FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 januari 2010

Massa maakt zich geen zorgen over komst Alonso

Felipe Massa weet het zeker, hij kan Fernando Alonso aan. De Braziliaan maakt in Bahrein zijn rentree nadat hij een half jaar langs de kant heeft gestaan vanwege een crash tijdens de Grand Prix van Hongarije. “Het ongeval heeft geen enkele consequentie voor mijn werk”, zegt Felipe Massa tijdens de presentatie van de nieuwe Ferrari, de F10. “Daar ben ik heel blij mee, want het was een zwaar ongeluk. Gelukkig is alles in orde.”

Van  Fernando Alonso wordt verwacht dat hij het Ferrari-team op sleeptouw neemt maar volgens Massa is daar nog geen sprake van. “Ik kan ook de beste zijn. Als Ferrari een nieuwe coureur aantrekt, zijn de verwachtingen altijd torenhoog. Maar ons doel is en blijft samenwerken als team en via deze wijze successen vieren.”

Mogelijk twintig doden door explosie Luik

Het instorten van een appartementsgebouw in Luik heeft mogelijk aan vijftien tot twintig mensen het leven gekost. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vandaag gezegd in het Belgische parlement.

Gisternacht stortte het gebouw in het centrum van Luik in, vermoedelijk als gevolg van een gasexplosie. Sindsdien zijn negen lichamen geborgen.

De zoektocht naar stoffelijke overschotten en eventuele overlevenden moest vandaag enige tijd worden onderbroken, omdat een aangrenzend pand dreigde in te storten. Drie slachtoffers zijn geïdentificeerd, maar de autoriteiten willen hun identiteit nog niet bekendmaken.

'Schaf loting geneeskunde af'

De loting voor de opleiding geneeskunde moet worden afgeschaft. Dat staat in een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat morgen wordt aangeboden aan minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) en aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).

Volgens de RVZ zou een selectiemoment op universiteiten door mensen die de opleiding willen volgen als rechtvaardiger worden gezien. "Je kansen zijn bij de loting afhankelijk van het gemiddelde eindcijfer. Desondanks kan het voorkomen dat iemand met een hoog gemiddeld eindcijfer wordt uitgeloot", zegt een woordvoerder. Hoe universiteiten moeten gaan selecteren, moeten ze volgens de raad zelf weten.

Verder volgt de RVZ eerdere adviezen om de numerus fixus, het aantal mensen dat jaarlijks mag instromen in de opleiding, te verhogen. Momenteel worden er jaarlijks 2850 eerstejaarsstudenten geneeskunde toegelaten. Dat zouden er 3100 kunnen worden.

Doel van het verhogen van de numerus fixus is dat er meer artsen komen met bepaalde medische specialisaties. Dat aantal zou volgens de RVZ kunnen toenemen, als er meer artsen met een basisopleiding komen.

NASA moet plannen maanreis schrappen

De Amerikaanse regering geeft de ruimtevaartorganisatie NASA voor de komende vijf jaar bijna zes miljard dollar extra. Maar de plannen voor nieuwe bemande vluchten naar de maan moeten in de ijskast en een deel van het extra geld moet worden besteed om de levensduur van het internationale ruimtestation ISS tot 2020 te rekken.

Van het geld moeten ook particuliere bedrijven worden aangemoedigd ruimtevaartuigen te bouwen om bemanningen van en naar het ruimtestation te vervoeren als straks de space shuttle wordt opgelegd.

Een medewerker van het Witte Huis heeft dit vandaag gezegd.

Rihanna ontkent relatie

Rihanna neemt haar nieuwe vlam Matt Kemp niet mee naar de uitreiking van de Grammy's aanstaande zondag. De zangeres ontkent namelijk dat de honkbalspeler haar vriendje is. Maar volgens ingewijden hebben de twee wel degelijk een relatie.

"Ik ga alleen naar de Grammy's, zoals altijd", laat Rihanna volgens het tijdchrift US Weekly weten. "Ik ben nog steeds vrijgezel, als jullie het per se willen weten." Op de vraag hoe haar vakantie was geweest, antwoordt Rihanna kortaf: "Het was een ramp." Tijdens de vakantie werd de zangeres in romantische onderonsjes met Kemp vastgelegd.

Onlangs kwam de vermeende geliefde van Rihanna in het nieuws toen bleek dat hij ooit een contactverbod opgelegd had gekregen. Volgens zijn woordvoerder gebeurde dat door een valse verklaring van zijn ex-vriendin. Rihanna's vorige vriend Chris Brown kreeg ook een contactverbod opgelegd nadat hij Rihanna een jaar geleden mishandelde.

Rihanna vertelt wel uit te kijken naar de Grammy's. De 21-jarige zangeres is genomineerd voor het nummer 'Run this Town', dat ze samen met Jay-Z en Kanye West maakte. "We kunnen niet wachten", vertelt Rihanna. "We hopen de buit binnen te halen. En zo niet, dan was het al geweldig genomineerd te zijn."

 

Bang in het donker

Iedere schaduw wordt een monster, iedere man een verkrachter en achter iedere boom kan iemand staan. In iedere fietser schuilt een moordenaar, in ieder steegje een potloodventer en een club mensen die samen over straat lopen wekken het idee van een groepsverkrachting. Vanwege complete nuchterheid neem je dan de ‘veilige route’ in plaats van de route door het parkje en langs het verkrachterlaantje, maar zelfs die route lijkt ineens niet zo veilig meer. Een man die op de stoep loopt, roept je na: ‘Hee meisje. Meisje. Hoe is het met je? Ga je mee naar huis?’ Nog net even íets harder doortrappen en vooral negeren. Doodzwijgen, want dan vergeet hij jou misschien ook.

Bernanke doorstaat cruciale stemming

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed), is vandaag door de cruciale tweede stemronde gekomen van de Amerikaanse Senaat. Hierdoor wordt Bernanke opnieuw voor vier jaar benoemd als Fed-voorzitter.

Vorige week leek de herbenoeming van Bernanke verre van vanzelfsprekend, vanwege toenemende kritiek op zijn rol in de impopulaire overheidssteun van 700 miljard dollar aan de bankensector.

Maar met de hulp van president Barack Obama, die openlijk zijn steun voor Bernanke uitsprak, wist de Fed-voorzitter donderdag een meerderheid van 70 stemmen tegen 30 voor zijn herbenoeming te krijgen.

Afgelopen december werd Bernanke nog als 'persoon van het jaar' verkozen door het Amerikaanse tijdschrif Time. Hij werd geprezen omdat hij voorkomen zou hebben dat de economie nog verder het moeras inzakte, door veel geld in het financiële systeem te pompen.

De Fed-voorzitter heeft dan ook de bijnaam 'Helicopter Ben', omdat Bernanke als het moet bankbiljetten over het land uitstrooit om recessies te bestrijden. Hij specialiseerde zich in de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Ben Bernanke doorstaat cruciale stemming Amerikaanse Senaat

Knappe zege EiffelTowers in EC

De basketballers van EiffelTowers Den Bosch zijn de tweede ronde van de EuroChallenge goed begonnen. Het sterke Krasnye Krylia Samara werd thuis met 85-80 verslagen.

EiffelTowers begon goed, maar aan het eind van de eerste periode namen de Russen een voorsprong. De Nederlandse ploeg keek daarna lang tegen een achterstand aan, maar deze werd nooit groot. In de laatste periode viel de beslissing toen EiffelTowers een 61-62 achterstand omboog in een 78-65 voorsprong. Samara kwam nog wel terug tot 83-80, maar de zege werd niet meer weggegeven.

 

 

Barcelona heeft schuld van 260 miljoen euro

Ondanks alle sportieve successen van het afgelopen seizoen kampt Barcelona momenteel met een schuld van 260 miljoen euro. Toch is de club volgens financieel directeur Joan Boix absoluut solvabel.

Afgelopen jaar steeg het tekort bij de Catalanen met 10 miljoen euro. Mede dankzij de verkoop van een stuk grond eindigde Barcelona in het tweede semester van 2009 nog wel in de zwarte cijfers. Die verkoop leverde 15 miljoen op, de nettowinst bedroeg toen 8 miljoen.

De grote sportieve successen zorgden ook voor flinke kosten. Door alle titels moest ruim 50 miljoen euro aan winstpremies worden uitgedeeld aan spelers en trainers.

Oranje oefent voor WK tegen Mexico

Het Nederlands elftal oefent in de aanloop naar het WK tegen Mexico. Dat maakte de voetbalbond van het Midden-Amerikaanse land vandaag bekend. Het oefenduel heeft op 26 mei in Duitsland plaats. Nederland oefent in maart al tegen de Verenigde Staten en in juni tegen Ghana en Hongarije. Het WK wordt tussen 11 juni en 11 juli gespeeld.

Mexico speelt in half mei de eerste serieuze test tegen Chili in het Aztekenstadion. Daarna reist de ploeg naar Europa waar het op Wembley tegen Engeland speelt, vervolgens tegen Nederland en de oefencampagne afsluit met een treffen met wereldkampioen Italië in Brussel.

Op het WK in Zuid-Afrika is Mexico ingedeeld in Groep A met Frankrijk, Uruguay en het gastland. Op 11 juni speelt 'El Tri' het openingsduel van het kampioenschap tegen Zuid-Afrika.

[Afrika Cup] Uitslag Algerije - Egypte

Egypte heeft zich gerevancheerd van de uitschakeling tijdens de play-offs voor het WK in Zuid-Afrika. Ditmaal werd Algerije wel verslagen, het werd maar liefst 0-4 voor de titelhouder. De Algerijnen eindigden het duel met acht man.

Egypte en Algerije begonnen voorzichtig aan hun halve finale. Toch zochten de Egyptenaren, naarmate de eerste helft vorderde, steeds meer de aanval. Nadat Meteeb met een mooi schot voor het eerste gevaar zorgde, benutte Hosni een penalty. Algerijn Halliche haalde Meteeb neer binnen de zestien en mocht met rood van het veld.

Na rust was de ban gebroken bij Algerije en daardoor konden De Farao's de score uitbreiden. Nadat Zidan met een mooi doelpunt zijn land op een 0-2 voorsprong had gezet, moest Algerije zelfs met negen man verder. Belhadj kreeg de rode kaart en mocht dus ook van het veld. Tien minuten voor tijd besliste Abdel-Shafy het duel definitief door de 0-3 te scoren.

Keeper Chaouchi pakte in de slotfase nog zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en zorgde ervoor dat Algerije de wedstrijd met acht man zou afmaken. Gedo maakte in de slotsecondes het feestje compleet voor Egypte door de 0-4 binnen te schuiven.

Door dit resultaat zal Egypte komende zondag voor de derde keer op rij proberen de Afrika Cup te winnen. Ghana zal de tegenstander zijn. Algerije speelt zaterdag tegen Nigeria om de derde plaats.

Nepal beperkt stroomvoorziening

Het staatselektriciteitsbedrijf van Nepal heeft de stroomvoorziening met ingang van vandaag beperkt tot dertien uur per etmaal. Door de droogte staat het waterpeil in stuwmeren bij waterkrachtcentrales zeer laag.

De stroomonderbrekingen kunnen in de komende maanden nog oplopen. Vorig jaar werd er in de zomermaanden maar acht uur per dag elektriciteit geleverd.

Nepal betrekt een deel van zijn elektriciteit uit India, maar dit is lang niet genoeg om de eigen behoefte te dekken. Door de communistische opstand hebben projecten zoals de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales jarenlang stilgelegen. In 2006 kwam een eind aan de rebellie, maar de politieke instabiliteit in Nepal duurt nog altijd voort.

FC Oss haalt aanvaller Kevin Vijgen

FC Oss heeft zich versterkt met de 19-jarige Kevin Vijgen. De jonge aanvaller komt op amateurbasis over van het beloften elftal van Roda JC, waar hij de gehele jeugdopleiding heeft doorlopen.

Ook bij de club uit Kerkrade speelde Kevin Vijgen op amateurbasis. De geboren Limburger kan op alle posities in de aanval uit de voeten en staat bekend als een creatieve en snelle voorhoedespeler. Bij FC Oss zal Vijgen gaan spelen met rugnummer 29.

Fauzy mag eerste Lotus besturen

Fairuz Fauzy zal de eerste Formule 1-meters van het Maleisische team Lotus F1 gaan maken. De testrijder van Maleisische komaf zal naar alle waarschijnlijkheid op 13 februari de eerste meters met de nieuwe auto gaan maken. Een dag eerder is de lancering in Londen. Daarna wordt de auto vervoerd naar Jerez voor de wintertesten.

"Hij ziet er fantastisch uit," zei coureur Heikki Kovalainen tegen Reuters. "Ik verwacht niet dat we meteen een vliegende start maken, maar de bolide ziet er goed uit en mensen zullen verbaasd opkijken wanneer ze de auto zien."

EU wil betere gegevensbescherming

De nieuwe eurocommissaris voor justitie, Viviane Reding, heeft vandaag gezegd dat ze niet overtuigd is dat het uitwisselen van bankgegevens met de Verenigde Staten "nodig, proportioneel of effectief is bij het bestrijden van terrorisme". De Europese Unie zal zich volgens Reding harder gaan opstellen bij het verstrekken van allerlei informatie over reizigers naar de Verenigde Staten.

Reding beloofde een herziening van de Europese regels ten aanzien van gegevensbescherming als antwoord op de snelle ontwikkeling van nieuwe technieken en de groeiende bedreiging van de veiligheid. De herziening moet volgens Reding zorgen voor heldere regels over persoonlijke goedkeuring voor het gebruik van data en transparantie over de manier waarop de data worden gebruikt.

De eurocommissaris waarschuwde dat een bedrijf of overheid die gegevens verzamelt de veiligheid van de data moet kunnen waarborgen, waar ze zich ook ter wereld bevinden. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld zoekmachine Google of netwerksite Facebook.

"De vraag naar persoonlijke gegevens groeit niet alleen vandaag, de vraag blijft enorm groeien en daarom zijn we vastbesloten om de rechten van individuen over het gebruik van hun persoonlijke gegevens te verbeteren", aldus Reding.

De EU gaat dit jaar opnieuw met de VS onderhandelen over een controversiële overeenkomst over het leveren van informatie over Europese banktransacties. Volgende maand zal het Europees Parlement stemmen over deze overeenkomst. Het Europees Parlement wil dat er een tijdelijke overeenkomst van negen maanden wordt gesloten, zodat er met de VS onderhandeld kan worden over een overeenkomst voor de lange termijn. Als parlementariërs tegen dit plan stemmen wordt mogelijk de informatieuitwisseling met de VS gedwarsboomd.

De langetermijnovereenkomst moet een geheim programma van de VS, dat de strikte privacywetgeving in Europa omzeilde, formaliseren. Miljoen stukjes informatie werden in de nasleep van 11 september via Amerikaanse kantoren van SWIFT -een bankiersnetwerk- overgedragen aan de Amerikaanse overheid. Nadat dit nieuws bekend werd en Europa zijn ongenoegen liet blijken, beloofde de VS de informatie goed te beschermen en alleen te gebruiken in de strijd tegen het terrorisme.

Metzelder wil weg bij Real Madrid

Christoph Metzelder heeft het wel gehad bij Real Madrid. De Duitse centrale verdediger ziet een terugkeer naar de Bundesliga wel zitten. Het vertrek van Ruud van Nistelrooy naar Duitsland geeft volgens Metzelfder aan dat de Bundesliga een interessante competitie wordt.

Tijdens een interview met Sky.de gaf de Duitser ook aan dat hij zich geslachtofferd voelt voor de bekerblamage tegen Alcorcón. Eén ding is zeker voor Metzelfder: hij wil vertrekken uit Madrid. "Het hoeft niet naar een grote club als Real Madrid te zijn", vertelde de verdediger. "Het hoeft ook geen ploeg te zijn die in de Champions League speelt. Ik wil gewoon weer een rol hebben in een team. Deze zomer zal ik in ieder geval naar Duitsland vertrekken."

Zijn voormalig teamgenoot bij Real, Ruud van Nistelrooy, maakte deze week de overstap naar HSV. "Het feit dat iemand als Van Nistelrooy daar getekend heeft, geeft aan dat de Bundesliga weer een interessante competitie wordt voor buitenlanders."

Vrouw gewond bij gewapende overval

Een vrouw is vanavond gewond geraakt bij een gewapende overval op een schoonheidssalon in Helmond. De vrouw ging een man die met een vuurwapen de salon aan de Turfhoeve binnenkwam te lijf. Tijdens de worsteling viel een schot, waardoor ze gewond raakte. De verwondingen lijken mee te vallen, meldt een politiewoordvoerder.

De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. Niet bekend is of zij een klant of een medewerker van de salon is. De dader, die aanvankelijk geld eiste, is er vandoor gegaan. Wat en of hij buit heeft gemaakt, kon de politiewoordvoerder niet mededelen.

Vanochtend liep een Duitser nog ernstig hoofdletsel op bij een gewapende overval op een bedrijf in een woning in Tilburg. Twee van zijn landgenoten raakten lichtgewond. Of er verband is tussen beide zaken, is nog onduidelijk.

Stevens ontkent contact met Wolfsburg

Huub Stevens werd na het ontslag van Armin Veh bij VfL Wolfsburg direct genoemd als diens opvolger. De voormalig trainer van onder meer Schalke 04 en PSV ontkent echter in alle toonaarden dat er contact is met de huidige landskampioen.

De trainer van Red Bull Salzburg was wel vereerd met de geruchten. "Het is altijd leuk als men je naam noemt", reageerde Stevens tegenover het Oostenrijkse Servus TV. "Maar er is geen contact geweest met VfL Wolfsburg", onderstreepte de Limburgse oefenmeester. "Ik heb het bij Salzburg geweldig naar mijn zin en heb een goed contract. Hopelijk blijft dat zo."

