Kubica: "Team had andere agenda"

Robert Kubica deed met zijn BMW Sauber tot twee races voor het einde mee in de titelstrijd. Dat hij uiteindelijk afhaakte, ligt volgens de Pool niet aan hem, maar aan het team. In het eindklassement werd Kubica uiteindelijk vierde.

In de titelstrijd had de BMW-rijder concurrentie van Lewis Hamilton en Felipe Massa. Beide coureurs beschikten over een snellere auto, maar door consistentie wist de Pool lang bij te blijven in het kampioenschap. In Canada wist hij zelfs de overwinning voor zich op te eisen, nadat Hamilton zichzelf en Kimi Räikkönen uitschakelde.

Kubica riep toen het team op om zich volledig op de huidige auto te gaan richten en de ontwikkeling niet te stoppen. "Het is geen geheim waar we het hebben laten liggen. We hebben de auto gewoon niet zo goed ontwikkeld als verwacht en voorspeld. Zelfs Toro Rosso kwam de laatste races erg dichtbij," aldus de Pool.

Kubica zegt dat de grootte van het budget er niets mee te maken heeft. "Het hangt niet af van geld en personeel. De afgelopen twee jaar slaagden we wel in onze opzet. Bovendien is Renault ook niet bepaald het rijkste team en toch twee keer kampioen geworden." Wel zou het liggen aan het oplossen van de problemen van teamgenoot Nick Heidfeld. "Ik weet niet hoe het kan, maar de laatste twee of drie maanden had ik het gevoel dat het team en ik niet langer hetzelfde doel nastreefden."

Teambaas Mario Theissen besloot om een gooi te doen naar het constructeurskampioenschap. Daarvoor was het noodzakelijk dat beide coureurs veel punten zouden scoren. "Ik had het gevoel dat we dit jaar alles, en dan ook echt het maximale, hadden moeten geven om voor die rijderstitel te gaan. We hadden zo'n mooie kans, maar we hebben het laten liggen. Althans, het team. Als de mogelijkheid om de titel te winnen zich aandient, waarom dan die kans niet meteen pakken," besloot de Pool zijn relaas.