FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 januari 2010

Ministerie: wel onderzoek naar Q-koorts

In 2007 is wel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de manier waarop Q-koorts bij mens en dier kan worden vastgesteld. Dat zegt het ministerie van Landbouw vandaag in een reactie op een reconstructie van de NOS van de aanpak van de ziekte.

Daarin staat dat het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (Cib) in 2006 nooit antwoord heeft gekregen van het ministerie op een onderzoeksvoorstel dat het samen met twee andere instanties had ingediend.

Volgens een woordvoerder kan een brief wel uitgebleven zijn, maar is er begin 2007 wel onderzoek gestart. Een ander onderzoeksvoorstel viel niet in de prijzen bij het ministerie omdat er goede redenen waren om voorrang te geven aan onderzoek naar de vogelgriep.

Een speciale commissie gaat zich binnenkort buigen over de aanpak en bestrijding van de Q-koorts. Voor de zomer moet dit klaar zijn en laat landbouwminister Gerda Verburg de Tweede Kamer weten wat ze ermee gaat doen.

Vissers gedood door krokodillen

In een meer in Zimbabwe zijn de afgelopen twee weken acht vissers gedood door krokodillen, zo meldt de Britse krant Sunday Mail. Een negende visser is zwaargewond geraakt.

Ondanks eerdere aanvallen konden de vissers de verleiding om zonder toestemming een maaltijd bij elkaar te hengelen niet weerstaan. Omdat ze tot aan hun heupen in het water stonden, waren ze een gemakkelijk doelwit voor de krokodillen.

Doden bij religieus geweld Nigeria

Bij gevechten tussen christenen en moslims in de noordelijke Nigeriaanse stad Jos zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat hebben getuigen vandaag gezegd. De politie in de stad heeft inmiddels een avondklok ingesteld.

Politie en ordetroepen trokken het gebied in nadat relschoppers kerken, moskeeën en andere gebouwen in brand hadden gestoken. Getuigen lieten weten in een moskee zeker tien lijken te hebben zien liggen. Allen waren door kogels om het leven gekomen. Anderen zeiden ook in de straten lichamen te hebben zien liggen.

De politie maakte niet direct bekend hoeveel doden en gewonden bij het geweld waren gevallen.

In 2008 verloren bij religieus geweld in Jos, dat twee dagen aanhield, zeker driehonderd mensen het leven.

Inbreker 'chillt' onder auto

Op een bedrijventerrein in Den Haag heeft de politie een inbreker aangetroffen die met zijn inbrekersgereedschap naast zich onder een auto lag. De 46-jarige man heeft verklaard dat hij daar "lag te chillen".

Eergisteravond had de man ingebroken in een woning aan de Oude Haagweg. De inbreker wist te vluchten naar het nabijgelegen bedrijventerrein. Hij besloot dat hij daar wel even kon relaxen, maar had er niet op gerekend dat agenten hem op het spoor waren.

Shell tekent oliecontract met Irak

Olieconcern Shell heeft het contract getekend voor de exploitatie van het Majnoon-olieveld in Irak. Dit maakte het bedrijf vandaag bekend.

De officiële ondertekening volgt op de goedkeuring van de Iraakse regering eerder deze maand. Shell won het contract begin december bij een veiling van contracten voor de exploitatie van zeven olievelden.

Shell krijgt een belang van 45 procent in het project. Het Maleisische Petronas krijgt 30 procent, de Iraakse overheid houdt de resterende 25 procent zelf in handen. Het consortium van de drie partijen wil een dagelijkse productie halen van 1,8 miljoen vaten olie. Het Majnoon-olieveld is volgens Shell een van de grootste velden in de wereld.

Spyker ontkent gezamenlijk bod met Genii

Autobouwer Spyker werkt niet met investeringsfonds Genii aan een gezamenlijk bod op de Zweedse autobouwer Saab. Dit zei Spyker-topman Victor Muller vandaag naar aanleiding van berichtgeving op de website van het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

"Zeg nooit nooit, maar nu niet", zei Muller. Volgens hem was het oud nieuws van eerder in de week dat opnieuw was opgedoken in de media. Wirtschaftswoche zei in het stuk zich te baseren op bronnen.

De topman herhaalde dat Spyker nog steeds bezig is met zijn eigen bod. Bijna een week geleden zei hij constructieve gesprekken te voeren met het Amerikaanse autoconcern General Motors, de eigenaar van Saab. Genii Capital werkt samen met formule 1-baas Bernie Ecclestone. De investeerder is naar verluidt van plan zijn bod te verbeteren.

Timmer: "Het gaat elke dag beter"

Schaatster Marianne Timmer lijkt op weg naar een wonderbaarlijk herstel. De rijdster uit de Control-ploeg brak half november bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen haar enkel toen Jing Yu haar onderuitgleed. Nog voor de kerst stond Timmer weer op het ijs en nu het AKT2 dichterbij komt lijkt de Sappemeerse de strijd met de concurrentes aan te kunnen.

"Het is een race tegen de klok, maar het gaat elke dag beter," zei Timmer in Collalbo tegen de NOS. De sprintster staat al enkele weken op het ijs en hoewel het langzaam beter gaat heeft ze nog wat angst voor de bochten. Vrijdag moet Timmer er op het AKT2 al staan. "Een OKT3 was beter voor mij geweest. Ik moet mijn grenzen opzoeken, maar er zit vooruitgang in. Het is toch een beetje een traumatische ervaring geweest. Daar moet ik dus nog aan werken. Ik ga gewoon zo door en heb nog een week."

"Ik begin met de 500 meter en gelukkig zit er twee dagen tussen die afstand en de 1.000 meter. Eerst maar eens zien hoe de 500 meter gaat," meldde Timmer, die van tegenvallende resultaten niets wil weten. "Dan geef ik zeker niet op. Dan hoop ik twee dagen later weer wat beter te zijn op de 1.000."

EU wil helpen bij veiligheid Haïti

De Europese Unie bereidt een missie voor om bij te dragen aan de veiligheid in Haïti. Er wordt zo snel mogelijk samen met de VS en de VN bekeken waar behoefte aan is. Het kan dan gaan om de inzet van politie, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft erop aangedrongen dat de EU het door een aardbeving getroffen Haïti op het gebied van veiligheid een helpende hand toesteekt. Hij vreest dat de hulp aan slachtoffers tot stilstand komt als er niet genoeg veiligheid is.

Vanavond heeft Verhagen hierover telefonisch overlegd met Europese collega's en de Europese vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Catherine Ashton.

Als de ernstigste nood voorbij is willen de Europese ministers van buitenlandse zaken een conferentie organiseren over de wederopbouw van Haïti.

Janoekovitsj aan leiding in Oekraïne

Gedesillusioneerde kiezers in Oekraïne hebben er vandaag voor gezorgd dat de aartsvijand van de Oranjerevolutie in 2004 in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen momenteel aan de leiding gaat. Dat wijzen de eerste exit polls uit.

De pro-Russische oppositieleider Viktor Janoekovitsj zal hoogstwaarschijnlijk als eerste eindigen, met de huidige premier Joelia Timosjenko vlak daarachter. Dat betekent dat de twee het ergens volgende maand tegen elkaar zullen opnemen in een tweede ronde.

De twee kandidaten stonden tegenover elkaar tijdens de vreedzame massademonstraties die in 2004 een einde maakten aan een corrupte regering. Janoekovitsj genoot destijds de steun van het Kremlin, terwijl de Oranjetroepen de Russische bemoeienis afkeurden.

Vandaag de dag zeggen beide kandidaten de pogingen te willen staken om lid te worden van de NAVO en beloven beiden de banden te zullen aanhalen met Rusland, de grootste macht in de regio.

Na de presidentsverkiezingen in 2004 werd Janoekovitsj afgeschreven, toen zijn aanvankelijke overwinning werd teniet gedaan door het Oekraïense hooggerechtshof, dat bepaalde dat de verkiezingen frauduleus verlopen waren. Uit de exit polls van vandaag blijkt dat Janoekovitsj kan rekenen op 31,5 procent van de stemmen.

Timosjenko, die alles op alles zet om kiezers te behouden die boos zijn op niet ingeloste beloftes door haar beweging, lijkt met 27,2 procent als tweede te eindigen. Als geen kandidaat meer dan vijftig procent van de stemmen weet te krijgen nemen de twee hoogst geëindigden het in een tweede ronde tegen elkaar op.

President Viktor Joesjtsjenko, die in 2004 met 52 procent van de stemmen werd gekozen, is ver weg gezakt en kan op niet meer rekenen dan zo'n zes procent. Hij kwam in 2004 aan de macht na te zijn vergiftigd met dioxine. Zijn door het gif aangetaste gelaat werd voor miljoenen in de hele wereld een symbool van de afkeur van tirannie, maar na vijf jaar te hebben geregeerd staat Joesjtsjenko te boek als een inefficiënte leider die faalde in de bestrijding van corruptie en het moderniseren van de Oekraïense economie.

[WK sprint] Mulder baalde maar heel even

Ronald Mulder eindigde vandaag op het wereldkampioenschap sprint als vierde. Na gisteren stond hij nog tweede, maar vandaag verspeelde de debutant een podiumplaats. Hij baalde daar echter maar heel even van.

"Als je na de eerste dag tweede bent, hoop je daar stiekem te blijven staan," aldus Mulder na afloop. Zijn trainer Gerard van Velde vertelde er echter meteen achteraan dat Mulder niet teleurgesteld mocht zijn. "En natuurlijk ben ik dat uiteindelijk ook niet", aldus de rijder van APPM. "Het is mijn eerste WK. Als je dan direct vierde wordt... Ik ben tevreden, al was met een beetje meer geluk een medaille mogelijk geweest."

Met het oog op de Olympische Spelen bleven veel toppers van dit WK weg. Voor Mulder was dat geen optie. "Ik vond het supergaaf. Hopelijk mag ik nog meer van dit soort toernooien meemaken."

[Afrika Cup] Uitslagen Poule D

Vandaag mochten de landen uit Poule D hun opwachting weer maken tijdens de Afrika Cup 2010. Gabon, in de eerste wedstrijd de verrassende winnaar in de partij tegen Kameroen, trof vandaag Tunesië. Kameroen mocht het opnemen tegen Zambia. Hieronder de uitslagen en tussenstand van de groep.

Gabon - Tunesië

Na de verrassende winstpartij tegen het op papier sterke Kameroen, mocht Gabon vandaag proberen om ook Tunesië te verslaan. Bij winst zou Azingo Nationale al zeker zijn van de volgende ronde. De ploeg begon daarom ook sterk aan de wedstrijd en liet tegen de Tunesische ploeg, winnaar van de Afrika Cup in 2004, bij vlagen goed voetbal zien. Aubameyang en Mouloungui waren namens Gabon het dichtst bij de openingstreffer, maar hun pogingen troffen geen doel.

Toch kreeg de Tunesische ploeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Chermiti kon alleen af op Gabon-doelman Ovono, maar hij wist niet te scoren. Tot aan de rust vielen er geen doelpunten, al was Gabon er nog dichtbij. Het harde schot van Aubamayang werd echter gepareerd door de Tunesische keeper Mathlouthi.

Na rust ging Gabon verder op zoek naar de tweede overwinning van deze Afrika Cup. Tunesië liet zich echter niet van de wijs brengen en gaf in het begin van het tweede bedrijf vrijwel geen kans weg. Na ruim een uur spelen was Gabon opnieuw dicht bij een doelpunt, maar de vrije trap van Ambourouet belandde op de lat. Tien minuten later was diezelfde Aubamayang opnieuw dicht bij een doelpunt, maar hij raakte de bal compleet verkeerd. Gabon kwam in de slotfase niet in de problemen en had zelfs nog de drie punten kunnen pakken, maar Hull City-spits Cousin kopte in de slotminuut net naast.

Door dit resultaat blijft Gabon ongeslagen in Poule D en zal Tunesie in de laatste poule-wedstrijd tegen Kameroen moeten winnen om in het toernooi te blijven.

Kameroen - Zambia

Kameroen mocht vandaag, na het debacle tegen Gabon, proberen alles weer recht te zetten. Zambia, met opnieuw FC Utrecht-spits Jacob Mulenga in de basis, was ditmaal de tegenstander. De eerste kans was voor Kameroen, maar Emana schoot naast. Na dit wapenfeit was het de beurt aan Zambia en het duurde slechts tot de achtste minuut of het eerste doelpunt was al een feit. Kameroen-verdediger Rigobert Song kopte zwak terug naar zijn eigen doelman en Mulenga profiteerde van dit misverstand. Hij werkte de bal binnen en zette Chipolopolo daardoor op een verrassende 0-1 voorsprong.

Zambia was het eerste half uur van de wedstrijd heer en meester, maar daarna probeerde Kameroen, tegenstander van Oranje tijdens het WK, zich te herpakken. Het eerste echte wapenfeit van De Ontembare Leeuwen kwam van de voet van Makoun. Zijn vlammende schot werd echter knap gepareerd door Zambia-doelman Mweene. Toch kwam Kameroen vervolgens goed weg, want kort voor rust behoedde doelman Kameni zijn land voor een grotere achterstand. Hij reageerde sterk op een goed genomen vrije trap van Zambiaan Kalaba en ook de rebound van Katongo werd op knappe wijze gered door de goalie van Kameroen. Daardoor ging Zambia met een 0-1 voorsprong de rust in.

Na rust was het alles of niets bij Kameroen, aangezien het team van bondscoach Paul le Guen bij een verlies al in een vroeg stadium van het toernooi uitgeschakeld zouden zijn. Invaller aan de kant van Kameroen, Idrissou, is meteen na rust tweemaal dichtbij de gelijkmaker, maar zijn kopballen missen precisie.  Na ruim een uur spelen kreeg Mulenga na een vrije trap dé kans om Zambia op 0-2 te zetten, maar hij verzuimde te scoren. Niet lang daarna trok Geremi namens Kameroen de stand gelijk. Hij schoot de bal van verre afstand op het doel en zag doelman Mweene flink blunderen. Twintig minuten voor tijd bracht Inter-spits Samuel Eto'o, hij profiteerde van een slippertje van de Zambiaanse verdediger Shuzu, zelfs de 2-1 voor Kameroen op het scorebord. Zambia was gebroken en Kameroen ging vervolgens op jacht naar nog meer doelpunten.

Toch kwam Zambia in de slotfase tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Mulenga werd in het strafschopgebied gevloerd door goalie Kameni. Nadat de doelman geel kreeg voor de overtreding, benutte Katongo de strafschop en bracht zo zijn land terug tot 2-2. Toch kwam Kameroen vijf minuten voor tijd weer op voorsprong. Een voorzet van Geremi werd met het hoofd door invaller Idrissou binnengewerkt. In het restant van de wedstrijd werd er door beide teams niet meer gescoord en daardoor boekte Kameroen een belangrijke zege in de strijd om een plaats in de kwartfinale.

Uitslagen Poule D:

Thuis Uit Uitslag
Gabon Tunesie 0-0
Kameroen Zambia 3-2


Stand Poule D:

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Gabon 2 1 1 0 4 1-0
2. Kameroen 2 1 0 1 3 3-3
3. Tunesië 2 0 2 0 2 1-1
4. Zambia 2 0 1 1 1 3-4

Versla de katten in Risk: Factions

Oorlog voeren tegen een leger van katten, dit is een van de mogelijkheden in de Xbox Live Arcade game Risk: Factions. Dit is een Xbox Live Arcade game die het bordspel naar de console brengt, maar in plaats van kleurtjes kan je nu kiezen uit verschillende groepen waarmee je de wereld overneemt. Je kan kiezen uit 5 'Factions' die allemaal zijn sterke en mindere punten kennen. De game wordt gemaakt door de makers van de arcade game Magic:The Gathering en wordt uitgegeven door EA.

Wanneer het spel moet uitkomen is nog niet bekend.

Risk

Risk

Risk

Risk

Mulder en Smeekens in belangstelling van TVM

De Nederlandse topsprinters Ronald Mulder en Jan Smeekens staan in de belangstelling van schaatsploeg TVM. Dit liet TVM-baas Arjen Bos weten aan Radio Oost.

De schaatsploeg heeft ruimte voor nieuwe sprinters gekregen nadat Erben Wennemars pas geleden zijn schaatsen aan de wilgen heeft gehangen. Eerder liet Bos al aan de media weten dat hij niet tevreden was over de prestaties van de ploeg. Bovendien zou Bos TVM een regionaler karakter willen geven, Mulder uit Zwolle en Smeekens uit Raalte zouden prima in dit plaatje passen.

