[Special] Afrika Cup 2010

Niels (DerMeister)

Komende zondag is het weer zover, dan begint de strijd om de Afrika Cup 2010. Plaats van bestemming is dit jaar Angola en dit land zal tevens komende zondag het openingsduel spelen tegen Mali. Egypte zal proberen voor de derde maal op rij deze felbegeerde beker te winnen. FOK!sport zal dagelijks verslag uitbrengen van dit voetbaltoernooi.

De historie

De Afrika Cup is een Afrikaans voetbalkampioenschap dat georganiseerd wordt door de Afrikaanse voetbalbond (CAF). Soedan was in 1957 het eerste land dat het Afrikaanse toernooi mocht organiseren. Het deelnemersveld bestond toen slechts uit drie deelnemers. Zuid-Afrika zou als vierde land meedoen, maar werd vanwege de apartheid in het land uitgesloten voor het toernooi. In de uiteindelijke finale troffen Egypte en Ethiopië elkaar. De Egyptenaren wonnen met 4-0 en wonnen daarmee de allereerste editie van de Afrika Cup.

Naarmate de strijd om de Afrika Cup werd georganiseerd, groeide ook het deelnemersveld van dit toernooi. In 1968 was het veld uitgegroeid naar acht deelnemers. Ook werd er vanaf 1968 telkens om de twee jaar een toernooi om de Afrika Cup georganiseerd. In het jaar 1996 vond er een laatste wijziging plaats, betreft het deelnemersveld. Sinds dat jaartal strijden er zestien landen om de Afrika Cup.

De favorieten


De afgelopen twee edities wist Egypte de Afrika Cup voor zich op te eisen. De Farao's zijn tevens recordhouder wat betreft het winnen van het toernooi. Het land won al zes keer de beker en ook dit jaar is het land weer favoriet voor de eindzege. Sterspeler Amr Zaki zal niet meedoen wegens een blessure, terwijl oud-Feyenoorder Hossam Ghaly wel zijn opwachting zal gaan maken. Egypte is ingedeeld in de groep met Nigeria, Mozambique en Benin.

Een ander land dat zeker tot de favorieten gerekend mag worden, is het Ivoorkust van Didier Drogba, Emmanuel Eboue en Salomon Kalou. Het land schreef het toernooi in 1992 op zijn naam. Twee jaar terug strandden de Olifanten in de halve finales. Uiteindelijke winnaar Egypte was met een 4-1 overwinning duidelijk een maatje te groot. Ivoorkust is dit jaar ingedeeld in een zware poule met Burkina Faso en Ghana.

Andere landen die tot favoriet genoemd mogen worden zijn WK-gangers Kameroen, Ghana en Nigeria. Kameroen, komende zomer tijdens het WK in Zuid-Afrika tegenstander van Oranje, zal uitkomen in een poule met Gabon, Zambia en Tunesië. Sterspeler Samuel Eto'o zal voor de doelpunten moeten gaan zorgen, terwijl Eyong Enoh het middenveld van Kameroen zal gaan bestrijken. De Ontembare Leeuwen wonnen al viermaal het toernooi. Dit gebeurde in 1984, 1988, 2000 en 2002.

Ghana, tijdens het afgelopen WK het Afrikaanse enige land dat de eerste ronde wist te overleven, gaat proberen om voor de vijfde maal de Afrika Cup te winnen. Eerder deed het land dit in 1963, 1965, 1978 en 1982. De bekendste naam in de Ghanese selectie is zonder twijfel Chelsea-speler Mikael Essien. Ghana treft in de poulefase medefavoriet Ivoorkust. Verder zullen The Black Stars aantreden tegen Burkina Faso.

De 'Nederlandse' inbreng

Behalve Eyong Enoh doen er nog vijf 'Nederlandse' spelers mee aan de Afrika Cup. Ghana is p[ dit front het best vertegenwoordigd met drie spelers. Bondscoach Milovan Rajevic riep Eric Addo (Roda JC), Matthew Amoah (NAC Breda) en Ransford Osei (FC Twente) op. Ploeggenoot van Osei, de Ivoriaan Cheick Tioté, zal ook in actie komen. De zesde speler van een Nederlandse club die naar Angola mag afreizen, is Jacob Mulenga. Hij zal deze maand het shirt van Zambia verdedigen. Ook is er een Nederlandse trainer actief tijdens het toernooi. Mart Nooij heeft de uiterst zware taak om Mozambique naar de eindoverwinning te loodsen.

Selectie Togo betrokken bij aanslag

Togo zou aanvankelijk ook aan het toernooi om de Africa Cup deelnemen, maar de ploeg raakte op 9 januari betrokken bij een aanslag. Een aantal vrijheidsstrijders namen de spelers bus van de nationale ploeg van het Afrikaanse land onder vuur. Uiteindelijk vielen daarbij vier doden en een aantal gewonden. Daags na dit incident koos het Afrikaanse land er voor om zich terug te trekken uit de Africa Cup.

Poule-indeling

Poule A

# Land
1. Angola
2. 
Mali
3. Malawi
4. Algerije

Poule B

# Land
1.   Ivoorkust
2.    
Burkina Faso
3. Ghana
   

Poule C

# Land
1.
Egypte
2 Nigeria
3. Mozambique
4.    
Benin

Poule D

# Land

1.  

Kameroen
2. Gabon
3. 
Zambia
4. Tunesië