Veh werd afgelopen maandag aan de kant gezet vanwege de matige prestaties van de regerend kampioen. Wolfsburg staat tiende in de Bundesliga en werd derde in de groepsfase van de Champions League.

Williams FW32 maakt eerste meters

Het Formule 1-team van Williams heeft vanmiddag haar nieuwe bolide voor het seizoen 2010 voor het eerst de baan opgestuurd. De FW32 werd om 15:00 voor het eerst gestart en reed daarna volgens woordvoerster Claire Williams enkele ronden vanwege een filmshoot.

De shakedown werd gereden door debutant Nico Hülkenberg. Volgens de eerste verhalen heeft de FW32 eenzelfde hoge neus als waarmee Red Bull Racing het seizoen 2009 succesvol afsloot.

Beroep Ronaldo afgewezen

Cristiano Ronaldo werd tijdens het duel met Málaga (2-0 winst) van het veld gestuurd. De Portugees ging in beroep tegen de schorsing van twee duels naar aanleiding van zijn elleboog. Ronaldo zag het beroep afgewezen worden en moet twee duels brommen.

De Portugees was zondagavond de meest in het oog springende speler. Ronaldo scoorde tweemaal tegen Málaga, maar moest twintig minuten voor tijd inrukken na een elleboogstoot tegen Patrick Mtiliga.

De frustratie zat duidelijk diep bij de Portugees, die net wat meer dan andere spelers door de opponent op de huid werd gezeten. De aanvaller van Real Madrid kon zich niet beheersen en moest eraf.

Door de schorsing mist Ronaldo het uitduel met Deportivo La Coruña en de thuiswedstrijd tegen Espanyol.

Denemarken: Boerkaverbod overbodig

De Deense regering vindt dat gelaatsbedekkende kleding als een boerka of een nikab haaks staat op de waarden waarop de Deense samenleving is gebouwd. Maar zij meent dat een speciaal verbod overbodig is, omdat onderwijsinstellen en publieke en particuliere werkgevers op grond van bestaande regels kunnen eisen dat leerlingen, leerkrachten en personeel hun gezicht tonen.

"Het gebruik van boerka of nikab ontneemt vrouwen het recht om in de Deense samenleving op voet van gelijkheid om te gaan met mannen en vrouwen die geen boerka of nikab dragen", zei de regering vandaag in een verklaring. Volgens een door de regering gestart onderzoek dragen maar twee of drie vrouwen in Denemarken een boerka en misschien tweehonderd een nikab. Maar de regering zegt haar stellingname niet te baseren op aantallen boerka- of nikabdraagsters, maar op de 'uitvoerige en vernederende beperkingen en moeilijkheden' die met de kleding geassocieerd worden.

De nationalistische Deense Volkspartij, een belangrijke bondgenoot van het minderheidskabinet, liet in een reactie weten de stellingname van de regering slap te vinden. "Het is jammer dat de regering er niets aan wil doen", zei plaatsvervangend partijleider Peter Skaarup.

De discussie over een boerka- en nikabverbod wordt ook in andere Europese landen gevoerd.

Auteur van Catcher in the Rye overleden

J.D. Salinger, schrijver van The Catcher in the Rye, is op 91-jarige leeftijd in New Hampshire overleden. Dat heeft zijn zoon vandaag in een verklaring via de literaire agent van de schrijver bekendgemaakt.

Salinger overleed door natuurlijke oorzaken in zijn afgelegen huisje in Cornish. De schrijver leidde al tientallen jaren een teruggetrokken bestaan.

Catcher in the Rye verscheen in 1951, de tijd van conformisme en koude oorlog. Veel tieners herkenden zich in de hoofdpersoon van de roman, de afwijkende en opstandige Holden Caulfield.

Zie ook het forumtopic over het overlijden van J.D. Salinger.

Loterijwinnares sterft op dag prijsuitreiking

In de jaren negentig werd al de ironie bezongen van een loterijwinnaar die de dag erna overleed. Deze week is het fictieve verhaal dan toch bewaarheid geworden voor een vrouw in de Amerikaanse staat Ohio. Deborah McDonald werd namelijk na het incasseren van haar prijs overreden door een auto waarna ze vervolgens het leven liet.

De 47-jarige vrouw had dinsdag haar prijs van 5.520 dollar (zo'n 3900 euro) opgehaald, waarna ze met haar man en een paar vrienden ergens wat ging eten en drinken om het succes te vieren. Volgens vrienden had ze ook twee trouwringen meegenomen. Ondanks dat het stel al enige tijd was getrouwd, was er nooit geld voor heuse trouwringen. Nu ze het zich eenmaal kon veroorloven, besloot ze deze gelijk te kopen.

Toen McDonald eenmaal het café uitliep, sloeg het noodlot toe. Ze werd aangereden door een auto waarna ze direct overleed.

De arme vrouw won het geld in de Amerikaanse spelshow 'Cash Explosion Double Play'. Ondanks de ongelukkige dood van McDonald zal de bewuste aflevering zaterdag gewoon worden uitgezonden.


Earl kreeg tenminste nog de tijd om zijn leven te beteren

Seksueel misbruik op Duitse eliteschool

Zeven oud-leerlingen van Duitslands meest prestigieuze middelbare school, het katholieke Canisius Kolleg, zijn in de jaren zeventig en tachtig seksueel misbruikt door twee docenten, die lid waren van de jezuïetenorde. Waarschijnlijk zijn er nog meer scholieren misbruikt. Dat heeft de directeur van de school, Klaus Mertes, vandaag gezegd.

De school heeft ruim vijfhonderd brieven naar voormalige leerlingen gestuurd om te bepalen wat de omvang van het misbruik is geweest. "Ik ben diep geschokt en beschaamd over het verschrikkelijke misbruik, dat niet slechts een enkel incident was, maar systematisch plaatsvond gedurende een aantal jaren", zo schreef Mertes in de brief. De brief was volgens de directeur een excuus en een signaal aan andere slachtoffers om met hun verhaal naar buiten te treden. Mertes verklaarde ook dat de school schuldig was door de andere kant op te kijken toen het misbruik plaatsvond.

De zaak kwam aan het licht nadat zeven ex-scholieren met elkaar hadden gesproken over het misbruik. De scholieren besloten contact op te nemen met de school. De slachtoffers zijn allemaal mannen en de meesten waren rond de 13 toen het misbruik plaatsvond. De slachtoffers zijn nu rond de 40. Mertes zei tijdens een persconferentie dat hij de slachtoffers had beloofd om geen details vrij te geven.

De docenten werkten acht jaar op het Canisius Kolleg en verlieten de school aan het eind van de jaren tachtig. Ze zijn niet langer lid van de jezuïetenorde. Afgelopen maand werd er door een adviseur van de orde, die zich bezighoudt met slachtoffers van seksueel misbruik, contact met de voormalige docenten opgenomen. De adviseur wilde verder niets zeggen over deze contacten, maar gaf wel aan dat er reacties zijn gekomen op de brieven van de school.

Het Canisius Kolleg is een van Duitslands meest prestigieuze privéscholen en was de alma mater van veel politici, zakenmannen en wetenschappers. De school was van origine een jongensschool, maar laat in de jaren zeventig werden ook vrouwen toegelaten.

Drie Nederlandse ploegen in Parijs-Nice

Rabobank, Vacansoleil en Skil-Shimano doen mee aan Parijs-Nice. Alledrie de Nederlandse wielerploegen kregen een uitnodiging van organisator ASO, meldt Cyclingnews. ProTour-ploegen Milram en Footon-Servetto kregen geen uitnodiging. Zij voldeden volgens ASO niet aan de criteria om automatisch deel te mogen nemen.

De opvallendste afwezige is echter BMC. De Zwitsers-Amerikaanse ploeg van wereldkampioen Cadel Evans en voormalig wereldkampioen Alessandro Ballan is geen ProTour-ploeg. Volgens sportkrant l'Équipe heeft het feit dat Evans niet mee wilde doen in de Rit naar de zon zijn ploeg de deelname gekost.

Parijs-Nice start 7 maart in Montfort l'Amaury ten westen van Parijs. Een week later finisht de koers traditiegetrouw op de Promenade des Anglais in Nice.

Alle deelnemende teams Parijs-Nice:

AG2R, Astana, Bouygues Télécom, Caisse d'Épargne, Cervélo, Cofidis, Euskaltel, Française des Jeux, Garmin-Transitions, Team Katusha, Lampre, Liquigas, Omega Pharma-Lotto, QuickStep, Rabobank, Saur-Sojasun, Skil-Shimano, Team HTC-Columbia, Radio Shack, Saxo Bank, Team Sky, Vacansoleil

Di Montezemolo: "Deur voor Rossi staat open"

Ferrari-baas Luca di Montezemolo heeft vandaag bij de presentatie van de F10 gezegd dat de deur voor Valentino Rossi open staat mocht hij besluiten zijn geluk in de Formule 1 te gaan beproeven. De MotoGP-kampioen testte onlangs voor Ferrari op het circuit van Barcelona en de Italiaanse renstal was onder de indruk van het tempo dat Rossi aan de dag legde.

"Hij is een vriend en een onberispelijke kampioen uit Emilia-Romagna. Hij is een grote fan van Formule 1-auto's en van motoren en een potentiële Formule 1-kampioen," zei Di Montezemolo. "Als de mogelijkheid er in 2011 is én hij wil het doen én hij heeft de mogelijkheid om te testen in en te wennen aan de Formule 1, waarom dan ook niet."

De Ferrari-topman is voor het invoeren van de mogelijkheid voor een team om drie auto's in te zetten. Zo kunnen coureurs zoals Rossi of rookies de mogelijkheid krijgen om te racen. "Laat ik even iets rechtzetten: ik heb gesproken over de mogelijkheid om een derde auto in te zetten, niet dat Ferrari drie auto's zou hebben. Ik ben me bewust van de bezwaren van de kleinere teams. Ik sprak vanuit het oogpunt dat er veel interesse in de Formule 1 is en voor potentiële nieuwkomers in de sport."

Di Montezemolo wil daarom dat een mogelijke derde auto van een topteam door een kleiner team ingezet kan worden. Zo kunnen talenten de kans krijgen om te rijpen en liggen voor de kleinere renstallen de kosten lager, omdat ze niet zelf een auto hoeven bouwen. Hij heeft teambaas Stefano Domenicali dan ook de opdracht gegeven om die mogelijkheid nader uit te werken.

Rukkende trucker rijdt vrouw dood

De politie van de Amerikaanse staat New York heeft een 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit de staat Ohio opgepakt omdat hij een vrouw heeft doodgereden. Thomas Wallace had zijn aandacht niet bij de weg omdat hij met iets anders bezig was. De trucker was namelijk een pornofilm aan het kijken achter het stuur.

Wallace wordt nu beschuldigd van doodslag op de 33-jarige Julie Stratton. Stratton reed 12 december vorig jaar een hert aan, waardoor ze niet meer verder kon rijden. Vervolgens reed Wallace met de complete vrachtwagencombinatie over haar heen. Ze is uiteindelijk aan haar verwondingen overleden.

Naast het kijken naar porno tijdens het rijden, sjoemelde de vrachtwagenchauffeur ook met zijn logboek. Zo bleek hij al meer dan 27 uur achter het stuur te zitten met slechts vier uur slaap ten tijde van het ongeval.

IOC let op afwijkende bloedwaarden

Sporters die niet positief testen op doping maar wel afwijkende bloedwaarden hebben, kunnen volgende maand bij de Olympische Spelen worden uitgesloten van deelname. Dat zei Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, vandaag.

"Ik kan het niet uitsluiten. Het is een mogelijkheid", aldus de Belg. De Duitse schaatsster Claudia Pechstein was eind vorig jaar de eerste sporter die op basis van afwijkende bloedwaarden in haar biologisch paspoort werd geschorst. Zij mag in Vancouver niet meedoen.

Elk jaar wordt ten minste zes keer bloed en vier keer urine afgenomen voor analyse, vooral tijdens de opbouwfase naar het seizoen en buiten de competitie om. Gevoegd bij de gegevens van reguliere en onaangekondigde dopingcontroles geeft het paspoort een beeld van de 'normale' bloedwaarden en hormoonhuishouding. Opmerkelijke uitschieters in de grafieken kunnen duiden op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen of methodes, maar ook op bijvoorbeeld een ziekte.

Rogge gaat in Vancouver uit van ongeveer evenveel dopingevallen als tijdens de twee vorige Winterspelen in Salt Lake City en Turijn, toen beide keren zeven sporters werden betrapt. "Zo'n aantal in Vancouver zal niet verrassend zijn", aldus Rogge. "Al hoop ik natuurlijk dat het er minder zijn." In totaal doet het IOC in Vancouver 2000 dopingcontroles, waaronder 450 bloedtesten.

Wereldrecords Bolt FOK!sportmoment van het jaar 2009

De wereldrecords van Usain Bolt op de 100 en 200 meter tijdens het wereldkampioenschap Atletiek in Berlijn zijn door de users van FOK! gekozen tot het FOK!sportmoment van het jaar 2009. In de finale van de verkiezing werd dit moment verkozen boven vijf andere sportmomenten.

Bolt verbeterde tijdens het wereldkampioenschap in Berlijn zijn wereldrecords die hij neer had gezet op de Olympische Spelen in Peking. Zowel op de 100 (9,58) als 200 meter (19,19) liep hij 0,11 van zijn wereldrecord af. In de finale van de verkiezing versloeg Bolt de Wimbledon finale tussen Andy Roddick en Roger Federer, waarbij de laatste zijn vijftiende grandslamtitel behaalde. Het werd een afgetekende overwinning voor Bolt met 168 punten, terwijl de Wimbledon finale 98 punten kreeg. Op de derde plek (53 punten) eindigde FC Barcelona, dat zes prijzen won in het afgelopen voetbalseizoen.

De winnaars van de drie FOK!-shirts worden morgen bekend gemaakt!

Het nieuwe wereldrecord van Bolt op de 100 meter

KNSB bekijkt mogelijkheid NK marathon op natuurijs

De KNSB bekijkt momenteel serieus of er volgende week een Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs kan plaatsvinden. Het Zuidlaardermeer en een recreatiemeer van Landal Parc Sandur vlakbij Emmen zijn momenteel in beeld voor de wedstrijd. Dat meldt de schaatsbond vandaag.

KNSB-marathoncoördinator Teun Breedijk houdt wel een aantal flinke slagen om de arm. "Het blijft natuurijs, dus we zijn erg afhankelijk van het weer. Er wordt de komende dagen 's nachts lichte vorst veracht met een of twee graden boven nul overdag, maar er is ook kans op sneeuw", vertelt hij.

Het NK marathon op natuurijs vond 8 januari vorig jaar voor het laatst plaats op de Oostvaardersplassen. Sjoerd Huisman en Carla Zielman wisten hierbij de nationale titels te veroveren. De marathonschaatsers bivakkeren momenteel op de Oostenrijkse Weissensee, waar overmoorgen de alternatieve Elfstedentocht over tweehonderd kilometer zal plaatsvinden.

Celstraf geŽist voor verkrachting met hamer

De 29-jarige B.T. uit Zwolle heeft vandaag voor de rechtbank in zijn woonplaats achttien maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich horen eisen vanwege een bizarre verkrachting. De man penetreerde zijn vriendin vorig jaar terwijl ze bewusteloos op de bank lag met een hamersteel. De Zwollenaar legde zijn daad zelf vast op film. In de eis is ook bezit van kinderporno meegenomen. Ook is hij al eerder opgepakt omdat hij met ontbloot onderlijf over straat liep.

Toen de vrouw, eerder door ghb buiten westen geraakt, bijkwam en zichzelf naakt op de bank vond vertelde haar vriend dat ze had overgegeven en in haar broek had geplast. Hij zou haar hebben uitgekleed en gewassen. Ze kwam er pas achter wat haar vriend werkelijk had gedaan toen ze het filmpje later onder ogen kreeg. De vrouw stapte daarna naar de politie.

Haar vriend is zich van geen kwaad bewust, zo liet hij tegenover de rechter blijken. "Zulke dingen deden we wel vaker, al dan niet half bewusteloos", aldus de man, die naar eigen zeggen nog "fijne seks" had op de dag nadat zijn vriendin aangifte had gedaan. 

Update Playstation Store brengt ons Assassins en Mahjong

Net als elke week is er weer een update voor de Playstation Store waarin nieuwe dingen beschikbaar komen. Deze keer kan je lekker aan de slag gaan met de nieuwe DLC van Assassin's Creed II of je vergroot je collectie personages voor Uncharted 2. Daarnaast kan je natuurlijk ook andere dingen kiezen.

