FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 november 2009

[WRC] Räikkönen dicht bij deal met Citroën

Kimi Räikkönen lijkt in 2010 zijn racecarrière voort te gaan zetten in de rallysport. De Fin is volgens de officiële site van het World Rally Championschip dicht bij een deal met Citroën. Hij zou alle dertien races van het seizoen gaan rijden in een C4 World Rally Car.

Er is nog niets getekend, maar de wens van The Iceman om in de rallysport te gaan racen staat op het punt uit te komen. Met de persoonlijke sponsor Red Bull achter zich kan de Formule 1-coureur bij Citroën gaan tekenen, te meer omdat het Oostenrijkse bedrijf ook de Franse fabrikant ondersteunt.

Räikkönen maakte dit jaar zijn rallydebuut in Finland in een Abarth Grande Punto S2000. Hij lag op plaats vijftien toen hij met zijn motorproblemen kampende bolide een steen raakte en zo uit de rally crashte. Hij bleef hierbij ongedeerd.

Mocht de Fin definitief de overstap van de Formule 1 naar het WRC maken, dan zal hij teamgenoot worden van Sébastien Loeb. De Fransman is zesvoudig wereldkampioen en heeft de C4 bestempeld tot de beste rally-auto waar hij ooit in gereden heeft.

Canada vanaf 2010 voor vijf jaar op kalender

De Grand Prix van Canada zal vanaf 2010 voor vijf jaar op de Formule kalender staan. Het circuit wist met behulp van de overheid een contract af te sluiten.

Na maanden van onzekerheid over het evenement is het eindelijk zeker dat de race door zal gaan in 2010. Omdat het circuit maar geen akkoord kon bereiken met Bernie Ecclestone was de race zelfs al van de kalender gehaald.


Ook komend jaar is de Formule 1 weer actief in Montréal

"De terugkeer van de Formule 1 naar Montréal is goed voor ons. Het is een win-winsituatie voor iedereen en het creëert stabiliteit in de omgeving. Ik ben dan ook blij dat wij het evenement terug hebben kunnen krijgen naar onze metropolis", aldus Gerald Tremblay, burgermeester van Montréal.


Volgend jaar weer Jacques Villeneuve actief op het circuit vernoemd naar zijn vader?

[WTCC] Komend seizoen minder auto's

Het World Touring Car Championship zal het komende seizoen met minder fabrieksauto's beginnen dan de afgelopen jaren. Zowel BMW als SEAT zullen met minder auto's aan de start staan.

BMW en SEAT zullen komende week hun plannen voor het WTCC bekend maken, maar er wordt algemeen aangenomen dat BMW van vijf naar twee auto's zal gaan in haar fabrieksteam. Roberto Ravaglia's ROAL Motorsport-team zal zeer waarschijnlijk vertrekken in navolging van haar coureur Alex Zanardi. Ook Schnitzer Motorsport zou de klasse verlaten om zich te richten op een andere race klasse. Hierdoor zou alleen het RBM-team overblijven met Andy Priaulx en Augusto Farfus als coureurs.

De Duitse autofabrikant heeft het afgelopen seizoen al vele malen kritiek geuit op de reglementen van de klasse en gaf in maart dit jaar al toe te denken over een vertrek.

SEAT zou zelfs de klasse helemaal willen verlaten. Het staat in elk geval vast dat de Spaanse fabrikant met minder auto's aan de start zal komen als men besluit door te gaan. Volgens WTCC-directeur Marcello Lotti zal SEAT echter met twee fabrieksauto's actief blijven in de sport door middel van het ORECA-team.

Chevrolet en Lada zullen beide met minimaal drie fabrieksauto's aan de start van het nieuwe seizoen verschijnen.

Uitslag Sparta Rotterdam - PSV

Vanavond stond er in de Eredivisie één wedstrijd op het programma. In Rotterdam speelden Sparta Rotterdam en PSV tegen elkaar. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

Sparta Rotterdam - PSV 2-3
13’ Lazovic 0-1
29’ Poepon 1-1
55’ Poepon 2-1
69’ Reis 2-2
73’ Dzsudzsák 2-3

Toeschouwers: 10.800
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: Sparta Stadion, Rotterdam
Gele kaart: Afellay (PSV)

Opstellingen

Sparta Rotterdam: Seliga, Rutjes (Van der Leeuw/62), Knol, Viergever, Slijngaard, Falkenburg, Van Bueren, Van Gessel (John/85), Duplan, Poepon, Bodul

PSV: Isaksson, Manolev, Rodríguez (Ooijer/66), Salcido, Pieters, Afellay (Simons/89), Bakkal, Engelaar, Lazovic, Toivonen (Reis/55), Dzsudzsák

Need For Speed Shift krijgt gratis DLC

Fans van de Need For Speed Shift kunnen hun geluk niet op: er is een gratis DLC pack op komst.

Xbox 360 gebruikers kunnen op één december al de uitbreiding downloaden, terwijl PlayStation 3 bezitters nog moeten wachten tot en met drie december. De volgende auto's worden dan aan de garage van de speler toegevoegd:

1967 Chevrolet Corvette Stingray 427
1967 Shelby GT-500
1969 Dodge Charger R/T
1971 Dodge Challenger R/T
1998 Toyota Supra Mark IV

Tevens kunnen we ook een nieuwe gamemode verwachten, namelijk de Team Racing mode. In deze mode is het de bedoeling om met twee teams van zes racers tegen elkaar te racen.

Brouwer brengt bier met 32% op markt

Een controversiële brouwerij uit Schotland heeft een nieuw bier op de markt gebracht. Het bier, dat het sterkste bier van de wereld wordt genoemd, heeft een alcoholpercentage van 32 procent.

Het bier heet Tactical Nuclear Penguin en is een uitvinding van BrewDog of Fraserburgh. De brouwerij is ook verantwoordelijk voor Tokyo, een bier met 18,2 procent alcohol. Nanny State, een bier met minder alcohol, is ook afkomstig uit deze brouwerij.

"Een beperkte hoeveelheid van dit bier zal op de markt komen," aldus directeur James Watt. Dorstigen moeten wel diep in de buidel tasten; een flesje gaat zo'n 30 pond kosten. "Dit bier gaat over het doorbreken van grenzen, over het verheffen van innovatie in bier naar een hoger niveau"

Watt komt ook met een waarschuwing: het bier dient gedronken te worden uit wodkaglazen. Een waarschuwing op het etiket luidt als volgt: "Dit is een extreem sterk bier; geniet ervan in kleine porties in een air van aristocratische nonchalance. Net zoals je zou genieten van een goede whisky, een album van Frank Zappa of een bezoek van een vriendelijke doch angstige geest"

Jack Law van Alcohol Focus Scotland, de Schotse organisatie die vecht tegen alcoholverslaving, snapt niets van de 'cynische marketingtruc'. "Wij willen graag weten waarom een brouwerij een bier zou produceren dat bijna net zo sterk is als whisky", zei hij. 

Geheel toevallig werd het bier gelanceerd op dezelfde dag dat de Schotse regering de Alcohol Bill behandelde, die onder andere wettelijke minimumprijzen voor alcoholische dranken bevat. De plannen van BrewDog om een nieuwe vestiging te openen voor de productie van miljoenen flesjes bier per jaar door de Raad van het graafschap Aberdeenshire goedgekeurd. Het besluit viel tijdens een vergadering waarbij de hele Raad aanwezig was. Het besluit ging in tegen het advies van ambtenaren omdat de fabriek gepland is in Potterton, een natuurrijke regio.

Met dank aan podr0znik voor de submit (en het herschrijven!)

Squasher Anjema in halve finale Dutch Open

Squasher Laurens Jan Anjema heeft de halve finale bereikt op het Dutch Open. De Nederlander had in Rotterdam drie games nodig om de Duitser Simon Rösner te kloppen: 11-3, 14-12 en 11-7.

"Ik wist van eerdere ontmoetingen dit jaar dat het niet gemakkelijk zou worden," zei de nummer één van Nederland die in de tweede game vier setpoints weg moest werken maar voor de rest niet in de problemen kwam. "Simon is een goede, aanvallende speler. Dan moet je echt scherp spelen. Dat lukte na de eerste game niet meer, maar ik ben blij dat ik na drie games van de baan kon."

In de halve finale speelt Anjema tegen de Engelsman Daryl Selby of de Amerikaan Julian Illingworth. De Maleisiër Mohd Azlan Iskandar drong ook door tot de halve finale. Hij klopte in Rotterdam de Engelsman Tom Richards eenvoudig met 11-3, 11-2 en 11-7.

Minder goed verging het Orla Noom in Sharm El Sheikh. Ze verloor in de eerste ronde al van de als tweede geplaatste Egyptische Omneya Abdel Kawy met 11-3, 3-11, 6-11 en 4-11.

S. Williams kan zware boete verwachten

Tennisster Serena Williams kan mogelijk een zware boete tegemoet zien. De Amerikaanse ging na haar verloren halve finale tegen Kim Clijsters op de US Open volledig door het lint. Haar hangt een straf van één miljoen dollar boven het hoofd.

Williams bedreigde een lijnrechter met de dood. Ze ging bij een stand van 4-6, 5-6 en 15-30 op eigen service in de fout door een voetfout te maken. De Amerikaanse ging daarop tekeer tegen de lijnrechter die de fout geconstateerd had. Het leverde haar naast een dubbele fout een strafpunt op, waarna de partij afgelopen was.

Williams zou "Ik zweer bij God, ik pak deze bal en duw 'm door je strot heen. Hoor je dat?" geroepen hebben. Daarnaast zou ze ook "Ik vermoord je" gezegd hebben. De lijnrechter pikte deze tekst niet en deed haar beklag bij de hoofdscheidsrechter die een strafpunt uitdeelde.

Het leverde haar al een straf van 10.500 dollar op, maar dit dreigt meer te worden. De zwaarste straf uit de geschiedenis van de tennissport kan bestaan uit het inleveren van 900 punten op de WTA-ranglijst, het inleveren van het gewonnen prijzengeld op de US Open (372.000 dollar) of zelfs uitsluiting van het toernooi in 2010. Verwacht wordt dat onderzoeker Bill Babcock na de Davis Cup-finale van volgende week met een beslissing naar buiten komt.

Britse rappers cel in voor YouTube-video

Twee Britse rappers zijn vandaag in Londen veroordeeld voor het bedreigen van potentiële getuigen van een moord. Ze uitten deze bedreigingen in een lied. Het nummer plaatsten zij op videowebsite YouTube. In het nummer dreigden de twee de mensen te doden die met informatie over de moord van vorig jaar op de 24-jarige Jason Johnson in Londen, naar de politie wilden stappen. Dat meldden juridische bronnen.

De 22-jarige Ishmael McLean kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd. De politie wist onder andere munitie van een vuurwapen bij hem in huis te vinden. De rechter veroordeelde de 18-jarige Rowan Simon tot 2,5 jaar cel. McLean schreef de tekst, maar zei dat het slechts gangsterrapmuziek was.

De politie pakte in totaal acht mensen op voor de moord op Johnson, maar stelde ze niet in staat van beschuldiging.

[Upd] Golfer Woods redelijk ongedeerd na ongeval

Golfer Tiger Woods is zwaargewond geraakt bij een auto-ongeval nabij zijn huis in Isleworth, Florida. Hij zou een boom hebben geramd nadat hij met zijn auto tegen een brandkraan was gereden.

De beste golfer ter wereld is met onbekende verwondingen afgevoerd naar Health Central Hospital. Een bron meldde dat Woods snijwonden opgelopen zou hebben aan het gezicht. Van alcohol ten tijde van het ongeval zou geen sprake zijn geweest volgens de politie. Het ongeval wordt nog wel onderzocht door de autoriteiten.

Woods (33) woont samen met zijn vrouw, supermodel Elin Nordegren, in een exclusieve wijk van Isleworth nabij Orlando. Zijn huis zou ongeveer 2,4 miljoen dollar waard zijn.


Update
Diverse tweets op Twitter melden dat Tiger Woods ontslagen is uit het Health Central Hospital in Ocoee, Florida. Zijn manager heeft aan CNBC gezegd dat de golfer "fine" is. Hij is wel behandeld voor snijwonden in het gezicht.

Tiger Woods gewond na crash

Golfprofessional Tiger Woods is in 'serieuze' toestand overgebracht naar het Health Central Hospital in Ocoee, Florida, nadat hij met zijn auto eerst een brandkraan en daarna een boom ramde.

De airbag in Woods' Cadillac Escalade was niet afgegaan, hetgeen betekent dat zijn snelheid lager zou zijn geweest dan 52 kilometer per uur.

Het ongeval heeft rond 2:25 uur lokale tijd plaatsgevonden, de autoriteiten hebben dit echter pas twaalf uur later bekendgemaakt. 

UPDATE 21:19
De agent van Woods meldt dat alles goed gaat met Woods. Hij heeft het ziekenhuis verlaten, alwaar hij is behandeld voor wonden aan zijn gezicht.

Volgens de politie zou er geen alcohol in het spel zijn geweest. 


Tiger Woods

DLC voor Fight Night Round 4

Fight Night Round 4 is al uit sinds juni dit jaar maar de game krijgt nog steeds ondersteuning van EA. Dat is goed nieuws voor mensen die graag virtueel met handschoenen in een ring op andere mensen met ook handschoenen in diezelfde ring willen inslaan. Alle gekheid op een stokje, de update zal twee nieuwe gamemodes toevoegen en nog enkele andere updates die je in de onderstaande trailer kunt zien.

Twee Fransen dood door gemuteerde griep

In Frankrijk zijn twee mensen overleden nadat ze besmet waren geraakt met een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep. Dat hebben functionarissen vandaag bekendgemaakt.

Volgens de overheid is het aangepaste virus beter in staat om de longen te raken. Deze mutatie zou eerder ook al in Noorwegen zijn opgedoken. Een van de slachtoffers had niet alleen deze aangepaste vorm van Mexicaanse griep onder de leden, maar ook één die resistent is tegen virusremmers.

Het griepvirus staat erom bekend snel te muteren. Het virus past zich onder meer aan als er vaak medicijnen worden voorgeschreven, zoals de virusremmer Tamiflu. Dat is vooral vervelend voor de makers van een vaccin tegen het virus, omdat de werking daarvan kan verminderen als het virus zich aanpast.

In augustus werd in Mexico al een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep aangetroffen. Dit aangepaste virus is resistent voor Tamiflu.

Ziekenhuis Emmen getroffen door norovirus

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen is het norovirus uitgebroken. Alle patiënten die de besmettelijke vorm van buikgriep hebben, zijn ondergebracht op één verpleegafdeling. Dit zei een woordvoerder van het ziekenhuis vandaag.

Voor de gehele vleugel geldt een opnamestop. De patiënten op de afdeling mogen beperkt bezoek ontvangen, kinderen worden niet toegelaten. Het personeel draagt beschermende kleding. Het ziekenhuis laat beter schoonmaken en bezoekers en medewerkers moeten bij het betreden en verlaten van de afdeling de handen wassen.

