sassenheim weer gebruik maken van stroom.

[EK allround] Overzicht na dag 1

Vandaag was in het Noorse Hamar de eerste dag van de Europese kampioenschappen allround schaatsen. Bij de mannen gaat Sven Kramer aan de leiding. Hij werd vierde op de 500 meter en won vervolgens de 5 kilometer. Zijn naaste belager is de italiaan Enrico Fabris. De Noor Håvard Bøkko, vooraf gezien als de grootste concurrent van Kramer, ging op de 500 meter onderuit en verliet daarna het toernooi.

Bij de dames gaat de Tsjechische Martina Sábliková aan de leiding. Dit heeft ze vooral te danken aan een sterke 3.000 meter. Ireen Wust bezet de tweede plaats.

Uitslag 500 meter heren

# Naam Nat. Tijd
1 Konrad Niedzwiedzki POL 36,08
2 Matteo Anesi ITA +0,45
3 Daniel Friberg ZWE +0,49
4 Sven Kramer NED +0,53
5 Enrico Fabris ITA +0,57
6 Joel Eriksson ZWE +0,58
7 Jan Blokhuijsen NED +0,59
8 Robert Lehmann DUI +0,63
11 Wouter Olde Heuvel NED +1,00
13 Renz Rotteveel NED +1.23
32 Håvard Bøkko NOR +38,61

 

Uitslag 5.000 meter heren:

# Naam Land tijd
1 Sven Kramer Nederland 6.19,78
2 Enrico Fabris Italië 6.22,44
3 Alexis Contin Frankrijk 6.25,70
4 Jan Blokhuijsen Nederland 6.27,95
5 Sverre Haugli Noorwegen 6.28,21
8 Wouter Olde Heuvel Nederland 6.32,76
9 Renz Rotteveel Nederland 6.33,89

 

Klassement na 5.000 meter heren:

# Naam Land Punten Achterstand 1.500 m.
1 Sven Kramer Nederland 74.578  
2 Enrico Fabris Italie 74.884 0,92
3 Jan Blokhuijsen Nederland 75.455 2,63
4 Ivan Skobrev Rusland 75.587 3,03
5 Alexis Contin Frankrijk 75.870 3,88
7 Wouter Olde Heuvel Nederland 76.346 5,3
9 Renz Rotteveel Nederland 76.689 6,33

 

Uitslag 500 meter vrouwen :

# Schaatsster Land Tijd
1 Karolina Erbanová Tsjechie 39.54
2 Yekaterina Shikhova Rusland 39.56
3 Hege Bøkko Noorwegen 39.76
4 Ireen Wüst Nederland 39.77
5 Yekaterina Lobysheva Rusland 39.81
Paulien van Deutekom Nederland 40.43
11 Diane Valkenburg Nederland 40.77
12 Jorien Voorhuis Nederland 40.89

 

Uitslag 3.000 meter vrouwen:

# Naam Land tijd
1 Martina Sábliková Tsjechië 4.03,09
2 Ireen Wüst Nederland 4.08,40
3 Stephanie Beckert Duitsland 4.08,76
4 Daniela Anschütz Duitsland 4.09,27
5 Maren Haugli Noorwegen 4.09,49
6 Diane Valkenburg Nederland 4.11,80
7 Jorien Voorhuis Nederland 4.13,69
9 Paulien van Deutekom Nederland 4.15,20

 

Klassement na 3.000 meter vrouwen:

# Naam Land Punten Achterstand 1.500 m.
1 Martina Sábliková Tsjechië 80.965  
2 Ireen Wüst Nederland 81.170 0,21
3 Yekaterina Lobysheva Rusland 82.268 1,31
4 Daniela Anschütz Duitsland 82.285 1,32
5 Diane Valkenburg Nederland 82.736 1,78
7 Paulien van Deutekom nederland 82.963 2,00
9 Jorien Voorhuis Nederland 83,111 2,15

 

Bob de Vries zegeviert in Hoorn

De negentiende en tevens laatste wedstrijd om de Marathon Cup is gewonnen door Bob de Vries. De overwinning van de Fries in Hoorn vanavond was zijn derde zege dit seizoen.

In de massasprint was de 24-jarige rijder van BAM Ingmar Berga en Sander Kingma te snel af. Sjoerd Huisman was al eerder zeker van de eindzege in de Marathon Cup.

Bij de vrouwen zegevierde eerder vandaag Chris Witty.

KBVB reageert daadkrachtig op gemor Advocaat

Dick Advocaat was niet te spreken over het feit dat er vanuit de Belgische voetbalbond werd gelekt naar de pers. De KBVB, de voetbalbond van België, heeft maatregelen aangekondigd die dat moet tegengaan. Daarmee krijgt Advocaat wat hij wil.

De bond zal namelijk alleen via de woordvoerder en diens assistent nog informatie verstrekken naar de media, iets dat betekent dat woordvoerder Nicolas Cornu en Pierre Cornez de pers zullen voorzien van informatie.

Advocaat klaagde over een 'klikspaan' binnen de voetbalbond, die onlangs lekte naar de media dat de keuzeheer niet tegen Noord-Ierland wilde oefenen, en eiste maatregelen.

De oefeninterland met Noord-Ierland werd overigens omgezet naar een vriendschappelijke interland tegen Kroatië. Aanvankelijk ging Advocaat er van uit dat België tegen Ierland oefende, maar toen bekend werd dat het om Noord-Ierland ging, moest direct een alternatieve tegenstander worden gezocht.

Super Mario? Super Jezus!

Super Mario kan het allemaal: blokken breken met zijn hoofd, paddenstoelen eten en groot worden, schildpadden de afgrond in knikkeren, een prinses redden. Maar wacht eens; dat zijn toch allemaal dingen die Jezus ook best zou kunnen? Dat was vast en zeker de gedachte van Youtube-user TotemX. Hij nam een groot blok aan papiertjes en maakte een tekenfilm waarin Jezus de taken van Mario in uitvoering brengt. Het resultaat is hieronder te bekijken. Tijd te veel? Ongetwijfeld? Wel erg leuk gemaakt? Ongetwijfeld.

 

Wederom blessure FC Groningen-aanvaller Pedersen

Nicklas Pedersen heeft vandaag wederom een blessure opgelopen. Op trainingskamp met FC Groningen, dat het tentenkamp in Portugal opslaat, raakte de Deense aanvaller geblesseerd aan zijn enkel.

Het elftal van Ron Jans werd al geteisterd door blessures bij defensieve spelers, maar daar komt nu dus ook de kwetsuur van Pedersen bij. De Deen, die dit seizoen een basisplaats veroverde, werd al eerder geveld door blessures en lijkt een pechvogel te zijn. De ernst van de nieuwe blessure is nog niet bekend. Wel bekend is dat Pedersen tijdens de eerste training op het trainingskamp per golfkarretje het speelveld moest verlaten.

Pedersen kreeg daarna direct een zak met ijs op zijn enkel. Morgen zal hij verder worden onderzocht.

Club Brugge wil niet meer verlengen met Alcaraz

Antolin Alcaraz vertrekt bij Club Brugge. De verdediger is in het bezit van een aflopend contract, maar de Belgen willen het contract niet meer verlengen.

"We hebben nog een aantal gesprekken met hem gevoerd", begon manager van de club, Luc Devroe, tegenover Het Nieuwsblad. "Maar het is duidelijk dat zijn voorwaarden voor ons onhaalbaar zijn. Er is op dit moment nog geen concreet bod, maar het kan nog altijd dat hij vertrekt tijdens de huidige transferperiode."

Inmiddels heeft Club al een vervanger voor Alcaraz in huis. Daan Van Gijseghem moet de lege plek opvullen die opdoemt als de Paraguayaan vertrekt.

Muntari: "Ben erg bezorgd om de spelers"

Sulley Muntari heeft zich voorafgaand aan de wedstrijd tussen Internazionale en Siena kort uitgelaten over de gebeurtenissen rondom de aanslag op de spelersbus van Togo. De middenvelder van Inter is bezorgd om zijn landgenoten en andere spelers.

Muntari is Ghanees international, maar neemt niet deel aan de Afrika Cup, die ditmaal in Angola wordt gehouden. Hij is niet geselecteerd. "Ik heb met één van mijn ploeggenoten van Ghana gesproken en iedereen daar is heel bang", liet Muntari weten aan Sky Sport Italia.

"Ik ben erg bezorgd om hen, aangezien ze daar met z'n allen zitten. Ivoorkust zit er ook, evenals Ghana. Ze zijn er allemaal", vervolgde de aangeslagen middenvelder. "Het is daar erg gevaarlijk en ik vind dat ze daar moeten vertrekken. Die rebellen willen namelijk de mensen verwonden die niks met de politieke situaties en dergelijke te maken hebben", besluit Muntari.

Mariska Huisman pakt marathon cup

De Essent Marathon Cup bij de vrouwen is in het bezit gekomen van Mariska Huisman. De 26-jarige Huisman eindigde in Hoorn als tweede en wist daarmee de marathon cup veilig te stellen.

Chris Witty won de laatste marathon in de reeks. De ex-langebaanschaatster was de snelste in de massasprint voor Huisman en Carla Zielman. Huisman eindigde in het eindklassement met 406,3 punten op de eerste plek op de tweede plaats eindigde Maria Sterk met 333,1 punten. De bronzen medaille ging naar Carla Zielman die 313,6 punten.

Iran eist compensatie voor WOII

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zegt dat zijn land nooit is gecompenseerd voor de schade die het tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleden. Hij laat momenteel onderzoeken hoe groot de schade precies is en naar aanleiding van de uitkomsten zal Iran een schadevergoeding eisen.

Iran en het Iraanse volk leden in 1941 onder de invasie van Britse en Sovjettroepen. Het neutrale land werd destijds binnengevallen om de olievelden veilig te stellen. Daarnaast had de Sovjet-Unie toevoerwegen nodig om vanuit het zuiden bevoorraad te worden. Tijdens de bezetting was het welzijn van de geallieerde troepen het belangrijkst. Voedsel en kleding voor de Iraanse bevolking was schaars.

Ahmadinejad eist voorts ook compensatie voor de geleden schade tijdens de Eerste Wereldoorlog en de westerse steun en agressie tijdens de Pahlavi-dynastie en de Islamitische Revolutie van 1979.

Bom ontploft voor Grieks parlement

Op het plein voor het parlement van Griekenland is vanavond een bom ontploft. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Tien minuten voor de explosie had een krant een waarschuwingstelefoontje gekregen, liet de Griekse politie weten.

Het explosief was bij het monument voor de onbekende soldaat in het centrum van Athene geplaatst. Wie achter de explosie zit is nog niet bekend.

Griekenland werd decennialang geteisterd door geweld van extreemlinkse terreurgroepen. De bewegingen werden ontmanteld, maar sinds 2008 lijkt de vlam weer in de pan te zijn geslagen. Enkele belangrijke zakenlieden werden ontvoerd en pas na betaling van miljoenen euro's losgeld vrijgelaten. Vorig jaar ontplofte onder meer een bom voor het huis van een ex-staatssecretaris. Een zakenman raakte zwaargewond door de explosie van een autobom.

Davydenko wint toernooi Doha

Nikolay Davydenko heeft het toernooi van Doha gewonnen. De Rus won in de finale van Rafael Nadal met 0-6, 7-6 en 6-4.

In de eerste set kwam Davydenko er niet aan te pas. In het vervolg van de partij legde de Rus meer agressie in zijn spel. Omdat hij ook minder fouten maakte ontstond er een mooi gevecht.

In de tweede set wist Nadal bij 4-5 een break achterstand weg te werken. In de tiebreak die daarop volgde liet de Spanjaard echter twee matchpoints liggen. In de derde set werkte Davydenko bij 1-3 een breekkans van zijn opponent weg. Hij wist terug te komen tot 3-3 en bij de stand 5-4 sloeg hij wederom toe en trok de partij naar zich toe.

Snowboardcrossers missen finale

Tijdens de wereldbekerwedstrijden snowboardcross in het Oostenrijkse Bad Gastein zijn Cleve Johnson en de tweelingzussen Bell en Britt Berghuis er niet in geslaagd om de finale te bereiken.

De drie boarders bleven in de voorronde steken. Johnson werd 48e, terwijl een plek bij de beste 32 nodig was. Bij de vrouwen werd Bell Berghuis 24e, haar zus Britt 33e. Alleen de beste zestien vrouwen gingen door.

Hannah Montana stopt

Hoogstwaarschijnlijk zal de succesvolle serie Hannah Montana stoppen nadat het vierde seizoen is opgenomen. Een woordvoerder van Disney heeft dat laten weten. "Je weet het nooit in dit vak, maar momenteel zijn de laatste opnames gepland", aldus de woordvoerder.

De eerste aflevering werd uitgezonden op 24 maart 2006 in de Verenigde Staten en was het debuut voor de hoofdrolspeelster Miley Cyrus. Er is zelfs een film uitgebracht van de serie, Hannah Montana The Movie. Daarnaast zijn er maar liefst drie albums uitgebracht van Miley Cyrus onder haar alias Hannah Montana, namelijk Hannah Montana Soundtrack, Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus en Hannah Montana The Movie Soundtrack.

De hoofdrolspeelster Miley Cyrus zal niet zonder werk zitten, ze speelt namelijk naast Hannah Montana ook in andere films en heeft een succesvolle zangcarrière.

Ook Emily Osment, in de serie de vriendin van Miley, heeft dankzij de serie een succesvolle film- en zangcarrière. De acteurs in Hannah Montana zullen sowieso niet uit elkaar gaan. Buiten de opnames zijn ze ook vrienden. 

Het vierde seizoen wordt in de lente van 2011 uitgezonden. 

KNMI: weeralarm sneeuwjacht Noord-Nederland

Het KNMI heeft vanavond een weeralarm uitgegeven vanwege sneeuwjacht. Het alarm geldt alleen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland.

Voor de rest van het land geldt nog steeds de voorwaarschuwing voor extreem weer, die het KNMI gisteren uitgaf. De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen ontstaan. "De overlast wordt steeds groter en zal ten minste tot morgenochtend voortduren", aldus een woordvoerder van het KNMI.

Belgische minister dronken voor senaat

Belgisch federaal minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) heeft eergisteren een wel heel opmerkelijk optreden gemaakt. Al lallend en zwalmend heeft hij in zijn eigen geïnterpreteerd Nederlands trachten uit te leggen hoe hij de Belgische pensioenen gaat aanpakken. Senaatvoorzitter Armand Dedecker (MR), die de enige bevoegdheid heeft om de minister terecht te wijzen, greep niet in.

Meer nog, de meesten onder de parlementsleden moesten hartelijk lachen om Daerdens acteerwerk, de voorzitter incluis. Of hij dronken was is niet helemaal duidelijk, waarnemers beweren in ieder geval dat hij de nuchtere zelf was. Andere politici zijn verontwaardigd en eisen zijn ontslag. "Als gewone mensen dronken op het werk verschijnen, worden ze op staande voet ontslagen. Dat moet ook voor ministers gelden," zo zegt de oppositie.

Daerden zelf ontkent dat hij dronken zou zijn geweest, maar of we dat moeten geloven is nog maar de vraag, want de Luikse socialist is bekend en berucht om zijn bezopen optredens.

Dronken of niet?

'Stoke City wil Van Nistelrooy halen'

Het is nog altijd mogelijk dat Ruud van Nistelrooy na de winter weer in de Premier League te zien is. Stoke City zou de aanvaller, die op dit moment bij Real Madrid onder contract staat, in de winterstop graag naar Engeland willen halen.

"Het zal heel lastig gaan worden om hem naar Stoke City te halen", liet Peter Coates, voorzitter van Stoke City, in een reactie weten. "We hebben in elk geval naar zijn beschikbaarheid geïnformeerd en zien wel wat er van komt."

Bovendien gaan er ook geruchten dat Stoke City wil proberen om Van Nistelrooy transfervrij naar Engeland te halen.

Problemen busvervoer in noorden en oosten

Het busverkeer is vanavond op verscheidene plaatsen in het land vertraagd, of zelfs uitgevallen. Vooral de bussen in het noorden en oosten hebben last van het winterse weer. Dat melden vervoersmaatschappijen Connexxion en Qbuzz.

