FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 mei 2012

Defensie wil 11 nieuwe Chinooks kopen

Het ministerie van Defensie wil 11 nieuwe CH-47F Chinook-transporthelikopters kopen. Dat maakte minister Hans Hillen woensdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

Defensie moest kiezen tussen modernisering van 11 oude Chinooks of aanschaf van nieuwe toestellen. Volgens Hillen is de aankoop van nieuwe Chinooks weliswaar duurder dan modificatie van de oude helikopters, maar wordt het verschil "meer dan gecompenseerd door doelmatigheids- en kostenvoordelen".

Al eerder had Defensie 6 nieuwe Chinooks besteld. Die worden binnenkort afgeleverd. De 11 nieuw te bestellen helikopters moeten tussen 2015 en 2019 worden afgeleverd door fabrikant Boeing. Met dit project is een bedrag van meer dan een kwart miljard euro gemoeid, aldus minister Hillen.

Defensie wil 11 nieuwe Chinooks kopen
Defensie wil 11 nieuwe Chinooks kopen (Foto: ANP)

Hogere straf voor hamermoord Breukelen

Een 40-jarige man uit Breukelen is in hoger beroep tot een hogere gevangenisstraf veroordeeld voor het doden van zijn bovenbuurvrouw met een hamer. Het gerechtshof in Arnhem legde hem woensdag vijftien jaar cel op, drie jaar meer dan de rechtbank in Utrecht vorig jaar deed.

De man had al langere tijd ruzie met de verstandelijk gehandicapte vrouw over de geluidsoverlast die ze zou veroorzaken. Het slachtoffer werd in oktober 2010 zwaargewond in de bosjes bij haar woning gevonden. Twee dagen later overleed ze aan haar verwondingen.

Volgens het hof is er in tegenstelling tot wat de rechtbank oordeelde geen sprake van verzachtende omstandigheden. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Radiobaas Honduras blijkt vermoord

De baas van een van de grootste radiostations van Honduras, Alfredo Villatoro, is bijna een week na zijn ontvoering dood teruggevonden. Dat heeft een woordvoerder van het Hondurese ministerie van veiligheid woensdag gezegd.

Het ontzielde lichaam van Villatoro werd dinsdag gevonden in de hoofdstad Tegucigalpa. De radiobaas bleek door het hoofd te zijn geschoten. Om onduidelijke redenen was zijn lichaam gehuld in het uniform van de elitetroepen van de politie.

Villatoro werd op 9 mei in zijn burgerkleren ontvoerd. Aanvankelijk leek het om een gewone ontvoering te gaan. Er werd zelfs losgeld geëist.

De Hondurese president Porfirio Lobo heeft een premie van drie miljoen lempiras (120 duizend euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie of dood van de daders. "We doen al het mogelijke om deze zaak op te lossen", aldus Lobo.

Leger Jemen doodt Al-Qaida-strijders

In de strijd om de controle over het zuiden van Jemen heeft het Jemenitische leger woensdag zeker 29 strijders van Al-Qaida gedood. Het leger voerde met gevechtsvliegtuigen en zware artilleriestukken aanvallen uit op stellingen van Al-Qaida in Zuid-Jemen in het kader van een offensief dat erop gericht is Al-Qaida te verdrijven.

Al-Qaida heeft het afgelopen jaar delen van het zuiden in handen gekregen, waaronder Zinjibar, de hoofdstad van de provincie Abyan. Regeringstroepen werden verdreven en de Al-Qaida-strijders legden de bevolking hun eigen bewind op. Het Jemenitische leger heeft sinds afgelopen week de tegenaanval ingezet en wordt daarbij geholpen door de Verenigde Staten.

De luchtaanvallen die woensdag werden uitgevoerd troffen een boerderij in Moudia, veertig kilometer ten oosten van de stad Lawder. Daarbij kwamen zestien strijders om het leven, onder wie Samir al-Fathani, een lokaal kopstuk. Ook werden twee voertuigen in de as gelegd.

Dertien Al-Qaidastrijders kwamen om toen ze probeerden een strategisch gelegen heuveltop in te nemen. De heuveltop kijkt uit over Lawder. Een dag eerder nam het leger de top in, daarbij verloren twee opstandelingen die voor het leger vochten het leven. Voorts kwamen woensdag vier militairen om het leven tijdens gevechten in de provinciehoofdstad Zinjibar, aldus een militair hospitaal.

De strijd in Abyan, in het bijzonder de gevechten rondom de stad Jaar, hebben al tientallen burgerlevens geëist, aldus het Rode Kruis. Hoeveel burgerslachtoffers er precies vielen is niet bekendgemaakt. "We zijn ontzettend bezorgd over het toenemende aantal slachtoffers en over beschuldigingen van luchtaanvallen in gebieden waar veel burgers bijeen zijn", aldus Eric Marclay, hoofd van de Rode Kruis-afdeling in Jemen. Het Rode Kruis heeft er bij alle partij op aangedrongen scherp onderscheid te maken tussen burgers en strijders. Naar eigen zeggen heeft het Rode Kruis de afgelopen drie maanden zo'n honderdduizend mensen hulp geboden.

Betogende studenten bestormen universiteit Canada

Demonstrerende studenten hebben woensdag een universiteit in het Canadese Montreal bestormd in een poging de lessen te verstoren. Een derde van de studenten staakt uit protest tegen een voorgenomen verhoging van het collegegeld.

Zo'n honderd studenten trokken door de gangen van de Université du Quebec en maakten herrie met onder meer trommels en fluitjes. Het conflict over het collegegeld houdt al veertien weken aan en heeft al meermaals tot demonstraties en rellen geleid.

Het provinciebestuur van Quebec kwam woensdag bijeen om te praten over een noodwet. De bestuurders willen kijken of mensen die de protesten hebben aangemoedigd kunnen worden beboet.

Tientallen gewonden bij metrobotsing São Paulo

Een metrotrein in de Braziliaanse stad São Paulo is achterop een andere trein geknald. Bij het ongeluk raakten 33 mensen gewond, van wie twee in kritieke toestand verkeren.

Het metrobedrijf in São Paulo zei een onderzoek naar de botsing te hebben ingesteld. Volgens Peter Walker, de directeur van het bedrijf, lag een mechanische fout met de remmen waarschijnlijk ten grondslag aan het ongeluk.

Zo'n 2,7 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van de metro in São Paulo. Het traject waar het ongeluk plaatshad is een van de drukste. Dagelijks reizen 1,1 miljoen mensen over dit stuk spoor.

Veel gebouwen Rio de Janeiro op instorten

Zeker honderd verlaten gebouwen in Rio De Janeiro, waar in 2016 de Olympische Zomerspelen worden gehouden, staan op instorten. Dat heeft het hoofd van een ingenieursbureau woensdag gezegd.

Volgens Agostinho Guerreiro staan de gammele gebouwen veelal in oudere districten van de stad, zoals het centrum. Ook in woonwijken in het armere noorden van de stad staat een aantal gebouwen op instorten.

Een gebouw in het centrum van Rio de Janeiro stortte dinsdag in. Niemand raakte gewond of kwam om. Toen in januari drie gebouwen instortten kostte dat aan zeventien mensen het leven.

Leers: Turkse zanger is correct behandeld

De marechaussee heeft correct en volgens de regels gehandeld toen de Turkse zanger Arif Sag afgelopen weekeinde Nederland binnen probeerde te komen. Demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) verwerpt dat er sprake zou zijn van racisme of respectloos gedrag. Dat laat hij woensdagavond in een verklaring weten.

Sag werd bij aankomst in Nederland op Schiphol ondervraagd door de marechaussee. Dat vond hij beledigend waarna hij besloot terug te keren naar Turkije en zijn concert in het Concertgebouw in Amsterdam moest afzeggen.

Volgens Leers heeft het oponthoud zondag ruim een halfuur geduurd. Toen Sag de donderdag daarvoor naar Nederland kwam duurde de ondervraging tien minuten. In beide gevallen is Sag gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte omdat hij alleen Turks spreekt. Via een tolk wilde de marechaussee hem naar zijn reisdoel vragen. Beide keren is Sag toegang tot Nederland verleend.

Eerder woensdag wilden de PvdA en de SP dat Nederland excuses zou maken voor de behandeling van Sag op Schiphol. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei het incident te betreuren.


Leers: Turkse zanger is correct behandeld (Foto: Novum)

Bewijs misbruik kerk zeer goed beveiligd

Bewijs van kindermisbruik in het aartsbisdom Philadelphia werd door de leiders van het bisdom zeer goed bewaakt. Dat blijkt uit een memo die lange tijd deel uitmaakte van het geheime archief van het bisdom.

Volgens de memo werden klachten over seksueel misbruik begaan door geestelijken niet alleen achter slot en grendel bewaard. Het aartsbisdom gebruikte sloten, alarmen, kluizen, wachtwoorden en andere beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat de informatie uitlekte.

Op een lijst uit 1994 die woensdag tijdens de behandeling van de rechtszaak aan de jury werd getoond stonden de namen van drie priesters bij wie pedofilie was vastgesteld. Nog eens dertien geestelijken waren schuldig aan kindermisbruik. Velen van hen hadden bekend kinderen te hebben misbruikt.

Toch bleven de meeste erkende pedofielen actief binnen de kerk tot 2002, toen de kerk begon een zerotolerancebeleid te voeren. Sommigen waren ook na 2002 nog jarenlang werkzaam als geestelijken.

De lijst uit 1994 werd opgesteld door monseigneur William Lynn, die van 1992 tot 2004 secretaris van het aartsbisdom was. Lynn staat nu terecht voor het in gevaar brengen van kinderen. Hij wordt ook beticht van samenzwering, omdat hij de pedofiele geestelijken bewust heeft beschermd.

Dalglish niet boos over ontslag bij Liverpool

Kenny Dalglish koestert geen wrok richting de Amerikaanse eigenaren van Liverpool vanwege zijn ontslag. De 61-jarige Schot eindigde met de Reds teleurstellend als achtste in de Premier League en werd woensdag de laan uitgestuurd.

"Hoewel ik natuurlijk teleurgesteld ben met mijn vertrek, kan ik zeggen dat de club de zaak op een eervolle, respectvolle en waardige manier afgehandeld heeft", reageert Dalglish op de clubsite.

Dalgish noemt het een eer dat hij de kans heeft gehad om terug te keren bij Liverpool. De legendarische oud-speler is nog altijd de laatste trainer die de Engelse titel met Liverpool veroverde, in 1990. King Kenny begon vorig jaar januari aan een tweede periode bij de club nadat Roy Hodgson werd ontslagen.

Hoewel de prestaties in de competitie tegenvielen, ging het Liverpool in bekerverband voor de wind. De club bereikte de finale van de FA Cup en won de League Cup, de eerste prijs in zes jaar. Dalglish had het niet graag andersom gezien. "Ik had de League Cup niet in willen wisselen voor iets anders, omdat ik weet hoeveel het betekent voor de club en de fans om weer prijzen te winnen."

Liverpool-voorzitter Tom Werner vond het een 'moeilijk, maar noodzakelijk besluit'. "De resultaten in de Premier League zijn teleurstellend. Om de vooruitgang die onder Kenny is ingezet verder uit te bouwen, vinden we dat er iets moet veranderen." Werner is nog altijd vastberaden om met Liverpool terug te keren naar de Engelse en Europese top.

Aan de cultstatus die Dalglish bij Liverpool heeft, doet zijn ontslag niets af, vindt eigenaar John Henry. "Hij is in veel opzichten het hart en ziel van de club. Kenny belichaamt alles wat goed is aan Liverpool."


Dalglish niet boos over ontslag bij Liverpool (Foto: Novum)

'Eidos heeft plannen voor Deus Ex 4'

Een groot Canadees bedrijf is op zoek naar ontwikkelaars voor een game op de volgende generatie consoles. De game moet een open wereld avonturen game worden en de keuzes van gamers en interactie met karakters is van grote belang in de game.

De game voor de next-gen consoles is een bestaande franchise en staat bekend om zijn keuzes en stealth gameplay. Hierbij zou de game de nieuwe consoles optimaal gaan benutten. Uit de vrijgegeven informatie blijkt dat het bedrijf mogelijk Eidos is die interesse heeft in een nieuwe Deus Ex-game. Het kan hierbij ook mogelijk om Thief 4 gaan, maar hiervan is al wel bekend dat de game daadwerkelijk in ontwikkeling is.

DE

Milan wel door met aanvoerder Ambrosini

Massimo Ambrosini speelt ook volgend seizoen voor AC Milan. De 34-jarige aanvoerder van de Milanese club heeft zijn aflopende contract met een jaar verlengd, meldt de nummer twee van de Serie A woensdagavond.

Ambrosini ontkomt dus aan de verjonging die Milan door gaat voeren in de selectie. Komend seizoen is er geen toekomst meer voor routiniers als Filippo Inzaghi, Gennaro Gattuso en Gianluca Zambrotta. Mark van Bommel en Alessandro Nesta hebben op eigen beweging besloten San Siro te verlaten.

De 35-voudig Italiaans international speelt sinds 1995, op een jaar Vicenza na, onafgebroken bij Milan. Hij kwam sindsdien tot 324 duels en 29 doelpunten. Dit seizoen was de verdedigende middenvelder 22 duels van de partij. Als Ambrosini speelt, draagt hij de aanvoerdersband.

Gekibbel om Gibraltar opgelaaid

De Engelse enclave Gibraltar op het zuidelijke puntje van Spanje zorgt nog steeds voor wrevel tussen de twee landen. Het rotsige gebied was in 1713 aan Engeland toegewezen bij de Vrede van Utrecht, maar Spanje vindt dat Gibraltar aan haar toebehoort.

De zaak houdt ook de koningshuizen bezig. De Spaanse koningin Sofia heeft afgezegd voor de jubileumlunch van de Britse vorstin Elizabeth II vrijdag in Londen, omdat de Britse prins Edward half juni een bezoek wil brengen aan Gibraltar. "De regering vindt het niet passend dat koningin Sofia onder deze omstandigheden deelneemt aan het jubileum van koningin Elizabeth", aldus een woordvoerder van het Spaanse koningshuis woensdag.

Een bezoek van Edwards zus Anne zorgde in 2009 eveneens voor spanning.

Gibraltar, voorzien van Britse pubs en rode telefooncellen, ligt strategisch voor scheepstoegang tot de Middellandse Zee.

Gekibbel om Gibraltar opgelaaid
Gekibbel om Gibraltar opgelaaid (Foto: ANP)

New Kids krijgen eigen racegame

De asociale New Kids uit Maaskantje spelen binnenkort de hoofdrol in hun eigen racegame. New Kids Nitro Racer is in de maak voor iPhone, iPad, Android en pc. Gamers kunnen in het spel in de bekende groene Opel Manta heel Maaskantje slopen.

De aankondiging van het racespel, waarin voetgangers en 'homo wouten' worden aangereden, valt samen met de bekendmaking dat het afscheidsconcert niet doorgaat. Het concert stond 24 oktober gepland in de Gelredome in Arnhem.

Het is niet bekend hoeveel New Kids Nitro Racer moet kosten. De meeste spellen voor iPhone en iPad zijn voor een of twee euro te downloaden.


Achter de schermen bij Epic Mickey 2

Er is een nieuwe trailer uitgebracht voor Epic Mickey 2: The Power of Two. In de video legt Warren Spector met andere leden van het ontwikkelteam uit hoe het spel tot stand is gekomen. Eén van hun belangrijkste punten in het spel is de ervaring van het samenwerken tussen Mickey en Oswald.

Ook leggen de makers uit wat de impact is geweest van de ingevoerde spraak in het spel en het gebruik van high definition beelden.

Epic Mickey 2: The Power of Two komt 26 september uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii.

Halo 4-coveranimatie, speciale editie en gameplaybeelden

Halo 4 is vanaf vandaag te pre-orderen en er is bekendgemaakt dat de game een speciale UNSC-editie krijgt die gericht is op de multiplayer-ervaring. De UNSC Infinity is het grootste ruimtevaartuig dat het leger bevat en dit zal ook de centrale hub worden voor de multiplayer.

Bekijk hieronder de extra content die deze speciale editie zal bevatten.

• War Games Map Pack Access
Na de lancering komen er negen extra maps vrij voor de multiplayer. Deze maps zijn gratis te downloaden voor de eigenaren van deze speciale editie.

• Specializations
Iedere gamer heeft toegang tot specialisaties in de multiplayer. Alleen mensen die de speciale editie hebben krijgen iets eerder toegang tot zes specialisaties waardoor ze makkelijker een hoger level kunnen bereiken. Tijdens aankomende E3-beurs zal er meer bekendgemaakt worden over specialisaties.

• UNSC Infinity Briefing Packet
In de speciale editie zal je ook extra informatie vinden over de beschikbare uitrusting. Fans van het verhaal of mensen die nieuwsgierig zijn kunnen hun hart ophalen met al deze informatie. Ook is er meer achtergrondinformatie over het ruimteschip de UNSC.
 
• Halo 4: Forward Unto Dawn Special Edition
Deze speciale webserie krijgt nog meer exclusieve content die meer informatie geeft over verschillende personages uit de webserie. Daarnaast krijg je ook een speciale blik achter de schermen over het maken van deze webserie.
 
• Bonus digital content through Xbox LIVE
Maak je multiplayerpersonage nog persoonlijker met unieke skins, emblemen en avatarkledij. Dit is allemaal te downloaden via Xbox Live.
 
De Amerikaanse prijs van deze speciale editie ligt $99.99. Bekijk hieronder een screen van de verpakking van deze speciale editie. Er is ook een korte 'animatie'-trailer uitgebracht van de cover van de game, bekijk die daaronder. Helemaal onderop het bericht hebben we een interview met één van de ontwikkelaars waar we ook gameplaybeelden te zien zullen krijgen.
Halo 4

'Keurmerk voor anonieme meldpunten'

Anonieme meldpunten die anonimiteit daadwerkelijk kunnen waarborgen moeten een keurmerk krijgen. Daarvoor pleit directeur Guus Wesselink van Meld Misdaad Anoniem woensdag in een memo.

Steeds meer instanties, zowel bij de overheid als in het private domein, roepen de hulp van burgers in om misstanden te melden via anonieme meldpunten. Maar volgens Wesselink is niet altijd duidelijk of die anonimiteit wel wordt gegarandeerd. Bovendien, vindt hij, is anonimiteit alleen nodig als het om misdaad gaat.

"Ik speel met de gedachte om het aanbieden van 'anoniem melden? te onderwerpen aan strikte afspraken en wellicht certificering van procedures na te streven met elkaar, eindigend in een gedegen keurmerk voor anonieme meldpunten", zegt hij daarover. "Gelet op de ontwikkelingen zijn we daar denk ik zo langzamerhand aan toe."

Wesselink wil het idee op korte termijn met de Tweede Kamer bespreken.

Zieke Frans Bauer in de watten gelegd door vrouw

Frans Bauer heeft het goed getroffen met een zorgzame echtgenote als zijn Mariska. De volkszanger is geveld door een zware longontsteking en heeft al zijn optredens die voor deze maand gepland stonden moeten schrappen. Zijn vrouw zorgt ondertussen goed voor hem.

"Ik ben nu fulltime zuster", heeft ze woensdag laten weten aan RTL Boulevard. "De dokter heeft aangegeven dat Frans rust moet houden, dus daar houden we ons aan. Het is wel erg, maar het is niet zo dat Frans iets heel ernstigs heeft."

Dinsdag werd bekend dat de zanger kampt met een zware longontsteking. Hij verwacht volgende maand weer op het podium te staan. "In juni gaan we er weer tegenaan", liet hij zelf weten via Twitter.

Alguersuari: "Ik race weer in 2013"

Jaime Alguersuari zal naar eigen zeggen in 2013 100% zeker terugkeren als racecoureur in de Formule 1. De Spanjaard werd eind vorig jaar op straat gezet door Toro Rosso en had geen tijd meer om een stoeltje te vinden. Daarom is hij nu testrijder bij Pirelli, maar volgend jaar staat er weer een volledig jaar op stapel.

"Ik ben pas 22 maar dit is het beste jaar uit mijn leven! Het is overduidelijk dat de beslissing die Toro Rosso heeft genomen, niet uit sportief oogpunt is gedaan. Het was een interne beslissing, meer wil ik er niet over zeggen," zei Alguersuari die afgelopen winter niet voor zijn loyaliteit beloond werd. Hij sloeg hiervoor zelfs een aanbod van Lotus af.

Nu is de zon echter weer gaan schijnen. "Het is 100% zeker dat ik volgend jaar weer zal racen. Ik test dit jaar voor Pirelli waardoor ik hele belangrijke bandenkennis vergaar. Ik wist dat deze belangrijke stap noodzakelijk was en ik ben blij dat ik die heb genomen."

"Met alle respect, maar als ik nu bij een team zou testen, had ik totaal geen opties gehad. Nu ontwikkel in een product, de Pirelli-band, die nog niemand goed begrijpt, dat is wel iets wat van cruciaal belang is in de Formule 1. Ik zit op de juiste plek, ik weet straks alles van de banden en hoe ze goed te gebruiken. De banden zijn het allerbelangrijkste in de Formule 1. Ik weet hoe het er op dit moment voor staat en waar ik volgend jaar zal zijn."

Weinig uitzonderingen Leers voor asielzoekers

Minister Gerd Leers (Asiel) heeft relatief weinig gebruikgemaakt van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid, die asielzoekers aan een verblijfsvergunning kan helpen. Van oktober 2010 tot en met april dit jaar maakte de minister voor zo'n 120 'individuele en schrijnende gevallen' een uitzondering.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van de IND ( Immigratie- en Naturalisatiedienst) die door het televisieprogramma Zembla zijn opgevraagd. Leers heeft veel minder uitzonderingen gemaakt dan zijn voorgangers Rita Verdonk (1000 keer) en Nebahat Albayrak (590 keer).

In het gedoogakkoord met de PVV was afgesproken dat Leers (CDA) terughoudend zou zijn met het maken van uitzonderingen.