Het virus wordt verspreid via de lucht. Gezonde mensen zijn binnen drie tot vier dagen weer beter. Bij zieke mensen duurt het herstel wat langer.

Square Enix werkt aan cutscenes Deus Ex 3 en Thief 4

Zoals jullie misschien wel weten is Franse publisher Eidos een tijdje geleden overgenomen door Japanse publisher Square Enix. Sommige mensen vonden dit een vreemde combinatie en de vraag was wat er uit die samenwerking zou komen rollen.

"Deus Ex 3 is going to be the first project which will be a concrete product of joint effort between Square Enix and Eidos, the cinematics—by which I mean any CGI pre-rendered cinematics — are going to be done in Tokyo by Square Enix, and that's going to be amazing.

We already have some pre-visualisations, the people in Tokyo are just so glad to work on it; this is the first project for them that's a non-Final Fantasy title— they even want to work on Thief 4 too, so everyone is really excited."

Oftewel Deus Ex 3 krijgt in ieder geval enkele CGI cutscenes, gemaakt door een Final Fantasy-team. Voor de rest is er nog niet al te veel bekend over Deus Ex 3 behalve dat het een prequel wordt met in de hoofdrol een bewaker, en verder is er ook nog helemaal niks bekend over Thief 4.

Eindelijk samen online levels maken in LittleBigPlanet

LittleBigPlanet is nu al iets meer dan een jaar uit, maar een bepaalde functie die wel beloofd was ontbreekt al sinds de launch. De titel verraadt het al: het online maken van levels. Aanstaande maandag is het dan eindelijk zo ver: je zult online andermans maan kunnen bevuilen met vliegende penissen.

Om jullie geheugen even op te frissen: LittleBigPlanet is een platformer mat een groot online aspect. Er is een gigantische hoeveelheid levels die je kan spelen met vrienden en vreemden, en dat geeft de game een hele grote replaywaarde. Eerst kon je levels alleen in je eentje maken (of in lokale multiplayer) maar nu hoef je dus je huis niet meer uit om je vrienden te ergeren.

Eurogamer lanceert eigen online winkel met Serious Sam

De wereld van de online winkels is een drukke. We hadden al Steam, Direct2Drive, GoodOldGames, de EA Store, Impulse, Metaboli en nog wat anderen die ik ongetwijfeld vergeet. De groei zit er nog wel in, maar is er nog ruimte in de markt voor nog zo'n winkel?

Eurogamer dacht van wel. Nieuwssite Eurogamer heeft zijn eigen online winkel gelanceerd, genaamd GetGames. De enige game die er op dit moment te verkrijgen is is Serious Sam HD: The first Encounter, maar de game heeft wel de laagste prijs IN THE WORLD. Waarschijnlijk zullen we nog wel meer van deze dienst gaan horen. Klik hier voor de site.

Avatar: the game, nu met heel veel actie

Avatar is een nieuwe actiefilm van James Cameron en zoals gewoonlijk bij een film verschijnt er tegelijkertijd ook een game bij. De game is een prequel van de film dus dat laat zien dat de makers in ieder geval een beetje moeite erin hebben gestoken. In de onderstaande developers diary vertellen ze over de vele actie die je in de game kunt vinden.

De game en film hebben overigens niks te maken met Avatar: The Last Airbender, de animatieserie waarin een jochie met lucht speelt.

Vrouw spot Jezus in strijkijzer

Een onlangs gescheiden vrouw uit de Amerikaanse staat Massachusetts heeft al weer een nieuwe huisvriend gevonden. De 44-jarige vrouw heeft namelijk niemand minder dan Jezus in haar strijkijzer.

Mary Jo Coady uit Methuen ontdekte de verlosser afgelopen zondag in de kamer van haar dochter. De smerige, bruingebrande resten onder haar strijkijzer lijken inderdaad sprekend op de mythische figuur.

Volgens Coady en haar twee puberende dochters laat Jezus op deze manier zien dat hij naar hen luistert en dat het leven goed gaat. De moeder, die katholiek is gedoopt, wil het strijkijzer in een kast bewaren en een nieuwe aanschaffen.

Voor een foto van het heilige strijkijzer, check de bron

'Hiddink in beeld bij Nigeria'

De Nigeriaanse voetbalbond (NFF) heeft laten weten met een buitenlandse coach naar het WK voetbal in Zuid-Afrika te willen. Dit is te lezen in de sportkrant Soccer Star. Het Afrikaanse land wist zich aan de hand van Shuaibu Amodu voor de mondiale eindstrijd te plaatsen.

Guus Hiddink, Ruud Gullit en Giovanni Trapattoni zouden inmiddels op de shortlist van de NFF staan. "Wij willen dat Nigeria geen modderfiguur slaat op het WK. Daarom kunnen we het ons niet veroorloven om het lot van de Super Eagles in handen van Shuaibu Amodu te leggen," liet een official van het Ministerie van Sport in een korte verklaring weten.

Bos richt zich op Vuelta a España

Theo Bos hoopt in het komende wielerseizoen zijn eerste grote ronde te rijden. De Nederlandse sprinter zou graag naar de Vuelta a España gaan en wil zich gedurende 2010 op de Spaanse ronde gaan voorbereiden.

"Het seizoen staat in het teken van de vraag of ik in Spanje al iets te zoeken heb en ik hoop zelf vurig dat ik tegen die tijd zover ben", liet Bos weten. "Ik wil gewoon een sprinttopper op de weg worden, nadat ik dat niveau op de baan al haalde. Ik zie volgend jaar als een stap in die richting en proef bij Cervélo het vertrouwen dat ik die ambitie waar kan maken."

Bos hoopt in elk geval op een treintje, waar hij gebruik van kan maken. "Op de bijeenkomst van de ploeg in Basel van vorige week heb ik met een supersprinter als Thor Hushovd en enkele mannen uit zijn treintje serieus gesproken over mijn mogelijkheden. Die knechten van Hushovd, zoals Lancaster en Hunt, kijken er naar uit om mij ook eens in een kansrijke positie af te zetten. Dat alles voelt echt als een warm bad. De ploeg straalt ambitie en vertrouwen uit en koppelt dat aan de goede organisatie die bijvoorbeeld Rabobank ook te bieden had. Daardoor voelt het als een goede beslissing om voor dit team te gaan rijden."

Schenkeveld debuteert bij Feyenoord

Bart Schenkeveld zal zondag a.s. in het eerste elftal van Feyenoord debuteren. Door een schorsing van Giovanni van Bronckhorst is Mario Been, trainer van de Rotterdammers, genoodzaakt om de 18-jarige speler als basisspeler te laten starten.

Daarnaast zal Luigi Bruins voor het eerst in deze voetbaljaargang in de basis starten. In de afgelopen maanden kwam de middenvelder acht keer binnen de lijnen als wisselspeler. Been: "Luigi is op dit moment fysiek het verst en heeft het als invaller goed gedaan tegen FC Utrecht."

Vloet: "De eerste stapjes zijn gezet"

Wiljan Vloet staat voor zijn tweede duel in de vaderlandse Eredivisie als hoofdtrainer van NEC. De oefenmeester zal ten opzichte van de wedstrijd tegen NAC Breda niet veel veranderen in de basisopstelling van de Nijmegenaren.

"De eerste paar stapjes zijn gezet", opent Vloet tegen Omroep Gelderland. "Dat heeft de groep gedaan. Daar kunnen we mee verder." Vorige week eindigde het eerste duel van NEC onder het bewind van Vloet in een spectaculair 3-3-gelijkspel tegen NAC Breda.

Vloet zal weinig wijzigingen doorvoeren in zijn basiselftal. "Tegen Groningen moeten we weer stapjes maken, zoals we ook bij NAC stapjes hebben kunnen maken", vervolgt hij op de clubsite. "We zullen zondag niet veel veranderen in de basis. Spelers moeten weten dat ze vertrouwen krijgen als ze hun taken uitvoeren."

Tegenstander FC Groningen presteert tot dusver dit seizoen ondermaats. "Het gaat daar niet goed, maar ik kijk liever naar mijn eigen team", besluit de coach. John Goossens wordt opnieuw op de positie van aanvallende middenvelder geposteerd. Erton Fejzullahu vervangt Rutger Worm.

Ontsnapte criminelen naar Essen gevlucht

De twee zware criminelen die gisteravond uit een gevangenis in het Duitse Aken waren ontsnapt, hebben vandaag enige tijd een vrouw gegijzeld. Ze dwongen de autobestuurster met hen van Keulen naar Essen te rijden en verlieten daar de auto. "De vrouw zit hier bij ons op het politiebureau en is ongedeerd", meldde een politiewoordvoerder in Essen.

De mannen overmeesterden gisterenavond een cipier en een poortwachter. Buiten gijzelden ze een taxichauffeur en dwongen hem naar de plaats Kerpen te rijden. Daar stapten ze met de chauffeur in een tweede taxi en reden ze naar de westelijke stad Keulen.

Toen ze bij het hoofdstation van Keulen waren aangekomen, vluchtten de twee mannen de binnenstad in. Die werd door de politie volkomen afgegrendeld, maar toch wist het criminele duo te ontkomen.

In Essen konden de ontsnapte criminelen niet verder door een lege tank. Ze vluchtten te voet en lieten de vrouw in haar auto achter.

De twee gewapende criminelen zijn nog voortvluchtig. Een van de twee zou vastzitten voor moord, de ander voor poging tot moord. Bij de zoektocht naar de twee zou ook de Nederlandse politie betrokken zijn geweest.

De politie in Duitsland waarschuwde mensen geen actie te ondernemen tegen het 'ruwe en meedogenloze' duo.

Tienermeisje gemarteld om 'te sexy' rok

De zestienjarige Silva Kashif is keihard aangepakt wegens het dragen van een volgens de rechter 'onfatsoenlijke' rok. Het Soedanese meisje  heeft maar liefst vijftig zweepslagen gekregen, zo hebben haar ouders en advocaat vandaag laten weten.

De moeder is woedend op de politie die haar dochter arresteerde omdat haar rok 'slechts' tot de knie reikte. Ook de rechter die de uiteindelijke straf oplegde, krijgt ervanlangs. Moeder Kashif heeft besloten beiden aan te klagen.

De familie van het gegeselde meisje komt uit het zuiden van het Afrikaanse Soedan. Dit gebied is overwegend christelijk en animistisch. Volgens haar moeder werd Silva gearresteerd toen zij in de hoofdstad Khartoem over de markt liep. Een vrouwelijke politieagent heeft de zweepslagen onder het toeziend oog van de rechter uitgedeeld.

Kroes: deze post is zó belangrijk

Neelie Kroes ontkent dat haar nieuwe baan als EU-commissaris voor Digitale Agenda weinig inhoud heeft. "Ik hou niet van ranglijstjes, maar ik ben ervan overtuigd dat deze portefeuille zó belangrijk is. Het heeft invloed op gezondheid, onderwijs. Hiermee kan ik Europa zeker dichter bij de mensen brengen", zei ze vandaag in Brussel in het eerste persgesprek nadat de regering haar voordroeg voor een tweede termijn als EU-commissaris.

Kroes zegt dat de herbenoeming voor haar onverwacht kwam. "Een aantal weken geleden had ik niet gedacht dat er mogelijkheden waren voor een tweede ambtstermijn", zei de VVD-ster. "Ik realiseer me dat het in de Nederlandse cultuur niet gebruikelijk is om iemand van een oppositiepartij voor te dragen. Ik stel het op prijs dat het kabinet over zijn eigen schaduw heen is gestapt."

Kroes: deze post is zó belangrijk  (foto: ANP)

Actie opgezet: Samen voor RBC Roosendaal

RBC Roosendaal heeft een acuut liquiditeitsprobleem. De club heeft op korte termijn drie tot vijf ton aan extra liquide middelen nodig om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De clubleiding heeft daartoe een plan van aanpak opgesteld dat voor het einde van het jaar tot dit resultaat moeten leiden.

Slaagt de club daar niet in dan komt het voortbestaan van betaald voetbal in Roosendaal echt in gevaar. Een aantal trouwe sponsors en supporters konden niet stil blijven zitten en hebben daarom spontaan de stichting 'Samen voor RBC Roosendaal' opgericht. Het doel van deze stichting is om op korte termijn centraal gelden in te zamelen voor RBC Roosendaal.

De stichting heeft een eigen website gelanceerd, onder de naam www.samenvoorrbcroosendaal.nl, daarop kunnen supporters en ondernemers hun actie melden welke ze organiseren voor RBC Roosendaal. De stichting heeft ook een bankrekeningnummer geopend waarop gelden van acties maar ook spontane donaties gestort kunnen worden. Momenteel zijn er tal van acties in voorbereiding om gelden te generen om betaald voetbal in Roosendaal te kunnen behouden. Meer informatie staat op de website.

De grootste actie die op touw is gezet vindt op donderdag 10 december 2009 plaats. Dan zal er vanaf 20:00 uur een benefietavond zijn in het RBC Stadion. Drankjes en hapjes zijn gratis dankzij leveranciers die op deze manier RBC Roosendaal willen ondersteunen. Tijdens deze avond zal er een loterij en een veiling gehouden worden. Ook voor de benefietavond is informatie op de website te vinden.

Mocht het zo zijn dat het liquiditeitsprobleem van de club niet opgelost kan worden en het doek voor betaald voetbal in Roosendaal definitief valt, dan zal de stichting alle gelden die zijn opgehaald ter beschikking stellen aan een goed doel. De stichting gaat ervan uit dat Roosendaal en omstreken samen achter RBC Roosendaal gaat staan en de club op een positieve wijze gaan steunen, zodat betaald voetbal in Roosendaal blijft bestaan.

Het idee van een stichting om een betaaldvoetbalclub te steunen is niet nieuw. Eerder was het de Stichting Hart voor Haarlem die voor hun club HFC Haarlem geld probeert in te zamelen.

Top nog niet haalbaar in hoogste woontoren

De aanstaande bewoners van Nederlands hoogste woontoren in Rotterdam mogen morgen een kijkje nemen in het gebouw. Maar ze zullen nog niet echt op grote hoogte worden gebracht. Want aan New Orleans wordt nog gebouwd.

Hoger dan de 25e verdieping reikt de woontoren op de Kop van Zuid niet. Er moeten er nog zo'n twintig op. Dan is het gebouw 158,36 meter hoog. New Orleans moet volgens de bouwer medio volgend jaar af zijn. Op 24 mei 2007 is met de bouw begonnen.

Alleen onder begeleiding mogen belangstellenden (kopers of huurders) naar de huidige top. Liever ontvangt bouwer Vesteda de gasten op de twaalfde etage, waar vijf modelappartementen zijn ingericht.

Top nog niet haalbaar in hoogste woontoren  (foto: ANP)

Tung test volgende week Renault

Ho-Pin Tung zal volgende week op het circuit van Jerez testen voor het Renault F1-team. Dit zal de Nederlandse Chinees samen met Lucas di Grassi doen.

In het verleden testte de coureur al eens voor Williams. Bob Bell, teambaas is zeer blij met de tests: "Het zijn veelbelovende coureurs, maar doordat het testen zo gelimiteerd is tegenwoordig is het moeilijk om ze een kans te geven. Deze young drivers-test is de perfecte gelegenheid hiervoor."