Smeekens, de enige Nederlander die op de olympische 500 meter uitkomt, staat momenteel onder contract bij Control. Mulder, de nummer vier van het afgelopen WK sprint, schaatst bij de APPM-ploeg.

Uitslagen volleybal A-League speelronde 12

Dit weekend werd de twaalfde speelronde gespeeld in de nationale volleybalcompetitie, de A-League. Hieronder vind je de uitslagen, standen en het programma voor komende week.

Orion verliest koppositie
Langhenkel Orion heeft het verlies in de Challenge Cup niet weten te verwerken. In de competitie ging de koploper hard onderuit bij SV Dynamo Apeldoorn (3-1) en moest daardoor de koppositie afstaan aan HvA Volleybal. Orion heeft nog wel een wedstrijd te goed en kan daardoor weer de leiding overnemen.

Door de nederlaag staat de top vier in de A-League bij de mannen nu binnen één punt van elkaar.

Nesselandse het sterkst in kelderduel
Bij de vrouwen in de DELA-League is het kelderduel tussen Summa Peelpush en Cofely-Nesselande gewonnen door Nesselande. In een wisselvallige wedstrijd wonnen de dames met 2-3. Dit duel heeft verder geen consequenties voor de teams, aangezien door het terugtrekken van Longa’59 er geen degradanten zijn.

Uitslagen A-League heren

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
HvA Volleybal Landstede Volleybal/VCZ 3-0
Webton Twente AB Groningen/Lycurgus 0-3
BMC/SSS Zadkine Nesselande 3-0
SV Dynamo Apeldoorn Langhenkel Orion 3-1
AB Groningen/Lycurgus BMC/SSS 3-0


Stand A-League

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 HvA Volleybal 12 26 29 13
2 Langhenkel Orion 11 25 30 14
3 AB Groningen/Lycurgus 12 25 29 15
4 SV Dynamo Apeldoorn 12 25 31 19
5 Landstede Volleybal/VCZ 11 17 23 23
6 Zadkine Nesselande 11 10 12 25
7 BMC/SSS 12 9 14 29
8 Webton Twente 11 1 3 33

Uitslagen DELA-League

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
Sliedrecht Sport Heutink-Pollux 0-3
TVC Amstelveen Dros/Alterno 3-0
Summa Peelpush Cofely-Nesselande 2-3


Stand DELA-League

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 Heutink Pollux 10 25 27 8
2 TVC Amstelveen 9 20 22 8
3 PND/VC Weert 9 18 23 12
4 Sliedrecht Sport 11 18 20 21
5 Dros/Alterno 9 11 15 19
6 Cofely-Nesselande 11 8 11 29
7 Summa Peelpush 9 2 6 27


Programma
Heren 22/24 januari

Tijd Thuisploeg Uitploeg
22/1 20:30 Zadkine Rotterdam Webton Twente
23/1 20:00 SV Dynamo Apeldoorn BMC/SSS
23/1 20:00 Langhenkel Orion Landstede Volleybal/VCZ
24/1 16:30 Zadkine Rotterdam Langhenkel Orion
24/1 17:00 AB Groningen/Lycurgus HvA Volleybal


Dames 20, 23/24 januari

Tijd Thuisploeg Uitploeg
20/1 20:00 TVC Amstelveen PND VC Weert
23/1 18:30 Heutink-Pollux Dros/Alterno
23/1 19:30 Sliedrecht Sport Summa Peelpush
23/1 20:00 PND VC Weert TVC Amstelveen
24/1 17:00 Summa Peelpush Dros/Alterno

McClaren: "Teleurgesteld in manier van spelen"

Koploper FC Twente speelde vanmiddag met 0-0 gelijk in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Na afloop moest de trainer van de Tukkers, Steve McClaren, erkennen dat FC Twente de drie punten vanmiddag ook niet zou hebben verdiend. "Ik ben teleurgesteld in onze manier van spelen. Verdedigend was de organisatie goed, maar ons vertrouwde positiespel was heel matig in deze wedstrijd. Het leek wel of we van shirtjes hadden geruild. In de rust heb ik gezegd tegen mijn spelers dat we in dit duel toch echt in het blauw speelden. Maar ook in de tweede helft hebben we veel te veel ballen bij de tegenstander ingeleverd," aldus de Brit.

McClaren vond het belangrijkste dat zijn ploeg vanmiddag niet verloor. Over dat Twente aankomende dinsdag de eerste plaats kan kwijtraken aan PSV zei de Brit: "Ik kijk in dit stadium van de competitie amper naar de ranglijst. Ik wist niet eens dat PSV dinsdag al moest inhalen tegen Roda JC. Nou ja, we zien wel wat er gebeurt. Good luck to PSV. Het kan dinsdag dan nog wel een interessante avond worden."

RIVM kritisch op lakse aanpak Q-koorts

Het doden van tienduizenden zwangere geiten was niet nodig geweest als de overheid eerder had ingegrepen bij de uitbraak van Q-koorts. Dat stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag in het NOS-journaal. Het RIVM reageert op een reconstructie van de NOS. Eind 2005 ontdekte de Gezondheidsdienst voor Dieren al dat de Q-koorts een gevaar kon worden voor de volksgezondheid. De gezondheidsdienst vroeg om geld voor meer onderzoek, maar kreeg dit niet.

Ook een meldplicht voor besmette bedrijven bleef in eerste instantie uit, omdat de risico's voor de volksgezondheid niet duidelijk waren. De GGD in Noord-Brabant wilde de bevolking informeren, maar dat ging niet door uit vrees dat onnodig paniek zou worden gezaaid. Daardoor hebben hartpatiënten en zwangere vrouwen volgens de NOS drie jaar lang onnodig meer risico gelopen op infecties en miskramen.

Het RIVM wees er in de uitzending op dat veel sneller zou worden ingegrepen als een chemisch bedrijf met nevenvestigingen tweeduizend zieken veroorzaakt. Op papier was een bedrijf alleen besmet als meer dan vijf procent van de drachtige dieren vroeggeboortes had. Veel bedrijven hoefden daarom geen maatregelen te nemen. Besmette geiten werden daardoor door heel Nederland vervoerd en besmette mest werd in andere provincies uitgereden, waardoor de ziekte zich verspreidde. Volgens de NOS heeft het ministerie van Landbouw boerenbelangen 'heel lang' voor laten gaan.

Vertonghen: "Onze kracht is nu onze zwakte geworden"

Met het oog op de inhaalslag op FC Twente en PSV is het gelijkspel tegen NAC Breda beslist niet in het voordeel van Ajax geweest. Nadat de wedstrijd was gespeeld werd Vertonghen gevraagd voor een reactie.

"Het is toch wel teleurstellend, vooral als je ziet dat Twente ook punten heeft laten liggen. Met name in de tweede helft waren we goed, dominanter dan NAC. Het ging in het eerste half uur bij ons mis, toen we het doelpunt incasseerden. Daardoor hebben we punten verloren."

"Wat eerst onze kracht was, is nu een beetje onze zwakte geworden: we hebben nu niet de nul kunnen houden. Dat is iets waar we over moeten nadenken. Toen NAC tegen ons scoorde, zag het er bij ons achterin niet goed uit. Daar moeten we toch aan werken, denk ik. Ze kunnen voorin niet altijd scoren. Ze hadden dan wel de kansen vandaag, maar we moeten in de achterhoede proberen de nul te houden."


Dick Advocaat, bondscoach van België en tijdelijk hoofdcoach van AZ, heeft te kennen gegeven dat hij wellicht ook volgend seizoen zijn dubbelfunctie wil blijven uitoefenen. De KBVB lijkt er niet al welwillend tegenover te staan, maar Vertonghen, die regelmatig als international voor de Rode Duivels wordt opgeroepen, ziet het niet als een probleem.

"Ik heb er niet veel last van. Als hij ook de focus kan blijven houden op het nationale elftal, wat ik wel verwacht, dan maakt het me niet veel uit dat hij ook bij AZ zit."

Volgens de Ajacied bezit Advocaat een belangrijke eigenschap, die de voorgaande bondscoaches ontbrak.

"Hij is heel goed bevallen. Hij doet wat wij nodig hebben: hij brengt discipline. Het gaat er soms hard aan toe, maar dat is alleen maar goed, want daar ging het bij de vorige bondscoaches vaak mis. Zij troffen geen maatregelen wanneer het nodig was. In zo’n geval ontstaan er allerlei escapades met jonge jongens die zich niet goed in hun vel voelen."

[UPD] Radio 555 gaat weer uitzenden

De kogel is door de kerk. Na de eerste uitzending op 6 januari 2005 keert Radio 555, wederom voor één dag, terug in de ether. Zenders die aan het initiatief meewerken zijn onder andere 3FM, Radio 538, Radio Veronica en Q-Music. Radio 555 zal voor één dag de frequenties van genoemde zenders overnemen. Het doel: geld inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. De zender, vernoemd naar het gironummer van de samenwerkende hulporganisaties, zamelt geld in door luisteraars geld te laten betalen voor verzoekplaten.

Over de precieze datum van uitzending moet nog een beslissing worden genomen, maar het wordt of aanstaande donderdag of maandag over een week, 25 januari. De keuze hangt af van de datum waarop een televisieactie wordt uitgezonden: deze zal aansluiten op Radio 555. Overdags zal Radio 555 geld proberen in te zamelen, 's avonds neemt de televisieactie het roer over.

Update 20:35 uur

Inmiddels zijn de betrokken partijen er uit: het wordt aanstaande donderdag. Overdag wordt er geld ingezameld via Radio 555, 's avonds via een tv-actie, uitgezonden door Nederland 1, RTL 4 en SBS 6. 

Lees ook over de inzamelingsactie voor slachtoffers in Haïti die op FOK! loopt.

Beckhams spenderen flink aan puppy

David en Victoria Beckham geven flink geld uit aan de nieuwste aanwinst van hun gezin. De puppy die Victoria met kerst voor haar man kocht werd onlangs eerste klas van Londen naar Los Angeles gevlogen. De reis kostte ruim tweeduizend euro.

De jonge Bulldog logeerde volgens de Britse Daily Mail sinds oud en nieuw bij televisiekok Gordon Ramsay. David moest namelijk voor zijn carrière bij AC Milan naar Italië, terwijl Victoria en de kinderen in de Verenigde Staten verbleven voor haar werk als jurylid bij American Idol.

Omdat de Beckhams met kerst in hun huis in Groot-Brittannië verbleven, maar de meeste tijd in Amerika wonen moest de pup worden vervoerd naar de andere kant van de oceaan. Tijdens de 'Gold Standard'-reis ontbrak het de viervoeter aan niets.

Turkije en Israël leggen geschil bij

Na dagenlange besprekingen hebben Israël en Turkije vandaag hun geschil bijgelegd. De spanningen tussen beide landen waren flink opgelopen na de oneerbiedige behandeling van de Turkse ambassadeur in Israël door de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken.

Een diplomatieke rel was geboren nadat de Israëlische onderminister Danny Ayalon de Turkse ambassadeur Ahmet Oguz Celikkol op het matje had geroepen vanwege een Turks tv-programma waarin korte metten werd gemaakt met Israëlische geheimagenten. De ambassadeur werd gedwongen op een laag bankje plaats te nemen terwijl Ayalon hem in het bijzijn van televisiecamera's de wind van voren gaf. Woedend over de vernedering dreigde Ankara zijn ambassadeur uit Jeruzalem terug te trekken als geen excuses werden aangeboden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu koos eieren voor zijn geld en schreef een excuusbrief.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak bezocht Turkije om de kreukels in de betrekkingen tussen beide landen glad te strijken. Hij liet weten dat de behandeling van de Turkse ambassadeur een vergissing was. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan liet daarop weten tevreden te zijn met de opmerkingen van Barak en de kwestie achter zich te laten.

Meeste losgeld ooit voor Somalische piraten

Somalische piraten hebben vandaag de grootste som losgeld ooit ontvangen. Voor een onder Griekse vlag varende olietanker met 2 miljoen ton olie aan boord, werd tussen de 5,5 en 7 miljoen dollar (3,8 tot 4,9 miljoen euro) betaald. Dat hebben de piraten en maritieme functionarissen laten weten.

De Maran Centaurus werd op 29 november gekaapt bij de Seychellen in de Indische Oceaan. Eerder vandaag vond er een schietpartij plaats tussen piraten aan boord van de tanker en rivaliserende bendes in speedboten, die het ook op de afkoopsom gemunt hadden. De bendes hebben gedreigd de tanker in brand te zetten als ze niet ook een deel van het losgeld krijgen.

Het schip ligt in de Somalische haven Haradheere.

Uitslag Standard Luik - Anderlecht

Standard Luik is er niet in geslaagd om koploper Anderlecht te verslaan. De regerend kampioen lijkt definitief af te haken in de strijd om de titel door een ruime 0-4 thuisnederlaag.

Net als in de 'heenwedstrijd' deed Axel Witsel negatief van zich spreken. De speler van Luik ging met gestrekt been in op een tegenstander en mocht kort voor de pauze inrukken. Anderlecht stond toen met 0-1 voor door een goal van Jonathan Legear.

Even na rust gooide Romelo Lukaku het duel op slot met de 0-2. Via eigen doelpunten van Moussa Traoré en Eliaquim Mangala werd die score tien minuten voor tijd nog eens verdubbeld.

Standard Luik staat nu een straatlengte (twintig punten) achter op Anderlecht. Club Brugge staat nu zes punten achter op de koploper, maar het team van trainer Adrie Koster heeft nog een duel tegoed.

Vrouw doodgemarteld om pilgebruik

De Zuid-Afrikaanse politie is naarstig op zoek naar een Zimbabwaan. Hij wordt ervan verdacht zijn 31-jarige vriendin te hebben vermoord. Hij kon het niet hebben dat ze stiekem aan de pil was.

Het bedrog van de vrouw kwam aan het licht nadat het stel een kliniek bezocht. Ondanks de vele seks werd de vrouw maar niet zwanger. Toen bleek dat de vrouw stiekem de pil bleek te slikken, ontstak de man in woede.

Op donderdagochtend rond acht uur begon hij zijn vriendin te bewerken met houten stokken en een elektriciteitskabel. "Hij ging door tot de vrouw om vier uur 's middags was flauwgevallen", laat de politie weten. "Hierna sleepte hij haar in huis waar hij hout ging halen dat hij gebruikte om haar verder te slaan."

Vervolgens sloot hij haar en een vriendin op in het huis, en dreigde de vriendin te zullen vermoorden als zij zou vluchten. Even later overleed de vrouw aan haar verwondingen.

De andere vrouw bleef in het huis tot het donker werd. Hierna ontvluchtte ze het huis om vervolgens in het bos te overnachten. De volgende dag stapte ze naar de politie en deed haar verhaal. De dader is voorlopig nog voortvluchtig.

Hingis: "Tweede comeback mogelijk"

Martina Hingis sluit een hernieuwde terugkeer in het tenniscircuit niet uit. De Zwitserse zei in de Berliner Kurier dat het tennis haar nog veel plezier geeft en dat ze van plan is om meer demonstratiewedstrijden te gaan spelen. Hierdoor lijkt een terugkeer op het hoogste niveau dichterbij gekomen, want zowel Kim Clijsters als Justine Henin bewandelden dezelfde weg.

"Tennissen geeft me zoveel plezier. Ik doe nu veel aan paardrijden, maar tennis komt altijd op de eerste plaats," zei de 29-jarige Hingis. Het zou niet de eerste rentree zijn voor Hingis in het tenniscircuit, want in januari 2006 keerde ze al eens terug op het hoogste niveau. Veel succes leverde die comeback niet op en na Wimbledon in 2007 nam ze na een positieve test op cocaïne afscheid van het tennis. Vorig jaar wilde Hingis niet terugkeren op de tennisbanen, maar vandaag speelde ze een demonstratiewedstrijd tegen Lindsay Davenport. "Ik ben van plan om meer exhibitiewedstrijden af te werken. Blijft het daarbij? Dat weet ik nog niet."

Mocht de Zwitserse terugkeren op het hoogste niveau, dan komt ze speelsters tegen die volgens haar vrijwel allemaal hetzelfde spel vertonen. "Het huidige tennis is zo eentonig, iedereen hanteert dezelfde speelstijl. Gelukkig is er nu weer wat leven in de brouwerij met de terugkeer van Justine Henin en Kim Clijsters. Zij variëren meer in hun slagen."

Jol staakt titelrace nog niet met Ajax

Ondanks het nieuwe puntenverlies vanmiddag tegen NAC Breda blijft Ajax-trainer Martin Jol in de landstitel geloven. Jol beseft wel dat het een moeilijke opgave wordt voor de Amsterdammers.

