Blinde dissident Chen stap dichter bij studie VS

Redactie

De blinde Chinese dissident Chen Guancheng is een stap dichter bij een studie in de Verenigde Staten. Woensdag vroeg hij zijn paspoort aan. Chen veroorzaakte onlangs een diplomatieke ruzie tussen de VS en China door aan zijn huisarrest in de provincie Shandong te ontsnappen en aan te kloppen bij de Amerikaanse ambassade, waar hij enkele dagen verbleef.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft al gezegd dat Chen net als iedere Chinees vrij is om in het buitenland te studeren, maar veiligheidsbeambten hebben hem praktisch onder huisarrest gehouden in het ziekenhuis waar hij de afgelopen twee weken lag. Tot woensdag was niet duidelijk of ze Chen een paspoort zouden laten aanvragen.

Chen wilde in eerste instantie in China blijven, maar veranderde al snel van mening. Hij benadrukte woensdag dat hij niet om politiek asiel vraagt, maar alleen naar de VS wil om te reizen en te studeren.

De VS lieten weten dat visa voor Chen, zijn vrouw en twee kleine kinderen klaarliggen en dat die kunnen worden uitgegeven zodra het gezin Chinese paspoorten heeft.