FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 november 2008

Uitslag Hamburger SV - Ajax

Vanavond speelde in de UEFA Cup Hamburger SV tegen Ajax: het werd 0-1. Hieronder vind je het verloop en de karakteristieken.

De wedstrijd was grotendeels een heen en weer tikken van de bal in beide ploegen. Ajax begon met veel vuur en gunde HSV nauwelijks ruimte maar de Amsterdammers konden niet echt gevaarlijk worden. Een kleine kans voor Luis Suárez schudde de Duitse ploeg wakker en Ajax werd tegengehouden. Ivica Olic was opvallend bezig maar zijn actie werd door keeper Kenneth Vermeer gestopt. Toch wist Ajax onder de greep van HSV uit te ontkomen, echter tot echte kansen leidde dat in eerste instantie niet. De pogingen van Urby Emanuelson (over) en Suárez waren niet voldoende voor een doelpunt.

De tweede helft werd met dezelfde spelers aangevangen en opnieuw kwam Ajax fel uit de startblokken maar het was de thuisclub die het initiatief nam. De trap van José Paolo Guerrero belandde op de lat. De ploegen bleven aanvallend spelen waardoor het een onderhoudende wedstrijd werd. Al waren er niet veel kansen.

Het doelpunt van Leonardo Santiago in de 77e minuut leek wel een biljartbal: de speler ging alleen op de goalie af en haalde uit maar raakte de linkerpaal. Daarna kaatste de bal precies naar de rechterpaal en Leonardo kon de bal nog net binnenhouden in de rebound. Hij frommelde de bal langs de teruggesnelde keeper: 0-1.

Het slot werd gedomineerd door de club uit Hamburg, al kregen de Amsterdammers nog wel twee prachtige kansen voor Leonarodo en Emanuelson. Ze werden alleen niet benut.



Karakteristieken

Hamburger SV - Ajax 0-1
77’ Leonardo 0-1

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Tagliavento (Ita)
Stadion: Nordbank Arena, Hamburg (Dui)
Gele kaart: (Hamburger SV), Enoh, Lindgren (Ajax)


Opstellingen

Hamburger SV: Rost, Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Aogo, Jarolim, Alex Silva, Olic, Thiago Neves (Torun/84), Trochowski (Pitroipa/68), Guerrero (Petric/75)

Ajax: Vermeer, v.d. Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Enoh (Gabri/61), Sulejmani (Leonardo/61), Lindgren, Bakircioglu (Sno/73), Suárez, Emanuelson

Uitslag Deportivo La Coruña - Feyenoord

Feyenoord is uitgeschakeld in de UEFA Cup. Het ging vandaag in Spanje tegen Deportivo La Coruña pijnlijk onderuit, het werd 3-0.

Deportivo was vanaf het begin oppermachtig. Grote kansen werden er ondanks het grote overwicht echter niet gecreëerd. Na een half uur was het door slecht verdedigen van Feyenoord dat de thuisclub op voorsprong kwam. Wijnaldum redde op de lijn nog een inzet van Mista, maar de bal kwam opnieuw in het strafschopgebied waarna zwak ingrijpen van Bahia leidde tot een doelpunt van Lopo. Feyenoord kwam er in de gehele eerste helft niet aan te pas en werd geen moment gevaarlijk.

Na rust begon Feyenoord een stuk feller kreeg het zowaar zijn eerste kans, maar het schot van Bruins werd gestopt door doelman Aranzubia. Twee minuten later was de Europese droom prompt voorbij. Eerst schoof Hofland ongelukkig een bal na een mislukte aanval in het eigen doel, direct daarna verspeelden de Rotterdammers bij de aftrap meteen de bal en scoorde Guardado de 3-0.

De Spanjaarden namen daarna gas terug en Feyenoord kreeg nog een kans op een eretreffer. Invaller Slory bediende Makaay, maar diens inzet werd gekeerd door Aranzubia.



Deportivo La Coruña – Feyenoord 3-0
'30 Lopo 1-0
'50 Hofland (e.d.) 2-0
'51 Guardado 3-0

Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Ingvarsson (Zwe)
Stadion:Estadio Municipal de Riazor

Gele kaart: Guardado, Tomás (Deportivo)

Opstellingen

Deportivo de La Coruña: Aranzubia, Pablo, Lopo, Colotto, Filipe, Cristian, Sergio, Rodríguez (Tomás/61), Guardado (Lafita/ 52),Valerón, Mista (Bravo/69)

Feyenoord: Timmer, Tiendalli (Lucius/ 46), Bahia, Hofland, De Cler, Wijnaldum (Slory/63), El Ahmadi (Leerdam/55), v.Bronckhorst, Fer, Bruins, Makaay

Monteur rijdt Ferrari in kanaal

Een 24-jarige medewerker van een garagebedrijf heeft gisteren geen fijne middag gehad. De jongeman reed namelijk een peperdure Ferrari het kanaal in.

De man mocht van zijn baas, een garagehouder in het Groningse Waterhuizen, even een testritje maken met de sportwagen. Dat liet de jonge knul zich geen tweemaal zeggen, maar bij een rotonde in het dorp ging het mis. Waarschijnlijk trapte de jongeman zowel het rem- als het gaspedaal tegelijk in.

De Ferrari brak aan de achterkant uit, waarna de bolide met bestuurder en al via de berm in het Winschoterdiep terechtkwam. Gelukkig wist een passerende vrachtwagenchauffeur de onfortuinlijke coureur op het droge te krijgen. Na een korte behandeling in het ziekenhuis mocht de monteur weer huiswaarts keren.

Met de peperdure auto is het slechter gesteld. Deze is helaas total loss verklaard. De politie heeft de toedracht van het ongeluk op papier vastgelegd.

Met dank aan parttimeboterham voor de submit. 

Documentaire over leven van Theo van Gogh

Het leven van Theo van Gogh wordt onderwerp van een Amerikaanse documentaire. Producenten zijn Oscarwinnares Eva Orner en Brucce Weiss die eveneens verantwoordelijk was voor de Amerikaanse remakes van de films van Van Gogh.

"Het streven is dat de documentaire volgend jaar 2 november af is. De producenten werken nog aan de financiering, daarom waren ze op het IDFA", zei Gijs van de Westelaken donderdag. Van de Westelaken produceerde het merendeel van de Nederlandse films van Theo van Gogh.

De regie van de Amerikaanse documentarie is in handen van Joe Berlinger, bekend van Metallica: Some Kind of Monster. Volgens Weiss kan deze regisseur Van Goghs levensverhaal gemakkelijker naar een internationaal publiek vertalen. De documentaire gaat daarom niet alleen in op het levensverhaal van de cineast, maar ook over het politieke klimaat en kwesties rondom multiculturalisme en integratie.

IJsselmeerziekenhuizen maken doorstart

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn gered. De MC Groep onder leiding van Loek Winter neemt het ziekenhuis over. Dat is de uitkomst van langdurige besprekingen. Met de overname is een faillissement van het ziekenhuis van de baan. 

De voorzitter van de Raad van Bestuur Norbert Hoefsmit reageert opgetogen op de uitkomst van de onderhandelingen. "Met de overname door MC Groep kunnen de IJsselmeerziekenhuizen verantwoorde zorg aan onze patiënten blijven leveren en blijft werkgelegenheid behouden", zegt Hoefsmit.

De onderhandelingen werden gevoerd door zorgverzekeraar Achmea, ING Bank, het College Sanering Zorginstellingen en het ministerie van Volksgezondheid. Ook de lokale overheden zijn bij de overname betrokken. Hoe de schuldenlast van het ziekenhuis van bijna 25 miljoen euro exact wordt verdeeld, is nog niet bekend.

Met de overname lijkt de rol van directeur van het in Amsterdam Aysel Erdubak uitgespeeld. Zij wilde de IJsselmeerziekenhuizen overnemen in het geval een doorstart met de MC Groep zou mislukken. Hoefsmit wilde aanvankelijk niet met Erdubak praten, maar gaf woensdag te kennen bij een dreigend faillissement een gesprek met Erdubak niet uit de weg te gaan. De komende dagen wordt de overname verder uitgewerkt en vastgelegd in contracten.

Ook het ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk was in de race om de IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Dit ziekenhuis trok zich dinsdag terug uit de onderhandelingen maar blijft wel actief in de provincie. Woensdag werd bekend dat het ziekenhuis een poli opent in Dronten. De gemeente Noordoostpolder waar Emmeloord onder valt heeft donderdagavond een extra raadsvergadering ingelast. Op de agenda stond een noodzakelijke financiële injectie voor de IJsselmeerziekenhuizen.


IJsselmeerziekenhuizen maken doorstart  (foto: DAG)

Mark Wahlberg betrapt op wildplassen

De acteur Mark Wahlberg is dinsdag betrapt op het wildplassen in het openbaar. Helaas voor de 37-jarige acteur is het beschamende moment vastgelegd door de paparazzi.

Wahlberg kwam net uit een modern restaurant in Los Angeles, toen hij zijn plas niet meer op kon houden. Vervolgens besloot hij om zijn behoefte tegen een muur van het restaurant te doen. Verbazingwekkend is dat er een wc was in het restaurant waaruit Wahlberg net vertrokken was.

Een toeschouwer vertelt dat hij "ruim twintig seconden tegen de muur aan stond te plassen". "Hij had echt geen rustige plek opgezocht of zo", vervolgt de toeschouwer.

Wahlberg is onder andere bekend van de films The Happening, The Italian Job en de gameverfilming van Max Payne. Eerder kwam Wahlberg al in het nieuws om zijn 'pornoverleden' , die hij het liefst verzwijgt voor zijn kinderen.

De foto's zijn hier te bekijken.

 

 

Mark Wahlberg in The Happening

Donington alleen met OV bereikbaar

De Grand Prix van Groot-Brittannië wordt in 2010 verreden op Donington Park. Echter worden auto's van bezoekers geweerd: het circuit zal alleen bereikbaar zijn met trein en bus. Dat heeft de directie van de baan laten weten op een open dag.

"We willen er geen auto's bij hebben", aldus Donington-baas Simon Gillett in de Britse krant Nottingham Evening Post. De bezoekers zullen met het openbaar vervoer moeten komen.

Gillet verzekerde dat de bouw en reorganisatie van het circuit nog goed gaat om klaar te zijn voor de Britse Grote Prijs in 2010. "We liggen nog steeds op schema. We hebben negen maanden nodig om de renovatie uit te voeren, terwijl we nog achttien maanden de tijd hebben. We hebben dus voldoende tijd en geld om er het beste circuit ter wereld van te maken."

Beckenbauer haalt uit naar Ballack

Er is weer een rel binnen de Duitse voetbalwereld. Franz Beckenbauer, president van Bayern München, heeft namelijk uitgehaald naar Michael Ballack. Recente uitspraken van de middenvelder op de Duitse televisie zijn de aanleiding.

Ballack uitte in het verleden al kritiek op de bondscoach van Duitsland, Joachim Löw. Volgens de middenvelder zouden een aantal ervaren spelers binnen Die Mannschaft onjuist worden behandeld. De aanvoerder van de Duitse nationale ploeg heeft dit vuur nu wederom aangewakkerd.

Op de televisie liet Ballack namelijk weten dat hij zijn uitspraken meende en dat er een aantal mensen wakker moesten worden. "Ik ben sprakeloos," aldus een woedende Beckenbauer. "Ik dacht dat hele probleem al uit de wereld was. Het zou vreselijk zijn als dit probleem zich ontwikkelde tot een 'neverending story'."

Löw lijkt vooralsnog de verstandigste te zijn en wil niet veel kwijt over de hele kwestie. "Michael heeft het recht zijn mening te geven."

Hoofdsponsor Team Milram beraadt zich

Het is nog maar de vraag of zuivelfabrikant Nordmilch AG volgend seizoen als hoofdsponsor van Team Milram zal fungeren. Het Duitse bedrijf bevestigde donderdag op de website van de wielerploeg dat men het contract in overweging neemt. Manager Gerry van Gerwen was verrast door het nieuws.

"Ik heb er nog niets van gehoord," aldus Van Gerwen, die de laatste ProTour-ploeg van Duitsland onder zijn hoede heeft. Vorig seizoen hield T-Mobile al op te bestaan en ook Gerolsteiner heeft aangekondigd te stoppen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg.

Team Milram herbergt momenteel twee Nederlanders. Niki Terpstra verlengde een aantal weken geleden zijn contract en Wim Stroetinga zal in 2009 zijn debuut bij de Duitse formatie maken.

De Roover terug bij FC Groningen

FC Groningen kan weer beschikken over Sepp de Roover. De Belg, die door een liesblessure een aantal weken niet in actie kwam, behoort tot de selectie die het tegen AZ op gaat nemen.

"De lies is weer helemaal goed en conditioneel sta ik er ook goed voor, maar of ik in de basis sta, is aan de trainer." liet De Roover in een reactie weten. Volgens Ron Jans, trainer van de Groningers, zou het kunnen dat de speler zal starten. "Hij zit bij de selectie, dus kan hij ook in de basis staan."

Marcus Berg zal het duel tegen AZ in elk geval missen. De aanvaller van FC Groningen liep afgelopen weekend, tijdens het treffen met Willem II, tegen een rode kaart aan en is geschorst. Zijn plaats wordt zeer waarschijnlijk ingenomen door Gonzalo García-García.

Afellay naar het ziekenhuis

Het is vrijwel uitgesloten dat Ibrahim Afellay zaterdag het veld zal betreden tegen sc Heerenveen. Vrijdag zal de creatieve middenvelder in het ziekenhuis worden onderzocht.

Ibrahim Afellay kreeg tijdens het Champions League-duel van PSV tegen Atlético Madrid (2-1) een harde schop te verduren. De Griek Seitaridis was de dader. De medische staf van PSV stelde als eerste diagnose dat de Oranje-international zijn enkelbanden heeft verrekt.

Vrijdag zal de middenvelder in het ziekenhuis worden onderzocht of hij nog meer schade aan zijn enkel heeft. Volgens Algemeen Dagblad zal Afellay zeker niet in actie komen tegen sc Heerenveen.

Tigers in beker tegen HYS Den Haag

Dit weekend worden de laatste ijshockeywedstrijden in de voorronde van de bekercompetitie gespeeld. De Amstel Tigers nemen het aanstaande zaterdag in de Jaap Edenhal op tegen HYS Den Haag.