"We nemen nog geen afscheid van de titel. Het wordt alleen wel steeds moeilijker om kampioen te worden. De andere ploegen zullen snel punten moeten gaan morsen", zei Jol tegenover de NOS.

De trainer van Ajax vond dat zijn team te weinig kreeg gezien de krachtsverhoudingen op het veld. "We hadden gewoon moeten winnen. Vooral op basis van de tweede helft vond ik ons de betere partij."

Alweer toernooiwinst Huta Galung

Terwijl de grote kannonen morgen beginnen met de eerste grandslam van het jaar, de Australian Open, heeft Jesse Huta Galung in Duitsland zijn eigen succes geboekt. In Schwieberdingen won Huta Galung de finale van het plaatselijke Future-toernooi in drie sets van Gilles Muller.

De Luxemburger, als eerste geplaatst, gaf Huta Galung goed partij. De eerste set ging met 6-2 naar de Nederlander, maar de tweede werd door Muller gewonnen na een tiebreak. De beslissende set ging met 6-3 naar Huta Galung, die daarmee zijn vierde toernooizege op een rij behaalde.

Knieblessure Essien

Michael Essien heeft zich tijdens een training met het nationale elftal van Ghana geblesseerd aan zijn knie. Het is onzeker of de aanvoerder in actie kan komen in het Afrika Cup-duel aankomende dinsdag tegen Burkina Faso.

"Zijn knie kreeg een klap en Michael is meteen naar het ziekenhuis gebracht om de ernst van de kwetsuur te bepalen. Hij is al terug uit het ziekenhuis en heeft zich inmiddels bij zijn ploeggenoten gevoegd. Michael neemt nu rust in het hotel. De komende tijd zal moeten blijken of hij kan spelen," aldus een woordvoerder van het Ghanese elftal.

Cancellara: "Werelduurrecord is glans kwijt"

In een eerder stadium heeft wielrenner Fabian Cancellara aangegeven een aanval te willen gaan doen op het werelduurrecord. Volgens de Zwitser heeft dit record aan glans verloren en hij wil het record weer op de kaart zetten.

"Het is prestige en glans kwijtgeraakt," aldus de renner van Saxo Bank. "In het verleden wilde iedere grote kampioen het werelduurrecord hebben. Mannen als Tony Rominger, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Eddy Merckx waagden allemaal een poging. Nu staat het record op naam van Andrej Sosenka en praat niemand er over."

Sosenka reed 49.700 meter in 2005. Gezien de capaciteiten van Cancellara moet hij in staat worden geacht om het record te verbeteren. "Maar als ik er voor ga, wil ik het goed doen. Dan wil ik echt een scherp record neerzetten. Ik wil het record niet met slechts pakweg honderd meter verbeteren."

Uitslagen Duitsland speelronde 18

Dit weekend werd er voor het eerst sinds de winterstop weer gevoetbald in de Bundesliga. De achttiende speelronde stond op het programma. Hieronder de uitslagen en stand.


Werder Bremen verliest contact met kopposities

Werder Bremen heeft afgelopen weekend dure punten laten liggen in de strijd om de kopposities. Uit bij Eintracht Frankfurt werd met 1-0 verloren. Marco Russ was na een klein uur spelen de gevierde man aan de kant van de thuisploeg. Door dit resultaat steeg Frankfurt naar een nette zevende plaats. Bremen heeft nu een achterstand van tien punten op koploper Bayer Leverkusen.

Ook na de achttiende speelronde behield Leverkusen knap de ongeslagen status. Thuis werd FSV Mainz 05 met 4-2 aan de kant geschoven. De bezoekers kwamen na acht minuten nog wel op voorsprong, maar na een half uur leidde de koploper al riant met 3-1. Na rust deed Mainz in de naam van Bungert wat terug, maar de Zwitserse spits Derdiyok besliste kort voor tijd het duel door de 4-2 te scoren.

Concurrentie Leverkusen maken geen fout

Schalke 04 heeft de tweede plek weten vast te houden. Thuis werd er met het kleinste verschil gewonnen van laagvlieger 1. FC Nürnberg. Kevin Kuranyi was verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Ook Bayern München boekte een overwinning ten koste van 1899 Hoffenheim. De Herbstmeister van vorig jaar werd dankzij doelpunten van Demichelis en Klose met 2-0 verslagen.

Ook Hamburger SV kende een niet al te lastige wedstrijd tijdens deze speelronde. SC Freiburg werd thuis met een 2-0 nederlaag naar huis gestuurd. Jansen en Petric waren verantwoordelijk voor de doelpunten van de Rothosen. Na achttien rondes is de spanning te snijden in de Bundesliga. Tussen nummer één Leverkusen en nummer vier Hamburger SV zit slechts vier punten.


Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Bayern Munchen 1899 Hoffenheim 2-0
Eintracht Frankfurt Werder Bremen 1-0
Hamburger SV SC Freiburg 2-0
M'gladbach VfL Bochum 1-2
Hannover 96 Hertha BSC 0-3
Bayer Leverkusen FSV Mainz 05 4-2
VfB Stuttgart VfL Wolfsburg 3-1
Schalke 04 1. FC Nürnberg 1-0
1. FC Köln Borussia Dortmund 2-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Bayer Leverkusen 18 10 8 0 38 39-15
2 Schalke 04 18 11 4 3 37 27-13
3 Bayern München 18 10 6 2 36 36-15
4 Hamburger SV 18 9 7 2 34 36-19
5 Borussia Dortmund 18 9 6 3 33 26-19
6 Werder Bremen 18 7 7 4 28 32-17
7 Eintracht Frankfurt 18 7 6 5 27 23-24
8 1899 Hoffenheim 18 7 4 7 25 27-19
9 VFL Wolfsburg 18 6 6 6 24 33-35
10 FSV Mainz 05 18 6 6 6 24 23-26
11 M'gladbach 18 6 3 9 21 25-31
12 VfB Stuttgart
18 4 7 7 19 19-24
13 VfL Bochum
18 5 4 9 19 20-34
14 1. FC Köln 18 4 6 8 18 12-18
15 SC Freiburg 18 5 3 10 18 19-35
16 Hannover 96 18 4 5 9 17 21-30
17 1. FC Nürnberg 18 3 3 12 12 12-33
18 Hertha BSC 18 2 3 13 9 16-39

Programma:

Datum Thuis Uit
22/01 SC Freiburg VfB Stuttgart
23/01 Hertha BSC M'gladbach
23/01 1. FC Nürnberg Eintracht Frankfurt
23/01 FSV Mainz 05 Hannover 96
23/01 VfL Bochum Schalke 04
23/01 Werder Bremen Bayern München
23/01 Borussia Dortmund Hamburger SV
24/01 VfL Wolfsburg 1. FC Köln
24/01 1899 Hoffenheim Bayer Leverkusen

Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1. Kießling Bayer Leverkusen 12
2. Kuranyi Schalke 04 9
= Barrios Borussia Dortmund 9
3. Dzeko VfL Wolfsburg 8
= Gomez Bayern Munchen 8

Oud-wereldkampioen Astarloa stopt met wielrennen

De gewezen wereldkampioen Igor Astarloa heeft zijn wielercarrière per direct beëindigd. De 33-jarige Spanjaard slaagde er deze winter niet in een nieuwe ploeg te vinden en besloot daarom zijn helm aan de wilgen te hangen.

Astarloa, die onder andere reed voor Cofidis en Milram, werd in 2003 in het Canadese Hamilton wereldkampioen. Tevens won hij dat jaar de Waalse Pijl. Na zijn wereldtitel ging het echter bergafwaarts. In 2008 werd hij ontslagen bij Milram, omdat er abnormale bloedwaarden bij hem werden geconstateerd.

Astarloa behaalde zijn grootste overwinning tijdens het WK in Hamilton in 2003, bekijk hieronder de laatste kilometers

Uitslagen Schotland speelronde 20

Dit weekend stond de twintigste speelronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt je iedere speelronde een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Celtic raakt verder achterop

Celtic raakte dit weekend verder achterop bij koploper Glasgow Rangers. Terwijl Rangers wel won, speelde Celtic met 1-1 gelijk tegen hekkensluiter Falkirk.

Via een goal van Carl Finnigan kwam Celtic thuis zelfs nog op achterstand. Voor rust maakte Samaras echter de gelijkmaker maar verder kwam Celtic niet. Bij Celtic behoorden de Nederlanders Glenn Loovens en Jos Hooiveld niet tot de selectie.

Glasgow Rangers won de uitwedstrijd bij Hamilton moeizaam met 0-1. Twaalf minuten voor tijd maakte Nacho Novo de enige goal van de wedstrijd. Het verschil tussen Rangers en Celtic op de ranglijst bedraagt nu negen punten. Celtic speelde wel één duel minder.


Uitslagen speelronde 20:

Thuis Uit Uitslag
Hamilton Glasgow Rangers 0-1
Celtic Falkirk 1-1
Hearts St. Mirren 1-0
Dundee United Hibernian 1-0
Kilmarnock Motherwell 0-3
St. Johnstone Aberdeen Afg.

 De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Glasgow Rangers 20 14 5 1 47 48-13
2 Celtic 19 11 5 3 38 38-20
3 Dundee United 20 9 7 4 34 24-23
4 Hibernian 19 9 6 4 33 26-16
5 Hearts 20 7 6 7 27 19-20
6 Motherwell 19 5 8 6 23 24-29
7 Aberdeen 18 5 6 7 21 13-19
8 St. Mirren 19 5 5 9 20 20-26
9 St. Johnstone 17 5 4 8 19 24-30
10 Hamilton 18 4 4 10 16 15-28
11 Kilmarnock 19 3 5 11 14 12-26
12 Falkirk 18 2 7 9 13 15-28

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Kris Boyd Glasgow Rangers 19
2 Kenny Miller Glasgow Rangers 12

Programma volgend weekend:

Datum Thuis Uit
23/01 Aberdeen Kilmarnock
23/01 Hibernian Hamilton
23/01 Motherwell St. Mirren
23/01 Glasgow Rangers Hearts
24/01 Falkirk Dundee United
24/01 St. Johnstone Celtic

Uitslagen Engeland speelronde 22

Dit weekend werd in de Premier League de 22e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor de aankomende dagen.

Everton bezorgt Manchester City zeldzame nederlaag

Everton is er dit weekend in geslaagd om Manchester City een zeldzame nederlaag te bezorgen. De thuisploeg zegevierde met 2-0 in het duel tegen de tweede ploeg uit Manchester, dat hierdoor voor de derde keer dit seizoen verloor.

Steven Pienaar, die vorige week ookal trefzeker was, was verantwoordelijk voor de eerste treffer van de wedstrijd. Hij wist een vrije trap op fraaie wijze achter Shay Given te werken. Vlak voor rust bepaalde Louis Saha de eindstand door een strafschop te benutten. In de tweede helft was Tim Cahill nog dichtbij een derde doelpunt, maar zijn kopbal kwam op de lat terecht.

Zevenklapper voor Chelsea tegen Sunderland

Chelsea miste dit weekend Didier Drogba, Deco, Salomon Kalou en Michael Essien (Africa Cup), maar daar was in de thuiswedstrijd tegen Sunderland nauwelijks wat van te merken. The Blues vernederden de bezoekers uiteindelijk met 7-2.

Binnen 35 minuten was het duel al gespeeld. Nicolas Anelka opende na acht minuten wedstrijd de score, waarna Florent Malouda, Ashley Cole en Frank Lampard het net ook wisten te vinden. Na de pauze maakte Michael Ballack de vijfde treffer van het duel. Toch redde Sunderland via Boudewijn Zenden nog de eer door een tegentreffer te maken. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Anelka en Lampard, die de zevenklapper compleet maakten. Darren Bent scoorde ook nog, maar dit was slechts een treffer voor de statistieken.

Uitslagen speelronde 22:

Thuis Uit Uitslag
Stoke City Liverpool 1-1
Chelsea Sunderland 7-2
Manchester United Burnley 3-0
Tottenham Hotspur Hull City 0-0
Wolverhampton Wanderers Wigan Athletic 0-2
Everton Manchester City 2-0
Portsmouth Birmingham City afgelast
Aston Villa West Ham United 0-0
Blackburn Rovers Fulham 2-0
Bolton Wanderers Arsenal 0-2

De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 21 15 3 3 48 52-18
2 Manchester United 22 15 2 5 47 49-19
3 Arsenal 20 13 3 4 42 53-23
4 Tottenham Hotspur 21 11 5 5 38 42-22
5 Manchester City 21 10 8 3 38 42-30
6 Aston Villa 21 10 6 5 36 29-18
7 Liverpool 21 10 4 7 34 38-26
8 Birmingham City 21 9 6 6 33 21-19
9 Fulham 21 7 6 8 27 26-24
10 Everton 21 6 8 7 26 30-34
11 Stoke City 21 6 7 8 25 19-26
12 Blackburn Rovers 22 6 6 10 24 23-39
13 Sunderland 21 6 5 10 23 30-38
14 Wigan Athletic 20 6 4 10 22 23-44
15 Burnley 21 5 5 11 20 22-43
16 West Ham United 21 4 7 10 19 28-37
17 Wolverhampton Wanderers 21 5 4 12 19 17-38
18 Hull City 21 4 7 10 19 20-42
19 Bolton Wanderers 18 4 6 8 18 26-36
20 Portsmouth 20 4 2 14 14 18-32

Programma volgende week:

Datum Thuis Uit
20/01 Arsenal Bolton Wanderers
20/01 Liverpool Tottenham Hotspur
23/01 Manchester United Hull City

Verdiensten Modern Warfare 2 en Avatar vergeleken

Avatar en Modern Warfare 2 zijn de grote verdieners van het 4e kwartaal. Avatar kwam uit in de bioscoop en de mensen konden Modern Warfare 2 thuis op de consoles en PC spelen. Nou hebben ze alle twee 1 miljard dollar opgehaald, en nu is er een vergelijking qua kosten om te kijken wie er nou het meest zijn zakken heeft gevuld.

In het plaatje is te zien dat de productiekosten voor Avatar stukken hoger lag dan die van Modern Warfare, maar toch is het vreemd om te zien dat een game meer geld uitgeeft voor de marketing dan een blockbuster film. Ook noemenswaardig zijn de maandelijkse inkomsten die Blizzard ontvangt voor World of Warcraft, met 100 miljoen dollar per maand hebben zij waarschijnlijk ook geen geldproblemen

Avatar vs Modern Warfare
Grootverdieners

Nash verrassend winnares WB-wedstrijd Roubaix

Katerina Nash heeft in Roubaix de wereldbekerwedstrijd veldrijden bij de vrouwen gewonnen. De Tsjechische MTB-er versloeg verrassend Hanka Kupfernagel en de sterke Nederlandsen Marianne Vos en Daphny van den Brand.

Op het modderige parcours had Nash na ruim veertig minuten crossen een voorsprong van dertien seconden op Kupfernagel en een kleine minuut op Vos. Ondanks de vierde plaats nam Van den Brand wel de leiding over in het klassement van de Amerikaanse Katie Compton, die niet aan de start kon verschijnen vanwege een valpartij.

Luiten stelt ticket Europese Tour veilig

Golfer Joost Luiten heeft zich in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg verzekerd van een startbewijs op de Europese Tour. De Bleiswijker werd gedeeld zesde op het Joburg Open, waarmee hij genoeg geld verdiende voor een startbewijs.

Luiten had een laatste ronde van 68 slagen, waarmee hij zeven plaatsen steeg in het eindklassement. De eindoverwinning ging naar thuisspeler Charl Schwartzel, die na vier rondes de Noord-Ier Darren Clarke en Keith Horne (Zuid-Afrika) zes slagen achter zich liet.

VN-rapport smeltende gletsjers gebaseerd op 'speculatie'

Twee jaar geleden deden de Verenigde Naties (VN) een schokkende voorspelling. Over 25 jaar zouden de gletsjers in het Himalayagebergte geheel zijn gesmolten. De bewering blijkt echter nu slechts te zijn gebaseerd op speculatie.

De bewering werd twee jaar geleden door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gedaan. Volgens hen was dit gebaseerd op gedetailleerd onderzoek naar de opwarming van de aarde. Het IPCC heeft inmiddels toegegeven dat ze het verhaal uit een wetenschappelijk tijdschrift hadden gehaald en ook de wetenschapper die het onderwerp was van dit artikel geeft toe dat het niet is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Het stuk in de 'New Scientist' was zelfs niet gebaseerd op een wetenschappelijk rapport, maar op een kort telefoongesprek met de wetenschapper.