Weinig uitzonderingen Leers voor asielzoekers
Weinig uitzonderingen Leers voor asielzoekers (Foto: ANP)

Zeldzame Beatles-foto onder de hamer

Een zeldzame foto van The Beatles wordt dinsdag in Londen geveild. Het gaat om een alternatieve versie van het kiekje dat werd gebuikt voor het hoesje van de plaat Abbey Road uit 1969, schrijft de Britse krant The Guardian.

Op de te veilen foto lopen John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison net als op het oorspronkelijke plaatje over het beroemde zebrapad in Londen. Wel zijn er enkele verschillen met de foto op het album. Zo lopen The Beatles in de tegenovergestelde richting en draagt McCartney sandalen, terwijl hij op de originele foto op blote voeten loopt. Verder is de sigaret die hij op de Abbey Road-hoes vastheeft op deze versie verdwenen.

Het plaatje hoort bij een serie foto's die is gemaakt door wijlen fotograaf Iain Macmillan. "Macmillan had tien minuten om de fotoshoot te doen en maakte zes foto's terwijl hij op een ladder stond", vertelt een woordvoerder van het veilinghuis.

Volgens de woordvoerder is het kiekje zo succesvol omdat het een simpele foto is. "De foto is een waar iconisch beeld uit de jaren zestig. Hij is simpel en veel mensen kunnen zichzelf erin herkennen." Naar verwachting brengt de foto tussen de zevenduizend en negenduizend pond op.

Voorarrest verdachte juweliersmoord verlengd

Het voorarrest van de 19-jarige Ziya B. is woensdag met negentig dagen verlengd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag bekendgemaakt. B. wordt samen met Sandro G. verantwoordelijk gehouden voor de fatale roofoverval vorige maand op een Haagse juwelier.

B. werd ruim een week na het incident opgepakt in de Haagse Schilderswijk. Een dag later gaf G. zich aan bij de Nederlandse ambassade in Georgië. Justitie had even daarvoor hun naam en foto's vrijgegeven. Beide verdachten hebben inmiddels een bekentenis afgelegd.

'Vitesse neemt afscheid van Reis'

De samenwerking tussen Vitesse en Jonathan Reis blijkt van korte duur. De spits, die in januari transfervrij werd ingelijfd, ziet de optie in zijn contract niet gelicht worden.

De Arnhemmers hadden tot 15 mei de kans de optie te lichten, maar lieten dit na. Zo blijft het avontuur van Reis in Arnhem beperkt tot negen competitieduels, waarin hij geen enkele keer raak schoot. Vitesse had dinsdag dus de optie in het contract van Reis moeten lichten, maar bracht geen contractverlenging van de Braziliaan naar buiten. Het lijkt er dan ook sterk op dat de Arnhemmers alweer afscheid gaan nemen van de spits.

Wanneer Vitesse de optie wel gelicht had, lag Reis tot 2016 vast in Arnhem. Het is nog niet uitgesloten dat de club van de steenrijke Merab Jordania besluit de goalgetter een ander contract met een andere duur zal aanbieden in de komende weken. Reis kwam in januari zeer verrassend bij Vitesse terecht, nadat hij op kosten van PSV had gerevalideerd van een zware knieblessure. De verwachting was dat hij een nieuw contract zou tekenen in Eindhoven, maar prompt koos hij voor Vitesse.

Chaos Almere na ontsnapte stier

Een ontsnapte stier heeft woensdagmiddag Almere op stelten gezet. Het dier veroorzaakte aanrijdingen, liep voorbijgangers en fietsers omver en vernielde tuinen en auto's. Volgens een politiewoordvoerder zagen agenten en een jachtopziener zich uiteindelijk genoodzaakt om het dier dood te schieten.

De jonge stier ontsnapte aan de Markerdreef en trok daarna de Verzetswijk in. Daar veroorzaakte hij een aanrijding tussen twee auto's en werden voetgangers omver gelopen. In de wijk trok hij door tuinen en beschadigde hij meerdere auto's. Agenten probeerden de stier tegen te houden, maar het dier ging er telkens weer vandoor.

Omdat verdoven niet lukte en het dier richting een druk gedeelte van Almere trok, werd een jager opgetrommeld om de stier te doden. De politie is op zoek naar de eigenaar, die aansprakelijk is voor de schade.

Ontslagrecht flink op de schop

Het ontslagrecht gaat in 2014 flink op de schop. Het wordt voor bedrijven makkelijker gemaakt zich van een werknemer te ontdoen en de ontslagvergoeding gaat aanzienlijk omlaag. Dat blijkt uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, zoals dat woensdag is uitgelekt naar De Telegraaf.

Volgens de vijf partijen moet het ontslag straks achteraf worden getoetst en niet vooraf, zoals nu het geval is. Dat betekent dat een bedrijf geen toestemming meer hoeft te vragen aan uitkeringsinstantie UWV of de kantonrechter om het dienstverband met een werknemer te beëindigen. De ontslagen werknemer kan na een hoorprocedure in het bedrijf naar de rechter stappen als hij of zij het niet met het ontslag eens is.

PVV-statenlid Zeeland stapt uit fractie

PVV-statenlid Ruud Muste stapt uit de Zeeuwse PVV-fractie omdat fractievoorzitter Peter van Dijk hem 'belemmert in zijn politiek functioneren'. Muste gaat verder als de eenmansfractie Helder Zeeland, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Het Statenlid beschuldigt Van Dijk ervan PVV-leden geen inzage in de financiële gang van zaken te geven. "De fractievoorzitter beheert de financiën en controleert zichzelf en bepaalt wie voor een vergoeding in aanmerking komt", schrijft Muste in een brief. "Al met al uiterst ondemocratisch."

Muste, afkomstig uit Hulst, beschuldigt Van Dijk er ook van zijn stiefdochter te hebben aangesteld als fractiemedewerkster en haar te belonen met achttienduizend euro, het hele fractiebudget. Dat is volgens Muste zonder medeweten of instemming van de fractie gebeurd.

Muste en PVV Zeeland waren niet bereikbaar voor een toelichting.

"Cyberaanval kan leiden tot NAVO-actie"

Een cyberaanval gericht tegen een NAVO-lidstaat kan leiden tot een mobilisatie van het bondgenootschap en het ondernemen van actie tegen de agressor. Dat heeft de Britse onderminister van defensie Nick Harvey woensdag gezegd.

Volgens Harvey kan in het geval van een cyberaanval een beroep worden gedaan op Artikel 5, waar ook op kan worden teruggevallen in het geval van een conventionele aanval. Artikel 5 stelt dat een aanval op een lidstaat wordt gezien als een aanval op alle leden van de NAVO en voorziet in de collectieve verdediging van de NAVO-lidstaten. Er is slechts één keer een beroep gedaan op dit artikel, na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

In 2007 werd Estland slachtoffer van een cyberaanval. De Britse parlementariër James Arbuthnot vroeg Harvey of hij van mening was dat de NAVO toen had kunnen ingrijpen. "Mogelijk, ja", was het antwoord van Harvey.

Turkije lonkt weer naar EU-lidmaatschap

Turkije heeft een hernieuwde interesse getoond in het lidmaatschap van de Europese Unie. Donderdag gaan Turkije en de Europese Unie informeel in gesprek over het lidmaatschap en eerder deze week maakte de Turkse regering bekend dat ze snel gaat stemmen over een reeks hervormingen die de pogingen lid te worden van de Unie vooruit kunnen helpen.

De onderhandelingen voor de toetreding van Turkije begonnen in 2005, maar er is weinig vooruitgang geboekt omdat het land in een dispuut met Cyprus is verwikkeld. Daarnaast was de ex-president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, tegen een Turks lidmaatschap. Nu Sarkozy echter plaats heeft gemaakt voor François Hollande is een struikelblok weggenomen. "Nu François Hollande aan de macht is gekomen hopen we allemaal dat er een nieuwe koers met betrekking tot de relatie tussen de EU en Turkije is ingeslagen", aldus de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu.

Op afstand downloaden met Steam vanaf vandaag mogelijk

Het is vanaf vandaag mogelijk om op afstand te downloaden met Steam. Je hebt hiervoor alleen een pc of Mac nodig met een draaiende Steam-client. Je kunt kiezen wat je wilt downloaden door in te loggen op de site of de mobiele app, terwijl je bijvoorbeeld in de trein zit.

Naast het downloaden is het ook mogelijk om jouw games library te bekijken. Hierin kun je ook kiezen of je games die je al hebt aangeschaft, maar nog niet hebt geïnstalleerd, wilt laten installeren door Steam. Ook het kopen van games is mogelijk. Als je op afstand een spel koopt zal Steam dit herkennen en vragen of je jouw nieuwe aankoop gelijk wilt installeren.

De Steam-apps voor Android en iOS zijn hier te krijgen.

Klachtenteller LAKS richting veertigduizend

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn tot en met woensdag bijna veertigduizend klachten over de examens binnengekomen. Ook op de derde dag stroomden de klachten binnen, in totaal ruim dertienduizend, zegt een woordvoerder van de scholierenorganisatie.

Havisten klaagden woensdag vooral over het examen economie, vmbo'ers over Nederlands. Ook kreeg het LAKS weer een aantal opvallende meldingen binnen.

Zo werden leerlingen gestoord toen er iemand over het dak van de examenzaal liep, hadden scholieren in Almere last van mieren op de vloer en tafels en moesten anderen drie keer wisselen van lokaal voordat ze eindelijk mochten beginnen. Ook meldde zich een leerlinge in tranen die per ongeluk haar examen had gemist en zo haar eerste herkansing kwijt was.

Dit jaar leggen ruim 206 duizend scholieren het centraal examen af: 106 duizend vmbo'ers, 59 duizend havisten en 41 duizend vwo'ers. De examens duren tot 1 juni. Het vmbo is al op 30 mei klaar. Op 14 juni worden de uitslagen verwacht. Vorig jaar kwamen in totaal bijna 136 duizend klachten binnen bij het LAKS.


Klachtenteller LAKS richting veertigduizend (Foto: Novum)

Tweede seizoenszege voor Bouhanni

De Fransman Nacer Bouhanni heeft zijn snelle benen getoond in het Circuit de Lorraine. De renner van FDJ-BigMat won de eerste etappe in de massasprint en is zodoende ook de eerste leider in de Franse rittenkoers. Bouhanni versloeg Vacansoleil-coureur Marco Marcato en  zijn landgenoot Cyril Lemoine.

De pas 21-jarige Fransman behaalde zijn tweede zege van het seizoen. Hij was eerder al de snelste in de eerste etappe van de Ster van Bessèges. Vorige week leek Bouhanni die tweede seizoenszege al behaald te hebben, maar hij werd na afloop van de tweede etappe van de Ronde van Picardië gediskwalificeerd wegens onreglementair sprinten. De zege toen ging naar Kenny van Hummel.

Oud-rechters Chipsholzaak moeten getuigen

De twee oud-rechters uit de Chipsholzaak die terechtstaan voor meineed moeten getuigen in elkaars strafzaak. Dat besliste de rechtbank in Utrecht woensdag op een regiezitting. Ook een voormalige griffier van de rechtbank in Den Haag zal gehoord worden.

Oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch zouden onder ede valse verklaringen hebben afgelegd in 2010. Zo zouden ze ontkend hebben bevriend te zijn en over de Chipsholzaak te hebben gesproken. Ook loog een van de verdachten over telefonisch contact dat hij zou hebben gehad met een advocaat in de Chipsholzaak.

Naast de oud-rechters moeten nog vier personen getuigen tijdens de inhoudelijke behandeling van de meineedzaak. De rechtbank hoopt dat het horen van deze getuigen voor augustus afgerond is, zodat de inhoudelijke zaak in september of oktober kan beginnen. Een datum daarvoor staat nog niet vast.

De langlopende Chipsholzaak gaat tussen projectontwikkelaar Chipshol en luchthaven Schiphol en handelt over een stuk grond bij het vliegveld. Een van de oud-rechters zou tijdens de zaak door een betrokkene namens Schiphol benaderd zijn om hen te bevoordelen.

Advocaat Liesbeth Zegveld van Chipshol liet vorige week weten Westenberg en Kalbfleisch alsnog te willen laten vervolgen voor omkoping in de Chipsholzaak. Het OM besliste eerder dit niet te doen. Zegveld wil het OM hier via een speciale procedure alsnog toe aanzetten.

Rollator uit het basispakket

De rollator verdwijnt uit het basispakket. Dat is afgesproken in het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten. De Telegraaf zegt de concepttekst van het uitgewerkte akkoord in handen te hebben.

Daarnaast bedraagt het eigen risico vanaf volgend jaar 350 euro, zoals al eerder uitlekte. De krant meldt dat de lage inkomens voor de toename van het eigen risico worden gecompenseerd door de zorgtoeslag. Hoe dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Verder komt er een onderzoek naar de inkomens voor medische specialisten. Daarbij is het de bedoeling dat de inkomens worden verlaagd. Ook zullen de maximumtarieven die kaakspecialisten kunnen declareren naar beneden worden bijgesteld.

Er komt een eigen bijdrage van 25 procent voor hoortoestellen en een eigen bijdrage van 7,50 euro per dag in een instelling voor medische specialistische zorg. Ook worden de kosten voor vervoer naar medische instellingen verhoogd en worden mensen in de AWBZ minder snel in een instelling geplaatst. De vermogensinkomensbijtelling voor de AWBZ en de Wmo wordt van acht naar twaalf procent verhoogd.

In april werd al bekend dat de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget worden uitgesteld in 2013. Het is nog onduidelijk of met de uitwerking van het akkoord het uitstel tot 2015 duurt, zoals in april werd gemeld. Ook de voorgenomen verhoging van de eigen bijdrage in de GGZ wordt gedeeltelijk teruggedraaid.


Rollator uit het basispakket (Foto: Novum)

Spelen lonken voor kanosprinters

Op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Poznan heeft de Nederlandse kanoploeg een aantal goede resultaten neergezet. Robin Koenders (K1 1.000  meter), Eef Haaze (K1 500m.) en Femke Roos (K1 200m.) plaatsten zich voor de finale waarin morgen twee landentickets te verdienen zijn voor de Spelen.

Op de K2 500 meter maakt het duo Femke Roos en Rowdy van Eerde ook nog kans via de halve finales omdat ze zich niet rechtstreeks voor de eindstrijd wisten te plaatsen. Vincent Kalf (K1 200 meter) zal zich morgen ook via de halve eindstrijd voor de finale moeten zien te plaatsen.

Ahlstrand verslaat Petacchi en Boasson Hagen

Jonas Ahlstrand heeft een zege van formaat behaald. De jonge Zweed klopte in de eerste etappe van de Ronde van Noorwegen topsprinters Alessandro Petacchi en Edvald Boasson Hagen in de massasprint. Ahlstrand is logischerwijs ook de eerste leider in de etappekoers.

Een kopgroep met de Nederlander Arnoud van Groen hield het niet uit tot aan de finish, waar zoals verwacht werd gesprint voor de zege. Daarin zorgde Ahlstrand van het Zweedse Team CykelCity.se voor een stunt door Petacchi en Boasson Hagen te snel af te zijn.

De 22-jarige Ahlstrand staat al een tijdje te boek als sprinttalent en verslaat nu voor de eerste keer enkele topsprinters. Raymond Kreder van Garmin Barracuda was de eerste Nederlander op de vijfde plaats.

Jennifer Lopez is invloedrijkste beroemdheid

Jennifer Lopez is de machtigste beroemdheid ter wereld. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de 42-jarige zangeres en actrice bovenaan zijn lijst van de meest invloedrijkste entertainers gezet.

Lopez houdt presentatrice Oprah Winfrey en zanger Justin Bieber achter zich. De top vijf van invloedrijkste beroemdheden ter wereld wordt gecompleteerd door zangeressen Rihanna en Lady Gaga.

Forbes zette Lopez bovenaan de lijst omdat haar carrière afgelopen jaar weer helemaal opbloeide. Ze had voor het eerst sinds 2007 weer een hit te pakken en nam plaats in de jury van de populaire talentenshow American Idol. Later deze maand keert ze ook terug op het witte doek, in de romantische komedie What to Expect When You're Expecting.

Nederland onder 17 prolongeert Europese titel

Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft woensdag zijn Europese titel geprolongeerd. In het Sloveense Ljubljana was Oranje na strafschoppen te sterk voor Duitsland: 5-4.

In de extra tijd van de reguliere speeltijd maakte invaller Elton Acolatse de 1-1, waardoor een penaltyserie noodzakelijk werd. Feyenoorder Tony Vilhena schoot de beslissende strafschop binnen.Vorig jaar versloeg Nederland de Duitse leeftijdsgenoten ook al in de finale, toen met 5-2. In de penaltyserie benutte Oranje alle strafschoppen. De Duitser Marc Stendera miste als enige. Hij zag zijn inzet gestopt worden door doelman Nick Olij.

Hoewel Nederland titelhouder was, begonnen de Duitsers als favoriet aan het duel. De Duitse bondscoach Stefan Böger zou volgens de kenners over een betere lichting beschikken dan zijn Nederlandse collega Albert Stuivenberg. Toch hield Oranje zich goed staande in een gelijkwaardige eerste helft.

Beide landen werden eenmaal echt gevaarlijk. De Duitser Timo Werner mikte na 22 minuten op de bovenkant van de lat. Ook Nederland raakte het aluminium, maar de poging van Queensy Menig was veel dreigender. Via de onderkant van de lat sprong de bal weer terug het veld in. Twijfelachtig was of het leer de lijn had gepasseerd, maar op het oog leek dat niet het geval.

In het tweede bedrijf kwamen de Duitsers op voorsprong. Aanvoerder Leon Goretzka kopte zes minuten na rust een corner diagonaal binnen. Die treffer gaf Duitsland veel vertrouwen. De Duitsers heersten vanaf dat moment en gingen op jacht naar de 2-0. Enkele mogelijkheden werden echter niet verzilverd.

Nederland probeerde in de slotfase nog het tij te keren, maar het leek de mannen van Stuivenberg aan overtuigingskracht te ontberen. Werkelijk uit het niets kwam Oranje in de blessuretijd toch langszij. Invaller Acolatse kreeg de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied en schoot diagonaal raak. In de strafschoppenserie toonde Oranje zich het meest koelbloedig.

Duitse broers en zussen naar cel na eerwraak

In Duitsland zijn twee Koerdische zussen en hun drie broers woensdag veroordeeld tot lange celstraffen wegens eerwraak. Ze hadden hun 18-jarige zus Arzu ontvoerd en doodgeschoten, omdat zij een relatie had met een jongen van buiten hun geloofsgemeenschap.

Een 22-jarige broer is tot levenslange celstraf veroordeeld door de rechtbank in Detmold. De twee zussen moeten elk 10 jaar achter de tralies en de twee andere jongens 5,5 jaar.

De familie had Arzu in november 's nachts uit de woning van haar vriend gelokt. De drie mannen namen haar mee in een auto, waarna ze hun zus twee kogels door het hoofd schoten. Het lijk werd gedumpt bij een golfbaan.

Samsom hekelt 'oneerlijk pakket'

De Kunduz-coalitie heeft met het begrotingsakkoord een oneerlijke en eenzijdige bezuinigingsagenda opgesteld die enorme schade toebrengt. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een reactie op het uitgelekte akkoord. "Hiermee komt Nederland niet aan het werk."

De plannen, die uitlekten via De Telegraaf, geven volgens Samsom reden tot grote zorg. "Een akkoord dat vooral bij lage- en middeninkomens voor duizenden euro's koopkrachtverlies zorgt, verdeelt de pijn van de crisis niet eerlijk", stelt hij.

Door de btw te verhogen, een hoger eigen risico in de zorg en de extra belasting van het woon-werkverkeer, worden volgens Samsom mensen hard getroffen in hun portemonnee. "En een akkoord dat de huizenmarkt blokkeert terwijl wegvallende bestedingen en bouw juist de grootste problemen van onze economie zijn, verlengt onnodig de recessie", aldus Samsom.

Ook Emile Roemer (SP) is niet te spreken over de uitgelekte plannen, al maakt hij een voorbehoud omdat het akkoord nog niet is doorgerekend. De maatregelen hebben volgens Roemer een 'dramatisch effect' op de economie. Ook worden burgers door de voorgestelde btw-verhoging 'keihard' in hun portemonnee geraakt.

Dat mensen voortaan 'liggeld' van 7,50 euro per dag moeten gaan betalen in ziekenhuizen, noemt Roemer een 'belasting op ziek zijn'.

De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie wilde niet reageren op de uitgelekte plannen. Fractieleider Stef Blok (VVD) zei dat pas duidelijk is hoe alle plannen uitwerken als het Centraal Planbureau ze heeft doorgerekend. Jolande Sap (GroenLinks) wilde überhaupt niet reageren. Alexander Pechtold (D66) zei blij te zijn dat het koopkrachtverlies mee lijkt te vallen.

Arie Slob (ChristenUnie) is tevreden dat er nu een 'gerichte aanpak van de crisis' is. De rente in Nederland was nooit zo historisch laag geweest zonder de aanpak van de Kunduz-coalitie, aldus Slob.


Samsom hekelt 'oneerlijk pakket' (Foto: Novum)

[Giro] Ferrari wint massasprint Montecatini Terme

Roberto Ferrari heeft woensdag in Montecatini Terme de elfde rit in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaanse sprinter van Androni Giocattoli profiteerde van een valpartij in de laatste bocht waardoor hij en Thomas Vaitkus (Orica-GreenEdge) met ruime voorsprong op de finish afgingen. Francesco Chicchi (Omega Pharma-Quick Step) haalde Vaitkus nog in en werd tweede.

Mark Cavendish (Team Sky), die al twee ritten won deze Giro, verloor door de val de aansluiting en werd vierde. In de derde etappe had Ferrari nog naam gemaakt doordat hij Cavendish onderuit fietste in volle sprint. De Italiaan mocht toen in koers blijven en profiteerde daar nu van.