Ook Tung is zeer tevreden over zijn aanstaande testsessie: "We hebben de laatste jaren hard gewerkt om mij in staat te stellen om in verschillende kampioenschappen te kunnen deelnemen en ervaring op te doen. Nu kom ik op een punt aan in mijn carrière om de stap naar de Formule 1 te maken. Ik ben het Renault F1-team zeer dankbbaar voor deze kans en pak hem dan ook met beide handen aan. De Formule 1 is nog steeds mijn doel."

Djokovic heeft nog hoop op halve finale Londen

Rafael Nadal heeft ook zijn laatste groepswedstrijd bij de ATP World Tour Finals verloren. Hij ging met 3-6 en 6-7 onderuit tegen Novak Djokovic. Djokovic heeft hierdoor nog steeds kans heeft op een plek in de halve finale.

Djokovic overtuigde niet tegen een verre van fitte Nadal. Het was vooral zijn eerste opslag die haperde. Op het derde matchpoint wist de Serviër de tweede set en de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Djokovic is zeker van de halve eindstrijd in Londen als Robin Söderling, die al zeker is van de halve finale, vanavond Nikolaj Davydenko verslaat.

Doos met ballonnen monument aanslag Apeldoorn

Een doos met daarin glazen ballonnen vormt het monument voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn dit jaar. Dat maakte de gemeente Apeldoorn vandaag bekend. Het ontwerp van glaskunstenaar Menno Jonker wordt op 29 april onthuld, in aanwezigheid van koningin Beatrix en haar familie.

De ballonnen staan symbool voor kwetsbaarheid, feest en rouw, aldus de gemeente. "Bij uitvaarten worden ballonnen soms opgelaten om verbeelding te geven aan het opstijgen van de geest van de overledenen." De doos is opengeslagen "om de ballonnen de vrijheid te laten". Onderin de doos worden de glazen bollen aangelicht.

Zeven ballonnen worden wit, die staan voor de zeven slachtoffers die Karst T. maakte toen hij met zijn auto in volle vaart op de koninklijke bus probeerde in te rijden. De overige ballonnen krijgen een andere kleur. T., die kort na de aanslag overleed, krijgt geen ballon.

Jongeren: internet verdringt tv-nieuws

Jongeren denken over twintig jaar hun nieuws vooral van internet te halen. Televisie komt dan op een tweede plaats. De krant en de radio spelen in de ogen van jongeren nog maar een marginale rol in de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren dat vandaag wordt gevierd.

Het bureau ondervroeg eerder deze maand 1491 personen van 13 jaar en ouder. Van de respondenten zegt 87 procent van de 13- tot 65-jarigen nieuws (ook) via de televisie tot zich te nemen, 65 procent noemt het internet. "Over twintig jaar zouden de rollen wel eens omgekeerd kunnen zijn", constateert TNS NIPO. "80 procent denkt in 2029 zijn nieuws van het internet te halen en 72 procent (ook) van tv. De krant gaat nog meer inleveren: van 59 procent naar 37 procent."

Verkeerde site; je moet FOK! hebben!  (foto: ANP)

Rekeningrijden; de overheid als jouw passagier

Het rekeningrijden is het volgende stokpaardje van het kabinet waar de hardwerkende burger een lastenverzwaring door de strot wordt geduwd onder het mom van ‘milieu-verbetering’.  Dat dit niets met het milieu te maken heeft, maar meer met het bijeenschrapen van extra gelden om tijdens de kredietcrisis niet te hoeven bezuinigen op de zogenaamde ‘linkse hobby's’ lijkt waarschijnlijker.  Dat we elk jaar weer meer moeten betalen weten we allemaal, en dit hebben we al lang geleden geaccepteerd. De manier waarop dit nu weer gebeurt is echter schandalig, en toont een grote arrogantie naar de burger toe.

AEX herpakt zich

Na een forse daling gisteren en vanochtend herpakte de AEX zich gedurende de handelsdag fors op. Stond de AEX vroeg in de ochtend nog op 300 punten, inmiddels is de belangrijkste beursindex van Nederland vandaag gesloten op 309,52 punten, een winst van 0,9 procent.

Gisteren stond de AEX zwaar onder druk doordat het Arabische vastgoedparadijs Dubai bijna failliet bleek te zijn. "Uiteindelijk wordt er nogal schouderophalend op de Dubaiproblematiek gereageerd", zegt handelaar Geoffrey Leloux van Keijser Capital.

Beleggers luisteren weer naar Arnold

Nederland verkoopt 19 miljoen griepvaccins

Nederland gaat 19 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep verkopen aan landen die een tekort hebben aan vaccins. Voor de zekerheid houdt Nederland een voorraad van 2,2 miljoen vaccins achter de hand. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.

Aan welke landen de vaccins worden verkocht is nog niet bekend. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) had 34 miljoen vaccins ingekocht. Dit was genoeg om iedere Nederlander tweemaal in te kunnen enten tegen de Mexicaanse griep.

Nick& Simon scoren vierde hit in jaar tijd

Met de single Het Masker scoren Nick& Simon voor de vierde maal dit jaar een nummer 1 hit. Daarmee schrijven de Volendammers Nederlandse muziekgeschiedenis. Volgens de platenmaatschappij van Nick& Simon is het in de geschiedenis van de diverse hitlijsten niet eerder voorgekomen dat een artiest of band van eigen bodem vier hits in een jaar scoorde.

In de derde week steeg de single Het Masker naar de eerste positie in de Single Top 100 van de GFK Dutch Charts. Bij navraag bij hitlijstenexpert Johan van Slooten, schrijver van het boek 50 jaar nummer 1 hits 1956-2006, blijkt dat alleen de Beatles in de jaren zestig vier hits in een kalenderjaar afleverden, maar dat geen enkele Nederlandse act dit tot nu toe is gelukt.

Nick& Simon slaagden er in door een tweede versie van Het Masker uit te brengen met daarop een drietal kersttracks. Een van de toegevoegde kerstnummers is het door Nick Schilder zelfgeschreven Santa's Party. In de bijbehorende videoclip is manager Jaap Buijs te zien als kerstman.

Nick& Simon scoren vierde hit in jaar tijd  (foto: ANP)

Verfilming KEVBDD breekt alle records

De verfilming van Komt Een Vrouw Bij De Dokter heeft nu al alle records gebroken, nog voor het openingsweekend is afgelopen. Gister draaide de film voor het eerst in de bioscopen, en leverde op de openingsdag ruim 200.000 euro op. Dit is in de Nederlandse filmgeschiedenis nog nooit zo hoog geweest.

Ter vergelijking: de openingsavond van Zwartboek was goed voor 100.000 euro en die van Alles Is Liefde voor 91.000 euro.

In totaal hebben al ruim 60.000 mensen de film gezien, concludeert Benelux Film Distributors. Met deze opbrengst zorgt Reinout Oerlemans als debuterend regisseur voor de succesvolste Nederlandse film sinds gestart werd met het bijhouden van de gegevens.

De film is gebaseerd op de gelijknamige, autobiografische bestseller van schrijver Kluun, uitgekomen in 2003, waarvan dit weekend het miljoenste exemplaar verkocht wordt. Het verhaal gaat over Stijn, die vreemd gaat terwijl zijn vrouw dood ligt te gaan aan borstkanker. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver.

CD: Paradise Lost - Faith Divides Us Death Unites Us

Paradise Lost is een band waar hele essays over geschreven kunnen worden. Niet alleen worden ze gezien als grondlegger van het gothic metal genre, maar ook hebben ze verschillende andere stijlen in hun repertoire opgenomen. Zo zijn death, doom en synthrock hen niet vreemd. Veelzijdig en lovenswaardig als dit mag klinken, het is een zeker ingrediënt voor discussie onder de fans. Ook met het uitkomen van het nieuwe album dat de bijna filosofische titel Faith Divides Us Death Unites Us draagt, barst het debat weer los.


Garmin-Slipstream wordt Garmin-Transitions

Jonathan Vaughters, de teambaas van Garmin-Slipstream, meldt op de website van de ploeg dat de wielerploeg vanaf komend seizoen Garmin-Transitions heet.

Transitions houdt zich bezig met zonnebrilglazen. "Onze renners hebben te maken met veel verschillende lichtcondities en als wij ze kunnen helpen op deze manier, samen met Transitions, geeft ons dat een groot voordeel op de weg," aldus Vaughters.

Het zou gaan om een contract voor een langere periode, maar er is niet bekendgemaakt hoe lang dat is.

Boontje komt om zijn loontje

Afgelopen dinsdag was te zien hoe een jaloerse vriendin de Xbox 360 van haar vriendje aan gort probeerde te slaan. Blijkbaar is dit vreemd genoeg niet in goede aarde gevallen bij haar vriend. Dat hij sowieso een veel beter golftalent is dan zijn vriendinnetje blijkt wel uit onderstaande reactie. Waarom kunnen we niet gewoon allemaal lief tegen elkaar (en de onschuldige slachtoffers in dit geval, de Xbox 360 en de laptop) zijn?

Nederlandse koeien groeien

De Nederlandse koeien zijn de afgelopen drie decennia flink gegroeid. In 1981, het eerste jaar dat hoogtematen van koeien werden vastgelegd, was de gemiddelde zwartbonte koe 131 centimeter hoog. In 2009 was de gemiddelde hoogte van een rund 145 centimeter.

Veehoudercoöperatie CRV heeft vandaag het nieuws bevestigd dat blijkt uit de documentaire Wacht op Koe, die overmorgen in het Radio 1-programma Holland Doc wordt uitgezonden. Volgens woordvoerder Bertil Muller van CRV is het geen exclusieve Nederlandse trend. "In de hele wereld wilden veehouders in de jaren tachtig en negentig grotere koeien", vertelt hij. "Een groter rund eet meer en kan dus meer melk produceren."

Nederlandse koeien groeien  (foto: ANP)

Moeder vondeling Lilly voorlopig niet cel in

De 23-jarige moeder van vondeling Lilly zit niet meer vast. Vandaag werd ze voorgeleid en besloot de rechter haar in vrijheid te stellen. Dat meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht vandaag.

Het OM had niet geëist dat de vrouw in hechtenis moest blijven. Wel is gevraagd om een persoonlijkheidsonderzoek. Dat verzoek is toegewezen.

Het onderzoek kan enkele weken in beslag nemen. "Op basis daarvan beslissen we of we celstraf gaan eisen. Het is een behoorlijk zwaar feit dat ze heeft gepleegd, maar ook vrij uitzonderlijk. Het is nu nog niet te zeggen welke straf hierbij past", aldus de woordvoerster.

De moeder van Lilly werd eergisteren aangehouden naar aanleiding van meerdere tips. In september had ze haar baby van enkele dagen oud te vondeling gelegd bij ziekenhuis Diakonessenhuis. Bureau Jeugdzorg is belast met de voorlopige voogdij over Lilly.

Koeman niet eens met schorsing

Ronald Koeman zal dit weekend niet op de bank zitten bij de thuiswedstrijd van AZ tegen VVV-Venlo. Koeman werd voor een wedstrijd geschorst nadat hij in het duel tegen Roda JC het veld inliep om een opstootje rond Jonathas te sussen.

Koeman is het niet eens met zijn schorsing. "Ik vind de schorsing onterecht. De KNVB moet eens duidelijkheid scheppen. Vorig jaar stapten Marco van Basten en Gertjan Verbeek ook het veld in, nu krijg ik een schorsing. Terwijl ik juist een klein stukje het veld instapte om de commotie rondom Jonathas niet te laten escaleren. Donderdag ben ik naar Zeist gegaan, maar zoiets heeft blijkbaar weinig zin.”

Koeman zegt dat hij morgen niet via een mobiele telefoon gaat proberen om contact te houden met zijn assistent Martin Haar. "Ik ben niet zo’n Walkie Talkie-man. Volgens mij mag dat ook niet eens," besluit de trainer van de Alkmaarders.

Asielhonden krijgen borstcorrectie

In Engeland hebben twee asielhonden een peperdure cosmetische operatie ondergaan om hun borsten te liften. Men hoopte dat dankzij het pimpen van het duo zij sneller een baasje zouden vinden.

Het vel van Emma en Morgan, twee chocoladebruine labradors, was na jaren flink te fokken gaan verzakken. Het werd zelfs zo erg dat hun huid bij hun borst bijna over de grond sleepte. Volgens het personeel van Wallace Kennels in Stondon Massey, in de graafschap Essex, waren de twee honden daarom te lelijk om door een ander gezin te worden opgevangen.

"Het is zeer ongebruikelijk", geeft Teresa Bartholomew van de hondenkennel toe. "Er zijn niet veel mensen die hun hond hebben laten verbouwen. Misschien zijn we zelfs de eerste."

"Iedereen wil graag een labrador, maar zodra we met Emma en Morgan op de proppen kwamen, vroegen ze of we nog andere honden hadden. Het zag er niet erg mooi uit." De cosmetische operaties, die samen omgerekend een kleine vijftienhonderd euro kostten, hebben wel succes gehad. Beide honden hebben inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden. 

Nieuw sociaal plan ABN Amro en Fortis

De vakbonden hebben met ABN Amro en Fortis Bank Nederland een akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan. De komende drie jaar zullen er bij de integratie van beide banken achtduizend banen verdwijnen. Met de bonden zijn afspraken gemaakt dat zoveel mogelijk werknemers herplaatst worden. Ook bieden de banken hulp bij het zoeken naar een andere baan.

Dit hebben FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en BBV vandaag laten weten. De bonden zeggen blij te zijn met de nieuwe overeenkomst.


Vakbonden bereiken akkoord met ABN Amro en Fortis Bank Nederland  
(foto: ANP)

Omstreden Oostenrijker test bij Fortuna

Fortuna Sittard heeft de Oostenrijkse middenvelder Martin Dollinger op proef. In eigen land is deze speler zeer omstreden.

De 22-jarige Dollinger vloog begin mei na afloop van een wedstrijd van zijn toenmalige club FC Lustenau een assistent-scheidsrechter naar de keel. De speler was woedend over een toegekende strafschop. Dollinger zat tijdens de wedstrijd op de tribune, omdat zijn club hem al disciplinair had gestraft voor een ander feit.

Dollinger werd naar aanleiding van dit incident ontslagen door FC Lustenau en kreeg een schorsing van twintig wedstrijden. De speler wil volgens Fortuna Sittard-trainer Roger Reijners ergens buiten Oostenrijk opnieuw beginnen. Als Dollinger de staf van de Limburgers kan overtuigen, krijgt hij die kans mogelijk in de Nederlandse Jupiler League.

Silva mag weg bij Ajax

Ajax-trainer Martin Jol wil meewerken aan een vertrek van Bruno Silva in de winterstop. De rechtsback is bij de Amsterdammers achter Gregory van der Wiel tweede keus.

