Iran ontkent afpakken Nobelprijs Ebadi

De Iraanse autoriteiten hebben vandaag ontkend dat de Nobelprijs voor de Vrede is afgepakt van de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi. Gisteren maakte de Noorse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat de medaille en oorkonde die bij de prijs horen, door de Iraanse overheid in beslag zijn genomen.

"We zijn verrast dat de Noorse autoriteiten zo'n vooringenomen standpunt innemen", aldus woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Collega's van Ebadi lieten vandaag weten dat ook haar bankrekeningen zijn bevroren. "Haar prijzengeld stond op een bankrekening en werd gebruikt om politieke gevangenen en hun familie te helpen", zei Mohammad Ali Dadkhah, lid van het inmiddels door de overheid gesloten mensenrechtenbureau dat Ebadi heeft opgericht. "De rekening is geblokkeerd en opnames worden niet toegestaan."

Ebadi kreeg de Nobelprijs in 2003 voor haar werk als juriste en als mensenrechtenactiviste. Bij de prijs hoort een geldbedrag van ongeveer 1 miljoen euro. De Iraanse autoriteiten eisen dat Ebadi over haar prijs een paar ton belasting betaalt.