De Amstel Tigers hebben zich al geplaatst voor de halve finales, maar toch staat er nog wat op het spel. De clubs die momenteel op de posities één tot en met vier staan, kunnen namelijk nog verschuiven. Deze positie hangt samen met wie de tegenstander in de halve finale wordt. HYS Den Haag staat momenteel op de derde plaats en heeft vier punten voorsprong op de Amsterdamse formatie.

In de halve eindstrijd zullen de nummers één tot en met vier een best-of-three serie tegen elkaar spelen. De duels worden van 1 tot en met 21 december gespeeld.

Uitslag NEC - Tottenham Hotspur

NEC heeft zojuist het UEFA Cup-duel thuis tegen Tottenham Hotspur met 0-1 verloren.

De Spurs begonnen goed aan het duel. NEC werd met goed positiespel onder druk gezet en al snel was het 0-1. Campbell schoot nog tegen de lat, maar uit de rebound scoorde O'Hara met zijn hoofd de 0-1. NEC kreeg een stuk minder kansen, al moest Gomes wel ingrijpen bij een schot van El Kabir. Na een half uur spelen zochten de Nijmegenaren meer de aanval op maar afstandsschoten van Van Beukering en El Akchaoui gingen naast. Aan de andere kant redde Babos na een schot van O'Hara.

In de tweede helft was NEC niet creatief genoeg om de tegenstander aan het wankelen te krijgen. De Spurs namen wat gas terug, maar bleven voor het meeste gevaar zorgen. Babos hield zijn doel schoon met reddingen op een kopbal van Bent en een schot van wederom O'Hara.

Ondanks dat Mario Been in de slotfase twee extra aanvallers het veld inbracht, bleven echte grote kansen uit. De eindstand was dan ook 0-1.



NEC - Tottenham Hotspur 0-1
14’ O'Hara 0-1

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Muñiz Fernández (Spa)
Gele kaart: Davids (NEC)

Opstellingen

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum (Bouaouzan/65), Radomski (Kivuvu/46), Schöne, Davids, v.Beukering, El Kabir

Tottenham Hotspur: Gomes, Gunter, Dawson, Woodgate, Bale, Bentley, Zokora, Huddlestone, O'Hara, Campbell, D.Bent (Lennon/71)

FC Eindhoven dreigt licentie te verliezen

De toekomst van FC Eindhoven als betaald voetbalclub is twijfelachtig. De club dreigt haar proflicentie te verliezen omdat volgens de KNVB de boekhouding niet in orde is.

Dit heeft de voetbalbond per brief gemeld aan de club, die in beroep gaat tegen de beslissing. "Volgens onze berekeningen zitten we boven de zogenaamde 100 punten-grens, volgens de commissie eronder", aldus voorzitter Ed Creemers. "Daarom worden we voor het derde jaar op rij in categorie 1 ingedeeld met als sanctie dat onze licentie wordt ingenomen."

Kubica: "Team had andere agenda"

Robert Kubica deed met zijn BMW Sauber tot twee races voor het einde mee in de titelstrijd. Dat hij uiteindelijk afhaakte, ligt volgens de Pool niet aan hem, maar aan het team. In het eindklassement werd Kubica uiteindelijk vierde.

In de titelstrijd had de BMW-rijder concurrentie van Lewis Hamilton en Felipe Massa. Beide coureurs beschikten over een snellere auto, maar door consistentie wist de Pool lang bij te blijven in het kampioenschap. In Canada wist hij zelfs de overwinning voor zich op te eisen, nadat Hamilton zichzelf en Kimi Räikkönen uitschakelde.

Kubica riep toen het team op om zich volledig op de huidige auto te gaan richten en de ontwikkeling niet te stoppen. "Het is geen geheim waar we het hebben laten liggen. We hebben de auto gewoon niet zo goed ontwikkeld als verwacht en voorspeld. Zelfs Toro Rosso kwam de laatste races erg dichtbij," aldus de Pool.

Kubica zegt dat de grootte van het budget er niets mee te maken heeft. "Het hangt niet af van geld en personeel. De afgelopen twee jaar slaagden we wel in onze opzet. Bovendien is Renault ook niet bepaald het rijkste team en toch twee keer kampioen geworden." Wel zou het liggen aan het oplossen van de problemen van teamgenoot Nick Heidfeld. "Ik weet niet hoe het kan, maar de laatste twee of drie maanden had ik het gevoel dat het team en ik niet langer hetzelfde doel nastreefden."

Teambaas Mario Theissen besloot om een gooi te doen naar het constructeurskampioenschap. Daarvoor was het noodzakelijk dat beide coureurs veel punten zouden scoren. "Ik had het gevoel dat we dit jaar alles, en dan ook echt het maximale, hadden moeten geven om voor die rijderstitel te gaan. We hadden zo'n mooie kans, maar we hebben het laten liggen. Althans, het team. Als de mogelijkheid om de titel te winnen zich aandient, waarom dan die kans niet meteen pakken," besloot de Pool zijn relaas.

FIA koel tegenover 'medailleplan'

Het plan van Bernie Ecclestone om de puntentelling in de Formule 1 te vervangen door een medaillesysteem wordt mogelijk niet door de FIA goedgekeurd. Gisteren nog zei Ecclestone dat hij er zeker van was dat het er zou komen

De Formule 1-rechtenhouder zei op een persconferentie dat "het voorstel alleen nog goedgekeurd moet worden", maar veel commentaar uit de racewereld heeft nu de FIA wakker geschud om kritischer naar het plan te kijken. Ecclestones argumenten zijn dat de coureurs meer moeite gaan doen om in te halen en een podiumplek te pakken en dat het publiek het zo simpeler zou vinden dan een puntentelling. Het liefst zag de Brit het al bij de eerstvolgende race in Melbourne eind maart 2009 ingevoerd.

Invloedrijke stemmen uit de Formule 1-wereld als voormalig teameigenaar Eddie Jordan ("onzin") en voormalig F1-wereldkampioen Damon Hill ("sta versteld") hebben het hele plan flink bekritiseerd. Als het medaillesysteem al afgelopen jaar was ingevoerd, had niet Lewis Hamilton maar Felipe Massa de titel gewonnen.

Ecclestone heeft wel de instemming van de FIA nodig bij de meeting van de World Motor Sport Council volgende maand in Monaco. Maar er wordt niet verwacht dat hij de bijval krijgt. De autosportautoriteit is niet overtuigd van het voordeel voor de teams bij de veranderingen zoals die voorgesteld zijn.

Ook al krijgt Ecclestone zijn voorstel voor medailles erdoor, dan zal het niet eerder dan het begin van het seizoen 2010 ingevoerd worden.

Delta Lloyd bezig met inhaalrace

De Nederlandse boot Delta Lloyd is aan opmerkelijke inhaalrace bezig in de Volvo Ocean Race. Het Nederlands-Ierse jacht is opgerukt van de zevende naar de vijfde plaats.

In de etappe van Kaapstad naar Kochi in India is de achterstand op de nummers drie en vier, Green Dragon en Telefonica Blue, is nog ongeveer 60 zeemijl. "Het is hard gegaan, knoepershard. Veel harder dan gepland", reageerde mediaman Sander Pluijm.

Hij verwacht dat de vloot, met de boten van Ericsson aan de leiding, zaterdag al in Kochi arriveert."Als het meezit in de Doldrums. Want er kan nog een hoop gebeuren in die gekke, windstille strook rond de evenaar."

Oma's tomatenplanten voor hennep aangezien

Nadat de politie in Shieldaig, Schotland, een melding binnen kreeg, is het huis van een 79-jarige vrouw doorzocht. Tijdens de zoektocht maakten de agenten gebruik van drugshonden. Nadat de zoon van de vrouw in de boeien werd geslagen, kwam de politie tot de ontdekking dat de cannabisplanten, tomatenplantjes bleken te zijn.

Terwijl de vrouw moest bijkomen van de schrik, zag haar 47-jarige zoon er de humor wel van in. Hij had direct door dat de politie zich had vergist in de tomatenplanten.

Toen duidelijk werd dat er geen hennepplanten in het huis van de vrouw aanwezig waren, is de politie vertrokken. Ondanks de vergissing heeft de bejaarde een klacht ingediend bij de autoriteiten.

Kohl: "Iedereen praatte over CERA"

Bernhard Kohl heeft in een gesprek met de krant Wiener Zeitung gezegd dat het nieuwe dopingmiddel CERA het gesprek van de dag was in het wielerpeloton. Kohl werd maandag voor twee jaar geschorst nadat hij betrapt werd op CERA.

Kohl hoorde naar eigen zeggen vorig jaar voor het eerst van CERA en vervolgens raadpleegde hij het internet. Nadat de Oostenrijkse wielrenner ontdekte dat CERA een nieuwe vorm van doping was, sloot hij het gebruik ervan uit. "Maar hoe langer hoe meer werd er over gesproken in het peloton", aldus Kohl die het toch ging gebruiken. Een van de redenen daarvoor was dat hij regelmatig hoorde dat waarschijnlijk de helft van de renners CERA gebruikte.

Kohl wilde niets kwijt over van wie hij CERA had gekregen. Tijdens de verhoren zou hij wel 'andere namen genoemd hebben'. "De dokter gaf het mij pas na mijn aandringen. Hij heeft geen banden met sport of doping. Als ik zou zeggen om wie het gaat, dan zou ik zijn leven ruïneren."

Kroes akkoord met staatssteun Aegon

De 3 miljard euro staatssteun van de Nederlandse regering aan Aegon heeft de goedkeuring gekregen van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

Kroes meent dat de noodsteun past binnen de EU-regels voor staatssteun. De geldinjectie is volgens haar een adequate manier om een serieuze verstoring van de Nederlandse economie te voorkomen, terwijl ze oneerlijke concurrentie vermijdt.

"De kapitaalinjectie is nodig om het vertrouwen van de markt in Aegon te behouden en de herfinanciering van de maatschappij te verzekeren", aldus Kroes.

De feitelijke geldinjectie staat gepland voor 1 december.

Neelie Kroes  (foto: ANP)

Volleyballers Omniworld failliet

De volleyballers van Omniworld trekken zich met onmiddellijke ingang terug uit de A-League. De ploeg uit Almere werd vandaag gedwongen het faillissement aan te vragen omdat de hoofdsponsor besloot de financiering te beëindigen. Vorig jaar redde dezelfde sponsor de volleybalploeg van Omniworld nog op het nippertje van de ondergang.

Hoofdsponsor Robert J. Reinder Group uit Hengelo stelt dat er ondanks de vele inspanningen geen beweging zit in het aantrekken van nieuwe sponsoren. "Omdat er onvoldoende zicht is op substantiële sponsorbedragen was het volgens ons niet langer verantwoord de tekorten van de volleybal BV aan te blijven vullen."

Omniworld stond in de acht clubs tellende A-League op de zesde plaats. morgenavond zou de club eigenlijk moeten aantreden tegen landskampioen Piet Zoomers Dynamo.

Drie maanden cel voor doodtrappen hond

Een Rotterdammer is vandaag veroordeeld tot drie maanden celstraf omdat hij in augustus een herdershond heeft doodgeschopt. De politierechter achtte hem schuldig aan overtreding van de Welzijnswet voor dieren en legde zes maanden cel op, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het OM had een halfjaar celstraf geëist. De man zit nog vast, maar komt binnenkort vrij, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse rechtbank.

Met dank aan DJMO voor de submit. 

F3-coureurs testen voor Ferrari

Hun goede resultaten afgelopen jaar in de Italiaanse Formule 3 hebben Mirko Bortolotti, Edoardo Piscopo en Salvatore Cicatelli een test in een Ferrari-bolide opgeleverd. De drie werden respectievelijk eerste, tweede en derde in het F3-kampioenschap in Italië.

In Fiorano mocht het drietal plaats nemen in een F2008. Bortoletti wist de snelste tijd van de dag neer te zetten in 59,111. Dat was sneller dan iedereen die het afgelopen jaar op het testcircuit van Ferrari reed. De 20-jarige Piscopo zette in 29 ronden 1:00,336 op de klok en benjamin Salvatore Cicatelli reed 1:01,243 met 33 ronden op de teller.

"Mijn droom werd werkelijkheid", vertelde Bortolotti na afloop. "Deze auto is niet te vergelijken met de andere auto’s weermee ik heb gereden en het lastigste vond ik om de remmen optimaal te benutten. Maar ik voelde me al snel op mijn gemak in de auto en tegen het einde verbrak ik het ronderecord, dus veel beter had het niet kunnen gaan."

Ook Ferrari was uiterst tevreden met de test. Sporting Director Luca Baldiserri: "Deze jongens hebben mij verbaasd en aangenaam verrast. De omstandigheden waren lastig, maar zij hebben niet één fout gemaakt en waren meteen snel. Ze hebben veel potentie, en het toont aan dat de Formule 3 een goede leerschool is."


Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1M. Bortolotti Ferrari 00:59.111 40
2E. Piscopo Ferrari 01:00.336 29
3S. Cicatelli Ferrari 01:01.243 33

Speel met schattige bosbeesten in SimAnimals trailer

The Sims of The Sims 2, wie heeft deze games nog nooit gespeeld? Deze twee series zijn ongetwijfeld de meest succesvolle melkkoetjes uit de gehele gameswereld.

Er verschijnen nog bijna maandelijks verschillende expansions voor deze game, maar deze volgende sims-kloon is toch toch net iets anders. In plaats van dat je het leven van mensen kunt managen, of je jouw virtuele huis kunt ombouwen tot een IKEA-paradijs; zul je dat in SimAnimals, zoals de naam al zegt, met beestjes kunnen doen. Pluk ze uit het wilde bos en manipuleer ze zoals jij dat wil.

Begin 2009 zal de game verschijnen voor zowel de Wii, als de DS.

SOCOM: Confrontation uitgesteld naar 2009

Sony heeft bekend gemaakt dat SOCOM: Confrontation niet vrijdag uit komt, ook al hebben nog verschillende winkels die datum als release staan. De game is uitgesteld naar februari 2009, er is geen reden gegeven voor het uitstel. De game is al wel een tijdje uit in Amerika. De Europese retail-versie van de game komt met een Bluetooth headset. Ook zitten er in de Amerikaanse versie van de game wat bugs, die waarschijnlijk gefixt zijn voor de Europese release. SOCOM: Confrontation, ook bekend als SOCOM IV zal zich vooral gaan focussen op de online gameplay. Vecht op je PS3 tegen gamers uit Azië, Amerika of Europa.