De hele dag reed een groepje van vijf vluchters vooruit. Het peloton gaf de ontsnappers tijdens de 258 kilometer lange etappe de ruimte, maar hield de achterstand binnen de perken. Tijdens de laatste lokale omloop rond finishplaats Montecatini Terme werden de vluchters een voor een teruggepakt.

Daarna waren de sprintersploegen aan zet en werd gewerkt aan een nieuwe massasprint. In de aankomst moesten echter een aantal bochten worden genomen en bij de laatste ging dat mis. Meerdere renners gingen die bocht te hard in en gleden onderuit.

In het algemeen klassement behoudt Joaquin Rodriguez de leiding. De Spanjaard van Katusha heeft zeventien tellen voorsprong op Ryder Hesjedal. De Canadees van Garmin-Barracuda werd dinsdag door Rodriguez uit het roze gereden.

Uitslag etappe 11

# Naam Ploeg Tijd
1 Roberto Ferrari Androni Giocattoli 6.49.05
2 Francesco Chicchi Omega Pharma-Quick Step z.t.
3 Tomas Vaitkus GreenEdge z.t.
4 Mark Cavendish Team Sky z.t.
5 Manuel Belletti AG2R z.t.
6 Giacomo Nizzolo RadioShack-Nissan-Trek z.t.
7 Daniel Schorn Team Netapp z.t.
8 Arnaud Demare Française des Jeux z.t.
9 Danilo Wyss BMC z.t.
10 Geoffrey Soupe Française des Jeux z.t.
81 Tom Jelte Slagter Rabobank z.t.


Klassement na etappe 11

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 47.16.39
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda + 0.17
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.32
4 Roman Kreuziger (Tsj) Colnago + 0.52
5 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.57
7 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 1.02
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 1.03
9 Eros Capecchi (Ita) Liquigas + 1.09
10 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 1.10
27 Tom Jelte Slagter Rabobank + 2.43

Satudarah-leden opgepakt voor mishandeling

De politie heeft dinsdag drie leden van motorclub Satudarah opgepakt voor het mishandelen van een portier in Tilburg. De verdachten uit Vught en Tilburg werden begin mei op heterdaad betrapt door een beveiligingscamera in het Tilburgse uitgaansgebied. Dat laat de politie woensdag weten.

De portier durfde aanvankelijk uit angst voor de verdachten geen aangifte te doen. Of hij dat nu wel heeft gedaan is onduidelijk. De verdachten zijn 27, 30 en 32 jaar oud.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet onlangs weten harder te willen optreden tegen beruchte motorclubs als Satudarah en de Hells Angels.

Eindexamen dag 3: vwo kunst en wiskunde B

De eindexamens zijn weer begonnen. FOK!-user Lutte doet eindexamen VWO en wil graag verslag doen van haar ervaringen. Sinds vandaag heeft Lutte gezelschap gekregen van Priscilla, die ook vwo doet, in een andere richting weliswaar.

"Mijn naam is Priscilla en ik zit op het Grotius College te Heerlen. Na 6 jaar lang zwoegen op het VWO, is het nu tijd voor het eindexamen in het NG profiel met kunst en duits. Ik ben niet zo heel snel nerveus, maar toen ik maandag opstond besefte ik me wel dat dit de allerlaatste loodjes waren", schrijft zij. "Gelukkig zijn mijn cijfers van de schoolexamens goed genoeg om met een rustig gevoel aan de centrale examens te beginnen. Dit is echter nog geen garantie voor mijn diploma, door die 5,5-regel zal ik toch tot het allerlaatste mijn best moeten blijven doen. Ik heb voor mezelf een duidelijke doel gesteld, een motivatie om te leren: Ik wil weg van het Grotius College, ik wil beginnen met studeren."

'Vandaag heb ik het examen Kunst Algemeen gehad, 31 vragen over kunst vanaf de elfde tot en met de zestiende eeuw, en over de twintigste eeuw. Filmpjes kijken, muziek luisteren en wat vragen beantwoorden. Het viel me best mee en ik heb er nu best een goed gevoel over, maar het blijft nog even afwachten tot de uitslag op 14 juni. Als ik een 7 gehaald heb, sta ik een 8 gemiddeld, dat zou super zijn.

Veel mensen denken dat kunst een linkse hobby is, maar men vergeet dat we er dagelijks mee bezig zijn. Kunst is niet alleen het onbegrijpelijke schilderijen in een museum, het is ook de vormgeving van je telefoon, je auto, je kleren, eigenlijk alles om je heen. Als je op deze manier nadenkt over kunst, is het in een keer een stuk interessanter en nog niet eens zo heel erg om te doen.'

Lutte, die examen vwo doet met een natuurprofiel in combinatie met Duits en Latijn,  heeft vandaag haar wiskunde B examen gedaan:

'Vandaag was op het vwo wiskunde B aan de beurt. Drie uur lang aan de slag met integralen, parabolen en afgeleides. Wiskunde moet je doen, van tien opgaves maken (van fouten leer je) onthoud je het meeste beter dan van honderd keer een uitleg volgen. Op weg naar het examen heb ik, naast diverse oefenstencils en natuurlijk het lesboek zelf, dan ook veel examens gemaakt.

De vragen waren wat ik verwachtte. De eerste vraag was gelukkig gemakkelijk, als je die drie punten vast binnen hebt ga je toch met een rustiger gevoel de rest van het examen in. Bij sommige vragen wist ik echt niet wat ik moest doen, maar nadat ik alles nog eens nagelopen ben heb ik wel overal wat ingevuld. Of het punten oplevert is alleen de vraag!

Ik schat mijn cijfer tussen de zes en de zeven en daar kan ik tevreden mee zijn. Ik vond de vragen wel leuk, eentje over de inhoud van een wijnglas en een andere over een kunstwerk bijvoorbeeld. Het is leuk om het, vaak abstracte, wiskunde zo in de praktijk te zien.

Nu een lang (leer)weekend, volgende week met vijf examens flink aan de bak!'

Topboksster niet naar Spelen

De Australische bokskampioene Bianca Elmir zal niet te zien zijn op de Olympische Spelen komende zomer in Londen. Tijdens een kampioenschap in februari van dit jaar werd het 30-jarige lichtgewicht betrapt op het vochtafdrijvende middel furosemide. Elmir heeft inmiddels een voorlopige schorsing gekregen.

Deze week reisde Emir naar China om deel te nemen aan het WK. Ze kreeg echter bij aankomst het nieuws van haar positieve dopingtest te horen. De Australische bokster zegt dat ze een pilletje had genomen om gezwollen enkels tijdens een vliegreis te voorkomen, zonder te weten dat er een verboden stof in zat.

Elmir werd beschouwd als een kandidate voor een medaille tijdens de Spelen.

Middenvelder Bruns tot 2015 bij Heracles

Thomas Bruns heeft zijn contract bij Heracles Almelo met twee jaar verlengd. De 20-jarige middenvelder ligt nu tot de zomer van 2015 vast in het Polman Stadion. Bruns maakte vorig jaar april zijn debuut, maar beleefde dit seizoen zijn definitieve doorbraak. In negentien competitieduels scoorde hij twee keer.

"Wij wilden Thomas belonen voor de goede ontwikkeling die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt", zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma. "Hij heeft zelf een heel goed gevoel bij deze club. Beide partijen zijn content met deze contractverlenging."

Del Bosque beslist eind mei over Villa

Eind mei zal David Villa weten of hij meegaat naar het EK. Vicente del Bosque, bondscoach van Spanje, wil eerst het herstel van de Barcelona-spits afwachten. Villa brak in december als speler van Barcelona zijn linkerscheenbeen.

De revalidatie van de international verloopt positief, maar pas eind deze maand zal Del Bosque laten weten of Villa mee mag naar Oekraïne en Polen. ''Op 27 mei beslissen we of hij mee kan. Hij is herstellende van een blessure, maar maakt een goede kans om het EK te halen.''

In de Spaanse sportkrant Marca vertelt hij verder dat het herstel van Villa elke dag nauwlettend in de gaten wordt gehouden en dat het medische team tot nu toe optimistisch is. Deelname van David Villa aan het EK zou gevolgen kunnen hebben voor Fernando Torres, die bij Chelsea geen gelukkig seizoen kende en verder concurrentie heeft van Fernando Llorente (Athletic Bilbao) en Michael Soldado (Valencia).

Naast Villa zijn ook de spelers van Barcelona, Athletic Bilbao en Chelsea zijn nog niet opgeroepen om zich te melden omdat zij nog elke finales voor de boeg hebben in de Copa del Rey en de Champions League.

Krakers doen aangifte tegen politie

Een groep krakers die zondag bij een kraakactie in Amsterdam waren betrokken, doet aangifte tegen de politie. Die heeft zich volgens hen schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging en buitenproportioneel geweld.

In totaal werden er zondag 38 krakers opgepakt bij het pand in de Simon Stevinstraat. Volgens betrokkenen en ooggetuigen ging het er heftig aan toe. De krakers liepen bijtwonden van politiehonden op, evenals kneuzingen, hersenschuddingen en blauwe plekken, aldus Kraakgroep Oost. Buurtbewoners en krakers maakten filmpjes van het politie-optreden.

"Op gegeven moment begon de politie op de verzamelde groep krakers af te stormen. Toen de krakers niet aan de kant gingen werd er meteen overgegaan tot gewelddadig optreden", aldus een woordvoerder van de krakers tegenover AT5. Nadat er eerst hardhandig mensen werden verwijderd, zou de overgebeleven groep zijn ingesloten. Krakers en sympathisanten kregen daarop 'grof geweld' te verduren. Volgens Kraakgroep Oost boden ze enkel passief verzet.

Volgens een zegsvrouw van de politie was de groep meermaals gewaarschuwd dat er geweld zou worden toegepast indien ze niet weg zouden gaan. De krakers en sympathisanten blokkeerden volgens haar de deur van het pand, en daarom zou het geweld nodig zijn geweest om de kraak te stoppen danwel te voorkomen.


Politie vs. krakers in de Simon Stevinstraat, Amsterdam

Go Ahead Eagles breidt stadion flink uit

Go Ahead Eagles gaat de capaciteit van het stadion uitbreiden. De Adelaarshorst moet in de toekomst plaats gaan bieden aan nog meer toeschouwers, door fikse uitbreidingsplannen. Deze plannen om de stadioncapaciteit uit te breiden werden woensdag door de club en door de gemeente bekendgemaakt.

De voetbalclub uit Deventer en de gemeente Deventer zijn akkoord over de uitbreiding van de capaciteit van stadion De Adelaarshorst van 6700 naar 11.000 plaatsen. De uitbreiding zal van start gaan in mei 2013.

"De capaciteit wordt in eerste instantie uitgebreid tot 8000 zetels. Als er voldoende vraag is naar de vrijgekomen extra zitplaatsen, gaat ook het tweede deel van de uitbreiding door", aldus directielid Bert Doornebos van de Eagles tegen het Algemeen Dagblad. De hoofdtribune wordt in dat geval met drie meter opgehoogd naar tien meter in totaal.

Periodekampioen Go Ahead Eagles liep reeds promotie na de Eredivisie mis, maar dat wijzigt dus niets aan de ambitieuze plannen van de club uit Deventer.

Maatregelen DFB na veldbestorming

De Duitse voetbalbond DFB heeft extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd na de bestorming van het veld door fans van Fortuna Düsseldorf. Die vond woensdag plaats vlak voor het einde van het promotie-/degradatieduel tegen Hertha BSC. Bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en voorzitter Reinhard Rauball van de Bundesliga stellen in een gezamenlijk verklaring 'verbijsterd en bezorgd' te zijn.

De twee voorzitters delen de mening dat de veldbestorming 'onverantwoord' was. "Het incident dat veel vreedzame fans in gevaar bracht kan in een voetbalstadion niet getolereerd worden en moet streng worden bestraft." Een onderzoek naar de gebeurtenissen is al gestart.

De DFB en Bundesliga waren al een project gestart om de veiligheidsmaatregelen door te lichten. Samen met vertegenwoordigers van clubs, bonden, justitie, politie en supportersverenigingen wordt aan een effectievere aanpak van geweldsplegers gewerkt.

Wilders naar rechter om eurofonds

Geert Wilders spant een kort geding aan tegen het kabinet. Hij wil zo afdwingen dat pas na de verkiezingen op 12 september wordt gestemd over het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Wilders wordt bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz.

Volgens Wilders moet de kiezer zich kunnen uitspreken over het besluit. Het kabinet wordt de komende dagen gedagvaard.


Wilders spant kort geding tegen kabinet aan (Foto: Novum)

Visser opgeroepen voor Schotse rugbyploeg

De Nederlandse rugbyer Tim Visser is voor het eerst opgeroepen voor de Schotse nationale ploeg. De 24-jarige winger mag voor Schotland uitkomen omdat hij al drie jaar in dat land woont. Hij speelt sinds 2009 voor Edinburgh en is op 12 juni, twee weken na zijn 25e verjaardag, speelgerechtigd.

De Schotse ploeg speelt deze zomer drie interlands in Oceanië. Op 5 juni treffen zij Australië in de Australische stad Newcastle. Elf dagen later gaan de Schotten op bezoek bij Fiji en nog een week later nemen ontvangt Samoa de Schotse ploeg.

Jim Bakkum en Bettina verwachten eerste kind

Jim Bakkum en zijn vrouw Bettina Holwerda verwachten hun eerste kind. Naar verwachting wordt de baby in november geboren, laat het management van de zanger aan Novum Nieuws weten.

Bakkum kondigde woensdag via Twitter de komst van hun eerste kindje aan. "Toen Bettina gisteren deze fantastische prijs ophaalde deed ze dat eigenlijk met zijn tweetjes", twitterde de zanger over zijn vrouw, die dinsdag een prijs won vanwege haar werk voor de stichting Stop Kindermisbruik.

De 33-jarige Holwerda en de 24-jarige Bakkum leerden elkaar in 2006 kennen toen ze samen in de musical Grease speelden. De twee stapten vorig jaar juni in het huwelijksbootje. Het paar trouwde in het geheim in de Amsterdamse Vondelkerk.

Alves breekt sleutelbeen en mist bekerfinale

Barcelona moet het volgende week vrijdag in de bekerfinale tegen Athletic Bilbao stellen zonder vleugelverdediger Dani Alves. De 29-jarige Braziliaan brak woensdag op de training zijn sleutelbeen en gaat later op de dag al onder het mes, meldt Barça.

Over zijn herstel is nog niet bekend, maar het duel met Athletic komt zeker te vroeg. Alves is de vaste rechtsback van Barcelona en kwam dit seizoen tot 33 competitieduels en twee goals.

De finale van de Copa del Rey is de laatste kans voor Barcelona om het seizoen goed af te sluiten. De ploeg van scheidend trainer Pep Guardiola eindigde in de Primera Division als tweede achter rivaal Real Madrid en sneuvelde in de halve finale van de Champions League tegen Chelsea. Wel wonnen de Catalanen in een eerder stadium van het seizoen de Spaanse Supercup en het WK voor clubteams.

'Overleg sociaal plan NedCar vastgelopen'

FNV Bondgenoten meldt dat het overleg over een sociaal plan bij NedCar is vastgelopen. Volgens de vakbond doen zowel NedCar als Mitsubishi geen concessies.

Als er geen overnamekandidaat voor de Limburgse autofabriek wordt gevonden, moet het bedrijf sluiten en komt het personeel op straat te staan. De partijen onderhandelen over het lot van de 1500 medewerkers in dat scenario.

Omroep L1 meldt dat FNV Bondgenoten volgende week met een ultimatum komt. Als de werkgevers daar niet op reageert, zullen acties volgen.

NedCar verwacht dat er nog altijd een passend sociaal plan komt. Het bedrijf wacht af wat de bonden eisen.

Vettel niet blij met snelheid Red Bull

Sebastian Vettel mag dan samen met Fernando Alonso aan de leiding gaan in het Formule 1-wereldkampioenschap, de Duitser is niet tevreden over het tempo dat hij afgelopen weekend met de Red Bull RB8 in Barcelona kon rijden. De regerend kampioen werd zesde, op ruime achterstand van de eerste vier, iets wat pijn doet.

De Duitser moest gedurende de race een drive-through penalty overwinnen, evenals een ongeplande wissel van de neus van de auto. "Natuurlijk helpt dat allemaal niet mee, maar de topvier was sowieso buiten bereik. Het blijft stuivertje wisselen wat dat betreft. Kijk naar McLaren. Ze hebben een goede auto en bovendien mooie auto, maar waren nog slechter dan wij," zei Vettel.

"De punten die we hebben gewonnen, kunnen van waarde blijken te zijn aan het einde van het jaar, dus daar moeten we blij mee zijn. Maar zeker is dat wie zijn geld op Williams had gezet als overwinnaar, nu flink wat rijker is geworden," zei de Duitser die dan ook nog niet kan zeggen wie er in Monaco snel zal zijn. "Voor hetzelfde geld staat er een HRT of Marussia op pole. Het is niet te zeggen, wij moeten onze zaken zo goed mogelijk voor elkaar hebben, dat is het enige waar we zelf invloed op uit kunnen oefenen."

Dalglish vertrekt bij Liverpool

Kenny Dalglish vertrekt bij Liverpool F.C. De Schotse oefenmeester was pas vijftien maanden in dienst bij de Engelse club na het vertrek van Roy Hodgson in januari 2011. 

Liverpool eindigde dit seizoen in de Premier League onder aartsrivaal Everton en behaalde het minste aantal punten uit haar historie. Mede hierdoor scheiden de wegen van Dalglish en Liverpool. Hij won nog wel de Carling Cup en haalde de finale van FA Cup. In deze wedstrijd was Chelsea met 2-1 te sterk. 

Dieseldieven rammen politiewagen

Drie dieseldieven hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een politieauto geramd in Asten. Ook werd de spiegel van een particuliere auto gereden. Dat gebeurde tijdens een wilde achtervolging.

Het drietal stal diesel uit een truck in het dorp De Rips. Toen agenten na het krijgen van een tip ter plaatse kwamen, ging het trio ervandoor in een auto met aanhanger, zo meldt Omroep Brabant. De achtervolging ging via Lierop naar Asten.

Daar reden de dieven zich klem in een doodlopende straat. De 44-jarige, dakloze chauffeur die niet in het bezit was van een rijbewijs kon worden aangehouden. Zijn twee kompanen wisten te ontsnappen.

Kwart meer aandelen Facebook uitgegeven

Facebook zal een kwart meer aandelen uitgeven bij de beursgang dan eerder gemeld. Dat meldt het bedrijf woensdag. Er zullen 421 miljoen aandelen worden uitgegeven. Eerder werd de uitgifte van 337 miljoen aandelen aangekondigd.

Facebook kan nog ruim 60 miljoen aandelen extra uitgeven als de vraag groter blijkt dan verwacht. Als alle aandelen worden verkocht voor de prijs die verwacht wordt, zullen de eigenaren van Facebook ongeveer achttien miljard dollar (veertien miljard euro) ophalen.

Donderdagavond zal de targetprijs bekend worden. Vanaf vrijdag kan in aandelen Facebook gehandeld worden.

Agent knockout bij aanhouding puber

Een agent is woensdag in Dordrecht gewond geraakt toen hij een 16-jarige jongen probeerde aan te houden. De jongen verzette zich zo erg dat ze ten val kwamen. De agent stootte daarbij zo hard zijn hoofd, dat hij buiten bewustzijn raakte. Ook raakte hij gewond aan zijn arm.

De jongen moest naar een opvangcentrum worden gebracht, maar wilde niet meewerken. Hij schold zijn begeleiders de huid vol, waarna de agenten hem in de boeien wilden slaan en het misging. De jongen is daarna in een cel gezet. De agent raakte niet ernstig gewond en heeft aangifte gedaan.

Sporty Spice durft duet met Jessie J niet aan

Melanie C wil geen duet opnemen met Jessie J. Ze vindt de zangeres te goed om mee samen te werken. "Ik heb een regel en dat is dat ik nooit samen zing met iemand die beter zingt dan ik", vertelt de voormalige Spice Girls-zangeres aan de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post.

Melanie Chisholm, die eerder duetten opnam met artiesten als Bryan Adams en Left Eye van TLC, wil wel graag met Jessie J samenwerken, maar durft het niet aan. "Ze zou me onder de tafel zingen."

De 38-jarige zangeres noemt Jessie J 'een van de beste Britse zangeressen ooit'. "Ze heeft een fantastische stem en ze is live heel goed. Ik kan niets negatiefs over haar bedenken." Mel C vindt de Britse editie van The Voice, waar Jessie J in te zien is als coach, ook erg goed. "Ik houd van The Voice, want ik houd van muziek."

Melanie C werd bekend als Sporty Spice van de Spice Girls. Als soloartiest heeft de zangeres vijf studioalbums uitgebracht. Chisholm is bekend van liedjes als I Turn To You en Never Be the Same Again.

Wozniacki en Radwanska uitgeschakeld in Rome

Agnieszka Radwanska is in de tweede ronde van het graveltoernooi in Rome uitgeschakeld. De Poolse nummer drie van de wereld ging in drie sets onderuit tegen Petra Cetkovska uit Tsjechië: 6-4, 4-6 en 6-1. Ook voor Caroline Wozniacki (6) en Marion Bartoli (7) viel het doek.

Wozniacki gaf op tegen de Spaanse Anabel Medina Garrigues. De Deense stond toen al 4-6 en 0-4 achter. Bartoli werd overklast door Julia Görges uit Duitsland. De Française pakte slechts vier games: 3-6 en 1-6.

Bij de mannen heeft Roger Federer heeft zich met gemak geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi. Op het Italiaanse gravel toonde de kersverse nummer twee van de wereld geen genade voor Carlos Berlocq uit Argentinië: 6-3 en 6-4. Juan Carlos Ferrero uit Spanje is zijn volgende opponent.

Voetbalclubs gaan meebetalen aan politie-inzet

De kosten van politie-inzet bij voetbalwedstrijden worden doorberekend aan de clubs. Dat staat in het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie sloten en dat in handen is van De Telegraaf.

