FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 april 2012

[Primera División] Barcelona wint ook van Getafe

Barcelona blijft maar winnen in de Primera División. Tegen Getafe boekte de Spaanse titelverdediger al de tiende zege op rij: 4-0. Alexis Sanchez was goed voor twee treffers tegen de ploeg uit Madrid. Clubtopscorer Lionel Messi en Pedro tekenden voor de andere doelpunten. Door de zege nadert Barça koploper Real Madrid tot op één punt. De Koninklijke speelt woensdag tegen stadgenoot Atlético.

Barcelona had direct het overwicht, maar het duurde dertien minuten voordat een gat in de verdediging van Getafe was gevonden. Sanchez schoot vanaf de rand van het strafschopgebied geplaatst binnen. Enkele minuten later leek Xavi te scoren, maar zijn subtiele wippertje werd van de lijn gehaald.

Op slag van rust scoorde Barcelona pas weer. Nu was het Messi die zijn seizoenstotaal een nog onwerkelijker aanzien gaf. Na de thee duurde het opnieuw lang voordat er gescoord werd. In de 72e minuut was het Sanchez die opnieuw het net vond. Drie minuten later zorgde Pedro voor het slotakkoord.

[Premier League] Liverpool wint met moeite van Blackburn

Liverpool heeft na een maand weer eens gewonnen in de Premier League. De Reds, die sinds de jaarwisseling slechts negen punten haalden uit dertien duels, wonnen met tien man ternauwernood van Blackburn Rovers: 3-2. Andy Carroll werd de matchwinnaar bij de bezoekers met een treffer in de blessuretijd.

Liverpool leek op Ewood Park weinig tegenstand te krijgen. Maxi Rodriguez zette de Reds, waar Dirk Kuijt en Luis Suárez de hele wedstrijd op de bank bleven, met doelpunten in de dertiende en de zestiende minuut op een comfortabele voorsprong.

Doelman Alexander Doni ging halverwege de eerste helft echter in de fout tegen David Hoiletten, waarna hij de rode kaart kreeg gepresenteerd. Zijn vervanger Brad Jones pakte de strafschop van Ayegbeni Yakubu wel, maar kon niet voorkomen dat de Nigeriaan in de 36e minuut de aansluitingstreffer maakte.

Diezelfde Jones zorgde er bovendien voor dat Blackburn, dat strijdt tegen degradatie, nog een strafschop kreeg. Nadat hij zelf een bal los had gelaten duwde hij Yakubu weg om te voorkomen dat die kon scoren. De aanvaller benutte de penalty, terwijl Jones wegkwam met een gele kaart.

In de slotfase waren beide ploegen op zoek naar de overwinning. Pas in blessuretijd viel die winnende treffer aan de kant van Liverpool. Carroll kon van dichtbij inkoppen.

Liverpool blijft door de zege achtste, maar verkleint het gat naar Everton tot een punt. Blackburn blijft achttiende en dus in de acute degradatieproblemen. Bij een goed resultaat van Wigan Athletic op woensdag tegen koploper Manchester United kunnen de Rovers zelfs naar de negentiende positie zakken.

Lotus F1 Team behoudt tot 2017 naam

Het Lotus F1 Team zal nog zeker tot en met 2017 mogen racen onder de naam Lotus, zo weet L'Équipe te melden. De breuk tussen sponsor Group Lotus en het team uit Enstone heeft voorlopig op dit punt geen gevolgen.

"Het Formule 1-team gebruikt de kracht van de naam Lotus om zichzelf te promoten, en in ruil daarvoor profiteert Group Lotus van de exposure in de Formule 1 en het ambassadeurschap van de coureurs," liet Group Lotus in een verklaring weten.

Het team uit Enstone zal de naam de komende jaren in ieder geval blijven gebruiken. Wel zal er een titelsponsor bij moeten komen. Volgens L'Équipe is de renstal hiervoor in gesprek met een groot bedrijf uit Noord-Amerika.

[Serie A] Milan weer koploper na winst bij Chievo

AC Milan is voor tenminste een dag weer koploper in de Serie A. De Milanezen, met Clarence Seedorf in de basis en Urby Emanuelson als invaller, wonnen dinsdag met 1-0 van Chievo Verona. In het Stadio Bentegodi van de Veronezen was het Sulley Muntari die al na acht minuten voor de enige treffer tekende.