Gerard Joling tongt met TMF-presentatrice

Gerard Joling heeft zich laten verleiden tot een tongzoen met vj Veronica van muziekzender TMF. "Ik heb hem bekeerd", lacht Veronica, die de zanger samen met zwarte Piet Diego te gast had in het programma Reaction. "Wie is er ooit bij gekomen dat hij homo is? Hij is hartstikke hetero!"

Veronica had haar TMF-collega Sascha Visser uitgedaagd om te tongzoenen met Joling. "Sascha ging er niet echt op in, maar daagde mij uit", vertelt ze. "Tot mijn verbazing deed Gerard mee."

Over de zoentechniek van Joling is Veronica na het potje speeksel uitwisselen niet veel wijzer geworden. "Het was zo kort, dat ik daar niet echt over kan oordelen", vertelt ze. Hoewel de tongzoen 'niet tegenviel', is hij niet voor herhaling vatbaar. "We houden het hierbij", aldus de presentatrice.


Gerard Joling lebberend met Veronica (foto: DAG)

DSB-schaatsers niet naar Japan

Enkele DSB-rijders zullen niet naar naar de wereldbekerwedstrijden in Japan afreizen. Dit meldt hun coach Jac Orie donderdag.

Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Mark Tuitert, Laurine van Riessen en Annette Gerritsen verschijnen wel op 6 en 7 december in het Chinese Changchun aan de start, maar keren dan terug naar Nederland.

Margot Boer, Marianne Timmer en Sjoerd de Vries doen wel aan beide wedstrijden mee. Zij vertrekken zaterdag al naar China. De andere vijf vliegen pas op het laatste moment en vliegen dan de maandag na de wedstrijden door naar een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo.

"We willen niet volledig acclimatiseren, zodat zij hopelijk bij terugkomst in Europa ook niet lang last hebben van de jetlag," aldus Orie die aangeeft dat de schaatsers in Italië de basis voor het tweede deel van het seizoen willen leggen. De eerstvolgende doelen voor het team dit seizoen zijn het NK-sprint op 3 en 4 januari en het WK-sprint op 17 en 18 januari

Juridische stappen Schumacher

Stefan Schumacher stapt naar de rechter. Schumacher, die tijdens de Tour de France van dit jaar werd betrapt op doping, beschuldigt het Franse antidopingbureau AFLD van laster.

De Duitse wielrenner zegt dat de AFLD naar de pers heeft gelekt en dat de geuite beschuldigingen 'onverantwoord' zijn. Bovendien zouden er vormfouten zijn gepleegd en plaatst Schumacher twijfels bij de testresultaten. "Ik heb niets verkeerds gedaan en heb een zuiver geweten", aldus Schumacher die tevens zei dat hij voor volgend jaar gewoon een licentie aan zal gaan vragen. "Noch bij de UCI noch bij mijn eigen bond lopen er sancties tegen mij."

Hoop explosies in trailer Steel Fury: Kharkov 1942

Uitgever Lighthouse Interactive heeft een trailer vrijgegeven van de tanksimulatie Steel Fury: Kharkov 1942. Hierin krijgen we wat duidelijker te zien hoe de gameplay in elkaar zit. Het rondrijden, laden van je geschut en verwoesten van je vijanden en de omgeving.

Steel Fury is inmddels te koop in de Lighthouse Interactive Shop en zal vanaf 5 december ook te downloaden zijn. Binnenkort kun je een review verwachten op FOK!games.



Steel Fury: Kharkov 1942 is gebaseerd op de real-life events die van 12 mei tot 28 mei in 1942 plaatsvonden. Deze betekenden voor het Rode Leger het gevecht van hun leven. Tijdens een Duitse counterattack die op 17 mei werd ingezet, werden drie Sovjet legereenheden omsingeld en gedwongen om een gevecht te leveren dat tegenwoordig bekend staat als de "meat grinder". Tussen het monsterlijke geweld van tanks, andere militaire voertuigen en het verdovende lawaai van oorlog in zullen spelers het bittere verlies van kameraden tijdens een gevecht en de opwinding na een overwinning meemaken.

Schumi en Barrichello racen tegen elkaar

Michael Schumacher en Rubens Barrichello zijn de afgelopen weken met elkaar aan het bekvechten, maar komend weekend racen ze weer tegen elkaar. De voormalige Ferrari-teamgenoten doen mee aan een kartrace van Felipe Massa.

De Defasio Internacional Das Estrales wordt jaarlijks verreden in Brazilië. Op het Kartódromo Internacional dos Ingleses in Florianopolis komen 26 coureurs aan de start, waaronder veel Formule 1-namen. Zo zijn daar naast Schumacher en Barrichello Luca Badoer, Luciano Burti, Lucas di Grassi, Tarso Marques, Vitantonio Liuzzi, Roberto Moreno, Antonio Pizzonia en Ricardo Zonta. Maar ook de succesvolle NASCAR-coureur Jeff Gordon en oud-MotoGP-rijder Alex Barros zullen meerijden.

Vorig jaar was Michael Schumacher de winnaar van de kartrace.

Liverpool opnieuw lang zonder Torres

Fernando Torres zal de komende drie weken niet in actie kunnen komen voor Liverpool. De Spanjaard kreeg in het gewonnen Champions League duel tegen Olympique Marseille opnieuw last van een hamstringblessure.

Het Spaanse Marca meldt dat de spits met deze nieuwe kwetsuur in ieder geval drie weken aan de kant zal staan. Het is voor Torres dit seizoen al de tweede keer dat hij een kwetsuur aan zijn hamstring oploopt. In oktober liep hij in het WK-kwalificatieduel tegen België eenzelfde blessure op.

Janssen en Vidarsson terug bij Twente

Theo Janssen heeft donderdag weer meegetraind met de selectie van FC Twente. De middenvelder hield aan de met 6 - 0 gewonnen wedstrijd tegen sc Heerenveen een rugblessure over en trainde nadien niet meer. Janssen is op tijd hersteld om mee te spelen in de wedstijd tegen ADO Den Haag op zaterdagavond, meldt TC Tubantia.

Ook goed nieuws is er over Bjarni Vidarsson, die de training met bal heeft hervat. Hij raakte in april van dit jaar zwaar geblesseerd aan zijn knie. Vidarsson hoopt na de winterstop zijn rentree weer te maken voor de Tukkers.

Sms'en in buitenland wordt goedkoper

Een sms vanuit een ander EU-land kost maximaal 11 cent.

De lidstaten van de Europese Unie steunen het voorstel van de Europese Commissie om het versturen van een sms-bericht vanuit een ander land binnen de EU niet meer dan elf cent exclusief btw te laten kosten. Dat bleek donderdag tijdens overleg in Brussel. De ontwerp-richtlijn van de commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement.

De Nederlandse staatssecretaris van economische zaken Heemskerk tekent hierbij aan dat uiteindelijk concurrentie tussen telefoonaanbieders beter moet gaan werken. Meer en betere transparantie moet consumenten in staat stellen te kiezen. Prijsregulering is slechts een noodmaatregel om consumenten te beschermen, zegt de staatssecretaris

Heidfeld overwoog verlaten BMW Sauber

Nick Heidfeld heeft halverwege het seizoen er aan gedacht om zijn team, BMW Sauber, te verlaten. De Duitser kende onzekerheid over zijn stoeltje en ging daarom in onderhandeling met andere teams.

In een interview met het Duitse blad Motorsport Aktuell zei Heidfeld dat het seizoen voor hem zeer lastig verlopen was en dat hij dat al tijdens de wintertests aan had zien komen. Hij kon niet overweg met de auto en dit kwam met name tijdens de kwalificaties tot uiting. Door de inzet van zijn team wist de Duitser toch nog enkele goede resultaten te boeken.

Echter dacht Heidfeld dat hij het seizoen bij het Duits/Zwitserse niet niet af zou mogen maken. "Ik wist halverwege het seizoen niet of ik in 2009 nog wel voor BMW Sauber zou rijden," aldus de Duitser die met verschillende teams onderhandelde over een stoeltje voor het volgende seizoen. Uiteindelijk werd zijn contract bij het team toch verlengd.

McQuaid:"Nieuwe dopinggevallen nog dit jaar"

De voorzitter van de Internationale Wielrenunie UCI, Pat McQuaid, heeft gezegd dat er nog voor het einde van dit jaar nieuwe dopinggevallen aan het licht zullen komen.

“Op basis van afwijkingen die zijn gevonden in een aantal bloedprofielen kunnen we uitgaan van een zeker aantal positieve tests,” aldus de Ier tijdens het derde Anti-dopingforum in Berlijn. McQuaid wilde geen namen noemen en ook wilde hij niet zeggen om hoeveel gevallen het gaat. Wel zei hij dat de UCI pas verdere openheid van zaken zal gaan geven als alle juridische plooien zijn gladgestreken.

Vroemen: "Genadeslag met infuusverhaal"

De Nederlandse atletiekunie KNAU deed het herstelinfuus dat Simon Vroemen zichzelf toediende na afloop van diens 3.000 meter steeple en waar hij ziek van werd af als "voedselvergiftiging". Dat zegt vandaag toenmalige bondscoach Bram Wassenaar. Vroemen reageert zelf als verslagen.

De atleet moest het in 2006 verplicht stilhouden, al beweert de atletiekunie dat dat niet waar was. Nu is naar buiten gekomen dat het toen in de doofpot is gestopt. In een interview op hardloopnieuws.nl zegt Vroemen op de huidige ontwikkelingen: "Door de positieve dopingtest van Cottbus lag ik al op de grond en vervolgens is er door bepaalde mensen in de atletiekwereld met dit infuusverhaal geprobeerd mij de genadeslag te geven. Het is werkelijk te laag voor woorden. In Helsinki lagen allerlei tienkampers na hun afsluitende 1.500 meter openlijk aan het infuus en werd dit door de IAAF zelfs toegestaan."

Vroemen refereerde hiermee aan de positieve dopingtest die hij deze zomer had nadat hij zelf een test had aangevraagd om zijn gelopen limiettijd in het Duitse Cottbus geldig te maken. Daarin werd het gebruik van anabole steroïden aangetoond. De Nederlandse hardloper zei dat het eigenlijk onzinnig is voor een atleet om metandiënon te nemen: het is met name populair onder bodybuilders en een atleet ondervindt er waarschijnlijk alleen maar hinder van. Het leverde hem wel een schorsing op, die nog voortduurt.

"Ik ben absoluut blij met het onderzoek door de Nederlandse Dopingautoriteit naar deze zaak. Ze doen keurig werk en ik wacht vol vertrouwen de uitkomsten af. Let wel er is hier helemaal geen sprake van een dopingzaak maar alleen een onderzoek naar de gang van zaken tijdens het EK in Göteborg. Er zijn bovendien kroongetuigen", besloot Vroemen zijn verhaal. De atleet had al eerder uitgelegd dat zijn ex-vriendin Adrienne Herzog en bondsarts Peter Vergouwen dachten dat hij ziek was geworden door voedsel en niet door het zetten van een infuus. Een infuus om te herstellen mag alleen met medische begeleiding in een schone omgeving.

Omniworld wederom failliet

Omniworld Volleybal BV is voor de tweede keer dit jaar failliet gegaan. De club zag zijn hoofdsponsor, Robert J. Reinders Group BV, de geldkraan dicht draaien. Omniworld zal zich per direct terugtrekken uit de A-league.

Aanleiding voor het opheffen van het sponsorcontract is het uitblijven van andere sponsoren. De sponsor, die Omniworld eerder dit jaar nog van de ondergang redde, zag zich daarom genoodzaakt geen verdere investeringen te doen in de club. "Ondanks de vele inspanningen op het gebied van sponsorwerving en de nieuwe impulsen voor de aankleding van de wedstrijden zit er geen beweging in het aantrekken van nieuwe sponsoren voor Omniworld Volleybal BV", aldus een verklaring van het bedrijf.

Gerbrands bedankt voor NOC*NSF

Toon Gerbrands heeft gezegd dat hij Charles van Commenée niet zal opvolgen als technisch directeur en chef de mission van NOC*NSF.

Gerbrands, de huidige directeur algemene zaken van AZ, gold als belangrijkste kandidaat maar hij ziet af van een overstap. "Ik doe het niet. Ik heb het erg naar mijn zin bij AZ en DSB", aldus Gerbrands.

Na de Olympische Spelen in Peking van afgelopen zomer werd bekend dat Van Commenée naar Engeland vertrekt om als hoofdcoach van de Britse atletiekbond aan de slag te gaan.

Boulahrouz: "De resultaten komen vanzelf"

Khalid Boulahrouz speelt sinds dit seizoen voor VfB Stuttgart, maar heeft mede vanwege blessures nog niet kunnen overtuigen bij zijn Duitse werkgever.

Ook de interlands met IJsland en Noorwegen moest hij aan zich voorbij laten gaan, maar 'Boula' is weer fit. Hij hoopt zijn club weer terug te krijgen aan de top van de Bundesliga. "In Stuttgart is het erg onrustig. Een logisch gevolg van de slechte resultaten. Het is belangrijk om geduldig te blijven en ons eigen spel te spelen. De resultaten komen dan vanzelf," zegt hij tegen OnsOranje.nl.

Spijt van een terugkeer naar de Bundesliga, hij speelde eerder voor HSV, heeft hij niet. "Het is een sterke competitie waar je constant scherp moet zijn. VfB Stuttgart is een grote club. Natuurlijk, het is qua populariteit geen Bayern München. Maar we behoren wel tot één van de clubs die daar vlak onder zitten. Nu ik weer helemaal fit ben, ben ik er op gebrand om mij in Stuttgart te bewijzen."

Greenpeace niet blij met Nintendo, wel met Sony

In een gesprek met het Engelse Edge heeft Iza Kruszewska van Greenpeace International aangegeven dat het bedrijf erg te spreken is over het groenbeleid van Sony. Het bedrijf is van de consolefabrikanten veruit de milieuvriendelijkste. Absoluut niet vrolijk wordt de organisatie van Nintendo en hoewel Microsoft ook niet je van het is, is het bedrijf druk bezig met haar normen verhogen.

Greenpeace heeft de afgelopen tijd als voorproefje voor de post-Kyoto-gesprekken het milieubeleid van alle grote elektronicafabrikanten bekeken. De reden hiervoor is volgens Kruszewska dat als de grote fabrikanten hun uitstoot van broeikasgassen flink terugbrengen, de regeringen eerder geneigd zullen zijn om het voorbeeld te volgen. Greenpeace heeft bij dit onderzoek gelet op zaken als het gebruik van chemicaliën en het beleid met betrekking tot afval. Voor elk item valt een score tussen de 0 en 3 punten te verdienen met een totaal maximum van 45.