In Drenthe en Zuidoost-Groningen rijden de bussen wel, maar daar moeten reizigers rekening houden met vertraging, meldt Qbuzz. De vervoerder raadt reizigers die nog een bestemming moeten bereiken aan dit zo snel mogelijk te doen, omdat het opvriezen van gevallen sneeuw in de loop van de avond voor meer problemen kan zorgen.

Connexxion meldt de eerste winterse problemen dit weekend met het busvervoer in het oosten van het land. In en rond Almelo, Enschede en Arnhem zijn veel routes van bussen aangepast.

[EK] Kramer: "Zware 5.000 meter"

Sven Kramer gaat na de eerste dag van het EK allround in Hamar, zoals velen hadden verwacht, aan de leiding. De schaatser eiste op de 5.000 meter de zege voor zich op en liet zijn Italiaanse concurrent Enrico Fabris drie seconden achter zich.

Kramer keek na afloop van zijn race terug. "De omstandigheden waren door de kou en de luchtdruk heel zwaar. Het was echt werken gewoon, ik heb lang niet op zulk werkijs gereden. Maar ik houd nog altijd bijna drie seconden over op Fabris."

Jan Blokhuijsen zorgde voor een verrassing door de vierde plaats voor zich op te eisen. Daarmee hield hij zijn landgenoten, Wouter Olde Heuvel en Renz Rotteveel, achter zich. "Mijn verwachtingen zijn overtroffen", aldus de schaatser.

Tiener overvalt winkel met speelgoedpistool

Een 12-jarige jongen uit Florida (Verenigde Staten) is gearresteerd nadat hij een winkel overvallen heeft met een speelgoedpistool. Zo laat de lokale politie weten.

De jongen liep volgens de autoriteiten met zijn speeltje de winkel binnen en richtte de loop vervolgens op de winkelbediende, waarna hij het geld uit de kassa opeiste. Nadat hij zijn buit in ontvangst had genomen bedankte hij de geschokte winkelbediende en liep de winkel weer uit.

Even na de overval vatte een agent de jongen, die op dat moment rustig over de snelweg banjerde met zijn buit, in de kraag. Al snel ontdekte de politie het geld en het speelgoedpistool, waarna de kleine crimineel in de gevangenis werd gezet. Vanwege zijn leeftijd werd hij later echter overgeplaatst naar een jeugdgevangenis.

Uitslagen oefenduels 9 januari

Als voorbereiding op de tweede seizoenshelft spelen in de winterstop veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
Heracles Almelo
Everton
NEC 1-0
Kayserispor (Tur) Vitesse
Kolk
1-1
Ajax
Suàrez (2), Rommedahl, Donald, Oleguer,
Emanuelson, Pantelic
Ajax (ama) 7-0
Excelsior Willem II afgelast
Sparta Rotterdam RBC Roosendaal afgelast

[Upd] Reservedoelman niet overleden

De aanval op de spelersbus van Togo heeft mogelijk nog twee doden geëist. Het is in ieder geval zeker dat een assistent van bondscoach Hubert Velud aan zijn verwondingen is overleden.

De assistent-bondscoach kreeg tijdens de beschietingen een kogel in zijn buik en is hieraan overleden, zo meldt l'Équipe. De nationale selectie van Togo is inmiddels per vliegtuig naar Lomé, de hoofdstad van Togo, teruggekeerd. "We overleggen momenteel met de andere selecties binnen onze groep (Burkina Faso, Ivoorkust en Ghana, red.) met als doel hen te overtuigen dat ze zich eveneens moeten terugtrekken uit het toernooi", aldus speler Alaixys Romao voordat het vliegtuig vertrok.

Speler Thomas Dossevi gaf tevens aan dat een medewerker van de pers wellicht eveneens is omgekomen in de beschietingen. Dit is echter niet officieel bevestigd.

Update:

Inmiddels heeft de aanslag op de Togolese spelersbus een vierde slachtoffer geëist. Het gaat om de tweede doelman van de nationale ploeg van Togo, Kodjovi Obilalé. Volgens L'Équipe was de sluitpost zwaargewond, maar is hij inmiddels aan zijn verwondingen overleden.

Obilalé begon zijn profcarrière in 2003 bij Étoile Filante de Lomé, waar hij tot de zomer van 2006 actief bleef. Vervolgens zette hij zijn loopbaan bij CS Quéven, in Frankrijk, voort. Sinds 2008 speelde hij voor GSI Pontivy.


Update:

In tegenstelling tot eerdere berichten is Kodjovi Obilalé niet overleden. Uit een verklaring van zijn club Pontivy (Frankrijk) blijkt dat de keeper in Zuid-Afrika is voor verdere behandelingen.

Opnieuw zuuraanval Hongkong

Zeker dertig mensen zijn vandaag in Hongkong gewond geraakt toen een fles met een bijtende stof een drukke straat werd ingegooid. Onder de slachtoffers waren enkele buitenlandse toeristen. De negentien mannen en elf vrouwen zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft de politie vandaag laten weten.

Het is de zesde zuuraanval in de Aziatische miljoenenstad in een jaar tijd. De politie kreeg vanavond meldingen binnen dat iemand een fles met een bijtende stof de Temple Street had ingegooid. Die straat ligt in het district Yau Ma Tein, een levendig winkelgebied. Brandweermannen en agenten zijn erop af gestuurd, maar niemand is opgepakt.

Halverwege december raakten zeker zes mensen in Hongkong gewond toen een fles met een bijtende stof in het publiek werd geslingerd. Het incident vond plaats in een van de drukste uitgaansgebieden van de metropool. Ondanks herhaalde oproepen van de autoriteiten naar tips over de daders, is er nog niemand aangeklaagd. Volgens de politie is het onduidelijk of de zes zuuraanvallen met elkaar in verband staan.

'Bonustaks doet Britse bankiers niets'

De bonustaks die de Britse overheid in december eenmalig heeft ingesteld in de strijd tegen de exorbitant hoge bonussen in het bankwezen doet de bankiers in de Londense City weinig. Netto houden de bankiers niet of nauwelijks minder over dan bij eerdere bonussen. Dat meldt de Britse krant Financial Times.

Britse bankiers moeten dit jaar de helft van het bedrag dat ze boven de 25.000 pond (27.600 euro) aan bonussen krijgen aan de staat afstaan. De krant hield een geanonimiseerde peiling onder een aantal grote investeringsbanken in de hoofdstad. Daaruit bleek dat de banken de bonusbedragen simpelweg hebben verdubbeld, zodat de ontvangers geen hinder van de taks ondervinden. Feitelijk wordt de taks dan ook door de aandeelhouders betaald, zo concludeert de krant.

[EK] Kramer pakt leiding na 5 kilometer

Sven Kramer heeft op het EK allround de leiding genomen in het klassement. Hij deed dat na een zege op de 5.000 meter. Zijn belangrijkste concurrent is Enrico Fabris. Die werd op bijna drie seconden achterstand tweede.

Kramer reed een vlakke race die licht opliep, maar de zege kwam geen moment in gevaar. De tijd van 6.19,78 viel eigenlijk nog tegen, maar dit kwam door de zware omstandigheden in Hamar. Enrico Fabris begon juist rustig en versnelde in het tweede gedeelte van zijn race, zijn eindtijd werd daardoor 6.22,44. De Fransman Alexis Contin werd derde in 6.25,70. Jan Blokhuijsen was op de vierde plek de tweede Nederlander, hij noteerde een tijd van 6.27,95.

In het klassement gaat Kramer nu aan de leiding, voor Fabris en Blokhuijsen. Wouter Olde Heuvel staat zevende, debutant Renz Rotteveel bezet de negende plek.

Uitslag 5.000 meter:

# Naam Land tijd
1 Sven Kramer Nederland 6.19,78
2 Enrico Fabris Italië 6.22,44
3 Alexis Contin Frankrijk 6.25,70
4 Jan Blokhuijsen Nederland 6.27,95
5 Sverre Haugli Noorwegen 6.28,21
8 Wouter Olde Heuvel Nederland 6.32,76
9 Renz Rotteveel Nederland 6.33,89

Klassement na 5.000 meter:

# Naam Land Punten Achterstand 1.500 m.
1 Sven Kramer Nederland 74.578  
2 Enrico Fabris Italie 74.884 0,92
3 Jan Blokhuijsen Nederland 75.455 2,63
4 Ivan Skobrev Rusland 75.587 3,03
5 Alexis Contin Frankrijk 75.870 3,88
7 Wouter Olde Heuvel Nederland 76.346 5,3
9 Renz Rotteveel Nederland 76.689 6,33

Foto: Michel van Bergen
www.michelvanbergen.nl

Ik wil in Van Dale!

Soms, als ik weer eens zit te zoeken in mijn geliefde Van Dale, typ ik het zomaar weer eens in: opleuken, toegeschreven aan Kees van Kooten, samen met Wim de Bie een van de grootste taalspelers van onze tijd. Nog altijd prefereer ik zijn bijdrage aan onze taal boven het tegenwoordig zo populaire pimpen. Stiekem vervult het me al jaren met eerbied, maar ook met afgunst. Wat Kees van Kooten bereikte, wil ik ook. Ik wil in Van Dale.

Penningmeester PvdA verduisterde 12.800 euro

De afdeling Amsterdam-Zuidoost van de PvdA gaat maandag bij de politie aangifte doen tegen haar voormalige penningmeester wegens verduistering. De vrouw heeft 12.800 euro vanuit de kas van de afdeling naar haar eigen rekening doorgesluisd. Dat geld probeert de afdeling via een gerechtelijke procedure terug te vorderen. Bovendien heeft het afdelingsbestuur de vrouw uit de partij geschopt.

De praktijken van de voormalig penningmeester, die met geldproblemen kampte, kwamen afgelopen zomer al aan het licht toen de ING Bank alarm sloeg nadat de penningmeester 10.000 euro naar haar eigen rekening had overgemaakt. Ze gaf daarna zelf toe eerder al 2.800 euro te hebben gestolen. De daaropvolgende maanden probeerde het afdelingsbestuur de vrouw zelf ertoe te bewegen het geld terug te storten, maar zonder resultaat.

De afdeling wordt al langer achtervolgd door schandalen. Zo werd één van de deelraadsleden uit de PvdA-fractie van de deelraad Zuid-Oost gezet, omdat hij nooit kwam opdagen bij raadsvergaderingen. Vorige maand werden debatten over de keuze van een nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen door afdelingsvoorzitter Nick Bolte geblokkeerd.

Drie doden door ongeluk N224

Bij een auto-ongeluk op de N224 in Scherpenzeel zijn vandaag drie doden en twee gewonden gevallen. Een auto met drie inzittenden raakte door de gladheid van de weg en botste tegen een boom. Daarna kwam het voertuig op de andere weghelft terecht waar het botste tegen een tegenligger waarin twee mensen zaten.

De twee gewonden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Over hun huidige toestand is nog niks bekend.

Berlusconi weer aan het werk

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi hervat overmorgen zijn werkzaamheden, nadat hij vier weken rust moest houden door een aanslag met een miniatuurbeeldje. Dat meldden Italiaanse media vandaag.

Berlusconi werd half december tijdens een partijbijeenkomst in Milaan verwond door een omstander met psychische problemen die een beeldje in zijn gezicht gooide. De premier, die in afgelopen jaren een facelift en haartransplantatie heeft laten doen, herstelde vervolgens in zijn villa in Arcore nabij Milaan.

"Ik ben nu weer beter. Ik heb nog wel een plekje op mijn gezicht, je kunt het nog zien", aldus de premier in dagblad la Repubblica. "De artsen hebben gezegd dat het weggaat, maar jammer genoeg ben ik een tand kwijt." De 73-jarige premier brak ook zijn neus.

'IJslanders stemmen tegen'

Ruim zes op de tien IJslanders stemmen in het aanstaande referendum tegen de wet die ervoor moet zorgen dat Nederland en Groot-Brittannië de voorgeschoten Icesavegelden terugkrijgen. Dat blijkt uit een peiling die een IJslandse krant vandaag hield. 

Gisteren stemde het parlement in met een referendum over de wet die de terugbetaling moet regelen. Die volksraadpleging zal niet later dan 6 maart plaatsvinden.

Volgens de peiling die werd gehouden door de krant Frettabladid is 62 procent van de IJslanders van plan om 'nee' te stemmen in het referendum, 38 procent staat achter de wet zoals die eerder was aangenomen door het parlement. De IJslandse president weigerde daar zijn handtekening onder te zetten waardoor de volksraadpleging noodzakelijk werd.

Als de IJslandse bevolking de wet verwerpt, treedt een in augustus aangenomen wet alsnog in werking. Nederland en Groot-Brittannië waren niet blij met die versie omdat betalingen na 2024 daarin niet gegarandeerd zijn.

Winterwadlooptocht groot succes

De winterwadlooptocht vanuit Pieterburen was vandaag een succes. Ruim honderd enthousiaste deelnemers hebben volgens de organisatoren met veel plezier de kou doorstaan voor een tocht van drie uur. Het was voor het eerst sinds de winter van 1995/1996 dat er weer een wintertocht was.

De organisatie had de deelnemers wegens de Siberische omstandigheden aangeraden zich extra goed aan te kleden. Veel lopers hadden dat ook een extra broek en een dikke jas aangetrokken. Oorspronkelijk hadden zich 150 wandelaars ingeschreven, maar door de kou hadden ongeveer vijftig zich afgemeld.

De tocht ging vanuit het Groningse Pieterburen via de polder naar de zeedijk. Daarna ging de toch over de kwelder, daarna gedeeltelijk over het bevroren wad en weer terug naar Pieterburen. De organisatoren hadden allerlei veiligheidsmaatregelen genomen. De gidsen hadden EHBO-spullen bij zich en stonden in contact met medewerkers op het vaste land. Morgen is er nog een winterwadlooptocht.

Maak de blits met een Koopa Troopa-gitaar

Je zal er in sommige kringen misschien helemaal de blits mee maken, maar een echte rocker of serieus artiest zal je waarschijnlijk aankijken alsof je niet goed bij je hoofd bent als je hiermee verschijnt bij een optreden, maar alsnog valt deze handgemaakte Koopa Troopa-gitaar goed op. De maker van het ding had er dit over te zeggen:                                                                      

"De gitaar is gemaakt voor een rechtshandige. Ik speel hem alsof de Koopa op zijn rug ligt (alsof Mario een keer op'em heeft gejumpt). Wanneer hij in z'n gitaarrek staat lijkt het net alsof hij vooruit loopt"

Wat vinden jullie er van? Zou je hiermee durven te verschijnen bij een optreden? De vraag is natuurlijk ook nog of het ding een beetje normaal bespeelbaar is?

Koopa Troopa als gitaar

Koopa Troopa als gitaar 2

[NK veldrijden] Van Kessel pakt titel bij beloften

Bij het Nederlands kampioenschap veldrijden in Heerlen heeft Corné van Kessel de titel bij de beloften gepakt. De nummer twee van het afgelopen WK voor junioren liet Ramon Sinkeldam en Mitchel Huenders achter zich.

"Ik hield er wel rekening mee dat ik kon winnen maar voor mij waren Ramon Sinkeldam en Tijmen Eising de grote favorieten," aldus de winnaar na afloop van de wedstrijd. Eising, vorig jaar wereldkampioen bij de junioren in Hoogerheide, kwam als de nummer vier over de streep.

Bergbeklimmers omgekomen door lawine Kaukasus

Reddingswerkers hebben vandaag in het noorden van de Kaukasus de lijken van vijf bergbeklimmers gevonden die gisteren door een lawine waren overvallen. Hun vier metgezellen wisten zich uit de sneeuwlaag te bevrijden en hebben het ongeluk overleefd. Dat heeft de woordvoerder van de lokale hulpdiensten laten weten.

De negen beklommen de 3700 meter hoge berg Gedan-Tau in de Russische republiek Kabardino-Balkarië, toen de sneeuwmassa hen bedolf. Lawines komen vaak voor op de steile bergen in het noorden van de Kaukasus. Hoewel er geregeld aanslagen in het gebied zijn, is het een geliefd wintersportgebied voor de Russen.