"De situatie van Silva is het afgelopen halfjaar eigenlijk niet veranderd. Hij wil vaker voetballen en wij bij Ajax hebben een salarishuis dat uitpuilt. Dat wil echter niet zeggen dat we hem transfervrij laten gaan. Daarbij laten we ook niet iedereen vertrekken. We moeten alle posities natuurlijk wel dubbel bezet houden,” aldus Jol.

Overigens komen Rob Wielaert, Rasmus Lindgren en George Ogararu ook in aanmerking voor een vertrek in de komende transferperiode. De Amsterdammers zouden daarnaast ook een aantal jonge spelers willen verhuren.

De bondscoach van Uruguay heeft gezegd dat Silva, in de aanloop naar het WK voetbal van komend jaar in Zuid-Afrika, weer wekelijks moet voetballen.

Update Forza Motorsport 3 brengt schakelen tot leven

Turn 10 heeft naar de fans van Forza Motorsport 3 geluisterd. Er is namelijk hard gewerkt aan een update die naast wat bugfixes een feature toevoegt die blijkbaar gemist werd door gamers. Na de update zal in de cockpitview bij het schakelen ook daadwerkelijk te zien zijn wanneer er van versnelling gewisseld wordt. Geen grote, schokkende wijziging welicht, maar toch mooi dat Turn 10 naar suggesties luistert en er ook wat mee doet.

De melding over de beschikbare update zal automatisch verschijnen als je de game opstart en aangemeld bent op Xbox Live.

Oud-SS'er heeft geen spijt

In een brief verklaart oud-SS'er Heinrich Boere dat hij geen spijt heeft. Zijn advocaat heeft de brief voorgelezen in de rechtbank van Aken, waar Boere terecht staat voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boere meldde zich vrijwillig bij de SS. Na twee jaar dienst kreeg hij het Duits staatsburgerschap. Gedurende zijn opleiding leerde Boere om enkel nog bevelen op te volgen, en niet zelf na te denken.

Kingdom Hearts: Birth By Sleep niet voor de PSP Go?

Een aantal weken terug is Kingdom Hearts: 358/2 Days verschenen op de Nintendo DS, waarvan jullie onze review al hebben kunnen lezen. Square Enix werkt momenteel aan nog een Kingdom Hearts game. Deze game, Kingdom Hearts: Birth By Sleep, komt exclusief naar de Playstation Portable en pakt het verhaal op van de indrukwekkende video aan het einde van Kingdom Hearts 2. De game speelt zich zo'n tien jaar af voor de gebeurtenissen van de eerste Kingdom Hearts en neemt ons mee op avontuur met de oorspronkelijke eigenaren van de keyblades.

Vandaag zijn er geruchten gestart dat Kingdom Hearts: Birth By Sleep waarschijnlijk niet gespeeld kan worden op de Playstation Portable Go. Dit vanwege het feit dat Disney Square Enix geen rechten heeft gegeven om de game ook digitaal te lanceren. De game zou daarom niet in de Playstation Store veschijnen en dus enkel op de oudere Playstation Portables te spelen zijn. We horen binnenkort of deze geruchten waar zijn en als ze waar zijn; waarom.



'Onderzoek misbruik alle Ierse priesters'

Het onderzoek naar seksueel misbruik door priesters moet tot alle bisdommen in Ierland worden uitgebreid. Dat zei Marie Collins vandaag voor de Ierse radio in een reactie op het rapport over misstanden in het aartsbisdom Dublin, dat gisteren verscheen.

Collins is een van de slachtoffers van een priester, die in het rapport met de naam Edmondus wordt aangeduid. Collins behoort tot de belangrijkste actievoerders tegen seksueel misbruik door geestelijken.

Uit het rapport blijkt dat de leiding van het aartsbisdom er tot in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw alles aan deed om het seksueel misbruik van kinderen door priesters en andere geestelijken toe te dekken. Uit verklaringen van 46 priesters blijkt volgens de commissie die het rapport opstelde 'overduidelijk' dat veel kinderen zijn misbruikt. De Ierse kardinaal Sean Brady en aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin hebben de slachtoffers hun excuses aangeboden en bezworen dat zij elke vorm van seksueel misbruik voortaan zullen tegengaan.

In kranten wordt het gedrag van de leiding van het aartsbisdom scherp veroordeeld. The Examiner noemt het misbruik 'duivels'. Enkele jaren geleden werd het misbruik van kinderen als de Ierse holocaust beschreven. Toen leek dat een extreme term, maar het rapport toont aan dat het gebruik daarvan 'droevig genoeg' was gerechtvaardigd, schrijft de krant.

Berlusconi op 4 december voor rechter

Het corruptieproces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt op 4 december hervat. Er worden eerst nog nieuwe rechters aangezocht, bepaalde de rechtbank in Milaan vandaag.

Berlusconi is aangeklaagd omdat hij de Britse advocaat David Mills zou hebben omgekocht met 600.000 dollar om een valse getuigenis te af te leggen. Mills is daarvoor al tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Berlusconi ontkent. Zijn advocaat Niccolò Ghedini zei vandaag dat de verdachte om uitstel zal vragen, omdat hij op 4 december kabinetsberaad moet voorzitten.

Berlusconi probeerde strafvervolging te ontlopen door een speciale wet aan te laten nemen die hem immuniteit gaf. Het Constitutioneel Hof stak daar een stokje voor door de wet in oktober ongrondwettelijk te verklaren.

De 73-jarige mediatycoon Berlusconi heeft het Italiaanse justitiële systeem herhaaldelijk aangevallen. Het zou worden gedomineerd door 'communisten' die hem willen vernietigen.

Berlusconi op 4 december voor de rechter  (foto: ANP)

CHIO Rotterdam verschuift in 2011 naar augustus

De FEI heeft de data goedgekeurd voor de Europese Kampioenschappen Dressuur en het CHIO Rotterdam in 2011

De Europese Kampioenschappen, die in 2011 in Rotterdam gehouden worden, vinden plaats van 18 tot en met 21 augustus. Het jaarlijkse CHIO Rotterdam, dat in 2011 voor de 63ste keer plaats zal vinden is geagendeerd voor de week na het EK, van 25 t/m 28 augustus. Het CHIO Rotterdam zal in dat jaar dus vier dagen duren.

"Door het CHIO Rotterdam na het EK Dressuur in augustus te organiseren zijn we in de gelegenheid om de voorbereidingen, waaronder de geplande uitbreiding van de toeschouwerscapaciteit, te realiseren en met het opeenvolgend plannen van de twee evenementen proberen we zo efficiënt mogelijk te zijn voor deelnemers, officials, media en organisatie," aldus Frans Lavooij, voorzitter van het CHIO Rotterdam.

"Het EK Dressuur krijgt nog een extra dimensie: In de aanloop naar de Spelen in Londen in 2012 past het ook volledig in de Rotterdamse ambities als 'Gateway to the Games 2012' en in het gezamenlijke streven met NOC*NSF om meer internationale evenementen in ons land te organiseren, als onderdeel van het Olympisch Plan 2028. Zo maken we onze naam als Rotterdam, City of Sports, zeker waar," zegt Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport.

Mensen kijken in de dierentuin

In de dierentuin in de Poolse hoofdstad Warschau zijn dit weekeinde naast dieren ook mensen te bewonderen. De dierentuin maakte dat vandaag bekend. Gekleed in dierenvellen moeten de twee holbewoners bezoekers ervan bewust maken dat mensen ook dieren zijn.

Een 24-jarige man en een 18-jarige vrouw nemen vrijwillig hun intrek in een leegstaand apenverblijf. Gekleed als holbewoner zullen ze daar vuur maken, elkaar vlooien en naar de bezoekers kijken. "Ze zijn erg kalm en lief. Ze bijten niet. En ze vinden het leuk om naar al die vreemdelingen te kijken die langs hun kooi lopen," aldus een woordvoerder van de zoo. "Bezoekers kunnen proberen met de mensen te communiceren of ze kunnen hun wat lekkers geven."

Nasleep Koninginnedag kost Apeldoorn 6,5 ton

De nasleep van het drama op Koninginnedag heeft de gemeente Apeldoorn tot nu toe 650.000 euro gekost. De gemeente hoopt dat de rijksoverheid bijspringt, aldus een woordvoerder vandaag.

De gemeente maakte onder meer kosten voor de herdenkingsbijeenkomst en de beveiliging er omheen. Op 8 mei werd in schouwburg Orpheus onder aanwezigheid van onder meer koningin Beatrix een grote herdenkingsdienst gehouden. In het gebied rondom de schouwburg was veel politie en beveiliging op de been. Ook zijn de kosten voor de opvang van nabestaanden en de inzet van ambtenaren verrekend.

'Paddovervanger net zo verslavend'

Paddovervangers zoals een bijzondere truffelsoort en tripknollen zijn even verslavend als paddenstoelen waarvan de gebruiker gaat hallucineren. Dat zei Don Linszen, psychiater van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en drugsdeskundige, vandaag in het Radio1-programma Dit is de dag.

Smartshops halen sinds het verbod op paddo's de helft tot driekwart van hun omzet uit truffels en tripknollen.

De onderzoeker pleit voor betere voorlichting en een verbeterde bijsluiter bij truffels en tripknollen. Volgens Linszen geven de paddovervangers voor veel gebruikers een prettig gevoel, maar kunnen ze ook extreme angst, depressie of een psychose veroorzaken. "Niet gebruiken als er een psychische ziekte in de familie zit", aldus Linszen in het radioprogramma.

Sutil en Liuzzi bij Force India

Force India behoudt in 2010 hetzelfde rijderskoppel waar ze het afgelopen seizoen mee geëindigd zijn. Dit heeft het team vandaag bekendgemaakt.

Sutil begint volgend jaar aan zijn derde seizoen bij Force India, voor Liuzzi, die dit jaar het stuur overnam van Giancarlo Fisichella, wordt het zijn eerste volledige jaar als racerijder bij de Indiase renstal.

"We zijn erg blij dat we zowel Adrian als Vitantonio hebben weten te behouden", liet teambaas Vijay Mallya weten. "We hebben altijd gezegd dat continuïteit een zeer belangrijke factor voor ons is en voor het eerst hebben we volgend jaar niet alleen dezelfde rijders, maar ook dezelfde motor en dezelfde teamleiding. Ik weet zeker dat we hierdoor verder kunnen bouwen op onze goede prestaties van dit jaar."

Volgende week zullen tijdens de rookietest Paul di Resta en JR Hildebrand voor Force India in actie komen. Zij maken alleen nog kans op een functie als test- en reserverijder nu de eerste twee rijders bekend zijn.

Leraar opgepakt voor seks met jongens

Een 35-jarige leraar van een scholengemeenschap in Nieuw-Vennep wordt verdacht van seks met jongens. De man is eerder deze maand gearresteerd en zit nog vast, zo hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem vandaag bekendgemaakt.

Volgens de politie heeft de leraar voor zover bekend geen seks gehad met leerlingen van de school. De feiten dateren van enkele jaren geleden en zouden zich vooral in de privésfeer hebben afgespeeld. De Haarlemse persofficier Frances Schlingemann wil niet zeggen om hoeveel aangiftes het gaat, maar deze week is er volgens haar nog een nieuwe aangifte binnengekomen.

Het OM heeft besloten de arrestatie van de leraar naar buiten te brengen, omdat de rector van de scholengemeenschap hierover een brief heeft gestuurd naar alle ouders van de 1700 leerlingen van de school. Volgens de persofficier heeft deze brief voor veel onrust gezorgd.

'Moratti ontevreden, Mourinho onder druk'

De 2-0 nederlaag tegen FC Barcelona in de Champions League heeft zijn sporen nagelaten bij Internazionale. Voorzitter Massimo Moratti was zwaar teleurgesteld over de manier waarop het verlies tot stand kwam en lijkt niet tevreden over het werk van trainer José Mourinho, aldus Corriere dello Sport.

In Italië is Inter al jaren de te kloppen ploeg, maar buiten de landsgrenzen gaat het telkens mis. De nerazzurri snakken naar Europees succes, maar zien elk seizoen de pogingen daartoe mislukken. Ook deze jaargang dreigt een voortijdig einde van de Champions League-droom. Een goed resultaat in de laatste speelronde tegen Rubin Kazan is broodnodig om te mogen overwinteren in het kampioenenbal.

Met Mourinho had Moratti gehoopt een trainer in huis te halen die ook in Europees verband voor succes zou zorgen bij Inter, maar ook The Special One is nog niet in staat gebleken het gat met de Europese top te dichten. Naast het feit dat uitschakeling in de Champions League wederom gezichtsverlies zou betekenen voor Inter, zou de club ook enorm veel geld mislopen bij een vroegtijdige eliminatie.

Moratti zal de selectie van Inter komend weekend voor de wedstrijd tegen Fiorentina bezoeken om iedereen toe te spreken. Mocht de kampioen van Italië inderdaad worden uitgeschakeld, dan lijkt de positie van Mourinho op de tocht komen te staan. Laurent Blanc, voormalig speler van Inter en tegenwoordig succesvol als coach van Bordeaux, wordt genoemd als mogelijke vervanger van Mourinho. Ook de werkloze Luciano Spalletti is een mogelijkheid.

Pokerende bejaarden gearresteerd

Op Cyprus zijn 42 bejaarde vrouwen opgepakt omdat zij hun wekelijkse pokeravond hielden. Het kaartspel is verboden op Cyprus, en de politie handhaaft het verbod dan ook strikt.

De groep bejaarden, waarvan het grootste deel tussen de 75 en 85 jaar oud is, organiseert wekelijks een pokeravond bij een van hen thuis. Allemaal heel onschuldig, zou je denken. Maar een buurman dacht daar anders over en maakte de politie attent op de overtreders.

In no-time stonden de agenten op de stoep, en ze namen tien spellen kaarten en 546 pokerchips in beslag. Hoewel de dames inmiddels weer op vrije voeten zijn, kunnen ze een flinke boete tegemoet zien.

Jol rekent op Gabri, Cvitanich tegen Vitesse

Martin Jol, de trainer van Ajax, heeft gezegd dat hij verwacht dat hij Gabri en Dario Cvitanich in de selectie kan opnemen voor de competitiewedstrijd van aankomende zondag tegen Vitesse. Het duo kampte vandaag nog met lichte blessures.

Gabri had liesklachten terwijl Cvitanich last had van een wreef. Na de training van morgen neemt Jol een definitieve beslissing over het tweetal. "Maar ik denk dat ze wel mee gaan", aldus Jol vandaag.

Voor Siem de Jong, Dennis Rommedahl en Thimothée Atouba komt de wedstrijd van zondag nog te vroeg.

Vorig seizoen verloor Ajax met 4-1 bij Vitesse. Jol zei vandaag dat zijn ploeg ook dit seizoen thuis een stuk beter presteert dan in de uitwedstrijden. "Maar dat geldt ook voor de ploegen die boven ons op de ranglijst staan. Ik speel liever thuis tegen Vitesse. Maar het is aan ons om zondag een goed resultaat neer te zetten."