Hier de update:

PlayStation Store van de PS3:

Special Offers:

(Beschikbaar vanaf 21 januari en beschikbaar tot 4 februari)

Smash Cars (van €14.99 voor €7.99)

Digger HD (van €9.99 voor €5.99)

Cuboid (van €9.99 voor €6.99)

Interpol (van €9.99 voor €6.99)

Mahjong Tales: Ancient Wisdom (van €9.99 voor €6.99)

Unbound Saga (PSP) (van €14.99 voor €4.99)

Buzz! Master Quiz (PSP) (van €29.99 voor €19.99)

Elemental Monster TD Portable (PSP) (van €7.99 voor €3.99)

LocoRoco (PSP) (van €19.99 voor €14.99)

Super Stardust Portable (PSP) (van €7.99 voor €4.99)

 

Downloadable Games:

Thexder Neo (€7.99)

 

Demos :

Uncharted 2: Among Thieves 

Thexder Neo 

 

Add-On Game Content:

Assassin’s Creed II – Sequence 12: Battle of Forli (€3.99)

Uncharted 2: Among Thieves – PlayStation Heroes Skin Pack (€4.99)

PAIN – Hilde Gunnagrope Pack (€0.99)

LittleBigPlanet – Groundhog Day Costume (Gratis)

Rock Band

Bulls on Parade by Rage Against the Machine (€1.49)

Godzilla by Blue Öyster Cult (€1.49)

Hair of the Dog by Nazareth (€1.49)

Killed by Death ’08 by Motörhead (€1.49)

Levitate by I Mother Earth (€1.49)

Master of the Universe by Hawkwind (€1.49)

Transmaniacon MC by Blue Öyster Cult (€1.49)

Guitar Hero 5

Creedence Clearwater Revival Track Pack (€5.49)

Bad Moon Rising (€1.99)

Proud Mary (€1.99)

Travelin Band (€1.99)

 

Videos:

Final Fantasy XIII International Trailer

Pinball Heroes Trailer

FIFA 10 Director’s Cut Trailer

Dante’s Inferno Violence Developer Diary

DC Universe Jim Lee Vlog

 

PlayStation Store van de PSP

Special Offers:

(Beschikbaar vanaf 21 januari en beschikbaar tot 4 februari)

Unbound Saga (PSP) (van €14.99 voor €4.99)

Buzz! Master Quiz (PSP) (van €29.99 voor €19.99)

Elemental Monster TD Portable (PSP) (van €7.99 voor €3.99)

LocoRoco (PSP) (van €19.99 voor €14.99)

Super Stardust Portable (PSP) (van €7.99 voor €4.99)

 

Downloadable Games:

MX vs ATV Untamed (€19.99)

 

Add-On Game Content:

Gran Turismo – Special Vehicles Pack (Gratis)

LittleBigPlanet - The Gardens Theme Pack (€2.99)

 

Videos:

Pinball Heroes Trailer

Breda vangnet voor wietrokers

Het aantal bezoekers van Bredase coffeeshops is sinds september met 31 procent gestegen. De toename is volgens de gemeente het gevolg van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal.

De door de Brabantse gemeente gevreesde overlast is echter uitgebleven. Burgemeester Peter van der Velden (PvdA) noemt de situatie 'beheersbaar'. In maart is een rapportage klaar waarin de beleving van overlast door omwonenden is gemeten.

Zestig procent van de nieuwe klanten komt uit Nederland, van wie zeventig procent uit Breda. De overige veertig procent bestaat vooral uit Belgen en Fransen. Nog onduidelijk is of de bezoekersaantallen zich stabiliseren of langzaam groeien. Daarom is besloten door te gaan met tellen tot en met september. Het Bredase gemeentebestuur besloot na de sluitingen in Bergen op Zoom en Roosendaal in september 2009 de bezoekersaantallen bij te gaan houden.

Politie, justitie en gemeente gaan door met het aanpakken van illegale verkooppunten. Vorig jaar werden in Breda 128 wietkwekerijen geruimd.

De burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal geven in een reactie aan verheugd te zijn dat Breda stelt dat de overlast niet is toegenomen. De geconstateerde toename van het aantal Belgen in Breda onderstreept volgens hen de noodzaak om een gezamenlijke campagne tegen drugstoerisme richting België te beginnen.

Advies: zorgpremie lager voor niet-roker en sporter

Niet-rokers, sporters en mensen zonder overgewicht moeten minder premie voor hun zorgverzekering gaan betalen. Dat gaat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) binnenkort adviseren aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), meldt de NOS vandaag.

Rokers, niet-sporters en mensen met overgewicht moeten relatief meer gaan betalen, aangezien veel zorgkosten volgens de RVZ het gevolg zijn van een ongezonde leefwijze. De RVZ wil daarnaast dat de nominale zorgpremie afhankelijk wordt van het inkomen om te voorkomen dat de kosten voor huishoudens met lage inkomens te veel stijgen.

Verschillende grote zorgverzekeraars zouden tegen de plannen van de RVZ zijn, omdat ze de solidariteit zouden aantasten en lastig uitvoerbaar zouden zijn.

DVD: Stranded - The Andes plane crash survivors

"Vrijdag 13 oktober 1972, het Andesgebergte. Een chartervliegtuig van de Uruguayaanse luchtmacht, met daarin een rugbyteam, familieleden, en supporters, stort neer terwijl het onderweg is naar Chili". Zo begon ik de review van het boek 72 dagen in de Andes van Nando Parrado. Na dit boek en de eerder uitgaves van het boek Alive en de gelijknamige film is er nu ook de DVD Stranded-The Andes plane crash survivors.

 

 

[Afrika Cup] Uitslag Ghana - Nigeria

Ghana heeft vanavond als eerste land de eindstrijd van de Afrika Cup 2010 bereikt. Het land won met 1-0 van Nigeria. Asamoah Gyan was na ruim twintig minuten de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd. Het duurde pas tot de 21e minuut voordat er iets te genieten viel. Dit was wel meteen een doelpunt. Asamoah Gyan wist met het hoofd de Ghanezen op voorsprong te zetten. Tot aan de rust zocht Nigeria meer de aanval, maar Odemwingie en Martins hadden het vizier niet op scherp.

Na rust werd Ghana steeds meer weggedrukt op eigen veld, maar de Nigeriaanse ploeg wist nauwelijks gevaar te stichten. Doelman van Ghana, Kingson, groeide in de slotfase uit tot held van de Ghanese ploeg, aangezien hij Martins tot tweemaal toe op knappe wijze van score afhield. Ghana hield in de slotfase stand en bereikte daardoor voor de zevende keer in de historie de finale van de Afrika Cup. Daarin is Egypte of Algerije de tegenstander.

'Tung testcoureur bij Renault'

Het lijkt er op dat Ho-Pin Tung de nieuwe testcoureur bij het Formule 1-team van Renault wordt. De Chinese Nederlander zal de plaats bij het Franse team volgens de Belgische media dan wel moeten gaan delen met Jerome D’Ambrosio. Naast Robert Kubica zal Vitaly Petrov volgens AUTOhebdo dan de tweede racecoureur worden. De Rus zou komende zondag al gepresenteerd worden.

"Ik zou al tevreden zijn met een functie als testrijder, maar het spreekt voor zich dat ook ik liever zou racen in 2010. Het wordt afwachten, maar we hopen snel met een bekendmaking voor de dag te komen," zei Tung eerder deze week nog tegen GPUpdate.

Mocht Petrov zondag in Valencia bevestigd worden als tweede coureur dan neemt hij vijftien miljoen euro mee. Renault-teambaas Eric Boullier zei eerder dat hij alleen een goede coureur in de auto wil. "Mensen zeggen dat we Petrov willen vanwege zijn geld, maar hij is zeker niet de rijkste coureur waarmee we praten. Het zou fijn zijn als we zijn talent en geld wisten te combineren, maar hij staat niet bovenaan mijn lijst."

Islamitische school verliest rijkssubsidie

Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) krijgt vanaf 1 augustus geen geld meer van het rijk. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vandaag kenbaar gemaakt in een gesprek met het bestuur van de school. Het college staat sinds 2006 te boek als een zeer zwakke school en telt steeds minder leerlingen.

Het college heeft zo weinig leerlingen dat het voor het derde jaar op rij onder de opheffingsnorm zit. Dit schooljaar zijn het er 507, terwijl het er minimaal 727 moeten zijn. De wet bepaalt dat de bekostiging na die drie jaar moet worden beëindigd. Het ICA krijgt vanaf 1 augustus geen geld meer voor nieuwe leerlingen, maar scholieren kunnen hun opleiding daar nog wel afronden. In theorie kan de overheid toch geld blijven geven, maar Van Bijsterveldt geeft aan dat de kans zeer klein is dat ze voor deze school een uitzondering maakt.

Dit is vooral ingegeven door de Inspectie van het Onderwijs, die de kwaliteit van het onderwijs voor vmbo, havo en vwo op het ICA in een rapport als zeer zwak kwalificeert. Daarnaast is er geen vertrouwen in verbetering van de kwaliteit van havo en vwo. Van Bijsterveldt laat weten dat goed onderwijs op deze school niet kan worden gewaarborgd. Dat is volgens haar ook voor het ICA teleurstellend om te moeten constateren. Het Islamitisch College Amsterdam werd in 2001 opgericht.

'Braafheid naar PSV of Ajax'

Ajax en PSV zijn volgens de Duitse krant TZ op jacht naar de diensten van Edson Braafheid. De voetballer die op voorspraak van Louis van Gaal vorig jaar naar Bayern München verhuisde is daar op het tweede plan geraakt.

De Amsterdammer haalde bij FC Twente nog de selectie van Oranje, maar sinds zijn overstap naar Duitsland is hij zijn plaats bij het keurcorps van Bert van Marwijk ook kwijt. Braafheid heeft nog altijd hoop op een plaats bij de selectie voor het WK in Zuid-Afrika komende zomer. 

Klassen verbetert record Niemann

Cindy Klassen staat sinds gisteren het langst aan kop van de Adelskalender. De Canadese schaatsster heeft het record van de Duitse Gunda Niemann, die de lijst 2958 dagen aanvoerde, verbroken. Klassen staat nu op 2960 dagen.

De Adelskalender is de wereldranglijst aller tijden. Daarbij wordt gekeken naar de persoonlijke records van de schaatsers op vier verschillende afstanden. Bij de vrouwen gaat het om de 500, 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Klassen is ranglijstaanvoerster sinds 21 december 2001. Ireen Wüst is met de vijfde plaats de beste Nederlandse.

Win een miljoen dollar met MLB 2K10

2K Games heeft voor hun nieuwe honkbalspel MLB 2K10 een wedstrijd aangekondigd waarin men 1 miljoen dollar kan winnen. Het enige wat de speler moet doen is een 'Perfect game' gooien, oftewel een geheel potje als pitcher spelen en zorgen dat de computer geen van je gegooide ballen raakt. Lukt je dit en neem je dit op camera op, krijg je van hun een miljoen.

2K zegt dat ze in hun nieuwe spel de A.I. zo hebben verbeterd dat het bijna onmogelijk moet zijn om een perfecte game te gooien, maar uiteraard gaat iedereen die er zich bevoegd voor voelt het proberen. Er zit wel een klein nadeel aan deze actie voor ons, wij mogen niet mee doen. Zoals vaak is dit een actie waar alleen Amerikanen aan mee mogen doen. De actie loopt van 2 maart tot 2 mei, en uiteraard gaan wij kijken of er mensen naar huis gaan met een miljoen dollar.


MLB
Daar gaat je miljoen!

Will Smith wil president worden

Will Smith ziet zichzelf in de toekomst wel zitten in het Witte Huis. Dat onthulde zijn vrouw Jada Pinkett Smith aan het Duitse tijdschrift Bunte. Smith riep al eens eerder president te willen worden, maar volgens zijn vrouw is hij nog steeds serieus.

"Will denkt erover om de politiek in te gaan", onthult Pinkett Smith. "Hij heeft wel eens gezegd dat hij zich kon voorstellen president van de Verenigde Staten te worden. En dat was geen grapje, hij was er echt serieus over."

Een rol als first lady ziet Pinkett Smith niet direct voor zichzelf weggelegd. "Dat is niets voor mij", meent ze. Pinkett Smith heeft zelf wel maatschappelijke ambities. "Will en ik willen onze sporen achterlaten in de wereld. En dan bedoelen we niet alleen sporen in de vorm van films."

Will Smith
Will Smith (Foto: Novum)

Assassin's, Auto's en Playstation Heroes in nieuwe update PSN

Net als elke week is er weer een update voor de Playstation Store waarin nieuwe dingen beschikbaar komen. Deze keer kan je lekker aan de slag gaan met de nieuwe DLC van Assassin's Creed II of je vergroot je collectie personages voor Uncharted 2. Daarnaast kan je natuurlijk ook andere dingen kiezen.

Hier de update:

PlayStation Store van de PS3:

Special Offers:

(Beschikbaar vanaf 21 januari en beschikbaar tot 4 februari)

Smash Cars (van €14.99 voor €7.99)

Digger HD (van €9.99 voor €5.99)

Cuboid (van €9.99 voor €6.99)

Interpol (van €9.99 voor €6.99)

Mahjong Tales: Ancient Wisdom (van €9.99 voor €6.99)

Unbound Saga (PSP) (van €14.99 voor €4.99)

Buzz! Master Quiz (PSP) (van €29.99 voor €19.99)

Elemental Monster TD Portable (PSP) (van €7.99 voor €3.99)

LocoRoco (PSP) (van €19.99 voor €14.99)

Super Stardust Portable (PSP) (van €7.99 voor €4.99)

 

Downloadable Games:

Thexder Neo (€7.99)

 

Demos :

Uncharted 2: Among Thieves 

Thexder Neo 

 

Add-On Game Content:

Assassin’s Creed II – Sequence 12: Battle of Forli (€3.99)

Uncharted 2: Among Thieves – PlayStation Heroes Skin Pack (€4.99)

PAIN – Hilde Gunnagrope Pack (€0.99)

LittleBigPlanet – Groundhog Day Costume (Gratis)

Rock Band

·         Bulls on Parade by Rage Against the Machine (€1.49)

·         Godzilla by Blue Öyster Cult (€1.49)

·         Hair of the Dog by Nazareth (€1.49)

·         Killed by Death ’08 by Motörhead (€1.49)

·         Levitate by I Mother Earth (€1.49)

·         Master of the Universe by Hawkwind (€1.49)

·         Transmaniacon MC by Blue Öyster Cult (€1.49)

 Guitar Hero 5

·         Creedence Clearwater Revival Track Pack (€5.49)

·         Bad Moon Rising (€1.99)

·         Proud Mary (€1.99)

·         Travelin Band (€1.99)

 

Videos:

Final Fantasy XIII International Trailer

Pinball Heroes Trailer

FIFA 10 Director’s Cut Trailer

Dante’s Inferno Violence Developer Diary

DC Universe Jim Lee Vlog

 

PlayStation Store van de PSP

Special Offers:

(Beschikbaar vanaf 21 januari en beschikbaar tot 4 februari)

Unbound Saga (PSP) (van €14.99 voor €4.99)

Buzz! Master Quiz (PSP) (van €29.99 voor €19.99)

Elemental Monster TD Portable (PSP) (van €7.99 voor €3.99)

LocoRoco (PSP) (van €19.99 voor €14.99)

Super Stardust Portable (PSP) (van €7.99 voor €4.99)

 

Downloadable Games:

MX vs ATV Untamed (€19.99)

 

Add-On Game Content:

Gran Turismo – Special Vehicles Pack (Gratis)

LittleBigPlanet - The Gardens Theme Pack (€2.99)

 

Videos:

Pinball Heroes Trailer

 

 

 

 

 

Politie vindt miljoen euro in witwasonderzoek

De politie heeft bij een witwasonderzoek ruim een miljoen euro aan contant geld, sieraden en zeven dure auto's in beslag genomen. Gisterochtend zijn in het kader van het onderzoek vijf verdachten aangehouden in Amsterdam en Diemen. Ondertussen heeft de Nationale Recherche in een parallel onderzoek naar drugssmokkel en ondergronds bankieren gisteren twee Pakistanen van 50 en 45 jaar opgepakt.

De vijf verdachten die zijn aangehouden voor witwassen zijn tussen de 24 en 42 jaar oud. Zij zijn in een cel gezet. Het onderzoek naar de witwaspraktijken werd opgestart na meldingen over ongebruikelijke transacties. De politie verrichtte op zeven locaties in Amsterdam en Diemen onderzoek. Op twee plekken werd in totaal ruim een miljoen euro gevonden. Het onderzoek duurt volgens de Amsterdamse politie voort.

Tijdens het onderzoek op een van de locaties werd samengewerkt met rechercheurs van de Nationale Recherche voor het onderzoek naar harddrugshandel en ondergronds bankieren. In dit onderzoek is in november al eens in Amsterdam een geldkoerier met honderdduizend euro op zak aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten in deze zaak is gisteren beslag gelegd op 45 duizend euro contant geld, administratie en mobiele telefoons. De Nationale Recherche stuitte op het ondergronds bankieren tijdens een onderzoek naar de smokkel van heroïne vanuit Nederland naar Engeland. De Nationale Recherche vond op 9 december tijdens dit onderzoek in een woning in Almere 32,5 kilo heroïne.

Destijds werden drie verdachten in Nederland en een in Engeland opgepakt. De verdachte die in Engeland werd aangehouden is vorige week overgeleverd aan Nederland. De vier verdachten zitten sinds hun aanhouding vast. De twee Pakistanen die gisteren zijn aangehouden, moeten morgen voor de rechter-commissaris verschijnen.

Robinho op huurbasis naar Santos

Robinho speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor de Braziliaanse voetbalclub Santos. Santos zal gedurende die periode het salaris en de bonussen van de 26-jarige aanvaller betalen. Na die periode keert de Braziliaan weer terug bij Manchester City.

Robinho speelde eerder voor Santos waarna hij in 2005 naar Real Madrid ging. Drie jaar later werd hij door Manchester City voor 40 miljoen euro overgenomen. Het eerste seizoen bij de Engelse club speelde hij negentien duels waarin hij twaalf maal tot scoren kwam. Dit seizoen kwam hij echter op een zijspoor terecht en scoorde maar eenmaal.

Hond van drijvende ijsschots gered

Een hond, die was verdwenen en waarnaar een zoektocht op touw was gezet, is maandag door een Pools schip teruggevonden op een ijsschots op de Baltische Zee. Dat heeft de bemanning van het schip vandaag gezegd. Het beestje was tot bijna 25 kilometer uit de Poolse kust gedreven.

Volgens de bemanning was het moeilijk de hond te redden, omdat hij telkens van de ijsschots in het bitterkoude water gleed. Het dier is voor een medisch onderzoek naar de dierenarts gebracht.

Van wie de hond precies is is nog niet duidelijk. Twee vrouwen beweren elk de eigenaar te zijn. Ze hebben een ontmoeting met de hond georganiseerd om te zien bij wie het dier thuishoort.