Dr Syed Hasnain, die destijds werkzaam was op de Jawaharlal Nehru Universiteit in Delhi, heeft gezegd dat de bewering speculatie was en niet gebaseerd op formeel onderzoek. Professor Murari Lal, die toezicht hield op het hoofdstuk over gletsjers in het IPCC-rapport, adviseerde Hasnain zelfs de boude bewering te schrappen.

Journalist Fred Pearce belde met Hasnain nadat hij uitspraken van de wetenschapper had gelezen die hij in 1999 deed in een Indiaas tijdschrift. Hij zei dat Hasnain de bewuste uitspraak deed over 2035, maar geeft toe dat deze meer een campagne was dan een wetenschappelijk verslag dat werd beoordeeld door een groep wetenschappers. Ondanks dit werd het artikel al snel een belangrijke bron van het IPCC over de gevolgen van het broeikaseffect.

Toen het klimaatcomité van de Verenigde Naties eindelijk het rapport publiceerde, gaf het IPCC echter een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds op als bron. Deze ging nog iets verder, en noemde de waarschijnlijkheid van smeltende gletsjers 'zeer hoog'. Het IPCC noemde de kans hierop zelfs meer dan negentig procent.

"De gletsjers in de Himalaya smelten sneller dan waar ook ter wereld", staat er in dat rapport te lezen. "Indien het in dit tempo doorgaat, is de kans dat deze zijn verdwenen in 2035 of nog wel eerder zeer hoog als de aarde blijft opwarmen."

Deze cijfers vinden glaciologen zelf echter belachelijk. De Himalaya-gletsjers zijn namelijk honderden meters dik en zullen nooit snel genoeg smelten om in 2035 geheel te zijn verdwenen, tenzij er een enorme, mondiale temperatuurstijging komt. De maximale afname van de gletsjers is momenteel hooguit een meter, maar de meeste smelten veel langzamer. En met de naderende ijstijd zal dat ook nog wel even duren. 

Bos vreesde voor voortbestaan kabinet

Vicepremier Wouter Bos heeft afgelopen woensdag, tijdens het overleg over de crisis rond het Irak-rapport, getwijfeld aan het voortbestaan van het kabinet. "Er waren momenten dat ik niet zeker wist dat we eruit zouden komen," zei Bos vandaag in het programma Buitenhof.

Dat kwam omdat in de ogen van de PvdA-leider over onderwerpen als een mandaat voor een oorlog er niet veel ruimte is om compromissen te sluiten. "In het internationaal recht bestaat nauwelijks een midden," zei Bos. "Dat moet je tot op het bot uitdiscussiëren. Daarbij is geen sprake van handjeklap." Gisteren zei ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer al dat het kabinet had kunnen vallen. De PvdA was kwaad omdat premier Jan Peter Balkenende de indruk had gewekt dat het kabinet de conclusies van Davids van tafel zou vegen.

Handballers naar play-offs WK 2011

De Nederlandse handbalmannen hebben zich in België geplaatst voor de play-offs voor het WK in 2011. Tegen het thuisland werd een 29-17 overwinning behaald, wat met de overwinning van gisteren tegen Estland voldoende is om eerste te worden in hun kwalificatiegroep.

De overwinning kwam niet vanzelf bij de mannen van Harry Weerman. In de eerste helft werd lang tegen een achterstand aangekeken en werd het team op de been gehouden door doelman Gerrie Eijlers. Na rust kregen de mannen meer het initiatief in handen en leek het beste bij de Belgen er vanaf te zijn. Dit resulteerde in uiteindelijk een ruime overwinning. De play-offs voor het WK vinden half juni plaats.

Nederlandse spelers in het buitenland

Iedereen leest bijna dagelijks over de verrichtingen van bijvoorbeeld Rafael van der Vaart bij Real Madrid of Dirk Kuijt en Ryan Babel bij Liverpool. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten in de voor ons minder bekende competities?

Wist je bijvoorbeeld dat Jordi Cruijff tegenwoordig zijn doelpunten op Malta maakt? Of dat Gianni Zuiverloon en Cedric van der Gun met hun clubs in Engeland proberen te promoveren naar de Premier League? En houden Victor Sikora en Sergio van Dijk zich staande in de Australische A-League?

Op al deze vragen geven we jullie vanaf deze week, middels een wekelijks overzicht, antwoord.

FOK!sport heeft een spelerslijst samengesteld met voetballers die actief zijn in de voor ons minder bekende competities en zal elke week de meest opvallende gebeurtenissen van deze voetballers in het buitenland behandelen. Het verslag zal elke dinsdagavond verschijnen op de sportsite.

Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd blijft over deze Nederlanders en lees elke week het bericht over onze landgenoten op FOK!sport!

Olympische winterkneuzen 2010

Maar zelfs op de winterspelen is het helaas niet louter dennengeur en maneschijn wat de klok slaat. Ook Vancouver wordt vervuild door veredelde hobbyisten. Bij de openingsceremonie pik je hen er zo uit. Ze wandelen als brugklassers te midden van eindexamenkandidaten, als Balkenende op bezoek bij Obama of Mandela. Kleine kinderen plompverloren tussen de robuuste ijzervreters. Ik heb het natuurlijk over de schaatsers. Wintersportparia’s pur sang.

Du Chatinier en Wouters willen bijtekenen in Utrecht

Trainer Ton du Chatinier en zijn assistent Jan Wouters zullen bijtekenen bij FC Utrecht. Het duo heeft de ploeg uit de Domstad goed op de rails staan getuige een zesde plaats op de ranglijst in de Eredivisie. De clubleiding heeft in een eerder stadium al aangegeven dat het met duo door wil gaan.

"De intentie om met elkaar door te gaan, is wederzijds aanwezig," zei Du Chatinier vandaag. "Ik denk dat we in één van de komende weken duidelijkheid kunnen geven. We praten onder meer nog over de duur van onze contracten. Maar ook daar gaan we wel uit komen," zei de oefenmeester die eind 2008 de leiding over het elftal overnam, nadat Willem van Hanegem ontslagen werd. Afgelopen zomer kreeg hij Wouters als assistent onder zich.

Overheid wil huisvredebreuk legaliseren

De overheid vertrouwt blijkbaar niemand meer. Miljoenen Nederlanders kunnen een ambtenaar op hun stoep verwachten voor een controle. Deze controles vinden plaats zonder enige verdenking, maar als je op je privacy gesteld bent en de controle weigert, kan dit je een hoop geld gaan kosten. Je kunt dan je kinderbijslag, AOW of andere uitkeringen verliezen.

Een wet die dit mogelijk gaat maken, ligt nu in de Tweede Kamer. Volgens het kabinet moet de wet er komen om 'het draagvlak van sociale voorzieningen in de samenleving te behouden'. Als de wet er komt zullen gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV zelf mogen beslissen wanneer ze inbreuk gaan maken op de privacy van mensen voor een controle. Er zal vooral gecontroleerd worden of iemand wel echt alleen woont en of diegene wel zijn eigen kinderen verzorgt.

Volgens rechtsgeleerden zal de wet er echter niet komen. Dit omdat de wet in strijd zou zijn met het thuisrecht van burgers, dat is vastgelegd in de grondwet. Ook het Europese Verdrag voor Rechten van de Mens zou geschonden worden door het wetsvoorstel.

Het voorstel zou volgens het kabinet niet leiden tot meer opsporing van fraude. Dit hoeft echter ook niet, omdat er een 'preventieve werking' van de wet uit moet gaan. Overigens is het nu ook al mogelijk om personen die verdacht worden van fraude met een bezoekje te vereren.

Het doorzoeken van de woning van iemand die nergens van verdacht wordt, mag echter niet. De enige uitzondering hierop is wanneer de burger het niet erg vindt als ambtenaren in hun kasten liggen te snuffelen. Gemeenten vinden dit echter niet genoeg en willen al bij de eerste aanvraag van een uitkering controles kunnen uitvoeren.

 

 

Steun Haïti, speel Halo 3

Op 12 januari werd Haïti getroffen door een verschrikkelijke ramp, een aardbeving met de kracht van zeven op de schaal van Richter. Meer dan vijftigduizend mensen vonden de dood en de gewonden stapelen zich op. Helaas is Haïti erg arm en hebben zij niet veel geld om de gewonden te helpen en het land weer op te bouwen. Heb jij ook geen geld om te storten? Bungie geeft je de kans om gratis je steun betogen aan de slachtoffers. Als je op de aankomende woensdag of donderdag Halo 3 of Halo: ODST speelt en je emblem verandert in een hart, dan doneert Bungie $0,10 voor elke speler, tot een maximum bedrag van $77000 aan het Rode Kruis.

Om een rood hart als emblem te krijgen moet je het volgende doen. In het appearance menu moet je primary emblem een hart zijn, en de background een cirkel. De kleuren zijn respectievelijk rood en wit. Tevens gaan alle opbrengsten van de Bungie-store naar het Rode Kruis. Games vallen hier niet onder, maar er zijn genoeg keuzes uit kleding van Bungie. Als afsluiter heeft Bungie ook een t-shirt ontworpen ten nagedachtenis aan deze actie. Deze kan je voor $10 kopen en wederom gaan alle opbrengsten naar het Rode Kruis. Dus help de wereld en speel op woensdag of donderdag Halo 3 op Xbox Live en steun Haïti.

Bungie t-shirt

Stroetinga pakt Nederlandse titel kunstijs

Niet de grote favoriet Sjoerd Huisman, maar Arjan Stroetinga is de nieuwe Nederlands kampioen op kunstrijs. Stroetinga was vanmiddag in Amsterdam de rapste in de massasprint.

In de finale trok BAM-rijder Bob de Vries de sprint aan voor zijn ploeggenoot Stroetinga, die het vervolgens afmaakte. Huisman raakte ingesloten en ging tweemaal bijna onderuit en kwam uiteindelijk niet verder dan de derde plaats nog achter Ingmar Berga.

Stroetinga hoorde gisteren overigens pas dat hij mocht deelnemen aan het NK marathonschaatsen. Stroetinga behoort tot de 'schaats-Kazachen' die zich wilden laten naturaliseren tot Kazach, om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Vancouver 2010.

 

 

Brundle: "Testen in F1 aanpassen"

Voormalig coureur Martin Brundle wil dat de testregels in de Formule 1 op de schop gaan. In de huidige reglementen krijgen de test- en reservecoureurs weinig tijd op het circuit. Hierdoor beginnen ze als ze vaste coureurs vervangen met een achterstand. Luca Badoer, Jaime Alguersuari en Romain Grosjean wisten allen na halverwege het seizoen ingestapt te zijn geen indruk te maken.

Als de restricties op het testen opgeheven worden dan krijgen nieuwe coureurs een eerlijke kans. "Er zijn twee aspecten. Ten eerste worden ze te vroeg voor de leeuwen gegooid, ze zijn er nog niet klaar voor. Alguersuari heeft bij lange na niet genoeg ervaring om met een Formule 1-auto om te gaan," zegt Brundle. "Het is niet te vergelijken met een Formule 3-auto van Dallara die speciaal voor je opgezet is. Een Formule 1-auto moet ontwikkeld worden door een team en iedereen rijdt met prototypes. Het leren om die van jou goed te laten werken is lastig. Daar heb je kennis en ervaring voor nodig, evenals het maximale uit je engineers halen."

"Ze niet op de baan laten rijden doet de rest. Ze hebben geen enkele kans. Het systeem moet op de schop," gaat Brundle verder. Hij voegt er aan toe dat de situatie voor derde rijders zoals Pedro de la Rosa niet veel beter is. "Het is hetzelfde voor De la Rosa of Gary Paffett. Hoe hou je je lichaam goed voor die snelheden? Ferrari had na het ongeval van Felipe Massa een reserverijder nodig, maar Badoer had geen kilometers gemaakt. Dat hij niet snel genoeg was, is iets anders. Maar hoe in vredesnaam hou je die coureurs scherp en fit als ze niet kunnen rijden. Het bespaart geen geld, maar kost uiteindelijk zelfs geld."

Mountie haalt bejaarde vrouw uit brandend huis

Een agent van de Royal Canadian Mounted Police, oftewel een mountie, heeft een bejaarde vrouw uit een brandend huis gered. Het vuur ontstond gistermorgen in het huis van de vrouw in Cochrane. De vrouw, waarvan de leeftijd al in de tachtig jaar liep, is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Nadat er melding was gedaan van een brandend huis arriveerde Leaverd Sandau als eerste bij de woning. Hij twijfelde geen moment toen een buurman zei dat er misschien nog iemand in het huis kon zijn en ging naar binnen. Zodra hij binnen was, zag hij door het vuur en de rook heen een oudere vrouw liggen. Hij trok de vrouw mee naar buiten, waarbij hij geholpen werd door ambulancebroeders, die net op dat moment arriveerden.

"Er is natuurlijk een moment dat je ook aan je eigen veiligheid denkt, maar dan gaat je baan toch voor. Je bent er natuurlijk 'to serve and protect'. Ik heb altijd geprobeerd assistentie te verlenen waar dat nodig was," aldus mountie Leaverd Sandau.

 

Huishoudster spant proces aan tegen Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vecht een aanklacht aan waarin hij en zijn vrouw beschuldigd worden van het verbaal mishandelen van hun huishoudster. Het kantoor van de premier gaf vandaag een verklaring uit waarin wordt gezegd dat de zaak 'vol leugens en laster zit'.

De voormalige huishoudster beschuldigt Sara Netanyahu ervan haar verbaal te hebben misbruikt, haar minder dan het minimumloon te hebben betaald en haar te hebben gedwongen te werken op de sabbat.

De rechtszaak domineerde het Israëlische nieuws vandaag en riep herinneringen op aan de eerste regeerperiode van Netanyahu, toen zijn vrouw er ook al eens van werd beschuldigd te ruziën met haar personeel, in het openbaar te pronken met haar kinderen en zich te bemoeien met staatsaangelegenheden.

Aantal vermiste Nederlanders nu 22

Het aantal Nederlanders dat nog wordt vermist in Haïti is gestegen tot 22. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gemeld. Aan de lijst van achttien namen van mensen die nog niet zijn gelokaliseerd na de beving van dinsdag zijn er vandaag vier toegevoegd.

De mogelijk Nederlandse doden die gisteren in het puin van een ingestort hotel in een voorstad van Port-au-Prince zijn gevonden, waren vandaag nog niet geïdentificeerd.

Uitslagen Eredivisie inhaalronde 18

Vandaag waren er in de Eredivisie drie inhaalwedstrijden van speelronde 18. NEC wist aartsrivaal Vitesse te verslaan, Ajax en Twente morsten punten.