Informatie en titels PSN digital comics

Comics, of met een Nederlands woord stripverhalen, eigenlijk een wereldje apart. Maar wel eentje met een hele grote schare fans. Door de populariteit zijn er van een hele hoop strips in de loop der tijd ook talloze (teken)films verschenen, en natuurlijk ook videogames. Maar Sony gaat nu een andere combinatie tussen werelden introduceren: het zal binnenkort namelijk mogelijk zijn om de strips op je PSP te gaan lezen. Een van de designers van het Digital Comics-team dat er aan werkt heeft een lijstje aangegeven van publishers die meewerken en welke series ze onder andere beschikbaar gaan stellen:

- 2000AD: Judge Dredd, Durham Red
- Disney: Mickey Mouse, Donald Duck, Scrooge McDuck
- IDW: Astra Boy, Transformers, Star Trek, Wormwoord
- Insomnia: Burke & Hare, Cages, Cancer Town
- iVerse: materiaal van Ape Entertainment, Archie Comics, Dabel Brothers, Image & Red 5
- Marvel: Astonishing X-Men, Captain America, Fantastic Four, Iron Man, The Amazing Spider-Man
- Titan: Wallace & Gromit

En dit zal nog niet alles zijn aangezien er binnenkort nog meer namen vrijgegeven zullen worden.

Het bladeren door de digitale strips zal gebeuren door middel van AutoFlow. Om te bladeren hoef je maar op een knopje te drukken en de PSP zal de volgende pagina automatisch pannen en zoomen om de pagina zo goed mogelijk te laten zien. Natuurlijk zal het indien gewenst ook mogelijk zijn om zelf te zoomen, scrollen etc.

Ergens halverwege december zal de Comic Store geopend worden op PSN, maar helaas nog niet in alle landen in Europa. Het is voor sommige landen nu al wel mogelijk om een demo te zien. Hiervoor moet de PSP wel de laatste firmware draaien. De Digital Comics reader applicatie zelf is gratis te downloaden via XMB of via deze website.

Bij de launch is het de bedoeling dat er direct zo'n 500 titels beschikbaar zijn. Qua prijs zijn het de publishers die daarover beslissen en er zijn dan ook nog geen precieze bedragen genoemd, alleen dat het Digital Comic team denkt dat fans tevreden zullen zijn.



VN-atoomwaakhond berispt Iran

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties heeft vandaag een resolutie aangenomen die Iran veroordeelt voor het heimelijk ontwikkelen van een faciliteit voor uraniumverrijking. Het IAEA wil dat Iran het project onmiddellijk stillegt.

Het is voor het eerst in bijna vier jaar dat de IAEA een resolutie aanneemt. De resolutie werd gesteund door 25 landen. Slechts drie landen stemden tegen, zes onthielden zich van stemming. Ook China en Rusland steunden de resolutie, een zeldzame gebeurtenis. Het is onduidelijk of zij ook zouden instemmen met sancties tegen Teheran.

Iran reageerde geagiteerd op de resolutie. Volgens een hoge ambtenaar zet het IAEA de gesprekken tussen Iran en zes andere landen op het spel. Volgens Ali Asghar Soltanieh is het besluit van de atoomwaakhond "gehaast en ongepast".

Iran ontkent afpakken Nobelprijs Ebadi

De Iraanse autoriteiten hebben vandaag ontkend dat de Nobelprijs voor de Vrede is afgepakt van de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi. Gisteren maakte de Noorse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat de medaille en oorkonde die bij de prijs horen, door de Iraanse overheid in beslag zijn genomen.

"We zijn verrast dat de Noorse autoriteiten zo'n vooringenomen standpunt innemen", aldus woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Collega's van Ebadi lieten vandaag weten dat ook haar bankrekeningen zijn bevroren. "Haar prijzengeld stond op een bankrekening en werd gebruikt om politieke gevangenen en hun familie te helpen", zei Mohammad Ali Dadkhah, lid van het inmiddels door de overheid gesloten mensenrechtenbureau dat Ebadi heeft opgericht. "De rekening is geblokkeerd en opnames worden niet toegestaan."

Ebadi kreeg de Nobelprijs in 2003 voor haar werk als juriste en als mensenrechtenactiviste. Bij de prijs hoort een geldbedrag van ongeveer 1 miljoen euro. De Iraanse autoriteiten eisen dat Ebadi over haar prijs een paar ton belasting betaalt.

Duitse minister stapt op om Afghanistan

De Duitse minister van Werkgelegenheid, Franz-Josef Jung, stapt op. Dit heeft de Duitse nieuwszender n-tv vandaag gemeld. Zijn kop is de derde die rolt in een rel rond burgerslachtoffers in Afghanistan, die plaatshad in de periode dat Jung op Defensie zat.

Bij het incident op 4 september in de noordelijke provincie Kunduz kwamen zeker zeventien, mogelijk ruim 140 personen om het leven. De luchtaanval was gericht tegen de radicaalislamitische Taliban, maar behalve een groep extremisten werd ook een onbekend aantal burgers gedood.

Het Duitse leger zou vanaf het begin over aanwijzingen hebben beschikt dat er burgerslachtoffers waren gevallen. Jung sprak aanvankelijk tegen dat er burgers onder de doden waren.

Gisteren al moesten een hooggeplaatste officier van de strijdkrachten en een staatssecretaris opstappen.

Minister Jung stapt op vanwege burgerslachtoffers Afghanistan  (foto: ANP)

'Toyota verkoopt gridslot aan Stefan GP'

Door de verkoop van BMW Sauber aan Peter Sauber leek de renstal weer kans te maken op het dertiende slot op de Formule 1-grid, maar er is mogelijk een kaper op de kust gekomen. Journalist Joe Saward meldt op zijn blog dat Toyota haar slot verkocht heeft aan Stefan Grand Prix.

Dit team is eigendom van een onbekende Stefan uit Servië die als droom heeft om een Formule 1-team op te zetten. Hij deed al mee aan de bid van de FIA om nieuwe teams voor 2010 te selecteren. Het bedrijf AMCO waar hij mee samenwerkt werd afgewezen en stapte daarop naar de Europese Commissie. Naar verluidt heeft de Serviër nu het gridslot van Toyota bemachtigd en zijn er mensen naar het team overgegaan om een auto voor 2010 te bouwen.

Vele vraagtekens hangen er rond dit verhaal en deze zullen in de komende weken mede door de FIA beantwoord moeten worden. Onduidelijk is dan ook of het verkopen van een slot toegestaan is. Waarschijnlijk zal in december bij een bijeenkomst van de World Motor Sport Council in Monaco bekend worden gemaakt welk team het dertiende slot op de grid verkrijgt en in 2010 op de startopstelling in Bahrein zal verschijnen.

Verburg neemt onrust weg bij boeren

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft met de belangenorganisatie LTO Nederland afspraken gemaakt over het vaststellen van de omvang van de percelen van boeren. Bij hen was onrust ontstaan, nu aan de hand van luchtfoto's en gegevens van het kadaster de omvang van hun percelen opnieuw wordt vastgesteld. Een kleinere omvang kan ingrijpende gevolgen hebben voor toeslagrechten, subsidie of de verplichting om mest af te voeren.

De Europese Commissie vindt dat het registratiesysteem van de percelen in ons land niet nauwkeurig genoeg is. Zo zouden bijvoorbeeld sloten of houtwallen, waar dus geen teelt mogelijk is, meetellen bij het vaststellen van de oppervlakte. Daarom wordt nu opnieuw de oppervlakte vastgesteld.

Het ministerie van LNV meldde vandaag dat boeren inzage krijgen in de nieuwe gegevens en dat ze aan de bel kunnen trekken als ze merken dat de grenzen van hun percelen verkeerd zijn getrokken.

Neelie Kroes belast met Digitale Agenda

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft commissaris Neelie Kroes definitief de post van vicevoorzitter gegeven, evenals het takenpakket Digitale Agenda. In die baan zal ze zich bezighouden met ICT en Telecom.

Barroso heeft dat vandaag bekendgemaakt. De nieuwe Europese Commissie telt zes vicevoorzitters, een meer dan de huidige Commissie. Kroes is in de rangorde de vierde van de zes vicevoorzitters.

Het Nederlandse kabinet had ingezet op een zware post voor Kroes (68). De oud-minister voor de VVD was de afgelopen vijf jaar in Brussel belast met het EU-beleid voor Concurrentie.

Het Europees Parlement moet de nieuwe Europese Commissie nog goedkeuren. Daarvoor beginnen half januari hoorzittingen.

Man pleegt overval op bank om de hoek

De politie van het Engelse Birmingham heeft weinig moeite hoeven doen om een wel heel erg domme bankovervaller op te pakken. De negentienjarige man woonde namelijk letterlijk om de hoek van de bank.

Christopher Walker, die net was ontslagen als grasmaaier, ging op 22 oktober van dit jaar naar de bank pal tegenover zijn huis. Om niet herkend te worden deed hij zijn T-shirt over zijn hoofd en eiste na het neerslaan van een bewaker geld. Hij kreeg maar liefst 25.000 pond mee, een kleine 30.000 euro.

Getuigen zagen hem hierna naar zijn huis aan de overkant van het gebouw gaan. Het duurde dan ook slechts enkele minuten tot de politie hem hier kwam oppikken. De buit is tot op de cent teruggevonden, deze had Walker in het huis van de buurman verstopt, waar hij een sleutel van had.

De bankrover hoeft zich over een ander huis de komende tijd weinig zorgen te maken. De rechter heeft hem gisteren veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf.

Pieckenhagen mist maar één duel

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de doelman van Heracles Almelo, Martin Pieckenhagen, voor twee duels geschorst waarvan één voorwaardelijk.

Pieckenhagen kreeg van de aanklager betaald voetbal eerder deze week een voorstel van drie duels schorsing, maar ging daar niet mee akkoord.

De schorsing van Jonathas van AZ werd ook met een duel teruggebracht naar drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. De straf van AZ-coach Ronald Koeman, van één wedstrijd op de tribune, werd gehandhaafd.

Postbezorger dumpt post in vuilnisbak

Wat als je postbezorger bent en last krijgt van je knie? Dan gooi je de post in een vuilnisbak en zorg je zo dat je knie ontlast wordt. Zo dacht een 30-jarige bezorger van koeriersbedrijf DHL. Hij werd in Leidschendam gesnapt toen hij poststukken in een vuilnisbak gooide.

De postbode werd betrapt door een omwonende, die de politie belde. Die spoorde de man op en hij bekende zijn daad. Hij had de post weggegooid waarvan hij dacht dat het niet belangrijk was.

De Leidenaar kreeg een proces-verbaal en moet voor de rechter verschijnen. De post is uit de vuilnisbak gehaald en teruggegeven aan DHL.

BMW verkoopt F1-team aan Sauber

BMW heeft haar Formule 1-stal aan Peter Sauber verkocht onder de voorwaarde dat het team mee kan gaan doen aan het kampioenschap in 2010. Hiermee is de eerdere deal met Qadbak van de baan. Over deze overeenkomst bestonden de laatste tijd vele vraagtekens.

"We zijn erg blij met deze oplossing," zei Dr. Klaus Draeger, die bestuurslid bij BMW is. "Hierdoor kan het team in de toekomst succesvol zijn. We hebben altijd een uitstekende relatie met Peter Sauber gehad en hadden altijd respect voor elkaar. We willen Peter Sauber en het hele team bedanken voor de samenwerking van de afgelopen jaren."

Sauber was voor de verkoop aan BMW al eigenaar van de renstal. Hij heeft onder meer Felipe Massa en Kimi Räikkönen onder contract gehad voor hun overstap naar respectievelijk Ferrari en McLaren. "Ik ben erg blij met deze oplossing. We kunnen nu de basis in Hinwil behouden, evenals de meeste werknemers. Ik ben er van overtuigd dat het nieuwe team een zonnige toekomst in de Formule 1, welke verandert ten faveure van de privéteams, tegemoet gaat."

"We hebben een zeer vaardige en gemotiveerde staf en ik kijk er naar uit om samen met hen de uitdaging aan te gaan. Ik wil BMW bedanken voor de vier gezamenlijke jaren die zeer succesvol waren."

Details over de financiering van de deal zijn niet bekend gemaakt. Mogelijk dat Sauber steun heeft gekregen van Amerikaanse investeerders. Wel is duidelijk dat van de 388 huidige werknemers er 250 over zullen blijven. De toekomst van de renstal is nog niet helemaal zeker, want Sauber moet eerst van de FIA nog toegang tot de grid krijgen. Verwacht wordt dat hierover pas in december duidelijkheid komt.

Man zit 28 uur vast en sterft

In de Amerikaanse staat Utah is een student geneeskunde overleden nadat hij 28 uur lang ondersteboven vastzat in een grot. De 26-jarige John Jones was met tien anderen de Nutty Putty grotten aan het verkennen toen hij klem kwam te zitten. De grotten liggen zo'n 100 kilometer ten zuiden van Salt Lake City.

Zo'n 100 reddingswerkers hebben Jones uit zijn benarde situatie proberen te redden, maar dat lukte niet. Na 28 uur heeft de man het uiteindelijk begeven. Hij zat 46 meter onder de grond op 213 meter van de ingang van de grot vast.

Jones laat een zwangere vrouw en een dochter van acht maanden oud na.

Timmer verwijt Jing Yu niets

Marianne Timmer heeft de Chinese schaatsster Jing Yu verteld dat ze zich niet schuldig hoeft te vallen over de val bij de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. Timmer liep hierdoor een gebroken enkel en hielbeen op en scheurde haar enkelbanden, waardoor Vancouver onhaalbaar is.

"Ik heb begrepen dat Yu me een brief wil schrijven om zich te verontschuldigen, maar dat is wat mij betreft niet nodig. Een valpartij hoort bij schaatsen, zeker bij sprinten. Ik heb gewoon de pech gehad dat ik ongelukkig in de boarding knalde," meldde de Nederlandse schaatsster in haar column in de Telegraaf.

Timmer zegt veel steun van de fans te hebben gekregen na haar val. "Meer dan duizend waren het er zeker. Allemaal brieven, mailtjes, telefoontjes en sms'jes van mensen, vaak wildvreemden, die het beste met me voorhebben en me allerlei goedbedoelde adviezen aan de hand deden. Bij deze wil ik al deze mensen bedanken voor hun steun en kan ik ze ook verzekeren dat we alle adviezen hebben doorgenomen en een aantal zeker hebben opgepakt."

Eén advies dat Timmer opvolgt is het gebruik van "een botstimulator, een apparaat dat middels trillingen het herstel van het bot moet bespoedigen." De rijdster uit de Control-ploeg hoopt dat haar herstel voorspoedig verloopt, maar beseft dat het afwachten is. Wel is de voet pijnvrij, iets wat een goed teken kan zijn. Aan het einde van haar loopbaan denkt de schaatsster dan ook nog niet.

Radio 538 komt met televisiezender

Radio 538 start komend voorjaar met een televisiezender: TV538. Het digitale kanaal moet dan via de grote kabelaanbieders te ontvangen zijn. "Dit is een heel spannend project, het wordt heel leuk", meent directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538. "We hebben heel veel beeldmateriaal van Koninginnedag tot ons nieuwe feest Evolution in Assen. En optredens, shows op locatie, er is zoveel vastgelegd. Daar kan veel meer mee dan alleen online wat stukjes vertonen."