De geredde hond

Ferrari verwacht veel van F10

Ferrari wil na het mislukte jaar 2009 weer voor de wereldtitel gaan in 2010. Het team uit Maranello lanceerde vandaag de F10, die in alle opzichten een verbetering is van de F60. De aerodynamica is veel beter, terwijl ook de motor verbeterd is door deze veel zuiniger te maken. Dit moet ten opzichte van vorig jaar veel winst op gaan leveren.

Het Italiaanse team begon al in het voorjaar van 2009 aan het ontwerpen van de F10. Nadat de ontwikkeling van de F60 afgelopen zomer stopgezet werd, ging alle aandacht uit naar de nieuwe bolide. Vanwege de dubbele diffuser is veel tijd in het ontwerpen van de achterzijde van de nieuwe auto gaan zitten. Uit dit deel van de auto is op de baan tijdwinst te boeken, omdat de luchtstromen zo beter geleid worden, wat meer downforce oplevert.

Coureur Ferando Alonso begint aan zeijn eerste seizoen bij Ferrari en hoopt meteen hoge ogen te kunnen gaan gooien met de F10. "Ik wil het team enorm bedanken voor het harde werken in de afgelopen paar maanden. Verder wil ik de sponsors en partners bedanken. Ook zij hebben erg hard gewerkt. We zijn nu klaar om de uitdaging aan te gaan en om het maximale uit de nieuwe auto te halen. Felipe en ik vormen samen een sterk team en hopelijk kunnen we alle fans van Ferrari erg trots maken door met deze wagen het kampioenschap binnen te halen," zei de Spanjaard vandaag tijdens de presentatie in Maranello.

Zijn teamgenoot Felipe Massa keert terug op het hoogste niveau na een half jaar weg te zijn geweest na een ongeval in Hongarije. "Dit is een speciaal moment, aangezien we het vorig jaar heel moeilijk hadden, met het ongeluk en alles. Ik sta nu te popelen om weer aan het werk te gaan. Ik hoop dat dit een zeer competitieve auto is en dat we hiermee voor het kampioenschap kunnen gaan."

Ik ben (niet) bazbo

Ik heb hem gezien. Ik heb zijn boek. Ik heb hem de hand geschud, bij de Fok! columnisten voorleesmiddag. En ik niet alleen, velen zag ik hem de hand schudden en begroeten. Het kan toeval geweest zijn natuurlijk, het was tenslotte in Apeldoorn, zijn thuishaven. Daar is hij beroemd, of zoiets. Maar velen kenden hem, dat is duidelijk. En niet alleen in Apeldoorn, ook hier, op Fok! Hij is bekend, zijn schrijfstijl is bekend. Dat wil ik ook. Wat doet hij altijd? Stukje met de bus rijden naar een nieuwe werkplek, beetje flirten met de kassameisjes en een beetje koken. Hoe moeilijk kan het zijn. Ik ben bazbo, bazbo for a day.

'Illegale bewoners' nu in viersterrenhotel

Een groep van tien buitenlandse arbeiders is eergisteravond naar een viersterrenhotel in Spijkenisse gebracht. Ze werden door de politie uit een illegaal en brandgevaarlijk onderkomen in Vlaardingen gehaald. De mannen werken in de Rotterdamse haven als lassers, schilders en schoonmakers.

De Griekse en Turkse mannen woonden in een leegstaand bedrijfspand. De situatie in het pand was zo onveilig dat ze meteen moesten vertrekken. Alleen het meest noodzakelijke mochten ze meenemen. Hun andere eigendommen zijn gisteravond opgehaald.

Het is nog niet duidelijk wie er moet opdraaien voor de rekening van het hotel. Er wordt gekeken of de eigenaar van het bedrijfspand hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld. Hij krijgt ook een boete voor het toestaan van illegale bewoning.

Hamilton lanceert F1-rijschool

Anthony Hamilton, de vader van Formule 1-coureur Lewis Hamilton, heeft het plan gelanceerd om coureurs in oude Formule 1-bolides ervaring op te laten doen. Hij wil hiervoor auto's uit het jaar 2009 gaan gebruiken die beschikbaar zijn gesteld door de teams. Het testverbod zal zo omzeild gaan worden.

Vorig seizoen bleek dat het door het verbod op testen lastig was om coureurs klaargestoomd voor de Formule 1 te krijgen. Luca Badoer, Jaime Alguersuari en Vitantonio Liuzzi hadden het moeilijk om de aansluiting te vinden, terwijl Kamui Kobayashi dit wel voor elkaar kreeg. Om het gat te dichten wil Hamilton bolides gaan leasen, inclusief apparatuur en personeel. McLaren heeft in ieder geval al twee auto's toegezegd aan de GP Prep Drivers Academy, terwijl met andere teams nog vergevorderde onderhandelingen lopen.

"Als je naar onze sport kijkt, dan hebben coureurs veel geluk als ze in de Formule 1 terecht komen, want er is geen uitgestippelde route naar toe. Er zijn jongens die er nooit aan mogen ruiken. Het idee voor GP Prep is om jonge coureurs de mogelijkheid te geven om zich in de spotlights te rijden," zei Hamilton.

Goedkoop zal een test niet worden, want naar verluidt moet een dag testen ongeveer hetzelfde kosten als een weekend racen in een Formule-auto zoals een GP2- of F2-bolide. De contracten met de circuits moeten nog afgesloten worden, waarbij waarschijnlijk voornamelijk in Groot-Brittannië gereden gaat worden. Het programma zal naar verwachting in maart gelanceerd worden.

Rahlves maakt zich op voor vierde Spelen

Alpineskiër Daron Rahlves, die na de Olympische Spelen van 2006 in Turijn stopte, zal komende maand toch te zien zijn in Vancouver. De inmiddels 36-jarige Amerikaan komt dan uit op de skicross. 

In 2001 werd Rahlves wereldkampioen op de Super G en hij won in totaal twaalf wereldbekers, maar op de Winterspelen slaagde hij er nooit in een medaille in de wacht te slepen.

De skicross is een nieuwe olympische discipline. Twee skiërs per race stuiven schouder aan schouder naar beneden op een parkoers vol bochten, schansen en bulten.

Truck ramt brug waardoor voetganger gewond raakt

Een voetganger in Istanbul heeft veel geluk gehad. Een truck met omhoogstaande laadbak ramde namelijk de voetgangersbrug waarop de man liep. De voetganger viel toen met brug en al een eind naar beneden.

Omstanders kwamen meteen in actie om de voetganger te helpen. Er raakten verder geen auto's beschadigd tijdens het ongeluk. De voetganger raakte licht gewond.

De chauffeur kwam met de schrik vrij. Hij zei niet in de gaten te hebben dat zijn laadbak nog omhoog stond.

 

Bekijk het voorval hierboven

Concept art eerste Zelda en oude herinneringen ophalen met Zelda-team

In de laatste "Iwata vraagt" (Satoru Iwata, de president van Nintendo) zijn een hoop grappige weetjes en zelfs oude concept art van het eerste Zelda-spel aan het licht gebracht. Hieronder de concept art uit 1985 van het eerste Zelda avontuur op de NES:

Zelda concept art 1

Zelda concept art 2

Zelda concept art 3

Takashi Tezuka (de regisseur van o.a. Super Mario World) onthulde in een onderlinge discussie met Satoru Iwata en andere bekende Nintendo-mensen, dat hij het Game Boy-spel Legend of Zelda: Link's Awakening had gebaseerd op de toen zeer populaire tv-serie Twin Peaks. Deze serie speelde zich af in een klein stadje met een klein aantal karakters en zoiets wilde Tezuka ook doen met Link's Awakening. Terwijl het spel dus kleinschalig in opzet was, wilde hij toch een diep en onderscheidend spel maken. Daarom ook dat het verhaal zich afspeelde op een afgezonderd eiland, met maar een aantal karakters en een wat zweverig "droom"-thema.

Heel apart is dat Link's Awakening eigenlijk maar een zijprojectje was van Tezuka , wat hij en een paar andere mensen van Nintendo erbij deden na het werk. Dit was omdat zij nog zo gedreven waren en nog zoveel ideeën over hadden nadat zij het Super Nintendo-spel A Link To The Past afgerond hadden, dat zij zich geneigd voelde om in hun vrije tijd eens uit te proberen wat ze voor elkaar konden krijgen met een Zelda-spel op de Game Boy, meer als een soort experiment. Eigenlijk pas later in de ontwikkeling werd het idee voor een uniek Zelda-spel een realiteit. In eerste instantie wilden zij het spel A Link To The Past direct overzetten naar de Game Boy.

Eiji Aonuma, de man achter de recente Zelda-spellen, geeft ook toe in diezelfde discussie dat Link's Awakening een grote invloed heeft gehad op de latere Zelda-spelen, onder andere omdat dit het eerste Zelda-spel was waarbij constant het verhaal als rode draad door het spel liep. Hij zegt ook dat Ocarina of Time waarschijnlijk een heel ander spel had geworden als Link's Awakening er niet was geweest.

In de discussies over de concept art van de eerste NES-Zelda kwam onder andere naar voren dat er eigelijk bij toeval een tweede avontuur was toegevoegd aan het spel. Dit kwam doordat Tezuka een fout had gemaakt tijdens het overzetten van de speldata. Door deze fout bleef er nog zeker de helft aan ruimte voor data over naast het spel zelf. Hierdoor kwamen zij met het idee om er een tweede, moeilijker avontuur aan toe te voegen. Echte Zelda-fans zullen waarschijnlijk nog weten dat je dit kon spelen nadat je het spel had uitgespeeld.

Klik hieronder op de bron om eventueel de hele discussie na te lezen.

Redknapp: "Gudjohnsen komt naar Tottenham"

Eidur Gudjohnsen vervolgt zijn carrière bij Tottenham Hotspur. Dat beweert althans trainer Harry Redknapp vandaag. De 31-jarige IJslandse spits wordt gehuurd van AS Monaco.

"Hij komt op huurbasis tot het eind van dit seizoen", bevestigt Redknapp tegenover BBC Radio. "We kijken eerst hoe het gaat." Gudjohnsen werd eerder deze week medisch gekeurd en ook de contracten zijn volgens de oefenmeester al getekend.

Gudjohnsen verliet aan het begin van het huidige seizoen FC Barcelona voor het Franse Monaco. Daarvoor speelde hij onder meer voor Chelsea, Bolton Wanderers en PSV. De aanvaller kwam tot nu toe 61 keer uit voor het nationale elftal van IJsland. Hij scoorde daarin 24 keer.

Veoliachauffeur slaags met passagier

Een chauffeur van Veolia heeft eergisteren klappen uitgedeeld aan een passagier. De passagier eiste op agressieve wijze zijn geld terug omdat de chauffeur de passagiers had gevraagd naar een andere halte te gaan en daar te wachten op de volgende bus. De bestuurder deed dit omdat zijn bus betrokken was bij een kleine aanrijding.

De chauffeur liet niet over zich heen lopen en raakte slaags met de passagier. Hieraan ging een woordenwisseling vooraf. De passagier liep hierbij een kleine verwonding aan zijn wenkbrauw op.

De politie heeft na het bekijken van de beelden van beveiligingscamera's in de bus besloten de chauffeur niet aan te houden. De passagier heeft geen aangifte gedaan.

Drie testcoureurs voor Ferrari in 2010

Ferrari zal het jaar 2010 aan gaan vangen met drie testcoureurs. Giancarlo Fisichella zal bij de races als derde coureur achter Felipe Massa en Fernando Alonso gaan fungeren. Luca Badoer en Marc Gené zullen daarnaast ook aanblijven bij het team uit Maranello.

"Op rijdersgebied hebben we geen problemen. We hebben Felipe Massa, die enthousiaster is dan ooit tevoren, en Fernando Alonso, die twee keer wereldkampioen is geworden, in 2005 en 2006. Verder hebben we Giancarlo Fisichella als derde coureur en hebben we met Marc Gene en Luca Badoer twee zeer ervaren testcoureurs in het team," zei Ferrari-president Luca di Montezemolo vandaag bij de presentatie van de F10.

Badoer is al sinds 1997 de testcoureur voor het Italiaanse team. Hij mocht vorig seizoen twee races rijden als vervanger voor de geblesseerde Felipe Massa. Gené is sinds 2005 verbonden aan Ferrari, terwijl Giancarlo Fisichella vorig jaar binnen werd gehaald. Deze Italiaan maakte de overstap van Force India naar Ferrari als tweede vervanger van Massa, maar kon geen potten breken. Hij had voor dit jaar toestemming om bij een ander team te gaan rijden, maar koos er voor om in Maranello werkzaam te blijven.

Fregat Tromp gaat piraten vangen

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp gaat op piratenjacht. Vanaf half februari sluit het fregat zich aan bij de Europese missie tegen piraterij in de wateren bij Somalië.

De Tromp is het vijfde Nederlandse schip dat meedoet aan de missie. Doel van de missie is voedsel- en koopvaardijschepen tegen piraten te beschermen. In de wateren bij Somalië komen veel zeerovers voor. Regelmatig worden hier schepen gekaapt.

Eerder deden de  Hr. Ms. Evertsen (drie keer) en Hr. Ms. De Ruyter mee aan de missie. De Evertsen is sinds eind december weer terug in Nederland. Dat fregat had dertien Somalische piraten in de kraag gevat, maar moest die weer vrijlaten. Geen enkel land in de regio was bereid de piraten op te vangen. De piraten hebben twee weken op de Evertsen vastgezeten.

Verkiezing: Finale FOK!sportmoment van het jaar

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2009. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het 'Sportmoment van het Jaar 2009' is. Door middel van een verkiezing zal worden bepaald wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2009 is geweest.

FINALE
Na ruim drie weken van voorrondes is het zover. Vanaf vandaag kunnen jullie bepalen wat het FOK!Sportmoment van het jaar 2009 wordt. Een korte beschrijving van de zes finalisten uit de verschillende categorieën staan hieronder evenals een uitleg van hoe gestemd kan worden.

De Finalisten

Terugkeer Lance Armstrong in peloton (Wielrennen)
In 2009 maakte Lance Armstrong zijn comeback in het wielerpeloton. In 2005 had de Texaan met een zevende Tourzege afscheid genomen, maar het begon toch weer te kriebelen. Hij brak in de Ronde van de Algarve zijn sleutelbeen, maar eindigde later toch nog als twaalfde in de Giro d’Italia. In ‘zijn’ Tour de France werd de Amerikaan derde, waarmee hij zijn indrukwekkende comeback beloonde.

Barcelona wint zes prijzen in één jaar (Voetbal)
2009 was het jaar van Barcelona. De Catalaanse club won onder leiding van trainer Josep Guardiola alles wat er te winnen viel. In Spanje won de club naast de landstitel ook de beker en de Super Cup. In Europa veroverde het team de Champions League en werd ook de Europese Super Cup gewonnen. Als toetje won de club van onder andere Lionel Messi ook nog de Wereldbeker.

Wereldrecords Shani Davis op 1.000 en 1.500 meter (Schaatsen)
Begin 2009 had Shani Davis voor het eerst de wereldtitel sprint veroverd. Hij kon deze vorm doortrekken naar het wereldbekerweekend in Salt Lake City in maart. Op de 1.500 meter door hij als eerste onder de 1.42 en zette 1.41,80 op de klok, een tijd die hij in december aanscherpte naar 1.41,04. Op de 1.000 meter zag hij Trevor Marsicano als eerste onder de 1.07,00 duiken. Dit inspireerde Davis en zette niet veel later een geweldige 1.06,42 neer.

Duel Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op circuit Barcelona (Auto/motorsport)
Tijdens de Moto GP grand prix in Barcelona vechten Valentino Rossi en Jorge Lorenzo in de laatste ronden een verbeten duel uit. De teamgenoten van Yamaha gaven elkaar geen duimbreed toe en vochten elke bocht om de eerste positie. Bij het ingaan van de laatste bochtenserie leek Lorenzo zeker van de zege. Rossi plaatste echter een onmogelijke inhaalmanoeuvre in de laatste bocht en eiste op die manier de zege op. De Italiaan werd later in het jaar ook wereldkampioen.

Finale Wimbledon Roger Federer vs Andy Roddick, Federer wint 15e grand slam (Tennis)
Op Roland Garros kwam voor Federer echter de ommekeer, na een tot dusver tegenvallend jaar; hij won het toernooi voor het eerst waardoor hij zijn ‘grand slam’ vervolledigde. Op Wimbledon kon hij de eerste tennisser worden met 15 grand slams op zijn naam. Mede door afwezigheid van Nadal won de inmiddels weer nummer één van de wereld in een epische vier uur durende finale van Andy Roddick; 5-7, 7-6, 7-6, 3-6 en 16-14.

Fenomenale wereldrecords Usain Bolt op 100 en 200m (Overige sporten)
Usain Bolt had in 2008 op de Olympische Spelen de wereldrecords op de 100 en 200 meter al verbeterd. Maar de Jamaicaan dacht dat hij nog sneller kon en liet dit ook zien tijdens het wereldkampioenschap in Berlijn. Op de 100 meter haalde hij liefst 0,11 van zijn oude toptijd af en zette het wereldrecord op 9,59 seconden. Ook op de 200 meter een paar dagen later scherpte hij zijn record aan met 0,11. Met 19,19 seconden deklasseerde hij de concurrentie.

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het FOK!Sportmoment van het jaar 2009 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Er kan alleen worden gestemd op de zes voorgeselecteerde berichten.

Stem en win!
Onder alle stemmers (mits ze een volledige top drie plaatsen) worden drie exclusieve FOK!shirts verloot. Het enige wat je dus moet doen om mee te dingen naar deze geweldige prijs is in de comments een top drie van je favoriete momenten te plaatsen.