Milan staat twee punten boven Juventus. De ploeg uit Turijn neemt het woensdagavond op tegen nummer drie Lazio Roma. Chievo staat veilig in de middenmoot. Woensdag gaat nummer vier Udinese op bezoek bij AS Roma. Internazionale ontvangt thuis Siena.

Castlevania, Minecraft-style

Dat Minecraft een game met veel vrijheid is, moge bekend zijn. Dat diezelfde vrijheid tot de meest uiteenlopende creaties kan leiden is inmiddels ook uitgebreid gedocumenteerd. Deze keer willen we  Nick "Nario" Hagman een speciale vermelding geven: hij bouwde de wereld van het oorspronkelijk Castlevania na.

Het heeft de maker 100 uur gekost, verspreid over 37 dagen. Hagman zegt dat hij geen mods gebruikt heeft en dus elk blok handmatig heeft geplaatst. Met een vriend heeft hij daarna een speelsessie opgenomen in de gebouwde wereld. De resultaten kun je hieronder zien.

'Iran stopt olie-export naar Spanje'

Iran heeft de levering van olie aan Spanje stilgelegd. Dat heeft het Iraanse persbureau Mehr dinsdag gemeld. Het besluit is een vergeldingsmaatregel voor een boycot van Iraanse olie door de Europese Unie dat in juli van kracht wordt.

De EU heeft een embargo ingesteld tegen Iraanse olie vanwege het omstreden atoomprogramma dat Teheran nastreeft. Hoewel de Iraanse regering beweert dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient, verdenkt het Westen Iran ervan een kernwapen te willen ontwikkelen.

Mogelijk is Iran van plan ook de olie-levering aan Italië stl te leggen. Iran heeft van Italiaanse raffinaderijen geëist dat zij langetermijncontracten met Iran sluiten voor de levering van olie.

Groot-Brittannië en Frankrijk krijgen al enige tijd geen olie uit Iran meer.

Steampunk en luchtschepen in Guns of Icarus Online

De steampunk airship combat simulator Guns of Icarus Online, afgelopen weekend op de Pax East voor het eerst getoond, verschijnt in augustus voor pc en mac. Dat heeft Howard Tsao, oprichter van ontwikkelaar Muse Games, laten weten. Op korte termijn start men met een gesloten bèta.

"We plan to be in closed beta until middle of July, then we'll be opening the game up to more players," aldus Tsao. "And our current target launch date is middle of August for PC/Mac on Steam."

In de game kun je met 32 spelers tegelijk deelnemen aan PvP combat, als onderdeel van de bemanning van één van vier schepen. De gameplay hangt af van de klasse die je kiest.

In eerste instantie worden alleen mensen die deelgenomen hebben aan het kickstarter project voor deze bèta uitgenodigd. Wanneer de capaciteit uitgebreid wordt, komt meer informatie voor het opgeven voor de bèta beschikbaar op de website van de game.

 

[Bundesliga] Weer puntenverlies voor Gladbach

Borussia Mönchengladbach heeft opnieuw puntenverlies geleden in de Bundesliga. Uit tegen Werder Bremen haalde de nummer vier van Duitsland voor de zevende keer in acht competitieduels niet de volle winst: 2-2.

Werder kwam via een fraai afstandsschot van Markus Rosenberg op voorsprong, maar moest al na 27 minuten met tien man verder nadat Sebastian Boenisch rood had gekregen. Na rust boog Mike Hanke het duel in het voordeel van Gladbach om met twee treffers binnen een kwartier. Een kwartier voor tijd trok Naldo de stand weer gelijk.

Onderin waren er nederlagen voor nummer vijftien FC Augsburg, nummer zestien FC Köln en nummer zeventien Hertha BSC. Augsburg ging met 3-1 onderuit tegen VfB Stuttgart. Köln kreeg met 4-0 klop van FSV Mainz en Hertha kon het thuis niet bolwerken tegen SC Freiburg: 2-1.

'Bobbi Kristina krijgt realityshow'

Bobbi Kristina komt binnenkort met een eigen realityshow. De dochter van de onlangs overleden Whitney Houston zet naar verwachting binnenkort haar handtekening onder een deal met een Amerikaanse tv-zender.