Op 19 september was het voor het laatst dat NEC in de Eredivisie drie punten wist binnen te halen. Op bezoek bij AZ werd destijds met 2-0 gewonnen. Een moeilijke periode volgde, eind oktober gevolgd door het opstappen van trainer Dwight Lodeweges. Ook onder nieuwe trainer Wiljan Vloet veranderde er echter weinig, overwinningen bleven uit, tot vandaag. Aartsrivaal Vitesse werd thuis met 2-1 verslagen. De thuisploeg kwam al na vijf minuten op achterstand door een strafschop van Nilsson. NEC herpakte zich goed en wist na 27 minuten de gelijkmaker binnen te tikken via Ntibazonkiza. Na rust begon Vitesse sterk, maar het was NEC dat op voorsprong kwam door een kopbal van Zomer. Vitesse kon daar niks meer tegenin brengen. Aan het eind van de wedstrijd had Sarpong nog de mogelijkheid om er 3-1 van te maken, maar Velthuizen wist dat te voorkomen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
N.E.C. Nijmegen Vitesse 2-1
NAC Breda Ajax 1-1
FC Utrecht FC Twente 0-0

Stand:
# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Twente 18 15 3 0 48 38 - 15
2 PSV 17 14 3 0 45 43 - 13
3 Ajax 18 12 3 3 39 54 - 16
4 Feyenoord 18 11 4 3 37 29 - 15
5 Heracles Almelo 18 10 2 6 32 26 - 24
6 FC Utrecht 18 8 7 3 31 23 - 16
7 AZ 18 9 1 8 28 32 - 21
8 NAC Breda 18 6 5 7 23 25 - 29
9 VVV-Venlo 18 4 8 6 20 25 - 26
10 Vitesse 18 5 3 10 18 21 - 32
11 Sparta Rotterdam 18 5 3 10 18 19 - 35
12 FC Groningen 17 4 5 8 17 20 - 28
13 Roda JC 17 4 5 8 17 23 - 33
14 SC Heerenveen 17 5 2 10 17 17 - 30
15 NEC 18 3 7 8 16 21 - 32
16 Willem II 18 4 2 12 14 20 - 34
17 ADO Den Haag 18 3 5 10 14 18 - 35
18 RKC Waalwijk 18 4 0 14 12 16 - 36

Topscorers:
# Naam Club Doelpunten
1 Suárez Ajax 18
2 Ruiz FC Twente 13
3 Junker Roda JC 9
4 Toivonen PSV 8
= Dzsudzsák PSV 8
= Stoch FC Twente 8
= N'Kufo FC Twente 8
= Dost Heracles Almelo 8

Resterend programma:
Datum Thuis Uit
di 19/1 Roda JC PSV
wo 20/1 FC Groningen SC Heerenveen

Programma speelronde 19:
Datum Thuis Uit
vr 22/1 PSV NEC
za 23/1 RKC Waalwijk NAC Breda
za 23/1 Heracles Almelo Vitesse
za 23/1 Roda JC FC Utrecht
za 23/1 SC Heerenveen Willem II
zo 24/1 Ajax AZ
zo 24/1 FC Groningen FC Twente
zo 24/1 Sparta Rotterdam ADO Den Haag
zo 24/1 VVV-Venlo Feyenoord

Uitslagen Eredivisie (17/01/2010)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

 

 

NAC Breda

1 vs 1

AFC Ajax

 19' Cairo
   37' Lindgren
 
 Gele kaart: De Graaf, v.d Leegte(NAC Breda), Anita, v.d. Wiel, De Zeeuw, (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.750
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Fehér
Penders
Zwaanswijk
Schilder
De Graaf (v.d. Leegte/88)
Gilissen
Kwakman (Gorter/52)
Leonardo
Cairo (Lurling/71)
Kolkka
  Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita (Sulejmani/46)
Lindgren
Eriksen (De Jong/84)
De Zeeuw
Bakircioglu (Rommedahl/79)
Suarez
Emanuelson

FC Utrecht

0 vs 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Wuytens, (FC Utrecht), Perez, Vujicevic, Douglas, (FC Twente)
 Rode kaart: , Brama (90+3) (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 23.500
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Dickoh
Wuytens
Nesu
Mertens
v.Dijk
Nijholt
Asare
Vandenbergh
Loval
  Boschker
Stam (Kuiper/44)
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Perez (de Jong/90+4)
Brama
Vujicevic
Ruiz
N\'Kufo
Stoch (Parker/81)

 

 

Valverde wil Manzano aanklagen

Alejandro Valverde wil voormalig profwielrenner Jesús Manzano aanklagen. Deze heeft openlijk verklaard dat Valverde in zijn tijd bij Kelme doping heeft gebruikt. Manzano was op dat moment ploeggenoot van Valverde en zag zijn landgenoot verboden middelen gebruiken.

Valverde voelt zich op zijn beurt aangetast in zijn eer en goede naam en wil daarom Manzano aan gaan klagen. Hij heeft hiervoor een kopie van de geluidsopname van Manzano bij het internationaal sporttribunaal CAS opgevraagd om zo zijn zaak kracht bij te gaan zetten.

M. Huisman wint NK marathon op kunstijs

Mariska Huisman is Nederlands kampioene geworden op kunstijs. In Amsterdam was de winnares van de Marathon Cup in de massasprint de snelste. Tweede werd de Nederlands kampioene op natuurijs Carla Zielman, Maria Sterk werd derde.

Het lukte geen enkel groepje om weg te komen, waardoor een massasprint noodzakelijk werd. Uittredend kampioene Daniëlle Bekkering deed ook nu weer mee in de sprint maar werd slechts vierde. Winnares Huisman was erg bij met de zege. "Het was duidelijk dat je niet weg kon komen. Ik ben echt superblij, mijn seizoen is compleet," aldus de 26-jarige schaatsster.

Vrouw van 59 krijgt IVF-behandeling

Susan Tollefsen is recordhouder. De Britse is de oudste vrouw ooit die een IVF-behandeling ondergaat. De 59-jarige vrouw wil graag nog een tweede kindje.

Tollefsen heeft zich met haar wens gewend tot de London Women’s Clinic, een privékliniek die zeer succesvol is in reageerbuisbevruchtingen. De dokters aldaar hebben toegezegd de gepensioneerde lerares te helpen.

Ondanks dat de vrouw in oktober al zestig wordt, voelt ze zich nog piepjong. "Ik zit nog vol levensvreugd en ben zo gezond", beweert ze. "Ik zie geen reden waarom ze me niet zouden helpen."

Tot vorige week had Tollefsen het land uitgemoeten voor een IVF-behandeling. In het Verenigd Koninkrijk werd het voor vrouwen boven de veertig afgeraden een dergelijke behandeling te ondergaan. Privéklinieken weigerden vrouwen boven de vijftig resoluut. Maar bovenstaande kliniek heeft haar beleid nu gewijzigd, hetgeen tot een storm van protest heeft geleid.

Tollefsen heeft overigens al ervaring met eigen kinderen. Twee jaar geleden werden zij en haar man verblijd met de komst van dochter Freya Lucia. De Britten werken overigens nu aan maximale leeftijdsgrens voor IVF-behandelingen, die ook bij wet wordt vastgelegd.

Smolders stapt uit Tilburgse politiek

Hans Smolders stapt uit de Tilburgse politiek. De voormalig chauffeur van Pim Fortuyn noemt als reden aanhoudende en toenemende gezondheidsklachten.

Daarom zou het onverantwoord zijn om "verder te gaan met politiek die tot mijn grote frustratie grotendeels beoefend wordt door onbekwame, hoogopgeleide dommeriken". Hij kondigt verder in hoofdletters aan nooit meer te stemmen "zolang deze schijndemocratie heerst".

Smolders ligt in de clinch met de onlangs opgestapte burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman. Smolders is woedend omdat de lokale media volgens hem niet de waarheid schrijven.

Ruud Vreeman stapte op als burgemeester van Tilburg omdat hij de raad onvolledig inlichtte. Hij had niet verteld dat de bouw van het Midi-theater fors duurder zou uitpakken omdat hij bang was dat het college dan zou vallen, terwijl dat op dat moment slecht uitkwam.

Rond die tijd had hij naar eigen zeggen een telefoontje uit Amerika gehad. Een bedrijf dat een reusachtig winkelcentrum in Tilburg wil bouwen liet volgens Vreeman weten door Smolders te zijn benaderd. Hij zou hebben aangeboden zijn steun aan de plannen te geven, in ruil voor 75 duizend euro.

Vreeman wilde niet dat de volgens hem corrupte Smolders aan het roer zou komen en besloot daarom de raad niet in te lichten over de hoger uitgevallen kosten. Vanwege het lopende onderzoek naar Smolders zei hij ook niets over het telefoontje uit Amerika. Smolders wees erop dat het telefoontje uit Amerika pas kwam nadat de burgemeester had besloten de raad niet te informeren.

Aan de lokale media, waaronder het Brabants Dagblad, legde hij een ultimatum op: ze moesten "de waarheid" schrijven, anders zou Smolders opstappen. Het Brabants Dagblad toonde zich niet onder de indruk.

De vice-fractievoorzitter van de Lijst Smolders Peter van den Hoven heeft volgens Smolders ook geen zin door te werken "in het huidige smerige politieke klimaat". De Lijst Smolders doet daarom niet mee aan de verkiezingen van dit jaar.

Toenemend geweld Haïti hindert hulpverlening

Het reddingswerk van hulpverleners in Haïti is enkele malen belemmerd door geweldsincidenten. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger, generaal Ken Keen, gezegd. Hoewel de straten in Port-au-Prince overwegend rustig zijn, neemt het geweld toe.

De vrees voor plunderaars is een van de factoren die het afleveren van hulpmiddelen vertraagt. Na de verwoestende aardbeving van dinsdag is het handhaven van de wet in handen van vredestroepen van de Verenigde Naties en internationale politie-eenheden, hoewel ook die de nodige verliezen hebben geleden.

Inmiddels zijn enkele duizenden Amerikaanse militairen gearriveerd en worden morgen nog eens duizenden verwacht. Samen met de vredestroepen en de plaatselijke politie gaan ze proberen de veiligheid te handhaven.

Reddingswerk en het distribueren van voedsel, water en medicamenten aan slachtoffers van de aardbeving genoten vandaag de hoogste prioriteit. Mogelijk zijn meer dan honderdduizend mensen om het leven gekomen. Er wordt hard gewerkt om overlevenden van onder het puin van ingestorte gebouwen te redden.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is inmiddels naar Haïti gereisd om mee te praten over het in goede banen begeleiden van de hulpverlening. Voor zijn vertrek vandaag liet hij weten drie prioriteiten te hebben: het redden van zoveel mogelijk levens, het uitbreiden van de humanitaire hulpverlening en het coördineren van hulpmiddelen, die vanuit alle delen van de wereld massaal naar Haïti zijn toegestuurd.

 

Oranje wint brons op EK Indoorhockey

Het Nederlands Indoorhockeyteam heeft op het EK in Almere de bronzen medaille veroverd. De mannen van bondscoach Robin Rösch waren met 5-2 te sterk voor Spanje. De finale werd gewonnen door Oostenrijk tegen regerend kampioen Rusland met 3-4, dankzij een golden goal.

Met karakteristiek, opportunistisch aanvalsspel overrompelde Nederland de Spanjaarden direct. Binnen acht minuten stond het al 2-0. Na een doeltreffende Spaanse corner was het opnieuw Oranje dat met een mooie cornervariant, via Daan Meurer, de Spaanse doelman wist te verschalken; 3-1.

Nog voor rust liet Nederland Spanje terug in de wedstrijd komen. Slordig uitverdedigen leverde Jordi Alastrue een niet te missen kans. In de tweede helft was het vervolgens lange tijd aftasten. Nederland liet zich zakken, maar de Spanjaarden kwamen er niet door. Zes minuten voor tijd maakte Maurits Hertzberger na een knappe solo de 4-2. Spanje probeerde nog terug te komen, maar tevergeefs. Toen een doorgebroken Robbert van de Peppel werd gevloerd en Oranje een strafcorner benutte via Robert Tigges was het definitief gebeurd.

De finaleging tussen Oostenrijk en Rusland. Na de vroege treffer in de 3e minuut behield Oostenrijk de controle over de wedstrijd. Uit een vloeiende aanval was het opnieuw Stanzl die raak schoot (2-0). Via een corner van Christian Minar voerde Oostenrijk de score op tot 3-0. Nog geen zestig tellen later bracht de Russische aanvoerder Platonov de marge terug naar twee (3-1).

Ook de tweede helft begon spectaculair. Korolev pushte uit een strafcorner onberispelijk raak (2-3). Oostenrijk kon niet meer domineren zoals in de eerste helft en de Russen kwamen vaker tot schotkansen. Dmitry Vonkov, wist het net te vinden, waardoor Rusland vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte kwam. Door een gele kaart voor Elmar Stremitzer speelde Oostenrijk de laatste minuten van de tweede helft met een man minder.

Vlak nadat Stremitzer terug was gekomen in het veld durfden de Oostenrijker weer de aanval te kiezen. En het was Michael Körper die in de derde minuut van de verlenging de golden goal maakte en Oostenrijk de eerste Europese hockeytitel in de geschiedenis bezorgde.

Nederland - Spanje 5-2 (3-2)

6' 1-0 M.Hertzberger
doelpunt 8' 2-0 Timman (sc)
doelpunt 14. 2-1 Sahuquillo(sc)
doelpunt 16. 3-1 Meurer (sc)
doelpunt 19. 3-2 Alastrue
doelpunt 34. 4-2 M. Hertzberger
doelpunt 40. 5-2 Tigges (sc)

Gele kaart: Gavilon (Spa)

 

Rusland - Oostenrijk 3-4 (1-3)
3' 0-1 Stanzl (sc)
8' 0-2 Stanzl
14' 0-3 C. Minar (sc)
14' 1-3 Platonov
26' 2-3 Korolev (sc)
35' 3-3 Vonkov (sc)
43' 3-4 Körper

 

 

Sauerbreij grijpt net naast winst

Snowboarder Nicolien Sauerbreij is vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom in het Zwitserse Nendaz tweede geworden. In de finale moest Sauerbreij haar meerdere erkennen in de Russin Jekaterina Toedegesjeva.

Sauerbreij ging in de eerste run van de finale onderuit nadat ze een poortje te scherp had aangesneden. In de tweede run moest ze hierdoor bijna twee seconden goedmaken, iets waar ze bijna nog in slaagde ook. Uiteindelijk kwam ze 0,35 seconden tekort.

Anderhalf week geleden boekte de Nederlandse haar eerste zege van dit seizoen.

Stybar wint WB-wedstrijd Roubaix

Zdenek Stybar is de winnaar geworden van de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Franse Roubaix. De Tsjech, die ook de leiding in de wereldbeker veroverde, won voor Klaas Vantornhout en Sven Nys. Gerben de Knegt werd zesde.

Het parcours in en rond het velodrome van Roubaix lag er de afgelopen dag nog besneeuwd en bevroren bij. Maar ook in Frankrijk had de dooi toegeslagen en konden de renners onder het genot van een zonnetje en tien graden een flinke modderpoel tegemoet zien.

Zdenek Stybar was de eerste die de aanval zocht. De nummer twee van de wereldbekerstand kreeg Sven Nys mee. Niels Albert en Gerben de Knegt waren niet ver weg en even later sloot ook Klaas Vantornhout bij de achtervolgers aan, die na één ronde en kleine achterstand hadden. Wereldkampioen Albert sloot echter in de tweede ronde snel aan, waardoor we alweer de grote drie renners van dit seizoen aan kop hadden.

Aan het eind van de tweede ronde vonden ook De Knegt en Vantornhout aansluiting. De Knegt, winnaar in 2007, nam direct het initiatief maar wist nog geen gat te slaan. Nys moest wel een gat laten maar kon samen met Erwin Vervecken, drie maal winnaar van de koers, weer aansluiten.

Halfkoers was er een groep van acht man ontstaan vooraan, met daarbij de grote mannen. Het was vooral Albert die het tempo bepaalde, dit ondanks een gebroken rib die hij vorige week opliep nadat hij door een fan onderuit werd getrokken. Aan het eind van de zesde ronde namen ploeggenoten Stybar en Bart Wellens de leiding en hadden direct een seconde of tien voorsprong. De Knegt was door een val bergop weggeslagen. Een ronde later verloor Albert op dezelfde plek ook seconden, nadat hij vastliep in de modder. Niet veel later ging hij ook nog in een afdaling onderuit.

Inmiddels was Stybar weggereden bij Wellens en pakte een voorsprong van twintig seconden op de Belg, die zijn landgenoten Nys, Vervecken en Vantornhout weer zag aansluiten. Bij het ingaan van de laatste ronde was Stybar door zijn voorsprong van 25 seconden vrijwel zeker van de zege. De Tsjech nam dan ook geen risico’s meer en won zijn derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

De tweede plaats was voor Klaas Vantornhout, die acht seconden toegaf. Op zestien seconden volgde Sven Nys. De Knegt kwam als zesde binnen op een minuut.

School ontruimd na huiswerk van 11-jarig jochie

Een elfjarig jongetje heeft zijn complete middelbare school in de Amerikaanse stad San Diego laten ontruimen. Het ventje had braaf zijn huiswerk meegenomen naar school. Helaas zag de adjunct-directeur zijn creatie aan voor een bom, en liet de school ontruimen.

Het ventje nam vrijdagmiddag voor zijn huiswerk wetenschappen een lege fles met draden mee. Een brandweerteam werd erbij gehaald om het pakketje te onderzoeken. Deze bestempelde de fles even later als 'onschuldig'.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wilde de jongen met zijn fles een soort bewegingsmelder maken. Hij had een werkbeschrijving gevonden op internet en vervolgens onderdelen hiervoor besteld. Zijn ouders hielpen hem hierbij. Zij hadden geen idee dat de fles er zo bedreigend uitzag.

Button ook geen fan van afsnijden circuits

Jenson Button omarmt het plan van Formule 1-baas Bernie Ecclestone om circuits af te snijden niet. Deze wil races interessanter maken en het inhalen bevorderen. Daarom mag een coureur tot vijf keer toe een deel van de baan afsnijden om zo een andere deelnemer in te halen.

"Bernie Ecclestone zit altijd vol goede ideeën, maar dit is niet een van zijn beste", zei McLaren-coureur Button die denkt dat het terugkeren op de baan na het afsnijden van een bocht brokken zou kunnen veroorzaken. "Door de hoge cockpitranden is het nu al erg lastig om te zien wie er allemaal om je heen zit. Gezien de hoek waarmee de rijders zouden terugkeren op het circuit, is dit een erg gevaarlijk idee."