De finale loopt tot en met donderdagavond 28 januari 20:00

Gevangene korte tijd ontsnapt

Een ontsnapte gevangene heeft vandaag maar heel korte tijd van zijn zojuist herwonnen vrijheid kunnen genieten. De man wist vandaag rond 13.30 uur te ontsnappen uit een gevangenis aan de Stevensbeekseweg in het Brabantse Overloon. Hij werd na een halfuur echter alweer in de kraag gevat, zo heeft de politie bekendgemaakt.

De politie verstuurde onmiddellijk een sms-alert nadat werd gemeld dat de gevangene was ontsnapt. Ook speurden agenten het gebied af. De man kon dankzij het duidelijk opgegeven signalement en de inzet van de agenten binnen dertig minuten worden gevonden. Hij werd te voet achtervolgd en in een bosgebied vlak bij de gevangenis in zijn nekvel gegrepen.

'Leers verzekerde zich van wachtgeld voor vertrek'

Gerd Leers heeft voordat hij opstapte als burgemeester van Maastricht zich ervan verzekerd dat hij gebruik kon maken van de wachtgeldregeling van de gemeente. Vlak voordat hij zijn ontslag bekendmaakte hebben de fractievoorzitters in een vertrouwelijk beraad met Leers afgesproken dat zijn vertrek geen nadelige gevolgen zou mogen hebben. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van een verslag van dit beraad.

Als de gemeenteraad een burgemeester wegstuurt kan hij automatisch aanspraak maken op wachtgeld. Omdat Leers zelf opstapte, zou minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) hiermee moeten instemmen. Om dit te omzeilen riep Leers vlak voor hij de handdoek in de ring gooide alle fractievoorzitters bijeen tijdens een schorsing van het debat op 13 januari.

Afgesproken werd dat Leers 'in rechtspositionele en financiële zin dezelfde voorzieningen zal genieten' als wanneer de raad het vertrouwen in hem zou opzeggen. Tot zijn pensioen heeft de CDA'er recht op een uitkering van de gemeente. NRC meldt dat dit Maastricht naar schatting maximaal 750 duizend euro kan kosten. Als Leers ander werk vindt, wordt dat salaris in mindering gebracht op zijn wachtgeld.

Leers kwam onder vuur te liggen nadat was gebleken dat hij zijn positie als burgemeester had misbruikt. Hij kocht in 2006 een vakantievilla in Bulgarije, maar toen het project mislukte probeerde hij zijn geld terug te krijgen door zijn invloed als burgemeester aan te wenden. Hij zegt zelf getracht te hebben zakelijk en privé te scheiden.

Mutu wederom betrapt op gebruik verboden middel

Voetballer Adrian Mutu is wederom op het gebruik van een verboden middel betrapt. Op 10 januari, na afloop van de wedstrijd van Fiorentina tegen Bari, heeft de Roemeen een positief plasje ingeleverd.

Het Italiaans olympisch comité meldt dat het om sibutramine gaat. Dit middel wordt door mensen gebruikt als ze willen afvallen. De 31-jarige Mutu hangt nu een schorsing van vier jaar boven het hoofd.

Mutu werd in oktober 2004 op het gebruik van cocaïne betrapt. Chelsea stuurde hem toen de laan uit en eist nog altijd een bedrag van 17 miljoen euro van de Roemeen. Dit omdat de Engelse club bijna niets terugkreeg van de aan Parma betaalde transfersom van 24 miljoen euro. 

'Maan is ontstaan door nucleaire explosie'

Nederlandse wetenschappers denken dat de maan is ontstaan door een explosie in de mantel van de aarde. Tot nu toe geloofden wetenschappers dat de maan is ontstaan door een botsing van een object met de aarde.

Er werd alleen niet genoeg bewijs gevonden op de maan. Volgens deze theorie zou de maan uit materie van het inslagobject bestaan, terwijl de maan qua compositie identiek is aan de aarde.

Een hypothese is dat de aarde en de maan begonnen als een snel om haar as draaiende massa van gesmolten steen. De zwaartekracht was iets krachtiger dan de centrifugale krachten. Zelfs een kleine stoot was voldoende om materie in de ruimte te werpen, zoals misschien met onze maan is gebeurd. De hypothese werd in 1879 bedacht door George Darwin, de zoon van Charles Darwin. Wetenschappers deden 130 jaar lang niets met de theorie, omdat ze niet konden bedenken welke energiebron een klodder ter grootte van de maan in de ruimte zou kunnen gooien.

Wetenschappers Rob de Meijer (Universiteit van Wes-Kaapland) en Wim van Westrenen (Vrije Universiteit van Amsterdam) weten mogelijk het antwoord. De centrifugale krachten zorgden ervoor dat zware elementen, zoals thorium en uranium, rond de evenaar en op de grens van de mantel en de kern kwamen te zitten. Als de concentraties van deze radioactieve elementen hoog genoeg waren, zou dit kunnen leiden tot een nucleaire kernreactie met een nucleaire explosie als gevolg.

Recordjaar levert Barcelona miljoenenwinst op

FC Barcelona hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over zijn financiële situatie. De Spaanse club sloot 2009 af met een winst van acht miljoen euro.

Tussen juli en december harkte Barcelona 222,8 miljoen aan inkomsten binnen. Twintig procent meer dan in dezelfde periode van 2008. De club verdiende het meest door het sluiten van sponsordeals en het winnen van toernooien.

Trainer Pep Guardiola leidde Barcelona in het vorige seizoen naar een ongekende prestatie door zes prijzen binnen te slepen. De club won de Champions League, de landstitel, de Copa del Rey, de Europese en Spaanse Supercup en het WK voor clubteams.

Gemeenten te zuinig met huisvesting scholen

Gemeenten hebben vorig jaar driehonderd miljoen euro, dat was bestemd voor schoolhuisvesting, niet uitgegeven, grofweg een vijfde van hun budget hiervoor. Dat leidt tot achterstallig onderhoud of tot noodinvesteringen door scholen zelf, blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Hierdoor worden scholen gedwongen geld dat is bedoeld voor onderwijs in stenen te investeren. Dat is onwenselijk en niet toegestaan, stelt de Aob. Veel scholen hebben last van een slecht binnenklimaat en moeten volgens de bond onderwijs geven in afgekeurde barakken of te kleine lokalen. "Een leerling heeft recht op een goede les in een prettig lokaal, niet een van beiden", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Het kabinet vindt ook dat gemeenten meer inzicht moeten geven in het geld dat zij uitgeven aan onderwijshuisvesting, schrijven de staatssecretarissen van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en Sharon Dijksma (PvdA) vandaag in antwoord op Kamervragen van D66. Nog dit jaar wordt nader onderzocht of sprake is van onderbesteding. Uit onderzoek in 2009 bleek al dat gemeenten meer geld voor onderwijshuisvesting krijgen dan ze uitgeven. De uitkomsten van het nieuwe onderzoek worden later dit jaar verwacht.

Gemeenten houden dus de hand op de knip, maar uit het onderzoek van de AOb blijkt dat er ook enkele gemeenten zijn die juist extra bijleggen. Zo gaven de gemeenten Littenseradiel en Werkendam twee keer meer uit aan scholen dan het bedrag dat ze van het rijk hebben gekregen.

De bond heeft vandaag de site hoegulismijngemeente.nl online gezet, waarop te zien is in welke gemeenten geld blijft liggen. Dit moet een aanzet geven tot een grootscheepse opknapronde van schoolgebouwen. "Scholen, gemeenten en het rijk moeten stoppen elkaar de schuld te geven van achterstallig onderhoud", vindt Dresscher. "Het probleem ligt op tafel, wij willen dat het opgelost wordt."

Overigens potten ook scholen geld op. In 2008 ging het om 130 miljoen euro, liet het ministerie van Onderwijs eerder deze week weten. Bij basisscholen bleef zestig miljoen euro liggen en in het voortgezet onderwijs werd zeventig miljoen euro niet besteed. Gezamenlijk hebben ze inmiddels ruim vier miljard aan eigen vermogen opgebouwd. De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt of hierbij geen regels worden overtreden.

Battlefield Bad Company 2 demo te downloaden

De demo van Battlefield Bad Company 2 is vanaf vandaag te downloaden voor de Xbox 360. Deze demo zou eerst pas op 4 februari komen, maar is toch vanaf vandaag te downloaden.

Battlefield Bad Company 2 draait om grootschalige oorloguitvoeringen, waarin men gebruik kan maken van tanks, helikopters en nog meer voertuigen. Ook in dit deel kan alles weer kapot. Ramen, muren en zelfs hele huizen zijn geen probleem voor de mannen van de 'Bad Company', zolang je de juiste equipment hebt kan alles kapot.

Battlefield Bad Company 2 komt 5 maart uit voor de Xbox 360, PC en de PlayStation 3.

Bad Company 2

 

Geen licentie voor Vogondy

Het lijkt erop dat Nicolas Vogondy moet vrezen voor het einde van zijn wielercarrière. De renner van Bbox Bouygues Télécom heeft last van hartritmestoornissen en daarom wil de Franse wielerbond hem geen licentie geven.

Bij Vogondy, nationaal kampioen in 2002 en 2008, zijn tijdens inspanningstesten in de voorbereiding op het seizoen hartritmestoornissen vastgesteld. Komende maand zal hij worden herkeurd.

"Ik maak me toch een beetje zorgen en ben zelfs teleurgesteld. Ik wilde een goede start maken bij Bouygues," aldus Vogondy tegenover Sporza. Zijn werkgever laat hem niet vallen. "We doen er alles aan opdat hij in de toekomst daar geen last meer van heeft bij testen," aldus een woordvoerder van de wielerploeg.

Evans mikt op Giro podium

Wereldkampioen Cadel Evans is van plan om dit jaar zijn wereldkampioenstrui te gaan tonen in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France. Tijdens de ploegenpresentatie van zijn nieuwe ploeg BMC liet Evans weten dat hij in de Giro op het podium mikt. De Giro start op 8 mei in Amsterdam.

"Het bevalt mij wel om twee grote rondes achter elkaar te koersen, kijk maar naar de resultaten in het verleden," aldus Evans. "Ik presteerde vaak uitstekend in de Vuelta na een optreden in de Tour. In het verleden piekte ik vaak in april, nu zal dat een maand later zijn. Er zijn een paar 'mammoetetappes' in de Giro, die boezemen mij geen angst in."

Red 5 Studios in de problemen

Het gaat niet goed met Red 5 Studios. Volgens de laatste berichten heeft de ontwikkelaar een groot deel van het personeel de zak gegeven. Het bedrijf dat in 2005 werd opgericht door ex-Blizzard medewerkers Mark Kern, William Petras en Taewon Yun, zou nog maar dertig werknemers tellen.

In 2008 bestond de "The Tribe" nog uit honderd man. Volgens de officiële website staat het aantal nu op 65 werknemers, na de laatste ontslagen is het team gekrompen tot slecht dertig leden. Anonieme bronnen vertelden dat Red 5 bijna failliet was, maar de Chinese MMO uitgever The9 zou het bedrijf uit de brand hebben geholpen.

Red 5 werkte aan een futuristische MMOFPS, of wie die ooit zien is nog maar de vraag. Na de ontslagen is het project voorlopig stop gezet. Momenteel zou het team van Red 5 Studios zich richten op een nieuw project gericht op de Chinese markt.

Totale Nintendo Wii en DS verkoopcijfers

Benieuwd hoeveel consoles en handhelds Nintendo in totaal verscheept heeft in de vorm van de Wii en de DS? Nintendo heeft de totaalcijfers bekendgemaakt en dit gaat dus over de totale aantallen over de gehele periode dat de systemen beschikbaar zijn. In totaal:

  • Wii: 67 miljoen
  • DS (alle varianten bij elkaar): 125 miljoen

Als we dit verdelen in regios is het als volgt verdeeld:

- America:

Wii: 32 miljoen

DS: 45 miljoen

- Japan:

Wii: 9,7 miljoen

DS: 29,9 miljoen

Overig (Europa en de rest van de wereld)

Wii: 25,7 miljoen

DS: 50 miljoen

 

Qua aantallen games is dit verschil een stuk kleiner. Er zijn in totaal 510 miljoen Wii-games verscheept en 688 miljoen DS-games.

Opvallend gepimpte auto gejat

De politie in Noord-Brabant is op zoek naar een opvallende gestolen auto. De gisternacht in Schijndel gestolen auto is makkelijk te herkennen. De politie hoopt dat iemand de paarse Volkswagen Golf 3 VR6 met goudkleurige velgen en een tekening op de motorkap heeft zien rijden.

De gepimpte auto werd aan het begin van de nacht gestolen van de Baselaarshoef. Mensen die de auto na dat moment nog hebben gezien, wordt gevraagd de politie te bellen.

Gepimpte Golf
De gestolen auto (Foto: Novum)

Radioshack twijfelt over deelname Ronde van ItaliŽ

Wielermagazine meldt dat Team RadioShack nog niet zeker weet of het dit jaar zal deelnemen aan de Ronde van Italië.

Ploegmanager Johan Bruyneel meldt dat het team nog in onderhandeling is met de organisatie. Het probleem voor RadioShack is dat de Ronde van Californië gelijktijdig wordt verreden en er dus voor de Giro geen mannen zijn voor het klassement. “Voor RadioShack is de gelijktijdig met de Giro verreden Tour of California sponsortechnisch nu eenmaal veel belangrijker en daarom zullen we onze beste mannen daar naar toe sturen," aldus Bruyneel.

Gewonden bij overval Tilburg

Een Duitser heeft vanochtend ernstig hoofdletsel opgelopen bij een gewapende overval op een bedrijf in een woning in Tilburg. Twee van zijn landgenoten raakten lichtgewond. Bij de overval is geschoten, maar de politie wil niet zeggen of de verwondingen het gevolg zijn van de schietpartij. Er is nog niemand aangehouden.

De drie slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ze maakten deel uit van een groep van vijf Duitsers die zaken kwamen doen in het pand aan de Goirkestraat. Een politiewoordvoerder wil nog niet onthullen om wat voor soort zaken het gaat. De vijf renden naar buiten na de overval, wat volgens de politie voor een erg onoverzichtelijke situatie zorgde.

Omdat niet werd uitgesloten dat er nog een overvaller in het pand aanwezig was, werd een arrestatieteam ingeschakeld, maar er werd niemand aangetroffen. De politie heeft het busje van de Duitsers in beslag genomen voor onderzoek en is bezig het pand op sporen te onderzoeken.

Noodlijdend Portsmouth moet website uit de lucht halen

Portsmouth heeft al geruime tijd te kampen met betalingsproblemen. De noodlijdende club uit de Premier League heeft nu ook de officiële website uit de lucht gehaald. Portsmouth kan namelijk niet meer aan de betalingsverplichtingen tegenover de provider voldoen.

"Onze website ligt plat, omdat de club tekort geschoten is in de betalingsverplichtingen met onze provider," aldus een woordvoerder van de club tegenover Sky Sports.

Fifa World Cup 2010 South Africa officieel aangekondigd

Al leek het er al aan te komen, is het door EA nu officieel aangekondigd. Fifa World Cup 2010 South Africa komt eraan voor de Wii, PSP, PlayStation 3 en de Xbox 360. Dit spel komt wereldwijd tegelijk uit op 27 april.

In dit deel van de Fifa-serie richt het zich volledig op het komende WK. Dit is vooral te zien aan de sfeer die het spel uit, hier heeft EA extra aan gewerkt. Zo zijn de supporters nu grafisch mooi, en zijn ze gekleed alsof ze echt bij het WK zitten. Verwacht dus veel oranje leeuwen en klompen. Ook zijn de graphics iets geupdate, zodat het er wat mooier uit ziet. In dit deel is het mogelijk om uit een van de 32 teams on- en offline het wereldkampioenschap te gaan veroveren. De Wii versie krijgt een cartoony look en een extra game mode waarin je je eigen 'Dream-team' maakt en hiermee aan de slag kan gaan.

Fifa

Fifa

Fifa

Fifa 

Latenightshow voor Wesselink en De Leeuw

Paul de Leeuw en Filemon Wesselink zijn bezig met de voorbereidingen voor een nieuw gezamenlijk latenightprogramma. Het gaat om een samenwerking tussen de Vara en BNN, laat een woordvoerder van de jongerenomroep weten.

Vanaf september zullen de twee presentatoren op humoristische wijze nieuws en actualiteiten brengen. Paul de Leeuw gaf eerder in een interview met het AD al aan graag samen te willen werken met Filemon Wesselink. "De grootste verrassing van 'Ranking the Stars' vond ik Filemon Wesselink. Ik kende hem nauwelijks, maar heb BNN gezegd dat ik graag een programma met hem wil presenteren. Ontzettend leuke jongen."

Eerder presenteerden de twee al samen een speciale uitzending van 'Spuiten en Slikken', tijdens een 'gay night' van BNN.

DTM sluit seizoen af in Shanghai

Het DTM-seizoen 2010 zal afsluiten met een stratenrace in Shanghai, zo maakte de organisatie van de raceklasse vandaag bekend. Enkele maanden geleden ontstond al het plan om in de Chinese stad te gaan racen, maar toen was er nog geen sprake van dat de race mee zou tellen voor het kampioenschap.

Doordat Dijon de organisatie voor dit jaar niet rond kreeg ontstond er ruimte op de kalender voor de race. De deal is nog niet helemaal rond, maar een datum is al geprikt: 31 oktober. Dit is twee weken na de tweede wedstrijd op Hockenheim dat vanaf het jaar 2000 de laatste race van het seizoen organiseerde.

Helemaal nieuw is Shanghai niet voor de DTM. In 2004 werd er al een race in de straten georganiseerd voor de DMT-bolides, maar deze telde niet mee voor het kampioenschap. Gary Paffett was destijds de winnaar.

