'Buitenlandse studenten moeten blijven'

Demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) van Onderwijs wil buitenlandse studenten aanmoedigen om ook na hun studie in Nederland te blijven. Dat zou economisch aantrekkelijk zijn.

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau levert het de schatkist jaarlijks ruim 700 miljoen euro op wanneer twintig procent van de buitenlandse studenten na de voltooing van hun studie in Nederland blijven werken. Tijdens hun studie leveren ze onder meer door hun goede prestaties al een bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs, stelt Zijlstra.

Na afronding van de studie zorgen ze niet alleen voor belastinginkomsten die de door de overheid gemaakte studiekosten ruim compenseren, maar dragen ze ook kennis over binnen de economie. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Om die reden wil Zijlstra dat het voor buitenlandse studenten aantrekkelijker moet worden gemaakt om in Nederland te blijven. Zijlstra wil onder andere dat ze beter worden voorgelicht over rechten en de mogelijkheden voor een verblijf na de studie.