De inzet van agenten bij structurele evenementen, naast voetbalwedstrijden ook festivals of andere grote commerciële evenementen, komt deels voor rekening van de organisator. Dit moest jaarlijks dertig miljoen euro besparen.

De dierenpolitie, een stokpaardje van de PVV, wordt de nek omgedraaid. De vijfhonderd animal cops moeten ook worden ingezet voor regulier politiewerk.

Bezoeker steelt pistool tijdens Landmachtdagen

Tijdens de Landmachtdagen afgelopen weekeinde is een pistool gestolen. Het wapen werd zondag meegenomen van legerplaats Oirschot, waar het met een staalkabel was vastgelegd. Dat heeft de marechaussee woensdag bekendgemaakt.

Vermoedelijk heeft een bezoeker de kabel doorgeknipt en vervolgens het wapen, dat niet meer werkt, meegenomen. De marechaussee heeft een onderzoek naar de diefstal ingesteld en is op zoek naar getuigen.

Eriksen, Schøne en Poulsen in Deense EK-selectie

De Deense bondscoach Morten Olsen heeft woensdag twintig namen prijsgegeven van spelers die zeker zijn van het EK. Eredivisiespelers Christian Eriksen, Lasse Schøne en Simon Poulsen zijn ook opgeroepen. Olsen wacht tot de laatste speelronde in de Deense competitie op 23 mei voor hij de laatste drie spelers oproept.

Naast Ajacied Eriksen, N.E.C.'er Schøne en AZ'er Poulsen hebben nog vier spelers in de Deense selectie een verleden in Nederland. Michael Silberbauer (FC Utrecht), Dennis Rommedahl (Ajax, N.E.C. en PSV), Michael Krohn-Dehli (Ajax en RKC Waalwijk) en Niki Zimling (N.E.C.) zijn actief geweest in de Eredivisie.

FC Groningen-aanvaller Nicklas Pedersen krijgt de komende dagen nog de tijd om Olsen te overtuigen. Hij traint met de groep mee. Andreas Bjelland, die komende zomer naar FC Twente vertrekt, is wel zeker van een plek in de definitieve selectie.

Denemarken is 9 juni de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK in Polen en Oekraïne. De andere tegenstanders in de poule zijn Duitsland en Portugal.

De twintig spelers in de Deense EK-selectie:

Doel: Stephan Andersen (Évian TG, Fra), Thomas Sørensen (Stoke City, Eng).

Verdediging: Lars Jacobsen (FC Kopenhagen), Michael Silberbauer (BSC Young Boys, Zwi), Simon Poulsen (AZ), Daniel Wass (Évian TG), Simon Kjaer (AS Roma), Daniel Agger (Liverpool), Andreas Bjelland (FC Nordsjælland).

Middenveld: William Kvist (VfB Stuttgart), Christian Poulsen (Évian TG), Lasse Schøne (N.E.C.), Niki Zimling (Club Brugge), Jakob Poulsen (FC Midtjylland), Christian Eriksen (Ajax) en Thomas Kahlenberg (Évian TG).

Aanval: Dennis Rommedahl (Brøndby IF), Tobias Mikkelsen (FC Nordsjaelland), Michael Krohn-Dehli (Brøndby IF) en Nicklas Bendtner (Sunderland).

'Buitenlandse studenten moeten blijven'

Demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) van Onderwijs wil buitenlandse studenten aanmoedigen om ook na hun studie in Nederland te blijven. Dat zou economisch aantrekkelijk zijn.

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau levert het de schatkist jaarlijks ruim 700 miljoen euro op wanneer twintig procent van de buitenlandse studenten na de voltooing van hun studie in Nederland blijven werken. Tijdens hun studie leveren ze onder meer door hun goede prestaties al een bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs, stelt Zijlstra.

Na afronding van de studie zorgen ze niet alleen voor belastinginkomsten die de door de overheid gemaakte studiekosten ruim compenseren, maar dragen ze ook kennis over binnen de economie. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Om die reden wil Zijlstra dat het voor buitenlandse studenten aantrekkelijker moet worden gemaakt om in Nederland te blijven. Zijlstra wil onder andere dat ze beter worden voorgelicht over rechten en de mogelijkheden voor een verblijf na de studie.

Lost Planet EX Troopers in de maak

Capcom werkt aan het schietspel Lost Planet EX Troopers voor Nintendo 3DS en PlayStation 3. Het spel wordt getekend als een Japanse animatiefilm en is gericht op een jonger publiek. Dat schrijft de Japanse gamewebsite Andriasang.

Lost Planet EX Troopers behoort tot de Lost Planet-reeks, waarbinnen een derde deel in de maak is. In Lost Planet EX Troopers stappen spelers in de schoenen van Bren Turner op de planeet EDN-3rd. Daar moet gevochten worden tegen de vijandelijke Akrid.

Het nieuwe schietspel voor Nintendo 3DS en PlayStation 3 is volgens de website voor zestig procent af. Capcom wil het schietspel later dit jaar op de markt brengen.


Kunduz-akkoord uitgelekt

Het Kunduz-akkoord is uitgelekt naar De Telegraaf. De krant beschikt over het hele pakket maatregelen waarover VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het afgelopen nacht eens werden, staat woensdag op de website van de krant.

Het kabinet wilde de plannen pas eind deze maand naar de Tweede Kamer sturen, samen met de voorjaarsnota. Ook laat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de plannen nog doorrekenen door het Centraal Planbureau.

Op basis van een concepttekst meldt de krant dat volgend jaar in totaal zestien miljard euro wordt bezuinigd. Na zogeheten uitverdieneffecten blijft daar nog 12,2 miljard van over. Verder wordt één miljard euro geïnvesteerd en is drie miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt. Hiermee wordt het begrotingstekort teruggedrongen, zoals Brussel wil.

De koopkrachteffecten blijven beperkt tot een verlies van minder dan twee procent. Alleen AOW'ers met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro gaan er 3,25 procent op achteruit, aldus De Telegraaf.

'Call of Duty misbruikt Delta Force'

In het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 wordt onrechtmatig gebruikgemaakt van de naam Delta Force. Dat claimt de Californische gamestudio Novalogic. De gamestudio beweert miljoenen dollars schade te hebben opgelopen en heeft game-uitgever Activision voor de rechter gesleept.

In de aanklacht geeft Novalogic ook aan dat Activision het gebruik van de naam en een neplogo heeft verkocht aan verschillende bedrijven. De gamestudio heeft naar eigen zeggen in mei vorig jaar en december brieven gestuurd waarin Activision werd gesommeerd de verwijzingen te verwijderen.

Novalogic zegt het volle recht te bezitten over de naam en het logo van de fictieve militaire groep Delta Force. Beide zijn in 1998 geregistreerd. Het is niet bekend hoe hoog de schadeclaims van Novalogic zijn, al geeft het bedrijf wel aan miljoenen dollars te zijn misgelopen.


'Werken met regisseur Wes Anderson is als kamperen'

Tilda Swinton, Bill Murray, Edward Norton en Bruce Willis vonden het niet zwaar om met regisseur Wes Anderson te werken. "Ik was blij dat ik me bij de familie kon voegen, het voelde als een kampeertripje", zegt Swinton bij de persconferentie van Moonrise Kingdom, de openingsfilm van het filmfestival in Cannes.

Edward Norton benadrukt dat Anderson door de jaren heen een familie om zich heen heeft verzameld. "Het werken in zo'n hechte groep heeft altijd iets romantisch", vertelt de acteur die in de komedie Moonrise Kingdom de leider van een scoutingclub speelt. "Wes heeft zo'n groep en iedereen wil daarbij horen".

Norton vindt zijn rol overeenkomen met de manier waarop Anderson werkt. "Het lijkt wel een zomerkamp, waarover Wes de leiding heeft. Er zijn geen trailers en een ieder moet zijn eigen haar en make-up doen." Zelfs Bruce Willis. "Ik vond het een bijzonder verfrissende ervaring."

Bill Murray heeft in alle films van Anderson gespeeld en prijst dat hij zijn 'familie' blijft uitbreiden. "Tilda is een monsterlijk goede actrice, Bruce is een gekke filmster. Hij heeft echt een Die Hard-moment aan het einde van de film", zegt Murray. "We hadden de 'Muscles from Brussels' kunnen vragen, maar dat was niet hetzelfde geweest", aldus de acteur over Jean-Claude van Damme.

In Moonrise Kingdom worden twee jonge verkenners verliefd, waarop ze besluiten weg te lopen. In hun kleine dorpje ontstaat grote chaos en iedereen wordt opgetrommeld om de twee jonge tortelduifjes terug te vinden. Willis is te zien als politieagent, Swinton speelt de rol van jeugdzorgmedewerker en Murray speelt de vader van een van de kinderen.

Anderson heeft de film niet gebaseerd op zijn eigen leven, maar vertelt tijdens de persconferentie dat een paar scènes uit de film hem echt zijn overkomen. "Ik vond echt een folder op de koelkast over hoe om te gaan met een moeilijk kind en ik wist dat het om mij ging, hoewel ik ook broers heb."

De film draait vanaf 31 mei in de Nederlandse bioscopen. Het filmfestival in Cannes duurt nog tot en met zondag 27 mei.


'Werken met regisseur Wes Anderson is als kamperen' (Foto: Novum)

Tom Cruise haalde als kind al stunts uit

Tom Cruise was als kind al een ware stuntman. "Ik deed salto's vanaf het dak van ons huis", vertelt de 49-jarige acteur, die onder meer in de film Mission: Impossible - Ghost Protocol zijn eigen stunts deed.

"Ik klom naar het hoogste deel van het dak", vertelt hij aan de Amerikaanse editie van het blootblad Playboy. "Ik keek hoeveel salto's ik kon doen voor ik in de sneeuw landde."

Cruise vertelt dat kinderen uit de buurt speciaal naar zijn capriolen kwamen kijken. Toch verliepen de stunts niet altijd even vlekkeloos. "Na anderhalve salto miste ik de berg sneeuw en landde ik op de stoep." Cruise brak zijn enkel. "Ik heb vroeger ook wel eens mijn been en neus gebroken."

De acteur kocht op zijn twaalfde al zijn eigen motor. "Ik wilde sprongen maken en stunts uithalen", aldus Cruise. "Ik ben heel vaak gecrasht, omdat ik hard wilde rijden."

Cruise liet in zijn jeugd zijn trucs graag zien aan zijn zussen. "Die riepen dan: Tommy, dit wordt nog eens je dood. Mama doet je wat."

Alec Baldwin maakt docu over filmfestival Cannes

Alec Baldwin gaat een documentaire maken over het filmfestival van Cannes. De docu over het reilen en zeilen van het festival aan de Franse Côte d'Azur moet geld opbrengen om een andere film te maken. Regisseur en scenarist James Toback voert de regie, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De opnamen van de documentaire getiteld Seduced and Abandoned beginnen woensdag, op de eerste dag van het festival. Camera's volgen Baldwin en Toback die in Cannes proberen een ander filmproject financieel rond te krijgen. De twee banen zich een weg tussen de talloze feestjes en diverse bijeenkomsten.

"Het idee is ontstaan uit gesprekken die Alec en ik al lang voeren", vertelt Toback. "We hebben besloten naar Cannes te gaan om opnamen te maken van onze queeste om geld te vinden om een speelfilm te kunnen maken." Als ze het filmproject dat in de docu aan bod komt, kunnen financieren, zijn ze van plan die film ook echt te maken.

"Deze docu gaat over het proces, we documenteren de vooruitgang en het potentiële succes of mislukken van ons project." De twee hebben regisseur Martin Scorsese al geïnterviewd en in Cannes willen ze Bernardo Bertolucci en Roman Polanski ondervragen over het festival. Ook diverse filmsterren moeten aan bod komen.

Het filmfestival van Cannes duurt tot en met zondag 27 mei.


Alec Baldwin maakt docu over filmfestival Cannes (Foto: Novum)

Twee debutanten in selectie Engeland

De Engelse bondscoach Roy Hodgson heeft twee debutanten opgenomen in zijn definitieve selectie voor het EK in Polen en Oekraïne. Arsenal-vleugelspeler Alex Oxlade-Chamberlain en doelman John Ruddy van Norwich City zijn voor het eerst opgeroepen.

De 18-jarige Chamberlain kwam afgelopen zomer over van Southampton en ontwikkelde zich in rap tempo in Londen. De 25-jarige Ruddy veroverde dit seizoen een basisplaats bij Norwich.

Rio Ferdinand en Micah Richards zijn opvallende afwezigen in de defensie. Het ontbreken van Ferdinand heeft naast rugklachten vermoedelijk ook te maken met zijn verstoorde relatie met John Terry, die wel is geselecteerd. Terry zou het broertje van Rio, Anton, racistisch hebben bejegend.

Waarom dertienvoudig international Richards ontbreekt, is niet duidelijk. De Manchester City-speler leek zeker te zijn van een plek in de 23-koppige selectie, omdat rechtsachter Kyle Walker met een teenblessure kampt.

Hodgson kan de eerste twee groepsduels op het EK niet beschikken over sterspeler Wayne Rooney, die nog een schorsing uit moet zitten. Engeland opent het toernooi op 11 juni tegen Frankrijk. Zweden en Oekraïne zijn de andere tegenstanders in de poule.

Selectie Engeland:

Doel: Joe Hart (Manchester City), Robert Green (West Ham United) en John Ruddy (Norwich City).

Verdediging: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Ashley Cole (Chelsea), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Joleon Lescott (Manchester City) en John Terry (Chelsea).

Middenveld: Gareth Barry (Manchester City), Stewart Downing (Liverpool), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Manchester City), Scott Parker (Tottenham Hotspur), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Theo Walcott (Arsenal) en Ashley Young (Manchester United).

Aanval: Andy Carroll (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Welbeck (Manchester United) en Jermain Defoe (Tottenham Hotspur).


Twee debutanten in selectie Engeland (Foto: Novum)

Raceautoproducent Lola onder curatele

Raceautoproducent Lola Cars is onder curatele gesteld. Het Britse bedrijf heeft veel last van de huidige economische omstandigheden en is in de financiële problemen geraakt. Daarom wordt nu een overnamekandidaat gezocht die het bedrijf moet redden van de ondergang.

Voor de Formule 1 is Lola geen onbekende. In verschillende periodes nam het bedrijf met wisselend succes deel aan de koningsklasse van de autosport. John Surtees werd in 1962 met een Lola-auto tweede in Groot-Brittannië en Duitsland en Aguri Suzuki pakte in Japan 1990 nog een derde plek. De laatste comeback was in 1997, maar nadat de auto veel te langzaam bleek te zijn werd al na twee races de stekker er uit getrokken. Een volgende comebackpoging in 2010 liep op niets uit.

Als bouwer van Sportscars is Lola succesvoller. Sinds het jaar 2000 werd op Le Mans vijfmaal gezegevierd in de LMP2-klasse en ook in de (American) Le Mans Series was er succes.

"Het is enorm spijtig dat we de beslissing hebben moeten nemen een curator aan te stellen voor Lola Cars International Limited en Lola Composites Limited. Deze stap biedt het management de mogelijkheid verdere gesprekken te voeren met mogelijke investeerders en kopers," luidde een verklaring van Lola.

Brand waarbij zes kinderen omkwamen aangestoken

De brand in een woonhuis in het Engelse Derby waarbij vorige week zes kinderen om het leven kwamen is aangestoken. De politie zei woensdag de ouders te zullen ondervragen om te achterhalen waarom hun huis het doelwit was.

Vijf kinderen van 5 tot 10 jaar oud kwamen vrijdag om bij de brand, het zesde kind overleed zondag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Onderzoekers hebben bevestigd dat er benzine door de brievenbus is gegoten. Twee mensen die werden gearresteerd omdat ze mogelijk met de zaak te maken hadden zijn zaterdag vrijgelaten.

Gerrard nieuwe aanvoerder Engels elftal

Steven Gerrard is de nieuwe aanvoerder van het Engelse nationale elftal. Dat maakte bondscoach Roy Hodgson woensdag bekend. De 31-jarige speler van Liverpool is de opvolger van John Terry, die de band moest inleveren omdat hij in opspraak was geraakt.

De Engelsen moesten op zoek naar een nieuwe aanvoerder, omdat de Engelse voetbalbond Terry de aanvoerdersband af nam wegens vermeend racisme aan het adres van Queens Park Rangers-speler Anton Ferdinand. Toenmalig coach Fabio Capello was het niet eens met deze beslissing en diende zijn ontslag in.

Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd met het Nederlands elftal in februari droeg Scott Parker de band nog.


Gerrard nieuwe aanvoerder Engels elftal (Foto: Novum)

Duitse schaatsers al in de zomer aan de bak

De Duitse schaatsers moeten al komende zomer serieus aan het werk. Doorgaans begint het schaatsseizoen pas in oktober, maar de Duitse schaatsbond DESG heeft besloten dat de Duitse kampioenschappen allround en sprint al eind juli worden verreden. De afstanden tijdens de kampioenschappen in Inzell gaan ook op de schop. Dat alles moet tot meer toeschouwers leiden.

De sprinters rijden tijdens hun nationale titelstrijd op de eerste dag een 100 meter en een 500 meter en de tweede dag 300 meter en 1000 meter. De allrounders rijden op de eerste dag van het toernooi, dat voor 26 en 27 juli is uitgeschreven, een 500 meter en een 3000 meter of 5000 meter. Op de tweede dag staat de 1500 meter en de langste afstanden op het programma.

Voor die langste afstanden heeft de DESG ook iets nieuws bedacht. De nummer een in het klassement vertrekt met een voorsprong op de rest van het klassement. Het verschil in punten wordt daartoe in meters omgezet. Voor iedere honderdste van een punt achterstand die de andere deelnemers hebben in het klassement, starten zij een meter achter de klassementsleider.

De beste vrouw legt twaalf ronden en 100 meter af, de beste man 25 ronden en 100 meter. De eersten die aan de streep komen tijdens de inhaalrace zijn dan kampioen.

'2Pac was niet homofoob'

2Pac had geen problemen met homo's. Volgens zijn familie kon de in 1996 doodgeschoten rapper niet homofoob zijn omdat hij goed bevriend was met de homoseksuele modeontwerper Gianni Versace. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

Hiphopproducent Suge Knight beweerde onlangs dat Tupac Shakur ooit de samenwerking met een beroemde ster verbrak vanwege zijn seksuele geaardheid. Volgens diens familie is dit onzin.

De in 1997 vermoorde Gianni Versace en Tupac waren goede vrienden. De rapper zou ooit mee hebben gelopen in een modeshow van Versace in Italië. Versace startte zijn modehuis in 1978. Sinds zijn dood zijn onder meer zijn broer Santo en zus Donatella verantwoordelijk voor het merk.

Nederlanders spenderen miljoenen aan mobiele games

Nederlanders geven dit jaar naar verwachting vijftig miljoen euro uit aan spelletjes voor tablets en smartphones. In totaal spelen ruim negenhonderdduizend Nederlanders spellen als Angry Birds en Wordfeud. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van marktonderzoeksbureau Newzoo.

In Nederland wordt het meest gespeeld op iPhone, iPad of iPod Touch. Gamers met deze zogenoemde iOS-apparaten geven volgens het onderzoeksbureau dertien keer zo veel geld uit aan spelletjes als bijvoorbeeld gebruikers van een Android-smartphone.

Newzoo heeft het onderzoek internationaal uitgevoerd. Voor alle landen geldt dat het meeste geld binnen de gratis spelletjes wordt uitgegeven. In Nederland zou het gaan om 37 miljoen euro in dit kalenderjaar.

Het onderzoek is gehouden onder zeventienduizend respondenten uit zeven landen. Bij het onderzoek heeft Newzoo gebruikgemaakt van download-, verkoop- en omzetcijfers.

[NBA] Pacers verslaan Heat, Spurs winnen van Clippers

Indiana Pacers is dinsdag in de tweede ronde van de NBA play-offs op gelijke hoogte gekomen met Miami Heat. De basketballers uit Indianapolis waren in Florida met 78-75 te sterk voor de Heat. De stand in de series is nu 1-1. San Antonio Spurs versloeg Los Angeles Clippers met 108-90.

Miami speelde een moeizame wedstrijd tegen de Pacers. Vooral de aan zijn buikspieren geblesseerde Chris Bosh werd in defensief opzicht gemist. LeBron James probeerde in de slotminuten een nederlaag nog te voorkomen, maar zijn schoten werden geblokt of misten precisie.

San Antonio Spurs kwam op een 1-0 voorsprong in de series door met 108-90 te winnen van LA Clippers. Tim Duncan maakte 26 punten en pakte tien rebounds voor de Spurs. De Argentijn Manu Ginobli voegde daar 22 punten aan toe.


Pacers verslaan Heat, Spurs winnen van Clippers (Foto: Novum)

Capcom schrapt misschien on-disc DLC

Na de ophef over on-disc DLC heeft Capcom besloten hun DLC-strategie iets aan te passen. "Wij willen jullie ervan verzekeren dat we luisteren naar alle kritiek. We zijn begonnen met kijken hoe we DLC kunnen verspreiden in de toekomst," aldus Christian Svensson, senior vice-president van Capcom.

Enkele aankomende titels van Capcom zullen nog wel on-disc DLC krijgen, waaronder Dragon's Dogma. Capcom wilde zeker weten dat bepaalde dingen beschikbaar zijn vanaf het begin en DLC op de schijf zetten was de meest efficiënte manier om dit te bereiken.

"Jullie worden gehoord", verzekerde Svensson ons nogmaals.

Pearl Jams Ten beste album volgens 3FM-luisteraars

Het album Ten van Pearl Jam voert dit jaar de Hemelse Honderd aan. De in 1991 verschenen cd van de Amerikaanse rockband eindigde vorig jaar ook bovenaan de lijst die bestaat uit de honderd beste albums aller tijden volgens luisteraars van 3FM.