Nintendo was tijdens het onderzoek niet erg meewerkend, waardoor het voor Greenpeace lastig was om controle uit te oefenen. Het schort met name aan communicatie zowel extern als intern, waardoor het niet altijd duidelijk was waar de fabrikant mee bezig is. Greenpeace is continu in gesprek met elke grote elektronicafabrikant, maar bij Nintendo lukte dat niet. Er was geen mogelijkheid om in contact te komen met het management en elke e-mail naar Japan strandde zonder resultaat.

Dit had tot gevolg dat Nintendo op elf van de vijftien items geen enkel punt scoorde. De weinige punten die Nintendo dan wel scoorde hadden volgens Kruszewska vooral te maken met de intenties van het bedrijf en niet zozeer met daadwerkelijke uitvoering. Een opvallend punt van het milieubeleid van Nintendo was dat met het terugnemen van oude producten. Nergens in de wereld waar het niet verplicht is neemt Nintendo oude producten terug waar consumenten vanaf willen. Volgens Nintendo leveren deze producten namelijk geen afval op, consumenten willen er namelijk nooit vanaf.

Nintendo's concurrentie doet het opvallend veel beter. Sony kwam tot een totaalscore van 24 punten en heeft over het algemeen gewoon een vrij redelijk milieubeleid volgens Greenpeace. Grootste klacht bij Sony was het beleid met betrekking tot recycling en de uitstoot van broeikasgassen. Ook geldt voor Sony dat ze een beter beleid moeten maken met betrekking tot het terugnemen van oude apparatuur. Microsoft zat midden tussen Nintendo en Sony in met een score van vijftien punten. Dit komt grotendeels door goede prestaties met betrekking tot chemicaliën en hittebestendige materialen. Toch is het algemene beleid nog erg onder de maat, want op vaal punten scoort Microsoft toch nog slecht tot zeer slecht.

Een week geleden claimde de Natural Resources Defence Council nog dat Sony wat meer op zijn milieubeleid moet letten. De organisatie baseerde dat op het vermogen dat de PlayStation 3 gebruikt ten opzichte van de Wii. Nintendo's console gebruikt namelijk maar 16 Watt als deze in gebruik is, stukken minder dan de 119 Watt van de Xbox 360 en de 150 Watt van de PlayStation 3. Volgens Kruszewska zou je de consoles niet met elkaar moeten vergelijken, omdat het in essentie echt verschillende apparaten zijn. Daar komt bij dat er meer is dan het energieverbruik van de console die geproduceerd is.

Als je benieuwd bent naar de resultaten die Greenpeace presenteerde, dan kun je hier terecht voor die van Sony, hier voor die van Microsoft en hier voor die van Nintendo. Het volledige rapport met alle elektronicabedrijven is hier te vinden.

Verstappen wil aanpassing puntensysteem

Jos Verstappen vindt dat Bernie Ecclestone de puntentelling in de Formule 1 moet veranderen. De Formule 1-baas kwam eerder met het plan om de punten te vervangen door medailles. Verstappen heeft een ander puntensysteem op het oog.

In de Telegraaf deelt de voormalig Formule 1-coureur de mening dat er iets aan de show moet gebeuren. "Er is nogal lacherig gereageerd op deze suggestie van Bernie Ecclestone. En ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie ook dacht dat hij toch wel een beetje te veel last kreeg van de echtscheidingsperikelen waarin hij verstrikt is geraakt."

"Toch heeft Ecclestone wel degelijk een punt, want ik vind – net als hij – dat de winnaar van de meeste races in een seizoen automatisch de wereldkampioen zou moeten zijn," zei de Limburger. "Zo’n situatie creëer je met een goud-zilver-bronsmethode, maar bijvoorbeeld ook door het verschil in de te winnen punten tussen de nummer één en twee te vergroten."

Toen Verstappen nog in de Formule 1 actief was, kregen er zes coureur punten, waarbij de nummer één tien punten kreeg, de nummer twee zes en de nummer drie vier. "De beloning voor het winnen van een race was destijds in feite dus groter dan nu en wat mij betreft, keert die oude puntentelling terug. Het zou voor een coureur die op de tweede plaats ligt ook veel aantrekkelijker maken om alles op alles te zetten de koploper alsnog in te halen. Nu zie je toch (te) vaak dat coureurs tevreden zijn met een tweede positie, hetgeen de spanning aan de kop van de wedstrijd natuurlijk niet ten goede komt."

Vroemens dopingzaak van 2006 "in de doofpot"

De dopingovertreding van atleet Simon Vroemen op het EK in Göteborg 2006 heeft de Nederlandse atletiekunie KNAU in de doofpot gestopt. Dat zegt de toenmalige bondscoach lange afstand en wegatletiek Bram Wassenaar. Vroemen diende zichzelf na de 3.000 meter steeplechase een 'herstelinfuus' toe maar werd er ziek van, zo was het verhaal.

Sinds januari 2005 staat op het toedienen van een infuus een straf van twee jaar schorsing. De vertegenwoordigers van de KNAU wisten al vanaf het begin van de overtreding af, maar kwamen met een uit de duim gezogen voedselvergiftiging als verklaring naar buiten toe. Toen afgelopen zomer het 'dopinggebruik' in 2006 alsnog in de openheid kwam, hield de atletiekunie zich nog steeds van de domme. Het zou in Zweden, waar het nagezocht werd, alleen maar gaan om vermoedens en geen harde bewijzen.

"Ik was niet betrokken bij de beslissing om het stil te houden, wel bij de uitvoering ervan. Op zo’n moment ben je solidair", verklaarde Wassenaar, die vermoedde dat het besluit om te zwijgen was genomen door de ploegleider (Peter Verlooy) en delegatieleider (voorzitter Wim Slootbeek).

De bondscoach had er geen problemen mee om zelf zijn mond te houden: "Een herstelinfuus mag volgens de regels niet, maar ik vind het nog steeds geen doping. Het is in mijn ogen een wezenlijk verschil of iemand een herstelinfuus heeft gehad of een anabolenkuur heeft gevolgd. Bovendien speelde mee dat Simon na het EK atletiek zou stoppen. Achteraf ben ik niet gelukkig met de genomen beslissing en de atletiekunie zelf ook niet", aldus Wassenaar.

Voorzitter Wim Slootbeek noemde de voorstelling van zaken door Wassenaar "grote onzin." Eerder gaf Slootbeek echter toe dat "in Göteborg geconstateerd was dat er een herstelinfuus was gebruikt", om vervolgens zijn uitspraak weer in te trekken.

"Ik moest zwijgen over dat infuus van de atletiekunie", aldus Vroemen deze zomer. Die uitspraak werd door de KNAU echter als 'pertinent onjuist' bestempeld. Nu komt de atletiekunie opnieuw in de problemen. Er komt een rapportage waarin de werkwijze van de unie besproken wordt. De zaak kan naar aanleiding van de uitkomsten alsnog aanhangig gemaakt worden, maar de vraag is of de betrokken bestuursleden en coaches nog geloofd kunnen worden.

Jol sabelt Uilenberg en Kesler neer

Maandag komt de biografie van Dick Jol uit. De voormalig scheidsrechter doet echter al wat onthullingen vooraf.

Tegenover Metro moeten met name Jaap Uilenberg en Henk Kesler er aan geloven. "Het lijkt net of ze op stage zijn geweest in Pyongyang en Havana," zegt hij over de twee. En over Kesler: "Hij is een mislukt juristje, dat op z’n vingers is getikt door de orde van advocaten en zegt dat de armen afgehakt moeten worden van mensen die kinderen scouten."

"Uilenberg is een rancuneuze machtswellusteling. Ik weet dat er jonge jongens zijn die bij mij als vierde official de opdracht hadden goed te 'luisteren' en het vooral moesten doorgeven als ik iets 'verkeerds' zei: ik gooide natuurlijk wel eens een visje uit. Dan zei Uilenberg: 'We hebben dit en dat vernomen'. Waarop ik zei: ‘Ik weet wel van wie’."

El Hamdaoui ontbreekt bij AZ

AZ zal vrijdag tegen Groningen aantreden zonder de topscorer van de Eredivisie, Mounir El Hamdaoui. De Marokkaan heeft last van 'allerlei pijntjes' en Van Gaal heeft besloten om de spits rust te geven.

De afwezigheid van El Hamdaoui is extra pijnlijk omdat AZ al niet ruim zit in de spitsen. Dembélé is lang geblesseerd en Pellè mist wedstrijdritme. Waarschijnlijk kiest Van Gaal ervoor om Holman op te laten treden als vervanger.

FC Groningen moet het ironisch genoeg ook zonder haar topscorer doen. Marcus Berg is voor de KNVB voor een duel geschorst na een rode kaart in het duel met Willem II

Bastiaan van Schaik klaar met Uggs

In een tijd waarin Uggs het modebeeld bepalen en volgens het Australische merk mannen zelfs aan de trend moeten geloven, zijn modekenners alweer helemaal klaar met de laarzen. "De Ugg-trend is al drie jaar oud en nu loopt opeens iedereen ermee", zegt stylist Bastiaan van Schaik.

Van Schaik ontdekte de warme winterlaarzen drie jaar geleden al. "Ik ben helemaal naar Sydney gevlogen voor die dingen, want ik kon ze in Nederland toen nergens krijgen", vertelt hij. "Ik heb heel Sydney afgeshopt, kon ze nergens vinden. Op het vliegveld heb ik ze uiteindelijk gekocht, maar het zijn gewoon sloffen. Het zit helemaal niet lekker."

De stylist, die bekend werd door zijn bijdrage aan Holland's Next Top Model, is niet de enige die op modegebied regelmatig vooruit loopt op de rest van Nederland. "Soms verbaas ik me. Dan draag ik iets al jaren en dan is het opeens in", vertelt kunstenares Ans Markus. "Lange handschoenen en grote zonnebrillen met een dichte zijkant heb ik al zeventien of achttien jaar."

Een mooie man die totaal niet trendgevoelig is wordt niet per definitie de deur gewezen door modeminnend Nederland, al blijven Uggs een heikel punt. "Daar ga ik niet aan wennen", zegt modeontwerpster Ilja Visser. "Uggs moet je eigenlijk alleen in huis aandoen en zelfs dan met een groot vraagteken", vindt Judith Osborn. Van Schaik is minder stellig. "Als het een heel lekkere man is maakt het niet meer uit wat hij aanheeft uiteindelijk", lacht hij.

Bierende schipper loopt twee keer aan de grond

Een 39-jarige schipper uit Schiedam is vanochtend aangehouden omdat hij met te veel alcohol in zijn bloed aan het roer stond. Hij was twee keer aan de grond gelopen.

De man voer met zijn sleepboot op het Schelde-Rijnkanaal bij Tholen en had ruim 1,7 promille alcohol in zijn bloed, terwijl maximaal 0,8 promille is toegestaan. De Schiedammer kreeg een proces-verbaal en een vaarverbod van zeven uur, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten.

De waterpolitie voer na een melding achter het schip aan en stapte rond 09.00 uur bij de Tholense brug aan boord van de sleepboot, die een ponton van 65 meter voortsleepte. In de stuurhut troffen ze de schipper aan omringd door een aantal lege bierblikjes.

Uit een ademtest bleek dat de schipper te veel had gedronken. De schipper werd aangehouden en moest op het politiebureau opnieuw blazen. Daar bleek dat hij inderdaad te veel had gedronken en dat het schip op het Hollands Diep en net ten zuiden van de Volkeraksluizen aan de grond was gelopen. Beide keren kon de schipper de boot op eigen kracht weer vlottrekken.

Agenten constateerden ook dat het schip al 24 uur onafgebroken in de vaart was, terwijl veertien uur is toegestaan. Ook hiervoor kreeg de schipper een proces-verbaal. De eigenaar van de sleepboot stuurde direct een vervanger, waarna de sleepboot verder kon.

'Kredietcrisis: ergste moet nog komen'

De Nederlandse beleggersgoeroe Rienk Kamer voorspelt in een interview met RTL Z dat het ergste wat betreft aandelenbeurzen en de kredietcrisis nog moet komen: "Serieuze beleggers stappen nu niet in, we kunnen nog zakken naar een AEX van 150 punten. Al die adviseurs die maar blijven zeggen dat we op een bodem zitten, hebben er aldoor naast gezeten. We zakken nog verder." Kamer adviseert voorlopig vooral in goud en staatsobligaties te beleggen.

Doordat de huidige kredietcrisis opgelost probeert te worden door nog veel meer schulden te maken verwacht Kamer dat deze zal ontluiken in de 'Big One', waarna er een nieuw financieel stelsel gaat komen. Hierbij valt te denken aan nieuwe munteenheden zoals de Amero voor Noord-Amerika, een euroblok waarbij Afrika zal aansluiten en een combinatie van de Japanse yen en Chinese yuan waarmee Azië handel gaat drijven. Dit zal ook betekenen dat de huidige valutakoersen van de een op andere dag gigantisch van waarde kunnen veranderen.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Ook Glazen Huis in Kenia

Voor de eerste keer wordt ook in Afrika een editie van Serious Request georganiseerd. Van 19 tot en met 25 december, tegelijkertijd met de acties in Nederland en België, nemen drie dj's van radiozender Ghetto Radio plaats in een Glazen Huis in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Dat heeft radiozender 3FM vandaag bekendgemaakt.

Net als hun collega's in Nederland en België zullen de Afrikaanse dj's gedurende hun verblijf in het huis niet eten of drinken. Ook zij zullen middels het draaien van verzoeknummers geld ophalen en aandacht vragen voor vluchtelingenhulp. Een samenwerking met het Rode Kruis, de vaste partner van Serious Request, kon dit jaar nog niet worden verwezenlijkt. De samenwerking moet volgend jaar van start gaan.

De Afrikaanse editie van Serious Request komt niet zo maar uit de lucht vallen. Ghetto Radio is een van oorsprong Nederlands initiatief ter ondersteuning van jongerenmedia in Afrikaanse steden en heeft een partnerschap met 3FM.

