Brouwer brengt bier met 32% op markt

Een controversiële brouwerij uit Schotland heeft een nieuw bier op de markt gebracht. Het bier, dat het sterkste bier van de wereld wordt genoemd, heeft een alcoholpercentage van 32 procent.

Het bier heet Tactical Nuclear Penguin en is een uitvinding van BrewDog of Fraserburgh. De brouwerij is ook verantwoordelijk voor Tokyo, een bier met 18,2 procent alcohol. Nanny State, een bier met minder alcohol, is ook afkomstig uit deze brouwerij.

"Een beperkte hoeveelheid van dit bier zal op de markt komen," aldus directeur James Watt. Dorstigen moeten wel diep in de buidel tasten; een flesje gaat zo'n 30 pond kosten. "Dit bier gaat over het doorbreken van grenzen, over het verheffen van innovatie in bier naar een hoger niveau"

Watt komt ook met een waarschuwing: het bier dient gedronken te worden uit wodkaglazen. Een waarschuwing op het etiket luidt als volgt: "Dit is een extreem sterk bier; geniet ervan in kleine porties in een air van aristocratische nonchalance. Net zoals je zou genieten van een goede whisky, een album van Frank Zappa of een bezoek van een vriendelijke doch angstige geest"

Jack Law van Alcohol Focus Scotland, de Schotse organisatie die vecht tegen alcoholverslaving, snapt niets van de 'cynische marketingtruc'. "Wij willen graag weten waarom een brouwerij een bier zou produceren dat bijna net zo sterk is als whisky", zei hij. 

Geheel toevallig werd het bier gelanceerd op dezelfde dag dat de Schotse regering de Alcohol Bill behandelde, die onder andere wettelijke minimumprijzen voor alcoholische dranken bevat. De plannen van BrewDog om een nieuwe vestiging te openen voor de productie van miljoenen flesjes bier per jaar door de Raad van het graafschap Aberdeenshire goedgekeurd. Het besluit viel tijdens een vergadering waarbij de hele Raad aanwezig was. Het besluit ging in tegen het advies van ambtenaren omdat de fabriek gepland is in Potterton, een natuurrijke regio.

Met dank aan podr0znik voor de submit (en het herschrijven!)