Filmfestival Cannes van start

Het filmfestival van Cannes gaat woensdagmiddag van start. Het prestigieuze filmfestival aan de Franse Côte d'Azur trapt af met de wereldpremière van de komedie Moonlight Kingdom van Wes Anderson. De film dingt ook mee naar een Gouden Palm.

De komende anderhalve week wordt de kustplaats weer bevolkt door filmsterren. Zo betreden naar verwachting acteurs als Brad Pitt, voor de thriller Killing Them Softly, Reese Witherspoon, voor het drama Mud van Jeff Nichols en Nicole Kidman, voor de thriller The Paperboy, de rode loper. Al hun films worden in de competitie vertoond.

Ook Cosmopolis van David Cronenberg, Amour van Michael Haneke, het misdaaddrama Lawless van John Hillcoat, De Rouille et d'Os van Jacques Audiard en The Angel's Share van Ken Loach strijden onder meer om de prestigieuze filmprijs. In totaal 22 films maken kans op de Gouden Palm.

De jury bestaat onder anderen uit Ewan McGregor, Alexander Payne en Diane Kruger en staat onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti. De Gouden Palm wordt 27 mei uitgereikt.

Dit jaar worden er geen Nederlandse films vertoond tijdens het festival. Regisseur Marco van Geffen is wel uitgenodigd in het kader van L'Atelier 2012, een programma voor een nieuwe generatie filmmakers die in contact worden gebracht met internationale filmprofessionals. De Nederlandse producent Trent doet mee aan het netwerkprogramma Producers on the Move.

Het drama Thérèse Desqueyroux van de onlangs overleden Franse filmmaker Claude Miller is de sluitingsfilm. Het festival duurt tot en met 27 mei.