Taylor betuigt onschuld voor SCSL

TARAraboemdijee

De voormalige president van het West-Afrikaanse Liberia, Charles Taylor, heeft woensdag zijn onschuld betuigd. De voormalige Liberiaanse president Charles Taylor zegt mee te leven met slachtoffers van de burgeroorlog in Sierra Leone. In de rechtszaal van het Speciale Hof voor Sierra Leone ging hij woensdag echter niet zover dat hij ook verontschuldigingen aanbood of berouw toonde.

Taylor zei op een zitting van het hof in Leidschendam dat hij het slachtoffer is van de economische en politieke macht van de Verenigde Staten. Hij betoogde dat hij alleen maar heeft geprobeerd vrede in Sierra Leone te bewerkstelligen.

Taylor werd in april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting en het rekruteren van kindsoldaten, die hij beging tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, waar in 2002 een einde aan kwam. Op 30 mei hoort hij de strafmaat.

Aanklagers eisen een gevangenisstraf van tachtig jaar voor Taylor. Diens advocaat Courtenay Griffiths vroeg de rechters er rekening mee te houden dat Taylor deze misdaden niet zozeer beging, maar veeleer hier opdracht toe gaf. Griffiths verzocht daarom om een straf die Taylor (64) uitzicht biedt op vrijlating.

Taylor betuigt onschuld voor SCSL
Taylor betuigt onschuld voor SCSL (Foto: ANP)