Dubai plande acties zorgvuldig

Dubai is "zorgvuldig" te werk gegaan bij zijn besluit om schuldeisers van zijn belangrijkste investeringsvehikel Dubai World voorlopig niet meer te betalen. Dat zei een van de heersers van het Arabische emiraat gisteren in reactie op de onrust die is ontstaan op de financiële markten.

"Wij begrijpen de onrust die op de markt en in het bijzonder bij schuldeisers is ontstaan. Maar we moesten ingrijpen om actie te ondernemen tegen de schuldenlast", aldus sjeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum, die voorzitter is van de belangrijkste begrotingscommissie van het emiraat. Hij sprak in een verklaring van een "gevoelig zakelijk besluit". "Geen enkele markt is immuun voor de economische problemen."

Dubai maakte eergisteren bekend dat Dubai World de komende zes maanden geen schulden wil aflossen. Het investeringsvehikel kampt door een ongebreidelde bouwwoede in Dubai met een schuldenlast van 59 miljard dollar. Door de wereldwijde problemen in de financiële sector is het moeilijk geworden om aan nieuw kapitaal te komen.

Onduidelijk is nog hoe Dubai zijn problemen gaat oplossen. Het emiraat zal begin volgende week meer informatie verstrekken, aldus Ahmed bin Saeed al-Maktoum.