Boevenwebsite bezwijkt onder drukte

Boevenvangen.nl is enkele uren na het begin gisterenavond al bezweken onder de aandacht. Op de site staan foto's van gezochte criminelen. Gisteren ging boevenvangen.nl om 19.00 uur de lucht in, maar door uitgebreide aandacht in de media bezweek de site enkele uren later al onder de bezoekers.

Volgens Webwereld zijn de uitgevers overdonderd door de aandacht voor de site. "Gisterenavond hadden we in één uur één miljoen pageviews" aldus Onno Vos van Bonovox, het bedrijf dat de site uitgeeft. Op dit moment is de site, hoewel traag en instabiel, wel te bezoeken. Op de site worden opsporingsberichten uit het hele land weergegeven, compleet met foto of compositietekening en soort overtreding. De site betrekt de opsporingsberichten van andere, meestal lokaal geörienteerde sites.

De site is een initiatief van productiebedrijf Bonovox, dat ook een regionaal opsporingsprogramma maakt voor RTV Noord-Holland. Hoewel de site is goedgekeurd door Justitie is er al kritiek geuit op de site. Sommigen vrezen dat mensen voor eigen rechter kunnen gaan spelen als de details van het misdrijf zo duidelijk te zien zijn. De signalementen en foto's blijven maximaal een half jaar op de site staan, en worden gewist als de politie de identiteit van de dader heeft kunnen vaststellen. Op internet kunnen de foto's dan echter nog jaren blijven rondzwerven.

Over het algemeen zijn de reacties echter positief en vooralsnog staat er niets op de site dat niet ook al ergens anders op het internet staat. Daarbij houdt de site zich strikt aan de richtlijnen voor opsporingsberichtgeving van Justitie: pas als een Officier van Justitie toestemming heeft gegeven voor het verspreiden van de foto's komen ze op boevenvangen.nl.

De populairste categorie op dit moment zijn de overvallers, daarvan staan er 23 opsporingsberichten op de site. In totaal staan er nu 88 boeven op de site.