Pearl Jams Ten houdt onder meer Nirvana's Nevermind en 21 van Adele achter zich. De top vijf wordt gecompleteerd door Coldplays Viva la Vida en Radioheads OK Computer. De Hemelse Honderd is donderdag, Hemelvaartsdag, te horen op de radiozender.

In de lijst staan dit jaar veel nieuwkomers. Zo hebben onder anderen Racoon, Kanye West en Ed Sheeran met hun laatste album een plekje weten te bemachtigen in de Hemelse Honderd.

'Autolijst GTA V ontdekt'

In bestanden die op de disc staan van Max Payne 3 is een lijst van voertuigen ontdekt. Vermoedelijk gaat het de verschillende voertuigen die in GTA V te zien zijn want er komen bekende namen zoals de Faggio in voor.

Het is ook niet de eerste keer dat dit voorkomt. In games zoals Bully en Red Dead Redemption was ook al informatie te vinden over de Grand Theft Auto die rond die tijd uit zou komen. Bekijk het tot nu toe gevonden lijstje hieronder met daaronder plaatjes van nog meer namen uit de bestanden. Rockstar heeft nog niks officieels bekendgemaakt.

Cars

apc
bobsleigh
benson
biff
bobcat
boxville
buccaneer
burrito
brzbus
casco
cadge
car_brzhatchplc
car_brzsedanplc
car_brzhatchjnk
car_brzsedanjnk
carga
cavalcade
cognoscenti
cs2000
chavos
dukes
dune
feroci
forklift
futo
furzen
fxt
gant
hauler
minivan
infernus
patriot
phantom
prairie
police
rancher
rhino
schafter
seinove
skimobile
taxi
vanpony
willard
winky
trash
railmu
flatty
snowplough

Bikes

enduro
jz125
z75
faggio2
spike

Helicopters

autogiro
bchopper
annihilator
bentham
maverick
hind
napalm
scamp
heli_vcpf
heli_tfe

Planes

cuban800

Boats

squalo
bassboy
chika
fisher
fishboat_a
fishboat_b
fishboat_c
fishboat_d,
marquis
reefer
tropic
gunboat
sabs_boat
small_gb2
dinghy
p_mi_botfsh
whaler
woody
woody2
sporto
tinny
tug
contbo
smug
edsboat

Trains

cablecar
chairlift
subway_lo
subway_hi
train_carg
trainf_carg
trainr_carg
train_int
lighty

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

Sauber draagt aandelen aan Kaltenborn over

Sauber F1 Team-eigenaar Peter Sauber heeft een derde van zijn aandelen overgedragen aan directeur van het bedrijf Monisha Kaltenborn. De 68-jarige Sauber wil op termijn een stapje terugdoen en ziet in de 41-jarige Kaltenborn zijn ideale opvolger.

"Toen BMW in 2009 uit de Formule 1 stapte was Monisha Kaltenborn erg behulpzaam met het redden van het team en sindsdien heeft ze als directeur van het bedrijf uitmuntend werk verricht. Het aan haar overdragen van een derde van de aandelen is voor mij een belangrijke stap om de continuïteit van het bedrijf te kunnen waarborgen. Mijn wens is om ervoor te zorgen dat het team geleid blijft worden op de manier zoals ik het op de lange termijn zou doen," zei Sauberg.

"Monisha en mijn zoon Alex die in 2010 Marketing Directeur van het team werd, en sindsdien lid van de Raad van Bestuur is, hebben beiden deze doelstelling. Het zorgt ervoor dat onze werknemers positief naar de toekomst kunnen kijken." Kaltenborn is blij met deze stap. "Voor mij is dit een teken van het volledige vertrouwen dat ik geniet en ik ga er alles aan doen om dat te rechtvaardigen."

[Upd] Pistool ROC Haarlem blijkt grap

Een jongen met een vuurwapen is woensdagochtend een school in Haarlem binnengelopen. Het gaat om het ROC Nova College aan de Tetterodestraat. De politie heeft een aanhouding verricht, maar het wapen is nog niet gevonden, laat een woordvoerder van de politie weten.

Of het gaat om een scholier van het ROC is onduidelijk. Details over de aanhouding zijn ook nog niet bekend.

De politie kreeg om 10.25 uur de melding dat een persoon met een vuurwapen was gezien op de school. De politie is daarop een fouilleeractie op het ROC gestart waarbij ook speurhonden zijn ingezet.

Update 14.54 uur

De ontstane onrust vanochtend over een wapen op een ROC in Haarlem blijkt achteraf een 'grap' te zijn. Twee scholieren belden de politie met de mededeling dat er een jongen met een pistool rondliep waarop agenten de school uitkamden. Het bleek om een uit de hand gelopen grap te gaan, zegt een woordvoerder van de politie.

De twee grappenmakers en een derde verdachte zijn aangehouden. Een uitgebreide zoekactie met politiehonden en een fouilleeractie leverden niets op, waardoor de politie uitgaat van een grap.

Ben Saunders gaat dief zelf pakken

Dinsdagavond is een tas van zanger Ben Saunders uit een parkeergarage gestolen. Hij gaat geen aangifte doen omdat hij beweert te weten wie er achter de diefstal zit, en wil samen met een videobedrijf de confrontatie met de daders aangaan.

Dat zei Saunders woensdag op de radiozender 100%NL, zo meld Het Parool. "De politie doet toch niets. In Nederland word je nooit gestraft. Ik kan het beter zelf doen", aldus de eerste winnaar van The Voice of Holland. Videobedrijf Clipforce is gevraagd woensdagavond mee te gaan. Dan wil de getatoeëerde zanger de confrontatie met de daders aangaan. "Kijken hoe ze dan lachen!", schrijft Sauders op Twitter.

In de gestolen tas zaten een laptop, kleren, een horloge en een niet nader omschreven 'speciaal item'. De diefstal zou in een zeer korte periode in een parkeergarage zijn gepleegd. Op dat moment was Saunders net even naar een andere auto gelopen die mee was gereden naar een optreden in Amsterdam.

Opstelten: mierenneuker niet wellevend

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het uitschelden van een agent voor mierenneuker niet passen bij een 'wellevende manier van met elkaar omgaan'. Dat zei hij woensdag na afloop van de ministerraad.

De Hoge Raad oordeelde onlangs dat het in bepaalde gevallen niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen. Vanuit de Tweede Kamer kwamen verontwaardigde reacties. Het CDA heeft Opstelten om opheldering gevraagd.

De minister wilde woensdag nog niet inhoudelijk reageren op het vonnis van de Hoge Raad. "Ik wacht even met commentaar tot ik alle informatie heb bestudeerd", zei hij. "Maar los van de uitspraak wil ik wel zeggen dat mensen zich in de kern wellevend zouden moeten uitdrukken op straat. Het woord dat hier is gebruikt past daar niet bij."

Rits overtredingen Haagse growshop

Bij een controle in een Haagse growshop werden 5 mensen aangehouden en werden 11 kilo hennep, 45.000 euro in contant geld, 2 dure auto’s, een verboden wapen en de gehele administratie in beslag genomen. De controle van de winkel aan de Apeldoornselaan vond maandag plaats, zo heeft de politie woensdag laten weten.

In een ruimte achter het pand bleken diverse tassen met henneptoppen te staan. Ook kwamen er tijdens de controle drie mensen de winkel binnen die zich voordeden als klanten, maar ook tassen vol henneptoppen bij zich hadden.

De eigenaar, een medewerker en de 3 'klanten’ zijn aangehouden.

Rits overtredingen Haagse growshop
Rits overtredingen Haagse growshop (Foto: ANP)

Russische politie ontruimt protestkamp

De Russische politie heeft woensdagochtend een protestkamp in het centrum van Moskou ontruimd. In het kamp kwamen leden van de oppositie bijeen.

Dinsdag bepaalde een rechtbank dat de activisten het woensdag om 12.00 uur (lokale tijd) moesten verlaten. De politie had gezegd het kamp, bekend als Occupy Abai, niet voor die tijd te zullen ontruimen, maar agenten trokken er al om 5.00 uur 's ochtends binnen en verwijderden tientallen demonstranten. Het kamp heeft niet veel permanente leden en de bezetting varieert van duizenden in de avonduren tot minder dan honderd 's nachts.

De Moskouse politie zei meer dan twintig mensen te hebben gearresteerd omdat ze zich tegen de ontruiming verzetten. Sommigen van hen zouden onder invloed zijn van verdovende middelen, maar de arrestanten ontkenden dat in tweets vanaf het politiebureau. De politie zou hen in diskrediet willen brengen, aldus de activisten. Na enkele uren werden alle arrestanten vrijgelaten.

De naam van Occupy Abai komt van de negentiende-eeuwse Kazachse dichter Abai Koenanbajev, wiens standbeeld op de boulevard staat waar het kamp is opgericht.


Russische politie ontruimt protestkamp (Foto: Novum)

Telstar wil op blauw gras spelen

Telstar wil de thuiswedstrijden in de Jupiler League graag op blauw gras spelen. Dat meldt algemeen directeur Pieter de Waard. Volgens De Witte Leeuwen is uit onderzoek gebleken dat het voor zowel kijkers als spelers prettiger is om op een blauwe ondergrond te spelen.

De club uit Velsen-Zuid heeft bij de KNVB geïnformeerd of er geld beschikbaar is uit een speciaal fonds voor nieuwe projecten in het voetbal. "De voetbalwereld mag niet voorbij gaan aan zoveel voordeel voor voetballers en toeschouwers. We zijn benieuwd wat de KNVB ermee doet. Het is een serieuze optie voor de Witte Leeuwen", aldus algemeen directeur Pieter de Waard. ''Bovendien: in de reglementen staat dat kunstgras groen moet zijn, over gewoon gras staat niks.''

Er zou 'Kentucky Blue Grass' moeten komen in het Tata Steel stadion. Deze maand werd het tennistoernooi in Madrid al op blauw gravel gespeeld.

Blinde dissident Chen stap dichter bij studie VS

De blinde Chinese dissident Chen Guancheng is een stap dichter bij een studie in de Verenigde Staten. Woensdag vroeg hij zijn paspoort aan. Chen veroorzaakte onlangs een diplomatieke ruzie tussen de VS en China door aan zijn huisarrest in de provincie Shandong te ontsnappen en aan te kloppen bij de Amerikaanse ambassade, waar hij enkele dagen verbleef.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft al gezegd dat Chen net als iedere Chinees vrij is om in het buitenland te studeren, maar veiligheidsbeambten hebben hem praktisch onder huisarrest gehouden in het ziekenhuis waar hij de afgelopen twee weken lag. Tot woensdag was niet duidelijk of ze Chen een paspoort zouden laten aanvragen.

Chen wilde in eerste instantie in China blijven, maar veranderde al snel van mening. Hij benadrukte woensdag dat hij niet om politiek asiel vraagt, maar alleen naar de VS wil om te reizen en te studeren.

De VS lieten weten dat visa voor Chen, zijn vrouw en twee kleine kinderen klaarliggen en dat die kunnen worden uitgegeven zodra het gezin Chinese paspoorten heeft.

'Franse renner Turgot riskeert schorsing'

De Franse wielrenner Sébastien Turgot wordt mogelijk geschorst. De nummer twee van Parijs-Roubaix zou de afgelopen achttien maanden herhaaldelijk zijn verblijfsgegevens onjuist hebben doorgegeven, waardoor hij drie onaangekondigde dopingcontroles miste. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe woensdag.

De 28-jarige Turgot is al voor de disciplinaire commissie van de Franse wielerbond verschenen, maar die heeft nog geen uitspraak gedaan. Het missen van drie controles staat gelijk aan een dopingovertreding. De renner van Europcar kan daardoor maximaal twee jaar worden geschorst.

Turgot maakte dit voorjaar indruk met zijn tweede plaats in de Hel van het Noorden, achter winnaar Tom Boonen. Als hij wordt gestraft, is hij na Yoann Offredo al de tweede Fransman die dit jaar een sanctie krijgt voor het niet op orde hebben van zijn whereabouts.

Helmond-spelers Joppen en Altheer niet tegen VVV

Helmond Sport-verdedigers Guus Joppen en Jeffrey Altheer komen morgen niet uit tegen hun nieuwe club VVV-Venlo. Volgend seizoen spelen de twee spelers voor de Limburgers, die morgen zullen proberen om tegen de club uit Helmond degradatie uit de Eredivise te voorkomen. Voor de Brabanders staat promotie naar de hoogste divisie van het Nederlands voetbal op het spel.

Ook in de return van aanstaande zondag zullen Altheer en Joppen niet meespelen. De beslissing kwam na overleg met hun trainer bij Helmond Sport, Hans de Koning.

Bij FC Den Bosch is een soortgelijke situatie ontstaan door de overgang van Kees van Buuren en Jordens Peters naar Willem II. Ook zij spelen niet mee in de play-off wedstrijden om een ticket naar de Eredivisie tussen de Tilburgers en de Bosschenaren.

Nog zes clubs onder curatele KNVB

Zes clubs in het betaald voetbal hebben hun financiële huishouding niet op orde. Dat zijn er zeven minder dan in augustus en drie minder dan in januari. Dat meldt de KNVB woensdag. Roda JC, NAC Breda, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen en Helmond Sport staan onder verscherpt toezicht van de voetbalbond.

De clubs in de meest zorgwekkende, eerste categorie dienen binnen drie jaar terug te keren in de tweede groep, die het predikaat voldoende krijgt. Anders dreigen ze hun licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken.

"Er is duidelijk een stijgende lijn te zien. Clubs hebben het absoluut nog moeilijk, maar je ziet dat het besef echt is doorgedrongen dat het belangrijk is een goed en consequent financieel beleid te voeren", zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris van de KNVB en verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken.

Negen clubs hebben de zaken helemaal op orde. Ajax, PSV, FC Twente en N.E.C. zijn daarvan actief in de Eredivisie.

De enige club die in het rijtje ontbreekt is MVV Maastricht. Voor deze club geldt dat de besluitvorming nog niet is afgerond. Dit betekent dat de Maastrichtse club nog niet in een categorie ingedeeld is.

Categorie indeling KNVB:

Categorie 1: Roda JC, NAC Breda, Helmond Sport, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen.

Categorie 2: Feyenoord, AZ, sc Heerenveen, Vitesse, RKC Waalwijk, FC Utrecht, Heracles Almelo, FC Groningen, ADO Den Haag, VVV-Venlo, De Graafschap, Excelsior, FC Zwolle, FC Eindhoven, Willem II, SC Cambuur, Fortuna Sittard, FC Volendam, SC Veendam en AGOVV Apeldoorn.

Categorie 3: Ajax, PSV, FC Twente, N.E.C., Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles, Almere City FC, FC Oss en Telstar.

OM vindt pedoclub directe bedreiging voor kinderen

Pedofielenvereniging Martijn vormt een directe bedreiging voor kinderen door seks met kinderen te promoten. Dat stelde het Openbaar Ministerie woensdag in de zaak voor de rechtbank in Assen, waarin wordt geprobeerd de vereniging te ontbinden en te verbieden.

De werkzaamheden van de club zouden inbreuk maken op de rechten en belangen van het kind. Het gedachtegoed en de werkzaamheden zijn volgens het Openbaar Ministerie in strijd met de openbare orde en de goede zeden. "Daarom moet in dit concrete geval de vrijheid van vereniging minder zwaar wegen en worden ingeperkt."

Het OM wijst erop dat de overheid volgens internationale afspraken is verplicht kinderen te beschermen tegen seksueel handelen door volwassenen. Door de in 1982 opgerichte club te verbieden zou de overheid aan die verplichting tegemoetkomen.

De vereniging vindt dat seks tussen volwassenen en kinderen op vrijwillige basis moet worden toegestaan. Het OM heeft het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum onderzoek laten doen en concludeert dat kindermisbruik 'enorm schadelijk' is. Slachtoffers van pedofilie kampen veel vaker met medische, psychische en seksuele problemen. Ook zijn ze vaker suïcidaal en verminken ze zichzelf vaker.

Bus gekanteld op A67

Op de snelweg A67 ter hoogte van Maasbree is woensdagochtend rond 10.30 uur een bus gekanteld. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, meldt omroep L1.

De bus verzorgde pendeldiensten naar de Floriade in Venlo. Toen het ongeval plaatsvond, was alleen de 51-jarige chauffeur in het voertuig aanwezig. De toedracht van het ongeluk is nog niet bekend.

Het voertuig ligt nog in de berm langs de snelweg. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de bus woensdagavond rond 20.00 uur weggetakeld.

Van Agt: 'Volkert moet vrij!'

Voormalig minister-president en minister van Justitie Dries van Agt (81) vindt dat Volkert van der Graaf, moordenaar van Pim Fortuyn, vervroegd moet worden vrijgelaten. "Een dader als Volkert mag niet gediscrimineerd worden", aldus Van Agt tegenover HP/DeTijd.

In 1972 pleitte Van Agt pleitte als CDA-minister van Justitie voor de vrijlating van de 'Drie van Breda'. De regering zag af van gratie na grote protesten en een aangenomen motie-Voogd in de Tweede Kamer. Volgens Van Agt is er echter geen parallel met de situatie rondom Volkert van der Graaf. Hij geeft tegenover HP/De Tijd aan dat het destijds ging het om een gratieverzoek. Dit gaat echter om een voorwaardelijke vrijlating.

Onlangs werd door Oud-LPF-Kamerlid Hans Smolders een petitie gestart tégen de vrijlating van Van der Graaf. Van Agt hoopt dat dit initiatief geen gevolg krijgt. "Ik hecht zeer aan een eerlijke toepassing van de wet voor alle daders die een vrijheidsstraf uitzitten. Als oud-minister vind ik dat de wet altijd gehandhaafd moet worden", aldus Van Agt. Hij voegt eraan toe dat hij het 'commotie om niets' vindt. "Een dader wordt in deze rechtsstaat immers altijd vrijgelaten na het uitzitten van tweederde van zijn straf." De oud-minister vindt dat hierop geen uitzondering gemaakt mag worden 'omdat het slachtoffer een bekend persoon is'.

Van Agt geeft in het interview met HP/De Tijd aan dat hij de commotie wel kan voorstellen. "Het zijn de naschokken van de aardbeving van tien jaar geleden. Dat dit nog steeds zo leeft is begrijpelijk, maar een dader als Volkert mag natuurlijk nooit gediscrimineerd worden. Dat zou het geval zijn als hij geen vervroegde vrijlating krijgt", aldus de CDA-prominent.

Gaslek boorplatform Noordzee eindelijk gedicht

Het gaslek bij het Elgin-platform in de Noordzee is na een operatie van twaalf uur gedicht. Dat heeft Yves-Louis Darricarrere van het Franse oliebedrijf Total gezegd. Volgens hem is een 'belangrijk keerpunt bereikt'.

Nadat het lek in maart was ontdekt werden de 238 medewerkers geëvacueerd van het platform, dat op zo'n 240 kilometer voor de Schotse kust ligt. In de eerste periode daarna lekte er dagelijks ruim tweehonderdduizend kubieke meter gas de atmosfeer in.


Gaslek boorplatform Noordzee eindelijk gedicht (Foto: Novum)

Vijf VVD-bewindspersonen op kandidatenlijst

Vijf bewindspersonen van de VVD zijn weer beschikbaar voor de kandidatenlijst van de liberalen. Naast premier en lijsttrekker Mark Rutte hebben ook Edith Schippers (minister van Volksgezondheid) en staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën), Halbe Zijlstra (Onderwijs) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) laten weten in aanmerking te willen komen voor een Kamerzetel. Dat meldt de VVD woensdag.

Ministers Henk Kamp (Sociale Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben partijvoorzitter Benk Korthals laten weten niet beschikbaar te zijn voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Ook staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) is niet beschikbaar.

Dat de laatstgenoemde VVD'ers niet beschikbaar zijn, betekent niet dat zij de politiek definitief de rug toekeren. Als de VVD deel uitmaakt van het volgend kabinet kunnen ze, net als de vijf bewindslieden die wel op de lijst willen, weer minister of staatssecretaris worden.

Het bestuur van de VVD bereidt momenteel de advieslijst voor. Voor 1 juni wordt de advieslijst bekendgemaakt. De leden spreken zich daarna via een ledenraadpleging uit, waarna de definitieve kandidatenlijst op vrijdag 29 juni bekend is.

New Kids blazen afscheidsoptreden af

De New Kids nemen toch geen afscheid met een groots concert. De kaartverkoop voor hun met veel bombarie aangekondigde afscheidsoptreden valt tegen, waardoor de show is geschrapt. Dat maakt concertorganisator Mojo woensdag bekend.

"We vinden het echt heel erg jammer", reageren New Kids-acteurs Steffen Haars en Flip van der Kuil. "Met het aantal kaarten dat nu verkocht is, hadden we een show in Ahoy kunnen doen, maar dan hadden we niet de enorme show kunnen maken die we voor ogen hadden."

De New Kids gaan niet op zoek naar een vervangende datum voor het optreden dat eind oktober in het Gelredome plaats zou vinden. Mensen met een kaartje krijgen hun geld terug. "We willen onze fans niet teleurstellen en hebben er na lang beraad voor gekozen om de show daarom niet te doen."

De New Kids maakten in maart in hun geliefde Maaskantje bekend een punt te zetten achter hun carrière. Met de grootse show in het Gelredome, waarbij artiesten als Corry Konings, Jody Bernal en dj Paul Elstak van de partij zouden zijn, wilden de vijf Brabantse hangjongeren nog een keer knallen.

Oefening brandweer draait uit op echte brand

Een oefening van de brandweer in een sloophuis aan de Leostraat in Eindhoven is woensdagochtend uitgedraaid op een serieuze brand.

De brand die in de keuken werd gesticht, sloeg door naar de eerste verdieping en de zolder en werd te groot, meldde een brandweerwoordvoerster.

Er moesten twee tankautospuiten en een hoogwerker komen om de uitslaande brand onder controle te brengen. Dat is inmiddels gelukt.

