Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden

De zwarte doos van het Russische passagiersvliegtuig dat vorige week tegen een wand van de Indonesische vulkaan Salak te pletter sloeg is gevonden. Dat zei Tatang Kurniadi, baas van de Indonesische Nationale Veiligheidscommissie, woensdag. Bij de crash kwamen alle 45 inzittenden om het leven.

De ernstig beschadigde zwarte doos werd op de bodem van een vijfhonderd meter diep ravijn gevonden. De zwarte doos was eigenlijk oranje, maar de verf brandde er tijdens de crash af en was daardoor moeilijk te vinden, aldus een woordvoerder van het reddings- en bergingsteam.

De zwarte doos van een vliegtuig bevat normaal gesproken een voicerecorder met de geluidsopnames van de cockpit en een apparaat dat de vluchtgegevens registreert, maar dat laatste werd niet aangetroffen, aldus Kurniadi.

De Soechoi Superjet-100 maakte vorige week vanaf de luchthaven van Jakarta een demonstratievlucht met vertegenwoordigers van potentiële afnemers en Indonesische journalisten toen het neerstortte. Het was het eerste Russische passagiersvliegtuig sinds de val van de Sovjet-Unie ruim twintig jaar geleden.


Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden (Foto: Novum)