"Deze show is tegen de zin van haar familie", zegt een bron tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. Volgens de ingewijde wordt het een 'controversiële' realityshow vanwege Bobbi Kristina's problemen met drank en drugs.

Vorig jaar ging al het gerucht dat Bobbi Kristina een eigen programma zou krijgen. Ze zou in de show willen laten zien dat ze haar leven, in tegenstelling tot haar moeder, prima in de hand heeft. "Ik ga de wereld laten zien dat ik niet mijn moeder ben en dat ik niet in haar voetsporen treed", zou ze volgens de ingewijde hebben gezegd.

Brandgevaar in natuurgebieden voorlopig geweken

De regen van de afgelopen dagen heeft een einde gemaakt aan het verhoogde gevaar voor natuurbranden. In alle veiligheidsregio's is de alarmfase afgeschaald naar code donkergroen, wat staat voor klein gevaar.

Door de langdurige droogte in de maand maart kondigden veel regio's code geel af voor verhoogd gevaar. De brandweer rukt dan waar mogelijk met extra materieel en personeel uit. Op diverse plaatsen gingen desondanks toch stukken natuurgebied in vlammen op.

De droogte was overigens nog niet zo erg als vorig jaar het geval was. Toen was de brandweer wekenlang in opperste staat van paraatheid.

'Iran gaat internet afsluiten'

Vanaf augustus zou het Iraanse ministerie van Informatie en Communicatie Technologie het internet in Iran volledig willen blokkeren. Iran zou daar een intern netwerk voor in de plaats willen opbouwen.

Diensten als Twitter, Facebook, Google, Gmail en Hotmail krijgen een Iraanse variant. Voor deze interne variant zal men zich moeten registeren bij de overheid. Op deze manier wordt het voor de overheid heel gemakkelijk om te zien welke burger welke site bezoekt, zo is althans het idee.

Buitenlandse sites zullen nog wel bezocht kunnen worden, mits ze op een zogenaamde 'witte lijst' voorkomen. Hierop komen alleen sites te staan die niet 'misdaad, onenigheid, ongezonde morele content en atheïsme' bevorderen, stelt het ministerie naar verluidt.

In het verleden werden kritische bloggers veelvuldig opgepakt. Nu is deze vorm van censuur wellicht niet meer nodig, aangezien het zo goed als onmogelijk zou moeten worden om je nog kritisch uit te laten op het 'internet'.

Volgens Iran is het verhaal echter slechts een gerucht uit de koker van het propagandistische Westen. Hoe het precies de wereld in is geholpen en wat er van waar is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Eeuwenoude graven gevonden bij aanleg Hanzelijn

Archeologen van ProRail hebben bij de aanleg van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle twee eeuwenoude graven gevonden bij Hattemerbroek. Een van de graven was gevuld met bloempollen van de moerasspirea. Ook zijn er sporen gevonden van wietplanten, meldt ProRail.

De graven werden vijf jaar geleden al ontdekt, maar de ontdekking is pas dinsdag bekendgemaakt. Archeologen konden zo meer onderzoek doen naar de datering van de materialen en de bloempollen. Vermoedelijk stamt een graf, waarin naar alle waarschijnlijkheid een kind is begraven, uit circa 2800 tot 2400 voor Christus. Het andere stamt uit de periode 2459 tot 2203 voor Christus.

Het tweede graf was met veel zorg gebouwd. De randen waren onder meer afgezet met houten planken. Op de bodem heeft waarschijnlijk een rieten mat gelegen waarop de bloemen van moerasspirea zijn gelegd. Waarschijnlijk was het hele graf met de bloemen gevuld. Ook zijn er sporen van tarwe en gerst gevonden en enkele sieraden.

Hoei en Ans tot zeker 2018 aankomstplaats klassiekers

Hoei en Ans blijven tot minstens 2018 de aankomstplaatsen van respectievelijk de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Wel zal er gesleuteld worden aan de start van de Waalse Pijl. Hiervoor heeft organisator ASO heeft een akkoord ondertekend met de Belgische provincie Luik.