Van Calker met viermansbob achtste

Gisteren werd Edwin van Calker in de tweemansbob derde tijdens de wereldbekerwedstrijden in St. Moritz. In de viermansbob eindigde Van Calker met broer Arnold, Sybren Jansma en Timothy Beck vandaag als achtste.

De Nederlandse bob had na twee runs een achterstand van 0,92 seconden op winnaar Andre Lange die over twee runs 2.10,13 deed. Diens landgenoot Karl Angerer eindigde op 0,25 seconden achterstand als tweede.

Na zeven van de acht wedstrijden is de Amerikaan Steven Holcomb al zeker van de eindzege. Hij heeft 1.455 punten. Van Calker staat twaalfde met 872 punten.

Frans Duijts zegt concert af wegens ziekte

Frans Duijts kan vandaag niet optreden wegens een opkomende longontsteking. De volkszanger moest gisteren en vrijdag ook al concerten afblazen op doktersadvies. Duijts staat momenteel op nummer vier in de hitlijst met zijn single 'Ik mis je'.

Vandaag laat de teleurgestelde zanger weten niet te kunnen optreden in Tilburg. "Sorry, maar op doktersadvies kan ook de 013 vandaag niet doorgaan. Echt sorry, ik baal als een stekker", schrijft hij op zijn website.

De volkszanger won met de Hazes-cover 'Je denkt maar dat je alles mag van mij' bekendheid in Nederland. De familie van Hazes liet vorige week weten niet erg gecharmeerd te zijn van Duijts, wiens uiterlijk en zangstijl erg veel weg hebben van de overleden Amsterdamse zanger.


We zullen jou ook missen Frans!

Moss: "Terugkeer zal Schumi lastig vallen"

Sir Stirling Moss denkt dat Michael Schumacher een moeilijker tijd in de Formule 1 tegemoet zal gaan dan hijzelf en de buitenwereld voor ogen heeft. De 41-jarige Duitser keert na drie jaar afwezigheid terug in de sport waarin hij zeven wereldtitels behaalde. Dit jaar rijdt hij niet voor Ferrari, maar voor Mercedes Grand Prix dat deze winter doortastender bleek.

Nico Rosberg is de teamgenoot van Schumi en daar ligt volgens Moss een potentieel probleem op de loer. "Tot nu toe had Michael nooit een snelle nummer twee naast zich. Rubens Barrichello was een fantastische nummer twee en soms versloeg hij hem wel, maar hij was nooit zo snel als bijvoorbeeld Vettel (of Rosberg, red.), dus dat wordt interessant om te zien," zei Moss tegen GPUpdate.

"Ik denk dat het een stuk lastiger gaat worden dan hij denkt, al is hij niet dom en moet hij het in overweging hebben genomen. Ik kan hem begrijpen dat hij terug wil komen, omdat het een fantastische sport is, maar of het verstandig was ... de tijd zal het leren."

De Braziliaanse politie laat niet met zich sollen

Ze zouden eens een paar van deze agenten in Culemborg of Gouda moeten neerzetten, dan was het daar vast een stuk gezelliger op straat. In Brazilië is de heilige hermandad namelijk nog echt de sterke arm der wet. Wie ruzie zoekt hoeft niet te rekenen op een waarschuwing of een kopje thee met de burgemeester, maar krijgt er terecht van langs. Kijk zelf maar even wat de politie in het Braziliaanse Sinop doet, maar let op: De beelden kunnen schokkend zijn!

McLaren-debuut Button op 3 februari

Formule 1-wereldkampioen Jenson Button zal op 3 februari zijn debuut bij McLaren gaan maken. De Brit verruilde afgelopen winter het winnende Brawn GP voor McLaren en treft daar Lewis Hamilton als teamgenoot. Pedro de la Rosa zal op 1 februari de MP4-25 in Valencia het baandebuut geven, waarna Hamilton de dag er op het stuur overneemt.

"Ik ga op drie februari testen," zei Button. "De eerste dag is voor Pedro, daarna komt Lewis en ikzelf test op de derde dag. Ik kijk er naar uit, omdat het een van de vreemdste en belangrijkste dagen in de Formule 1 zal zijn, omdat we dan zien waar iedereen staan, welke auto's snel zijn en welke competitief zijn."

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Vitesse

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het inhaalduel tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse. Hieronder vind je de uitslag.

 

 

N.E.C. Nijmegen

2 vs 1

Vitesse

 27' Ntibazonkiza
 56' Zomer
   5' Nilsson
 
 Gele kaart: Zomer, Wellenberg, Ntibazonkiza, Pothuizen, Radomski (N.E.C. Nijmegen), Claudemir, Hofs, Greene (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Luinge
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Wellenberg
Pothuizen
Zomer
Heubach
Radomski
Sarpong
Sibum
Fejzullahu (Worm/65)
Vleminckx
Ntibazonkiza
  Velthuizen
Verhaegh
Sprockel
v.Diermen (Pröpper/83)
Jong-a-Pin
Claudemir
Greene (Snijders/88)
Hofs
Pluim
Büttner (Kolk/61)
Nilsson

Kostelic zegeviert in Wengen

Ivica Kostelic heeft vanmiddag in het Zwitserse Wengen de wereldbekerwedstrijd op de slalom op zijn naam geschreven.

De 30-jarige Kroaat was de snelste in de eerste run. In de tweede manche had hij genoeg aan de tiende tijd om zijn naaste concurrenten achter zich te houden. De Zweed Andre Myhrer werd op 0,29 seconden tweede, Reinfried Herbst werd derde.

De Oostenrijker Benjamin Raich eindigde vanmiddag als vierde en heeft een achterstand van achttien punten op de leider in de wereldbeker algemeen, de Zwitser Carlo Janka.

Opblaaspop redt suïcidale man

In de Chinese stad Shanghai heeft een man twee weken geleden een zelfmoordpoging overleefd. De vijftigjarige man sprong 's middags van de vijfde verdieping van een hoog flatgebouw. Wonder boven wonder bleek de suïcidale Chinees de sprong te hebben overleefd. Een opblaaspop bleek zijn val te hebben gebroken.

De man, volgens buurtbewoners Yang genoemd, was al sinds jaren weduwnaar en had niemand meer. Na de feestdagen zag hij het niet meer zitten en sprong van zijn balkon. Volgens omstanders droeg Yang tijdens de sprong een jongedame in zijn armen. Buiten bewustzijn werd de mislukte zelfmoordenaar afgevoerd naar het ziekenhuis, maar hij kan alles nog navertellen. De jongedame bleek namelijk een opblaaspop te zijn.

Het seksspeeltje heeft de landing echter niet overleefd. Toen de pop op de grond terechtkwam met Yang bovenop zich, is deze ontploft. Pech voor Yang, anders was zijn zelfmoordpoging zeker geslaagd.

Yang heeft aan de sprong slechts twee gebroken ribben overgehouden. Na tien dagen bedrust mocht hij het ziekenhuis weer verlaten. Hij heeft verklaard dat zijn opblaaspop zijn enige metgezel was en dat hij niet nogmaals een zelfmoordpoging zal ondernemen. Of de pop ook een necrocard had, is niet bekend.

Zou Patricia Paay er al eentje hebben?

Vergeet het donor-codicil. Binnenkort staat het toch wel in een computersysteem of je je organen wilt weggeven na je dood of niet. Nee, er is iets nieuws wat je altijd bij je moet dragen tot de dood je komt halen. Dit kaartje is nu alleen nog in Engeland verkrigbaar, maar waait vast wel over naar de rest van de wereld. Brengt ons gelijk op de volgende vraag, zou Patricia Paay er al eentje hebben?

I am Alive wordt volledig opnieuw gemaakt

I am Alive, de titel van Ubisofts Jade Raymond, wordt weer helemaal vanaf 'scratch' opnieuw gemaakt. Het project is tevens verhuisd van Darkworks naar Ubisoft Shanghai. Dit houdt in dat het spel het licht niet zal zien voor 2011. Nadat Splinter Cell Conviction vorig jaar ook opnieuw werd opgebouwd, had Ubisoft ervoor een nieuwe engine gemaakt en die gaan ze nu ook gebruiken voor I am Alive.

De CEO van Ubisoft, Yves Guillemoit, zei het volgende erover:

"We have totally re-engineered I Am Alive. It's still on the way, it's going to use the Splinter Cell engine.
 We have amortized all the costs that were incurred with the previous developer.
 Everything we do is fresh now on that product and we think it can be very good quality, but it's not going to come this financial year."


I am Alive
Hij leeft zeker nog tot 2011

Nederland heeft genoeg van 'gepekelde' auto's

Het is dit weekend topdrukte bij wasstraten in heel het land, laat een BOVAG-woordvoerder vandaag weten. De reden: veel Nederlanders hebben besloten het vuil en de zoutresten van de afgelopen vorstperiode van hun auto te spoelen.

Het is niet bekend hoeveel auto's dit weekend een wasbeurt kregen, maar bij MacCarwash in Amersfoort, dat een capaciteit heeft van honderdvijftig auto's per uur, stond gisteren de hele dag een lange wachtrij. "Dit weekeinde slaat alles, ik heb het nog nooit zo druk gehad", laat een woordvoerder van het autowasbedrijf weten. Ook in Aalsmeer was het erg druk. Vanaf vrijdag stonden daar rijen Nederlanders die wel een dag vrij leken te nemen om hun auto te kunnen wassen.

Volgens de BOVAG is de ingetreden dooi de reden waarom veel mensen nu een bezoek brengen aan de wasstraat. Aan de zwarte sneeuwresten langs de weg was het namelijk goed te zien hoe vies het eigenlijk is op de weg, zo laat de woordvoerder weten.

Nederland kent 175 autowascentra die bij de BOVAG aangesloten zijn. Daarnaast zijn er nog een groot aantal wasstraten, bijvoorbeeld bij tankstations, dat niet bij de BOVAG aangesloten is.

Passagier uit Engeland opgepakt met spuit

De marechaussee op Schiphol heeft een 25-jarige man uit Letland opgepakt met een injectiespuit op zak.

De man kwam van een vlucht uit Londen aan op de Amsterdamse luchthaven en werd opgepakt omdat hij werd gezocht voor meerdere diefstallen op Schiphol, dat meldt een woordvoerder van de marechaussee. De man had niet de intentie om een aanslag te plegen.

Een observatieteam van de luchthaven wist dat de man gisterenochtend zou aankomen. De man werd gevolgd na aankomst en zag de man met een lege sporttas een winkel in gaan en met een volle sporttas weer eruit komen.

Voordat de man Schiphol kon verlaten hield de marechaussee de Let aan en trof bij fouillering maar liefst 17 sloffen sigaretten aan en een injectiespuit. Hij zou deze vanuit Engeland hebben meegenomen.

Eerder deze maand was een Britse journalist van de Sunday Express zonder problemen van Schiphol naar Groot-Brittannië gevlogen met een injectiespuit. De journalist, tevens lid van het Britse lagerhuis, noemde het gebrek aan controle 'angstaanjagend'.

De man is in verzekering gesteld in afwachting voor verder onderzoek.

Oekraïners kiezen nieuwe president

Oekraïne gaat vandaag vijf jaar na de prowesterse 'Oranjerevolutie' voor het eerst naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Van de achttien kandidaten gaat de Russisch gezinde oppositieleider Viktor Janoekovitsj volgens de laatste peilingen aan kop. Hij zou op 40 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Hij wordt gevolgd door premier Joelia Timosjenko, die 23 procent van de kiezers achter zich heeft staan. Geen van de kandidaten kan op een meerderheid van 50 procent rekenen, waardoor een tweede ronde op 7 februari onvermijdelijk lijkt.

De huidige president Viktor Joesjtsjenko kwam in 2004 met zijn prowesterse hervormingsbeweging aan de macht, nadat Janoekovitsj ervan was beschuldigd dat hij de verkiezingen had gewonnen door fraude. Sindsdien is het land in een grote economische en politieke crisis gestort en in plaats van hervormingen vierden corruptie en verarming hoogtij.

De meerderheid van de 46 miljoen inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek hoopt opnieuw op hervormingen, maar ziet Joesjtsjenko niet meer als haar 'verlosser'.

5 best geschreven games van 2009 volgens de Writers Guild of America

De Writers Guild of America is een groep die altijd zoekt naar de beste verhalen, van films tot games. Ieder jaar vertellen ze wat volgens hun de best geschreven games zijn, maar of ze nou echt alle titels hebben gespeeld blijft de vraag, de top 5 ziet er zo uit:

 

  • Assassin's Creed 2
  • Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Uncharted 2: Among Thieves
  • Wet
  • X-Men Origins: Wolverine


Waar Assassins Creed 2 en Uncharted 2 wel vaker voorkomen op zulke lijstjes, lijken de 3 andere games toch op de buitenbeentjes. Wet, die vooral te horen kreeg dat het standaard verhaal een minpunt van de game was, en X-men Origins, die ook volgens de reviews niet het beste verhaal in jaren had. Toch zijn wij razend benieuwd waarom deze 5 zijn genomineerd en wie er met de hoofdprijs vandoor mag gaan en dat is te zien op 20 februari.

Zettel zegeviert ook op slalom

Een dag na haar winst op de reuzenslalom, heeft Kathrin Zettel bij de wereldbekerwedstrijden in Maribor ook de slalom op haar naam geschreven.

In de eerste run was Marlies Schild nog de snelste. Zettel moest ruim een seconden toegeven maar door een foutloze tweede manche voerde ze de druk op. Schild ging in haar tweede run halverwege in de fout en wist de finish niet te halen.

De Sloveense Tina Maze was de snelste in de tweede manche en steeg daardoor van de negende naar de tweede plaats met 0,71 seconden achterstand op Zettel. Maria Riesch werd derde en nam de leiding in de wereldbeker algemeen over van Lindsey Vonn die slechts 46e werd.

Krachtige naschok in Port-au-Prince

De Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is gisteren opgeschrikt door een krachtige naschok van de verwoestende aardbeving van dinsdag. Volgens de Amerikaanse geologische dienst had de naschok een momentmagnitude van 4,5.

Op zich is een magnitude van 4,5 doorgaans niet genoeg om veel schade aan te richten. Dat gevaar bestaat echter wel als gebouwen bij een eerdere beving niet zijn verwoest, maar sindsdien wel op instorten staan, zei de Amerikaanse geofysicus Paul Caruso.

Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Auto/motorsport

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2009. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het ‘Sportmoment van het Jaar 2009’ is. Door middel van een verkiezing zal worden bepaald wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2009 is geweest.


Al door naar de finaleronde:
- Terugkeer Lance Armstrong in peloton (Wielrennen)
- Barcelona wint zes prijzen in één jaar (Voetbal)
- Wereldrecords Shani Davis op 1.000 en 1.500 meter (Schaatsen)

Eerdere berichten
Verkiezing: FOK!sportmoment van het jaar
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Wielrennen

Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Voetbal
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Schaatsen

Het auto/motorsportmoment van het jaar 2009

Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het auto/motorsportmoment van het Jaar 2009. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren in de auto- en motorsport het afgelopen jaar. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Crash Felipe Massa in Hongarije
- Jenson Button wereldkampioen
- Waterballet en afgebroken race in Maleisië
- Crash Robert Kubica en Sebastian Vettel in Australië
- Duel Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op circuit Barcelona
- Wereldtitel Valentino Rossi in MotoGP
- Crash Henry Surtees met dodelijke afloop
- Alweer titel voor Loeb na spannend seizoenseinde
- 3e Winst Helio Castroneves in Indy 500
- Vierde NASCAR titel op rij Jimmy Johnson
- Jan de Rooy stopt met racen

Hoe werkt het stemmen?

Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het auto/motorsportmoment van het jaar 2009 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op de voorgeselecteerde berichten!

De stemronde sluit op zondag 17 januari om 20.00 uur

Bussen Connexxion rijden weer

De problemen door de gladheid bij busbedrijf Connexxion zijn voorbij. Hoewel het volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) nog steeds glad kan zijn, rijden alle bussen weer volgens het boekje, laat een woordvoerder van Connexxion weten.

Gisteren schopte de weersomstandigheden de dienstregeling in Arnhem en Hilversum, en later ook in Zeewolde, in de war. Het busbedrijf heeft tijdens deze winter al meerdere keren flinke problemen gehad door de gladheid. Soms kwamen buslijnen daardoor helemaal stil te liggen.

De VID waarschuwt ook vandaag nog voor gladheid. Gisteravond en -nacht heeft sneeuw en ijzel 'op flinke schaal' gezorgd voor gladheid. Door de regen van het begin van gisterochtend was bovendien veel zout weggespoeld. Uit het hele land kwamen meldingen van aanrijdingen.