De volledige kalender:

Datum Circuit Land
25 april Hockenheim Duitsland
23 mei Valencia Spanje
6 juni Lausitz Duitsland
4 juli Norisring Duitsland
8 augustus Nürburgring Duitsland
22 augustus Zandvoort Nederland
5 september Brands Hatch Groot-Brittannië
19 september Oschersleben Duitsland
17 oktober Hockenheim Duitsland
31 oktober Shanghai China

Nokia boekt 65 procent winststijging

Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, heeft in het vierde kwartaal van 2009 de nettowinst met 65% zien toenemen, dankzij verbeterde operationele marges. De winststijging kwam ook hoger uit dan analisten hadden verwacht. Het Finse concern handhaafde daarnaast de belangrijkste doelstellingen voor 2010.

Nokia rapporteerde vandaag een nettowinst over de afgelopen drie maanden van EUR 948 miljoen, vergeleken met een winst van EUR 576 miljoen een jaar eerder. Per aandeel kwam de winst uit op EUR0,26, tegen een winst van EUR0,15 een jaar geleden. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van EUR 620 miljoen en een winst per aandeel van EUR 0,19.

De omzet daalde met 5,3% naar EUR 12 miljard, terwijl analisten uitgingen van EUR 11,1 miljard. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de omzet EUR 12,67 miljard. Ten opzichte van het derde kwartaal 2009 klom de omzet met 22,2%. Tegen constante wisselkoersen daalde de omzet op jaarbasis met 4%.

De omzet van de divisie mobiele telefoons nam licht toe met 0,5% tot EUR 8,2 miljard. Het concern behaalde in het vierde kwartaal een operationele marge exclusief buitengewone items van 12,3%, tegen 9,8% een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2009 bedroeg de operationele marge 7,6%. De operationele marge van de divisie mobiele telefoons klom tot 14,9%, van 9,4%, terwijl analisten rekenden op een marge van 12,4%.

De gemiddelde verkoopprijs steeg op kwartaalbasis tot EUR 63,00, van EUR 62,00 in het derde kwartaal 2009. In het vierde kwartaal van 2008 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs nog EUR71,00. Nokia verkocht in het vierde kwartaal 126,9 miljoen telefoons, 12% meer dan in het vierde kwartaal van 2008 en 17% meer dan in het derde kwartaal van 2009.

Het marktaandeel van Nokia bedroeg in de voorbije drie maanden 39%, tegen 37% een jaar geleden en 38% in het derde kwartaal van 2009. Over het gehele jaar bedroeg het marktaandeel 38%, tegen 39% in 2008.

Voor het eerste kwartaal verwacht Nokia dat de omzet van de divisie mobiele telefoons tussen de EUR 6,5 miljard en EUR 7,0 miljard zal uitkomen. De operationele marge van de divisie zal daarbij aan de onderkant van de jaardoelstelling van 12% tot 14% liggen. Daarnaast handhaaft de grootste mobieltjesmaker ter wereld de verwachting dat het volume in de mobiele telefoonmarkt in 2010 met zo'n 10% zal toenemen ten opzichte van 2009. Nokia streeft ernaar om in 2010 het marktaandeel gemeten in volumes gelijk te houden ten opzichte van 2009.

Het aandeel Nokia noteert op de Finse beurs zo'n 10% hoger op EUR 9,92, na publicatie van de kwartaalcijfers.

Nominaties 'Big Brother Awards' bekend

De nominaties voor de 'Big Brother Awards' zijn bekend! Deze awards worden uitgedeeld aan verschillende onderwerpen die de privacy het sterkst hebben geschonden in de afgelopen tijd. De categorieën waar aan mee kan worden gedaan zijn: overheid, voorstellen, bedrijven en personen. Dit heeft voor 2009 een twaalftal genomineerden opgeleverd.

In de categorie overheid zijn de volgende zaken genomineerd; de DNA-databank voor kinderen: een genetisch strafblad voor jeugdzondes, de Paspoortwet: wat elke burger bij voorbaat verdachte maakt, het CIOT: het telefoonboek van de Nederlandse opsporingsdiensten. Klik hier voor een uitleg over de bovenstaande genomineerden. 

In de categorie bedrijven zijn genomineerd: online quizbedrijf Advance Concepts: voor zijn illegale verzamelpraktijken, Albert Heijn: voor zijn test met een biometrische databank voor koopjesdoeleinden en T-Mobile en Vodafone: voor het onverplicht doorsluizen van smsjes naar opsporingsdiensten.

In de categorie voorstellen zijn genomineerd: het downloadverbod: vanwege het controleren van het internetgebruik van een paar miljoen Nederlandse internetgebruikers, de mobiele naaktscanners: van de politie omdat iedereen hiermee in zijn hemd wordt gezet en het INDECT-project: een Orwelliaans informatiesysteem voor de observatie van burgers.

In de categorie personen zijn genomineerd: minister ter Horst: om haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat, minister Klink vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het EPD en korpschef Frans Heeres om de inzet van militaire spionagevliegtuigjes tegen gewone burgers.

Daarnaast kan er ook nog gestemd worden voor de publieksprijs. De publieksprijs is voor de kandidaat die de privacy het meeste schendt. Als men bijvoorbeeld vindt dat het downloadverbod zeker een Big Brother Award moet krijgen, kan er hier op de poll gestemd worden. De winnaars zullen op 5 februari aanstaande bekend worden gemaakt op het speciale Awardsgala. Daar zal ook de winnaar van de Winston-award bekend worden gemaakt. Deze persoon heeft zich in positieve zin ingezet voor de bescherming van privacy. Klik hier om meer informatie over de genomineerde onderwerpen te lezen. 

Loeb: "RšikkŲnen zal het goed gaan doen"

Rallywereldkampioen Sébastien Loeb denkt dat Kimi Räikkönen het in het World Rally Championship goed zal gaan doen. De Fin maakte afgelopen winter de overstap van het Formule 1-team van Ferrari naar de rallysport, waar hij een contract tekende bij het Citroën Junior Team. Loeb is van mening dat The Iceman de snelheid heeft om het goed te gaan doen.

Het rallydebuut voor het Franse merk zal Räikkönen dit weekend maken in de Arctic Rally in Finland. Hij zal daar samen met tweede rijder bij het hoofdteam van Citroën Daniel Sordo in actie komen. "Het is van te voren heel lastig te zeggen hoe hij het zal gaan doen," zei Loeb. "Afgaande op wat hij vorig jaar in de Rally van Finland deed, kwam hij erg dicht in de buurt van het tempo van de Groep N-wagens, wat erg goed is. Je kunt duidelijk zien dat hij een auto kan besturen, hij is zonder twijfel een goede coureur."

Räikkönen heeft in Finland al enkele dagen met de C4 kunnen testen. De Fin zal dit jaar wederom co-rijder Kaj Lindström naast zich krijgen. In Rovaniemi kan hij onder rally-omstandigheden met dezelfde crew gaan samenwerken als waar hij de rest van het seizoen de hulp van zal gaan krijgen.

Black Eyed Peas aangeklaagd wegens plagiaat

De Black Eyed Peas-hit 'Boom Boom Pow' is gestolen. Dat beweert althans het duo Phoenix Phenom en Manfred Mohr, dat vindt dat de hit te veel op hun 'Boom Dynamite' lijkt. Het hiphopduo heeft de vier leden van de Black Eyed Peas individueel en als groep aangeklaagd, schrijft hiphopsite Hiphop Wired.

Het duo stelt dat het pakkende riedeltje uit 'Boom Boom Pow' vrijwel identiek is aan dat van 'Boom Dynamite'. Het ritme en zelfs de tekst zouden overeenkomen. Phoenix Phenom en Manfred Mohr eisen een schadevergoeding. Onbekend is welk bedrag ze willen. Daarnaast eist het duo een deel van de winst van 'Boom Boom Pow' op.

The Black Eyed Peas scoorden vorig jaar een monsterhit met het nummer, de eerste single van hun nieuwe album 'The E.N.D'. 'Boom Boom Pow' was de eerste nummer 1-hit voor de Peas in de Verenigde Staten, in Nederland kwam het liedje niet verder dan de vierde plek. 'Boom Boom Pow' is in de race voor de Grammy voor Beste Danceplaat. De Grammy Awards worden aanstaande zondag uitgereikt.

Wederom aangifte tegen Boere

Nabestaanden van slachtoffers van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere (88) hebben bij het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Dortmund aangifte tegen de oud SS-er gedaan. Ze beschuldigen Boere van zevenvoudige moord, zo hebben de advocaten van de nabestaanden vandaag laten weten.

Boere staat momenteel in Aken al terecht voor de moord in 1944 op de Bredase apotheker Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters. De Nederlander deed dat destijds als korporaal van een speciale eenheid van de SS in Nederland als vergelding voor aanslagen, gepleegd door het verzet.

Opbrengst HaÔti boven honderd miljoen

De actie voor Haïti heeft inmiddels al meer dan honderd miljoen euro opgeleverd. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) laten vandaag weten dat inmiddels 100,6 miljoen euro op giro 555 is gestort. De nationale actie voor het door een zware aardbeving getroffen land loopt nog door tot en met 26 februari.

De teller bleef na de gezamenlijke uitzending van NOS, RTL en SBS van vorige week steken op 83,4 miljoen euro, waarvan de helft werd bijgedragen door het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Zo'n 185 duizend Nederlanders die die avond werden doorverbonden met een antwoordapparaat, zijn afgelopen week 'massaal' teruggebeld.

De hulporganisaties besteden het bedrag in de komende drie tot vijf jaar, maar geven aan dat de totale omvang van het werk nog niet in beeld is gebracht. Op dit moment is het vooral noodhulp wat de klok slaat.

Afghanistan-conferentie in Londen van start

De grote wereldmachten zijn vandaag in Londen begonnen aan een conferentie over de toekomst van Afghanistan. Het is de bedoeling dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land uiteindelijk geheel wordt overgedragen aan Afghaanse troepen en verder moeten banen en huizen het voor Taliban-strijders aanlokkelijk maken te strijd op te geven.

De Afghaanse president Hamid Karzai verwelkomde afgevaardigden uit ongeveer zeventig landen en instituten in Londen, onder wie de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen.

De Britse premier Gordon Brown zei dat op de conferentie een doel zal worden gesteld voor uitbreiding van de Afghaanse troepenmacht tot ruim honderdzeventigduizend man in oktober 2011. Het aantal politiemensen moet tegen die tijd zijn toegenomen tot meer dan honderddertigduizend.

Karzai hoopt dat de Afghaanse regering in 2015 de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid in alle 34 Afghaanse provincies kan overnemen. Hij zei daarbij wel ervan uit te gaan dat buitenlandse troepen nog zeker een decennium in zijn land aanwezig blijven.

De internationale gemeenschap is bereid zeker vijfhonderd miljoen dollar ter beschikking te stellen van Karzai's programma voor de wederopbouw van Afghanistan, maar dan moet dat geld wel worden aangewend voor het scheppen van banen bij politie en leger of in de landbouw en huizenbouw.

De Amerikaanse speciale gezant voor Afghanistan, Richard Holbrooke, liet weten dat veel strijders in de lagere rangen van de Taliban niet zozeer worden gemotiveerd door ideologie of religie, maar door financiën. Het zou dus mogelijk moeten zijn deze strijders te bewegen de strijd op te geven in ruil voor werk en woningen. Hogere figuren binnen de Taliban zijn minder eenvoudig te vermurwen, maar Karzai zei te hopen dat ook de leiders uiteindelijk overgehaald kunnen worden om de strijdbijl te begraven. Sommige leiders zouden bijvoorbeeld bij het politieke proces betrokken kunnen worden.

[Upd] OM dagvaardt Alberto Stegeman

Het Openbaar Ministerie dagvaardt Alberto Stegeman vanwege een undercoveractie op Schiphol. Stegeman heeft een KLM-toegangspas nagemaakt en rondgelopen op verboden terrein. Het OM ziet hierin aanleiding om de programmamaker voor de rechter te slepen.

Stegeman en een collega wilden met hun actie aantonen dat de beveiliging op Schiphol zo lek is als een mandje. Ze wisten door te dringen tot het regeringsvliegtuig.

Het parket in Haarlem biedt Stegeman een schikking aan van 2.500 euro, waarmee de zaak kan worden afgedaan. Stegeman weigert: "Ik heb dit als journalist gedaan, niet als terrorist! De staat heeft zijn voordeel ermee kunnen doen. Ze hebben de rampzalige bewaking eindelijk eens kunnen aanpakken."

Update 13.14 uur
Alberto Stegeman heeft van Justitie een boete van 1.500 euro gekregen voor zijn undercoveractie. Zijn medewerker kreeg een boete van 1.000 euro opgelegd. Stegeman vervalste onder meer een toegangspas van een KLM-medewerker, die inmiddels is ontslagen. De boete is opgelegd omdat de strafbare feiten zwaarder wegen dan het journalistieke belang, zo licht het OM toe.

Militair vliegtuig stort neer in Filipijnen

Een militair vliegtuig is vandaag neergestort in een woonwijk in het zuiden van de Filipijnen. Een commandant van de luchtmacht en zeven andere inzittenden kwamen om het leven. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger gezegd. Op de grond raakten twee personen gewond.

Het tweemotorige vliegtuig, in 1976 gekocht van Australië, stortte kort na te zijn opgestegen neer op drie woningen en vloog in brand. De oorzaak van het ongeval was niet direct bekend.

'Alleen KNMI mag waarschuwen voor slecht weer'

De ANWB en de VerkeersInformatieDienst zouden geen weerwaarschuwingen moeten geven. Het KNMI is de enige instantie die dit zou mogen doen. Dat vinden Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Charlie Aptroot (VVD), die zich ergeren aan de vele organisaties die weggebruikers waarschuwen voor sneeuw, gladheid en onweer. "Mensen zien door de bomen het bos niet meer", vindt Aptroot.

Gisterochtend waarschuwde de VerkeersInformatieDienst mensen om op tijd naar huis te gaan, vanwege sneeuw en ijzel die vanaf 15.00 uur het land binnen zou trekken. De ANWB adviseerde 'de actuele situatie op de wegen in de gaten te houden'. Afgezien van het noordoosten van het land, waar het glad was, bleek het mee te vallen met de verkeersoverlast.

Joop Atsma, die eerder al pleitte voor een betere coördinatie van het weeralarm, is fel gekant tegen 'al deze willekeurige waarschuwingen en weeralarmen'. "Het KNMI is ervoor aangesteld, anderen moeten zich hier niet mee bemoeien. Dat leidt tot mislukkingen."

Het CDA-Kamerlid vindt dat media ook een verantwoordelijkheid hebben. "Er is altijd wel een verkeersorganisatie of meteoclub te vinden die mensen wil waarschuwen. Dit zorgt voor verwarring en is slecht voor de economie en de maatschappij."

Volgens Aptroot nemen Nederlanders de waarschuwingen niet meer serieus. "Iedereen roept maar wat", vindt hij. "Alleen het KNMI zou waarschuwingen af moeten geven, maar die hebben inmiddels al zo vaak geblunderd dat daar ook niemand meer naar luistert."

De VVD'er vindt dat als de KNMI er niet in slaagt het weer adequaat te voorspellen, een commerciële partij moet worden aangesteld om de weeralarmen af te geven. "Als dit geklungel zo blijft, is de uiterste consequentie dat de stekker dan maar uit het KNMI moet."

Vorige maand paste het KNMI de criteria van het weeralarm nog aan. Alleen als de kans op extreem weer ten minste negentig procent bedraagt, wordt een weeralarm afgekondigd. Ook werd de 'waarschuwing extreem weer' geïntroduceerd. Verder kan het weeralarm regionaal worden afgegeven.

Bovendien werd afgesproken dat het KNMI collega's van commerciële weerbedrijven raadpleegt en overlegt met Rijkswaterstaat, het KLPD en de ANWB voor er een weeralarm wordt afgegeven.

Hebbedingetjes!

Trouwens, bijna iedereen heeft de Inferior Sense Less al in huis. Ik heb al veel verschillende types gezien. En natuurlijk, het behoort niet tot de basisbehoeften van de mens, en een paar maanden geleden had ik er zelfs nog nooit van gehoord. Maar nu hoor ik steeds meer mensen die er eentje hebben aangeschaft. En als ik al die enthousiaste verhalen hoor, dan weet ik het alleen nog maar zekerder: ik moet dat ding hebben!

[AO] Murray verslaat Cilic

Andy Murray is er ingeslaagd als eerste man de finale weten te bereiken tijdens de Australian Open. De als vijfde geplaatste Brit versloeg de als veertiende geplaatste Marin Cilic in vier sets 3-6, 6-4, 6-4, 6-2.

Murray had in de eerste set nog wat moeite met het spel van Cilic en verloor daardoor de eerste set met 6-3. In de tweede set kwam de Schot wat meer in zijn spel en wist uiteindelijk zijn Servische opponent te breken en daarmee de tweede set binnen te halen. In de derde set wist opnieuw Murray een break te forceren en de set met dezelfde cijfers als de vorige set te winnen. In de vierde set was Murray overduidelijk de sterkste en wist de wedstrijd met een dubbele break naar zich toe te trekken (6-2).

[AO] Williamszusjes naar finale dubbelspel

Serena en Venus Williams hebben zich bij de Australian Open geplaatst voor de finale van het dubbelspel. De Amerikaanse zussen versloegen in Melbourne in de halve finale het Amerikaans/Australische duo Lisa Raymond/Rennae Stubbs met 6-3 en 7-6.

De titelverdedigsters in Australië nemen het op tegen het Zimbabwaans/Amerikaans tweetal Cara Black en Liezel Huber. Zij rekenden in hun halve finale af met Het Russisch/Poolse duo Maria Kirilenko/Agnieszka Radwanska. De setstanden in die partij waren 6-1, 1-6 en 6-3.

Bij de mannen gaat de finale van het dubbelspel tussen de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan en het Canadees/Servische tweetal Daniel Nestor en Nenad Zimonjic.