Dit jaar vindt ook in Zweden voor het eerst een editie van Serious Request plaats. In de Zweedse stad Malmö staat al vanaf 13 december een Glazen Huis. In Nederland staat het huis dit jaar op de Grote Markt in Breda. Maandag werd onthuld dat BNN-dj Coen Swijnenberg zijn intrek neemt in het huis. De andere twee participerende dj's worden later bekendgemaakt.


Ook Glazen Huis in Kenia  (foto: DAG)

Hockey twist over belang clubs vs Oranje

Al in het eerste treffen tussen de hockeybond en de pas gevormde Hockey Hoofdklasse CV, begin december, zal de spanning hoog oplopen, meldt de Volkskrant. De clubs gaan niet akkoord met het bondsvoornemen de competitie volgend jaar vijf maanden stil te leggen om de nationale teams de ruimte te geven voor deelname aan twee grote internationale toernooien.

"Absoluut onacceptabel", zegt Rob van der Horst, de woordvoerder van Hockey Hoofdklasse CV. "Met zo'n rigoureus besluit, sluit je als club niet alleen de deuren voor je leden, je zet ook nog eens een keer je sponsors buitenspel."

Van der Horst meent dat de kans groot is dat bedrijven die exposure zoeken middels sponsoring zullen uitwijken. "Vijf maanden geen aandacht, laten we ons maar eens op een andere sport oriënteren. Het gezonde verstand moet zegevieren, clubs op dit niveau kunnen deze inkomsten niet missen."

Eind 2009 wordt het toernooi om de Champions Trophy gehouden, in maart 2010 volgt het WK. De hockeybond wil daarvoor de competitie vijf maanden stilleggen.

Ontstoken teen voor Calabro

VVV-Venlo weet nog niet zeker of het morgen in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard kan beschikken over spits Sandro Calabro. De topscorer van de Jupiler League heeft een ontstoken teen.

VVV-Venlo vertrouwt op een recept uit grootmoeders tijd om Calabro fit te krijgen. De spits moet met zijn teen in een sodabad. "Een ouderwets middel, maar wél het enige dat helpt", zegt trainer Jan van Dijk. De coach van de koploper in de Jupiler League heeft door de blessure van Marnix Kolder amper alternatieven in de spits, zodat het speelklaar maken van Calabro hard nodig is. Mocht het sodabad niet werken, dan zal er mogelijk een pijnstillende injectie gegeven worden.

Overijssel zet nep-loverboys in

Ben jij een jonge meid en van plan om aanstaande zaterdag ergens in Overijssel de stad in te gaan, dan loop je een kans om door een loverboy te worden aangesproken. Een nep-loverboy in dit geval, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Het Steunpunt Huiselijk Geweld wil aandacht vragen voor de problematiek rondom loverboys. Dit wordt gedaan door mannelijke studenten en modellen in te zetten die meisjes proberen te versieren. Wanneer een meisje valt voor de charmes van de 'loverboy', dan wordt er een gesprek aangegaan met haar over de werkwijze van loverboys.

Loverboys, of pooierboys, zoals minister Hirsch Ballin ze liever noemt, zijn veelal jonge jongens die meisjes proberen te versieren om ze vervolgens in de prostitutie te dwingen. Justitie beschouwt deze werkwijze als mensenhandel.

Dodental aanslagen India stijgt

Het dodental van de aanslagen in de Indiase stad Mumbai is vandaag bijgesteld naar 125. Dat meldde het Amerikaanse tv-station CNN op basis van bronnen bij de politie. Zeker 327 personen raakten gewond.

Tot nog toe maakten de autoriteiten in India melding van 101 doden. Onder de doden bevinden zich waarschijnlijk negen buitenlanders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Groot-Brittannië maakte donderdag bekend dat er zeker één Brit om het leven is gekomen. Eerder werd al bekend dat een Japanner en een Australiër zijn vermoord. Een Duitser kwam ook om het leven. Hij sprong uit het Taj Mahal Palace hotel en bezweek later aan zijn verwondingen. Voor zover nu bekend is, zijn er geen Nederlanders onder de doden.

Bromfietser (16) komt om bij ongeluk in Haaksbergen

Een 16-jarige bromfietser uit Buurse is vanochtend in Haaksbergen om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Rond 08.05 uur botste hij op de Buursestraat op een bestelbusje, dat werd bestuurd door een 55-jarige man uit het Duitse Bad Bentheim, meldt de politie.

De bestuurder van het busje sloeg rechtsaf en gaf hierbij geen voorrang aan de jongen op de bromfiets. De bromfietser reed in de flank van de bestelbus en overleed ter plekke.

De chauffeur is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie onderzoekt het ongeval.

Klink tegen voorrang in ziekenhuis

Minister Klink van Volksgezondheid vindt het onacceptabel dat patiënten tegen betaling voorrang kunnen krijgen in het ziekenhuis. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) onderzoekt momenteel de voorrangsregeling bij het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Naar aanleiding van het onderzoek neemt Klink al dan niet maatregelen, zoals bijvoorbeeld een wetswijziging.

Een meerderheid van de Tweede Kamer liet onlangs al weten de werkwijze van het Haarlemse Gasthuis onacceptabel te vinden. Het Gasthuis heeft afspraken gemaakt met zorgbemiddelingsbureau QMS. Werknemers van bepaalde bedrijven kunnen tegen betaling voorrang krijgen bij de behandeling in het ziekenhuis. "Dat werknemers van grote bedrijven op grond van niet-medische criteria voorrang krijgen, stuit mij tegen de borst", aldus de bewindsman.

Voorstanders van betaalde zorg, zeggen dat de reguliere zorg wordt ontlast, wanneer men de avond- en weekenduren gebruikt voor snelle zorg. De minister, die dit overigens betwijfelt, maakt in ieder geval duidelijk dat de gewone zorg niet mag lijden onder de zogenaamde voorkruipzorg. De NZA onderzoekt dit momenteel. Klink wil tot eventuele maatregelen overgaan als het rapport van de NZA daar aanleiding toe geeft.

Nog steeds gevechten in Mumbai

De vuurgevechten in Mumbai zijn nogsteeds bezig.

Terroristen hebben woensdag in de West-Indiase stad Mumbai met automatische wapens het vuur geopend op minstens zeven plekken, waaronder twee luxe hotels, het hoofdbureau van politie in het zuidelijke stadsdeel en een druk treinstation. Er zijn zeker 101 doden gevallen. Ook zijn er 314 gewonden geteld.

Twee van de bekendste hotels van de stad, het Taj Mahal en de Oberoi, waren doelwit. In beide hotels worden mensen door gewapende mannen gegijzeld.Naar schatting zouden 200 mensen vastzitten in het Oberoi hotel. Bij het Taj Mahal hotel is de gijzeling voorbij maar er wordt nog wel gevochten.

De motieven achter de aanslagen waren niet direct duidelijk. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben de aanslagen inmiddels veroordeeld.

Nog steeds vuurgevechten in Mumbai

Schietpartijen in Indiase stad Mumbai


(foto: DAG)

Celstraffen voor medewerkers wiettaxi

De rechtbank in Haarlem heeft donderdag gevangenisstraffen tot tien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk opgelegd aan de eigenaar en chauffeur van een wiettaxi.

De Wiettaxi leverde softdrugs op bestelling aan klanten in Zuid-Kennemerland, onder wie minderjarigen. Justitie had celstraffen tot anderhalf jaar geëist tegen de twee.

De hoogste straf kreeg de 25-jarige Alparslan M., eigenaar van de taxi. De 33-jarige chauffeur Edwin W. kreeg een gevangenisstraf van tweehonderd dagen waarvan 85 voorwaardelijk. Beiden komen uit Tilburg.

Het bedrijf maakte openlijk reclame voor de verkoop van softdrugs aan huis en was zelfs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Irak stemt in met vertrek VS in 2012

Uiterlijk 30 juni 2009 moeten de Amerikanen zich al uit de steden hebben teruggetrokken. Het Iraakse parlement heeft het veiligheidspact met de Verenigde Staten donderdag met ruime meerderheid goedgekeurd.

Het verdrag kreeg behalve van de sjiitische en Koerdische blokken in de regerende coalitie ook de steun van het grootste soennitische blok, dat diverse concessies heeft bedongen. Parlementsvoorziter Mahmooud al-Mashhadani zei dat het pact door een 'overweldigende meerderheid' van aanwezige parlementsleden -220 van de 275- was goedgekeurd.

Volgens het verdrag zullen de troepen zich uiterlijk 30 juni 2009 uit de Iraakse steden terugtrekken. Voor 1 januari 2012 moeten zij het land verlaten. Irak krijgt ook het algehele toezicht over de Amerikaanse troepen. De Amerikanen vielen Irak in maart 2003 binnen. Op dit moment zijn er ongeveer 150.000 Amerikanen gelegerd in het land.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de presidentiëele raad. Dit wordt gezien als een formaliteit.

Week lang dubbel XP voor World at War CE-eigenaren

De website Xbox360fanboy kreeg zojuist te horen dat de eigenaren van de collector's edition van Call of Duty: World at War een cadeautje krijgen. Naast de goodies en extra snufjes krijgen deze trotse eigenaren de mogelijkheid om van 5 december tot en met 12 december extra snel te levellen.

Gamers met een collector's edition moeten het volgende doen om in aanmerking te komen voor deze actie. Je moet naar de website van Call of Duty: World at War gaan en vervolgens je collector's edition daar te registreren. Als je dat hebt gedaan, ben je de gelukkige om een week lang lekker sneller te levellen.

Opvolger Assassin's Creed volop in ontwikkeling

Ubisoft heeft vandaag bevestigd dat de opvolger van Assassin's Creed in ontwikkeling is. Dat meldde Ubisoft tijdens de presentatie van haar halfjaarcijfers. Al een maand geleden kregen we te horen dat Altaïr heeft geleerd te zwemmen, dus de rubberen bandjes hoeven we niet meer uit de kast te halen. Ubisoft had het volgende te melden over Assassin's Creed:

"We are working hard on the product."

Dat belooft veel goeds, na zo'n indrukwekkende verklaring. Wel is bekend geworden dat Assassin's Creed 2 in ieder geval niet in de zomer van 2009 uitkomt.

Sony brengt accessoire-oplader op de markt

Sony denkt het antwoord te hebben voor gamers die te weinig usb-poorten hebben om de accessoires op te laden. Het zijn er intussen ook nogal wat, controller, keyboard en headset...

Sony komt nu met een lader waarmee twee apparaten tegelijkertijd aan het lichtnet opgeladen kunnen worden zodat de usb-poorten beschikbaar zijn voor andere zaken. De verwachte prijs is $25, omgerekend zo'n 19 euro. Dit is iets goedkoper dan de door ons geteste Nyko Media Hub+, die je voor zo'n 25 euro voorziet van twee extra usb-poorten en een SD-kaartlezer. Vanzelfsprekend heeft de Hub+ meer functies dan alleen opladen.

Wanneer de oplader in de Nederlandse schappen zal liggen is nog niet bekend.



Dodelijke steekpartij in studentencomplex Uithof

Een 24-jarige Utrechter is vannacht rond één uur dood gestoken in het studentencomplex De Bisschoppen aan het Salamancapad op de Uithof. De Utrechter is vermoedelijk een bewoner van het complex.

Volgens de politie was de man gevraagd om te bemiddelen bij een ruzie tussen een man en een vrouw. Tijdens dit gesprek trok de ruziënde man een mes en stak meerdere malen in op het slachtoffer. Deze overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De 23-jarige dader vluchtte met zijn auto, maar is later in Rotterdam aangehouden. Momenteel wordt hij verhoord door de politie.

FOK!ster Poem woont in De Bisschoppen en meldt dat er veel politie aanwezig was toen ze vannacht thuis kwam. Ook lag er bloed van het slachtoffer in de gang op de vierde verdieping.

De Bisschoppen

Van de Laak roemt sfeer bij FC Groningen

Koen van de Laak is dit seizoen de aanvoerder van FC Groningen, dat wederom sterk presteert in de Eredivisie. De middenvelder roemt de sfeer binnen de spelersgroep van de in de Euroborg spelende club.

Van de Laak is bezig aan zijn vierde seizoen bij Groningen, dat dit seizoen vooral buitenlanders onder contract heeft staan. "De namen van de spelers zijn dan wel veranderd, maar er staan nog altijd dezelfde types in het veld. Dat is een deel van het succes. Hier spelen jongens die weten wat het beroep van voetballer inhoudt."

Van de Laak is bezig aan zijn eerste seizoen als captain. "Dat ik dit jaar de aanvoerdersband heb gedragen, daar spreekt veel waardering uit. Als ik fit ben speel ik. Dat doe je goed en daar ga je beter van spelen."

De aanvoerder roemt in Sportweek zijn trainer, die stimulerend is voor de goede sfeer. "Jans ligt goed bij de spelers en iedereen kan goed met elkaar overweg. Het is ook prettig voor een trainer als je je niet met randzaken bezig hoeft te houden. Het is hier heel gemoedelijk. Hier is nooit gezeik. Daarom speel ik ook zo graag bij Groningen."

Noodtoestand afgekondigd voor vliegvelden Bangkok

De premier van Thailand heeft de staat van beleg afgekondigd voor de twee grootste luchthavens van Bangkok. De vliegvelden zijn bezet door betogers die eisen dat de regering vertrekt.

Het luchtverkeer op Suvarnabhumi, het grootste vliegveld, wordt zeker niet voor zaterdagmorgen hervat. Dat meldde de exploitant van de luchthaven, die dinsdag de operaties moest staken in verband met rellen.

De oude luchthaven Don Mueang, dat binnenlandse vluchten afhandelt, blijft zeker nog tot vrijdag buiten gebruik. Sinds donderdag wordt dit vliegveld ook bezet door betogers.

Het is overigens zeer de vraag of het leger nu zal ingrijpen en de betogers gaat verwijderen. In het verleden kondigden voorgangers van Somchai ook de noodtoestand af, bijvoorbeeld toen betogers regeringgebouwen bezetten. Het leger hield zich destijds afzijdig.

Makaay: "Het einddoel blijft de titel"

Roy Makaay kwam in de zomer van 2007 naar Feyenoord. Het doel van de spits was kampioen worden met Feyenoord. Vorig seizoen lukte dat niet en ook dit seizoen lijkt het er niet in te zitten voor de Rotterdammers.

"Ik ben hier vorig jaar met Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en al die andere namen naartoe gekomen om Feyenoord terug te brengen naar de top én om prijzen te pakken. Vorig seizoen hebben we al de beker gewonnen, maar het einddoel is en blijft de titel," aldus de spits in Sportweek.