Deze week zit Edwin Evers bijvoorbeeld in Zeeland bij de band Bløf en ook het beeldmateriaal daarvan kan ons niet onthouden worden, meent Brüggenwirth.

De televisiezender moet binnen twee jaar geld opbrengen. "De business case is er op gebaseerd dat we binnen twee jaar geld verdienen. Als dat niet gebeurt, dan gaat na twee jaar de stekker eruit", aldus Brüggenwirth.

'Gamereviews doen er voor consument niet toe'

Volgens onderzoek van Cowen and Company hechten publishers veel te veel waarde aan de cijfers die hun games krijgen van critici. Het proberen neer te zetten van games die op reviews verzamelende websites, zoals Metacritic, een sterk gemiddelde halen draagt helemaal niet zo veel bij aan de verkoopcijfers als de uitgevers aannemen. Veel belangrijker zou het zijn om een goede serie games onder dezelfde licentie neer te zetten. Dat blijkt uit een enquête onder meer dan duizend gamers.

Mensen die de enquête invulden kregen van een aantal categorieën de vraag in welke mate ze daar waarde aan hechten bij het aanschaffen van een game. Scores die ze konden toewijzen liepen tussen de 1 en de 5, respectievelijk van totaal onbelangrijk, naar zeer belangrijk. Hieruit bleek dat gamers het eerst kijken naar het genre waar een game in valt.

De tweede factor die meespeelt bij het aanschaffen van games is hoe leuk men eerdere games uit een serie vonden. Daaruit blijkt dat het neerzetten van een sterke en populaire licentie enorm goed is voor de verkoopcijfers. Helemaal onderaan het lijsje vinden we het gemiddelde op Metacritic met een gemiddelde score van 3,11 met net daarboven individuele reviews met een score van 3,16. Zelfs advertenties en indruk in de winkels hebben met de score 3,55 een grotere invloed op aanschaf.

"Mond-tot-mondreclame scoort veel hoger dan het oordeel van critici. Hoewel de scores op Metacritic gerelateerd zijn aan de kwaliteit van games en het oordeel van gamers, zullen zij het succes van een game dus niet maken of breken," concludeert onderzoeker Doug Creuz.

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

Brandweer rukt uit voor ruftend zwijn

Vijftien spuitgasten in twee brandweerauto's moesten 's avonds laat uitrukken om een enorm gaslek te repareren. Het lek zou deze week zijn ontstaan bij de Australische stad Bendigo. Eenmaal ter plaatse bleek een 120 kilo zwaar varken de gaslucht te hebben veroorzaakt.

"Het varken werd opgewonden toen de brandweer massaal ter plaatse kwam", vertelt commandant Peter Harkins van de plaatselijke brandweer. "Ze bleef maar gillen en scheten laten."

Volgens Harkins heeft de familie het enige juiste gedaan door gelijk met het alarmnummer te bellen toen men een gaslucht rook. "Het gas ligt hier allemaal opgeslagen in flessen. Een klein lek kan al een enorme brand veroorzaken. Omdat we de melding zo serieus namen, kon ik dinsdagavond vijftien vrijwilligers regelen."

Volgens Harkins was het dinsdag erg warm en vochtig. "In zulke omstandigheden verspreidt stank zich nog beter. In de omgeving van de boerderij roken we dan ook een zeer sterke geur. Het duurde echter niet lang voor we de oorzaak hadden gevonden, want we konden de dader al snel horen en ruiken." 

Volkswagen wil mogelijk F1-motoren leveren

Volkswagen denkt er serieus over na om vanaf 2012 motoren te gaan leveren aan Formule 1-teams. In dat jaar wordt een nieuwe regelgeving van kracht, waardoor de sport interessant wordt voor de Duitse autofabrikant.

Ondanks dat de fabrikanten Honda, BMW en Toyota zich teruggetrokken hebben uit de Formule 1 lijkt de sport voor Volkswagen juist interessanter te worden. Hans-Joachim Stuck van het Duitse bedrijf meldt dat de autofabrikant zich niet aan een team wil binden maar net zoals Cosworth een onafhankelijke motorleverancier wil zijn.

"Als je 's werelds grootste automobielfabrikant bent dan is het logisch dat je aan Formule 1 denkt, maar niet voor 2012," zei Stuck tegen Autosport. "We kijken naar innovatieve zaken en de Formule 1 is de top van de motorsport. Twee jaar geleden waren er geruchten dat Volkswagen Red Bull Racing zou gaan kopen, wat voor ons niet zo hoefde. Waarom zou je je verbinden aan één team als je meer teams van motoren kunt gaan voorzien?"

"Als je Red Bull Racing koopt en Adrian Newey wil gaan vliegen of vissen dan is het team niet succesvol meer. Kijk naar BMW, zij kochten een dure windtunnel en een supercomputer. Nu sluiten ze hun deuren al. Een motor bouwen en die aan meerdere teams leveren is het beste."

Stuck stelt dat het terugdringen van de kosten van de teams en het uitbreiden van de grid aantrekkelijk is voor Volkswagen. "Het is ongelooflijk. De Formule 1 gaat de goede kant uit. Veel fabrikanten hebben zich teruggetrokken, iets wat naar mijn mening goed is, want je weet nooit hoe lang ze actief zullen blijven. Door alleen motoren te leveren zit je niet meer met het gedoe met teams, windtunnels en engineers."

"Het gaat weer terug naar de tijd dat ik in de Formule 1 reed. We hadden motoren van March, Lotus en Ford. Daarna kwam Renault met een fantastische motor. Die tijden waren goed. Ik heb de Formule 1 de laatste zeven jaren met BMW gevolgd en ik heb me afgevraagd waarom er maar twintig auto's stonden op de grid en geen dertig. Nu gaan we die kant weer op en er is een standaardmotor, welke niet te duur en betrouwbaar is. Hierdoor kunnen we wel dertig auto's op de grid krijgen."

Makaay: "Ik blijf hopen"

Roy Makaay heeft tegenover De Telegraaf gezegd dat hij in de komende winterstop beslist of hij op zoek gaat naar een nieuwe club. De bankzitter zegt dat het seizoen bij Feyenoord afmaken ook een optie is.

"Het is nog een maand tot de winterstop. Ik blijf hopen op een kans, waardoor ik mijn waarde kan bewijzen. Ik ben nu niet bezig met een vertrek. In de winterstop kijk ik wat op me afkomt en aan de hand daarvan neem ik een beslissing," aldus Makaay.

De club uit de Kuip, dat moeizaam tot scoren komt, hoopt zich in de komende transferperiode aanvallend te versterken. "Ik lig er geen seconde wakker van. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn. Als de club het nodig vindt om er een spits bij te halen, moeten ze dat doen."

"Als ploeg scoren we te weinig, dat is duidelijk. Ik weet van mezelf dat ik een goal kan maken en natuurlijk wil ik de ploeg helpen, maar dan moet je wel de kans krijgen om het te laten zien. Het blijft een ramp om op de bank te zitten. Dat ik voor de wedstrijd tegen Ajax werd gepasseerd, was echt een klap. Het heeft wel een tijdje geduurd, voordat ik dat van me af had gezet, maar ik blijf me positief opstellen.”

Afgelopen zondag, in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht, viel Makaay in en het thuispubliek ontving hem met applaus. "Dat deed me goed. Het publiek is steeds positief naar me geweest. Ik vind, dat ik kan terugkijken op een goede invalbeurt tegen FC Utrecht. Alleen is het jammer, dat ik niet heb kunnen scoren.”

Hoge Raad: World Online misleidde beleggers

Internetbedrijf World Online heeft beleggers misleid bij de beursgang in 2000. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De Hoge Raad vernietigde het vonnis dat eerder door het gerechtshof werd gedaan.

"De punten waarop het hof onrechtmatig handelen had aangenomen blijven in stand. Daar komen nog twee punten bij waarop de Vereniging van Effecten Bezitters van de Hoge Raad gelijk krijgt", aldus de Hoge Raad vandaag.

'World Online misleidde beleggers'  (foto: ANP)

Spelersvrouwen Oranje niet naar WK

Taferelen zoals tijdens EURO 2008, toen de spelersvrouwen van Oranje na een gewonnen wedstrijd in de feestvreugde mochten delen, vinden komende zomer niet plaats.

De KNVB valt af van de traditie om de spelersvrouwen in te vliegen tijdens een eindtoernooi. "De afstand is te groot en we spelen in drie verschillende steden", zegt KNVB-directeur Henk Kesler in Sp!ts. "Ik heb geen idee waar we de spelersvrouwen moeten onderbrengen. Tijdens het EK in Zwitserland was dat een stuk eenvoudiger, omdat we drie wedstrijden in Bern speelden."

Niet geheel onbegrijpelijk riep de beslissing van de bond vragen op bij de selectie. "Het werd een onderwerp van discussie, maar uiteindelijk begrepen de spelers het wel", zegt Kesler. "We hebben ze bovendien een goed alternatief geboden: de spelersvrouwen zijn van harte welkom in het trainingskamp in Oostenrijk dat in mei ter voorbereiding op het WK wordt afgewerkt. Dat vonden de spelers een prima oplossing."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

CD: The Bony King of Nowhere - Alas My Love

Milow wist het afgelopen jaar internationaal door te breken en zette daarmee de Belgische popmuziek in wezen op de kaart. Maar er is meer muziektalent te bespeuren bij onze zuiderburen. Veel meer. Wat te denken van Bram Vanparys en de zijnen, beter bekend als The Bony King of Nowhere. Hoewel hij behoorlijk bescheiden is over zijn eigen vaardigheden, zou deze Gentse singer-songwriter de komende jaren nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Hij stond immers niet voor niets op Pukkelpop. Het debuutalbum, Alas My Love, belooft daarbij veel goeds.

Alonso bezoekt nogmaals Ferrari

Fernando Alonso, die vanaf volgend seizoen voor Ferrari zal rijden, heeft de rust die deze maand heerst binnen de Formule 1 aangegrepen op zijn nieuwe werkgever voor de tweede keer te bezoeken om zich voor te bereiden op het komende seizoen.

Alonso bracht een bezoek aan de afdeling waar de straatauto's gemaakt worden en aan de afdeling waar Ferrari's klassiekers te bewonderen zijn. Dit tot groot enthousiasme van het aanwezige personeel. Hij is door Ferrari's werknemers van harte welkom geheten, en moest tijdens zijn bezoekje behoorlijk wat handtekeningen uitdelen.

Samen met het ingenieursteam nam de Spanjaard tijdens zijn tweede bezoekje aan het Scuderiahoofdkwartier alvast enkele zaken door als voorbereiding op 2010. Ook maakte Alonso een rondje op het circuit van Fiorano in een 458 Italia en een 599.

Heideroosjes nemen jaar rust

De Nederlandse punkband Heideroosjes neemt het komend jaar een jaar rust. De bandleden willen nieuwe energie opdoen voordat ze hun toekomstplannen uit gaan werken. De band uit Horst last de pauze in na het einde van hun Europese clubtour, op 19 december.

Door de pauze verschuift de nieuwe theatertour van de band een jaar. Deze zou eigenlijk in februari beginnen. Ook de reeds opgenomen theater-DVD zal pas in 2011 gepresenteerd worden.
Ook tijdens hun sabbatical blijven de Heideroosjes de damclub steunen

Sony: "Wii gaat erop achteruit"

In een interview met Andrew House, hoofd van SCEE (Sony Computer Entertainment Europe), geeft hij aan dat volgens hem de Wii zijn momentum aan het verliezen is, iets wat zeker pijnlijk is met het oog op de kerst.

Volgens House blijkt uit publiekelijk toegankelijke data dat de Wii er in vergelijking met vorige jaren op achteruit gaat, dat ze minder momentum hebben. Er is natuurlijk wel een ander platform waar wel extra momentum te vinden is en dat is de PlayStation 3, die volgens House sinds de lancering van de PS3 Slim er zeer op vooruit is gegaan.

I think at a time when we're seeing one of the major competitors somewhat losing a sense of momentum - at least in many of the markets I've looked at - it's gratifying to see a platform that's always had a very significant share of sales go to third party publishers capture that momentum again.

The knock-on effect can only be a positive one if publishers are making up 75 per cent of the sales on a particular platform, as opposed to a much smaller share elsewhere, then that's the platform I think it's in their interests to see succeed - and I think that's the dynamic we're seeing return right now.



Andrew House, President en CEO van SCEE

Een oude bekende keert terug in Mass Effect 2

BioWare heeft vandaag een nieuwe class en een nieuw karakter bekend gemaakt van Mass Effect 2.

De nieuw aangekondigde class is de Adept, een class die zich richt op het vechten zonder te schieten. Dit betekent niet dat je je vijanden met je vuisten te lijf gaat, maar dat je Biotics gebruikt om ze te vermoorden. Nieuw in Mass Effect 2 is dat je deze krachten ook kunt gebruiken om vijanden die zich achter een hoekje verschuilen aan te pakken en dat het combineren van bepaalde effecten nu veel meer kracht en zin heeft.

Er keert ook een oude bekende terug in Mass Effect 2, Tali. Deze Quarian is na de gebeurtenissen in de eerste Mass Effect terug gegaan naar haar vloot en is daar inmiddels legendarisch om haar technische kunsten. Maar het lijkt erop dat ze ervoor kiest om Shepard te volgen in zijn queeste om de Geth uit het universum te ruimen en dat ze daarvoor gestraft wordt met verbanning...

Mass Effect 2 verschijnt 29 januari op de PC en Xbox 360.

Spelersvrouwen Oranje niet welkom in Zuid-Afrika

Tafarelen zoals tijdens EURO 2008, toen de spelersvrouwen van Oranje na een gewonnen wedstrijd in de feestvreugde werden gedeeld, vinden komende zomer niet plaats.

De KNVB valt af van de traditie om de spelersvrouwen in te vliegen tijdens een eindtoernooi. "De afstand is te groot en we spelen in drie verschillende steden", zegt KNVB-directeur Henk Kesler in Sp!ts. "Ik heb geen idee waar we de spelersvrouwen moeten onderbrengen. Tijdens het EK in Zwitserland was dat een stuk eenvoudiger, omdat we drie wedstrijden in Bern speelden."

Niet geheel onbegrijpelijk riep de beslissing van de bond vragen op bij de selectie. "Het werd een onderwerp van discussie, maar uiteindelijk begrepen de spelers het wel", zegt Kesler. "We hebben ze bovendien een goed alternatief geboden: de spelersvrouwen zijn van harte welkom in het trainingskamp in Oostenrijk dat in mei ter voorbereiding op het WK wordt afgewerkt. Dat vonden de spelers een prima oplossing."

"Gamereviews doen er voor de consument niet toe"

Volgens onderzoek van Cowen and Company hechten publishers veel te veel waarde aan de cijfers die hun games krijgen van critici. Het proberen neer te zetten van games die op Metacritic een sterk gemiddelde halen draagt helemaal niet zo veel bij aan de verkoopcijfers als de uitgevers aannemen. Veel belangrijker zou het zijn om een goede serie games onder dezelfde licentie neer te zetten. Dat blijkt uit een enquete onder meer dan duizend gamers.