Wegens het verhoogde lawinegevaar hebben de autoriteiten bergbeklimmers verboden naar de top van de berg Elbroez, met 5642 de hoogste berg van Europa, te klimmen.

Guardiola bezorgd over veiligheid spelers in Angola

Naar aanleiding van de gewapende aanval op de spelers van de Togo-selectie in de Angolese provincie Cabinda, maakt FC Barcelona-coach Josep Guardiola zich zorgen om zijn spelers.

De Afrikaanse Barcelona-sterren Yaya Touré en Seydou Keita verblijven momenteel met hun nationale ploeg in Angola. Touré en Keita komen op de Afrika Cup in actie voor respectievelijk Ivoorkust en Mali. "We proberen contact te krijgen met Touré en Keita. Ze zijn verplicht te weten hoe gevaarlijk het daar kan zijn. Mensenlevens en de veiligheid van wie dan ook is het belangrijkste aspect", aldus Guardiola tegenover El Mundo.

Guardiola voegde er ook aan toe dat hij de reacties van de pers erg overdreven vond toen Barcelona in de Copa del Rey van Sevilla verloor (1-2). "Die grafredes waren overdreven en excessief", aldus de oefenmeester.

Robot Masters van Mega Man 10 bekend

Na Mega Man 9 zijn de mensen van Capcom druk bezig met het ontwikkelen van Mega Man 10. In dit tiende deeltje zal Mega Man op zoek gaan naar de vaccinatie voor de 'Robotenza', een ziekte die robots gek maakt. Elke Robot Master bewaart een stukje van deze vaccinatie. Het was al bekend dat we Sheep Man en Commando Man als Robot Masters zouden krijgen. Vandaag leren we alle namen van de Robot Masters. In het onderstaande filmpje wordt het 'level select'-schermpje getoond met daarin de namen van alle Robot Masters. Helaas wordt er alleen maar de namen getoond, en niet de avatars. Mega Man 10 zal dit jaar te downloaden zijn via PSN, WiiWare en XBLA.

Amsterdam wil alle daklozen binnen hebben

Het is met de huidige temperaturen niet verantwoord om de nacht buiten door te brengen. Daarom heeft de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, een noodverordening afgekondigd die het mogelijk maakt daklozen te verplichten gebruik te maken van de gemeentelijke opvang. Dat maakte een woordvoerder van de burgemeester vandaag bekend.

Met de noodverordening, die sinds de afgelopen nacht van kracht is, kunnen mensen verplicht worden tussen 23.00 uur en 07.00 uur onderdak te zoeken in een van de opvanglocaties. Mocht iemand dat pertinent weigeren, dan moet hij een nacht in de cel doorbrengen. De stad heeft driehonderd opvangplaatsen extra beschikbaar de komende dagen. De verordening geldt in ieder geval tot en met overmorgen 07.00 uur.

Dopinzondaar Ramzi krijgt twee jaar schorsing

De atletiekbond van Bahrein heeft atleet Rashid Ramzi voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van doping. De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf 3 mei 2009. 

Ramzi won tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing goud op de 1.500 meter. Hij bezorgde daarmee Bahrein de eerste olympische medaille ooit in de atletiek. Later werd bij een hertest, van een bloedmonster van Ramzi, de epo-variant CERA aangetroffen.

Al eerder moest Ramzi zijn olympische gouden plak bij het IOC inleveren.

Meppen met effecten in Dead or Alive: Dimensions-trailer

Een van de launchspellen voor de Nintendo 3DS wordt een oude bekende. Dead or Alive keert terug nadat de laatste game in de serie vijf jaar geleden uitkwam op de Xbox 360. Dead or Alive: Dimensions lijkt op een port van die game, maar dan met 3D-effecten speciaal gemaakt voor het apparaat van Nintendo.

Het vechten lijkt op twee manieren te werken, gewoon zoals je gewend bent met de knoppen en een wat versimpelde versie via het touchscreen. Je drukt met de stick een combo aan en die wordt dan direct uitgevoerd. Hieronder kun je de vijf minuten-lange trailer zien.

Togo niet naar Africa Cup

Togo doet niet mee aan het toernooi om de Africa Cup. Dit heeft de BBC vandaag laten weten. Gisteren was de spelersbus van het Afrikaanse land betrokken bij een aanslag, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De spelersbus van Togo werd gisteravond, op de grens met Congo en Angola, aangevallen door een groep vrijheidsstrijders. Zij schoten met mitrailleurs op het voertuig. De kogels raakten uiteindelijk de assistent-coach en de woordvoerder van de ploeg, die later aan hun verwondingen zouden bezwijken.

Verder liet ook de chauffeur van de bus het leven en raakte de tweede doelman van Togo, Kodjovi Obilalé, zwaar gewond.

'Leers wekte schijn belangenverstrengeling'

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft de schijn van belangenverstrengeling gewekt bij de privéaankoop van een vakantiewoning in het Bulgaarse Byala. De Limburgse kranten schrijven dat vanmiddag over het onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) dat vandaag verscheen.

De kranten citeren uit de onderzoeksresultaten en schrijven dat de burgemeester diverse keren 'onhandig' en 'onverstandig' heeft geopereerd in de affaire.

Wenger vindt dat wedstrijden te snel worden afgelast

Arsenal-coach Arsène Wenger is het niet eens met wijze waarop de Premier League-clubs de wedstrijden afgelasten. Volgens de Fransman laten veel clubs zich leiden door angst.

"De clubs laten zich teveel leiden door angst, niemand aanvaardt meer dat er risico's bestaan in het leven. Als één van de 60.000 mensen een ongeluk krijgt, voel je je natuurlijk erg schuldig", aldus Wenger op een persconferentie. "Maar doordat tegenwoordig niemand meer accepteert dat onzekerheden bij het leven horen, worden wedstrijden nu afgelast. Terwijl de velden in de stadions bespeelbaar zijn."

"Persoonlijk weet ik alleen dat de binnenkant van de stadions prima zijn- ik weet niet hoe de omgeving eruit ziet -, maar het is een dure prijs die we nu betalen voor het leven in een maatschappij waar iedereen honderd procent zekerheid wil", zo vindt de Arsenal-coach.

Het merendeel van de Premier League-duels van vandaag is afgelast. De wedstrijden Arsenal - Everton en Birmingham City - Manchester United zullen wel doorgaan.

BenÝtez wil vechten met Liverpool

Ondanks allerlei speculaties over een vertrek van Liverpool-coach Rafael Benítez geeft de Spanjaard zelf aan dat hij bij The Reds wil blijven. Benítez geeft aan dat hij bij Liverpool zal blijven en dat hij zelfs plannen voor de zomer heeft gesmeed wat betreft aankopen.

Onlangs werd de Spanjaard gelinkt aan Real Madrid en Internazionale en zou hij niet tevreden zijn met de bedragen die hij te besteden heeft bij Liverpool. "Toen ik besloot om een nieuw contract te tekenen, minder dan een jaar geleden, deed ik dat met de intentie om te blijven. Ik heb mijn woord gegeven en ik wil vechten en blijven vechten tot het einde" aldus Benítez tegenover The Daily Mirror.

"Op dit moment moeten we ons uiterste best doen voor de club en dat betekent dat we de huidige omstandigheden moeten accepteren en ons best moeten doen. We hebben mensen bij de club die alle spelers in de gaten houden. We zullen wat proberen om onszelf voor dit moment te verbeteren, maar we moeten ook de toekomst niet uit het oog verliezen," aldus de geplaagde oefenmeester.

[EK] Sßblikovß grijpt de macht op 3.000 meter

Martina Sábliková heeft op het Europees kampioenschap allround schaatsen in Hamar de macht gegrepen op de 3.000 meter. De Tsjechische won de afstand en nam ook de leiding in het klassement. Ireen Wüst legde beslag op de 2e plaats en bezet ook in het klassement die plaats.

De eerste Nederlandse die in actie kwam was Paulien van Deutekom. Net als dit gehele seizoen stelde ze ook nu teleur. Van Deutekom kwam niet verder dan een 9e plaats in 4.15,20. Sábliková was de eerste van de favorieten die in actie kwam en ze nam het in een rechtstreeks duel op tegen haar grootste concurrent dit seizoen op de lange afstanden, de Duitse Stephanie Beckert. Sábliková reed een geweldige race en won de rit met grote voorsprong. Haar tijd van 4.03,09 was ruimschoots genoeg voor de zege.

Een rit later kwam Ireen Wüst in actie tegen Diane Valkenburg. Wüst had na de 500 meter een voorsprong van iets meer dan vier seconden op Sábliková, maar slaagde er niet deze te behouden. Haar tijd van 4.08,40 betekende echter wel de tweede plek en ze was zelfs sneller dan Beckert. Valkenburg reed met 4.11,80 de zesde tijd.

Daniela Anschütz, een outsider voor de titel, kwam niet verder dan 4.09,27 en de vierde tijd. Jorien Voorhuis reed een tijd van 4.13,69 en de zevende plaats.

Uitslag 3.000 meter:

# Naam Land tijd
1 Martina Sábliková Tsjechië 4.03,09
2 Ireen Wüst Nederland 4.08,40
3 Stephanie Beckert Duitsland 4.08,76
4 Daniela Anschütz Duitsland 4.09,27
5 Maren Haugli Noorwegen 4.09,49
6 Diane Valkenburg Nederland 4.11,80
7 Jorien Voorhuis Nederland 4.13,69
9 Paulien van Deutekom Nederland 4.15,20

Tussenstand klassement:

# Naam Land Punten Achterstand 1.500 m.
1 Martina Sábliková Tsjechië 80.965  
2 Ireen Wüst Nederland 81.170 0,21
3 Yekaterina Lobysheva Rusland 82.268 1,31
4 Daniela Anschütz Duitsland 82.285 1,32
5 Diane Valkenburg Nederland 82.736 1,78
7 Paulien van Deutekom nederland 82.963 2,00
9 Jorien Voorhuis Nederland 83,111 2,15

 

Vonn zegeviert wederom op afdaling

De Amerikaanse Lindsey Vonn heeft bij wereldbekerwedstrijden in Haus im Ennstall de afdaling gewonnen.

De regerend wereldkampioene bleef de Zwitserse Nadja Kamer 0,14 seconden voor. Ingrid Jacquemod uit Frankrijk werd op 0,16 seconden derde. Maria Riesch, de grootste concurrente van Vonn, eindigde vandaag als zevende.

In de stand om de wereldbeker op de afdaling gaat Vonn met 400 punten aan de leiding. Riesch staat met 236 punten tweede.

Gisteren won Vonn de afdaling ook al. Dat was toen de vervangende race voor de eerder afgelaste wedstrijd in Val d'Isere.

[Dakar] Nederlanders: Terugblik op de eerste week III

De eerste week van de Dakar rally is voorbij en de overgebleven coureurs kunnen vandaag vernieten van hun rustdag. Maar hoe hebben de Nederlanders tot op heden gepresteerd? In deze nieuwsposts blikken wij terug op hun prestaties in de eerste week. In deze post zijn de auto's aan de beurt. In tegenstelling tot bij de motoren, hebben de meeste vrachtwagen-teams een turbulente week gehad. De foto's zijn mogelijk gemaakt door Dakarpress.

 

 

Vrachtwagens

503 Wuf van Ginkel, Richard de Rooij, Willem Tijsterman

Wuf van Ginkel beleeft een slechte rally tot op heden. In de eerste etappes had van Ginkel grote problemen en verloor hij veel tijd. Nu hij eindelijk zijn ritme begint te vinden, ligt de concurrentie al uren voor op hem en zeker de Kamaz-coureurs zijn oppermachtig.

 

(c) Dakarpress


508 Marcel van Vielt, Herman Vaanholt, Gerard van Veenendaal

In tegenstelling tot Wuf van Ginkel is Marcel van Vliet de eerste week uitstekend door gekomen. Van Vliet is 'best-of-the-rest' achter de oppermachtige Kamaz-coureurs en ligt op koers om een podiumplek te pakken in Buenos Aires.

(c) Dakarpress

 


512 Martijn van den Brink, Martien Hol, Arjan Veenvliet

Voor Martijn van den Brink was de rally al snel over. Hij crashte hard maar wist het bivak nog wel te halen. De organisatie keerde vervolgens de vrachtwagen af op de kooiconstructie waardoor het team uit viel.

 

(c) Dakarpress

 


513 Johan Elfrink, Serge Bruynkens

Johan Elfrink lijkt het erg naar zijn zin te hebben in Zuid-Amerika. De coureur staat goed in het klassement en strijdt met Wuf van Ginkel om de vijfde plaats.

 

(c) Dakarpress

 


515 Marcel Schoo, Jaap de Wit, Roelof Koning

Ook het avontuur voor het tweede klantenteam van GINAF, naast Martijn van den Brink, is het avontuur al weer over. Een crash met een rotswand werd het team fataal.

 

(c) Dakarpress

 


522 Jan Lammers, Charly Gotlib, Emiel Megens

Tijdens de pre-proloog was Jan Lammers nog het lachtertje van de vrachtwagens, maar tijdens de rally heeft de coureur laten zien dat hij wel degelijk weet wat racen is. Hij kwam steeds beter in zijn ritme te zitten en scoorde goede resultaten, afgewisseld met pech. Uiteindelijk crashte de coureur op de zesde etappe en ligt hij vroegtijdig uit de rally.

(c) Dakarpress

 


525 Edwin van Ginkel, Daniel Bruinsman, Sven Vogelaar

Edwin van Ginkel is de trouwe servicetruck-bestuurder van GINAF voor zowel het fabrieksteam als de klanten. Zodoende heeft van Ginkel dan ook een drukke eerste week gehad met de vele problemen van vooral de klantenteams.

(c) Dakarpress

 

535 Pascal de Baar, Martin M.A., Ed E.H.L.

 Met alle problemen bij de buggies van het Prodakar-team heeft Pascal de Baar het ook erg druk gehad. Hierdoor heeft hij nog niet echt kunnen opvallen in deze Dakar.

(c) Dakarpress

 


537 Frans van Lankveld, Jan van de Sande, Aart Schoones

Frans van Lankveld rijdt een uitstekende eerste Dakar-rally. De coureur maakt geen rare fouten en zorgt dat hij elke dag op tijd in het bivak aanwezig is om de volgende dag te starten.

(c) Dakarpress

 


544 Rob van Pelt, Eddie Beeftink, Teun Stam

Ook Rob van Pelt doet geen rare dingenen staat zodoende op de vijftiende plaats in het algemeen klassement.

(c) Dakarpress

 


552 Kornelis Offringa, Jan Hanse

Kornelis Offringa is ook nog steeds in de strijd. Ondanks een achterstand van inmiddels vijftig uur, lukt het de coureur om elke dag weer aan de finish te komen ondanks alle tegenslagen. Het voornaamste doel is dan ook de finish te bereiken.

(c) Dakarpress

 

 

 

 

[NK veldrijden] Van der Brand wederom de beste

Daphny van den Brand heeft vanmiddag in Heerlen de Nederlandse titel bij de vrouwen gepakt. In de laatste meters van de koers bleef Van den Brand wereldkampioene Marianne Vos voor.

Van den Brand en Vos, vooraf de grote favorieten voor de titel, reden het grootste gedeelte van de wedstrijd vanmiddag alleen aan kop. Op grote afstand van Van den Brand en Vos kwam Sanne van Paassen als de nummer drie over de meet.

 

KNMI handhaaft waarschuwing extreem weer

Het KNMI handhaaft voor vandaag de voorwaarschuwing voor extreem weer die het gisteren heeft uitgegeven. De lichte sneeuw blijft langdurig vallen, met name in het noorden van het land. Bovendien is het overal berekoud, aldus een woordvoerder van het weerinstituut.

Vannacht begon het volgens verwachting vanuit het zuidoosten licht te sneeuwen. Inmiddels breidt de sneeuw zich verder over het land uit. De temperatuur was vandaag rond het middaguur gemiddeld min 3, min 4 graden. Door de harde wind was de gevoelstemperatuur echter min 10 tot min 14 graden. De kustprovincies hebben door een krachtige noordoostenwind grote kans op sneeuwjacht.

De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen ontstaan. Met name in de noordelijke provincies kan het zowel vandaag als de daaropvolgende nacht en ochtend blijven sneeuwen.

