Gehaktdag voor het kabinet

Het is de derde woensdag van mei, verantwoordingsdag voor het kabinet. Minister van Financiën Jan Kees de Jager overhandigt op wat ook wel 'woensdag gehaktdag' wordt genoemd het jaarverslag over 2011 aan de Tweede Kamer.

In het zogeheten Financieel Jaarverslag van het Rijk legt het demissionaire kabinet-Rutte verantwoording af over de financiën en het beleid van het afgelopen jaar. De Jager beschrijft in een apart rapport de voortgang van de achttien miljard euro aan bezuinigingen waaraan VVD, CDA en PVV zich in het regeer- en gedoogakkoord commiteerden. Ook elk departement afzonderlijk geeft een jaarverslag uit.

Tegelijk met de presentatie van het jaarverslag publiceert de Algemene Rekenkamer zijn oordeel over het verslag. De rekenkamer bekijkt bijvoorbeeld of geld wel echt besteed is aan een bepaald project, en of het rijk wel voldoende onderzoekt of beleid effect heeft.

Vorig jaar constateerde de rekenkamer dat het ministerie van Defensie het voorraadbeheer van wapens opnieuw niet op orde had. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd op de vingers getikt omdat het al jaren onvoldoende zicht op wat er gebeurt met verstrekte subsidies.

Het jaarverslag wordt traditioneel een dag na presentatie besproken in de Tweede Kamer. Omdat het donderdag Hemelvaart is, is de bespreking een week verschoven.