De start van de Waalse Pijl zal de komende vijf jaar telkens in een andere Waalse provincie zijn. In 2013 is Henegouwen aan de beurt, daarna volgen Luxemburg (2014), Luik (2015), Namen (2016) en Waals-Brabant (2017). De finish is zoals gebruikelijk op de Muur van Hoei, waar de wedstrijd al sinds 1983 eindigt. Ans is sinds 1992 de finishplaats van Luik-Bastenaken-Luik. 

Uitslag Excelsior - N.E.C. Nijmegen

Vanavond stond er één wedstrijd op het programma in de Nederlandse Eredivisie. N.E.C. Nijmegen mocht op bezoek bij Excelsior Rotterdam. De ploeg uit Nijmegen wist op Woudestein met 0-2 te winnen. Hieronder de karakteristieken van deze wedstrijd.

Karakteristieken:

Excelsior

0 - 2

N.E.C. Nijmegen

     45+1' Schöne (pen)
 85' Vadócz 
 
 Gele kaart: Broerse, (Excelsior), Vadócz (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
v. Deelen
Nieveld
Broerse
Scheimann
De Graaf
Alberg
Jansen (Fileccia/80)
Maatsen
Janga
Bruins (Kalisse/66)
  Babos
Will (Szélesi/72)
v. Eijden
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne (Cmovs/88)
Koolwijk
Foor (v.d. Velden/80)
Zeefuik
George

'CVC wil twee miljard bij beursgang F1'

Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners hoopt twee miljard op te halen door een deel van haar aandelen in de Formule 1 naar de beurs in Singapore te brengen. Dit weet Bloomberg te melden.

CVC is met 63,4% grootaandeelhouder in Delta Topco, dat de commerciële rechten in de sport bezit. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is ingeschakeld om de aandelenemissie, wat in dit geval 20% van het CVC-deel zou zijn, voor te bereiden.

Dit zou in juni al moeten gebeuren en zou twee miljard dollar op moeten leveren, wat de sport ongeveer tien miljard dollar waard maakt. Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil vooralsnog zijn aandelenpakket van 5,3% niet van de hand doen.

Problemen Tilburgs zwembad al jaren bekend

De gemeente Tilburg is in 2006 al gewaarschuwd dat de ophanging van de geluidsboxen in zwembad De Reeshof niet deugde. In de jaren daarna is dat diverse keren door de inspectie herhaald. Dat blijkt uit intern onderzoek na het dodelijke ongeval in november.

Op 1 november stortte een geluidsbox door corrosie van het plafond naar beneden. Een vijf maanden oude baby en haar moeder raakten daarbij zwaargewond. Het kind, een meisje, overleed kort daarna in een ziekenhuis in Rotterdam.

Volgens de onderzoekers is de gemeente gemaakte onderhoudsafspraken niet nagekomen. De bevestigingsmaterialen waarmee de boxen waren opgehangen verkeerden in slechte staat en hadden al eerder vervangen moeten worden.

Het beheer en onderhoud van De Reeshof ligt in handen van de gemeente. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of iemand aansprakelijk kan worden gesteld. Inmiddels is een tiental medewerkers van de gemeente verhoord.

De gemeente heeft vooruitlopend op de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek een medewerker voorwaardelijk ontslagen. Tegen twee anderen worden maatregelen overwogen. Zij zitten sinds het incident ziek thuis. Een aantal medewerkers hebben extra functioneringsgesprekken gekregen.

Pelé: ''Neymar beter dan Messi''

Er valt nauwelijks te twisten over wie de beste voetballer ter wereld is. Toch vindt voormalig wereldster Pelé iemand beter dan Lionel Messi: Neymar.

Messi maakt op bizarre wijze indruk in het shirt van Barcelona. In de laatste drie seizoenen (deze jaargang meegerekend) was hij goed voor 103 doelpunten in de Primera División. Toch vindt Pelé niet Messi de beste, maar Neymar.

"Iedereen praat over Messi, hij is een ster. Om de beste te zijn moet hij eerst beter worden dan Neymar. Momenteel heeft Messi alleen meer ervaring dan deze speler", aldus de voormalige sterspeler van Brazilië en Santos.