Michael Jackson beste krantenfoto 2009

Een archieffoto van een optreden van Michael Jackson is vandaag door kinderen uitgeroepen tot de beste krantenfoto van vorig jaar. Voor de jury, die bestond uit 24 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit het hele land, was het bepalend dat de King of Pop "zowel levend als dood veel indruk maakte".

Dat heeft de organisatie van de 25e editie van de Krantenfoto Kinderjury gemeld. Michael Jackson overleed 25 juni vorig jaar op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. "Eigenlijk is hij nu nog beroemder dan voor zijn dood", zei een van de juryleden.

De winnende foto was ingestuurd door de Leeuwarder Courant. De verkiezing werd georganiseerd door de Stichting Krant in de Klas en het Algemeen Nederlands Persbureau.

"Meerdere partijen moeten in ADO stappen"

Mark van der Kallen is ervan overtuigd dat het project dat hij bij ADO Den Haag is aangegaan zal slagen. Begin 2008 redde de zakenman de club uit de Hofstad van de ondergang.

"Ik heb de club financieel en in het proces van de sanering geholpen", zegt Van der Kallen, lid van de RvC van ADO, in het Algemeen Dagblad. "Daardoor is ADO nu schuldenvrij, in plaats van een schuld van meer dan vijftien miljoen. Sportief zit het tegen. Twaalfde worden is erg ambitieus. In financieel opzicht moeten we pas op de plaats maken; de besluiten van vandaag bepalen de kosten voor volgend seizoen. Al zullen we er alles aan doen om te kijken wat er in de winter nog mogelijk is."

Een club in handen van een private eigenaar ziet Van der Kallen niet zitten. Een dergelijke constructie wil hij bij ADO dan ook niet hebben. "Een voetbalclub moet van ons allen zijn. De volgende stap bij ADO Den Haag moet zijn dat meerdere partijen erin stappen, dat is mijn tekst en wens van het begin af geweest."

Bij ADO rommelde het de afgelopen weken behoorlijk. Onder meer het vertrek van technisch directeur André Wetzel zorgde voor nogal wat opschudding. Van der Kallen blijft positief: "ADO gaat gewoon verder, hoor. Ook zonder André Wetzel gaan we stappen maken. Dit project zal zeker slagen."

Cavendish: "Wil ooit Ronde van Vlaanderen winnen"

Mark Cavendish wil in 2010 eindelijk de groene trui veroveren in de Tour de France. Het sprintkanon greep in 2009 naast de groene trui door een diskwalificatie en een mooie solo van de winnaar Thor Hushovd. Dit jaar denkt de Brit dat het groen aan hem zal toebehoren.

"Het voornaamste doel in 2010 is de groene trui in de Tour," zei Cavendish tegen Sportwereld.be. De trui werd me ontnomen in Pontarlier. De jury zei dat ik Hushovd had afgesneden, maar de eerste regel in het sprinten is dat je nooit binnendoor gaat. Maar Hushovd liet met zijn rit in de bergen zien dat hij de trui verdiende."

In 2009 won hij onder andere zes etappes in de Tour en Milaan – San Remo. Cavendish is echter nog niet verzadigd en wil in de toekomst zelfs de Ronde van Vlaanderen winnen. "Ik weet nog niet waar mijn grenzen liggen. Als ik 28 ben wil ik de Ronde van Vlaanderen eens gewonnen hebben. Ik ben altijd mijn woord gehouden als ik mezelf een doel stelde. Ik werk er twee keer zo hard voor en dan bereik ik dat doel."

'Campos wordt mogelijk verkocht'

Campos, één van de teams die komend seizoen debuteren, heeft het benodigde budget voor dit jaar nog niet rond. Een mogelijke oplossing is een gedeeltelijke of gehele verkoop van het team. Er zou zelfs al met meerdere geïnteresseerden gesproken worden.

Het team heeft al één coureur vastgelegd: Bruno Senna. Hij zou de eerste test met de auto begin februari gaan doen. Door het gebrek aan budget is echter nog niets zeker: "Het is geen geheim dat het budget nog niet rond is. De tijd begint inmiddels echter wel te dringen", aldus een bron dicht bij het team. "Wanneer er een investeerder gevonden wordt, wordt er besloten of het hele team verkocht zal worden of een gedeelte ervan. Welke van deze twee opties het wordt hangt helemaal van de voorwaarden af".

Volgens deze bron wordt er inmiddels met meerdere potentiële kopers gesproken. Één daarvan zou Tony Teixeira zijn, de baas van de noodlijdende A1GP-serie. Hij heeft al langer plannen om de Formule 1 in te gaan. Eerder probeerde hij al om Spyker en Scuderia Toro Rosso over te te nemen, maar dit zette hij niet door vanwege het verbod op klantenauto's. Begin vorig jaar probeerde hij het voormalige Honda-team te kopen, en toen dat niet doorging had hij korte tijd het plan zelf een team op te zetten.

Bij Campos is de tijd een allesbepalende factor. Het team wil voor 14 januari een investeerder gevonden hebben.

Winkeldief met hulp jongeren aangehouden

In Middelburg kon gistermiddag een winkeldief worden aangehouden dankzij de hulp van een groep jongeren. De dief, een 20-jarige Georgiër, was bezig met een rondje proletarisch winkelen in een parfumerie aan de Lange Delft. Toen een winkelmedewerkster op de man afstapte koos hij het hazenpad.

Jongeren die in de zaak aanwezig waren en de man weg zagen rennen, zetten de achtervolging in. In zijn vlucht verborg de Georgiër enkele straten verderop zijn buit, maar dat werd door de groep gezien. De jongeren hebben de tas geretourneerd naar de winkel. De dief is uiteindelijk door de politie opgepakt.

"FÓbregas niet naar Spanje"

Vanaf het moment dat de transfermarkt in januari opende, werd gespeculeerd dat Arsenal-ster Cesc Fábregas naar FC Barcelona of Real Madrid zou vertrekken. Coach Arsène Wenger neemt de verhalen met een korreltje zout.

"Ik zie dat jullie mijn gevoel voor humor in het jaar 2010 proberen te testen en ik ben blij dat ik dat met een grote glimlach kan beantwoorden. Aan die speculaties kan ik niets doen, het enige wat we kunnen doen is praten, praten en nog eens praten", aldus Wenger op een persconferentie. "Met al onze spelers hebben we erg hard gewerkt en ze hebben allemaal een erg lange overeenkomst met de club, tot 2015. We hebben langetermijnplannen om in een succesvol team te veranderen en Cesc Fàbregas maakt deel uit van die plannen."

Arsenal zou voor Fàbregas naar verluidt zulke goede financiële aanbiedingen kunnen verwachten dat weigeren haast onmogelijk wordt. Wenger meent echter dat de financiële zaken bij de club op orde zijn en dat een aanbod makkelijk geweigerd kan worden. "Sport heeft hier prioriteit nummer één. We kunnen zo blijven denken, omdat we een gezond management hebben en geen financiële zorgen."

[Dakar] Nederlanders: Terugblik op de eerste week II

De eerste week van de Dakar rally is voorbij en de overgebleven coureurs kunnen vandaag vernieten van hun rustdag. Maar hoe hebben de Nederlanders tot op heden gepresteerd? In deze nieuwsposts blikken wij terug op hun prestaties in de eerste week. In deze post zijn de auto's aan de beurt. In tegenstelling tot bij de motoren, hebben de meeste auto-teams een turbulente week gehad. De foto's zijn mogelijk gemaakt door Dakarpress.

 

 

Auto's

317 Tonnie van Deijne, Wouter Rosegaart

Tonnie van Deijne rijdt een nette rally. De Zeelander staat momenteel negentiende en als er niets kapot gaat lijkt hij met zijn ex-fabrieksauto op een mooie klassering af te stevenen.

(c) Dakarpress


328 Jurgen van den Goorbergh

Jurgen van den Goorbergh kende tijdens zijn eerste Dakar grote  technische problemen met zijn buggy. Uiteindelijk zorgde een tekort aan reserve onderdelen voor het uitvallen van de coureur.

(c) Dakarpress


337 Erik van Loon, Eric Verhoef

Erik van Loon rijdt met de oude auto van Tonnie van Deijne een prima rally. Ondanks wat kleinere problemen staat de coureur nog op een nette 33e plaats en houdt hij van Deijne redelijk bij.

(c) Dakarpress

347 Tim Coronel

Ondanks de vele problemen met de MC RAE buggy waar ook Tim Coronel in rijdt, is Coronel nog steeds in de strijd. De coureur heeft echter al vele problemen moeten overwinnen om de rustdag te halen.

(c) Dakarpress


358 Kees Koolen

Ook Kees Koolen is uitgevallen met zijn MC RAE buggy. Net als van der Goorbergh had Koolen veel technische problemen veroorzaakt door de ondergrond van Argentinie en Chili.

(c) Dakarpress


362 Dees Beffie

Dees Beffie is de laatste Nederlandse MC RAE-rijder die uitgevallen is. Ook hij kwam al vroeg in de problemen.

(c) Dakarpress


365 Wouter van der Beek, Jan Hoogendijk

Wouter van der Beek rijdt solide over de etappes en dat betaald zich uit. De coureur staat vlak achter Erik van Loon en heeft een prima uitzicht op het halen van Buenos Aires.

(c) Dakarpress


369 Chris Leyds

Ook Chris Leyds is nog in de strijd, maar net als Tim Coronel gaat het ook bij Leyds niet eenvoudig. Samen met Coronel zijn ze nog niet officieel opgenomen in de klassering na etappe zeven, maar berichten geven aan dat ze op tijd binnen waren.

(c) Dakarpress

[NK sprint] Overzicht na dag 1

In sportcentrum Kardinge in Groningen is vandaag de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap sprint afgewerkt. Bij de heren gaat Stefan Groothuis na een ijzersterke kilometer aan de leiding. Bij de vrouwen is Annette Gerritsen de favoriet voor een gouden plak morgenmiddag.

Uitslag 500 meter heren

# Naam Tijd
1 Jan Smeekens 36,15
2 Stefan Groothuis +0,07
3 Simon Kuipers +0,35
3 Michel Mulder +0,35
5 Beorn Nijenhuis +0,41
6 Mark Tuitert +0,47
7 Sietse Heslinga +0,48
8 Pim Schipper +0,51


Uitslag 1000 meter heren

# Naam tijd verschil
1 Stefan Groothuis 1.10,93  
2 Beorn Nijenhuis 1.11,90 + 0,97
3 Mark Tuitert 1.12,02 + 1,09
4 Kjeld Nuis 1.12,54 + 1,61
6 Michel Mulder 1.13,14 + 2,21
7 Rhian Ket 1.13,27 + 2,34
8 Jan Smeekens 1.13,29 + 2,36
9 Sjoerd de Vries 1.13,51 + 2,58
10 Pim Schipper 1.13,54 + 2,61


Tussenklassement

# Naam punten 500 meter
1 Stefan Groothuis 71.685  
2 Beorn Nijenhuis 72.510 0,83
3 Mark Tuitert 72.630 0,95
4 Jan Smeekens 72.795 1,11
5 Michel Mulder 73.070 1,39
6 Kjeld Nuis 73.080 1,40
7 Sietse Heslinga 73.085 1,40
8 Simon Kuipers 73.340 1,66
9 Pim Schipper 73.430 1,75
10 Rhian Ket 73.825 2,14


Uitslag 500 meter vrouwen

# Naam Tijd Verschil
1 Annette Gerritsen 39,49
2 Margot Boer 39,65 + 0,16
3 Thijsje Oenema 39,92 + 0.33
4 Laurine van Riessen 39,95 + 0,46
5 Sanne van der Star 40,66 + 1,17
6 Frederika Buwalda 41,21 + 1,72
7 Janine Smit 41,25 + 1,76
8 Floor van den Brandt 41,26 + 1,77
9 Lotte van Beek 41,30 + 1,81
9 Marrit Leenstra 41,30 + 1,81


Uitslag 1000 meter vrouwen

# Naam Tijd Verschil
1 Annette Gerritsen 1.19,61  
2 Laurine van Riessen 1,20,47 + 0,86
3 Margot Boer 1.20,58 + 0,97
4 Lotte van Beek 1.21,80 + 2,19
5 Roxanne van Hemert 1.21,95 + 2,34
6 Linda de Vries 1.22,05 + 2,44
7 Sanne van der Star 1.22,11 + 2,50
8 Marrit Lenstra 1.22,13 + 2,52
9 Thijsje Oenea 1.22,19 + 2,58
10 Frederika Buwalda 1.22,25 + 2,64


Tussenklassement

# Naam punten 500 meter
1 Annette Gerritsen 79.300  
2 Margot Boer 79.940 0,86
3 Laurine van Riessen 80.185 0,97
4 Thijsje Oenema 81.025 2,19
6 Lotte van Beek 82.200 2,44
7 Frederika Buwalda 82.325 2,50
8 Roxanne van Hemert 82.355. 2,52
9 Marrit Leenstra 82.365 2,58
10 Janine Smit 82.625 2,64

Weinig problemen door sneeuw en kou

Sneeuw en ijzige kou hebben vandaag in Nederland vooralsnog tot weinig problemen geleid. Enkele evenementen werden afgelast maar voor het verkeer brachten de weersomstandigheden nauwelijks problemen met zich mee. Het KNMI gaf gisteren een voorwaarschuwing uit voor extreem weer. Dit in verband met sneeuwval en extreme koude.

Lichte sneeuwbuien breidden zich vanaf de ochtend langzaam vanuit het zuidoosten uit over het land. Op enkele ongevallen in Noord-Holland en Groningen na leverde dat geen overlast voor het verkeer op. Op de A2 moest het verkeer tussen Eindhoven en Maastricht enige tijd langzaam rijden.

Treinreizigers ondervonden wel wat hinder nadat er bij Oosterbeek een boom op het spoor waaide. Daardoor moeten reizigers tussen Utrecht en Arnhem omreizen via Den Bosch. Om de binnenvaart vrij baan te geven, werden in de gemeentehavens in Meppel en op het IJsselmeer ijsbrekers ingezet. Op het IJsselmeer varen de vrachtschepen in konvooi door de vrijgemaakte vaarweg op de route Amsterdam-Lemmer.

De mountainbikerace Egmond-Pier-Egmond werd afgelast door de verwachte slechte weersomstandigheden. In Tilburg zegde het Staatscircus Moskou-Holiday voor het weekeinde en woensdag een aantal voorstellingen af door het winterweer. Het circus achtte het voor bezoekers niet verantwoord door de kou naar de shows te komen.

Drie schaatstochten, op de Loosdrechtse Plassen, het Henschotermeer en het Zwartemeer, gingen wel gewoon door. De tourtochten trokken duizenden deelnemers. Het KNMI handhaaft de voorwaarschuwing voor extreem weer. Volgens een woordvoerder blijft de lichte sneeuw, met name in het noorden van het land, langdurig vallen en is het overal "berekoud".

[EK] B°kko niet meer in actie, blessure valt mee

Håvard Bøkko zal niet meer van start gaan op de 5.000 meter op het EK allround in Hamar. De Noor gooit, noodgedwongen, de handdoek in de ring na zijn val eerder vandaag op de 500 meter.

Bøkko ging onderuit in de laatste buitenbocht, waarbij hij direct naar zijn eerder geopereerde schouder greep. Hij reed de rit wel uit maar is volgens Johann Olav Koss niet meer in staat verder te rijden. "Hij heeft twee à drie dagen rust nodig om te herstellen," zei de coach van de Noren, die daarmee aangaf dat de blessure meevalt.

[Upd] ATB-strandrace en Halve Marathon Egmond afgelast


De mountainbike-strandrace Egmond-Pier-Egmond, die vanmiddag om 13:00 uur van start zou gaan, is afgelast.

In samenspraak met de gemeente Bergen, waar Egmond onder valt, heeft de organisatie besloten dat het vanwege de verslechterende weersomstandigheden onverantwoord is om de race te laten doorgaan.

Update @ 14:00 uur

De Halve Marathon van Egmond, die voor morgen op het programma staat, gaat ook niet door. De organisatie zegt dat het niet in kan staan voor de veiligheid van de deelnemers.

Clijsters: "Wat een wedstrijd!"

