Vroemen: "Genadeslag met infuusverhaal"

De Nederlandse atletiekunie KNAU deed het herstelinfuus dat Simon Vroemen zichzelf toediende na afloop van diens 3.000 meter steeple en waar hij ziek van werd af als "voedselvergiftiging". Dat zegt vandaag toenmalige bondscoach Bram Wassenaar. Vroemen reageert zelf als verslagen.

De atleet moest het in 2006 verplicht stilhouden, al beweert de atletiekunie dat dat niet waar was. Nu is naar buiten gekomen dat het toen in de doofpot is gestopt. In een interview op hardloopnieuws.nl zegt Vroemen op de huidige ontwikkelingen: "Door de positieve dopingtest van Cottbus lag ik al op de grond en vervolgens is er door bepaalde mensen in de atletiekwereld met dit infuusverhaal geprobeerd mij de genadeslag te geven. Het is werkelijk te laag voor woorden. In Helsinki lagen allerlei tienkampers na hun afsluitende 1.500 meter openlijk aan het infuus en werd dit door de IAAF zelfs toegestaan."

Vroemen refereerde hiermee aan de positieve dopingtest die hij deze zomer had nadat hij zelf een test had aangevraagd om zijn gelopen limiettijd in het Duitse Cottbus geldig te maken. Daarin werd het gebruik van anabole steroïden aangetoond. De Nederlandse hardloper zei dat het eigenlijk onzinnig is voor een atleet om metandiënon te nemen: het is met name populair onder bodybuilders en een atleet ondervindt er waarschijnlijk alleen maar hinder van. Het leverde hem wel een schorsing op, die nog voortduurt.

"Ik ben absoluut blij met het onderzoek door de Nederlandse Dopingautoriteit naar deze zaak. Ze doen keurig werk en ik wacht vol vertrouwen de uitkomsten af. Let wel er is hier helemaal geen sprake van een dopingzaak maar alleen een onderzoek naar de gang van zaken tijdens het EK in Göteborg. Er zijn bovendien kroongetuigen", besloot Vroemen zijn verhaal. De atleet had al eerder uitgelegd dat zijn ex-vriendin Adrienne Herzog en bondsarts Peter Vergouwen dachten dat hij ziek was geworden door voedsel en niet door het zetten van een infuus. Een infuus om te herstellen mag alleen met medische begeleiding in een schone omgeving.