Ordina Open wordt Unicef Open

De Ordina Open, het internationale grastoernooi in Rosmalen, zal vanaf dit jaar de naam Unicef Open dragen. Het is voor het eerst dat een toernooi zich op deze wijze verbindt met een goed doel.

Marcel Hunze, de toernooidirecteur, zegt in een verklaring dat het partnership met Unicef een kans is om de organisatie van het toernooi te combineren met de wens om iets te doen voor de samenleving.

"Het is geweldig dat een van de toernooien op de World Tour mee wil helpen om bewustzijn te creëren voor het verbeteren van het leven van kinderen op de hele wereld," aldus de president van de ATP-spelersraad, Roger Federer.

'Databank kentekens in strijd met wet'

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert dat de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland gescande kentekens te lang bewaren. Volgens de Wet politiegegevens mogen alleen kentekens worden bewaard die een match vormen met het politiebestand.

Kentekens die niet worden herkend door het politiebestand moeten meteen worden vernietigd. "Als de politie no-hits niet direct vernietigt, komt iedere automobilist die over een traject rijdt waar de politie automatische kentekenherkenning toepast als potentiële verdachte in de politiebestanden terecht. Dit is in strijd met de wet en een onrechtmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer."

De politiekorpsen erkennen dat de gegevens langer worden bewaard dan is toegestaan. De korpsen overtreden willens en wetens de wet volgens het CBP. Het College kan eventueel een last onder dwangsom opleggen aan de korpsen.

Analisten minder blij met iPad

Sommige ontwikkelaars mogen dan blij zijn met de iPad, analisten denken daar heel anders over. Analisten Michael Pachter en Jesse Divnich hebben hun mening over het apparaat al gegeven.

De iPad is het nieuwste speeltje van Apple en is gisteren door Steve Jobs gepresenteerd.Deze nieuwste gadget is in de basis een iPhone met een 10" scherm en zonder belfunctionaliteit. In plaats daarvan krijg je de welbekende functies als MP3 afspelen, e-boeken lezen, films kijken en natuurlijk gamen. Tijdens de presentatie van de iPad was al te zien hoe een race-game zou kunnen gaan werken op het apparaat. Toch zijn analisten sceptisch over het gamend vermogen van het apparaat.

Volgens Michael Pachter zal het apparaat vooral door zijn hoge prijs, meer dan $300 minder in smaak gaan vallen bij de gamers.  Volgens hem zullen de games die er op zullen verschijnen ook vooral veel lijken op de games die op dit moment te vinden zijn voor de iPhone en de DS. Later zullen er misschien games van PSP-kwaliteit verschijnen, maar daar blijft het dan ook wel bij.

Reden hiervoor is volgens Jesse Divnich de prijs van de games. Door de lage prijzen van de meeste games in de Apple Store is het niet interessant voor ontwikkelaars om veel tijd en geld te besteden aan de ontwikkeling van games voor het apparaat. Mochten ze toch de gok wagen en serieuze games ontwikkelen dan zullen die games een stuk duurder zijn dan de concurrerende games die vaak al voor 1 á 2 euro te krijgen zijn waardoor ze een stuk minder zullen verkopen en het moeilijk is om winst te maken.

iPad

Woonlasten grote gemeenten stijgen nauwelijks

De grote gemeenten verhogen hun woonlasten dit jaar met gemiddeld 0,6 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is zelfs sprake van een daling. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Coelo onderzocht de gemeentelijke lasten in 37 gemeenten waar in totaal 38 procent van de Nederlandse bevolking woont. Het instituut deed dat in opdracht van het Belastingoverleg Grote Gemeenten (BOGG).

Het is volgens het Coelo onduidelijk waarom de woonlasten maar zo beperkt stijgen. 2010 is een verkiezingsjaar, maar dat waren 2002 en 2006 ook en toen stegen de gemeentelijke lasten veel sterker. Bovendien moeten de gemeenten rekening houden met grote bezuinigingen vanuit de rijksoverheid, aldus de onderzoekers.

Consumentenautoriteit richt pijlen op Hyves

De Consumentenautoriteit (CA) gaat zich richten op commerciële partijen die hun diensten aanbieden via netwerksites als Hyves en Facebook. De waakhond van de belangen van de consument krijgt steeds meer signalen dat daar praktijken plaatsvinden die niet helemaal in haak zijn. Dat zei een woordvoerster van de CA vandaag naar aanleiding van de presentatie van de agenda voor dit en volgend jaar.

"De netwerksites zijn grote kanalen aan het worden waar steeds meer commerciële partijen zich op richten. Wij willen weten wat daar gebeurt", aldus de woordvoerster. Volgens de CA maken commerciële aanbieders dankbaar gebruik van de profielen op die sites om mensen gericht te benaderen en weten mensen die benaderd worden vaak niet dat er een commerciële partij achter zit.

Ook datingsites mogen zich op een toenemende belangstelling van de autoriteit verheugen. "Daar wordt vaak iets beloofd wat mensen vervolgens niet krijgen", zegt de CA. "En daar worden grote bedragen voor neergeteld." Zo worden mensen die op zoek zijn naar een partner gekoppeld aan mensen waarvan het profiel helemaal niet overeenkomt. "Of er komt geen match tot stand, alhoewel dat wel beloofd wordt."

Wonderland blij met de iPad

Nog geen 24 uur geleden maakte een groep ex-medewerkers van Lionhead bekend een nieuwe studio te hebben opgericht getiteld Wonderland Software. Maar er gebeurde gisteren nog iets anders, Steve Jobs presenteerde het nieuwste speeltje van Apple: de iPad. Deze nieuwste gadget is in de basis een iPhone met een 10" scherm en zonder belfunctionaliteit. In plaats daarvan krijg je de welbekende functies als MP3 afspelen, e-boeken lezen, films kijken en natuurlijk gamen.

Tijdens de presentatie van Jobs liet Electronic Arts alvast een versie van Need for Speed zien, die speciaal voor de iPad was ontwikkeld, maar er zijn natuurlijk meer studio's die met het apparaat aan de slag willen. De heren bij Wonderland zien ook wel potentie in. In een gesprek met Gamesindustry.biz zei CEO Matthew Wiggins dat door de krachtigere processor, het grotere scherm en de hogere resolutie er heel wat mogelijk is op de iPad.

Groot verschil met de iPhone volgens Wiggins is dat de iPad niet gemaakt is voor gebruik onderweg, maar dat je er langere tijd mee aan de slag gaat terwijl je stil zit. Het gevolg is dat er dus geen games gemaakt hoeven te worden die een korte en krachtige ervaring bieden, maar juist titels die je wat langer los laten gaan. Toch zal Wonderland niet gelijk meelopen met Apple en op korte termijn nog geen games uitbrengen op de iPad. Volgens Wiggins zijn er genoeg ontwikkelaars die snelle ports gaan uitbrengen om zo snel te profiteren van de nieuwe markt, maar de meeste zullen daar falikant de mist in gaan.

Waar volgens Wiggins absoluut veel mogelijkheden liggen is bij het gebruik van de iPod Touch/iPhone en iPad in combinatie met elkaar. Games kunnen zo ontwikkeld worden dat je je thuis kan vermaken op de iPad, waarna je onderweg via je iPhone het spel gewoon kunt bijhouden.

Wiggins is ook niet bang dat de iPad niet aan zal slaan of dat er gewoonweg geen doelgroep is voor deze nieuwste PC. Hij heeft het volste vertrouwen in Apple en gaat er van uit dat als Apple een nieuw product op de markt brengt, er gedegen onderzoek is gedaan naar het nut van zo'n product. Ook de lage prijs zal volgens Wiggins meehelpen aan het succes. De goedkoopste iPad zal in Amerika voor $499 over de toonbank gaan.

iPad

Meeste trainers niet gepolst voor 'kleedkamerbeelden'

In de papieren versie van Voetbal International geven het CBV (Coaches Betaald Voetbal) en de VVCS aan dat de meeste trainers niet zijn geraadpleegd door Eredivisie Live inzake kleedkamerbeelden.

De betaalzender wilde graag het initiatief nemen en beelden in de kleedkamers van clubs schieten. Na Ajax, AZ, PSV, Feyenoord en FC Twente hebben ook drie grote namen laten weten tegen het initiatief te zijn. Bert van Marwijk, Guus Hiddink en Leo Beenhakker willen geen camera's in de kleedkamers. Gerard Marsman, voorzitter van CBV, spreekt namens de trainers. "Wij voelen ons overvallen door de actie van de clubs om camera's toe te laten. Daarom heb ik een snelle belronde gedaan om te kijken hoe de trainers hierin staan. Het blijkt dat aan de meeste trainers niet eens iets gevraagd is. Van Marwijk, Hiddink en Beenhakker staan niet alleen."

Ook Danny Hesp, preses van VVCS, wil geen camera's in de kleedkamer. "De trainer hoort de baas te zijn in de kleedkamer, maar nu moeten trainers tegen spelers zeggen dat hen ook niets is gevraagd. Hadden clubs dat wel gedaan, dan was het circus er niet gekomen. Kijk, mannen als Martin Jol en Dick Advocaat hebben gezag genoeg om te zeggen: dit gebeurt niet. Maar dat geldt niet voor alle trainers."

Anita en Ed willen niet op YouTube

Hoewel Esmee Denters er wereldberoemd mee is geworden, geloven Anita en Ed niet in de kracht van YouTube. Het zangduo heeft dan ook de clip van hun instanthit Chinees-Indisch restaurant laten verwijderen.

Op YouTube staat dat er auteursrecht is geschonden, aangekaart door de platenmaatschappij. Maar die maatschappij is eigendom van Anita en Ed. Waarom het duo niet op de populaire videosite wil, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Waarschijnlijk konden ze door het succes de boekingen niet meer aan. Gelukkig kunnen we nog van het nummer genieten via GoogleVideo.

KLIK HIER!

Ferrari presenteert de F10

Ferrari heeft vandaag in haar hoofdkwartier in Maranello haar bolide voor het seizoen 2010 gepresenteerd. De F10 zal het team dit seizoen de wereldtitel op moeten gaan leveren. Felipe Massa zal komende maandag op het circuit van Valencia de eerste officiële testkilometers met de auto gaan maken.

De auto is compleet opnieuw ontworpen om maximaal van de nieuwe regels te kunnen profiteren. Zo moet het minimumgewicht van de auto 620 kilo bedragen, de benzinetank groter zijn en is het Kinetic Energy Recovery System vrijwillig uitgebannen. Daarom heeft het team op alle fronten hard gewerkt om na een minder jaar met de F60 met de nieuwe F10 wel succes te boeken.

Opvallend aan de nieuwe auto is de kleurstelling. Door de nieuwe sponsor Santander zijn de voor- en achtervleugel wit gekleurd. De voorvleugel is hoger geworden, terwijl de auto zelf door de grotere benzinetank langer is dan zijn voorgangers. Daarnaast is de volledige achterzijde van de auto aangepakt is om optimaal gebruik te maken van de dubbele diffuser. Tenslotte is ook de motor aangepakt, zodat deze zuiniger is zonder aan kracht in te boeten.

Ferrari F10

Ferrari F10

Ferrari F10

Ferrari F10

Schorsingen voor wapenbezit Arenas en Crittenton

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Gilbert Arenas en Javaris Crittenton van Washington Wizards voor de rest van het seizoen geschorst. Beide spelers hadden wapens in hun kleedkamerkluisje verstopt.

Arenas, die eerder al op non-actief werd gezet, gaf zijn wapenbezit begin januari toe. Volgens eigen zeggen om te voorkomen dat zijn dochtertje er thuis mee ging spelen, maar de echte reden is waarschijnlijk zijn ruzie met Crittenton. Nadat Arenas een pokerspelletje van hem verloor, zouden ze elkaar in de kleedkamer hebben bedreigd met een pistool.

Crittenton en Arenas, die drie keer deel uitmaakte van het NBA All Star-team, ontvangen gedurende hun schorsing geen salaris. Zij missen de laatste vijftig wedstrijden van het seizoen en lopen zo vele duizenden euro's per wedstrijd mis.

Opbrengst ticketverkoop Valencia naar HaÔti

Julio Garcia, circuitdirecteur van Valencia, heeft bekend gemaakt dat de opbrengst van de kaartverkoop voor de eerste tests van het seizoen gedoneerd zal gaan worden aan Haïti, dat onlangs door een zware aardbeving werd getroffen. Fans die volgende week dus naar de tests gaan kijken, steunen dus tegelijk een goed doel.

Garcia verklaarde: "Fans die een ticket kopen om de test in Valencia bij te wonen doen meteen een goede daad en helpen de slachtoffers van een tragedie.".

Formule 1-fans die een kijkje gaan nemen bij de testdagen, staat heel wat te wachten. Zeven van de dertien teams hebben namelijk hun deelname bevestigd. De teams van Ferrari, McLaren, Mercedes GP, Scuderia Toro Rosso, Williams, Sauber en Renault zullen in Valencia hun nieuwe bolides aan het werk zetten.

[AO] Eleveld / Lupescu naar finale dubbel

Justin Eleveld en Jannick Lupescu hebben zich weten te plaatsen voor de finale van het jongens dubbelspel tijdens de Australian Open. De Nederlandse tennistalenten waren in twee sets te sterk voor de Oostenrijkse Jason Kubler en Benjamin Mitchell. Het werd 6-3 en 6-0.

De Nederlandse tennissers zullen het op moeten nemen tegen de Duitsers Kevin Krawietz en Dominik Schulz zij wonnen met 3-6 en 6-7 (11) van Liang-Chi Huang en Yasutaka Uchiyama.

In het enkelspel zijn beide Nederlanders ondertussen uitegeschakeld. Eleveld verloor in de tweede ronde van de Koreaan Suk-Young Jeong met 6-3 en 6-2. Lupesco verloor van Kubler uit Oostenrijk die hij ook trof in het jongens dubbel. Kubler was met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Nederlander

Barrichello heeft zin in test in Valencia

Williams-coureur Rubens Barrichello kan haast niet wachten om in de nieuwe auto te stappen die het team dit seizoen zal gaan gebruiken. Hij zal volgende week voor de eerste keer in actie komen met de FW32, zoals de nieuwe bolide zal gaan heten. Hij doet dit op het circuit van Valencia. Teamgenoot Nico Hülkenberg zal woensdag zijn eerste rondjes gaan rijden met de FW32.

Op zijn persoonlijke website schrijft de Braziliaan: "Ik kan niet wachten om de nieuwe auto te leren kennen. Ik kom zaterdag aan in Spanje, om mij met het team voor te bereiden op de eerste test."

Barrichello is van mening dat het dit seizoen nog moeilijker dan anders wordt om de testresultaten te beoordelen: "Dat komt doordat we dit jaar met grotere brandstoftanks rijden. Hierdoor zal er met zeer uiteenlopende brandstofhoeveelheden worden gereden. Het zal dus zaak zijn om niet te veel naar de anderen te kijken en elke minuut op de baan optimaal te benutten. Er is namelijk niet veel tijd meer tot de eerste race."

 

Sauber krijgt privťjet

Het team van Sauber, voorheen in handen van BMW, krijgt behoorlijk wat steun van een groot aantal Zwitserse bedrijven. Eerder deze week werd het contract met horlogefabrikant Certina verlengd en ook vliegtuigbouwer Pilatus heeft inmiddels besloten de samenwerking aan te gaan met het team uit Hinwil.

Door de samenwerking met Pilatus krijgt Sauber dit jaar de beschikking over een een privéjet voor negen personen. De PC-12 NG zal gehuld gaan in de teamkleuren. Teambaas Peter Sauber is erg blij met deze samenwerking: "Deze samenwerking betekent dat we veel waardevolle tijd kunnen besparen bij het reizen naar de races en tests".

Cheerleaders bij Eredivisie voetbal

Wat jarenlang alleen voorbehouden was aan Amerikaanse sporten als American Football, waait nu ook over naar het oerhollandse voetbal: de cheerleaders. Komend weekend staan er ook cheerleaders op het veld van de eredivisie.

 De Djalita Cheerleaders uit Utrecht zijn komend weekend te zien bij ADO tegen Heerenveen. Een dag later dansen ze voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse - PSV. Overigens heeft ADO al vaker cheerleaders langs het veld. Wellicht gaan Ajax en AZ ook overstag binnenkort. Of de meiden een negatieve of positieve invloed hebben op het spel van de voetballers weten we na komend weekend.

cindy

Djalita Cindy gaat de ADO-supporters gek maken. (foto beschikbaar gesteld door MM-fotografie)

Clinton wil niet acht jaar minister blijven

Hillary Clinton wil niet opnieuw minister van Buitenlandse Zaken worden, als president Barack Obama in 2012 zou worden herkozen. Clinton zei gisterenavond (plaatselijke tijd) op de Amerikaanse televisie dat ze veel plezier aan haar werk beleeft, maar dat het fysiek "afmattend" is.

De 62-jarige Clinton liet weten dat het ministerschap haar 24 uur per dag opslokt, zeven dagen per week. "Ik zal erg blij zijn, als ik het aan iemand anders kan overdragen", aldus de bewindsvrouw. Na haar vertrek als minister wil ze gaan schrijven en lesgeven.

Verder liet ze weten dat ze niet opnieuw een gooi wil doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Clinton verloor de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2008 van Obama.

Ze werd in 2000 tot senator voor de staat New York gekozen en was first lady tussen 1993 en 2001 als echtgenote van de toenmalige president Bill Clinton.

Radio 2 weer de beste beluisterde zender

Radio 2 is weer de grootste radiozender van Nederland. Dankzij de Top 2000 heeft de publieke zender in november-december een marktaandeel van 12,8 procent gehaald. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt.

Ook Sky Radio deed het traditioneel goed rond de kerst. De non-stop muziekzender staat nu tweede met een aandeel van 10,1 procent. Radio 538 zakt van de koppositie naar de derde plek met 9,6 procent aandeel.

