Del Potro verslaat Federer, beide naar 1/2 finale

JJdJ1984
Deze week wordt er in Londen gestreden voor het officieuze wereldkampioenschap tennis tijdens de ATP World Tour Finals. Vanavond stond de partij op het programma tussen de als eerste geplaatste Roger Federer en de als vijfde geplaatste Juan Martin Del Potro. Del Potro won uiteindelijk na drie sets de wedstrijd het werd 6-2, 6-7 (5) en 6-3.

De nummer één van de wereld, Roger Federer, begon erg matig aan de wedstrijd. De Zwitser kreeg al snel een break tegen en in de vijfde game van de wedstrijd volgde er nog een break. De 28-jarige leek nog niet helemaal in zijn spel te zitten. Door deze kansloze achterstand kon de Zwitser de rest van de set gebruiken om in zijn ritme te komen en gelukkig lukte hem dat vrij aardig. De eerste set ging echter wel naar de Argentijn met een dubbele break voorsprong, 6-2.

Aan het begin van de tweede set was het opnieuw Del Potro die de eerste breakmogelijkheid kreeg. De Argentijn wist deze echter niet direct te verzilveren en de game ging alsnog naar Federer. Del Potro wist zijn eigen game te winnen maar dit ging al een stukje moeizamer. Federer pakte daarop zijn eerste game op met een ace op love. De tweede set ging daarna aardig gelijk op. Federer kreeg niet echt grip op de service van de Argentijn en het was andersom hetzelfde verhaal. De tweede set ging uiteindelijk naar een tiebreak toe. De tiebreak werd in het begin gedicteerd door Juan Martin Del Potro en die kwam al snel op een 4-2-voorsprong. De Zwitser wist terug te komen tot 4-4 en kreeg daarna direct weer een minibreak tegen die direct werd weggewerkt door hemzelf. De Zwitser wist uiteindelijk voor de poorten van de hel de tweede set weg te slepen. Een nederlaag in 'straight'-sets had voor Federer uitschakeling betekend.

Federer kon in de derde set weer iets meer van zijn eigen spel laten zien. Speelde wat agressiever en ging ballen iets beter nemen. Del Potro bleef ook nog altijd goed aan het tennissen en dit zorgde ervoor dat Federer in ieder geval kleine foutjes bleef maken. Toch kon je aan de Argentijn zien dat hij teleurgesteld was dat er een derde set aan te pas moest komen. Dat had hij echter aan zichzelf te wijten. In de zevende game van de derde set kwamen de eerste breakpoints voor de Zwitser. Alle drie de breakpoints werden door de Argentijn weggeslagen en uiteindelijk kwam er een 4-3-voorsprong uit voor de Del Potro. Een game later was het wel raak voor hem. De Argentijn kreeg drie breakpoints en wist uiteindelijk de tweede te verzilveren. Door deze break en het winnen van de negende game wist de Argentijn ten slotte de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Door de 6-3-score in de derde set wist Del Potro zich uiteindelijk te plaatsen voor de halve finale. Het percentage van gewonnen games voor de Argentijn was door de break op Federer hoger dan het percentage van de Schot Andy Murray.