Oefening brandweer draait uit op echte brand
Oefening brandweer draait uit op echte brand (Foto: ANP)

Mladic-aanklagers geven fouten toe

De aanklagers in het Mladic-proces geven toe dat er fouten zijn gemaakt bij het overhandigen van bewijsmateriaal aan de verdediging. Ze verzetten zich daarom in het belang van een eerlijk proces niet tegen het uitstellen van het oproepen van de eerste getuige. Dit blijkt uit een schriftelijke nota die het Joegoslavië-Tribunaal woensdag heeft gepubliceerd.

De aanklagers houden woensdag en donderdag in de rechtszaal hun openingsverklaring. Het oproepen van de eerste getuige staat voor eind deze maand gepland. De verdediging vroeg maandag een half jaar uitstel om grote hoeveelheden materiaal te bestuderen dat de aanklagers pas kortgeleden hebben overhandigd.

Mladic-aanklagers geven fouten toe
Mladic-aanklagers geven fouten toe (Foto: ANP)

De weg naar de CL-finale: Chelsea FC

Zaterdag 19 mei staan Chelsea en Bayern München in de Allianz Arena in München tegenover elkaar in de finale van de Champions League. FOK!sport blikt terug op de wegen van beide ploegen richting deze eindstrijd. Vandaag behandelen we Chelsea, morgen komt Bayern München aan bod.

Chelsea eindigde in het seizoen 2010/11 als tweede achter kampioen Manchester United en plaatste zich zodoende voor de achtste keer op rij rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Tijdens de loting werd bekend dat The Blues in Groep E werden gekoppeld aan Bayer Leverkusen, Valencia en KRC Genk.

Het seizoen 2011/12 startte in de Engelse Premier League stroef voor Chelsea, maar het Champions League-seizoen werd met een degelijke overwinning geopend. In eigen huis werd Bayer Leverkusen met 2-0 verslagen. Twee weken later stond het lastige uitduel bij Valencia op het programma. De Londense ploeg had het moeilijk, maar slaagden erin om een punt mee terug te nemen naar de Engelse hoofdstad (1-1). Op 19 oktober kwam het KRC Genk van trainer Mario Been op bezoek. Chelsea had totaal geen moeite met de Belgen en een klinkende 5-0 overwinning was het eindresultaat.

Op 1 november moest Chelsea naar de Belgen toe en op voorhand leek ook dit een gemakkelijke opgave voor de ploeg van toenmalig trainer Andre Villas-Boas. De Londense ploeg kwam echter bedrogen uit, want Genk bood knap weerstand en er werd uiteindelijk met 1-1 gelijkgespeeld. Ondanks de puntendeling kon Chelsea zich drie weken later al plaatsen voor de volgende ronde. Op bezoek bij Bayer Leverkusen kwamen The Blues met 0-1 voor, maar door twee late doelpunten van Eren Derdiyok en Manuel Friedrich wonnen de Duitsers alsnog met 2-1.

Didier Drogba was een aantal keer belangrijk in de groepsfase (Foto: Pro Shots)

Door deze overwinning nam Leverkusen de koppositie in Groep E over van Chelsea. Na vijf duels had Leverkusen negen punten, gevolgd door Chelsea en Valencia met acht punten. Leverkusen had daardoor in de laatste groepswedstrijd tegen Genk aan één punt genoeg om de volgende te bereiken en daar slaagde de ploeg ook in (1-1, red.). Daardoor moest Chelsea minimaal gelijkspelen in hun laatste groepsduel; Valencia-thuis. Didier Drogba zette Chelsea al na drie minuten op voorsprong en een kwartier later verdubbelde Ramires de score. In de slotfase bracht Drogba zelfs de stand op 3-0 en daardoor was plaatsing voor de volgende ronde een feit.

Tijdens de loting van de achtste finales werd duidelijk dat Chelsea het op mocht nemen tegen SSC Napoli. De Italiaanse ploeg wist verrassend de groepsfase te overleven, waar het onder meer Manchester City achter zich liet. De eerste wedstrijd, die in Napels plaatsvond, eindigde in een 3-1 overwinning voor Napoli. Juan Mata zette Chelsea nog wel op voorsprong, maar via doelpunten van Ezequiel Lavezzi (2) en Edinson Cavani werd deze achterstand omgezet in een 3-1 overwinning.

Een week later ging Chelsea in de competitie met 1-0 ten onder tegen West Bromwich Albion en dit was het sein voor de clubleiding van Chelsea om Andre Villas-Boas op straat te zetten. Roberto Di Matteo, de voormalig assistent van Villas-Boas, mocht het seizoen als hoofdtrainer afmaken. De Italiaan kreeg meteen de loodzware taak mee om Chelsea te behoeden voor uitschakeling in de Champions League.

Op 14 maart vond de return plaats in Londen en dit werd uiteindelijk een onvergetelijke avond. Na een klein half uur spelen wist Drogba op aangeven van Ramires de 1-0 te scoren. Direct na rust bracht aanvoerder John Terry de stand op 2-0, genoeg voor een plek in de kwartfinales. Gokhan Inler dacht hier anders over. Hij schoot niet lang na de treffer van Terry de 2-1 binnen. Door dit doelpunt moest Chelsea weer komen en het was good-old Frank Lampard die een kwartier voor tijd vanaf elf meter de 3-1 aantekende. Een verlenging moest uiteindelijk de beslissing brengen. In de 109e minuut wist Ramires met een handig balletje Drogba te bereiken. De Ivoriaan vond op zijn beurt Branislav Ivanovic, die vernietigend uithaalde; 4-1. Hiermee plaatste Chelsea zich definitief voor de kwartfinales en had Di Matteo zijn eerste missie voltooid.

Tegenstander in de kwartfinale was Benfica, dat eerder in de groepsfase Manchester United wist uit te schakelen. De eerste ontmoeting vond dinsdag 27 maart plaats in Portugal. Benfica was de betere ploeg, maar het was Chelsea dat een kwartier voor tijd de zeer belangrijke 0-1 wist te scoren. Op aangeven van Fernando Torres was ex-Feyenoorder Salomon Kalou de doelpuntenmaker. Twee weken later stond de return op Stamford Bridge op het programma.

Salomon Kalou scoort de belangrijke 0-1 tegen Benfica (Foto: Pro Shots)

Voor eigen publiek kende Chelsea een aangename start van de wedstrijd. Na een kleine twintig minuten werd Ashley Cole door Benfica-verdediger Javi Garcia in het strafschopgebied naar de grond gewerkt. Frank Lampard mocht vervolgens vanaf elf meter aanleggen en hij maakte geen fout; 1-0. Toch deed Benfica niet onder voor Chelsea. De Portugese ploeg kreeg een hoop kansen. Zo werd een bal van Oscar Cardozo door Terry van de lijn gehaald. Kort voor rust moest Benfica echter met tien man verder, nadat Maxi Pereira zijn tweede gele kaart ontving.

Ook tegen tien man van Benfica had Chelsea het niet makkelijk en vijf minuten voor tijd kwamen de Portugezen via Garcia zelfs op gelijke hoogte. De spanning was echter van korte duur, want in de tweede minuut van de blessuretijd schoot Raul Meireles vernietigend de 2-1 tegen de netten. Daardoor kwam de droom van Roman Abramovich om eindelijk de Champions League te winnen, weer een beetje dichterbij. Om de finale te halen, moest Chelsea zich in de halve eindstrijd wel ontdoen van titelverdediger FC Barcelona.

Beide ploegen troffen elkaar in het seizoen 2008/09 ook in de halve eindstrijd. Destijds scoorde Andres Iniesta in de vierde minuut van de blessuretijd een schitterend doelpunt, waarmee hij Barcelona naar de finale schoot. Chelsea was dus gebrand op revanche. De eerste ontmoeting vond 18 april plaats op Stamford Bridge. Barcelona was superieur in Londen, maar wist het ultra-defensieve Chelsea niet te kloppen. Kort voor rust kwamen The Blues via Drogba zelfs op voorsprong. De Ivoriaan scoorde na knap voorbereidend werk van Ramires. Ook na rust ging Barcelona, dat zeventig procent balbezit had, op jacht naar treffers. Chelsea-keeper Petr Cech hield echter knap zijn doel leeg en zodoende mocht Chelsea twee weken met een voorsprong afreizen naar Camp Nou.

De Londense ploeg stelde zich opnieuw erg defensief op, maar ditmaal wist Barcelona de verdediging wel te kloppen. Via Sergio Busquets en Andres Iniesta werd het snel 2-0. Tot overmaat van ramp kreeg Chelsea-aanvoerder John Terry de rode kaart. Met een man minder wist Chelsea zich echter terug te knokken in de wedstrijd. Op slag van rust zorgde Ramires, volledig tegen de verhouding in, met een prachtige lob voor de 2-1. Dit betekende dat Barcelona opnieuw op jacht moest gaan naar een doelpunt.

Dit deed de ploeg van trainer Josep Guardiola na rust met verve, maar Cech bleek niet te kloppen. Lionel Messi kreeg kort na rust de ultieme kans op de 3-1, maar de Argentijn mikte een strafschop op de lat. Opnieuw had Barcelona veel meer balbezit (72 procent), maar wist dit niet uit te buiten in doelpunten. Chelsea beperkte zich in de tweede helft alleen tot verdedigen. Zo stond Drogba op een gegeven moment zelfs linksback. In de blessuretijd counterde Chelsea echter geheel verrassend naar de 2-2. Het was Fernando Torres die zijn ploeg naar de finale van de Champions League schoot. "Ik feliciteer Chelsea met hun dapperheid en mentale hardheid. Ze hebben een ijzersterk defensief blok neergezet. Veel succes in de finale", aldus Guardiola.

Fernando Torres schiet Chelsea naar de finale (Foto: Pro Shots)

Taylor betuigt onschuld voor SCSL

De voormalige president van het West-Afrikaanse Liberia, Charles Taylor, heeft woensdag zijn onschuld betuigd. De voormalige Liberiaanse president Charles Taylor zegt mee te leven met slachtoffers van de burgeroorlog in Sierra Leone. In de rechtszaal van het Speciale Hof voor Sierra Leone ging hij woensdag echter niet zover dat hij ook verontschuldigingen aanbood of berouw toonde.

Taylor zei op een zitting van het hof in Leidschendam dat hij het slachtoffer is van de economische en politieke macht van de Verenigde Staten. Hij betoogde dat hij alleen maar heeft geprobeerd vrede in Sierra Leone te bewerkstelligen.

Taylor werd in april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting en het rekruteren van kindsoldaten, die hij beging tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, waar in 2002 een einde aan kwam. Op 30 mei hoort hij de strafmaat.

Aanklagers eisen een gevangenisstraf van tachtig jaar voor Taylor. Diens advocaat Courtenay Griffiths vroeg de rechters er rekening mee te houden dat Taylor deze misdaden niet zozeer beging, maar veeleer hier opdracht toe gaf. Griffiths verzocht daarom om een straf die Taylor (64) uitzicht biedt op vrijlating.

Taylor betuigt onschuld voor SCSL
Taylor betuigt onschuld voor SCSL (Foto: ANP)

Rechter staat versoepeling rookverbod toe

De Nederlandse staat hoeft niet opnieuw een volledig rookverbod in de horeca in te voeren. De versoepeling van het rookverbod hoeft niet teruggedraaid te worden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een zaak die door antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) was aangespannen.

Het rookverbod werd in 2010 versoepeld, waardoor in kleine kroegen zonder personeel weer gerookt mag worden. De antirookorganisatie wil weer een volledig rookverbod en eiste bij de rechter dat de versoepeling van het rookverbod werd teruggedraaid. CAN stelt onder meer dat de versoepeling in strijd is met internationale verdragen, waarin afgesproken is een tabaksgebruik actief terug te dringen.

De staat is het hier niet mee eens. Het zou gaan om richtlijnen, waar de Europese lidstaten zelf invulling aan mogen geven. De rechtbank bevestigt deze lezing. Door de beslissing mogen de asbakken in kleine cafés op tafel blijven staan.

Vlaanderen dreigt met ontpoldering Hedwige

Vlaanderen dreigt Nederland te verplichten de Hedwigepolder geheel onder water te zetten als het alternatieve plan om de polder voor een derde te ontpolderen sneuvelt in de Kamer. Dat zei demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag tijdens een debat over de Zeeuwse polder.

De bewindsman probeert tijdens het debat steun te verwerven voor zijn plan om de Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten. Onlangs bleek dat de Europese Commissie daarmee kan instemmen, als ook nog een paar andere gebieden worden ontpolderd.

In de Tweede Kamer bleek woensdag dat Bleker nog steeds geen meerderheid heeft voor dit voorstel. Het geduld van Vlaanderen is echter op. Deze week is er contact geweest met de Vlaamse premier Kris Peeters, zei Bleker. Die heeft gezegd dat Vlaanderen Nederland in gebreke zal stellen als het kabinet het plan van Bleker niet uitvoert.

Vlaanderen zal Nederland vervolgens verplichten het Scheldeverdrag uit 2005 uit te voeren. Daarin hebben beide landen afgesproken de Hedwigepolder volledig te ontpolderen. "Ik heb de vaste overtuiging dat dit gaat gebeuren", zei Bleker. "Het gevolg daarvan is dat de hele Hedwigepolder onder water gaat."

Deze procedure zal volgens de bewindsman 'vrij snel' worden afgehandeld. "Binnen afzienbare tijd zal Nederland moeten besluiten de hele polder onder water te zetten."

Tijdens het debat werden verschillende moties ingediend om het nieuwste plan van Bleker van tafel te halen. Hoewel er geen meerderheid is voor dit voorstel, lijkt er ook geen meerderheid om de hele polder alsnog onder water te zetten. CDA'er Ad Koppejan diende een motie in waarin hij stelt dat een gehele ontpoldering 'onnodig en ongewenst' is. Ook de PVV verzet zich met hand en tand tegen ontpoldering. De VVD wil eerst meer weten over de financiële risico's van het huidige plan.

Bleker wil de polder voor een derde onder water zetten, omdat de natuur die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde moet worden gecompenseerd. Het verdiepen van de Westerschelde was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen.


Vlaanderen dreigt met ontpoldering Hedwige (Foto: Novum)

Sterretje ontkent relatie met nichtje Patricia Paay

Sterretje is naar eigen zeggen niets meer dan een goede vriend van het nichtje van Patricia Paay. De realityster, die werd geboren als Tony Wyczinski, is volgens Story als een blok gevallen voor Roxy Paay. Sterretje twittert over een foutje van het roddelblad.

"Lieve Story, wat jullie nu weer eruit gooien?", steekt Tony van wal. "Ik ben nog steeds gek op de winnares van In Love With." Wyczinski maakte voor RTL 5 zijn eigen datingprogramma, waarin hij op zoek gaat naar de ware liefde. De opnamen zijn al lang achter de rug en Sterretje houdt een geliefde over aan de show. Wie de gelukkige dame is, is een groot geheim omdat In Love With Sterretje nog wordt uitgezonden.

Volgens Story fleste Sterretje de boel omdat hij Roxy al ruim een jaar zou kennen. Onlangs zou de liefde tussen de twee zijn opgebloeid. Dat moeten de twee volgens het blad geheim houden, vanwege Sterretjes liefdesprogramma. Volgens de realityster is Roxy niet meer dan een vriendin. "Overigens vind ik Roxy Paay een topper als goede vriendin. Maar ook zij weet dat ik nog steeds gelukkig ben met de winnares."

Negen tips over babylijkje Liempde

De politie heeft sinds dinsdagavond negen tips ontvangen over het babylijkje dat eind april in een vuilniszak werd gevonden in het Brabantse Liempde. De tips worden onderzocht, meldt de politie. De zaak werd dinsdagavond behandeld in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Het meisje is woensdagochtend begraven op de begraafplaats Munsel in Boxtel, de gemeente waar Liempde onder valt. De moeder is nog altijd spoorloos. Na sectie op het lichaam van het kind bleek dat de moeder mogelijk dringend medische hulp nodig heeft.

De burgemeester heeft dinsdag aangifte gedaan van de geboorte van de baby en het kind officieel de naam Sterre van de Laarakker gegeven. Er wordt nog altijd gezocht naar de moeder.

[Giro] Knieblessure noopt Leezer tot opgeven

Tom Leezer is de tweede opgever bij Rabobank in de Giro d'Italia. De 26-jarige Nederlander heeft last van een knieblessure, die hem verhinderd om de ronde voort te zetten. Eerder in de Giro stapte ook Dennis van Winden al af.

Met de opgave van Leezer zijn er nog 189 renners in koers. De Giro is vandaag toe aan de elfde etappe, die de renners voert van Assisi naar Montecatini Terme. 

FOK!filmtips van de dag: Night Watch en Cast Away

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het aanbod van vanavond is aardig. Toch komen de meest interessante films later op de avond. Zo gaat onze voorkeur niet uit naar Fantastic 4 (om 20.30 uur op RTL 7) of de romkom It’s Complicated (20.30 uur op Net 5) maar naar Night Watch en Cast Away.

Nochnoy Dozor, oftewel Night Watch, is een indrukwekkende fantasyfilm van Russische makelij. In de film van Timur Bekmambetov zien we hoe magische wezens in Moskou elkaar in een epische strijd tegenkomen. Aan de éne kant zien we een leger van lichtmagiërs tegenover een leger van nachtwezens zoals vampieren en heksen. De film was het eerste deel van een trilogie waar tot nu toe helaas twee delen verschenen. De opvolger Dnevnoy Dozor (Day Watch) is de meest succesvolle film tot nu toe in de geschiedenis van de Russische cinema. In Rusland brak de film in het jaar van uitkomen de kijkersrecords van Spider-Man 2 en Lord Of The Rings 3. Een heerlijke naargeestige donkere film met prachtige effecten en een sterk verhaal. Night Watch is vanavond om 22.15 uur op RTL 7.

Night Watch

Mocht je meer zin hebben om weg te dromen op een mooi eiland, dan moet je tot 23.45 uur wachten. Dan is op BBC 1 de film Cast Away te bewonderen. De film gaat over de hoofdpersoon Chuck Noland (Tom Hanks) die werkt voor de Amerikaanse pakketdienst FedEx. Tijdens de kerstdagen moet hij vanuit Memphis, waar hij samen met zijn vriendin Kelly (Helen Hunt) woont, per vliegtuig pakketten afleveren ergens aan de andere kant van de wereld. Onderweg verliezen de twee het radiocontact en raakt Noland van koers af. Hij belandt in een hevige storm en door de turbulentie raakt het vliegtuig onbestuurbaar en stort in de Stille Oceaan. Chuck kan maar net aan deze ramp ontsnappen en drijft in een oplaaasboot op zee. Als hij weer bijkomt ligt hij op het strand van een onbewoond eiland.

Cast Away

Heb je al zin in vanavond? Wij wel. Veel plezier!

Tweede Kamer wil vingerafdrukken afschaffen

Tweede Kamerlid Heijnen (PvdA) gaat een motie indienen om minister Spies (CDA) te dwingen alles op alles te zetten om van de vingerafdrukken in het paspoort af te komen. Het gebruik van de vingerafdruk is vastgelegd in een Europese richtlijn. Tijdens het debat gaf de minister aan dat ze het gebruik van vingerafdrukken wel wilde bespreken binnen de EU, maar ze verwachtte daar eigenlijk niet veel mee te bereiken. Met deze motie kan de Tweede Kamer haar een duidelijk opdracht geven wat de minister in Europa voor elkaar moet krijgen.

Uit het kamerdebat van 15 mei 2012 lijkt er een duidelijke kamermeerderheid om van de vingerafdrukken in het paspoort af te komen. PvdA, SP, GroenLinks, PVV willen er allemaal vanaf omdat ze niet zijn overtuigd van nut en noodzaak. De VVD hield zich op de vlakte, omdat ze denkt dat biometrische gegevens op het paspoort sowieso nodig zijn, omdat je anders landen zoals de Verenigde Staten niet meer in kan. De minister komt medio 2012 met een aanpassing van de wet om een identiteitskaart zonder vingerafdrukken beschikbaar te maken.

De identiteitskaart zonder vingerafdrukken is geen officieel reisdocument, maar in de Europese Unie kan er mee gereisd worden en met de kaart kan men zich identificeren om bijvoorbeeld te kunnen stemmen.

Terminator 3-acteur Nick Stahl vermist

Terminator 3-acteur Nick Stahl is verdwenen. De vrouw van de 32-jarige acteur heeft maandag aangifte gedaan van vermissing. Zij zag hem vorige week woensdag voor het laatst, bevestigt de politie volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Stahl, die John Connor speelde in Terminator 3, is voor het laatst gezien in een slechte buurt in Los Angeles, vertellen bronnen aan TMZ. Hij zou betrokken zijn bij duistere zaakjes.

De vrouw van Stahl uitte in februari al haar zorgen over mogelijk drugsgebruik van haar man. Bronnen zeggen dat haar bezorgdheid iets te maken heeft met de verdwijning. De woordvoerder van Stahl wilde niet reageren.

[NBA] Bulls acht maanden zonder sterspeler Rose

De Chicago Bulls moeten het zeker acht tot twaalf maanden stellen zonder sterspeler Derrick Rose. Hij onderging afgelopen week een operatie aan zijn knie. Rose raakte eind april geblesseerd in het eerste play-offduel met Philadelphia 76ers.

"Voor een atleet van zijn kaliber staat een revalidatie van acht tot twaalf maanden. Soms iets korter, soms iets langer", laat de uitvoerend arts woensdag weten op de website van de Bulls.

Rose, meest waardevolle speler van het vorige seizoen, kampte dit seizoen vaker met blessures. Hij speelde hierdoor slechts 39 van de mogelijke 66 wedstrijden in het reguliere seizoen. Zonder Rose werden de Bulls uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs.

Opnieuw 25 jaar cel geëist tegen Vreeswijk

25 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Dat is de straf die het Openbaar Ministerie (OM) woensdag in hoger beroep opnieuw voor Sander Vreeswijk. heeft gevraagd. De ex-politieman staat voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor de moord op de 12-jarige Milly Boele.