Opmerkelijk is de winst die 3FM weet te halen. De publieke popzender haalt een aandeel van 9,3 procent, da's 0,2 procent meer dan een maand geleden. Meestal weet de zender het verlies te beperken of gelijk te blijven door Serious Request, maar dit keer heeft het evenement winst opgeleverd.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 30 minuten per dag naar de radio. Dat is negen minuten langer als in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks zo'n 9500 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

Command & Conquer beta begint vandaag

Command & Conquer 4 is het laatste deel van het Command & Conquer verhaal. In dit deel zal het verhaal rond de game eindelijk afgerond worden. De game staat gepland voor 19 maart.

Nu is bekend geworden dat de beta van Command & Conquer 4 vandaag zal beginnen en dat Gamespot een aantal beta-codes zal gaan weggeven. De beta is alleen beschikbaar voor de PC en de codes zijn op deze link te halen.

Command & Conquer

Bedrijven weigeren ten onrechte Halt-jongeren

Jongeren die voor een licht vergrijp een Halt-straf kregen, hebben kans dat zij om deze reden bot vangen bij een sollicitatie bij bijvoorbeeld de luchtvaart of de marechaussee. "Dit is in strijd met de rechten van minderjarigen." Een woordvoerster van Defence for Children bevestigde vandaag een artikel hierover in het AD.

Jongeren die zijn opgepakt voor bijvoorbeeld vernieling of diefstal, kunnen via een Halt-bureau een alternatieve straf krijgen, zoals papierprikken of schoonmaken. De Halt-regeling houdt in dat zij verder niet in aanraking komen met justitie en dus ook geen strafblad opbouwen. De Halt-straf wordt echter wel in de politieregisters opgenomen.

Defence for Children merkt net als Halt Nederland dat jongeren die solliciteren bij bedrijven die streng screenen, daar vaak op worden afgerekend. "Ten onrechte, want deze jongeren hebben recht op een tweede kans. Dat is juist het idee achter de Halt-straf", aldus de woordvoerster.

Toulouse en Marseille wel door in beker

EA Guingamp heeft niet voor nog een stunt kunnen zorgen in de strijd om de Coupe de la Ligue. Het wist Paris Saint-Germain in de achtste finales nog uit te schakelen , maar Toulouse FC was gisteren net te sterk. Olympique Marseille versloeg Lille voor een plaats in de halve finales. Lyon wist eerder op de avond niet te winnen van Lorient: 1-0.
 
Bij het treffen tussen Guingamp en Toulouse was één doelpunt voldoende voor de zege van de gasten. Ebondo maakte het enige doelpunt van de wedstrijd en zorgde voor het ticket voor de halve eindstrijd.

Marseille had het wat lastiger met Lille, dat via Tulio De Melo op een 0-1 voorsprong kwam na vijf minuten. Lucho Gonzalez schoot vijf minuten later echter alweer de gelijkmaker binnen.

Door een rode kaart voor Yohan Cabaye kwam Lille met een man minder te spelen. De overtalsituatie werd door Marseille pas acht minuten voor tijd uitgedrukt in de score. Mathieu Valbuena scoorde de winnende 2-1.

Friese politie zet streepjescodes in bij opsporing

De politie in Friesland gaat als eerste korps in Nederland streepjescodes inzetten bij de opsporing van overvallers. Op posters en flyers staat een zogeheten tag die met een mobiele telefoon gescand kan worden en doorverwijst naar een internetpagina met informatie over een zaak.

De Friese politie zet het middel nu in om meer informatie te krijgen over overvallen op supermarkten in Leeuwarden. Informatie en foto's over de zaak staan ook op de website dadergezocht.nl. Ook heeft het korps een opsporingsfilmpje geplaatst op YouTube.

De politie kreeg het idee voor het gebruik van de 'barcode' van een volger van de Twitterpagina van dadergezocht.nl. De man uit Oentsjerk maakte zelf de tag en stelde die beschikbaar aan de politie.

De vierkante, geblokte streepjescode kan door gebruikers van een telefoon met camera worden gescand. Daarvoor moet wel een gratis programmaatje worden geïnstalleerd.

De politie zoekt de verantwoordelijken voor drie gewapende overvallen. De eerste vond plaats in november. De overvallen zijn gepleegd door gemaskerde mannen met vuurwapens. Bij twee overvallen werd geld buitgemaakt.

De daders zijn vermoedelijk jonge mannen uit Leeuwarden. De politie hoopt dat de inzet van de 'nieuwe media' jongeren te bereiken.

De Friese politie kampt momenteel, net als een aantal andere korpsen in het noorden en oosten van het land, met computerproblemen. Of dat gevolgen heeft op de inzet van de moderne opsporingstechnieken is niet bekend.

Deportivo ondanks zege niet door in Copa

Deportivo La Coruña tekende gisteravond voor een 0-1 overwinning op Sevilla FC, maar heeft zich niet bij de laatste vier in de Copa del Rey weten te scharen. Dit vanwege het heenduel, dat door Sevilla met 0-3 werd gewonnen.

De Rojiblancos wonnen de eerste wedstrijd van het tweeluik gemakkelijk dankzij doelpunten van Alvaro Negredo, Renato en Jesus Navas. De 0-3 overwinning was uiteindelijk genoeg.

Een nederlaag van 0-1 maakte geen verschil, daar Sevilla op basis van gescoorde doelpunten tot de halve finales reikte. Bodipo maakte vlak voor rust de enige treffer van de wedstrijd en bezorgde Depor de zege: 0-1.

Racing Santander wist gisteren ook de laatste vier te bereiken. Nadat het met 2-1 won in het heenduel tegen Osasuna, deed het er met een 0-3 zege nog een schepje bovenop.

NEC: "Ja, we zijn gepakt door de scheids"

Bijna herhaalde NEC de bekerstunt van 1994, toen Ajax werd verslagen in eigen huis, maar door twee rode kaarten werd de missie van de Nijmeganeren gisteren uiteindelijk te zwaar. Twee kopgoals van Ajax deden de ploeg van Wiljan Vloet diep in de verlenging de das om.

De kater was uiteraard groot bij de spelers van NEC. Als leeuwen vochten ze, maar het was niet genoeg. Na de rode kaart van Jeroen Heubach boog de ploeg een 1-0 achterstand nog om in een 1-2 voorsprong, maar een nieuwe rode kaart – ditmaal kreeg Jeffrey Sarpong de prent – was NEC te machtig.

Björn Vleminckx was de maker van de 1-1, acht minuten voor tijd. “Het was mijn moment”, zei hij na afloop tegen Goal.com. "Ik heb 120 minuten gewerkt en gevochten. We verdienden meer. Op basis van vechtlust, maar ook door ons spel. Ajax moet voetballen, maar daar kwamen ze niet aan toe tegen ons. We stonden goed."

"Jammer van de rode kaarten, anders waren we gewoon door", vermoedde Vleminckx. Ook ploeggenoot Mitchell Burgzorg stond balend in de mixed zone. De verdediger was als invaller de aangever bij de 1-1. Over de arbitrage was hij voorzichtig na afloop. "Want ik moet uitkijken wat ik zeg. Of we zijn gepakt door de scheids? Ja! Hij had clementie moeten tonen, we stonden al met tien man", zei Burgzorg over de tweede rode kaart.

"Ajax speelde niet hun beste wedstrijd, maar wij gingen er ook voor", ging de NEC’er verder. "We hebben dit als team gedaan, dat zei de trainer ook na afloop. Hij was trots. We moeten dit meenemen naar zaterdag." Doelman Gabor Babos was de absolute uitblinker bij NEC, maar zijn vele reddingen bleken na afloop niets waard. "De rode kaarten waren bepalend", was het veelzeggende commentaar van de Hongaar. "Elf tegen negen was te veel voor ons. We hebben laten zien dat we kunnen knokken."

Iran executeert tegenstanders regime

In Iran zijn vandaag twee mensen opgehangen, die waren opgepakt tijdens de onlusten na de presidentsverkiezingen in juni vorig jaar. De twee behoorden tot een groep van elf mensen die tot de dood zijn veroordeeld wegens onder meer pogingen het islamitische regime omver te werpen en lidmaatschap van een gewapende groep. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA laten weten.

Het zijn de eerste executies in verband met de protesten tegen het bewind in Teheran na de omstreden presidentsverkiezingen van vorig jaar. De oppositie in Iran roerde zich hevig na die stembusgang. Volgens de officiële uitslag versloeg de zittende president Mahmoud Ahmadinejad toen zijn tegenstrever Mir Hossein Mousavi, maar de oppositie beschuldigde de machthebbers van fraude.

Betogingen werden met harde hand neergeslagen door de oproerpolitie en regeringsgetrouwe milities. Tientallen demonstranten kwamen om.

Meerderheid gemeenteraad Kerkrade voor lening Roda

Een meerderheid van de gemeenteraad in Kerkrade is gisteravond akkoord gegaan met een lening van 5,8 miljoen euro voor Roda JC, zo weet L1 te melden.

Vijf kleine oppositiepartijen waren tegen de lening, maar een meerderheid bleef dus over. Roda JC zal het bedrag over de komende vier jaar ontvangen. Vanaf 2025 zal de lening moeten worden terugbetaald. Will Terpstra, wethouder van de gemeente Kerkrade, beweert dat de lening min of meer noodgedwongen is.

"De club was eigenlijk failliet en in dat geval had de gemeente moeten opdraaien voor de resterende stadionschuld, zo'n 15 miljoen euro." In ruil voor de lening wil de gemeente wel invloed op het beleid van de club uit gaan oefenen.

Het college van B&W deed het voorstel twee wethouders te plaatsen in de Raad van Commissarissen van de club. De coalitiepartijen CDA en Burgerbelangen waren hier echter op tegen, waardoor deze voorwaarde geen optie werd.

Milan strandt in bekertoernooi

AC Milan is in de kwartfinale van de Coppa Italia blijven steken. De rossoneri gingen in het eigen San Siro met 1-0 onderuit tegen Udinese. Gökhan Inler maakte tien minuten na rust de winnende goal. Klaas-Jan Huntelaar kreeg bij Milan de kans in de basis, maar werd vijf minuten na de tegengoal gewisseld voor Marco Borriello.

AS Roma en Fiorentina bereikten eerder al de halve finale van het Italiaanse bekertoernooi. Internazionale en Juventus strijden vandaag om het laatste ticket.

Man in knie geschoten in Amsterdam-Noord

In Amsterdam-Noord is gisteravond een 25-jarige man in zijn knie geschoten. Bij de schietpartij sneuvelde ook een ruit. Over het motief van de schutter is nog niets bekend. De dader vluchtte te voet en is voortvluchtig, meldt de politie vanochtend.

De schietpartij vond rond 21.45 uur plaats op de Sperwerlaan. Agenten troffen het slachtoffer liggend op straat aan. hij is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De dader vluchtte richting de Meeuwenlaan. Een deel van de Sperwerlaan is enige tijd voor sporenonderzoek afgezet geweest.

'Ajax wil Rudolf en Boulahrouz'

Martin Jol is aan het kijken naar versterkingen. De trainer van Ajax wil niet onbeslagen ten ijs komen mochten er nog spelers vertrekken de komende week. De Amsterdammers hebben interesse in de Hongaarse Gerglely Rudolf van Debreceni VSC en in Khalid Boulahrouz.

Over Rudolf zegt Jol: "Ik wil hem er graag bij hebben. Maar wij kunnen alleen iets doen als er spelers vertrekken." Ook Boulahrouz staat te trappelen om bij Ajax aan de slag te gaan maar voor hem gaat hetzelfde. Het lijkt erop dat beide spelers afhankelijk zijn van het vertrek van Rob Wielaert. Wielaert zou op huurbasis kunnen vertrekken naar ADO Den Haag.

[AO] Henin en Williams naar finale

Justine Henin heeft zich gemakkelijk weten te plaatsen voor de finale van het Australian Open. De Belgische liep gemakkelijk over de Chinese Jie Zheng heen het werd 6-1 en 6-0 voor de oud nummer één van de wereldranglijst.

 Henin moet het in de finale opnemen tegen Serena Williams. De Amerikaanse sloeg een andere Chinese uit het toernooi. Williams was met twee maal 7-6 te sterk voor Li. Met de zege op de Chinese nam ze revanche voor haar zus die in de vorige ronde onderuit ging tegen de Chinese.

Zwarte dozen van crash bij Libanon gevonden

De zwarte dozen van de gecrashte Boeing van Ethiopian Airlines voor de kust van Libanon zijn gisteren gevonden. Dat heeft een Libanese legerwoordvoerder laten weten.

De vluchtrecorders werden 10 kilometer ten westen van het internationale vliegveld van Beiroet op 1300 meter diepte gevonden. Ze moeten echter nog naar boven gehaald worden. De Boeing 737-800 stortte maandag kort na de start neer in zwaar weer in de Middellandse Zee. Aan boord waren negentig personen die het ongeval niet overleefd hebben.

De zeer ervaren piloot van het toestel zou instructies van de vluchttoren bevestigd hebben, maar vervolgens de storm zijn ingevlogen. Het toestel was op weg naar Addis Abeba in Ethiopië. Mogelijk verloor de piloot de macht over het toestel door turbulentie.

DVD: Fifty Dead Men Walking

Religieuze conflicten woeden helaas op te veel plekken in deze wereld. Eén van die conflicten vindt nog redelijk dicht bij ons in de buurt plaats; in Ierland. De oorlog tussen de katholieken en de protestanten duurt helaas al te lang. In 2005 is weliswaar een einde beloofd aan het gewapende conflict, maar er hoeft weinig te gebeuren om te hevige strijd weer te laten losbarsten. In Fifty Dead Men Walking wordt het conflict van een andere kant belicht; de kant van een infiltrant.

 

Cover Fifty Dead Men Walking

 

Reeds negen doden gevonden in Luik

Het dodental door het instorten van een appartementsgebouw in Luik is gestegen tot negen. Dat hebben Belgische media vanochtend gemeld op gezag van de politie. Reddingsteams blijven zoeken naar overlevenden onder het puin.

Het appartementencomplex in het centrum van de stad werd in de nacht van dinsdag op woensdag verwoest door een gasexplosie. Daarbij raakten 21 mensen gewond, van wie twee ernstig. Nog een aantal mensen wordt vermist, mogelijk zelfs een dozijn, aldus reddingswerkers ter plaatse.

Lekker gewerkt (2)

Wat gaat de tijd snel, zeg. Het is alweer bijna twaalf uur. Zal ik nog één kopje koffie nemen? Ik sta op van mijn bureau en loop naar het aanrecht. Even het water opwarmen en een verse pad in de houder doen. Daar gaat-ie weer: het geluid van de Senseo overstemt de muziek uit de boxjes. Dat is jammer, want het gitaargeweld van Mike Keneally is nu juist zo gaaf.
Je moet het op je nieuwe werkplek zo aangenaam mogelijk maken. Zeg dat ik het gezegd heb.

Obama: banen scheppen prioriteit van 2010

Banen scheppen is prioriteit nummer één voor dit jaar. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteravond gezegd tijdens zijn eerste State of the Union, de Amerikaanse 'troonrede' voor de verzamelde kamers van het Amerikaanse parlement.

Ondanks dat de economie na twee jaar recessie weer aantrekt, zijn er miljoenen Amerikanen die niet weten waar ze hun salaris van volgende maand vandaan moeten halen, aldus Obama. "Daarom roep ik vanavond op bij wet meer banen te creëren."

Vooral bedrijven in Amerika kunnen banen creëren, maar de regering kan het klimaat scheppen voor bedrijven om uit te breiden en meer mensen in te huren, zei de president. Obama maakte in zijn toespraak duidelijk zijn strijd voor hervormingen in de gezondheidszorg niet te zullen opgeven.

Obama beloofde "niet weg te zullen lopen" van miljoenen Amerikanen die hun verzekering zullen verliezen, te kampen krijgen met steeds hogere kosten of aan wie de toegang tot noodzakelijke medische hulp geweigerd wordt. "Ik zal niet weglopen van deze Amerikanen, en de mensen in deze kamer zouden dat ook niet moeten doen", aldus Obama.

Medium uit Poltergeist-films overleden

Actrice Zelda Rubinstein, die vooral bekend werd als het excentrieke medium Tangina uit de Poltergeist-films, is gisteren in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Zij lag daar al twee maanden na een ernstig hartinfarct.

De 1 meter 30 korte actrice belandde pas op latere leeftijd in de filmindustrie. Toen zij in 1982 de rol speelde van Tangina, de vrouw die de demonische klopgeest uit de titel weet te verjagen, liep ze al tegen de vijftig. Daarna was Rubinstein nog te zien in tientallen andere films en televisieseries. Ook keerde zij terug als Tangina in de twee vervolgen op de Poltergeistfilm.

De actrice streed jarenlang voor sociale acceptatie van kleine mensen. Daarnaast zette zij zich in voor de bestrijding van aids. Rubinstein werd 76 jaar oud.

United ten koste van City naar bekerfinale

Manchester United heeft zich geplaatst voor de finale van de League Cup. De bekerhouder versloeg stadsgenoot Manchester City in de return met 3-1 en poetste daarmee de 2-1 nederlaag uit het eerste duel weg. Wayne Rooney maakte in de allerlaatste minuut het voor United bevrijdende doelpunt.

Alle doelpunten op Old Trafford vielen na de pauze. In de 52e minuut opende Paul Scholes de score, twintig minuten later maakte Michael Carrick er 2-0 van. Carlos Tevez, oud-speler van United, scoorde in de 76e minuut tegen en leek daarmee voor een verlenging te zorgen. Rooney zorgde er met een goal in de slotminuut voor dat dat niet nodig bleek.

De finale van de League Cup wordt op 28 februari op Wembley gespeeld. Aston Villa, dat vorige week afrekende met Blackburn Rovers, is dan de tegenstander van Manchester United.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.