"Dit seizoen lukt dat waarschijnlijk niet; laten we die ambitie maar even parkeren. We moeten proberen om Europees voetbal te halen, dan kunnen we volgend seizoen misschien voor de titel gaan. Of dat realistisch is, weet je natuurlijk nooit. Maar die ambitie moet je als speler van Feyenoord wél hebben."

Vanavond neemt Makaay het met Feyenoord op tegen zijn oude club Deportivo. "Voor mij wordt het een aparte wedstrijd. Ik keer voor het eerst terug naar de club waar ik fantastische successen heb geboekt."

Landmacht bijgeschoold met games

De krijgsmacht gaat de computergames Steel Beast Pro en Virtual Battlespace 2 inzetten om landmachtpersoneel bij te scholen. Dat laat het ministerie van Defensie weten.

De landmacht gebruikt al jaren 'hoogwaardige simulators' om het personeel te trainen. De laatste jaren wordt bij de opleidingen ook gebruikgemaakt van goedkopere computergames die ook in de winkel te koop zijn. Deze zogeheten serious military games zijn uitstekend geschikt om de militairen tactiek, gevechtsleiding en procedures bij te brengen.

Landmachtmilitairen die hun opleiding al hebben afgerond kruipen nu ook achter de console om hun tactische vaardigheden op peil te houden. De militairen van de 13 Gemechaniseerde brigade uit Oirschot kunnen vanaf vrijdag als eerste los met Steel Beast Pro. De andere brigades van de landmacht volgen de komende maanden. Wel worden de spellen aangepast, zodat de militairen hun eigen spelgedrag kunnen evalueren. "Het gaat niet om het spelen, maar om het leren."

Het gebruik van de games zal praktijkoefeningen nooit volledig kunnen vervangen, laat het ministerie van Defensie weten, maar toch hebben de games enkele voordelen. Iedereen kan oefenen met elk gewenst scenario en met alle omstandigheden, en de militairen worden direct geconfronteerd met de genomen beslissingen. "Dit levert een vrijwel ongelimiteerd scala aan snel aanpasbare oefenmogelijkheden op zonder de bijbehorende reistijden, brandstof, munitie of belasting van oefenterreinen."

Veel stoelen in nieuwe auto's zijn onveilig

In 80 procent van de gevallen beschermen de stoelen niet goed tegen een whiplash. De kans op een whiplash bij een kop-staart-botsing in nieuwe auto's is erg groot. Dat blijkt uit een EuroNCAP-test.

Vijfentwintig voorstoelen van populaire merken werden op de testbaan plotseling tot stilstand gebracht. Al bij een matige snelheid kregen slechts vijf van deze stoelen het predikaat 'goed'. Twaalf kregen een 'gemiddeld en acht van de zetels werden als 'slecht' bestempeld.

De minst veilige autostoelen zitten in de Daihatsu Cuore, Daihatsu Terios ,Citroen Berlingo, Hyundai i10, Suzuki Splash, Citroën C5 en de crossover Ford Kuga. Ook de Peugeot 308CC, die nog niet op de markt is, scoorde slecht.

EuroNCAP voerde drie verschillende proeven uit op glij-sleeën. Het ging hierbij om een lage, gematigde en hoge snelheid. De meeste stoelen presteerden bij lagere snelheid nog goed, maar beschermden al een stuk minder bij de iets hardere botsingen.

Vanaf 2009 maakt ook deze whiplashtest deel uit van de beoordeling van nieuwe wagens. Dat betekent dat auto's die nu nog vijf sterren scoren, dat aantal bij de nieuwe beoordeling niet meer zullen halen.

* Goed: Volvo XC60, Alfa Romeo Mito, Volkswagen Golf Vi, Audi A4, Opel Insignia

* Matig: Renault Koleos, Lancia Delta, BMW X3, Renault Kangoo, Renault Megane, Honda Accord, Skoda Superb, Hyundai i30, Ford Fiesta, Seat Ibiza, Mercedes Benz M Class, Dacia Sandero

* Slecht: Daihatsu Cuore, Citroen Berlingo, Hyundai i10, Citroen C5, Ford Kuga, Daihatsu Terios, Peugeot 308CC, Suzuki Splash

* Klik hier voor de volledige test op de site van EuroNCAP


 

Boevenwebsite bezwijkt onder drukte

Boevenvangen.nl is enkele uren na het begin gisterenavond al bezweken onder de aandacht. Op de site staan foto's van gezochte criminelen. Gisteren ging boevenvangen.nl om 19.00 uur de lucht in, maar door uitgebreide aandacht in de media bezweek de site enkele uren later al onder de bezoekers.

Volgens Webwereld zijn de uitgevers overdonderd door de aandacht voor de site. "Gisterenavond hadden we in één uur één miljoen pageviews" aldus Onno Vos van Bonovox, het bedrijf dat de site uitgeeft. Op dit moment is de site, hoewel traag en instabiel, wel te bezoeken. Op de site worden opsporingsberichten uit het hele land weergegeven, compleet met foto of compositietekening en soort overtreding. De site betrekt de opsporingsberichten van andere, meestal lokaal geörienteerde sites.

De site is een initiatief van productiebedrijf Bonovox, dat ook een regionaal opsporingsprogramma maakt voor RTV Noord-Holland. Hoewel de site is goedgekeurd door Justitie is er al kritiek geuit op de site. Sommigen vrezen dat mensen voor eigen rechter kunnen gaan spelen als de details van het misdrijf zo duidelijk te zien zijn. De signalementen en foto's blijven maximaal een half jaar op de site staan, en worden gewist als de politie de identiteit van de dader heeft kunnen vaststellen. Op internet kunnen de foto's dan echter nog jaren blijven rondzwerven.

Over het algemeen zijn de reacties echter positief en vooralsnog staat er niets op de site dat niet ook al ergens anders op het internet staat. Daarbij houdt de site zich strikt aan de richtlijnen voor opsporingsberichtgeving van Justitie: pas als een Officier van Justitie toestemming heeft gegeven voor het verspreiden van de foto's komen ze op boevenvangen.nl.

De populairste categorie op dit moment zijn de overvallers, daarvan staan er 23 opsporingsberichten op de site. In totaal staan er nu 88 boeven op de site.

Economisch vertrouwen eurozone keldert

Bedrijven en consumenten in de eurozone zijn in november een stuk pessimistischer geworden over de economie. Het vertrouwen in de economie zakte naar het laagste niveau in vijftien jaar. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend.

De index die het economisch vertrouwen in de vijftien eurolanden meet, nam af tot 74,9 punten, het laagste niveau sinds augustus 1993. In oktober stond de graadmeter nog op 80 punten. Vooral in de dienstensector nam het vertrouwen in de economie sterk af. Ook in de bouw nam de somberheid flink toe.

De eurozone belandde in het derde kwartaal in een recessie en volgens economen geven de cijfers aan dat ook in het vierde kwartaal de economische krimp zal doorzetten.

Vrouw schuldig aan MySpace-zelfmoord

Een 49-jarige vrouw is door een jury in Los Angeles schuldig bevonden aan misleiding en vernedering van een 16-jarig meisje via MySpace. De emotioneel instabiele tiener Megan Meier pleegde uiteindelijk zelfmoord. In Amerika wordt de kwestie gezien als eerste pestzaak op internet.

Lori Drew deed zich op vriendensite MySpace voor als 16-jarige jongen en knoopte een online romance aan met Meier. Tussen het flirten door werd het meisje keer op keer ernstig vernederd, aldus de aanklager. Waarschijnlijk deed Drew dit vanwege een hoog oplopend conflict tussen haar dochter en het slachtoffer. Het laatste bericht aan Meier eindigde ze met de mededeling dat de wereld beter af zou zijn zonder het meisje.

Drew kan voor drie jaar achter slot en grendel verdwijnen. De jury achtte de zwaarste aanklacht, samenzwering, niet bewezen.

Ecclestone: Medailles in F1 komen er

Het wereldkampioenschap in de Formule 1 moet volgend jaar beslist worden op basis van medailles. Het proefballonnetje dat Bernie Ecclestone eerder opliet over een andere puntentelling, lijkt er nu echt door te komen.

"Het voorstel moet alleen nog goedgekeurd worden", aldus de baas van de Formule 1. Al was het afgelopen jaar nog zo spannend met de ontknoping in de allerlaatste Grand Prix van het seizoen, Ecclestone heeft er genoeg van dat veel races als "saai" worden afgedaan. De Brit wil er meer spanning in brengen, en denkt dat het publiek ook meer snapt van een systeem met alleen eerste, tweede en derde plaatsen die tellen.

Op de persconferentie waar LG Electronics werd aangekondigd als nieuwe tijdwaarnemer in de F1, liet Ecclestone het volgende optekenen: "Het komt er echt van. De teams hebben er al mee ingestemd. De hele reden dat ik over een nieuwe opzet ben gaan nadenken? Ik ben het zat dat iedereen zeurt dat er amper nog wordt ingehaald. Dat ligt niet aan de auto's of aan de circuits, maar aan de coureurs die geen risico meer durven te nemen."

Hij legde uit hoe hij de gevechten voor zich ziet: "Als ik tweede lig vlak achter de koploper, dan kijk ik wel uit om onnodige risico's te nemen als daar slechts een beloning van twee extra punten tegenover staat. Kan ik een gouden medaille winnen terwijl op basis daarvan de uitslag in het WK wordt bepaald, dan ben ik bereid er alles aan te doen om mijn voorganger te passeren."

De World Motor Sport Council moet er nog over beslissen, maar Ecclestone is behoorlijk lyrisch over zijn plan: "Dit seizoen hebben we een paar keer gezien dat Hamilton Massa niet wilde inhalen omdat het hem amper extra punten opleverde. Had hij wel een poging gewaagd, een fout gemaakt en posities verloren, dan was ik als teambaas hartstikke kwaad geweest. Ik vind het maar niets dat iemand kampioen kan worden zonder ook maar één Grand Prix te winnen."

Met die laatste zin doelde Ecclestone ergens op Robert Kubica, die door de fouten van de koplopers Felipe Massa en Lewis Hamilton lang in de race bleef om de titel, maar slechts één race wist te winnen. Blijft de vraag of het eerlijk is dat een coureur met zes Grands Prix achter zijn naam en verder niet gefinisht is om welke reden dan ook, de titel van wereldkampioen krijgt. En dat zijn rivaal elke race een podiumfinish heeft gehaald en dus meer punten heeft gescoord, waarmee die meer 'recht' op de hoofdprijs zou hebben. "Dan moet de verliezer het seizoen daarop maar harder zijn best doen."

Als het medaillesysteem al afgelopen seizoen ingevoerd zou zijn, had niet Lewis Hamilton, maar Felipe Massa de titel gewonnen. Omdat de Braziliaan zes en de Brit maar vijf races op zijn naam had geschreven, en daarmee een gouden medaille meer gekregen had. Eerder pleitte Ferrari-president Luca di Montezemolo al voor een betere beloning voor de eerste plaats.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

Ondergrondse CO2-opslag stap dichterbij

In Barendrecht en Geleen komen proefprojecten met de ondergrondse opslag van CO2. Minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) trekt daar in totaal zestig miljoen euro voor uit. Met de opslag worden broeikasgassen in de lucht verminderd. Het gaat om projecten van Shell in Barendrecht en technisch dienstverlener GTI in Geleen, met elk een opslag van twee miljoen ton CO2 in maximaal tien jaar.

Het gunnen van de twee projecten, waarvoor vijf consortia in de race waren, is een procedurele eerste stap. Op z'n vroegst wordt in april duidelijk of de projecten daadwerkelijk gaan plaatsvinden. Dat hangt onder meer af van de milieuvergunningen die nog verleend moeten worden.

Als de projecten doorgaan, is het voor het eerst dat in Nederland koolstofdioxide onder de grond wordt opgeslagen. Het plan staat sinds vorig jaar in de steigers en moet in Barendrecht plaatsvinden in de bijna uitgeputte aardgasvelden die daar ongeveer tweeduizend meter onder de grond liggen. Het gaat om de afvang van CO2 die vrijkomt in het Rotterdamse havengebied.

Cramer gaf onlangs al aan 'zeer positief' te staan tegenover de opslag bij Barendrecht, maar zei ook dat ze garanties wilde voor de veiligheid. De opslag vindt naast een woonwijk plaats. Omwonenden zijn onder meer bang dat de waarde van hun huis daalt als de risico's van de opslag niet duidelijk zijn.

De bewindsvrouw zegt de 'onbekendheid' bij burgers met het onderwerp serieus te nemen. Het ministerie haalt deskundigen aan die zeggen dat de opslag onder de grond ongevaarlijk is voor mens en omgeving. In Geleen, waar de locatie een fabrieksterrein is, is er voor zover bekend nog geen protest van de lokale bevolking.

Barendrecht staat nog neutraal tegenover het project, stelt de Zuid-Hollandse gemeente vandaag. In het voorjaar moet duidelijk zijn of de gemeente voor of tegen is. Dat hangt onder meer af van het voldoen aan het aantal voorwaarden die dinsdag in de gemeenteraad worden besproken.

Meer verkeersgewonden in ziekenhuis

Het aantal mensen dat na een verkeersongeval in het ziekenhuis belandt, is vorig jaar met ruim veertienhonderd gestegen ten opzichte van 2006. Dat is een stijging van 8,6 procent, schrijft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal belandden vorig jaar 18.190 mensen in het ziekenhuis na een ongeval. Van hen waren er 12.900 zwaargewond, een stijging met negenhonderd ten opzichte van 2006. In 2005 waren er ruim 13.100 zwaargewonden.

De slachtoffers zijn net als voorgaande jaren vooral fietsers en ouderen. Ruim 43 procent van de ziekenhuisgewonden zat op de fiets tijdens het ongeval en ruim 20 procent was ouder dan 65 jaar.

Ondanks de stijging denkt Eurlings de verkeersveiligheidsdoelen te halen om in 2010 het aantal ziekenhuisgewonden terug te brengen tot maximaal zeventienduizend. In 2020 moet dit aantal zijn gereduceerd tot maximaal 12.250. De cijfers van 2006 lagen volgens de bewindsman namelijk vijf procent onder de trend. Deze trend daalt sinds 2001 met gemiddeld één procent per jaar.