Messi's landgenoot en voorganger Diego Maradona werd in zijn tijd altijd vergeleken met de eerder uitblinkende Pelé. Laatstgenoemde was het met deze vergelijking niet eens. "De media riep altijd dat Maradona mijn rivaal zou zijn. Dat was niet het geval. Ik was nooit zijn rivaal, maar hij was een geweldige aanvallende middenvelder."

BMX'er Van Gorkom uit ziekenhuis

Jelle van Gorkom heeft na anderhalve week het ziekenhuis in Amerika mogen verlaten. De BMX’er kwam er tijdens de SuperCross series zwaar ten val en liep daarbij letsel aan zijn longen, gebroken ribben, een dikke kniewonde en een hersenschudding op.

Hij werd in het ziekenhuis nabij Chula Vista direct geopereerd aan zijn longen en is nu voldoende hersteld om dat ziekenhuis te verlaten. Wel moet hij nog enkele dagen in een hotel verblijven.

"Vrijdag of zaterdag onderga ik weer een scan en worden er opnieuw röntgenfoto's gemaakt. Daarna hoor ik of ik het vliegtuig naar huis kan nemen. Naar omstandigheden maak ik het nu goed", liet hij dinsdag op Radio1 weten. De 21-jarige BMX’er kwalificeerde zich op het evenement wel voor de Olympische Spelen. Onduidelijk is nog of hij daarvoor bijtijds is hersteld.

Beta voor Warhammer Online: Wrath of Heroes van start

De open beta voor Warhammer Online: Wrath of Heroes is vandaag begonnen. Deze nieuwe, gratis game van Bioware en EA is het PvP-broertje van de MMORPG Warhammer Online: Age of Reckoning. In Wrath of Heroes nemen 3 teams van 6 spelers het tegen elkaar op in PvP-gevechten.

Dr. Ray Muzyka, één van de oprichters van Bioware, is zeer tevreden met deze nieuwe game. "Bioware Mythic heeft al de reputatie leuke en intense PvP-gevechten te creëren en voor deze game hebben ze alles uit de kast getrokken om de spelers een nieuwe uitdaging te bieden", aldus Ray Muzyka.

Wrath of Heroes gebruikt elementen van Age of Reckoning om een afzonderlijke game neer te zetten die alleen om PvP draait. Spelers kunnen kiezen uit verschillende helden uit het Warhammer-universum en meteen aan de slag. Een potje zal ongeveer 15 minuten duren.

Wrath of Heroes is gratis en iedereen die zich inschrijft op de website kan meteen de beta-versie van de game downloaden en spelen.

Inbreekster geeft baby borstvoeding

Vroeger was minnen heel gewoon, had je zelf geen borstvoeding, dan liet je je baby voeden door een min. Tegenwoordig zijn er discussies te over of en waar een vrouw borstvoeding hoort te geven, maar wat er zondag in Zuid-Dakota gebeurde ging toch net een grens te ver. Een vrouw belde 911 nadat een inbreekster haar kindje de borst gaf.

Nadat de vrouw de inbreekster betrapte op het geven van de borst aan haar twee maanden oude baby, belde ze het alarmnummer. In de tussentijd had de inbreekster de baby al weer overhandigd aan de vrouw, en bleef ze rustig op bed wachten tot de politie arriveerde om haar te arresteren.

Rick Santorum schort campagne op

Rick Santorum schort zijn strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op. Dat heeft de voormalig senator uit Pennsylvania op een persconferentie bekendgemaakt.

Santorum gaf de persconferentie in zijn thuisstaat Pennsylvania, twee weken voordat Republikeinse kiezers daar naar de stembus mogen om hun stem uit te brengen. In recente peilingen stond Santorum in Pennsylvania achter op zijn directe rivaal Mitt Romney.

"Deze race is voor mij afgelopen, maar we zijn nog niet uitgestreden", zei Santorum. Newt Gingrich en Ron Paul zijn nog kandidaat, maar zij staan nog verder dan Santorum achter op de praktisch zekere uitdager van president Obama, Mitt Romney.

Ecclestone dwingt teams niet tot Bahrein-race

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal de F1-teams niet dwingen om deel te nemen aan de Grand Prix van Bahrein. De renstallen zijn bang voor hun eigen veiligheid omdat het in het koninkrijk net als vorig jaar weer onrustig is. Toen leidde het tot het afgelasten van de race.