Miley Cyrus maakt einde aan verlovingsgeruchten

Miley Cyrus is niet verloofd. Dat laat haar woordvoerder weten na hardnekkige geruchten over een mogelijke verloving tussen de tienerster en haar vriendje Liam Hemsworth. De roddels ontstonden nadat Miley werd gespot met een grote, glimmende ring om haar vinger.

"Miley is niet verloofd", luidt het korte en bondige commentaar van haar woordvoerder aan het Amerikaanse blad People. De 17-jarige Cyrus heeft verkering met de 19-jarige Australische acteur Liam Hemsworth, haar tegenspeler in de film 'The Last Song'. Cyrus heeft momenteel opnames voor het vierde en laatste seizoen van de hitserie 'Hannah Montana'.

Ubisoft verlaagt verwachtingen Red Steel 2

Red Steel, een launch-game voor de Nintendo Wii, had hoge verwachtingen die de game niet kon waarmaken. De opvolger, die met de Wii-motion Plus beter bestuurbaar zou moeten zijn, schept opnieuw hoge verwachtingen van de consumenten. Bij Ubisoft is dit niet het geval, want Ubisoft heeft bekend gemaakt dat ze verwachtten dat er ongeveer 500.000 exemplaren over de toonbank zullen gaan. Voorheen was dit nog 1 miljoen exemplaren. Red Steel 2 is al voor 95% af, maar aan de kwaliteit ligt het niet zegt Ubisoft. De voornaamste reden voor de verlaging van de verwachtingen is omdat hardcore games niet goed verkopen op de Wii. Ubisoft heeft gezegd dat de ontwikkelaar zich meer gaat richten op de Playstation 3 en de Xbox 360, vanwege de betere verkopen van hun games op die consoles.

CD: Timbaland - Shock Value II

Timbaland is in de hiphopscene een hoog aangeschreven persoon. Hij produceert zich een slag in de rondte, schrijft vele tracks en mixt zich ook krom. Niet altijd pakken producties van Timbaland goed uit (Scream van Chris Cornell en Timbaland was om te huilen ;( ), maar over het algemeen doet de Amerikaanse producer het goed. Maar hij heeft ook tijd om een eigen album op de markt te brengen. Na het eerste succesvol ontvangen album Shock Value ligt nu een tijdje de plaat Shock Value II in de winkels. Halen deze plaat? 

Shock Value II

Van Nistelrooy overweegt avontuur bij Galatasaray

Ruud van Nistelrooy wordt al maandenlang in verband gebracht met verschillende clubs, maar nu lijkt er schot in de zaak te komen. Frank Rijkaard polste de spits van Real onlangs voor een overgang naar Galatasaray en Van Nistelrooy staat niet onwelwillend tegenover een transfer naar Turkije.

Stoke City concretiseerde onlangs als eerste club haar interesse in Van Nistelrooy, maar de voormalig international van Oranje had geen oren naar een terugkeer in de Premier League. Ook Liverpool en Tottenham Hotspur zouden belangstelling hebben voor de diensten van de hoofdrolspeler.

Volgens Daily Mirror ligt de toekomst van Van Nistelrooy echter in Turkije. "Frank belde me en vroeg of ik naar Turkije wilde komen. Ik zal er over nadenken omdat Galatasaray een geweldige club is met een positieve speelwijze", aldus de aanvaller tegenover het eerdergenoemde Engelse medium.

Sinds 2006 speelt Van Nistelrooy voor Real Madrid. In de Spaanse hoofdstad worden de vooruitzichten op speelminuten steeds kleiner. De spits speelde tot dusver 64 interlands voor Oranje en scoorde in deze wedstrijden 33 keer.

Daal verlengt contract in Australië

Dyron Daal blijft langer verbonden aan Queensland Fury. De Nederlandse aanvaller zette onlangs zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2011.

Daal werd recentelijk in verband gebracht met een terugkeer naar Nederland, maar kort daarop werd hem een nieuwe verbintenis bij Queensland Fury voorgeschoteld. Daal twijfelde niet lang en ondertekende het verbeterde contract.

De 26-jarige aanvaller maakte in 2009 de overstap van de Scottish First Division naar zijn huidige werkgever. In de Australische A-League maakte Daal een zeer goede indruk wat niet onopgemerkt bleef bij de leiding van de club en resulteerde in een langer dienstverband.

Eerder kwam Daal uit voor onder andere Aberdeen, Dundee FC, St. Johnstone, CF Fuenlabrada en Ross County. De aanvaller begon zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van Ajax, waar hij niet wist door te breken in de A-selectie.

Vicento laat shirtnummer 36 contractueel vastleggen

Charlton Vicento is dermate bijgelovig dat hij in zijn contract heeft laten vastleggen altijd met nummer 36 te spelen. Dat laat de aanvaller van ADO Den Haag in Voetbal International weten.

Volgens Vicento is zijn eis terug te voeren op zijn stamboom. "Het is een beetje dankbaarheid naar mijn familie", aldus de spits. "Iedereen, van mijn vader tot en met mijn opa, speelde uit bijgeloof altijd met dat rugnummer. Waar het vandaan komt, weet ik niet."

Vicento debuteerde voor ADO op 15 augustus 2009 in het thuisduel met FC Twente (0-1) en speelde voor verschillende nationale jeugdteams. De ambities zijn helder. "Eerst maar eens naam vestigen in de Eredivisie, maar ook de Spaanse competitie lijkt me wel mooi. Als het maar een lekker warm land is."

Vicento is deze week met ADO op trainingskamp naar Turkije. De spits is niet altijd zeker van een basisplaats en lijkt er een concurrent bij te krijgen. Andres Oper traint met de ploeg mee. De Estse aanvaller wordt mogelijk tot het einde van het seizoen gehuurd.

Brons voor Vuijsters bij World Masters

Bij de World Masters judo in het Zuid-Koreaanse Suwon heeft judoka Grim Vuijsters brons veroverd in de klasse boven de honderd kilogram. In de halve finale verloor hij kansloos van de Japanner Keiji Suzuki.

Eerder waren Jeroen Mooren (klasse tot 60kg) en Dex Elmont (klasse tot 73 kg) in de eerste ronde van het prestigieuze toernooi voor de beste zestien judoka's van de wereld uitgeschakeld.

 

Special Edition van Heavy Rain in beeld

Nadat was aangekondigd dat er een Special Edition van Heavy Rain exclusief naar Europa zou komen, is er nu beeldmateriaal van deze Special Edition verschenen. In de Special Edition zal ten eerste een code zitten, waarmee je de Heavy Rain Chronicles DLC mee kan downloaden. Verder zal je een poster met allemaal cryptische informatie en eigen Origami-figuurtje krijgen, die de Origami Killer gebruikt in de game. Dit zit allemaal verpakt in een mooie uitklapbare hoes. De Special Edition valt al te pre-orderen op HMV voor 39,99 pond, dus heel erg veel duurder zal de Special Edition niet worden. Of Heavy Rain een echt knaller wordt kan je natuurlijk lezen op FOK!Games, wanneer de game op 26 februari gereleased wordt.

Heavy Rain SE

Roda JC kan Svärd nu wel vastleggen

Sebastian Svärd stond lange tijd in de nadrukkelijke belangstelling van Roda JC, maar de Limburgers wisten de middenvelder niet los te weken van zijn club Borussia Mönchengladbach. Svärd heeft nu echter een transfervrije status gekregen van de Duitse club.

Het contract van de 27-jarige Deen is ontbonden, waardoor hij transfervrij op zoek kan naar een nieuwe club. Svärd was in november afgelpen jaar op proef bij Roda. De Deense proefspeler maakte destijds wel degelijk indruk in Kerkrade, maar het gebrek aan financiële armslag stond een overgang in de weg.

Svärd is afkomstig uit de jeugdopleiding van Arsenal, waar hij tussen 2000 en 2005 speelde. Via het Portugese Vitória Guimarães kwam hij in 2006 bij Mönchengladbach terecht. Zijn contract liep nog een half jaar door, tot de zomer van 2010.

Na de stage van Svärd bij de Eredivisionist liet technisch directeur Martin van Geel weten de speler te blijven volgen. "We zijn ervan overtuigd dat hij een prima speler is voor Roda. We kunnen nu niets ondernemen, maar houden zeker contact met hem", meldde hij toen aan Dagblad de Limburger.

CDA en Balkenende krijgen klappen in peiling

De commissie-Davids werkt door in de peilingen. Het CDA levert deze week drie zetels in en de PvdA krijgt er juist twee bij. De steun voor premier Jan Peter Balkenende is geslonken en zelfs veel CDA-stemmers hebben het met hem gehad, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Dat het CDA de grote verliezer is van de commissieperikelen blijkt ook uit de stellingen die Maurice de Hond voorlegde aan zijn panel. Slechts zeventien procent van de ondervraagden stond achter de reactie van Balkenende die zo veel stof deed opwaaien. Zeventig procent was het eens met de commotie.

Ruim zes op de tien mensen vinden dat Balkenende de laatste maanden te veel fouten heeft gemaakt. Het vertrouwen in de premier is sinds 2002 niet zo laag geweest. De afgelopen week zakte het vertrouwen met een half punt tot 4.0. Vooral aanhangers van de linkse partijen en het D66 zien het niet meer in de CDA'er zitten.

Ongeveer de helft van de ondervraagden hoopt dat het kabinet de rit afmaakt. Opmerkelijk is dat slechts zestien procent daarna Balkenende terug wil zien als premier.

Zelfs onder de CDA'ers wil slechts een kleine meerderheid de huidige voorman terug in het Torentje. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings doen het nu beter dan Balkenende als kandidaat-lijsttrekker van het CDA.

Het CDA is nu met 24 zetels de tweede partij na de PVV. De partij van Geert Wilders wint een zetel en zou, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, 26 zetels krijgen.

De verschillen in de peilingen zijn erg klein. Zo blijven de VVD en D66 stabiel op respectievelijk 23 en 21 zetels. De PvdA heeft door de winst nu zestien zetels en heeft daarmee de SP achterhaald dat op vijftien blijft staan. GroenLinks verliest een zetel en heeft er nog dertien en de ChristenUnie blijft er zes houden in de peiling.

Spijkerman wil meer Ajax-spelers overhevelen naar Haarlem

HFC Haarlem wil optimaal gebruik maken van het samenwerkingsverband met Ajax. Trainer Hennie Spijkerman hoop dat hij de selectie kan uitbreiden met nog meer spelers van de Amsterdamse club.

Sergio Padt, Timothy van der Meulen en Javier Martina werden reeds aan de selectie van Haarlem toegevoegd en er staan nog meer Ajax-spelers op de nominatie om tijdelijk richting de Jupiler League-club te verkassen. RTV Noord-Holland meldt dat Spijkerman snel meer Ajacieden bij de selectie wil halen.

Het eerdergenoemde drietal kan volgende week vrijdag uitkomen in het duel tegen Excelsior. Ook Nathaniel Will en Tom Overtoom maken waarschijnlijk nog de overstap richting Haarlem. "Het is kort dag en er zijn nog veel vraagtekens. Iedere wedstrijd die we spelen, is er één en we hebben een behoorlijk gat te dichten", weet Spijkerman tegenover het Noord-Hollandse medium.

Of Haarlem nog toekomst heeft blijft echter de vraag. De club vroeg onlangs uitstel van betaling aan, daar Haarlem niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen. De hekkensluiter van de Jupiler League liet afgelopen maandag weten dat het 'ettelijke tonnen' tekort komt. De KNVB buigt zich volgende week over het al dan niet intrekken van de licentie.

De Jonge vindt zege PSV verdiend

SC Heerenveen is uitgeschakeld in de strijd om de KNVB beker. De mannen van trainer Jan de Jonge gingen gisteravond op eigen veld met 1-3 onderuit tegen PSV. Een verdiende nederlaag volgens de oefenmeester.

"PSV was duidelijk beter. Toch zetten we de laatste tien minuten nog aardig op zijn kop met de 1-2 van Gerald Sibon. Toen had het met een beetje geluk gelijk kunnen worden", aldus De Jonge tegenover RTL. "Over de gehele wedstrijd is gebleken dat PSV een stuk verder is dan wij. Ze zijn stabiel en hebben gevaarlijke spitsen. Toch is het altijd teleurstellend om uit het bekertoernooi te liggen."

Volgens de coach heeft Heerenveen stapjes gemaakt ten aanzien van het laatste duel. "Zowel individueel als in teamverband maken we stapjes. We moeten dat alleen nog omzetten in resultaat en dat gebeurt nog niet", besloot De Jonge zijn verhaal.

Overlevenden Haïti naar Eindhoven

Twaalf tot vijftien Nederlandse evacués uit Haïti zullen vandaag weer voet op Nederlandse bodem zetten. Verwacht wordt dat zij rond half twee op het vliegveld in Eindhoven zullen landen. Het vliegtuig is vertrokken vanaf Curaçao. Een woordvoerder van de coördinerende alarmcentrale Mondial Assistance heeft dat vandaag laten weten. Een vlucht vanuit Port-au-Prince met acht Nederlandse evacués die naar Brussel zou vliegen was vanmorgen nog niet vertrokken, liet de woordvoerder weten.

Ook zullen er zeker 56 Haïtiaanse adoptiekinderen versneld naar Nederland komen, zo liet minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten. Het betreft hier kinderen die al toegewezen waren aan Nederlandse adoptieouders en waar de rechter een positief oordeel over geveld heeft. Het wachten was alleen nog op de juiste papieren, wat soms jaren kan duren.

Het besluit om de kinderen versneld naar Nederland te halen, is genomen vanwege de zorgwekkende situatie op het eiland. De kinderen kunnen Haïti nu sneller verlaten en naar hun Nederlandse pleegouders komen. Het is nog niet bekend wanneer de kinderen precies naar Nederland komen. Dit zal de Nederlandse Adoptiestichting en de Vereniging Wereldkinderen in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen.

Bio-etentje voor Michelle Obama

Michelle Obama wordt vandaag 46 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. De Amerikaanse president nam zijn vrouw daarom mee naar een bekend biorestaurant in Washington om haar te verrassen.

Het echtpaar had overigens geen romantisch diner voor twee, want Obama had ook vrienden en familieleden uitgenodigd. De dochters van het echtpaar, Malia en Sasha, waren echter niet bij het etentje aanwezig.

Restaurant Nora is een bijzondere eetgelegenheid. Het heeft namelijk als eerste restaurant in de Verenigde Staten het label van biorestaurant gekregen.

Henderson zegeviert in Cancer Council Helpline Classic

De nieuwe Britse wielerploeg Team Sky heeft bij de eerste koers waar ze aan meedoen gelijk al een overwinning gepakt. De Cancer Council Helpline Classic, een criterium twee dagen voor de start van de Tour Down Under, werd namelijk gewonnen door Greg Henderson.

In een criterium over 51 kilometer was de Nieuw-Zeelander van Team Sky de snelste in de sprint. Zijn Australische ploeggenoot Chris Sutton eindigde als tweede, de Duitser Greipel als derde.

Lance Armstrong was de animator van een kopgroep van vijf man die na zeventien van de dertig ronden ontstaan was. Armstrong verrichtte veel kopwerk in de ontsnapping, maar kon niet voorkomen dat de kopgroep twee ronden voor het einde werd teruggepakt door het peloton.

Jessica Simpson wil trouwen

Jessica Simpson is er helemaal klaar voor: trouwen met Billy Corgan. De zangeres en actrice is er van overtuigd dat hij de liefde van haar leven is en hoopt dan ook vurig dat hij haar binnenkort ten huwelijk vraagt.

Een goede kennis van Jessica laat weten dat zij 'momenteel op wolkjes loopt'. Volgens deze kennis is ze, nu ze bijna dertig is, helemaal klaar om zich te settelen en praat zij continu over een trouwfeest en kinderen.

In november 2009 werd Simpson voor de eerste keer met Billy gespot op een feestje. Vrienden waarschuwden haar meteen, omdat Billy vaak depressief is en een aantal jaar geleden nog last had van zelfmoordneigingen.

In 2002 trouwde Jessica nog met Nick Lachey, waar ze in 2005 al van scheidde. Voor ze verliefd werd op Billy heeft ze ook nog een relatie gehad met zanger John Mayer en rugbyspeler Tony Romo.

Ammann zegeviert in Sapporo

Simon Ammann heeft de wereldbekerwedstrijd schansspringen in het Japanse Sapporo op zijn naam geschreven. Met sprongen van 139,5 en 135 meter bleef de 28-jarige Zwitser de Japanner Noriaki Kasai (tweede) en de Oostenrijker Martin Koch (derde) voor. Voor de wereldkampioen van 2007 was de winst in Japan zijn vierde wereldbekerzege van het seizoen. In het totaalklassement gaat hij aan de leiding met 939 punten.