Kim Clijsters won eerder vandaag het toernooi van Brisbane. In de finale versloeg ze haar landgenote Justine Henin, die evenals Clijsters terugkeerde in het tenniscircuit na eerder gestopt te zijn. De finale werd een thriller van hoog niveau, waar de US Open-winnares de sterkste in bleek.

"Wat een wedstrijd!," zei Clijsters na afloop. "We hebben de lat voor de rest van het seizoen voor ons beiden hoog gelegd. Ik wil Justine feliciteren; ze heeft een hoog niveau gehaald en dat is erg knap. Je moet niet vergeten dat ze anderhalf jaar niet meer gespeeld heeft. Over mijn eigen spel ben ik ook heel tevreden. Het gaat de goede kant op."

Later deze maand spelen beide dames mee in de eerste grand slam van het jaar, de Australian Open. In 2004 speelden ze daar beide de finale, waarin Henin de sterkste was.

[Dakar] Nederlanders: Terugblik op de eerste week I

De eerste week van de Dakar rally is voorbij en de overgebleven coureurs kunnen vandaag vernieten van hun rustdag. Maar hoe hebben de Nederlanders tot op heden gepresteerd? In deze nieuwsposts blikken wij terug op hun prestaties in de eerste week. In deze post zijn de motoren en de quads aan de beurt. Bijna alle Nederlanders die gestart zijn, doen momenteel ook nog mee. De foto's zijn mogelijk gemaakt door Dakarpress.

 

 

Motoren

7. Henk Knuiman

Knuiman rijdt tot op heden een vrij zorgeloze rally. De coureur is de beste Nederlander op de 22e plaats en heeft zo nog steeds zicht op een top twintig klassering. Een paar kleine foutjes zorgen ervoor dat Knuiman niet hoger in het klassement staat.

(c) Dakarpress

 

8. Frans Verhoeven

Frans Verhoeven kende een erg slechte start van de rally. In de eerste twee etappes verloor de Tilburger al ontzettend veel tijd en zakte hij ver weg in het klassement. Hiermee verloor hij direct al zijn kansen op de gewenste top tien klassering. De laatste etappes laat de Brabander echter zien dat hij een uitstekende coureur is en rijdt hij vrijwel continu bij de top twintig. Zodoende stijgt hij gestaag in het klassement, maar hij staat nog steeds 65e.

(c) Dakarpress

 

44 Mirjam Pol

Mirjam Pol is de enige vrouwelijke Nederlandse deelneemster aan de rally dit jaar. Pol probeert dit jaar haar titel bij de vrouwen te prolongeren, maar voert een hevige strijd met haar vrouwelijke concurrenten.

 (c) Dakarpress


48 Hans-Jos Liefhebber

Hans-Jos Liefhebber heeft tot op heden een uitstekende rally gereden. Liefhebber staat vlak achter Knuiman op een dertigste plaats en heeft weinig problemen ondervonden tot op heden.

(c) Dakarpress


60 Thomas de Bois

Thomas de Bois viel in de vijfde etappe uit en doet zodoende niet meer mee in de rally. Naar eigen zeggen ging het deze rally erg lekker. Helaas moest de coureur dus opgeven vanwege een gebroken sleutelbeen.

(c) Dakarpress


72 Marcel Snijders

Ook Marcel Snijders rijdt een solide rally. Samen met zijn Honda teamgenoten beleeft hij moeilijke dagen, maar daar slaan ze zich wel door.

(c) Dakarpress


87 Gerrit-Jan Gerben Vruggink

Gerrit-Jan Gerben Vruggink is een van de teamgenoten van Marcel Snijders en ze doen niet onder voor elkaars prestaties.

(c) Dakarpress

 

91 Aloys Ressing

Aloys Ressing rijdt in de onderste regionen van het klassement rond, maar is nog elke etappe op tijd binnengekomen in het bivak om de volgende dag te mogen starten. Ressing heeft momenteel al een achterstand van bijna dertig uur.

(c) Dakarpress 


95 Tony Krabbenborg

Tony Krabbenborg is de hekkensluiter bij de Nederlanders. Hij rijdt op de 88e plaats rond met een achterstand van meer dan dertig uur.

(c) Dakarpress


106 R.M.N.J. de Groot

De groot presteert goed met zijn Yamaha en rijdt rond op de 44e plek.

(c) Dakarpress

 

Quads

265. Gerard Wessels

Gerard Wessels heeft het tot de zevende etappe meegedaan aan de rally. In de laatse etappe voor de rustdag kreeg Wessels grote problemen en kwam hij te laat aan in het bivak waardoor hij uitviel.

(c) Dakarpress

Kramer: "Zonde dat B°kko valt"

Sven Kramer werd op de 500 meter voor mannen bij het Europees kampioenschap allround in Hamar vierde.

Mede door een valpartij van concurrent Håvard Bøkko lijkt de Fries op weg te zijn naar zijn vierde Europese titel op rij. "Het is zonde dat Bøkko valt, maar ik ben tevreden over mijn eigen race. Ik moest er wel aan denken, omdat ik ook de laatste buitenbocht had. Maar blijven staan onder hoge druk hoort er ook bij," aldus Kramer na afloop tegenover de NOS.

[NK sprint] Groothuis met afstand snelste

Ook de heren hebben de 1000 meter bij het NK sprint in het Groningse Kardinge erop zitten. Stefan Groothuis won in een tijd van 1.10,93 en was daarmee bijna een seconde sneller dan de nummer twee Beorn Nijenhuis.

Nijenhuis was in dezelfde rit actief maar finishte 0,97 seconde later. De nummer drie van de duizend meter werd Mark Tuitert in 1.12,02. Kjeld Nuis was tweehonderdsten langzamer dan Tuitert.

Voor de winnaar van de 500 meter Jan Smeekens lijken de medaillekansen nu een stukje kleiner geworden. Smeekens was met 1.13,29 een stuk langzamer dan de overige favorieten.

 

# Naam tijd verschil
1 Stefan Groothuis 1.10,93  
2 Beorn Nijenhuis 1.11,90 0,97
3 Mark Tuitert 1.12,02 1,09
4 Kjeld Nuis 1.12,54 1,61
6 Michel Mulder 1.13,14 2,21
7 Rhian Ket 1.13,27 2,34
8 Jan Smeekens 1.13,29 2,36
9 Sjoerd de Vries 1.13,51 2,58
10 Pim Schipper 1.13,54 2,61

[EK] Kramer op koers, val B°kko

Konrad Niedzwiedzki heeft de 500 meter gewonnen bij het EK allround in Hamar. Hij zette een 36,08 neer. Sven Kramer werd vierde in 36,60 en bleef daarmee al zijn concurrenten voor. De wedstrijd werd ontsierd door de val van Havard Bøkko, die daarmee zijn kansen op een titel in eigen land in rook op zag gaan.

Wouter Olde Heuvel beet het spits af op de 500 meter bij de mannen en zette 37,08 neer, een tijd waar lang niemand aan wist te komen. Wel werd de eerste val van het toernooi geregistreerd door de Rus Denis Anisimov. Alexis Contin en Johan Röler kwamen enigszins dichtbij de tijd van Olde Heuvel, maar bleven met 37,30 en 37,32 erboven.

Jan Blokhuijsen was in de negende rit de tweede Nederlander in de baan. Hij opende sterk en zette met 36,66 de voorlopig snelste tijd neer. Een rit later ging de Italiaan Enrico Fabris daar 0,02 onder. Rit twaalf bracht debutant Renz Rotteveel op het ijs en reed met 37,30 een persoonlijk record.

Hierna kwam de grootste opponent van Sven Kramer, Havard Bøkko, op het ijs. Hij opende sterk, maar ging hard onderuit in de laatste buitenbocht. Hij greep direct naar zijn schouder, waaraan hij vorig jaar was geopereerd en de vraag is of hij verder zou kunnen deelnemen aan het toernooi. Daarna kwam de Pool Konrad Niedzwiedzki op het ijs en zette de snelste tijd neer met 36,08.

Ivan Skobrev, één van de uitdagers van Kramer, zette een 36,77 neer, wat voor zijn doen een goede tijd is. Kramer liet er daarna weinig gras over groeien en zette 36,60 neer, waarmee hij al zijn concurrenten voorbleef.

Uitslag 500 meter heren

# Naam Nat. Tijd
1 Konrad Niedzwiedzki POL 36,08
2 Matteo Anesi ITA +0,45
3 Daniel Friberg ZWE +0,49
4 Sven Kramer NED +0,53
5 Enrico Fabris ITA +0,57
6 Joel Eriksson ZWE +0,58
7 Jan Blokhuijsen NED +0,59
8 Robert Lehmann DUI +0,63
11 Wouter Olde Heuvel NED +1,00
13 Renz Rotteveel NED +1.23
32 Havard Bøkko NOR +38,61


Van Calker ook met tweemansbob naar Vancouver

Bij de wereldbekerwedstrijden in Königssee heeft Edwin van Calker zijn tweede olympische ticket voor Vancouver binnen.

Hij was al zeker van deelname met de viermansbob en vandaag verzilverde hij ook de nominatie in de tweemansbob. Met remmer Sybren Jansma, die zijn rentree maakte na een blessure, eindigde Van Calker als zevende. De wedstrijd werd gewonnen door het Duitse koppel Florschütz/Adjei.

Hoogteverschil Crackdown 2 verandert aanzienlijk

Het hoogteverschil in Crackdown 2 verandert aanzienlijk ten opzichte van zijn voorganger. Was er eerst maar een verschil van 400 meter tussen het hoogste en het laagste punt in de game, in Crackdown 2 is dit verschil maar liefst duizend meter. Dit is tweeënhalf maal zo groot. Dit zei Steve Iannetta van Ruffian Games over hun Xbox 360-game, die in het voorjaar moet verschijnen. Verder voegt hij toe dat de stad wat uitgebreider is dan de vorige stad en je echt ziet dat deel 2 zich tien jaar later afspeelt. 

De vernietigde stad moet goed zichtbaar zijn volgens Iannetta, je moet bewijzen zien van elk gevecht, elk verlaten gebied en elk gebied dat aangevallen is door het virus. Ook zijn de elementen, die leuk werden bevonden in het eerste deel, verbeterd. Er zijn nu veel hogere gebouwen om Orbs te hunten en er zijn veel nieuwe items waarmee je in de wereld kan experimenteren.

 

De grootste hufter van Nederland

Het was donderdagochtend in de stationshal van Utrecht CS, en ik sta in de rij bij de kiosk voor een saucijzenbroodje. Heerlijk om mijn handen warm te houden en dan in de trein op te eten. Een eindje verderop staat een dakloze te bedelen. Dit was niet het type dakloze met een dikke jas en nieuwe nikes, maar het type ‘triest geval’. Vies, ondervoed en met oude kleding met meer gaten dan vezels. Met een bibberende, bijna brekende stem spreekt hij iemand aan.

'Van Heerden verruilt Blackburn Rovers voor Sivasspor'

Elrio van Heerden vervolgt zijn loopbaan waarschijnlijk in Turkije. Momenteel komt de Zuid-Afrikaan uit voor Blackburn Rovers, maar staat voor een transfer naar Sivasspor.

Naar verwachting komt Van Heerden volgende week maandag aan in Turkije om zijn loopbaan voort te zetten bij Sivasspor. "Ja, we zijn zeer geïnteresseerd in Elrio en de onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium", zegt Muhsin Ertugral van Sivasspor. "Hij is een geweldige speler, maar ik heb het idee dat hij nooit echt de kans heeft gekregen om zich te bewijzen. Die kans wil ik hem wel geven bij Sivasspor."

"Elrio kan ons meer kracht op de vleugels geven. Ik zal blij zijn om weer eens met een Zuid-Afrikaanse jongen te werken", aldus Ertugral die eerder actief was bij Kaizer Chiefs en Ajax Cape Town tegenover KickOff.com.

[NK sprint] Gerritsen ijzersterk

De 1000 meter bij het NK sprint in Groningen is gewonnen door opnieuw Annette Gerritsen. Daarmee is de Ilpendamse bezig aan een ijzersterk nationaal kampioenschap. Eerder vandaag wist ze namelijk ook al de 500 meter op haar naam te schrijven.

Gerritsen was de enige rijdster die onder de 1 minuut 20 wist te blijven. Als tweede eindigde Laurine van Riessen met een achterstand van 85 honderdste op de 24-jarige winnares. Margot Boer liep bijna een seconde schade op. Thijsje Oenema en Sanne van der Star hebben met hun tijden geen uitzicht meer op een podiumplaats morgenmiddag. De rijdsters reden respectievelijk 1.22,19 en 1.22,11 en liepen daardoor een achterstand op van 2,5 seconde.

# Naam Tijd Verschil
1 Annette Gerritsen 1.19,61  
2 Laurine van Riessen 1,20,47 0,86
3 Margot Boer 1.20,58 0,97
4 Lotte van Beek 1.21,80 2,19
5 Roxanne van Hemert 1.21,95 2,34
6 Linda de Vries 1.22,05 2,44
7 Sanne van der Star 1.22,11 2,50
8 Marrit Lenstra 1.22,13 2,52
9 Thijsje Oenea 1.22,19 2,58
10 Frederika Buwalda 1.22,25 2,64

Voetbalduels in Engeland en Schotland afgelast

De meeste wedstrijden in de Engelse Premier League gaan door de barre weersomstandigheden dit weekeinde niet door.

De Engelse voetbalbond heeft vandaag de wedstrijd Wigan Athletic - Aston Villa afgelast. Gisteren werden al vijf duels uitgesteld. Engeland wordt geteisterd door zware sneeuwval en ijzige kou. Voorlopig gaan alleen de wedstrijden Arsenal - Everton, Birmingham City - Manchester United (allebei vandaag), West Ham United - Wolverhampton Wanderers (morgen) en Manchester City - Blackburn Rovers (maandag) door.

Ook in Schotland zijn er door het weer wedstrijden afgelast. Daar gaat het om wedstrijden in de vierde ronde van de Scottish Cup.

Marktkooplui missen klanten en collega's

Het is een "barre maand" voor de marktkooplui. Klanten laten het afweten, maar ook de marktlui zelf.

"We hebben zeker de helft minder klanten en omzet", zegt Wim Wiefkers van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) vandaag. Volgens Wiefkers is vooral de berichtgeving over het winterweer schadelijk voor de branche. "Er zijn zoveel zenders en de een wil het nog spectaculairder brengen dan de ander." Dat zorgt ervoor dat klanten massaal wegblijven. Maar het weer is natuurlijk ook veel slechter dan normaal. "Ik sta al 25 jaar op de markt en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is al sinds 20 december slecht."

De omzetderving maakt deel uit van het ondernemersrisico. "We krijgen van niemand compensatie." Op de kleinere markten loopt het volgens Wiefkers wel redelijk, maar grotere markten die ook een toeristisch gehalte hebben, doen het slecht. De helft van de ondernemers ziet er dan ook geen brood in om op de markt te gaan staan. "Dat hangt af van wat je verkoopt. Voeding loopt wel door maar je gaat met dit weer natuurlijk geen jurkje passen."

'Spot niet met spotters'

'Spot niet met spotters' en 'Red de spottersplaatsen'. Spandoeken met die kreten sieren vanochtend het hek langs de Polderbaan van luchthaven Schiphol. Twintig tot vijfentwintig fervente vliegtuigspotters zijn in de winterse kou samengekomen om een vuist te maken voor het behoud van hun hobby. "We moeten druk op de ketel houden", aldus organisator Gertjan Staphorst van Spotters Platform Schiphol.

De spotters vrezen binnenkort verjaagd te worden van hun stek langs de Polderbaan. Die plek kregen ze toebedeeld nadat de spottersplek langs de Kaagbaan in 2008 moest wijken voor bebouwing. Op de huidige locatie mogen de mannen en vrouwen tijdelijk hun hobby uitoefenen. Uiteindelijk moeten ze ergens anders een definitief onderkomen krijgen. "De gemeente en Schiphol hebben toegezegd met ons te gaan praten en naar een oplossing te zoeken, maar ondertussen gebeurt er niets", aldus Staphorst. "We hopen op deze manier aandacht te krijgen en weer met de betrokken instanties om de tafel te kunnen."