Mensen die de enquête invulden kregen van een aantal categorieën de vraag in welke mate ze daar waarde aan hechten bij het aanschaffen van een game. Scores die ze konden toewijzen liepen tussen de 1 en de 5, respectievelijk van totaal onbelangrijk, naar zeer belangrijk. Hieruit bleek dat gamers het eerst kijken naar het genre waar een game in valt.

De tweede factor die meespeelt bij het aanschaffen van games is hoe leuk men eerdere games uit een serie vonden. Daaruit blijkt dat het neerzetten van een sterke en populaire licentie enorm goed is voor de verkoopcijfers. Helemaal onderaan het lijsje vinden we het gemiddelde op metacritic met een gemiddelde score van 3,11 met net daarboven individuele reviews met een score van 3,16. Zelfs advertenties en indruk in de winkels hebben met 3,55 een grotere invloed op aanschaf.

“Word of mouth received a much higher score than critical aggregator rating. Thus, we believe that while Metacritic scores may be correlated to game quality and word of mouth, and thus somewhat predictive of title performance, they are unlikely in and of themselves to drive or undermine the success of a game.”

Johan Heesters krijgt weer cultuurprijs

Johan Heesters heeft zijn achtste Bambi gekregen. De bijna 106-jarige acteur en zanger kreeg de Duitse cultuurprijs gisteren thuis uitgereikt. In 2007 werd aan de van oorsprong Nederlandse Heesters beloofd dat hij tot aan zijn dood ieder jaar een Bambi krijgt.

De oudste actieve acteur ter wereld geniet een sterrenstatus in Duitsland. In Nederland is hij omstreden omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers optrad en in Duitse films speelde. Ook bracht hij een bezoek aan het concentratiekamp Dachau. In februari 2008 trad Heesters op in het Amersfoortse theater De Flint, wat felle protesten uitlokte.



Heesters: Hitler was een goede vent.

Topman Rode Khmer wil vrijspraak

Kaing Guek Eav, die in de jaren zeventig een martelgevangenis in Cambodja leidde, wil dat hij wordt vrijgesproken. Dat zei hij vandaag in zijn slotverklaring voor het Cambodja-Tribunaal in de hoofdstad Phnom Penh. Volgens zijn advocaat heeft hij geen grote rol gespeeld in het Cambodjaanse schrikbewind van de jaren zeventig.

Kaing Guek Eav (67), bijgenaamd Duch, gaf leiding aan de Tuol Sleng-gevangenis van het Rode Khmer-regime. In het cellencomplex werden aan het eind van de jaren zeventig tussen 15.000 en 17.000 mensen gemarteld en vermoord. Duch bekende tijdens het proces onder meer dat onder zijn leiding de baby's van vermeende oppositieleden op gruwelijke wijze werden vermoord.

Volgens de aanklagers heeft Duch zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, moord en foltering. Ze eisten woensdag daarom een celstraf van veertig jaar. De rechters doen waarschijnlijk aan het begin van volgend jaar uitspraak.

Iniesta tot 2015 bij Barcelona

Andrés Iniesta heeft zijn tot 2014 lopende contract bij Barcelona opgewaardeerd en verlengd tot medio 2015.

De inmiddels 25-jarige Iniesta is afkomstig uit de jeugdopleiding van Barcelona en speelde nog nooit voor een andere club. In 192 competitieduels scoorde hij zestien keer. Vorig seizoen, in de halve finale van de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea, scoorde hij de beslissende treffer in blessuretijd.

FC Twente wil Tosic huren

FC Twente heeft zijn oog laten vallen op Zoran Tosic. De trainer van de Tukkers, Steve McClaren, zou de 22-jarige Serviër in de winterstop op huurbasis willen halen.

Sinds begin dit staat Tosic, die volgend jaar met Servië naar het WK voetbal in Zuid-Afrika wil, onder contract van Manchester United. Daar is hij er nog niet in geslaagd de stap te maken naar de hoofdmacht.

Tosic maakte in 2007, bij het Europees kampioenschap voor spelers onder de 21 jaar, deel uit van de Servische selectie die in de finale van Jong Oranje verloor.

Overigens zou FC Twente ook interesse hebben in de Japanse centrale verdediger Marcus Tulio Tanaka. De 28-jarige international staat nog tot 1 januari onder contract bij Urawa Red Diamonds.

Schep onwel tijdens zesdaagse Gent

Tijdens de zesdaagse van Gent, die momenteel bezig is, is baanrenner Peter Schep gisteren onwel geworden.

Schep, die samen met Jef Vermeulen bezig was aan de afvalkoers, stapte af en werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat er een niersteentje in zijn blaas zat. Schep werd gelijk geholpen en mocht daarna naar zijn hotel terugkeren.

Schep wil vandaag de zesdaagse hervatten.

Federer: "Pijnlijk voor Murray"

Roger Federer had het gisteren tijdens het officieuze WK in Londen moeilijk in zijn partij tegen Juan Martin del Potro en leek even te worden uitgeschakeld. De Zwitser verloor weliswaar de wedstrijd maar gaat alsnog als groepswinnaar naar de halve finale.

"Tuurlijk, het is verwarrend. Het is pijnlijk voor Andy Murray. Ik vroeg na de wedstrijd aan Del Potro aan het net of hij door was. Hij dacht van niet," aldus de Zwitser na afloop van het duel. Del Potro bleek echter een net iets beter gamessaldo te hebben dan Murray en ging dus door.

Tegen Del Potro leek Federer in twee sets te gaan verliezen nadat hij in het tweede bedrijf in de tiebreak met 5-4 achterkwam. "Ik wist dat ik niet zonder setwinst mocht verliezen, want dan was ik uitgeschakeld. Daarom was ik zo blij met mijn winst in de tweede set," besloot Federer.

Huisartsen richten beroepsvereniging op

Een groep huisartsen heeft uit onvrede met het beleid van minister Ab Klink (Volksgezondheid) een nieuwe beroepsvereniging opgericht. Volgens de artsen heeft de huidige beroepsgroep, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waar de meeste artsen zich bij hebben aangesloten, de aangekondigde bezuinigingen niet voorkomen.

De verontruste artsen voorspellen dat door de bezuinigingen praktijken moeten sluiten en dat de zorg aan patiënten verschraalt. "Het zal de kosten van de gezondheidszorg, als gevolg van een toename van het aantal verwijzingen naar de duurdere tweede lijn, alleen maar doen toenemen", zo is de verwachting van de nieuwe belangenbehartiger, de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VvPH).

"Verder tasten de door de minister opgelegde invoering van het Landelijk Electronisch Patiënten-dossier en de vermarkting van de huisartsenzorg de basis van de vertrouwde arts-patiëntrelatie aan", aldus de initiatiefnemers vandaag.

Bad Company 2 pc beta vertraagd

Dice de ontwikkelaar van Bad Company 2 heeft besloten om de pc-beta uit te stellen tot begin volgend jaar.

Het goede nieuws is dat de pc-gamers een betere beta krijgen dan de PS3, ze hebben er immers meer tijd voor om er aan te werken. Ook hebben hier voor gekozen zo dat zo veel mogelijk mensen van de beta kunnen genieten.

"With the huge success of the PS3 Beta we decided to drastically increase the PC Beta's capacity to insure as many people as possible could participate,"




De pc-beta ondersteunt maximaal 32 spelers in plaats van 24 spelers op de PS3. Er is ook Directx10 en 11 ondersteuning en ondersteuning voor joysticks.

Bad Company 2 ondersteunt ook dedicated servers zodat je prestaties niet afhankelijk zijn van de internetverbinding van je tegenstander.

De volledige release staat gepland voor 5 maart 2009

China volgend jaar weer naar de maan

China lanceert in oktober volgend jaar zijn tweede maanmissie. Dat zei het hoofd van het Chinese ruimtevaartprogramma vandaag tegen staatsmedia.

De satelliet Chang'e-2 zal honderd kilometer dichter bij het maanoppervlak in een baan om de maan gaan draaien dan de eerste missie, Chang'e-1. De nieuwe satelliet zal bovendien voorzien zijn van betere apparatuur, aldus Ye Peijian.

China lanceerde in oktober 2007 zijn eerste maansatelliet. Die heeft het oppervlak van de maan anderhalf jaar lang nauwkeurig in kaart gebracht. Rond 2013 wil China voor het eerst een verkenner op de maan laten landen.

Met dank aan Ryser1978 voor de submit.

Robbie Williams doet live huwelijksaanzoek

Robbie Williams heeft zijn vriendin, de actrice Ayda Field, vandaag live op de radio ten huwelijk gevraagd. Williams overviel zijn vriendin en had geen ring bij zich om zijn aanzoek kracht bij te zetten.

De Brit (35) was in de Australische radiostudio om zijn nieuwe album te promoten. Toen de presentator van de radioshow opmerkte dat Sydney bekend staat om huwelijksaanzoeken van beroemdheden aarzelde Williams geen moment. Hij vroeg Field of zij wilde trouwen en kreeg een bevestigend antwoord. Field en Williams zijn ongeveer twee jaar samen.

Chili opgelucht: WK mislopen geen item meer

Voetbalminnend Chili is opgelucht. Het land had het WK kunnen mislopen, maar die dreiging is van de baan.

De Chileens profclub Rangers de Talca heeft donderdagavond (lokale tijd) besloten om de rechtszaak tegen haar degradatie in te trekken, schrijft het ANP.

Rangers had drie punten in mindering gekregen omdat de club zes buitenlanders had opgesteld, een meer dan toegestaan. Mede door de puntenaftrek degradeerde de club uit de hoogste voetbalafdeling.

Daardoor ontkomt het Zuid-Amerikaanse land waarschijnlijk aan een schorsing door wereldvoetbalbond FIFA, die niet is gediend van politieke en juridische invloeden in de voetballerij. De bond gaf het land 72 uur om het probleem op te lossen. Chili is één van de geplaatste landen voor het WK.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een GroenLinkse plucheklever.

Onbegrijpelijk, dat de stadsdeelwethouder Kees Diepeveen nog op zijn post zit. De GroenLinkser wist dat er op een heel kwalijke manier milieuregels werden overtreden, toen hij opdracht gaf, een terrein om te ploegen, dat bezaaid was met asbest. Levensgevaarlijk. Een bewonerscomité uit die buurt, Kadoelen-Oostzanerwerf, stapte terecht naar de rechter, en het stadsdeel werd veroordeeld tot een boete van 10.000 euro. De smoes van Diepeveen, dat de bewoners zelf het asbest op het terrein zouden hebben gegooid, werd door de rechter als niet aannemelijk van tafel geveegd. Typisch GroenLinks. Wel praatjes over milieu en duurzaamheid, maar als ze er zelf mee in de fout gaan, wél gewoon op het pluche blijven zitten. Dat gold een poosje geleden ook al voor wethouder Marijke Vos, toen ze een scheve schaats reed met een vrachtschip vol chemisch afval. En nu opnieuw verbindt een GroenLinkser geen consequenties aan het eigen falen. Dus: 

Nijland denkt aan tijdelijk vertrek bij PSV

Spijt heeft hij niet, maar Stef Nijland zal zich zijn situatie bij PSV ongetwijfeld anders hadden voorgesteld dan hoe hij nu is.

In de zomer van 2008 verruilde Nijland FC Groningen voor PSV. Na een eerste seizoen waarin hij regelmatig een invalbeurt mocht maken is het tij onder Fred Rutten gekeerd. De trainer geeft de voorkeur aan anderen. In het Algemeen Dagblad laat de 21-jarige aanvaller weten stilaan te gaan kijken naar andere opties. "Ik wil voetballen en de kans op speelminuten is klein bij PSV. Dan is het niet onlogisch om te worden uitgeleend."

Bij PSV heeft hij dit seizoen Jonathan Reis, Ola Toivonen en Danny Koevermans voor zich in de spitspositie. Aan de zijkanten spelen ook nog Danko Lazovic en Balázs Dzsudzsák.

Killer Instinct 3 voor Natal?

De Killer Instinct vechtspellen zijn misschien al een beetje in vergetelheid geraakt en er zullen misschien genoeg jonge gamers zijn die deze vechtreeks van Rare niet eens kennen, maar er gaan nu wel hele sterke geruchten dat Killer Instinct 3 nu eindelijk werkelijkheid gaat worden.

In een recent interview heeft Mark Betteridge (Studio Head van Rare) min of meer aangegeven dat ze bezig zijn met een vechtspel die een totaal andere gameplay gaat krijgen dan men momenteel gewend is. Ook geeft hij in het interview aan dat de Killer Instinct reeks zeer dicht aan zijn hart ligt. Hierbij kan je toch wel zeggen; een en een is twee, zeker als Betteridge later in het interview aangeeft dat het belangrijk is om te vernieuwen en om een keer iets te doen met een onconventionele controller, oftewel Killer Instinct 3 komt uit voor de Natal! Het is namelijk geen geheim dat Rare één van de spelontwikkelaars is die actief bezig is met het ontwerpen van software voor Natal.

Killer Instinct was een redelijk revolutionair vechtspel toen hij uitkwam in de Arcade en op de Super NES in 1994. Alhoewel het spel veel weg had van Streetfighter II en Mortal Kombat, waren vooral de beelden van de hoogste kwaliteit en was het combo-syteem behoorlijk vernieuwend. Het laatste spel uit de reeks was Killer Instinct Gold die uitkwam voor de Arcade (als Killer Instinct 2) en de Nintendo 64 in 1996.

'ABN haalt huizen Scheringa leeg'

ABN Amro heeft uit de privéwoning van Dirk Scheringa in Spanbroek tientallen kunstwerken en een beeldhouwwerk laten halen. De kunstwerken waren onderpand voor een lening van 32 miljoen euro bij de bank.

De stukken horen bij de kunstwerken in het museum in Opmeer van Dirk Scheringa, daarop maakt ABN Amro dus ook aanspraak. Vandaag is het de beurt aan zijn herenhuis in Driesum, waar ook een deel van de collectie staat.

Buffel: "Het ligt niet aan het systeem"

Racing Genk bezet momenteel de elfde plaats in de Belgische Eerste Klasse. Te laag voor een club met grotere ambities.

Trainer Hein Vanhaezebrouck moet het overal ontgelden. Zo heeft hij Stein Huysegems op de tribune gezet. Ook zijn spelsysteem zorgt bij de fans voor discussie. De trainer hanteert een 3-4-3-systeem.

"Maar ik denk niet dat het aan het systeem ligt", zegt routinier en oud-Feyenoorder Thomas Buffel. "In de 3-4-3 hebben we goede wedstrijden gespeeld waarin we het de topclubs moeilijk maakten, maar waarin we niet efficiënt waren."

