IJsselmeerziekenhuizen maken doorstart

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn gered. De MC Groep onder leiding van Loek Winter neemt het ziekenhuis over. Dat is de uitkomst van langdurige besprekingen. Met de overname is een faillissement van het ziekenhuis van de baan. 

De voorzitter van de Raad van Bestuur Norbert Hoefsmit reageert opgetogen op de uitkomst van de onderhandelingen. "Met de overname door MC Groep kunnen de IJsselmeerziekenhuizen verantwoorde zorg aan onze patiënten blijven leveren en blijft werkgelegenheid behouden", zegt Hoefsmit.

De onderhandelingen werden gevoerd door zorgverzekeraar Achmea, ING Bank, het College Sanering Zorginstellingen en het ministerie van Volksgezondheid. Ook de lokale overheden zijn bij de overname betrokken. Hoe de schuldenlast van het ziekenhuis van bijna 25 miljoen euro exact wordt verdeeld, is nog niet bekend.

Met de overname lijkt de rol van directeur van het in Amsterdam Aysel Erdubak uitgespeeld. Zij wilde de IJsselmeerziekenhuizen overnemen in het geval een doorstart met de MC Groep zou mislukken. Hoefsmit wilde aanvankelijk niet met Erdubak praten, maar gaf woensdag te kennen bij een dreigend faillissement een gesprek met Erdubak niet uit de weg te gaan. De komende dagen wordt de overname verder uitgewerkt en vastgelegd in contracten.

Ook het ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk was in de race om de IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Dit ziekenhuis trok zich dinsdag terug uit de onderhandelingen maar blijft wel actief in de provincie. Woensdag werd bekend dat het ziekenhuis een poli opent in Dronten. De gemeente Noordoostpolder waar Emmeloord onder valt heeft donderdagavond een extra raadsvergadering ingelast. Op de agenda stond een noodzakelijke financiële injectie voor de IJsselmeerziekenhuizen.


IJsselmeerziekenhuizen maken doorstart  (foto: DAG)