Spotters Platform Schiphol nodigde vertegenwoordigers van Schiphol en de gemeente uit om vandaag met eigen ogen de demonstratie te zien. Anderhalf uur na het begin van de actie, heeft zich nog niemand van de luchthaven of gemeente gemeld. "Hoe lang we blijven hangt een beetje van het weer af, maar we hopen dat er nog iemand op komt dagen. We sturen ze in ieder geval allemaal een uitgebreid verslag met foto's van vandaag."

Clijsters verslaat Henin in finale Brisbane

Kim Clijsters is de winnares geworden van het WTA-toernooi in Brisbane. In de finale was de Belgische te sterk voor haar landgenote Justine Henin, die haar rentree maakte in het tenniscircuit. Het werd 6-3, 4-6 en 7-6 (6). Het was de tweede toernooizege van Clijsters sinds haar terugkeer.

Het was alweer een tijd geleden dat de beide dames tegenover elkaar hadden gestaan in een wedstrijd, maar ze maakten er een mooie strijd van. Clijsters won de eerste set met 6-3, terwijl Henin de tweede won met 4-6. In de derde set pakte Henin een 0-3 voorsprong. Echter kwam Clijsters terug in de wedstrijd en forceerde een tiebreak.

In die tiebreak pakte de winnares van de US Open in 2009 een ruime voorsprong van 5-1. Op 6-4 kreeg ze haar eerste wedstrijdpunt, maar die sloeg ze net aan uit, waarna Henin nog terugkwam tot 6-6. De Waalse, die normaal koelbloedig is op dat soort momenten, sloeg daarna een dubbele fout, waarna Clijsters het op eigen service afmaakte.

[EK] Erbanovß wint 500 m, WŘst doet goede zaken

De eerste afstand bij het Europees kampioenschap allround in Hamar, de 500 meter voor vrouwen, is gewonnen door Karolina Erbanová. De Tsjechische was met een tijd van 39,54 0,02 seconden sneller dan de Russin Yekaterina Shikhova.

Ireen Wüst deed goede zaken voor het algemeen klassement. Ze eindigde met een tijd van 39,77 als vierde en was daarmee haar grootste concurrenten Martina Sábliková en Daniela Anschütz-Thoms te snel af. Ook de andere Nederlandse vrouwen deden het niet slecht: Paulien van Deutekom werd zesde, Diane Valkenburg elfde en Jorien Voorhuis twaalfde.

Uitslag 500 meter vrouwen 

# Schaatsster Land Tijd
1 Karolina Erbanová Tsjechie 39.54
2 Yekaterina Shikhova Rusland 39.56
3 Hege Bøkko Noorwegen 39.76
4 Ireen Wüst Nederland 39.77
5 Yekaterina Lobysheva Rusland 39.81
Paulien van Deutekom Nederland 40.43
11 Diane Valkenburg Nederland 40.77
12 Jorien Voorhuis Nederland 40.89

Voronin vertrekt naar Dinamo Moskou

Andrei Voronin is niet langer speler van Liverpool. De aanvaller uit Oekraïne is verkocht aan Dinamo Moskou.

Voronin keerde afgelopen zomer terug bij Liverpool, nadat hij verhuurd was aan Hertha BSC. De Duitse club had een optie om de aanvaller te kopen maar hij bleek in alle opzichten te duur. De terugkeer van Voronin bij Liverpool bleek geen succesvolle. Hij kwam amper aan spelen toe en werd een overbodige speler in de selectie van Rafael Benítez.

De Spaanse manager van The Reds wil zijn team gaan versterken maar heeft daar nog geen geld voor. De clubleiding heeft aangegeven dat hij eerst van spelers af moet, om vervolgens spelers te kunnen halen. Voronin is de tweede speler die vertrekt bij Liverpool deze winter. Eerder werd Andrea Dossena verkocht aan Napoli.

Vee op de weg door bevroren sloten

Weggebruikers in de Krimpenerwaard worden al dagen gehinderd door loslopend vee dat over bevroren sloten uit de weilanden loopt. De politie roept de eigenaren van de dieren op maatregelen te nemen om dat te voorkomen.

Het gaat voornamelijk om schapen die over het ijs de openbare weg oplopen. "Dat geeft verkeersgevaarlijke situaties, vooral in de nabijheid van provinciale wegen, waardoor al snel stremming van het verkeer optreedt", aldus de politie. Het gaat volgens de politie om wegen in het hele gebied, dat tussen Schoonhoven, Gouda en Krimpen aan den IJssel ligt.

De politie wijst de veehouders op de verplichting maatregelen te nemen waardoor de beesten de weg niet kunnen bereiken. Als ze daar niet aan voldoen, kan dat de boeren op een boete komen te staan.

[NK sprint] Smeekens pakt 500 meter

Jan Smeekens heeft de 500 meter bij de mannen op het NK sprint in Groningen op zijn naam gezet. Smeekens bleef met 36,15 Stefan Groothuis 0,07 voor. De derde plaats werd gedeeld door Michel Mulder en Simon Kuipers, die 36,50 op de klok zetten.

Beorn Nijenhuis, waarvoor het WK sprint het hoogst haalbare is van dit seizoen aangezien hij olympische kwalificatie miste, reed als eerste van de topfavorieten en zette 36,56 neer. Stefan Groothuis (36,22) en Michel Mulder (36,50) gingen er in de tiende rit direct onderdoor.

Ook die tijden bleven niet lang staan, want Nederlands kampioen Jan Smeekens zette 36,15 neer, waarmee hij ruim boven zijn baanrecord van 35,84 bleef. Zijn tegenstander Mark Tuitert zette 36,82 neer en heeft dan al een flink gat te overbruggen op de 1.000 meter later vandaag. Ook Kuipers werd al op een achterstand gezet voor de 1.000 meter. Hij reed net als Mulder 36,50 en heeft al een gat op Groothuis van 0,56 op de kilometer.

Uitslag 500 meter heren

# Naam Tijd
1 Jan Smeekens 36,15
2 Stefan Groothuis +0,07
3 Simon Kuipers +0,35
3 Michel Mulder +0,35
5 Beorn Nijenhuis +0,41
6 Mark Tuitert +0,47
7 Sietse Heslinga +0,48
8 Pim Schipper +0,51

Blatter wil opheldering over aanslag

Vanwege de aanslag gisteren op de spelersbus van het nationale elftal van Togo, heeft Sepp Blatter om opheldering gevraagd bij de Afrikaanse voetbalfederatie CAF. De voorzitter van de FIFA zegt op de website van de FIFA "zeer geschokt” te zijn door de aanslag.

Gisteravond werd al bekend dat het toernooi in Angola sowieso doorgaat. De CAF liet weten dat ze niet snapten waarom Togo koos voor busvervoer. "Onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig”, aldus een woordvoerder van de CAF.

 

Jongetje (7) loopt alleen naar Duitsland

Een 7-jarige jongen uit het Drentse Emmer-Compascuum is gisteravond urenlang spoorloos geweest. Het ventje rende rond 17.00 uur uit een winkel in Klazienaveen en was vervolgens nergens meer te bekennen. Hij werd vier uur later gevonden in de buurt van het Duitse Twist, ruim 10 kilometer verderop. De jongen verklaarde het hele stuk te hebben gelopen.

Agenten, brandweermannen en een speurhond gingen gisteravond op zoek naar de jongen. "Omdat het donker en koud was, hebben we er meteen een grootschalige zoektocht van gemaakt", vertelde een woordvoerder van de politie. "Gelukkig kregen we rond 21.00 uur een telefoontje van de Duitse politie dat de jongen in de buurt van Twist was aangetroffen. Een Duits stel had hem gevonden en naar het politiebureau gebracht."

Volgens de woordvoerder verkeert de jongen in goede gezondheid en is hem onderweg niets overkomen. "Hij vertelde dat hij tijdens het winkelen zijn moeder was kwijtgeraakt en daarom alleen naar huis wilde lopen. Hij had een afslag gemist en bleef maar lopen waardoor hij uiteindelijk in Duitsland terechtkwam."

CD: Susan Boyle - I dreamed a dream

Zes komma twee miljoen. Dat is het aantal exemplaren van I dreamed a dream dat vorig jaar wereldwijd van eigenaar wisselde. Het gevolg? Het is meteen de meest verkochte plaat van 2009. Eind vorig jaar – net op tijd voor de kerstdagen – lag het debuutalbum van de Britain’s Got Talent-deelneemster in ons kikkerlandje in de schappen. De bekende Schotse moet het niet van haar looks hebben, maar is het album qua sound wel de moeite waard?

[NK sprint] Gerritsen snelste op 500 meter

De dames hebben zojuist de eerste 500 meter afgewerkt tijdens het NK sprint in Groningen. Annette Gerritsen was de snelste in het Groningse sportcentrum Kardinge en was met een tijd van 39,49 seconden zestien honderdsten.sneller dan Margot Boer.

Thijs Oenema blijft samen met Laurine van Riessen ook nog in het spoor van Gerritsen. Zij reden respectievelijk 39,92 en 39,95. De tijd van Annette Gerritsen was bijna een halve seconde langzamer dan haar eigen baanrecord. Gerritsen verdedigt nu op de eerste duizend meter een voorsprong van 0,32 seconden op Boer en 0,83 seconden op Thijs Oenema.

 

 

# Naam Tijd Verschil
1 Annette Gerritsen 39,49
2 Margot Boer 39,65 0,16
3 Thijsje Oenema 39,92 0.33
4 Laurine van Riessen 39,95 0,46
5 Sanne van der Star 40,66 1,17
6 Frederika Buwalda 41,21 1,72
7 Janine Smit 41,25 1,76
8 Floor van den Brandt 41,26 1,77
9 Lotte van Beek 41,30 1,81
9 Marrit Leenstra 41,30 1,81

Laat morgen je broek gerust thuis!

Je zou er misschien niet aan denken nu het zo koud is dat je jongeheer totaal verschrompelt, maar morgen mag je zonder broek of rok over straat lopen. Zondag 10 januari is namelijk wereldwijd uitgeroepen tot No Pants Day.

Allerlei grote steden over de hele wereld doen mee. Zo gaat men in Berlijn zonder broek de metro in. De Duitse hoofdstad hoopt maar liefst honderd broek- en roklozen te trekken, die de kou trotseren.

Ook in Amsterdam gaat men in onderbroek de straat op. Wie wil meedoen, kan zich via Facebook aanmelden.

Vorig jaar was het een groot succes...

Gudde: "Geen belangstelling voor spelers"

Eric Gudde heeft laten weten dat er vooralsnog weinig interesse is in spelers afkomstig van Feyenoord. Hij liet dit weten tijdens een interview op de Zesdaagse van Rotterdam die momenteel in Ahoy' wordt gehouden.

Feyenoord liet eerder deze week weten dat Luigi Bruins mocht vertrekken en er gingen geruchten dat Roy Makaay zou vertrekken naar 1. FC Nürnberg. De spits gaf echter zelf al aan hier geen interesse in te hebben.

De algemeen directeur van Feyenoord liet weten dat er geen belangstelling is geweest en er zich nog geen club officieel bij de stadionclub heeft gemeld.

Zware val bij Rotterdamse zesdaagse

Vrijdagavond is de tweede dag van de Rotterdamse zesdaagse vroegtijdig beëindigd. Reden hiervoor was een valpartij met diverse gekwetste renners. De leiding bleef in handen van de Denen Michael Morkov en Alex Rasmussen.

Tijdens de tweede koppelkoers kwamen Peter Schep en Jeff Vermeulen sowieso niet meer van start door blessures. Daardoor vormde Theo Bos een koppel met Robert Bartko. Beide renners maakte meteen duidelijk waarvoor ze kwamen. Ze pakten al snel een ronde voorsprong op de rest van de renners. Na deze Duits/Nederlandse run kwam de rit op gang. Vele mensen probeerden te demarreren. Tot een valpartij van onder andere Danny Stam, Marc Hester en Iljo Keisse de rit lam legde, want de wedstrijdleiding besloot te stoppen met de wedstrijd.

Vera Koedooder en Kirsten Wild bleven bij de dames fier aan kop. Hun voorsprong bedraagt 33 punten ten opzichte van Roxanne Knetemann en Amy Pieters.

Verkiezing: Sportmoment van het Jaar: Voetbal

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2009. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het Sportmoment van het Jaar 2009 is. Door middel van een verkiezing zal worden bepaald wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2009 is geweest.

Al door naar de finaleronde:
- Terugkeer Lance Armstrong in peloton (Wielrennen)

Eerdere berichten
Verkiezing: FOK!sportmoment van het jaar
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Wielrennen

Het voetbalmoment van het jaar 2009

Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het Voetbalmoment van het Jaar 2009. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opvallende momenten waren in het voetbal het afgelopen jaar. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- AZ kampioen
- Handsbal Thiery Henry bij Ierland - Frankrijk
- Witsel breekt been van Wasilewski
- Shakhtar Donetsk wint allerlaatste UEFA-cup
- Kopbal Bolat die uitschakeling AZ betekende in Champions League
- Barcelona wint zes prijzen in een jaar
- Nederland plaatst zich ongeslagen voor het WK
- Heerenveen wint voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB beker 
- FC Twente winterkampioen
- Terugwedstrijd kwartfinale Champions League Chelsea – Liverpool 4-4

Hoe werkt het stemmen?

Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het voetbalmoment van het jaar 2009 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op de voorgeselecteerde berichten!


De stemronde sluit op zaterdag 9 januari om 20:00 uur

Kleine zelfstandige nieuwe klant voedselbank

Steeds meer kleine zelfstandigen kloppen aan bij de voedselbanken in Nederland voor gratis levensmiddelen. Dat zei Clara Sies van Voedselbank Nederland vandaag. Ze bevestigde een bericht hierover in het AD.

Per week meldden zich tientallen kleine zelfstandigen, die door de economische crisis moeilijk het hoofd boven water houden. Het gaat om een nieuwe categorie klanten. "Ze hebben hun inkomsten sterk zien teruglopen. Hun vaste uitgaven als de hypotheek die ze afsloten toen het economisch tij gunstig was, gaan echter gewoon door."

Het probleem doet zich vooral voor in de Randstad, aldus Sies, Daar zitten ook meer kleine bedrijven, bijvoorbeeld in de bouw. Maar ook in de rest van het land komen de kleine zelfstandigen naar de voedselbank voor een gratis voedselpakket.

KNSB toertochten gaan door

De KNSB heeft vanmorgen laten weten dat alle drie de schaatstoertochten die voor vandaag op het programma staan doorgang zullen vinden. De schaatsbond heeft wel aangeraden dat de schaatsers zich goed moeten voorbereiden. De schaatsers doen er goed aan zich in laagjes te kleden en een sneeuwbril op te zetten.

In Egmond aan Zee stond een mountainbike wedstrijd op het programma. De organisatie van deze cross heeft besloten de wedstrijd af te gelasten omdat zij de veiligheid van deelnemers en bezoekers niet kon garanderen.

Gonzalo Garcia Garciß naar VVV-Venlo

VVV-Venlo is er in geslaagd op korte termijn een vervanger te vinden voor de positie van Keisuke Honda die naar CSKA Moskou is vertrokken. De FC Groningen-speler Gonzalo Garcia Garciá is voor een half jaar gehuurd met een optie tot koop.

Gonzalo werd in 2002 ontdekt door Real Madrid. Madrid verhuurde Garcia Garciá aan twee clubs uit de derde divisie. In 2005 kwam Gonzalo naar Nederland. Bij AGOVV Apeldoorn scoorde hij in de Jupiler League in 35 wedstrijden zestien doelpunten. In 2006 werd hij door sc Heerenveen gecontracteerd, waar hij in anderhalf seizoen tot dertien duels en een doelpunt kwam. Daarna werd hij in de winterstop verhuurd aan Heracles Almelo, waar Gonzalo zestien wedstrijden speelde, drie keer scoorde en een belangrijk steentje bijdroeg aan het behoud van het eredivisieschap van deze club. FC Groningen contracteerde hem daarna voor vier seizoenen.