Het meisje uit Dordrecht verdween op 10 maart 2010 spoorloos. Kort voor haar verdwijning sprak ze nog telefonisch met haar moeder, waarin ze zei dat een buurman met een kat voor de deur stond. Haar lichaam werd bijna een week later gevonden, in de tuin van buurman Vreeswijk.

De rechtbank veroordeelde Vreeswijk. in november 2010 tot 18 jaar en tbs, ook toen had het OM 25 jaar en tbs geëist.

Opnieuw 25 jaar cel geëist tegen Sander V.
Opnieuw 25 jaar cel geëist tegen Sander V. (Foto: ANP)

Steeds meer jonge mensen in de bijstand

Steeds meer 25- tot 35-jarigen ontvangen een bijstandsuitkering. Kreeg deze groep eind 2008 nog 43 duizend uitkeringen, eind vorig jaar waren dat er twintigduizend meer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS concludeert verder dat de schommelingen in het aantal bijstandsuitkeringen bepaald worden door de groep Nederlanders onder de 45 jaar. De afgelopen tien jaar is in deze groep een duidelijke fluctuatie te zien, terwijl de lijn van de 45-plussers vrijwel stabiel blijft.

Van de 45-minners gingen de afgelopen tien jaar de meeste uitkeringen naar de groep van 35 tot 45 jaar, ongeveer de helft. Ook in deze groep is een stijging zichtbaar sinds 2009, al is deze met negenduizend meer uitkeringen minder groot. De groep tot 25 jaar is de kleinste onder de 45-minners in de bijstand.

Ook het totaal aantal mensen in de bijstand is vanaf 2009 gestegen, van bijna driehonderdduizend tot meer dan 356 duizend. Het verloop in het aantal bijstandsuitkeringen is sterk afhankelijk van de conjunctuur.

Minder vrouwen sterven tijdens zwangerschap

Het aantal vrouwen dat wereldwijd tijdens of na een zwangerschap sterft is de afgelopen twintig jaar gehalveerd. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat woensdag is verschenen.

Hoewel er een aanzienlijke vooruitgang is geboekt is er volgens het rapport nog veel werk te verzetten omdat er elke twee minuten een vrouw overlijdt aan complicaties ontstaan door een zwangerschap.

Het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef, het VN-Bevolkingsfonds en de Wereldbank stelt dat zo'n 99 procent van de sterftegevallen van vrouwen tijdens of na de zwangerschap plaatsvindt in ontwikkelingslanden en dat de meeste daarvan te voorkomen zijn.

In 2010 stierven zo'n 287 duizend vrouwen tijdens of na een zwangerschap, een vermindering van 47 procent sinds 1990. Vooral in Afrika boven de Sahara en Zuid-Azië is het sterftecijfer hoog.

ArmA 2-verkopen schieten omhoog door zombie-mod

Dankzij de zombie-mod DayZ zijn de verkopen van ArmA 2 op Steam maar liefst vervijfvoudigd. Marek Španěl van Bohemia Interactive vertelde dit aan Kotaku tijdens een interview. Bohemia doet alles wat ze kunnen om Rocket, de makers van de mod, te helpen.

"Er is geen twijfel mogelijk aan het feit dat DayZ de verkopen van ArmA II: Combined Operations opstuwt," vertelde Španěl. "Wij zijn trots dat we een pc-exclusive konden maken met zo veel nadruk op mods en de community."

DayZ zit nog in de alpha-fase, maar het grootste gedeelte van actieve ArmA-spelers is bezig met de mod. Bohemia Interactive wil Rocket helpen omdat het gaat om een groot gedeelte van hun spelers en het staat daarom hoog op hun prioriteitenlijst. "Wij zijn bereid om DayZ op elke manier mogelijk te ondersteunen en we gaan in de volgende patch voor ArmA wat gerelateerd werk verrichten."

"Persoonlijk vind ik de combinatie van ArmA's realisme en het overleven in een apocalyptische zombie-invasie erg verslavend. Ik denk dat het in de toekomst prima als een zelfstandige speelervaring kan worden neergezet," aldus Španěl.

Ook vroeg Kotaku of er een soort DayZ-mod naar ArmA 3 zal komen. Technisch is ArmA 3 wat ingewikkelder; er zijn andere omgevingen en meer mogelijkheden met de engine. Pas over een jaar of langer kunnen ze kijken naar een soortgelijke mod voor ArmA 3.

De ArmA-spellen zijn tactische shooters waarin realisme en strategie een grote rol spelen.

Turkse zanger woedend terug na verhoor Schiphol

Een optreden van de Turkse zanger en saz-speler Arif Sag in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije is zondag niet doorgegaan, omdat Sag boos het vliegtuig terug nam na lang op Schiphol te zijn ondervraagd.

De muzikant zou zondag in het Concertgebouw te Amsterdam optreden, en was een paar dagen eerder nog probleemloos het land binnengekomen voor een repetitie, aldus AT5. Ditmaal werd hij echter aan een lang verhoor onderworpen, waarop de zanger en oud-parlementariër woedend het eerste vliegtuig terug naar Turkije pakte. Turkse media schrijven dat de zanger op de luchthaven 'schandalig is behandeld'.

PvdA-Kamerleden Sharon Dijksma en Achmed Marcouch hebben schriftelijke vragen gesteld aan demissionair minister Opstelten. Ze willen van de bewindsman weten hoe lang Sag is ondervraagd, en of dat de gebruikelijke procedure is.


Arif Sag met Erdal Erzincan, two-hand tapping op de saz

THQ zet Devil's Third op laag pitje

De ontwikkeling van de actiegame Devil's Third is op een laag pitje gezet. Het spel kan op dit moment niet winstgevend zijn, liet uitgever THQ dinsdagavond weten. Het actiespel wordt mogelijk verkocht aan een andere uitgever. Een andere optie is dat THQ een investeerder zoekt om het spel af te kunnen ronden.

Devil's Third, dat gemaakt wordt door Ninja Gaiden-bedenker Tomonobu Itagaki, is een actiegame waarin schieten centraal staat. Itagaki's vorige spellen draaiden altijd om zwaardvechten. Het spel wordt gemaakt door het Japanse bedrijf Valhalla, Itagaki's eigen gamestudio. Door de sterke Japanse munt en het faillissement van een leverancier denkt THQ geen winst te kunnen draaien met het spel.

In het afgelopen boekjaar heeft de uitgever een verlies geleden van 239,9 miljoen dollar. Dit komt onder meer door grote investeringen in het uDraw-gametablet. Een jaar eerder boekte het bedrijf al een verlies van 136 miljoen dollar. De inkomsten zijn wel gestegen van 665 miljoen dollar naar 830 miljoen dollar.


THQ zet Devil's Third op laag pitje

Verheijen opnieuw met Russen naar EK

De Russische bondscoach Dick Advocaat heeft Raymond Verheijen aangetrokken als assistent voor het EK. Dat maakte de 40-jarige inspanningsfysioloog woensdag bekend via Twitter. Tijdens het vorige Europees kampioenschap was hij onder bondscoach Guus Hiddink ook al werkzaam voor de Russische nationale ploeg.

"Mijn uitdaging ligt in het ontwikkelen van een uitgebalanceerd trainingsprogramma", zegt de huidige assistent-bondscoach van Armenië. "De Russen moeten fit en fris aan het toernooi beginnen na een seizoen van anderhalf jaar."

Het wordt voor Verheijen zijn zevende eindtoernooi sinds het EK in 2000. In 2000 en 2004 maakte hij deel uit van de technische staf van het Nederlands elftal.

Windows Phone weer in opkomst

Het marktaandeel van Windows Phone is groter geworden. In de eerste drie maanden van dit jaar bereikte Windows Phone een marktaandeel tussen de drie en vier procent in Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Duitsland was het percentage verdubbeld tot zes procent.

Kantar Worldpanel, een marktonderzoekbureau, maakte dit bekend. De stijging is vooral te danken aan de smartphones van Nokia zoals de Lumia 800. Wel zijn het nog steeds Android en iOS die de markt beheersen. Android blijft groeien in Australië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Apples iOS is de grote winnaar en heeft het grootste marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Ook op het gebied van apps gaat het goed met Windows Phone. Sinds januari dit jaar zijn er maar liefst 25 duizend apps bijgekomen. In totaal staan er nu 90 duizend apps op de Windows Phone Marketplace.

Kleine kans op pot 2 voor Ajax bij CL-loting

Er bestaat nog een kleine kans dat Ajax in pot 2 belandt tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers ontlopen op deze manier een aantal grote namen.

Voordat Ajax in pot 2 belandt, moeten zowel Dynamo Kiev als Sporting Braga - beide ploegen hebben een hogere ranking - uitgeschakeld worden in de vierde voorronde van de Champions League. Verliest Chelsea de finale van de Champions League, dan komt Tottenham Hotspur daar ook nog bij. Twee van de drie clubs moeten dan uitgeschakeld worden in de voorronde.

Bij de loting komen FC Barcelona, Manchester United, Bayern München, Real Madrid, Arsenal, FC Porto, AC Milan en Chelsea of Valencia in pot 1. Ajax kan dus een van die ploegen loten. In Pot 2 komen in ieder geval Benfica, Shakhtar Donetsk, Zenit, Schalke 04, Manchester City en Valencia of Tottenham Hotspur.

'Geen Ferdinand, wel Terry in EK-selectie Engeland'

Vandaag zal bondscoach Roy Hodgson de EK-selectie van Engeland bekendmaken. Volgens diverse Engelse media is hierin geen plekje ingeruimd voor Rio Ferdinand. De aanvoerder van Manchester United speelde al 81 interlands voor Engeland.

Zijn positie in de nationale selectie is echter wankel komen te staan na een rel tussen John Terry en Anton Ferdinand, de broer van Rio. Terry zou tijdens een competitiewedstrijd racistische uitlatingen hebben gedaan in de richting van Ferdinand. Om die reden zou ook broer Rio niet meer door één deur kunnen met Terry.

Daardoor moest Hodgson voor het EK een keuze maken tussen Terry óf Ferdinand. Volgens de Engelse media zou de bondscoach de voorkeur hebben gegeven aan de verdediger van Chelsea. Later vandaag zal de selectie voor het EK officieel bekendgemaakt worden.

'FC Twente wil De Guzman terug naar Nederland halen'

FC Twente hoopt Jonathan de Guzman te verleiden voor een terugkeer in de Nederlandse Eredivisie. De Tukkers hebben volgens De Telegraaf al contact gehad met de 24-jarige middenvelder.

De Guzman staat op dit moment onder contract bij Villarreal, dat afgelopen weekend degradeerde naar de Segunda Division. Afgelopen zomer kwam hij voor acht miljoen euro over van Real Mallorca. Mocht Twente de middenvelder willen inlijven, dan zal het met een grote zak geld moeten komen, aangezien zijn contract bij Villarreal nog doorloopt tot medio 2016.

De in Canada geboren De Guzman kwam op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. In 2010 stapte De Guzman, die eenmaal in de voorlopige selectie van Oranje zat, transfervrij de overstap naar Real Mallorca.

Boulahrouz denkt dat Maher voor Oranje kiest

Adam Maher mag met Oranje mee naar Lausanne. Daar zal de selectie de voorbereiding op het EK vervolgen. Teamgenoot Khalid Boulahrouz is lovend over de AZ-middenvelder.

De Amsterdammer moet officieel nog een keuze maken tussen het Marokkaanse nationale team of Oranje. "Adam zal de uiteindelijke beslissing moeten nemen met de mensen die van hem houden", zegt Boulahrouz in De Telegraaf. "Maar ik vond het belangrijk om hem informatie te verstrekken. Voor mij is de keuze voor Nederland logisch en ik denk dat Adam ook in Oranje zal spelen."

"Als je een absolute topspeler wilt worden – en die potentie heeft hij – dan moet je op de hoogste podia acteren. En dat zijn nu eenmaal EK's en WK's. Ik weet ook dat hij dat wil", vervolgt de 30-jarige verdediger. Tijdens het trainingskamp in Hoenderloo maakte Maher veel indruk op Boulahrouz.

"Adam is een geweldige speler. Als je ziet wat hij op zijn achttiende al kan: met links, rechts, voortdurend aanspeelbaar, ballen opeisend en altijd vooruit denkend. Die jongen kan echt ver komen", besluit Boulahrouz.

Ook bondscoach Bert van Marwijk is lovend over de middenvelder. "Maher maakte een hele sterke indruk en hij pakte het niveau razendsnel op deze trainingen", aldus Van Marwijk. "Hij gebruikt zo weinig kracht om op de been te blijven. Je ziet dat het een talent is van de buitencategorie. We hebben hem vaak bekeken en natuurlijk niet voor niets opgeroepen voor deze selectie."

Regisseur wil Downey Jr. en Cruise in komedie

Regisseur Jay Roach wil in zijn komedie El Presidente Tom Cruise en Robert Downey Jr. tegenover elkaar zetten. Cruise zou een oud-president spelen en Downey Jr. diens persoonlijke bewaker. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De president in El Presidente is een van de belabberdste uit de Amerikaanse geschiedenis en de overijverige geheim agent heeft niet veel zin in zijn klus. Dat verandert als het leven van de oud-president in gevaar komt. Of Cruise en Downey Jr. zelf ook oren hebben naar de rollen, is nog maar de vraag.

Roach leverde dit jaar de HBO-film Game Change over de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn keuze voor Sarah Palin als running mate. Dit jaar verschijnt ook zijn politieke satire The Campaign met Will Ferrell en Zach Galifianakis als rivaliserende presidentskandidaten. Wanneer de opnamen van El Presidente moeten beginnen, is nog niet bekend.

Proces tegen Mladic van start

Twintig jaar nadat Servische troepen een wrede etnische zuivering in Bosnië begonnen, staat hun leider, generaal Ratko Mladic, eindelijk terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Mladic kwam het Joegoslaviëtribunaal woensdag, toen zijn proces begon, binnen als een broze 70-jarige, die alleen in de verte nog doet denken aan de arrogante generaal die de Servische troepen leidde in een oorlog die aan zo'n honderdduizend mensen het leven kostte.

"Ik hoef niet te zeggen hoe belangrijk het is dat dit proces eindelijk kan beginnen, zeventien jaar nadat de eerste aanklacht tegen hem werd ingediend", zei Serge Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, dinsdag.

Mladic was jaren op de vlucht tot hij vorig jaar in de buurt van Belgrado werd opgepakt en naar Den Haag werd overgebracht. Hij zit in dezelfde gevangenis als zijn voormalig politiek leider Radovan Karadzic, die in 2008 werd gearresteerd en nu halverwege zijn eigen proces wegens gelijksoortige aanklachten is.

"We hadden natuurlijk liever gewild dat ze beiden door dezelfde rechter werden berecht, omdat een van hen ervan verdacht wordt de politieke architect van de misdrijven te zijn en de ander de militaire leider van dit beleid", zei Brammertz.

Beide mannen worden beschuldigd van het leiden van de Bosnisch-Servische troepen die verantwoordelijk worden gehouden voor etnische zuivering. In 1995 kwam die tot een dieptepunt met de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die van achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

De man die wordt beschouwd als de grote architect achter de oorlogen op de Balkan in de jaren negentig, voormalig president van Joegoslavië Slobodan Milosevic, stierf in 2006 aan een hartaanval in zijn cel voordat de rechters een vonnis konden vellen. Overlevenden van de Bosnische oorlog hopen dat Mladic, die in slechte gezondheid verkeert, niet hetzelfde zal overkomen.

"Slachtoffers zijn bang dat Mladic dood zal gaan en dat zou heel teleurstellend zijn voor de slachtoffers in Bosnië. Ik wil een veroordeling van Mladic zodat de hele wereld kan zien dat hij een oorlogsmisdadiger is en dat hij de misdrijven in Bosnië heeft gepleegd", zei Kadefa Mujic (42), vertegenwoordiger van de groep Moeders van Srebrenica. Mladic heeft de aantijgingen tegen hem ontkend. Hij is van mening dat zijn leger de Serviërs in Bosnië beschermde.

Dinsdag wees de president van het Joegoslaviëtribunaal, Theodor Meron, verzoeken van Mladic om de Nederlandse rechter Alphons Orie te vervangen omdat hij vooringenomen zou zijn en zijn proces zes maanden uit te stellen af.

Er zullen getuigenissen van meer dan vierhonderd mensen worden gehoord, zei Brammertz. Er is voor de aanklagers tweehonderd uur gereserveerd om de zaak uiteen te zetten. Vervolgens begint Mladic zijn verdediging. Als hij wordt veroordeeld hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.


Proces tegen Mladic van start (Foto: Novum)

Kim Feenstra vindt zichzelf niet oppervlakkig

Kim Feenstra vindt dat haar oppervlakkige personage in de film Verliefd op Ibiza ver van haar af staat. "Ik ben juist niet oppervlakkig", zegt het model woensdag in De Telegraaf.

De liefde van de 26-jarige Feenstra voor Michael Mendoza, met wie ze bijna twee jaar getrouwd is, gaat volgens haar heel diep. "De vlinders zijn intussen veranderd in een echt diep houden van."

Om hun liefde te uiten hebben de twee een 'box of love' aangeschaft. "Daarin doen we alle lieve briefjes en kaarten die we de afgelopen drie jaar aan elkaar hebben geschreven."

Feenstra, die met Verliefd op Ibiza haar filmdebuut maakt, weet nog niet of er een grootse acteercarrière voor haar in het verschiet ligt. "Ik heb pas twee dingen gedaan. We zien wel."


Kim Feenstra vindt zichzelf niet oppervlakkig (Foto: Novum)

Zetaskartel ontkent verantwoordelijkheid 49 lijken

Het Mexicaanse Zetasdrugskartel heeft op banieren aan viaducten in het noorden van Mexico gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de dood van 49 mensen. Hun verminkte lijken werden zondag aangetroffen in San Juan.

Mexicaanse misdaadgroepen laten steeds vaker meerdere, dikwijls verminkte lijken op openbare plekken achter, als waarschuwing aan hun rivalen. In San Juan was zondag een banier achtergelaten met de boodschap dat het drugskartel Zetas de verantwoordelijkheid nam voor de slachting.

De lichamen, waarvan de hoofden, handen en voeten waren afgehakt, vermoedelijk om identificatie te bemoeilijken, werden bij San Juan, langs de snelweg tussen de Noord-Mexicaanse metropool Monterrey en de grens van de Verenigde Staten, gevonden.

'Vruchtsuikers maken dom'

Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de University of California Los Angeles (UCLA), hebben geconstateerd dat suiker dom kan maken. Dinsdag werden de resultaten van het onderzoek hiernaar gepubliceerd. Voor het onderzoek werden twee groepen ratten gebruikt waarvan de ene groep langdurig bloot werd gesteld aan fructosesiroop.

Voorafgaand aan het onderzoek hadden de onderzoekers de ratten een bepaalde route leren lopen. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de groep ratten die het fructusesiroop-dieet hadden gevolgd, meer moeite hadden om de geleerde route te herinneren dan de andere groep.

De conclusie luidt dat te veel fructose het leervermogen verstoort en geheugenverlies kan veroorzaken. Het toevoegen van omega 3-vetzuren kan volgens de onderzoekers de schade beperken, zo valt er in De Stentor te lezen.

Derde zege op rij Sagan in Californië

Peter Sagan heeft dinsdag ook de derde etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Slowaak van Liquigas versloeg na 186 kilometer Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) en Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) in de eindsprint. Sagan won eerder ook de eerste en tweede rit in de Verenigde Staten. Koen de Kort (Argos-Shimano) werd achtste.

"Dit is een grote verrassing voor mij", reageert Sagan na afloop in finishplaats Livermore. "Ik ga proberen om de leiding nog een dag te behouden, al liggen de lange beklimmingen en tijdrit mij niet."

Sagan verstevigde door zijn zesde seizoenswinst zijn leiding in het algemeen klassement. Haussler volgt op twaalf seconden als tweede, Jeffry Louder (UnitedHealthcare) staat derde. Tom Dumoulin (Argos-Shimano) is beste Nederlander op een veertiende positie.

'Stijging eigen risico zorg valt lager uit'

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar niet naar 400, maar naar 350 euro. Dat meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden. Twee weken geleden meldde RTL Nieuws nog op basis van anonieme bronnen dat het eigen risico van 220 naar 400 euro zou stijgen.

Een maatregel die er al langer aan zat te komen is het in stapjes verhogen van de AOW-leeftijd. Volgend jaar zou de eerste verhoging van een maand ingaan. De btw gaat van 19 naar 21 procent en de ambtenarensalarissen worden bevroren.

Dinsdagnacht bereikten de vijf partijen van de Kunduz-coalitie overeenstemming over de details van het eind april gesloten begrotingsakkoord. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde nog niet op de details ingaan. Het Centraal Planbureau moet de maatregelen de komende tijd eerst doorrekenen.

In de loop van juni moet het bureau klaar zijn en dan pas wil De Jager het akkoord met de financiële verantwoording presenteren. Het akkoord, waarin twaalf miljard euro wordt bezuinigd, moet het begrotingstekort volgend jaar terugbrengen tot drie procent.

De Mol zette Aguilera opzij voor voetballers

Johnny de Mol hoefde niet lang na te denken toen hij de kans kreeg een voetbalprogramma te maken. "We hebben lachend een weekje Los Angeles met Christina Aguilera opzijgezet", zegt de presentator woensdag in Spits.

Wegens het drukke schema van de voetballers konden opnames voor het nieuwe programma niet worden verplaatst. "Ik kon eigenlijk met mijn vader mee naar The Voice", aldus de 33-jarige televisiemaker.

De Mol is vanaf vrijdag te zien in De Mol Trapt Af, waarin hij spelers van het Nederlands elftal ontmoet. Hij had er geen moeite mee om een keuze te maken tussen de voetballers en een ontmoeting met Aguilera, die coach is in de Amerikaanse versie van The Voice. "Die heb ik fluitend uit mijn agenda gegooid."

