Leger Jemen doodt Al-Qaida-strijders

In de strijd om de controle over het zuiden van Jemen heeft het Jemenitische leger woensdag zeker 29 strijders van Al-Qaida gedood. Het leger voerde met gevechtsvliegtuigen en zware artilleriestukken aanvallen uit op stellingen van Al-Qaida in Zuid-Jemen in het kader van een offensief dat erop gericht is Al-Qaida te verdrijven.

Al-Qaida heeft het afgelopen jaar delen van het zuiden in handen gekregen, waaronder Zinjibar, de hoofdstad van de provincie Abyan. Regeringstroepen werden verdreven en de Al-Qaida-strijders legden de bevolking hun eigen bewind op. Het Jemenitische leger heeft sinds afgelopen week de tegenaanval ingezet en wordt daarbij geholpen door de Verenigde Staten.

De luchtaanvallen die woensdag werden uitgevoerd troffen een boerderij in Moudia, veertig kilometer ten oosten van de stad Lawder. Daarbij kwamen zestien strijders om het leven, onder wie Samir al-Fathani, een lokaal kopstuk. Ook werden twee voertuigen in de as gelegd.

Dertien Al-Qaidastrijders kwamen om toen ze probeerden een strategisch gelegen heuveltop in te nemen. De heuveltop kijkt uit over Lawder. Een dag eerder nam het leger de top in, daarbij verloren twee opstandelingen die voor het leger vochten het leven. Voorts kwamen woensdag vier militairen om het leven tijdens gevechten in de provinciehoofdstad Zinjibar, aldus een militair hospitaal.

De strijd in Abyan, in het bijzonder de gevechten rondom de stad Jaar, hebben al tientallen burgerlevens geëist, aldus het Rode Kruis. Hoeveel burgerslachtoffers er precies vielen is niet bekendgemaakt. "We zijn ontzettend bezorgd over het toenemende aantal slachtoffers en over beschuldigingen van luchtaanvallen in gebieden waar veel burgers bijeen zijn", aldus Eric Marclay, hoofd van de Rode Kruis-afdeling in Jemen. Het Rode Kruis heeft er bij alle partij op aangedrongen scherp onderscheid te maken tussen burgers en strijders. Naar eigen zeggen heeft het Rode Kruis de afgelopen drie maanden zo'n honderdduizend mensen hulp geboden.