Mario Captein, directeur voetbalzaken: “Wij zijn blij met de komst van Gonzalo Garcia. Het is uiteraard bijna onmogelijk om op zo korte termijn een speler te vinden die Keisuke Honda kan vervangen. Omdat het er al langer aan zat te komen dat Keisuke waarschijnlijk zou vertrekken hadden wij ons lijstje klaar en op daarop stond Garcia bovenaan. Hij is een creatieve voetballer, die zijn goaltjes meepikt, en prima in staat is om anderen te laten scoren.”

Gonzalo reist vandaag vanuit Groningen naar Eindhoven om vanavond met de selectie mee op trainingskamp te gaan naar Belek, Turkije. In Belek worden twee oefenwedstrijden gespeeld, maandag tegen MVV en donderdag tegen RKC Waalwijk.

Naast Gonzalo gaan ook de Japanner Maya Yoshida en de 18-jarige Bosnische jeugdinternational Ognjer Radulovic van FK Modrica Maxima mee naar Turkije. Radulovic is gedurende de maand januari op proef bij VVV-Venlo. Niet mee op trainingskamp gaan Rick Verbeek, die voor een half jaar verhuurd is aan Helmond Sport en Henrico Drost die de komende week op proef is bij Lask Linz.

Incident op vliegveld Heathrow in Londen

Drie mannen zijn gisteravond in een vliegtuig op de luchthaven Heathrow in Londen aangehouden, naar verluidt na een woordenwisseling in het toestel van de maatschappij Emirates waarmee ze naar Dubai zouden vertrekken. Dat meldde de Britse politie. Gewapende politie kwam met speurhonden aan boord en arresteerde de mannen, aldus een passagier.

Sinds een 23-jarige Nigeriaan op eerste kerstdag explosieven probeerde te laten ontploffen in het vliegtuig waar hij mee naar de Amerikaanse stad Detroit vloog, zijn de veiligheidsmaatregelen op talrijke luchthavens verscherpt.

Goedkoper vliegen via NL

Volgens de Belgische media zullen heel wat Belgen in het voorjaar naar Nederland komen. Niet om hier vakantie te vieren, maar om te reizen. Het blijkt voor Belgen namelijk erg voordelig om bij Nederlandse reisorganisaties reizen voor de paasvakantie te boeken.

Bertine van Tilborgh van Thomas Cook in Breda laat weten hoe dit komt. "De schoolvakanties lopen dit jaar in Nederland en België niet helemaal gelijk. Wie goed vergelijkt, kan zo veel geld uitsparen."  Ook touroperator Tui erkent dit. Deze voegt er nog aan toe dat de nieuwe generatie reizigers veel flexibeler is dan de oude. "Vroeger vertrok je standaard vanuit je eigen land, maar vandaag maakt het steeds minder uit of je vanuit Zaventem of Schiphol vliegt."

Niet alleen de Belgen zijn aan het 'vakantieshoppen' over de grens. Steeds meer Nederlanders wijken tegenwoordig uit naar België om daar voordelig de voorjaarsvakantie te reserveren.

Multiplayer-opties Splinter Cell: Conviction uitgelicht

Op de Consumer Electronics Show in de Verenigde Staten van dit jaar waren een hoop games aanwezig. Één van die games komt van de hand van Ubisoft, namelijk Splinter Cell: Conviction die in februari zal verschijnen voor de Xbox 360 en PC.

De game kent net als enkele voorgangers een co-op functie waarbij een aantal speciaal ontworpen missies met een vriend te spelen is. Ook bevat de game de nieuwe Deniable Ops modus. In deze modus kunnen meerdere spelers los in een zestal grote maps waarin speciale objectives behaald moeten worden, afhankelijk van de soort missie je kiest. Ben jij benieuwd hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat? Kijk dan naar onderstaand interview met co-op director Patrick Redding.


Mogelijk binnen 5 jaar aliens ontdekt

NASA beweert dat ze binnen vier of vijf jaar een mogelijk leven bevattende planeet zullen aantreffen. Mogelijk zelfs al dit jaar, zo luidt één van conclusies van de jaarlijkse American Astronomical Society.

Vorige week werden verschillende nieuwe exoplaneten ontdekt. Exoplaneten zijn planeten die om andere sterren dan de zon cirkelen. Deze ontdekkingen sterken astronomische wetenschappers in hun opvattingen dat stabiele planeten waar leven zich kan ontwikkelen, zoals de aarde, in overvloede aanwezig zijn in het universum.

Hét aangewezen instrument om dergelijke planeten te vinden is de Keplertelescoop. Deze telescoop is speciaal ontworpen om sterren in de gaten te houden en te kijken of er planeten omheen cirkelen. Als er eenmaal een potentiele levensvatbare planeet gevonden is, dan zal NASA een speciale telescoop moeten ontwikkelen die kijkt of er zuurstof, water, koolstofdioxide en eventuele signalen van industriële uitstoot zijn. Zo’n telescoop zou ongeveer vijf miljard dollar kosten.

Tot nu toe zijn er in totaal 422 exoplaneten ontdekt.

En zelfs de katholieke kerk begint in buitenaards leven te geloven, getuige een door die kerk georganiseerde conferentie over het vooruitzicht van de komst van aliens.

'Twintig terroristen in training'

Ongeveer twintig mensen zijn getraind om aanslagen te plegen zoals de 23-jarige verdachte terrorist Umar Farouk Abdulmutallab dat van plan zou zijn geweest. De jongeman uit Nigeria heeft dit zelf tegen zijn ondervragers gezegd volgens het Amerikaanse televisiestation CBS op gezag van leden van Britse inlichtingendiensten.

Abdulmutallab werd in een vliegtuig aangehouden nadat hij op eerste kerstdag kort voor de landing in Detroit explosieven wilde laten ontploffen. De in zijn ondergoed verborgen explosieven ontploften kennelijk niet zoals gepland. Hij werd overmeesterd door bemanningsleden en passagiers. Hij wordt er in de VS onder meer van beschuldigd gepoogd te hebben de inzittenden van het toestel te hebben willen vermoorden en gebruik te hebben gemaakt van massavernietigingswapens.

Abdulmutallab verdween vorig jaar plotseling van een opleidingsinstituut in Dubai om de Islam ergens in Jemen te gaan bestuderen. Hij zou daar door terroristen uit het netwerk van al-Qaeda zijn geworven en getraind.

Spanje wint Hopman Cup

Spanje heeft de Hopman Cup gewonnen. Tommy Robredo en Maria José Martinez wonnen in de finale met 2-1 van Groot-Brittannië. De beslissing viel in het gemengd dubbelspel: 7-6 (6),7-5.

Laura Robson, pas 15 jaar, zette de Britten nog op voorsprong door Sanchez met 6-1 en 7-6 te verslaan. Andy Murray won in zijn partij tegen Robredo de eerste set met 6-1 en de Britten leken op weg naar de eindzege. Robredo wist echter terug te komen door de volgende twee sets met 6-4 en 6-3 te pakken.

In het beslissende dubbelspel wisten de Spanjaarden in de tiebreak  drie Britse setpunten weg te werken en vervolgens trokken ze de partij naar zich toe.

Het is voor Spanje de derde maal dat ze de Hopman Cup winnen.

Jackson-broers boeien half miljoen kijkers

De perikelen in de beroemde familie Jackson hebben gisteravond ruim 580.000 kijkers weten te boeien. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. RTL4 zond gisteren de eerste twee afleveringen van De familie Jackson, over het leven van de vier broers van Michael, uit.

De serie, die bestaat uit zes afleveringen, geeft een beeld van het persoonlijke en professionele leven van de vier overgebleven leden van de legendarische Jackson Five. Jackie, Jermaine, Tito en Marlon worden gevolgd in hun voorbereidingen op een nieuw album en een jubileumconcert.

Met ruim een half miljoen kijkers krijgen de eerste twee afleveringen van de serie geen plek in de top 25 van best bekeken programma's gisteren. Na het Journaal van 20.00 uur, Pauw & Witteman en het half acht Nieuws trokken Vermist (1.641.000) en Flikken Maastricht (1.574.000) gisteren de meeste kijkers.

Telweekeinde overwinterende ooievaars

De wintertelling van in Nederland overwinterende ooievaars gaat vandaag weer van start. Ooievaarsstichting STORK (STichting Ooievaars Research & Knowhow) roept iedereen op om door te geven waar zij ooievaars gezien hebben en hoeveel dat er zijn. Met name gegevens van de ringen zijn erg welkom bij de stichting die alle informatie verzamelt via wintertelling@ooievaars.eu.

In april namen de vrijwilligers van STORK de bescherming van de zwart-witte dieren met hun lange poten en rode snavel over van de Vogelbescherming. Zij concluderen dat het steeds beter toeven is in Nederland voor de ooievaars. Door een herintroductieprogramma van de Vogelbescherming is het ooievaarspeil van bijna nul in de jaren zestig van de vorige eeuw, inmiddels weer aardig omhooggeschoten. De dieren hebben nog wel menselijke bemoeienis nodig, aangezien het evenwicht erg wankel is.

Haglund naar Heerenveen

SC Heerenveen kan definitief beschikken over Philip Haglund. De Zweed heeft in Friesland een contract tot medio 2014 getekend. Haglund en Heerenveen werden het eerder deze week al eens over een transfer. Ook met IF Brommapojkarna is de Friese club nu tot overeenstemming gekomen.

De beste positie van Haglund is op het middenveld, maar ook in de verdediging kan hij uit de voeten. Voor Brommapojkarna uit Stockholm speelde hij 71 competitiewedstrijden (zeven treffers). In december werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Zweedse nationale ploeg.

'Buurtwacht als politiehulp'

De komst van buurtwachten kan er volgens districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe aan bijdragen, dat het steeds toenemende geweld tegen hulpverleners beperkt wordt. Wanneer zij samenwerken met de politie kan ook de criminaliteit in het algemeen teruggedrongen worden volgens haar.

Als het aan Dijksman ligt, komen er meer buurtwachten. "Zeker nu de politie steeds meer schaars goed gaat worden", legt Dijksman uit. De districtschef is geïnspireerd door haar stage bij de politie in Afrika. Door de inzet van burgerwachten daalde de criminaliteit daar met zeventig procent. Sommige buurtwachtverenigingen in Afrika kennen wel honderden actieve leden. Zij werken direct samen met de politie en wisselen onder meer gegevens en foto's van criminelen uit. "Ik was onder de indruk van die samenwerking. Dat zou met onze burgers ook beter kunnen".

Gevangenen BelgiŰ willen niet naar Tilburg

Vorig jaar sloten België en Nederland een overeenkomst over het gebruik van de gevangenis in Tilburg. Er kunnen 500 gevangenen naar Tilburg, maar nu blijkt dat slechts 200 Belgische gedetineerden zich vrijwillig hebben aangemeld voor overplaatsing.

België kampt met een cellentekort en Nederland heeft juist cellen over. Volgende maand gaat de gevangenis open voor Belgische gedetineerden, maar nu blijkt dat nog niet de helft van het aantal beschikbare cellen gebruikt zal worden. De vakbonden in België waarschuwen voor moeilijkheden als men gevangenen zal dwingen.

"Nauwelijks 200 gevangenen hebben zich als vrijwilliger opgegeven om naar Tilburg te gaan. En dat terwijl ze er tegen februari toch 500 moeten hebben. We hadden Justitie gewaarschuwd. Als je Belgen in Nederland opsluit, zitten die gevangenen voor hun familie in het buitenland. Men heeft er nooit bij stilgestaan dat die mensen bezwaren zouden hebben tegen een transfer naar Tilburg", aldus vakbondsman Gino Hoppe.

Het Belgische ministerie van Justitie ontkent dat er problemen zijn. "We zijn nog volop met de procedures bezig." Laurent Sempot, hoofd van het Belgische gevangeniswezen, noemt de uitleg van de vakbonden 'voorbarig'.

Wickmayer wint toernooi Auckland

Yanina Wickmayer heeft het WTA-toernooi van Auckland op haar naam geschreven. De Belgische versloeg de als eerste geplaatste Flavia Pennetta in de finale met 6-3 en 6-2.

Overigens mocht Wickmayer dit jaar in eerste instantie helemaal niet tennissen. Ze werd door het Vlaams Doping Tribunaal voor een jaar geschorst vanwege een overtreding bij het invullen van de whereabouts, haar verblijfsgegevens. Vorige maand werd die schorsing echter door de rechtbank in Brussel opgeheven.

"Deze week blijft voor altijd in mijn hart zitten. Ik ben heel blij dat ik deze beker mee naar huis mag nemen. Het is de belangrijkste trofee tot nu toe, hoewel ik hoop dat er nog veel zullen volgen,” aldus Wickmayer na afloop.

Cabout, Havenga beste waterpoloŰrs

Op het waterpologala in Ede zijn Mieke Cabout en Arno Havenga gisteren uitgeroepen tot spelers van het seizoen 2008/2009.

Cabout, voormalig speelster van ZVL en dit jaar spelend voor het Australische Carnulla Sharks, kreeg de voorkeur boven Mieke van der Sloot en Marieke van der Ham. Havenga, uitkomend voor  GZC Donk, bleef Tjerk Kramer en Otto Frikk voor.

Spelers die in het buitenland spelen konden niet worden genomineerd. 

Ophef om zelfmoordspotje Audi

Sinds kort wordt het internet verblijd met een nieuwe viral. Het gaat hier om een reclamespotje van Audi, waarin een man probeert zelfmoord te plegen maar hier niet in slaagt. Gratis reclame voor Audi zou je denken, maar niets is minder waar. De Duitse autofabrikant wil er alles aan doen het spotje van internet te krijgen.

In het filmpje is een zakenman te zien die, vermoedelijk door de crisis, het leven niet meer ziet zitten en er een eind aan wil maken. Hij pakt een tuinslang en steekt het ene uiteinde in de uitlaat van zijn nieuwe Audi A5 TDI. Het andere einde stopt hij via zijn raampje in de auto. Vervolgens start hij de auto en wacht rustig af.

Uiteindelijk wordt de man wakker, maar zijn tank is leeg. Hij blijkt nog steeds het tijdelijke niet met het eeuwige te hebben verwisseld. Vervolgens verschijnt de slogan: 'Schone dieseltechnologie. Goed voor het milieu. Goed voor u.'

Het filmpje ziet eruit alsof een gerenommeerd reclamebureau aan de slag is geweest om de nieuwe coupé goed in de markt te zetten. Toch ontkent de autobouwer iets met het filmpje te maken te hebben. "Audi gebruikt andere muziek en een ander lettertype in zijn reclameboodschappen", liet een woordvoerder gisteren weten. Audi onderzoekt dan ook de middelen om het spotje van het internet te krijgen.

 

Kijk zolang het nog kan. De talloze andere filmpjes zijn al verwijderd...

 

 

'Inburgeraar niet in de watten leggen'

Een meerderheid van VVD, CDA, PVV en SP eist dat Gouda onmiddellijk stopt met het per taxi vervoeren van immigranten naar de inburgeringscursus. Het kost de belastingbetaler in Gouda zo'n 500 euro per dag. Verantwoordelijk minister Van der Laan moet volgende week tekst en uitleg geven in de Kamer.

CDA-Kamerlid Van Haersma Buma vindt het 'een volstrekt verkeerde bestedeing van geld.' "Het hoort ook bij een goede inburgering om een strippenkaart te kopen en met de bus te gaan", zo zegt de christendemocraat.

"Het is ongelofelijk dat integratie in de ogen van de politieke elite betekent dat je allochtonen zoveel mogelijk in de watten moet leggen", zegt PVV'er Fritsma. Hij wil ook weten of meer gemeenten hetzelfde doen.

VVD-Kamerlid De Krom is van mening dat je ook van de mensen zelf wel iets mag verwachten. Volgens SP-Kamerlid Karablut brokkelt het draagvlak voor de inburgering af door initiatieven zoals in Gouda en draagt het niet bij aan de zelfredzaamheid.

De gemeente Gouda zegt zelf niets over het taxivervoer, maar laat wel weten een andere locatie voor de inburgeringscursus te eisen als het huidige contract afloopt.

WŘst: "Sßblikovß is de absolute favoriet"

Ireen Wüst begint vanmiddag om twaalf uur aan een nieuwe kans op het winnen van een EK allround. De Brabantse noemt echter haar Tsjechische concurrente Martina Sábliková als absolute favoriet.