"Met een ander systeem creëerden we minder kansen, maar scoorden we wel. Het ligt ook aan de vorm van de spelers. Tot nu toe hebben we onszelf tekort gedaan. De trainer maakt ondanks de commotie nog steeds een gedreven indruk. Hij kan het nog steeds overbrengen. Wij spelers moeten het doen. Wie bij Genk speelt kan een elfde plaats niet voldoende vinden. Trouwens, ik vind het hier nog rustig. Als je bij Feyenoord of Rangers een paar wedstrijden op rij verliest, maak je andere dingen mee."

Romero gepasseerd door Maradona

AZ-doelman Sergio Romero is door Diego Maradona gepasseerd voor de Argentijnse ploeg die het op 22 december opneemt tegen Catalonië.

Dat bericht De Telegraaf. Of het passeren van Romero te maken heeft met het feit dat AZ drie dagen voor de interland nog een competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag speelt, is niet duidelijk.

Waarschijnlijker is dat Maradona ook op de hoogte is van de beroerde vorm van de AZ-goalie. Vorig weekend ging Romero in de fout bij Roda JC. Eerder was dat ook al gebeurd in het duel met Ajax, toen hij verrast werd door een verre poging. In de duels met Arsenal en Feyenoord ging hij evenmin vrijuit.

Maradona heeft twee doelverdedigers opgenomen in zijn 19-koppige selectie. Het gaat om Diego Pozo van de Argentijnse club Club Atlético Colón en Mariano Andújar van het Italiaanse Catania. Pluisje is er overigens zelf ook niet bij. Hij zit een schorsing uit.

Moslims vieren Offerfeest

Moslims vieren vanaf vandaag het Offerfeest. Gelovigen die het zich kunnen veroorloven, slachten op het eerste van de drie dagen van het belangrijkste islamitische feest een geit of schaap.

Daarmee herdenken zij het offer van Abraham. Vlak voordat die op Gods bevel zijn zoon Ismaël zou doden, greep God in. Niet Abrahams zoon, maar een schaap viel onder het mes.

Het Offerfeest wordt gevierd aan het einde van de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka en de andere heilige plaatsen van de islam in Saudi-Arabië. Naar schatting 2,5 miljoen moslims nemen daar op dit moment aan deel.

Veel moslims in Nederland doneren net als de afgelopen jaren een deel van het vlees van de dieren die voor het feest worden geslacht, aan de armen. De Samenwerkende Moslim Hulporganisaties (SMHO) zamelen het vlees in. Verwerkt tot houdbare worsten wordt het vlees via de Voedselbank en de Stichting Resto Van Harte verspreid.

Geen e-mail op e-mailloze vrijdag

Zo weinig mogelijk of liefst helemaal geen elektronische post sturen, dat is de bedoeling op e-mailloze vrijdag. Het is de tweede keer dat de dag in Nederland en België gehouden wordt.

Initiatiefnemer is de Belg Gunnar Michielsen (42). Hij vindt dat mensen en bedrijven bewuster moeten omgaan met het versturen van elektronische post. Volgens hem komt excessief e-mailen efficiënt werken niet ten goede en verdringt het persoonlijk contact tussen werknemers. Bovendien veroorzaakt de constante e-mailstroom stress en burn-outs, aldus Michielsen.

De laatste vrijdag van november is niet voor niets gekozen als e-mailloze dag. Op die dag werd 38 jaar geleden de eerste e-mail verzonden.

Dirk Post werd bedreigd op Hyves

De 14-jarige Dirk Post die vorige week is vermoord in Urk bleek al eerder bedreigd te zijn via Hyves.nl. De reden daarvoor was omdat hij met Nellie M. omging. Dirk Post heeft dat aan zijn twee vrienden van school verteld, zo vertelt Meindert de Boer, vader van Simon.

"Dirk Post maakte wel duidelijk dat hij zich zorgen maakte over die opmerkingen op Hyves. Er speelde duidelijk wat. Voor mijn zoon en ons is dit toch wel heel heftig allemaal", zegt hij. "Ze reden altijd samen naar school met z'n drieën. Soms haalde mijn vrouw ze op deed ze de fietsen in de paardentrailer. En nu, nu fietsen ze nog maar met zijn tweeën."

De jongste verdachten, Jacob van U. (12) en Jelle Pieter R. (13), hebben verteld dat er mogelijk een mes in het spel zou zijn. "Voor die jongeren en onze zoon is dat allemaal erg beangstigend. Het had mij ook kunnen overkomen, is nu het gevoel. Als ouders vinden we het erg moeilijk hier goed mee om te gaan. Wij maken dit ook voor het eerst mee", zegt De Boer.

Huisartsen willen EPD geleidelijk invoeren

Huisartsen willen dat het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) niet landelijk wordt opgelegd zoals minister Klink van Volksgezondheid wil, maar geleidelijk vanuit de regio wordt uitgebreid. Dat stellen de huisartsenverenigingen LHV, NHG en VHN.

De huisartsen willen het huidige patiëntendossier dat al op veel plekken regionaal beschikbaar is, geleidelijk landelijk beschikbaar maken. De huisartsen willen zo zorgen dat de uitwisseling van de gegevens veilig en betrouwbaar is en dat de systemen en de gebruikers op hun taak berekend zijn. De huisartsen willen dat ervaringen in de praktijk de snelheid van de invoering bepaalt.

Het EPD ligt al langere tijd onder vuur, onder meer omdat de uitwisseling van medische gegevens de privacy van patiënten kan schaden. Hoewel de huisartsen het EPD langzaam willen invoeren, onderschrijven ze het belang van het onderling elektronisch uitwisselen van gegevens voor de patiëntenzorg.

'Getuigen zagen gouverneurszoon moorden'

Ooggetuigen hebben gezien hoe de zoon van een Filipijnse gouverneur afgelopen maandag een bloedbad aanrichtte onder tegenstanders van zijn vader. "Een getuige zei dat hij het bevel gaf, een ander zag hem schieten", zei de Filipijnse minister van Justitie Agnes Devanadera vrijdag tegen televisiezender GMA.

De zoon, Andal Ampatuan junior, had zich gisteren overgegeven aan de politie. Hij zou een militie leiden, die afgelopen maandag tegenstanders van zijn vader had opgewacht en vermoord. Volgens Devanadera hebben de getuigen ook militairen en politieagenten herkend onder de schutters.

Ampatuan zelf ontkent elke betrokkenheid. Hij zegt dat het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront, een rebellenbeweging uit het zuiden van de Filipijnen, achter het bloedbad zit.

Zoon Filipijnse gouverneur geeft zich over  (foto: ANP)

Koningin bij jubilerende hoofdredacteuren

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren viert vandaag zijn 50-jarig bestaan. Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn aanwezig bij de jubileumviering in het Circustheater in Den Haag.

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren werd in 1959 opgericht, in eerste instantie als belangenorganisatie van hoofdredacteuren van dagbladen. Later kwamen daar hoofdredacteuren van tijdschriften, omroepen en websites bij. Mede op initiatief van de organisatie kwam het redactiestatuut tot stand waarin de redactionele onafhankelijkheid is vastgelegd.

Koningin Beatrix neemt tijdens de bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek 'Storm in de media' in ontvangst. Het boek bevat interviews met hoofdredacteuren over journalistieke dilemma's.

UFO-hacker verliest strijd tegen uitlevering

Een Britse hacker die volgens de Verenigde Staten "de grootste militaire hack aller tijden" heeft gepleegd, wordt definitief uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Britse regering zal de uitlevering niet blokkeren, maakte minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson gisterenavond bekend.

In juli had de Hoge Raad in Londen al besloten dat de 43-jarige Gary McKinnon mag worden uitgeleverd. Volgens de VS is de man in 2001 en 2002 illegaal binnengedrongen in 97 computers van het Pentagon, de Amerikaanse landmacht en marine, en ruimtevaartorganisatie NASA. Hij bracht de systemen voor honderdduizenden dollars schade toe.

De hacker was naar eigen zeggen op zoek naar bewijs voor het bestaan van vliegende schotels. McKinnon wil in Groot-Brittannië worden berecht. Hij vreest dat zijn gezondheid ernstig zal lijden als hij in Amerika zijn straf moet uitzitten. Bij McKinnon is onlangs Asperger geconstateerd, een vorm van autisme. In de VS hangt de geboren Schot maximaal zeventig jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Tweakers website van het Jaar 2009

De website Tweakers.net is verkozen tot Website van het Jaar 2009. De jaarlijkse publieksprijs werd gisteravond in Amsterdam uitgereikt aan de nieuwssite voor 'tweakers': mensen met een overmatige interesse voor computers. De winnende site is in eigendom van VNU Media. Eerder winnaars zijn Postbank.nl (2005), Zylom.nl (2006), Google.nl (2007) en Hyves.nl (2008).

Dit jaar bracht het Nederlandse publiek ruim 1,3 miljoen stemmen uit. De stemmers beoordeelden dit jaar uit 21 categorieën hun favoriete websites op inhoud, navigatie en ontwerp en konden aangeven in welke mate zij de site zouden aanbevelen aan anderen.

Iedere categorie leverde twee winnaars op: voor de beste en voor de populairste website. In de categorie Nieuws en Informatie werd Tweakers.net tot beste en NU.nl tot populairste gekozen. PSV.nl won tweemaal in de categorie Sport, Funda.nl in de categorie Wonen, Youtube in de categorie Entertainment. Verder won Google in de categorie Zoeken en Vinden. Buienradar is de populairste op het gebied van Weer en Verkeer, maar Google Maps werd in deze categorie tot beste verkozen.

VVV: Honda vervangen door landgenoot

VVV-Venlo houdt rekening met een vertrek van Keisuke Honda in de zomer. De Venlonaren zitten echter niet stil en kijken in Japan rond naar een vervanger voor hun sterspeler.

Honda was voor de Limburgers een schot in de roos en vanwege het succes bezoekt VVV Japan wederom. "Het klopt wel dat we in Japan al bezig zijn met een opvolger voor Honda", beaamde Mario Captein, technisch directeur van VVV.

"Keisuke zal na het WK wel weggaan. We hebben concrete interesse in een speler en wie weet lukt het ons hem al in januari naar Venlo te halen", onthulde de technische man daarna in Voetbal International.

VVV gaat ervan uit dat het Honda nog een halfjaar houdt. Dit vanwege het feit dat de middenvelder moet spelen om te kunnen acteren op het WK 2010. "En bij VVV is hij zeker van zijn plaats", besloot Captein.

Dubai plande acties zorgvuldig

Dubai is "zorgvuldig" te werk gegaan bij zijn besluit om schuldeisers van zijn belangrijkste investeringsvehikel Dubai World voorlopig niet meer te betalen. Dat zei een van de heersers van het Arabische emiraat gisteren in reactie op de onrust die is ontstaan op de financiële markten.

"Wij begrijpen de onrust die op de markt en in het bijzonder bij schuldeisers is ontstaan. Maar we moesten ingrijpen om actie te ondernemen tegen de schuldenlast", aldus sjeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum, die voorzitter is van de belangrijkste begrotingscommissie van het emiraat. Hij sprak in een verklaring van een "gevoelig zakelijk besluit". "Geen enkele markt is immuun voor de economische problemen."

Dubai maakte eergisteren bekend dat Dubai World de komende zes maanden geen schulden wil aflossen. Het investeringsvehikel kampt door een ongebreidelde bouwwoede in Dubai met een schuldenlast van 59 miljard dollar. Door de wereldwijde problemen in de financiële sector is het moeilijk geworden om aan nieuw kapitaal te komen.

Onduidelijk is nog hoe Dubai zijn problemen gaat oplossen. Het emiraat zal begin volgende week meer informatie verstrekken, aldus Ahmed bin Saeed al-Maktoum.

Zware criminelen ontsnapt in Aken

Uit een gevangenis in het Duitse Aken, net over de grens bij Kerkrade, zijn gisteren twee zware criminelen ontsnapt. Dat meldt de Duitse politie.

De mannen zijn volgens een politiewoordvoerder bewapend. Een van de twee zou vastzitten voor moord, de ander voor poging tot moord. Bij de zoektocht naar de twee zou ook de Nederlandse politie betrokken zijn geweest.

De politie in Duitsland waarschuwt mensen geen actie te ondernemen tegen de twee ontsnapten.

Del Potro verslaat Federer, beide naar 1/2 finale

Deze week wordt er in Londen gestreden voor het officieuze wereldkampioenschap tennis tijdens de ATP World Tour Finals. Vanavond stond de partij op het programma tussen de als eerste geplaatste Roger Federer en de als vijfde geplaatste Juan Martin Del Potro. Del Potro won uiteindelijk na drie sets de wedstrijd het werd 6-2, 6-7 (5) en 6-3.

De nummer één van de wereld, Roger Federer, begon erg matig aan de wedstrijd. De Zwitser kreeg al snel een break tegen en in de vijfde game van de wedstrijd volgde er nog een break. De 28-jarige leek nog niet helemaal in zijn spel te zitten. Door deze kansloze achterstand kon de Zwitser de rest van de set gebruiken om in zijn ritme te komen en gelukkig lukte hem dat vrij aardig. De eerste set ging echter wel naar de Argentijn met een dubbele break voorsprong, 6-2.

Aan het begin van de tweede set was het opnieuw Del Potro die de eerste breakmogelijkheid kreeg. De Argentijn wist deze echter niet direct te verzilveren en de game ging alsnog naar Federer. Del Potro wist zijn eigen game te winnen maar dit ging al een stukje moeizamer. Federer pakte daarop zijn eerste game op met een ace op love. De tweede set ging daarna aardig gelijk op. Federer kreeg niet echt grip op de service van de Argentijn en het was andersom hetzelfde verhaal. De tweede set ging uiteindelijk naar een tiebreak toe. De tiebreak werd in het begin gedicteerd door Juan Martin Del Potro en die kwam al snel op een 4-2-voorsprong. De Zwitser wist terug te komen tot 4-4 en kreeg daarna direct weer een minibreak tegen die direct werd weggewerkt door hemzelf. De Zwitser wist uiteindelijk voor de poorten van de hel de tweede set weg te slepen. Een nederlaag in 'straight'-sets had voor Federer uitschakeling betekend.

Federer kon in de derde set weer iets meer van zijn eigen spel laten zien. Speelde wat agressiever en ging ballen iets beter nemen. Del Potro bleef ook nog altijd goed aan het tennissen en dit zorgde ervoor dat Federer in ieder geval kleine foutjes bleef maken. Toch kon je aan de Argentijn zien dat hij teleurgesteld was dat er een derde set aan te pas moest komen. Dat had hij echter aan zichzelf te wijten. In de zevende game van de derde set kwamen de eerste breakpoints voor de Zwitser. Alle drie de breakpoints werden door de Argentijn weggeslagen en uiteindelijk kwam er een 4-3-voorsprong uit voor de Del Potro. Een game later was het wel raak voor hem. De Argentijn kreeg drie breakpoints en wist uiteindelijk de tweede te verzilveren. Door deze break en het winnen van de negende game wist de Argentijn ten slotte de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Door de 6-3-score in de derde set wist Del Potro zich uiteindelijk te plaatsen voor de halve finale. Het percentage van gewonnen games voor de Argentijn was door de break op Federer hoger dan het percentage van de Schot Andy Murray.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.