Sportevenementen en dreigende terreur

Na de ontwikkelingen van vandaag rees bij mij de vraag of Zuid-Afrika het WK voetbal, dat in de zomer wordt gehouden, nog moet organiseren. Misschien staat het incident met de spelersbus van Togo op zichzelf, maar daar twijfel ik aan. Afrika is namelijk een continent waar veel armoede en geweld heerst.

Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan de Dakar Rally. Dit evenement wordt, net als vorig jaar, in Zuid-Amerika gehouden. En waarom? Vorig jaar was er namelijk een dreiging van mogelijke aanslagen op de karavaan van de woestijnrace. De organisatie besloot vervolgens om de rally te verplaatsen naar Argentinië en Chili.

Ik zou er zelf ook niet aan moeten denken om als supporter van Oranje naar Zuid-Afrika te gaan en als je dat al doet, is het nog maar de vraag of je jezelf als Oranje-supporter kan uitdossen. De 'slechte' kant van de bevolking zou je uitingen namelijk wel eens kunnen misbruiken. Westerlingen hebben namelijk veel geld op zak en zeker als het om voetbal gaat, laat men het geld rollen. Je bent dan wel met een grote groep, waardoor de kans op een roofoverval kleiner is, maar dat hoeft per definitie niet zo te zijn.

Als ik al naar Zuid-Afrika zou gaan om het Nederlands elftal aan te moedigen, dan zou ik er wel voor zorgen dat niemand zomaar bij mijn geld kan. De preventie van diefstal, zeker op evenementen als het WK, begint bij jezelf en niet bij de autoriteiten. Het enige wat zij kunnen doen, is beveiliging meesturen, maar zelfs dan is het geen garantie dat er niets gebeurt.

Ik hoop in elk geval dat de organisatie van het WK in Afrika zich beseft dat een voorval zoals met de spelersbus van Togo, ook tijdens het toernooi kan plaatsvinden. Mocht er iets dergelijks voorvallen dan ben ik van mening dat het toernooi moet worden afgeblazen, want als de veiligheid van spelers, trainers, officials en andere mensen in het geding komt, dan moet je ermee stoppen.