De daling van het aantal verkeersgewonden blijft 'duidelijk achter' bij de daling van het aantal verkeersdoden, schrijft de minister. Het aantal verkeersdoden lag vorig jaar op 791, twintig minder dan in 2006. Vijf jaar geleden overleden nog 1088 personen in het verkeer. Het kabinet wil in 2010 het aantal verkeersdoden hebben teruggebracht tot 750. In 2020 mag het aantal verkeersdoden niet boven de 580 uitkomen.

In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020 dat Eurlings eerder dit jaar presenteerde staan de maatregelen waarmee hij deze doelstellingen wil behalen.

'Goede doelen zien belegd geld verdampen'

Veel charitatieve vermogensfondsen zijn hard getroffen door de wereldwijd gekelderde aandelenmarkten. Dat blijkt uit een inventarisatie, die de Volkskrant vandaag publiceerde. Het gaat om fondsen als de Stichting Instituut GAK, het Oranjefonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

De tien grootste fondsen hadden op 31 december 2007 meer dan een kwart miljard euro in bezit, waarvan 44 procent in aandelen. Veel fondsen hadden eind 2007 besloten zwaarder in aandelen te beleggen, aldus de Volkskrant. Dit heeft slecht uitgepakt.

Van de fondsen die openheid van zaken gaven is Stichting Instituut GAK het zwaarst getroffen. Het fonds verloor tot nu toe 123 miljoen euro, bijna een kwart van zijn belegd vermogen.

Softwareverkopen Japan: Een topper voor bijna elke console

Het was een goede week voor de Japanse gamewinkels de afgelopen week. Vier titels verkochten in hun launchweek meer dan 100.000 exemplaren en ook de nummer vijf in het lijstje kende een sterke launch. Het zal ook een klein feestje zijn geweest bij Microsoft, vanwege de sterke launch van The Last Remnant die op de 4e plek binnenkont.

01. [WII] Animal Crossing: City Folk (Nintendo) 305,000 / NEW
02. [NDS] Chrono Trigger DS (Square Enix) 271,000 / NEW
03. [PSP] Gundam vs. Gundam (Namco Bandai) 267,000 / NEW
04. [360] The Last Remnant (Square Enix) 101,000 / NEW
05. [NDS] Saka DS: Touch and Go (SEGA) 72,000 / NEW
06. [NDS] Hoshi no Kirby: Ultra Super Deluxe (Nintendo) 55,000 / 418,000
07. [NDS] Wagamama Fashion Girls Mode (Nintendo) 25,000 / 209,000
08. [NDS] Rhythm Tengoku Gold (Nintendo) 25,000 / 1,184,000
09. [NDS] Pokémon Platinum (Pokémon) 24,000 / 1,941,000
10. [PS3] Way of the Samurai 3 (Spike) 20,000 / 100,000

11. [WII] Wii Fit (Nintendo)
12. [NDS] Tongari Boushi to Mahou no 365 Nichi (Konami)
13. [PSP] Prinny (Japan's Software)
14. [PS3] Gran Turismo 5 Prologue Spec III (SCE)
15. [PS2] Nightmare Princess??? (Yeti)
16. [360] Otomediusu (Konami)
17. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G (PSP the Best) (Capcom)
18. [NDS] Fushigi no Dungeon Fuurai no Shiren DS 2: Sabaku no Majou (SEGA)
19. [NDS] DS Nishimura Kyoutarou Suspense 2 Shintantei Series:… (Tecmo)
20. [NDS] Ryuusei no Rockman 3: Black Ace (Capcom)
21. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo)
22. [WII] Wii Music (Nintendo)
23. [PSP] Rachet & Clank: Maru Hi Ignition (SCE)
24. [PS3] Grand Theft Auto IV (Capcom)
25. [PS2] The Shield of AIGIS (Alchemist)
26. [PS3] Resistance 2 (SCE)
27. [PS2] Hitman Reborn: Forbidden… (Marvelous)
28. [WII] Family Ski World Ski & Snowboard (Namco Bandai)
29. [NDS] Animal Crossing: Wild World (Nintendo)
30. [NDS] Personal Trainer: Walking (Nintendo)

NDS - 12
Wii - 5
PSP - 4
PS3 - 4
PS2 - 3
360 - 2

'Ilmor wint tender standaardmotor'

Het Britse Ilmor lijkt de favoriet te zijn in de tender voor de standaardmotor in de Formule 1. Dit wordt gemeld door het Duitse Auto, Motor und Sport. De FIA schreef de tender ruim een maand geleden uit om een fabrikant voor het ontwerpen en produceren van een standaardmotor in de F1 te vinden.

Er zouden naast Ilmor nog vier fabrikanten interesse getoond hebben om een standaardmotor voor Formule 1-auto's te bouwen. Cosworth, Zytek, Mecachrome en Judd zijn de andere gegadigden. Het Britse bedrijf zou volgens het Duitse blad de voorkeur boven de andere partijen genieten omdat ze al succesvol een standaardmotor leveren aan het Amerikaanse IndyCar-kampioenschap en de prijs aantrekkelijk zou zijn.

In het verleden werkte het bedrijf van Mario Illien al samen met een aantal Formule 1-teams, waaronder McLaren, Sauber, March en Tyrrell. De nieuwe motor zou een 3,0 liter V8 motor moeten worden die 14.000 toeren mag draaien en daardoor 680 tot 720 pk oplevert. Daarmee moet de motor zes raceweekenden mee kunnen gaan.

Echter is het de vraag of de tender ooit ten uitvoer gebracht zal worden. De FIA en de teams zijn het niet eens over de introductie van standaardmotoren, ook al mogen ze die in eigen licentie bouwen. Hiermee lijkt het jaar 2010, waarin de motor geïntroduceerd moet gaan worden, ver weg.

Creative Assembly over de ontwikkeling van Stormrise

SEGA heeft een filmpje vrijgegeven waarin drie ontwikkelaars van de console-RTS Stormrise praten over de oorsprong en ontwikkeling van deze game. Zo gaat Ken Turner, de project director, in op hoe de ontwikkeling begonnen is en waar Creative Assembly de nadruk op heeft gelegd. Jason Dalton, de art director, praat over het levelontwerp en design van de game en Sanatana Mishra, voormalig Australisch kampioen WarCraft 3, praat kort over de gameplay.

Stormrise staat gepland voor een launch in 2009 op de PlayStation 3 en Xbox 360.








Door een enorme natuurramp wordt de atmosfeer van de aarde verwoest. De overgebleven mensen leven in op een dorre en vrijwel geheel verwoeste planeet en dat eist extreme oplossingen. Hierdoor zijn twee facties ontstaan, de Echelon en de Sai. Hoewel beide beschavingen totaal verschillend zijn, leven ze gewoon naast elkaar. Maar dat kan niet altijd goed gaan en de oorlogen die uitbreken vernietigen wat er over is van de aarde.

Slippens/Stam naar eerste plaats

Danny Stam en Robert Slippens zijn na de derde dag koploper in de Zesdaagse van het Noorden. Het Nederlandse koppel nam deze plaats woensdagavond over van de Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli.

De Zwitsers hebben meer punten dan de Nederlanders echter hebben de Nederlanders woensdagavond laat een ronde voorsprong genomen. De Nederlander Wim Stroetinga en zijn Duitse partner Andreas Beikirch behielden de derde plaats.

Stevens: "Onnodig verlies"

PSV verloor woensdagavond met 2-1 van Atletico Madrid in de Champions League en kan hierdoor een vervolg in het kampioenenbal op de buik schrijven. Trainer Huub Stevens was na afloop des duivels over de instelling van zijn spelers in met name de eerste helft.

"Als je ziet hoe wij doelpunten weggeven, is dat ongelofelijk. Met een klein beetje meer voetbal en instelling in de tweede helft, kun je het duel zo keren," brieste Stevens na afloop van het duel voor de camera van de NOS.

Volgens de Limburger had er voor PSV veel meer ingezeten in Madrid. "Dan maak je een goal en krijg je nog kansen op de gelijkmaker. Maar het schip is al gezonken als je deze fouten maakt bij tegendoelpunten. Ik ben teleurgesteld, kwaad. We hebben verloren terwijl dat niet nodig was geweest."

Meeuwis niet naar PSV

Marcel Meeuwis werd dinsdag door de Limburger in verband gebracht met PSV. De middenvelder van Roda JC zou de vervanger moeten worden van de Ecuadoriaan Edison Mendez, mocht laatstgenoemde in de winterstop vertrekken uit Eindhoven.

Louis Laros, zaakwaarnemer van Meeuwis, verwijst het verhaal dat de in Goirle geboren middenvelder in de belangstelling zou staan van PSV echter direct naar het rijk der fabelen. "Daar klopt niets van. Er is geen contact geweest tussen mij en PSV hierover," verklaarde Laros tegenover Goal.com.

Meeuwis, die onlangs de grens van 200 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal passeerde, aast volgens Laros ook helemaal niet op een vertrek. "Marcel wil niet weg. Een optie als PSV zou zeker interessant kunnen zijn, maar momenteel is er gewoon niks concreet. Een transfer is simpelweg niet aan de orde."

Van Beukering opnieuw in basis

Jhon van Beukering zal vanavond opnieuw in de basis staan bij NEC. De Nijmegenaren zullen het opnemen tegen Totten Hotspur in de groepsfase van de UEFA Cup.

"Ik heb iemand nodig met een beetje body" knipoogde Been. [i]"In de goede zin van het woord, heren. Ja, voetbal is soms vreemd. En voor Moestafa moet het een jongensdroom zijn die in vervulling gaat." Been bedoelt met Moestafa de andere aanvaller die vanavond in de basis zal staan.

Vermoedelijke opstelling NEC:
Babos, Dani Fernandez, Wisgerhof, Zomer, El Akchaoui, Sibum, Schöne, Radomski, Davids, El Kabir, Van Beukering.

Beenhakker: "Geen zin om me te ergeren"

Leo Beenhakker denkt erover op te stappen als bondscoach van het Poolse nationale elftal. Beenhakker zei dit woensdag voor de microfoon van Radio Rijnmond.

De bondscoach is van mening dat hij te veel wordt tegengewerkt door het nieuwe bestuur van de Poolse voetbalbond, dat sinds kort is aangesteld. "Het wordt me momenteel niet makkelijk gemaakt door de bond, die weer lijkt terug te vallen in het verleden. Ik ben 66 en heb niet zo'n zin om me continu te ergeren."

De oud-trainer van Feyenoord zal donderdag afreizen naar Polen om met de voetbalbond te praten. Afgelopen jaar wist Beenhakker zich met het Poolse elftal te plaatsen voor het EK en het zit nog volop in de race om plaatsing voor het WK af te dwingen.

Dodental aanslagen Mumbai boven honderd

De reeks aanslagen in Mumbai heeft zeker 101 mensen het leven gekost. Voor zover nu bekend raakten 287 mensen gewond. Dat blijkt uit een overzicht dat het toonaangevende Indiase tijdschrift India Today vandaag heeft gepubliceerd.

Onder de doden bevinden zich veertien politieagenten, onder wie Hemant Karkare, het hoofd terrorismebestrijding van de staat Maharashtra. Mumbai is de hoofdstad van deze staat. De terroristen doodden zeker zes buitenlanders en 81 omstanders.

Onder de 287 gewonden bevinden zich 25 agenten, zeven buitenlanders en 255 omstanders. Het is nog onbekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Een groep van veertig tot vijftig personen wordt volgens een goed ingevoerde bron binnen het Indiase leger op dit moment nog gegijzeld in het Oberoi Trident Hotel. Dat meldde het persbureau Indo-Asian News Service. Commandotroepen zijn het hotel binnengevallen en in vuurgevecht geraakt met de daar aanwezige vier tot vijf terroristen.

Krant over orgaandonatie op de mat

Bij zes miljoen huishoudens ploft vandaag een speciale krant met informatie over orgaan- en weefselorganisatie op de mat. In de krant staat onder meer hoe orgaandonatie werkt, dat nabestaanden voldoende tijd krijgen om afscheid te nemen van een donor en hoe diverse religies denken over orgaandonatie. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) vertelt in de krant waarom hij donor is geworden.

De krant is een initiatief van NIGZ-Donorvoorlichting. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar vindt zelf te weinig te weten om een donorkeuze te kunnen maken.

Nederland telt zeven miljoen volwassenen die geen keus voor orgaandonatie kenbaar hebben gemaakt. Anderhalf miljoen mensen hebben 'nee' laten registreren in het Donorregister.

Bijna zestig procent van de Nederlanders vindt dat ze een donororgaan mogen ontvangen, zelfs als ze niet als donor geregistreerd staan. Een op de vijf denkt ooit zelf een donororgaan nodig te hebben.

Koeien versperren snelweg in Twente

Een vrachtwagen met koeien is vanochtend gekanteld op de A35 tussen Almelo en Enschede. Ongeveer 25 koeien wandelden na het ongeval op de rijbaan, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). De chauffeur is met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd.

De herkauwers wisten even voor 08.30 uur zeven kilometer file achter zich te veroorzaken. De VID denkt dat de weg pas rond 10.30 uur kan worden vrijgegeven. Het ongeluk gebeurde rond 07.00 uur tussen Hengelo-Zuid en Enschede-West. Vermoedelijk raakte de vrachtwagen met zijn wielen in de berm.

Een onbekend aantal koeien heeft het ongeluk niet overleefd. Ook moesten er een paar worden afgemaakt. Een politiewoordvoerder kon nog geen aantallen noemen.

Oudste mens (115) overleden

De oudste persoon ter wereld, de 115-jarige Amerikaanse Edna Parker, is gisteren overleden. Dat heeft een Amerikaanse wetenschapper gisterenavond (plaatselijke tijd) gezegd in de Amerikaanse krant Chicago Tribune.

Edna Parker was op 20 april 1893 geboren als boerendochter in de staat Indiana. In 1913 trouwde ze met haar buurjongen, die in 1938 stierf. Tot haar honderste levensjaar woonde ze nog op zichzelf.

Het Guinness Book of Records riep Parker in augustus uit tot de oudste levende mens. Ze wordt nu opgevolgd door een 115 jaar oude Portugese. De oudste persoon ooit van wie de leeftijd formeel was vastgesteld, was de Française Jeanne Calment. Zij stierf in 1997, 122 jaar oud.

De 115-jarige Edna Parker woensdag overleden.  (foto: ANP)

Releaselijst week 48

Release lijstje
Week 48
27 november – 2 december

Een nieuwe week met weer nieuwe releases. Ondanks dat het lijstje een stuk korter is dan de weken hiervoor, zal er toch weer genoeg bij zitten om iedereen te vermaken.

