FIA koel tegenover 'medailleplan'

Het plan van Bernie Ecclestone om de puntentelling in de Formule 1 te vervangen door een medaillesysteem wordt mogelijk niet door de FIA goedgekeurd. Gisteren nog zei Ecclestone dat hij er zeker van was dat het er zou komen

De Formule 1-rechtenhouder zei op een persconferentie dat "het voorstel alleen nog goedgekeurd moet worden", maar veel commentaar uit de racewereld heeft nu de FIA wakker geschud om kritischer naar het plan te kijken. Ecclestones argumenten zijn dat de coureurs meer moeite gaan doen om in te halen en een podiumplek te pakken en dat het publiek het zo simpeler zou vinden dan een puntentelling. Het liefst zag de Brit het al bij de eerstvolgende race in Melbourne eind maart 2009 ingevoerd.

Invloedrijke stemmen uit de Formule 1-wereld als voormalig teameigenaar Eddie Jordan ("onzin") en voormalig F1-wereldkampioen Damon Hill ("sta versteld") hebben het hele plan flink bekritiseerd. Als het medaillesysteem al afgelopen jaar was ingevoerd, had niet Lewis Hamilton maar Felipe Massa de titel gewonnen.

Ecclestone heeft wel de instemming van de FIA nodig bij de meeting van de World Motor Sport Council volgende maand in Monaco. Maar er wordt niet verwacht dat hij de bijval krijgt. De autosportautoriteit is niet overtuigd van het voordeel voor de teams bij de veranderingen zoals die voorgesteld zijn.

Ook al krijgt Ecclestone zijn voorstel voor medailles erdoor, dan zal het niet eerder dan het begin van het seizoen 2010 ingevoerd worden.