De zoon van John de Mol vindt het een eer dat voetballers als Arjen Robben en Dirk Kuijt mee wilden werken aan zijn programma. "Dat ze mij dit willen laten doen betekent dat ze dat wat ik doe, leuk en goed vinden."

De Mol heeft wel een vermoeden waarom de spelers van het Nederlands elftal openhartig zijn in zijn programma. "We hebben natuurlijk dezelfde leeftijd en ik ben helemaal gek van voetbal." Hij heeft zelfs een tatoeage van de Nederlandse leeuw laten zetten. "Het is wel gelijkwaardig allemaal."

Lagere winst voor ABN AMRO

ABN AMRO heeft het afgelopen kwartaal zijn winst met zeventien procent zien dalen naar 486 miljoen euro vanwege hogere afschrijvingen op leningen. De staatsbank waarschuwt dat vanwege instabiele markten de resultaten in de rest van het jaar kunnen verslechteren. Dat maakte ABN AMRO woensdag bekend.

Door het verslechterde economische klimaat in Nederland namen de voorzieningen die de bank moest nemen op consumentenleningen en vastgoedkredieten met 62 miljoen euro toe. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zei in een commentaar bij de cijfers een stijging van de afschrijvingen op leningen te verwachten door de zwakke vooruitzichten voor de Nederlandse economie en de continue druk op de rentemarges.

Ook waarschuwt Zalm voor de gevolgen van de voorgenomen bankenbelasting die zou leiden tot het overbelasten van de banksector.

Hogeschool Utrecht boet voor hoge vertrekpremie

De Hogeschool Utrecht moet 78.000 euro terugbetalen omdat een bestuurder een te hoge vertrekpremie heeft gekregen. Het bedrag dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) terugvordert komt overeen met het verschil tussen wat de bestuurder meekreeg en wat zij had mogen krijgen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.

De bestuurder, van wie de naam niet bekend is gemaakt, kreeg 104 duizend euro ontslagvergoeding mee. Volgens de kantonrechtersformule had ze niet meer dan ruim 26 duizend euro mogen krijgen.

Eerder vorderde Zijlstra al geld terug bij Inholland en de TU Delft nadat zij hun bestuurders te hoge beloningen hadden gegeven. Een nieuwe wet moet mogelijk maken dat te hoge beloningen in de toekomst bij de ontvangers kunnen worden teruggevorderd in plaats van bij de instellingen.

'ECB trekt zich terug uit Griekse bankensector'

De Europese Centrale Bank (ECB) zet steeds meer financiële ondersteuning aan Griekse banken stop omdat deze zo zwak zijn dat steun niet langer verantwoord is. Dat zeggen bronnen in het Financieele Dagblad van woensdag.

De financiële sector in Griekenland ontving vorig jaar nog ongeveer 73 miljard euro aan liquiditeitssteun. "Dat is inmiddels meer dan gehalveerd", zegt een van de bronnen tegenover het FD.

Reden is dat de Griekse banken nog geen stap hebben gezet in de herkapitalisatie, nadat zij een groot deel van de Griekse staatsleningen moesten afschrijven. "Alles is over de verkiezingen heen getild", aldus de bron. Voor de herkapitalisatie is geld beschikbaar vanuit het noodfonds EFSF.

Door de terugtrekking van de ECB drukken de risico's van het omvallen van een Griekse bank niet meer op het systeem van centrale banken binnen de eurozone, waar ook Nederland voor garant staat. De risico's bedragen volgens berekening van het FD 350 miljard euro. Het Nederlandse aandeel hierin is ongeveer 21 miljard.

De Griekse banken zijn nu in toenemende mate aangewezen op de Griekse centrale bank. Als Griekenland uit de euro stapt, waar verschillende instanties zoals het Internationaal Monetair Fonds inmiddels rekening mee zijn gaan houden, is het hierdoor onvermijdelijk geworden dat de Griekse financiële sector instort, schrijft de krant.

Australië zegt geld toe voor Afghaanse troepen

Australië gaat vanaf 2015 gedurende drie jaar jaarlijks honderd miljoen dollar bijdragen aan de kosten voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat hebben premier Julia Gillard en minister van defensie Stephen Smith woensdag gezegd.

"Australië is bereid een deel van deze kosten voor de Afghaanse troepen voor zijn rekening te nemen", zei Gillard. "Als land hebben we veel in Afghanistan geïnvesteerd. We zijn er geweest om ervoor te zorgen dat het nooit meer een veilige plek voor terroristen wordt."

Vanaf eind 2014 nemen de Afghaanse veiligheidsdiensten de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land over. De totale kosten om de Afghaanse veiligheidsdiensten draaiende te houden bedragen zo'n vier miljard dollar per jaar.

Australië heeft 1550 militairen in Afghanistan. Dat is de grootste troepenmacht van een land dat niet bij de NAVO is aangesloten. Het land blijft na 2014 doorgaan met ontwikkelingsprogramma's op het gebied van onderwijs en gezondheid in Afghanistan, zei de regering woensdag.


Australië zegt geld toe voor Afghaanse troepen (Foto: Novum)

Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden

De zwarte doos van het Russische passagiersvliegtuig dat vorige week tegen een wand van de Indonesische vulkaan Salak te pletter sloeg is gevonden. Dat zei Tatang Kurniadi, baas van de Indonesische Nationale Veiligheidscommissie, woensdag. Bij de crash kwamen alle 45 inzittenden om het leven.

De ernstig beschadigde zwarte doos werd op de bodem van een vijfhonderd meter diep ravijn gevonden. De zwarte doos was eigenlijk oranje, maar de verf brandde er tijdens de crash af en was daardoor moeilijk te vinden, aldus een woordvoerder van het reddings- en bergingsteam.

De zwarte doos van een vliegtuig bevat normaal gesproken een voicerecorder met de geluidsopnames van de cockpit en een apparaat dat de vluchtgegevens registreert, maar dat laatste werd niet aangetroffen, aldus Kurniadi.

De Soechoi Superjet-100 maakte vorige week vanaf de luchthaven van Jakarta een demonstratievlucht met vertegenwoordigers van potentiële afnemers en Indonesische journalisten toen het neerstortte. Het was het eerste Russische passagiersvliegtuig sinds de val van de Sovjet-Unie ruim twintig jaar geleden.


Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden (Foto: Novum)

Vitesse wil rust rond Van den Brom bewaren

Vitesse houdt sterk rekening met een vertrek van hoofdtrainer John van den Brom. De Arnhemmers doen tot het einde van de play-offs echter geen uitspraken over de trainer.

Van den Brom staat in de nadrukkelijke belangstelling van het Belgische RSC Anderlecht. De landskampioen van België wil de trainer van Vitesse graag contracteren en De Telegraaf meldt dat men in Arnhem rekening houdt met een vertrek van de coach.

De club is momenteel echter nog bezig met de finale van de play-offs, waardoor de timing van het nieuws zachtgezegd ongelukkig is. "Ik baal er een beetje van, omdat we met Vitesse voor een heel belangrijke week staan."

Desondanks is Van den Brom wel gevleid door de interesse vanuit Brussel. Paars-Wit zoekt na het vertrek van Ariël Jacobs een nieuwe trainer en is daarvoor uitgekomen in de Eredivisie. Naast Van den Brom staat ook Ron Jans in de belangstelling.

'Leerlingen dupe digitaal examen'

Leerlingen lijden onder de invoering van het digitale examen. Computers vallen uit, antwoorden verdwijnen in het niet, inloggen is soms onmogelijk en internetverbindingen zijn overbezet, stelt het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag in het AD. De organisatie is woedend omdat er vorig jaar ook al problemen met digitale examens waren.

Maandag bleek al dat zeshonderd klachten waren binnengekomen over het digitaal afgenomen havo-kunstexamen. Bij een leerling viel de computer toen tijdens het examen zeven keer uit.

Het ministerie van Onderwijs zegt dat scholen verantwoordelijk zijn voor goed werkende computers. "Zij behoren de verbinding voorafgaand aan het examen tijdig te testen", zegt een woordvoerder in de krant.

Filmfestival Cannes van start

Het filmfestival van Cannes gaat woensdagmiddag van start. Het prestigieuze filmfestival aan de Franse Côte d'Azur trapt af met de wereldpremière van de komedie Moonlight Kingdom van Wes Anderson. De film dingt ook mee naar een Gouden Palm.

De komende anderhalve week wordt de kustplaats weer bevolkt door filmsterren. Zo betreden naar verwachting acteurs als Brad Pitt, voor de thriller Killing Them Softly, Reese Witherspoon, voor het drama Mud van Jeff Nichols en Nicole Kidman, voor de thriller The Paperboy, de rode loper. Al hun films worden in de competitie vertoond.

Ook Cosmopolis van David Cronenberg, Amour van Michael Haneke, het misdaaddrama Lawless van John Hillcoat, De Rouille et d'Os van Jacques Audiard en The Angel's Share van Ken Loach strijden onder meer om de prestigieuze filmprijs. In totaal 22 films maken kans op de Gouden Palm.

De jury bestaat onder anderen uit Ewan McGregor, Alexander Payne en Diane Kruger en staat onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti. De Gouden Palm wordt 27 mei uitgereikt.

Dit jaar worden er geen Nederlandse films vertoond tijdens het festival. Regisseur Marco van Geffen is wel uitgenodigd in het kader van L'Atelier 2012, een programma voor een nieuwe generatie filmmakers die in contact worden gebracht met internationale filmprofessionals. De Nederlandse producent Trent doet mee aan het netwerkprogramma Producers on the Move.

Het drama Thérèse Desqueyroux van de onlangs overleden Franse filmmaker Claude Miller is de sluitingsfilm. Het festival duurt tot en met 27 mei.

G500 wil half miljoen voor grote campagne

Jongerenbeweging G500 wil voor de zomer minimaal een half miljoen aan donaties inzamelen. Met het geld wordt een grootschalige multimediacampagne opgezet om de Tweede Kamerverkiezingen in september te beïnvloeden. Dat heeft voorman Sywert van Lienden dinsdag bekendgemaakt.

Voor de financiering van het plan heeft Van Lienden zich laten inspireren door de Amerikaanse politiek waar onafhankelijke organisaties met een zogenoemde superpac invloed uitoefent op verkiezingscampagnes. De G500 wil met een zogenaamde Oranjepac hetzelfde doen in Nederland. Daarbij worden vooral hervormingsgerichte en toekomstgerichte partijen gesteund.

Van Lienden richtte de G500 enkele maanden geleden op om jongeren meer macht te geven binnen de gevestigde politieke partijen. Door alle leden van G500 lid te maken van de drie traditionele middenpartijen VVD, PvdA en CDA willen ze hun agenda tijdens partijcongressen eind juni kunnen doordrukken.


G500 wil half miljoen voor grote campagne (Foto: Novum)

Bijna 400.000 Nederlanders minder op vakantie

De komende zomer gaan 400.000 minder Nederlanders op vakantie dan het jaar daarvoor. In totaal trekken bijna 10,8 miljoen Nederlanders er voor een week of langer op uit. Daarvan gaan 7,8 miljoen mensen naar het buitenland en 2,6 miljoen mensen vieren vakantie in eigen land. Ruim 300.000 mensen weten nog niet waar ze naar toe gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research dat in april is uitgevoerd onder 7400 Nederlanders. Het ging daarbij om vakanties van een week of langer in de periode mei tot en met september. Het aantal mensen dat in Nederland vakantie viert, daalt in vergelijking met vorig jaar met 5 procent, ofwel 125.000.

Frankrijk, Spanje en Duitsland mogen dan de populairste buitenlandse bestemmingen zijn, Turkije en Kroatië zijn de groeiers. Er gaan 40.000 Nederlanders meer naar beide landen dan vorig jaar. Ook komen er meer Nederlanders naar Spanje: 70.000. Dalingen zijn deze zomer te zien in landen als België (-100.000), Frankrijk (-75.000) en Griekenland (-60.000).

,,De verklaring voor de teruggang heeft te maken met de recessie, de koopkracht die terugloopt en het lage consumentenvertrouwen’’, zegt een woordvoerster van NBTC-NIPO. ,,We zien daardoor dat Nederlanders minder vaak op vakantie gaan en op de kosten letten.’’

Bijna 400.000 Nederlanders minder op vakantie
Bijna 400.000 Nederlanders minder op vakantie (Foto: ANP)

Gehaktdag voor het kabinet

Het is de derde woensdag van mei, verantwoordingsdag voor het kabinet. Minister van Financiën Jan Kees de Jager overhandigt op wat ook wel 'woensdag gehaktdag' wordt genoemd het jaarverslag over 2011 aan de Tweede Kamer.

In het zogeheten Financieel Jaarverslag van het Rijk legt het demissionaire kabinet-Rutte verantwoording af over de financiën en het beleid van het afgelopen jaar. De Jager beschrijft in een apart rapport de voortgang van de achttien miljard euro aan bezuinigingen waaraan VVD, CDA en PVV zich in het regeer- en gedoogakkoord commiteerden. Ook elk departement afzonderlijk geeft een jaarverslag uit.

Tegelijk met de presentatie van het jaarverslag publiceert de Algemene Rekenkamer zijn oordeel over het verslag. De rekenkamer bekijkt bijvoorbeeld of geld wel echt besteed is aan een bepaald project, en of het rijk wel voldoende onderzoekt of beleid effect heeft.

Vorig jaar constateerde de rekenkamer dat het ministerie van Defensie het voorraadbeheer van wapens opnieuw niet op orde had. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd op de vingers getikt omdat het al jaren onvoldoende zicht op wat er gebeurt met verstrekte subsidies.

Het jaarverslag wordt traditioneel een dag na presentatie besproken in de Tweede Kamer. Omdat het donderdag Hemelvaart is, is de bespreking een week verschoven.

Darksiders II komt in augustus

THQ heeft de nieuwe releasedatum bekendgemaakt voor hun spel Darksiders II. Het spel, dat oorspronkelijk gepland stond voor een release in juni, gaat nu uitkomen op 17 augustus op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Later volgt nog een release op Wii U.

Volgens THQ-baas Brian Farrell zijn de pre-orders van Darksiders II nu al vijf keer zo groot als de eerste Darksiders. Ook heeft Farrell aangegeven dat Darksiders II twee keer zoveel marketingbudget gaat krijgen als zijn voorganger.

Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier de preview lezen.

De Jager: definitief akkoord over begroting

De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie en minister Jan Kees de Jager (Financiën) zijn het in de nacht van dinsdag op woensdag eens geworden over de details van het eind april gesloten begrotingsakkoord. "We zijn eruit", stelde De Jager na afronding van urenlang overleg.

Volgens hem liggen er voor 12 miljard euro aan besparingen die er voor zorgen dat Nederland volgend jaar voldoet aan de Europese begrotingsregels, die een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product voorschrijven. Er is 1 miljard euro dat extra uitgegeven wordt. Over de precieze maatregelen werden nog geen mededelingen gedaan.

Het Centraal Planbureau (CPB) kan nu gaan uitrekenen wat de precieze gevolgen van de maatregelen zijn. De resultaten daarvan komen medio juni. De komende dagen worden de maatregelen op papier uitgewerkt. "Maar de politieke lijnen zijn gezet", aldus De Jager, die sprak van "een teamprestatie". Volgens hem hebben de 5 partijen het landsbelang boven hun eigen belang gesteld.

Na het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis met de PVV sloten regeringspartijen VVD en CDA op 26 april onder grote tijdsdruk een akkoord op hoofdlijnen met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het pakket bevat miljardenbezuinigingen, hervormingen en lastenverzwaringen. Zo gaat de btw omhoog van 19 naar 21 procent, worden ambtenarensalarissen bevroren, gaat de AOW-leeftijd versneld omhoog, worden aflossingsvrije hypotheken beperkt en gaat het eigen risico in de zorg omhoog. Desondanks is er volgens De Jager sprake van een evenwichtig pakket en hebben de partijen er alles aan gedaan om de lasten eerlijk te verdelen.

Sinds het akkoord eind vorige maand is er veel overleg geweest om de afspraken verder uit te werken, ook met betrokken bewindslieden. Zo moest er bijvoorbeeld nog een miljard euro gevonden worden bij de zorg en moest de precieze verhoging van het eigen risico nog worden bepaald.

Eind deze maand stuurt De Jager het hele pakket naar de Tweede Kamer. Woensdag zal hij ook in de ministerraad verslag doen van de besprekingen.

De Jager: definitief akkoord over begroting
De Jager: definitief akkoord over begroting (Foto: ANP)

Vrouw (87) overlijdt na aanrijding

Een 87-jarige vrouw uit het Brabantse dorp Schaijk (gemeente Landerd) is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een aanrijding. Een 18-jarige automobilist schepte de vrouw dinsdagmiddag terwijl ze door woonplaats fietste, meldde de politie in de nacht van dinsdag op woensdag.

Het slachtoffer verleende volgens getuigen geen voorrang aan de auto, die van rechts kwam. De automobilist mocht na verhoor weer naar huis.

Vrouw (87) overlijdt na aanrijding
Vrouw (87) overlijdt na aanrijding (Foto: ANP)

S. Williams naar tweede ronde in Rome

Serena Williams is met een eenvoudige overwinning aan het WTA-toernooi in Rome begonnen. De als negende geplaatste Amerikaanse was in de eerste ronde met 6-2 en 6-3 te sterk voor Galina Voskoboeva uit Kazachstan. Williams schreef vorige week het toernooi in Madrid op haar naam door in de finale Victoria Azarenka te verslaan.

De Russin Maria Sharapova en Petra Kvitova uit Tsjechië plaatsen zich op het Romeinse gravel voor de derde ronde. De als tweede geplaatste Sharapova zette met tweemaal 7-5 de Amerikaanse Christina McHale aan de kant. Petrova, als vierde ingeschaald, rekende af met de Russin Anastasia Pavlyuchenkova: 7-5 en 6-4.

Wijnaldum en De Vrij naar Jong Oranje

Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij zijn dinsdag aan de selectie van Jong Oranje toegevoegd. Het tweetal behoorde tot de eerste afvallers in de voorlopige EK-ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. KNVB-coach Cor Pot riep ook Charlton Vicento op voor de EK-kwalificatieduels van Jong Oranje met Luxemburg en Bulgarije op 1 en 5 juni.

Jong Oranje vertrekt zondag eerst voor een trainingskamp naar het Oostenrijkse Seefeld. Daar staan oefenduels met Macedonië en Oekraïne op het programma. De spelers die nog verplichtingen hebben in de play-offs voegen zich later bij de selectie.

De selectie van twintig spelers:

Doel: Sergio Padt (AA Gent) en Jeroen Zoet (RKC Waalwijk)

Verdediging: Ricardo van Rhijn (Ajax), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Bram Nuytinck (N.E.C.), Stefan de Vrij (Feyenoord), Daley Blind (Ajax) en Bruno Martins Indi (Feyenoord).

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (FC Twente), Marco van Ginkel (Vitesse), Georginio Wijnaldum (PSV), Leandro Bacuna (FC Groningen) en Lerin Duarte (Heracles Almelo).

Aanval: Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Alex Schalk (NAC Breda), Charlton Vicento (ADO Den Haag), Yanic Wildschut (VVV-Venlo) en Género Zeefuik (N.E.C.).

FlevOnice is failliet

De langste schaatsbaan van Nederland is niet meer. De rechter heeft dinsdag het faillissement uitgesproken voor FlevOnice. Het bedrijf uit Biddinghuizen dat een vijf kilometer lange ijsbaan in de polder bestierde kreeg vorige week nog uitstel van betaling.

FlevOnice opende haar deuren in 2007 in de hoop meer mensen aan het schaatsen te krijgen, maar wist ondanks haar unieke eigenschappen nimmer genoeg mensen te trekken om rendabel te worden. De hoge financieringslasten en de energiekosten zijn het bedrijf uiteindelijk fataal geworden.

[Bundesliga] Hertha degradeert na tumultueus duel

Hertha BSC is na een seizoen gedegradeerd uit de Duitse Bundesliga. De ploeg van trainer Otto Rehhagel staat zijn plaats af aan Fortuna Düsseldorf, dat dinsdag voor eigen publiek voldoende had aan een 2-2 gelijkspel. De nummer drie van de Tweede Bundesliga was vorige week donderdag al met 2-1 te sterk in het eerste duel.

Fortuna keert na vijftien jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau. De supporters hielden hun emoties twee minuten voor het einde niet langer onder controle. Honderden supporters bestormden al voor het laatste fluitsignaal het veld, waardoor het duel pas met een half uur vertraging kon worden uitgespeeld.

De vijftigduizend toeschouwers in Düsseldorf verkeerden al na 26 seconden in extase door het openingsdoelpunt van Maximilian Beister. Änis Ben-Hatira maakte twintig minuten later echter gelijk. Nadat Ben-Hatira in de tweede helft een rode kaart kreeg en Ranislav Jovanovic voor 2-1 tekende, leek Fortuna in een zetel te zitten.

Oud-Ajacied Nando Raffael maakte vijf minuten voor tijd nog wel gelijk, maar dat weerhield de fans van de thuisploeg er niet van om het feestje al uitgebreid te vieren op het veld. Het duel was eerder al twee keer stilgelegd vanwege vuurwerk.

Fortuna is na Greuther Fürth en Eintracht Frankfurt de derde promovendus. Hertha doet na de promotie van vorig jaar, direct weer een stapje terug.

SC Veendam niet meer onder curatele

SC Veendam staat niet langer onder curatele van de KNVB. De eerstedivisionist is vanuit categorie I gepromoveerd naar de veiligere tweede groep. Dat meldt Veendam maandag op zijn website. De club werd vorige week gered door de verkoop van stadion de Langeleegte aan twee projectontwikkelaars.

Veendam-directeur Henk Eising vond daarnaast tien sponsors die gezamenlijk 150 duizend euro in de club steken. Daarmee werd een gat van 350 duizend euro op de begroting gedicht en kan de club drie jaar vooruit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.