'Ilmor wint tender standaardmotor'

Het Britse Ilmor lijkt de favoriet te zijn in de tender voor de standaardmotor in de Formule 1. Dit wordt gemeld door het Duitse Auto, Motor und Sport. De FIA schreef de tender ruim een maand geleden uit om een fabrikant voor het ontwerpen en produceren van een standaardmotor in de F1 te vinden.

Er zouden naast Ilmor nog vier fabrikanten interesse getoond hebben om een standaardmotor voor Formule 1-auto's te bouwen. Cosworth, Zytek, Mecachrome en Judd zijn de andere gegadigden. Het Britse bedrijf zou volgens het Duitse blad de voorkeur boven de andere partijen genieten omdat ze al succesvol een standaardmotor leveren aan het Amerikaanse IndyCar-kampioenschap en de prijs aantrekkelijk zou zijn.

In het verleden werkte het bedrijf van Mario Illien al samen met een aantal Formule 1-teams, waaronder McLaren, Sauber, March en Tyrrell. De nieuwe motor zou een 3,0 liter V8 motor moeten worden die 14.000 toeren mag draaien en daardoor 680 tot 720 pk oplevert. Daarmee moet de motor zes raceweekenden mee kunnen gaan.

Echter is het de vraag of de tender ooit ten uitvoer gebracht zal worden. De FIA en de teams zijn het niet eens over de introductie van standaardmotoren, ook al mogen ze die in eigen licentie bouwen. Hiermee lijkt het jaar 2010, waarin de motor geïntroduceerd moet gaan worden, ver weg.