Het einde van Playboy

Redactie

Column door Huttu


Iedere keer dat je ruw wakker wordt geschud en met je neus op de feiten wordt gedrukt is het weer even happen naar adem. Het went nooit. Op een onbekommerd moment surfte ik naar nu.nl om, onschuldig als ik ben, op te hoogte te blijven van de hedendaagse beslommeringen. Enkele tellen later kwam ik van een spreekwoordelijke koude kermis thuis. En dat voelt zoals het hoort te voelen. Onaangenaam.

De meerderheid van de vrouwen zal het niet beseffen, maar het kerstnummer van de Playboy is voor iedere zichzelf respecterende man heilig. Het is voor de vrouw waarschijnlijk het best te vergelijken met een Glossy vol kortingsbonnen. Alleen dan zonder kortingsbonnen, maar mét naakte vrouwen. Zelfs de meest ongeletterde man – let op: in de Playboy staan ook interviews – kijkt uit naar het laatste nummer van het jaar. Het houdt ons in evenwicht, de wetenschap dat het ooit weer december wordt en alles op zijn plaats valt.

Of alles op zijn plaats valt deze december valt ernstig te betwijfelen. Het wereldwijde web meldt namelijk dat niemand minder dan Patricia Paay, de diva van weleer die uit meer plastic bestaat dan het gemiddelde legopoppetje, het decembernummer van de Playboy zal ‘opvrolijken’. Met haar zestig jaar wordt Paay de oudste vrouw die ooit in de Playboy heeft gestaan. De gevolgen zijn niet te overzien.

Om en nabij kerst zal vrijwel iedere wilsbekwame man die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt, met een grote boog om de tijdschriftenhandel heenlopen. Hooguit een desperate vader, op zoek naar een Donald Duck voor zijn zoontje, durft het gevaar te trotseren. De oppositie zal kamervragen stellen en ga er maar vanuit dat de plaatselijke politiechef zal overwegen om een waarschuwings-sms te sturen naar iedereen die te dicht in de buurt van een Playboy komt. ‘Pas op, quarantainegebied! U loopt kans Patricia Paay aan te treffen. Naakt. Houd oogmaskers en desinfecterende zalf bij de hand. Betreden op eigen risico.’

Albert Heijns door het hele land zullen overspoeld worden door kwijlende AOW-ers met een verhoogde testosteronspiegel, die over elkaar heen lazeren om een glimp op te vangen van de gerimpelde schaamspleet van Patricia Paay. Douwe Egberts zal de gratis koffie die deze oudjes doorgaans naar de supermarkt lokt niet aangesleept krijgen. Een uiterst verontrustend perspectief.

Het wordt een soap die zijn weerga niet kent. En kerst zal bovendien, net als de Playboy, nooit meer hetzelfde zijn. December 2009 zal de boeken ingaan als de donkerste december sinds Het Bloedbad van Naarden. Mannelijk Nederland is overgeleverd aan de genade van een ijdele senior.