Honderden Saab-rijders steunen merk

Zo'n 350 Saab-rijders steken het noodlijdende Zweedse merk vandaag een hart onder de riem door in een optocht naar Muiden te rijden. Het Nederlandse initiatief krijgt volgens de initiatiefnemers internationaal navolging. Ook in Groot-Brittannië, Zweden, Rusland, Denemarken en de Verenigde Staten volgen supporttochten.

De Saab-eigenaars rijden eerst vanuit verschillende plaatsen in Nederland en België naar het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Daar zal een groot aantal Saabs zich rond het middaguur tussen de jachtvliegtuigen opstellen. Om 14.30 uur gaat het Saab Support Convoy de weg op richting de parkeerplaats bij de Maxis in Muiden.

Vrijwel alle modellen die ooit zijn gebouwd door Saab rijden met de tocht mee. De oudste modellen rijden voorop. De optocht duurt ongeveer drie kwartier.

Het merk Saab kan ten onder gaan als eigenaar General Motors niet met een oplossing komt. Het Amerikaanse bedrijf is bezig de activiteiten van Saab af te bouwen.

Saab Support Convoy

DVD: American Pie presents The Book Of Love

Na het succes van American Pie in de bioscopen kwamen er in no-time nog twee edities van deze film uit. Namelijk American Pie 2 en American Wedding. Het succes nam allemaal wat af en edities vier tot en met zes kwamen enkel uit op DVD. Alsof zes keer dezelfde formule uitgemolken te hebben niet genoeg was kwamen de makers nu met American Pie presents The Book Of Love. Daar gaan we weer, ruim 90 minuten naakt en oversekste pubers kijken.

Rutten: "We zijn goed door de winter gekomen"

PSV bereikte gisteravond in Friesland ten koste van sc Heerenveen de kwartfinale van de KNVB Beker. De Eindhovenaren wonnen met 1-3.

Fred Rutten, de trainer van PSV, zei na afloop dat hij tevreden was. "Het is altijd even afwachten hoe je elftal door de winterstop komt. Ik moet zeggen dat wij er uitstekend zijn doorgekomen”, aldus de coach.

"Ik had een echt bekergevecht verwacht, maar uiteindelijk hebben juist wij het daar niet op laten aankomen. Met technisch goed spel hebben we tachtig minuten de wedstrijd bepaald,” zei Rutten die zag dat zijn ploeg het alleen in de slotfase, na de 1-2 van Sibon, even moeilijk had. "We hadden verzuimd het duel al vroeg definitief te beslissen. De eindpass was niet goed. Daarom hadden we het nog even lastig. Gelukkig hebben we het professioneel afgemaakt.”

Manzano: "Ik heb Valverde doping zien gebruiken"


De voormalige profwielrenner Jesus Manzano heeft weer eens van zich laten horen. De Spanjaard, die eerder zelf bekende doping te hebben gebruikt, geeft gratis advies aan Alejandro Valverde: "Stop met ontkennen. Beken!"

Volgens Manzano heeft hij met eigen ogen gezien dat Valverde doping gebruikte. "Met mijn eigen ogen heb ik gezien hoe Valverde zich meermaals bij Kelme heeft gedopeerd. In 2002 en 2003 reden we samen in die ploeg, waar een systeem van georganiseerd dopinggebruik bestond," aldus Manzano. "Als Valverde deze week aan het TAS had toegegeven dat hij doping heeft genomen, was hij met een jaar schorsing weggekomen, nu zal hij twee jaar verliezen. Italië heeft Basso geofferd, Duitsland Ullrich. In Spanje gebeurt niets."

Valverde is in Italië al voor twee jaar geschorst, wegens zijn vermeende betrokkenheid in Operacion Puerto. Omdat verschillende organisaties die straf wereldwijd willen laten gelden, is Valverde naar het TAS gestapt.

Brit rent 832 kilometer in tredmolen

Een opmerkelijke benefietactie van een Britse ex-militair krijgt mogelijk een plaatsje in het Guinness Book of World Records. De man rende namelijk zeven dagen lang achter elkaar in een tredmolen, waarbij hij een afstand van ruim 832 kilometer aflegde. Hiermee verbreekt hij het oude record dat op 753 kilometer stond.

De 35-jarige Mike Buss rende zeven dagen lang twintig uur per dag in de tredmolen. Deze stond in een winkelcentrum. Hij wilde met deze bijzondere 'sponsorloop' geld inzamelen voor een liefdadigheidsinstelling die hulp biedt aan gewonde Britse militairen. Buss liep zelf en gehoorbeschadiging op in 1997 bij een aanslag in Noord-Ierland.

Dit is niet de eerste keer dat Buss een plaatsje kan krijgen in het Guinness Book of World Records. Zijn naam is al meerdere keren vermeld door buitengewone fysieke prestaties. Zo heeft hij een bijzondere prestatie neergezet door te rennen met een plunjezak en rende hij een lange afstand in een CBRN-pak (CBRN staat voor chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair).

Gewonde automobilist redt vrouw uit water

Een automobilist die bij een botsing gewond raakte is met nekletsel het water in gesprongen om een vrouw te redden die bij het ongeluk te water raakte. Beide bestuurders zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk bij het dorp De Kwakel, onder Schiphol, gebeurde vermoedelijk door de gladheid, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde bij de wegversmalling op de Drechtdijk. Daar ontstond een glijpartij waarbij beide auto's elkaar raakten en een ervan in de sloot belandde. Hoe de slachtoffers er aan toe zijn, is niet bekend.

Doden na Amerikaanse aanval in Pakistan

Het Amerikaanse leger heeft vandaag een bolwerk van extremisten aangevallen in het noordwesten van Pakistan. Zeker vijftien vermeende militanten kwamen om het leven toen een onbemand vliegtuigje raketten afvuurde op een gebouwencomplex in de onrustige regio Noord-Waziristan, nabij de grens met Afghanistan. Dat maakten de Pakistaanse autoriteiten vandaag bekend.

Volgens een woordvoerder kan het aantal doden nog oplopen. Luchtaanvallen met zogeheten 'drones' komen geregeld voor in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. De Verenigde Staten zetten de op afstand bestuurbare vliegtuigjes onder meer in om leden van het terreurnetwerk al-Qaeda en van de radicaalislamitische Talibanbeweging uit te schakelen.

'Ali Chemicali' krijgt opnieuw doodstraf

De Irakees Hassan al-Majid, beter bekend als Ali Chemicali, is opnieuw ter dood veroordeeld wegens de gifgasmoord op circa vijfduizend inwoners van de plaats Halabja in 1988. Dat meldde de staatstelevisie in Irak vandaag. In het verleden werd de doodstraf al drie keer eerder uitgesproken tegen de prominente handlanger en neef van wijlen dictator Saddam Hussein. Dat gebeurde onder meer wegens genocide op Koerden, massa-executies en het neerslaan van een sjiitische opstand.

Tienduizenden mensen kwamen om het leven als gevolg van bevelen van Ali Chemicali, die zijn bijnaam te danken had aan zijn voorkeur voor de inzet van gifgas bij het bestrijden van tegenstanders. Driekwart van de slachtoffers van de massamoord in Halabja waren vrouwen en kinderen. De aanval gold als een van de gruwelijkste daden van het regime van Saddam Hussein, dat in 2003 werd beëindigd door de legers van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Laporta wil in april besluit Guardiola

Pep Guardiola moet in de week van Pasen beslissen of hij coach blijft van FC Barcelona. Die deadline legde preses Joan Laporta de oefenmeester gisteren op. Volgens Laporta heeft Barça die tijd nodig om een andere trainer te zoeken als de 38-jarige Guardiola besluit zijn aflopende contract niet te verlengen. Pasen valt dit jaar begin april.

Guardiola besloot eerder zijn tijd te nemen voor de beslissing of hij trainer blijft. Dat doet hij omdat er een nieuwe voorzitter van Barcelona wordt gekozen en Guardiola wil eerst diens plannen weten.

De oud-speler van Barça is bezig aan zijn tweede seizoen als trainer. In zijn eerste jaar won de ploeg de Spaanse titel en beker en de Champions League. Daar werden dit seizoen de Europese Supercup, de Spaanse Supercup en de Wereldbeker aan toegevoegd. Afgelopen week werd de ploeg uitgeschakeld in het bekertoernooi, de eerste tegenvaller onder Guardiola.

 

Kessler droeg geen helm bij val

Wielrenner Matthias Kessler liep een schedelbreuk op bij een val omdat hij geen helm droeg. Dat bevestigden zijn vader Karlheinz en broer Andreas. Dat meldt Cyclingnews. Kessler probeerde donderdag tijdens een trainingsrit op Mallorca een plotseling overstekende kat te ontwijken en crashte met zijn hoofd tegen een muur.

De 30-jarige Kessler liep een schedelbreuk op en werd geopereerd om bloedproppen uit zijn hersenen te verwijderen. Zijn artsen brachten hem in een kunstmatig coma om het herstel te bevorderen.

"De doktoren zijn vol vertrouwen dat hij er bovenop komt", liet vader Karlheinz Kessler door de Duitse krant Nürnberger Nachrichten optekenen. Spaanse bronnen van Cyclingnews meldden echter dat de toestand van de Duitser nog altijd kritiek is.

Kessler zat tot juli vorig jaar een tweejarige dopingschorsing uit. Hij plande volgens zijn vader dit jaar zijn comeback. De oud-renner van Telekom en Astana had nog geen nieuwe ploeg gevonden. Wel werd hij in het geruchtencircuit met verschillende teams in verband gebracht.

[WK sprint] Nederlandse vrouwen in achterhoede

Sang-Hwa Lee is in het Japanse Obihiro wereldkampioene sprint geworden. De 20-jarige Zuid-Koreaanse ging na de eerste dag al aan de leiding en gaf die positie zondag niet meer uit handen. De Japanse Sayuri Yoshii pakte het zilver. De Duitse Jenny Wolf, de wereldkampioene van 2008, moest genoegen nemen met brons.

Wolf nam nog wel revanche voor haar nederlaag van zaterdag door de tweede 500 meter in 38,24 seconden te winnen. Lee, die nooit eerder op het eindpodium stond bij het WK sprint, hield de schade echter prima binnen de perken en werd in 38,37 tweede.

De 1.000 meter werd net als zaterdag gewonnen door Yoshii. De Japanse klokte een tijd van 1.17,08 minuten, waarmee ze een nieuw baanrecord vestigde. Lee kwam niet verder dan de zesde plaats, maar dat bleek ruim voldoende om het eindklassement te winnen.

De Nederlandse schaatssters speelden, mede door de afwezigheid van de olympiërs Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen, geen rol van betekenis. Sophie Nijman deed het met de veertiende plaats in het eindklassement het beste. Sanne van der Star en Lotte van Beek werden respectievelijk vijftiende en zestiende. Ingeborg Kroon sloot het toernooi af op de 21e plaats.

[WK sprint] Lee pakt wereldtitel

Kyou-Hyuk Lee is voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen sprint geworden. De 31-jarige Koreaan, die eerder de titel greep in 2007 en 2008, bleef in het Japanse Obihiro zijn land- en naamgenoot Kang-Seok Lee en de Japanner Keiichiro Nagashima ruim voor. Ronald Mulder liep het podium net mis en eindigde als vierde.

De overmacht van Lee bleek uit het feit dat hij op alle afstanden een podiumplaats bemachtigde. Na zijn derde plaats van zaterdag op de 500 meter en de winst op de kilometer, trok hij die lijn op de slotdag moeiteloos door. Op de 500 meter gaf de Koreaan weliswaar zes honderdsten toe op zijn landgenoot Kang-Seok Lee (35,11 om 35,17), maar op de 1.000 meter bleek zijn tijd van 1.09,60 minuten voldoende voor de winst.

Mulder was als nummer twee aan de slotdag begonnen, maar liet het liggen om de tweede 500 meter. Met een tijd van 35,55 seconden was hij ruim drie tienden langzamer dan zaterdag, waardoor hij twee plaatsen zakte. Een prima 1.000 meter (derde in 1.10,36) kon daar niets meer aan veranderen. Lars Elgersma nam op de slotafstand revanche voor een ietwat teleurstellend toernooi door in 1.09,73 tweede te worden.

In het eindklassement legde Elgersma beslag op de achtste plaats. Beorn Nijenhuis sloot het toernooi af als zevende.

Met zijn zege maakte Kyou-Hyuk Lee het Koreaanse feest van dit weekeinde compleet, want even daarvoor had Sang-Hwa Lee zich als eerste vrouw ooit uit het Aziatische land gekroond tot wereldkampioene. De Koreaanse schaatsers profiteerden overigens wel van het feit dat veel toppers met het oog op de Olympische Spelen het toernooi links lieten liggen.

Afgeleid

Gebeld worden voor een column van Driek, dat zou grappig zijn.
‘Even met een van mijn columnisten gebeld. “Goedemorgen, Oplopers hier, Kuifkrullen in de buurt?” [stevig neergezette beschuldiging] Zo, daar had de gekrulde knaap niet van terug en tevreden hing ik op.’
Wat zou ik moeten doen om gebeld te worden? Moet ik op grote schaal keihard iets verneuken? Iets zodanig indrukwekkend doen, dat hij er niet onderuit kan? Want laten we eerlijk zijn: wanneer je door Driek wordt gebeld, heb je tenminste iets gepresteerd.

Passagier kwijt op vliegveld New York

Door een veiligheidsprobleem gisteren op het Kennedy-vliegveld van New York zijn duizenden passagiers een tweede keer gecontroleerd.

Een passagier uit Florida had na de landing een doorgang voor personeel benut. De man was daarna spoorloos. Hij zou het vliegveld hebben verlaten, meldden Amerikaanse media. Alle reizigers in terminal 8 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines moesten na de vermissing het gebouw verlaten en opnieuw door de veiligheidscontrole. Begin januari leidde een vergelijkbare situatie op de luchthaven Newark bij New York tot chaotische toestanden.

Duizenden passagiers zaten toen een nacht vast. Een Chinese student was door de controle geglipt om zijn vriendin nog een keer te kunnen kussen.

Duitsland heeft nazimisdadigers in vizier

Duitsland kan twee nazimisdadigers gaan vervolgen. De autoriteiten sloten het vooronderzoek naar de twee verdachten onlangs af, meldden Duitse media gisteren.

Zij spreken over mogelijk een nieuw spectaculair Holocaust-proces. Het gaat om een Duitser die in de buurt van Bonn woont en een in Oost-Europa geboren man die leeft in de Amerikaanse staat Michigan. De Duitser wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op mogelijk honderdduizenden gedetineerde Joden in het vernietigingskamp Belzec. De andere verdachte werkte voor de Duitse bezetter als hulpagent. Hij zou in 1942 een Jood hebben doodgeschoten.

De bekendmaking komt op het moment dat in het Zuid-Duitse München het proces tegen de verdachte oorlogsmisdadiger John Demjanjuk loopt. Hij zou medeplichtig zijn aan de moord op 27.900 personen.

Winnaar Popprijs 2009 bekend

Kyteman's Hiphop Orkest heeft gisteren tijdens het muziekfestival EuroSonic Noorderslag in Groningen de Popprijs 2009 gewonnen. Frontman en trompettist Colin Benders (22) nam de prijs, een cheque van 10.000 euro en een beeldje van kunstenaar Theo Mackaay, in ontvangst in muziekcentrum De Oosterpoort.

Op de laatste dag van het driedaagse festival werd de band na de uitreiking traditioneel getrakteerd op een bierregen uit het publiek. De Popprijs, een van de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen, gaat jaarlijks naar een artiest of band die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage leverde aan de popmuziek. Een vakjury, dit jaar onder leiding van Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem), bepaalt de winnaar.

De prijs werd in 1986 voor het eerst uitgereikt, toen aan Mathilde Santing. Daarna kwam de eer toe aan onder anderen Herman Brood, 2Unlimited, Marco Borsato, Anouk, Tiësto, Blof, Ali B, Within Temptation en De Dijk.

Hoofd VN-missie in Haïti dood gevonden

Het hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Haïti (Minustah), de Tunesiër Hedi Annabi, is dood gevonden na de aardbeving die het land dinsdag trof. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de volkerenorganisatie gisteren laten weten.

Annabi was vermist na de verwoestende aardbeving, waarbij het hoofdkantoor van de VN-missie in Port-au-Prince instortte. Ook zijn vervanger, de Braziliaan Luiz Carlos da Costa, is dood in de puinhopen van het gebouw gevonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.