"Sábliková heeft haar kortere afstanden flink verbeterd. Wat mezelf betreft, zou een nieuwe hoofdprijs zeker niet misstaan op mijn cv, maar het heeft dit seizoen niet de hoogste prioriteit", vertelt de Nederlandse kanshebster, die het EK allround ook een belangrijk meetmoment noemt in de aanloop naar Vancouver. "Ik denk dat het goed is om je lichaam nog eens flink te laten afzien, maar aan de andere kant heeft niemand hier een piek gepland, dus ik denk niet dat mensen hier de pannen van het dak zullen rijden."

Jol haalt bezem door Ajax

Ajax heeft momenteel acht spelers uitgeleend en op het moment staan Rasmus Lindgren, Rob Wielaert en George Ogararu nog op de nominatie voor verhuur. Ook in de technische staf vinden behoorlijke verschuivingen plaats. John van 't Schip zal vertrekken en ook Rob Witschge, Hennie Spijkerman en Pieter Huistra zullen een andere werkgever gaan dienen. Jol haalt dus aardig de bezem door de contracten bij de Amsterdammers "En we zijn nog niet uitgeveegd," zegt hij op het trainingskamp in het Portugese Albufeira.

Jol omschrijft het als een moeilijk proces. "Ik wil het geen erfenis noemen, maar laat ik zeggen dat ik met een nalatenschap van de afgelopen tien jaar heb te maken. Dat is áltijd zo en ook beslist geen verwijt. Maar ik hoop dat mijn opvolger minder hoeft door te selecteren dan ik. Toen ik binnenkwam hadden we 31 spelers voor het eerste. Twintig plus vier talenten is ideaal."

Jol doet zijn werk in een omgeving die al enkele jaren om een kampioenschap schreeuwt. "Ik heb Maarten Stekelenburg in ere hersteld, formeerde op Gregory van der Wiel na een compleet nieuwe achterhoede en veranderde het middenveld volledig. Voorin ben ik aan het zoeken geweest. Niet als ik over Urby Emanuelson, Marko Pantelic en Luis Suarez kon beschikken. Maar wel als ik noodgedwongen moest wijzigen."

Ajax krijgt het na de winterstop direct zwaar. Mochten de Amsterdammers op dat moment punten laten liggen lijkt het kampioenschap verkeken. Jol verwacht niet dat zijn wijzigingen invloed hebben op de resultaten op de Toekomst en in de ArenA. "Ik weet waar ik mee bezig ben."

US F1 maakt binnenkort coureurs bekend

Binnenkort zal Team US F1 hun coureurs voor het debuutseizoen van het team. Dit heeft Peter Windsor, sportief directeur van de renstal, laten weten.

Op de officiële F1-site sprak hij over de onderhandelingen: "We zijn erg dicht bij het bekendmaken van onze coureurs. We hebben de afgelopen maanden met enkele geweldige coureurs gesproken en het is erg moeilijk om daaruit een keuze te maken. Er zijn nog steeds een heleboel goede coureurs beschikbaar. Het is heel lastig om daar maar twee uit te pikken. Dat is niet de leukste klus kan ik je zeggen. Er zijn nog geen contracten ondertekend, maar we zijn wel redelijk dicht bij een bekendmaking."

Namen die Windsor de revu liet passeren zijn Jose Maria Lopez en James Rossiter. Het team wil vooral jonge coureurs met de nodige testkilometers in de Formule 1 strikken.

Pakistaanse international Rehan Butt beboet voor omhelzing

Het Pakistaanse parlement heeft leden van het nationaal hockeyteam boetes gegeven van in totaal tweehonderdduizend roepie, ruim zestienhonderd euro. De boete werd opgelegd nadat er foto's waren opgedoken waarop leden van het hockeyteam te zien waren, terwijl ze een vrouw omhelzen op het Champions Challenge-toernooi in Argentinië.

Laren-speler Rehan Butt kreeg een boete van honderdduizend roepie, coach Shahid Ali Khan en teammanager Asif Bajwa moesten beiden vijftigduizend roepie betalen. De leden van het Pakistaanse hockeyteam namen foto's van zichzelf en de vrouw tijdens een diner aan het einde van het toernooi. "Het was een officieel spelersdiner en de vrouw vroeg om een foto met ons. Ik ben het er mee eens dat sommige foto's dubieus waren en vermeden hadden moeten worden," aldus coach Khan. Het diner werd ook bezocht door andere deelnemende teams. Pakistan verloor de finale van Nieuw-Zeeland, waardoor het deelname aan Champions Trophy 2010 misliep.

Venezuela achter Amerikaans vliegtuig aan

Venezuela heeft twee gevechtsvliegtuigen op een Amerikaans vliegtuig afgestuurd dat gisteren twee maal het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land zou hebben geschonden. De president van Venezuela, Hugo Chávez, zei dat gisteren.

Hij heeft herhaaldelijk geklaagd over de rol die Nederland speelt door Amerikaanse vliegtuigen toe te staan vanaf bases op de Nederlandse Antillen "het Venezolaanse luchtruim te schenden en aanvallen op zijn land voor te bereiden".

Olde Heuvel niet fit op EK

Wouter Olde Heuvel ondervind nog altijd last van een knieblessure. De Lossernaar zal hierdoor ook het EK Allround dat vandaag begint op halve kracht rijden. "Ik heb er nog steeds last van. Conditioneel ben ik goed, maar het is frustrerend dat mijn lichaam niet fit is", aldus de schaatser die met enige zorg vooruitkijkt naar de vijf en tien kilometer.

De schaatser uit Twente hoopt zich later deze maand tijdens het tweede AKT alsnog te kunnen plaatsen voor Vancouver. Op de vijf kilometer zal hij het op moeten nemen tegen Carl Verheijen, Bob de Vries, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Deze vier schaatsers zullen strijden om slechts één ticket.

Integriteitonderzoek Gerd Leers openbaar

De gemeente Maastricht publiceert vanmiddag de langverwachte resultaten van het onderzoek dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft uitgevoerd naar de handelwijze van burgemeester Gerd Leers bij de aankoop van een vakantiewoning in Bulgarije.

Het rapport moet duidelijkheid geven over de vraag of Leers zijn functie heeft misbruikt om de mislukte privé-investering te redden. Maastricht kijkt al maanden uit naar de resultaten. De positie van Leers komt mogelijk in gevaar als blijkt dat hij fouten heeft gemaakt. De raadscommissie Algemene Zaken krijgt maandagavond uitleg van de onderzoekers en Leers is dan voor raadsleden beschikbaar om vragen te beantwoorden.

De burgemeester legt woensdag verantwoording af in de gemeenteraad. Leers heeft tot dusver de beschuldiging ontkend dat hij zijn ambt heeft misbruikt om het villaproject te redden.

Wenger ontkent interesse in Carlton Cole

Arsène Wenger spreekt de geruchten tegen dat hij Carlton Cole naar Arsenal wil halen. De aanvaller van West Ham United scoorde tot nu toe zeven competitiegoals in dertien wedstrijden.

Ook Victor Moses, een 19-jarige spits van Crystal Palace, werd in de Engelse media aan een transfer naar het Emirates Stadium gelinkt. Hij scoorde dit seizoen vijf maal voor Palace, dat in de Championship (tweede profniveau) speelt. "Nee, de geruchten zijn niet waar", reageert Wenger op Arsenal.com.

De Fransman is op zoek naar een vervanger voor Robin van Persie, die nog maanden aan de kant staat. Ook Nicklas Bendtner is geblesseerd. Arsenal bezet momenteel de derde plek in de Premier League. De achterstand op koploper Chelsea is vier punten, maar The Gunners hebben nog een wedstrijd tegen Bolton tegoed. Dat duel kon woensdag vanwege het winterweer niet doorgaan, nadat de wedstrijd in augustus al werd verplaatst door de Champions League-voorronde van Arsenal tegen Celtic.

Afrika Cup 2010 gaat door

Het toernooi om de Afrika Cup in Angola zal doorgaan, zo is vrijdagavond bekend geworden. Eerder op de dag werd de spelersbus van Togo beschoten door rebellen.

Het nieuws werd door woordvoerder Souleymane Habuba bevestigd tegenover AFP. "Onze grootste zorg gaat uit naar de spelers, maar het toernooi gaat door", aldus Habuba. De vicepresident van de CAF is inmiddels afgereisd naar de regio Cabinda, waar de aanslag plaatsvond. "We moeten alle feiten boven tafel krijgen, nu weten we nog niet alles", vertelde Habuba. Togo is het enige team dat in Cabinda over de weg reisde. Dit heeft bij de CAF voor vraagtekens gezorgd. "De regels zijn duidelijk: er wordt de teams aangeraden per vliegtuig te reizen in plaats van met de bus."

Hans Teeuwen liberaal van het jaar

De jonge liberalen van de JOVD hebben cabaretier Hans Teeuwen gisteren uitgeroepen tot liberaal van het jaar. De JOVD prijst Teeuwen voor zijn inzet "voor het verspreiden van het vrije woord". Teeuwen schreef samen met filmmaker Eddy Terstall en cabaretier Diederik Ebbinge het Manifest voor de Vrijheid van Meningsuiting.

Teeuwen zal de prijs niet in ontvangst nemen. Volgens de jonge liberalen heeft hij hun laten weten dat hij niet geassocieerd wil worden met een politieke kleur en dat hij zijn "liberale neus ophaalt voor alle prijzen waar geen geld aan verbonden is". De 'Liberaal van het Jaar' - prijs wordt elk jaar door de JOVD uitgereikt.                                    

Eerdere winnaars van de prijs waren onder anderen eurocommissaris Neelie Kroes (2009), D66-europarlementariër Sophie in 't Veld (2008), toenmalig minister van financiën Gerrit Zalm (2007) en GroenLinks-leider Femke Halsema (2006).

Zelfmoord van misbruik beschuldigde leraar

Een Amerikaanse leraar die beschuldigd werd van misbruik van een veertienjarige leerling heeft zelfmoord gepleegd. De man in kwestie, Gregory Ritter, werd donderdagochtend dood aangetroffen door de beheerder van het appartementencomplex in Pittsburgh waar de 45-jarige docent woonde. Ritter werd met een schotwond in zijn hoofd gevonden op een picknickplaats even buiten het complex.

Later die ochtend zou de jury worden samengesteld voor de rechtszaak vanwege het vermeende misbruik. De verwachting was dat Ritter bij die gelegenheid schuld zou bekennen. De leraar zou tijdens een scoutingkamp met het slachtoffer pornografische foto's en video's hebben bekeken. De jongen beweert ook door hem gedrogeerd te zijn.

Ritter was gedurende zijn hele leven actief voor de scouting. In de hoedanigheid van leraar werd hij in 2000 onderscheiden: hij won de Disney-prijs als beste docent van de Verenigde Staten.

Christenen Egypte slaags met moslims

In de Egyptische stad Nagaa Hamady zijn christenen gisteravond slaags geraakt met moslims. Volgens ooggetuigen ontstond er aanzienlijke schade in het centrum van de stad, die ongeveer 650 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro ligt.

Eerder deze week was het in Nagaa Hamady ook al tot uitbarstingen van geweld gekomen tussen radicale moslims en leden van de christelijke geloofsgemeenschap. Vanuit een auto was een menigte beschoten. Zeker zes, mogelijk acht christenen en een islamitische agent kwamen daarbij om het leven.

De vechtpartij van gisteravond begon nadat ongeveer tweehonderd jonge christenen in spreekkoren het optreden van de veiligheidskrachten hadden veroordeeld. Volgens de christenen worden zij beschouwd als tweederangs burgers. Zij zouden niet voldoende worden beschermd. De christenen zouden ook winkels van moslims met stenen hebben bekogeld.

[Dakar] Uitslag etappe 7

De coureurs kregen het in de Dakar Rally in de zevende etappe zwaar te verduren. Vandaag stond vlak voor de rustdag een proef van 600 kilometer op het programma. De coureurs reden van Iquique naar Antofagasta. Jan Lammers kwam niet aan de finish na een zware crash.

Motoren en quads

Cyril Despres heeft bij de motoren de langste etappe op zijn naam geschreven. De Fransman begon rustig, maar voerde daarna het tempo zodanig op dat hij uiteindelijk met 29 seconden voorsprong finishte op Marc Coma. Beste Nederlander werd Henk Knuiman die twaalfde werd op bijna een half uur van de winnaar. Frans Verhoeven eindigde dankzij een losgeschoten ontluchtingsslang drie plaatsen lager. In het klassement heeft Despres ruim een uur voorsprong op Coma. De Portugees Helder Rodrigues staat derde. Beste Nederlander is Knuiman op plaats 22.

Bij de quads was Alejandro Patronelli de snelste. Hij bleef zijn broer Marcos ruim drie minuten voor. De Pool Rafal Sonik werd op ruim een half uur derde. In het klassement heeft Marcos Patronelli een voorsprong van meer dan twee uur op zijn oudere broer Alejandro. Sebastian Halpern klom op naar plaats drie. Gerard Wessels mocht van de organisatie niet meer van start gaan. Hij had in de zesde etappe te veel moeite gehad om de finish te bereiken.

Auto's

Bij de auto's boekte Nasser Al-Attiyah een dagzege. De Volkswagen-coureur uit Qatar bleef Stephane Peterhansel en Carlos Sainz enkele minuten voor. Robbie Gordon verloor door mechanische pech veel tijd en viel weg uit de top van het klassement. Nog geen Nederlandse equipe heeft de finish bereikt. In het klassement heeft Sainz een voorsprong van elf minuten op Al-Attiyah. Mark Miller staat op ruim 22 minuten op plaats drie.

(c) Dakarpress - Nasser Al-Attiyah pakt weer een dagzege

Deze foto is mogelijk gemaakt door Dakarpress

Vrachtwagens

Vladimir Chagin boekte in de Kamaz in de zevende etappe zijn 53e etappezege in de rally. De Rus had een voorsprong van ruim 25 minuten op zijn land- en teamgenoot Firdaus Kabirov. Derde werd Martin Macik in een Liaz op ruim anderhalf uur. Marcel van Vliet en Wuf van Ginkel eindigden daar vlak achter op plaats vier en vijf. In het klassement kan Chagin de zege bijna niet meer ontgaan. Hij ruim een uur voorsprong op Kabirov en bijna zes uur op Van Vliet.

 


Klassement Motoren:

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 002 DESPRES (FRA) KTM 28:10:13 00:00:00
2 001 COMA (ESP) KTM 29:17:03 01:06:50
3 005 RODRIGUES (PRT) YAMAHA 29:30:21 01:20:08
4 004 ULLEVALSETER (NOR) KTM 29:36:05 01:25:52
5 009 LOPEZ CONTARDO (CHL) APRILIA 29:41:17 01:31:04
22 007 KNUIMAN (NLD) KTM 34:55:07 06:44:54

Klassement quads:

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 251 PATRONELLI (ARG) YAMAHA 35:00:44 00:00:00
2 277 PATRONELLI (ARG) YAMAHA 37:23:09 02:22:25
3 256 GONZALEZ COROMINAS (ESP) YAMAHA 38:18:10 03:17:26
4 255 HALPERN (ARG) YAMAHA 40:00:37 04:59:53
5 252 SONIK (POL) YAMAHA 40:37:30 05:36:46

 

Klassement Auto's:

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 303 SAINZ (ESP) VOLKSWAGEN 26:21:23 00:00:00
2 306 AL-ATTIYAH (QAT) VOLKSWAGEN 26:32:26 00:11:03
3 305 MILLER (USA) VOLKSWAGEN 26:43:29 00:22:06
4 307 CHICHERIT (FRA) BMW 28:24:17 02:02:54
5 301 PETERHANSEL (FRA) BMW 28:24:33 02:03:10

 

Klassement Vrachtwagens:

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 501 CHAGIN (RUS) KAMAZ 30:06:14 00:00:00
2 500 KABIROV (RUS) KAMAZ 31:10:00 01:03:46
3 508 VAN VLIET (NLD) GINAF 35:53:14 05:47:00
4 506 MACIK (CZE) LIAZ 37:10:33 07:04:19
5 513 ELFRINK (NLD) MERCEDES 38:10:28 08:04:14
Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.