Oud-rechters Chipsholzaak moeten getuigen

Redactie

De twee oud-rechters uit de Chipsholzaak die terechtstaan voor meineed moeten getuigen in elkaars strafzaak. Dat besliste de rechtbank in Utrecht woensdag op een regiezitting. Ook een voormalige griffier van de rechtbank in Den Haag zal gehoord worden.

Oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch zouden onder ede valse verklaringen hebben afgelegd in 2010. Zo zouden ze ontkend hebben bevriend te zijn en over de Chipsholzaak te hebben gesproken. Ook loog een van de verdachten over telefonisch contact dat hij zou hebben gehad met een advocaat in de Chipsholzaak.

Naast de oud-rechters moeten nog vier personen getuigen tijdens de inhoudelijke behandeling van de meineedzaak. De rechtbank hoopt dat het horen van deze getuigen voor augustus afgerond is, zodat de inhoudelijke zaak in september of oktober kan beginnen. Een datum daarvoor staat nog niet vast.

De langlopende Chipsholzaak gaat tussen projectontwikkelaar Chipshol en luchthaven Schiphol en handelt over een stuk grond bij het vliegveld. Een van de oud-rechters zou tijdens de zaak door een betrokkene namens Schiphol benaderd zijn om hen te bevoordelen.

Advocaat Liesbeth Zegveld van Chipshol liet vorige week weten Westenberg en Kalbfleisch alsnog te willen laten vervolgen voor omkoping in de Chipsholzaak. Het OM besliste eerder dit niet te doen. Zegveld wil het OM hier via een speciale procedure alsnog toe aanzetten.