Australië zegt geld toe voor Afghaanse troepen

Australië gaat vanaf 2015 gedurende drie jaar jaarlijks honderd miljoen dollar bijdragen aan de kosten voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat hebben premier Julia Gillard en minister van defensie Stephen Smith woensdag gezegd.

"Australië is bereid een deel van deze kosten voor de Afghaanse troepen voor zijn rekening te nemen", zei Gillard. "Als land hebben we veel in Afghanistan geïnvesteerd. We zijn er geweest om ervoor te zorgen dat het nooit meer een veilige plek voor terroristen wordt."

Vanaf eind 2014 nemen de Afghaanse veiligheidsdiensten de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land over. De totale kosten om de Afghaanse veiligheidsdiensten draaiende te houden bedragen zo'n vier miljard dollar per jaar.

Australië heeft 1550 militairen in Afghanistan. Dat is de grootste troepenmacht van een land dat niet bij de NAVO is aangesloten. Het land blijft na 2014 doorgaan met ontwikkelingsprogramma's op het gebied van onderwijs en gezondheid in Afghanistan, zei de regering woensdag.


Australië zegt geld toe voor Afghaanse troepen (Foto: Novum)