Laten we beginnen met Resistance 2 voor de Playstation 3. Deze is al een aantal weken geleden verschenen in de Verenigde Staten en komt nu eindelijk uit in Nederland. Op de Playstation 3 verschijnt deze week ook SOCOM Confrontation. Een week na de release op de consoles verschijnt deze week de snowboardgame Shaun White Snowboarding op de PC. Op de Wii komt deze week Tomb Raider: Underworld uit die vorige week al verscheen op de andere platformen.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
My Baby Girl
Football Director DS
Moto Racer DS
Bratz Kidz
Runaway: The Dream of the Turtle
My Baby Boy
Driver's Ed
Nanostray 2
Mega Man Star Force 2 Zerker X Saurian
Planet Rescue: Animal Emergency
Bella Sara
Planet Rescue: Ocean Patrol
Ninjatown
Planet Rescue: Endangered Island
Madagascar: Escape 2 Africa
My Farm Around the World

Nintendo Wii
Babysitting Party
Babies Party
Sam & Max: Season 1
Madagascar: Escape 2 Africa
Sonic Unleashed
Planet Rescue: Wildlife Vet
Pop Star Guitar
Castlevania Judgment
Blast Works: Build, Fuse & Destroy
Tomb Raider: Underworld
Monster Lab

PC
Madagascar: Escape 2 Africa
Nikopol: Secrets of the Immortals
Shaun White Snowboarding
Disney: Sing It
The Guild 2: Venice

Playstation Portable
Buzz: Brain Bender

Playstation 2
Madagascar: Escape 2 Africa
Sonic Unleashed
Monster Lab

Playstation 3
Resistance 2
SOCOM Confrontation
Sonic Unleashed
Armored Core for Answer
Vampire Rain: Altered Species
Madagascar: Escape 2 Africa

Xbox 360
Armored Core for Answer
Madagascar: Escape 2 Africa
Sonic Unleashed

Gijzelaars hotel Taj Mahal bevrijd

De mensen die in het hotel Taj Mahal in de Indiase stad Mumbai gegijzeld waren, zijn deze ochtend bevrijd. Dat heeft het hoofd van de politie in Mumbai gezegd tegen de nieuwszender CNN. Over het aantal gijzelaars en hun nationaliteiten is nog niet veel bekend.

Aanslagplegers hadden het hotel in het centrum van Mumbai donderdag bestormd, in een reeks terreuraanslagen in de stad. Op drie locaties in de stad, waaronder het Taj Mahal, werden in totaal ongeveer honderd mensen in gijzeling genomen. Meer dan honderd mensen zouden door de terreurdaden om het leven zijn gekomen.

De aanslagen in Mumbai zijn opgeëist door een voorheen onbekende islamitische groep, die zich de Deccan Mujahideen noemt.

Gijzelaars van het 'Taj Mahal Palace' zijn bevrijd.   (foto: ANP)

F.E.A.R. 2: Project Origin niet in Australië

F.E.A.R. 2: Project Origin zal niet worden geklassificeerd in Australië, waardoor de game daar niet verkocht mag worden. The Australian Classification Board and Classification Review Board heeft vooralsnog geen reden gegeven voor haar beslissing om de game niet te beoordelen. Ditzelfde heeft deze organisatie ook met Fallout 3 gedaan, welke later echter wel beoordeeld werd met een MA15+ klassificatie.


Dit smakelijke hapje zal niet verkocht worden in Australië...

Australië heeft op dit moment als hoogste klassificatie voor games de MA15+ beoordeling, waardoor games die bedoeld zijn voor 18 jaar en ouder eigenlijk niet uitgegeven worden in het continent. F.E.A.R. 2: Project Origin zal wereldwijd in de tweede week van februari 2009 in de winkels liggen en komt uit op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Microsoft: kredietcrisis is goed voor ons deze Kerst

Uit recent uitgevoerd onderzoek uitgevoerd door Microsoft blijkt dat gezinnen door de kredietcrisis deze Kerst meer tijd samen thuis zullen doorbrengen. Consoles als de Xbox 360 worden gezien als kostenefficiënt vermaak voor iedereen.

Volgens Microsoft zullen Britse gezinnen deze Kerst meer tijd samen doorbrengen dan dat ze de afgelopen tien jaar hebben gedaan, aangezien ze door de kredietcrisis en de daarbij horende economische achteruitgang minder de hort op gaan. Volgens het bedrijf is het gemiddelde Britse gezin niet op zoek naar zomaar wat vermaak, maar zoeken ze echt naar een zing-, dans- en game-ervaring, vermaak dat door Xbox 360 geboden wordt.

Volgens Neil Thompson, directeur van Microsofts entertainment-divisie Noord-Europa, laten deze ontwikkelingen zien dat het bieden van een brede ervaring en waarde voor de consument met de Xbox 360 in lijn is met het sentiment van de consument. Volgens Thompson blijkt uit het onderzoek dat gezinnen op zoek zijn naar cadeaus die 'het hele jaar door geven'.

Veel bedrijven voeren onderzoek uit met uitkomsten die eigenlijk altijd in hun eigen voordeel zijn. In dit geval lijken de uitkomsten niet onwaarschijnlijk, mede doordat de Xbox 360 deze kerst goedkoper is dan concurrent PlayStation 3. Wij vragen ons echter af of gezinnen niet meer op zoek zijn naar een Wii, ook al heeft deze een minder breed spelaanbod dan de Xbox 360.

Film Professor Layton begin 2010 op het witte doek

Deze week is bekend geworden dat een film van Professor Layton in 2010 in Japan op het witte doek verschijnt. Vooralsnog is er geen Engelse versie van de speurneuzen bekend gemaakt, maar met een beetje geluk komt dat vanzelf. De film gaat Professor Layton: The First Movie heten en zal draaien om het oplossen van puzzels.


Enkele screenshots van de game voor de Nintendo DS...

Professor Layton and the Curious Village is een game in deze serie die sinds kort voor de Nintendo DS verkrijgbaar is. Lees onze review ook!

Haagse lokwoning binnen uur doelwit inbraak

De eerste keer dat de politie in Den Haag een lokwoning gebruikte om woninginbraken te bestrijden, leverde gelijk succes op. Binnen een uur werd er al ingebroken in de woning in de Schilderswijk, zo liet de politie gisteren weten.

De politie leverde de woning met camera's eind september op. Binnen een uur ging het alarm af. Uit de woning werden onder meer mobiele telefoons en kleingeld gestolen. Camerabeelden lieten zien dat er zes inbrekers betrokken waren bij de inbraak.

De politie heeft vijf Hagenaars van 16 en 17 jaar aangehouden. Vier van hen kwam de politie begin november op het spoor. De vijfde verdachte zat al vast voor een andere woninginbraak. De politie is nog op zoek naar de zesde verdachte.

SP vindt beloning Zalm onacceptabel

SP en GroenLinks hebben geen goed woord over voor wat VVD'er Gerrit Zalm krijgt als topman van de bankcombinatie Fortis Bank Nederland en ABN Amro.

Zalm ontvangt een jaarsalaris van 750.000 euro. Daarnaast krijgt hij op termijn een bonus waarvan de hoogte afhangt van de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van de nieuwe bank. Zalm krijgt zelf een ton voor elke miljard euro dat er winst wordt gemaakt, met een maximum van de helft van zijn jaarsalaris.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt de beloningen onacceptabel. Volgens haar is iedereen het erover eens dat een nieuwe moraal in de financiële wereld nodig is. "En minister Wouter Bos geeft nu het 'goede voorbeeld' door een directeur van een genationaliseerde bank direct vijf keer zoveel als de minister-president te geven. Als dit de nieuwe moraal is, dan zie ik het somber in voor de toekomst", aldus Kant.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik kan zijn partij de beloning niet goedkeuren. Hij vindt het onbegrijpelijk dat iemand als Zalm, die jarenlang de publieke zaak heeft gediend voor een ministerssalaris, voor zoveel geld aan de slag gaat. "Hier was meer bescheidenheid op zijn plaats geweest."

Coalitiepartij CDA wil volgende week in een debat over de toekomststrategie van Fortis en ABN Amro de motieven horen van Bos. "Zalm is een zwaargewicht. Het is aan de minister van Financiën om een marktconforme prijs af te spreken."

Gerrit Zalm  (foto: ANP)

Bangkok onbereikbaar per vliegtuig

Het is nog steeds onrustig in Thailand. Betogers hebben een tweede vliegveld bestormd en bezet. Na de internationale luchthaven die dinsdag werd gesloten vanwege protestacties, bezetten demonstranten sinds gisteravond ook de tweede luchthaven van Bangkok. Dit vliegveld wordt vooral voor binnenlandse vluchten gebruikt.

Bangkok is nu niet meer bereikbaar per vliegtuig. De Thaise overheid overweegt een militaire basis buiten de stad te gaan gebruiken voor passagiersvluchten. Ook worden nu veel internationale vluchten van en naar Bangkok omgeleid naar andere luchthavens in Thailand.

De demonstranten die de luchthavens hebben bezet eisen het aftreden van premier Somchai. Ze beschuldigen hem ervan dat hij een zetbaas is van de afgezette premier Thaksin. Maar de premier heeft al laten weten niet op te willen stappen.

Ook vrouwtjesapen gek op roddelen

Het zijn niet alleen vrouwen die houden van lekker roddelen, ook de vrouwelijke makaken weten van wanten. Wetenschappers van de Universiteit van Roehampton in Londen brachten drie maanden door in het gezelschap van de apen in Puerto Rico. Uit hun observaties bleek dat de vrouwelijke apen veel meer communiceren dan de mannelijke.

De experts richtten zich tijdens de observaties met name op de vriendschappelijke 'gesprekken' die tussen de apen werden gevoerd. De kreten die werden uitgeslagen als er voedsel was gevonden of vijanden in de buurt waren, werden niet meegesteld. Vrouwtjes Makaken maken dertien keer zoveel vriendelijke geluiden dan de mannetjes. Ook 'kletsten' de vrouwtjes het liefst met andere vrouwtjes.

Volgens de wetenschappers komt dit omdat de vrouwtjes een veel hechtere band met elkaar hebben dan met hun mannelijke soortgenoten. De vrouwtjes blijven altijd bij elkaar in een groep en helpen elkaar met het grootbrengen van hun kroost. Dit in tegenstelling tot de mannen die van groep naar groep trekken om zich voort te kunnen planten. Het is voor het eerst dat er verschillen in communicatie tussen mannelijke en vrouwelijke dieren is gesignaleerd.


Ook vrouwtjesapen gek op roddelen  (foto: DAG)

Ik kok als ik wok - een culicolumn

Als we binnenkomen, zit de hele zaal vol. "Allemensen, wat een mensen," zeg ik. "Waar zit de jarige?"
Het is nog een hele zoektocht. Na een kwartier vinden we hem.
"Nou, gefeliciteerd en hier is een enveloppe en doe ermee wat je leuk vindt en je vriendin ook proficiat en wat een leuke kinderen heeft ze en wat is het hier gezellig druk en wie hoort nou bij wie en wie is nou wat van wie en zijn daar nog plekken vrij en doe mij maar een biertje."
"Tast flink toe," zegt de jarige. "Hou je niet in."
Ik begrijp dat het een eenheidsprijs is voor een hele avond schransen.

Eerste trailer Savage Moon te bewonderen

Sony heeft de eerste trailer van Savage Moon op het wereldwijde web geplaatst. In dit spel zul je je basis moeten verdedigen tegen enge beesten door middel van turrets. De beelden uit de trailer lijken in de verte op de film Starship Troopers, maar ja, ze konden het natuurlijk moeilijk laten lijken op een tower-defenselevel uit Warcraft 3. Savage Moon zal worden verkocht via het PlayStation Network, een releasedatum en prijs zijn helaas nog niet bekend.

Savage Moon is een zogenaamde "tower-defense" game. In de game moet je jezelf verdedigen tegen insect-achtige aliens. Dit doe je door torens te bouwen die elk verschillende wapens en functies hebben. Je zal beginnen met torens die machine-geweren bevatten, maar dit arsenaal wordt al snel uitgebreid met zwaardere wapens. Alleen sterke wapens zijn niet genoeg om je basis te beschermen, want je moet je torens op strategische plekken plaatsen om alle aliens tegen te houden.

Duizenden lijken aangetroffen in Oost-Congo

In de omgeving van Bukavu, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn vorige week tweeduizend lijken aangetroffen. Dat heeft de Congolese staatstelevisie RTNC gisteren gemeld.

De massagraven werden aangetroffen in het gebied dat tot 2003 toebehoorde aan de opstandige Congolese Beweging voor Democratie (RCD). Laurent Nkunda is generaal van deze rebellenbeweging. RCD vocht in het oosten van Congo met Rwandese steun tegen de regering in Kinshasa.

De oorlog (1998-2003) waarbij tal van buurlanden betrokken raakten, kostte het leven aan meer dan vijf miljoen Congolezen. Na het vredesakkoord van 2003 ging de RCD deel uitmaken van de regering van nationale eenheid in Kinshasa.

Dode lichtekooi in Sherlock Homes vs Jack the Ripper

Developer Frogwares werkt aan het vijfde deel in de Sherlock Holmes-serie. Hierin zal Sherlock Holmes proberen de identiteit van de beruchte serie-moordenaar Jack the Ripper te achterhalen. Frogwares heeft geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke moorden te blijven door de politierapporten zorgvuldig te bestuderen. Namen en omstandigheden van de vermoorde prostituees zijn dan ook zo realistisch mogelijk nagebootst.

Vandaag zijn op de officiële website enkele nieuwe screenshots verschenen, die wij graag met jullie delen. Het spel zal in maart in de winkels liggen.




Deal in-game advertenties tussen THQ en Massive

Massive, een dochteronderneming van Microsoft, en THQ hebben een meerjarige deal gesloten over in-game advertenties. Vanaf heden heeft het reclamebedrijf het exclusieve recht op het plaatsen van reclame in de games van THQ voor zowel de PC- als de Xbox 360-versies. Het eerste spel dat reclame zal weergeven, is het welbekende Saints Row 2.

Het gaat in deze overeenkomst om dynamische reclame die via internet aan het spel toegevoegd wordt, je zal dus telkens andere advertenties te zien krijgen in de games van THQ. Financiële details over de deal zijn niet vrijgegeven.



Steeds meer billboards in games...
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.