De onrust is in de afgelopen weken fors toegenomen en zijn er enkele doden gevallen. Gisteren raakten zeven agenten, van wie drie ernstig, gewond toen een zelfgemaakte bom ontplofte. Deze was geplaatst bij de protesten om een activist die in hongerstaking is vrij te krijgen. Bij de protesten is niet alleen de regering het mikpunt, maar ook de Formule 1.

De F1-teams hebben al laten weten dat ze de wedstrijd het liefst afgelast willen zien. Hierdoor hoeven ze niet naar het koninkrijk af te reizen. Ook Ecclestone weet dit, maar zegt de teams niet te kunnen dwingen om te verschijnen als de afgelasting er niet komt. Wel plegen ze in dat geval contractbreuk. "Maar dat is een andere zaak," zei Ecclestone die naar eigen zeggen nog niet van de teams over veiligheidsproblemen gehoord heeft.

Vooralsnog staat de wedstrijd voor 22 april gepland. De eventuele afgelasting van de race zal dit weekend rond de race in China besproken gaan worden.

Charge Balotelli onbestraft

Mario Balotelli wordt door de FA niet bestraft voor zijn zware overtreding op Alexandre Song in de wedstrijd Arsenal - Manchester City. Dit omdat de overtreding werd geconstateerd. De beelden toonden overduidelijk aan dat Balotelli een 'doodschop' uitdeelde aan zijn tegenstander.

De regels van de Engelse voetbalbond schrijven echter voor dat bestraffing op basis van beelden alleen mag plaatsvinden als geen van de arbiters de overtreding heeft geconstateerd. Dat was wel het geval. Balotelli speelde het duel met Arsenal niet uit omdat hij twee keer een gele kaart moest ontvangen. Het was de vierde rode kaart van het seizoen waardoor hij wel een schorsing tegemoet kan zien. Bovendien was City-trainer Roberto Mancini na afloop woest op zijn enfant terrible.

Balotelli viel tot nog toe vaker op door zijn wangedrag dan door zijn prestaties binnen de lijnen. Ook dit seizoen valt de Italiaan met Ghanese roots van het ene in het andere incident. Het geduld van Mancini lijkt langzamerhand op te raken, zo liet de Italiaanse manager na afloop van Arsenal - City merken.

Piraten voor het eerst derde partij Duitsland

De Piraten zijn dinsdag voor het eerst in een opiniepeiling uit de bus gekomen als derde politieke kracht in Duitsland. De partij, die zich inzet voor de vrijheid op internet en meer politieke transparantie, liet de Groenen achter zich.

Grootste stroming blijft de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel met 36 procent, gevolgd door de sociaaldemocratische SPD met 24 procent. Maar liefst 13 procent van de Duitsers zou nu op de Piraten stemmen, en 11 procent op de Groenen.

De liberale FDP, juniorpatner van Merkel, komt op 5 procent in de enquête in opdracht van onder meer RTL.

Piraten voor het eerst derde partij Duitsland
Piraten voor het eerst derde partij Duitsland (Foto: ANP)

Woningen in Rotterdam ontruimd na gaslek

In Rotterdam zijn dinsdagmiddag uit voorzorg 24 woningen ontruimd vanwege een gaslek. Het lek ontstond bij werkzaamheden in een riool onder de Polderlaan, meldt netbeheerder Stedin.

Het lek kon niet meteen worden gedicht, waarna de hoofdleiding werd afgesloten. In de omliggende huizen mat de brandweer een aanzienlijke hoeveelheid gas. De bewoners zijn daarna onmiddellijk uit hun woningen in de wijk Feijenoord gehaald.

Volgens de politie zijn ongeveer twintig mensen opgevangen in een school aan de Hillevliet. Naar verwachting kunnen zij in de loop van de avond terug naar hun huis.

Rocksmith alweer voor rechter

Ubisoft wordt weer voor de rechter gedaagd vanwege de game Rocksmith. Dit keer claimt Guitar Apprentice dat Rocksmith patent '8,119,896' overtreed.

Het patent gaat over "media system and method of progressive musical instruction" en is in oktober 2010 ingediend. Een jaar later kwam Rocksmith uit in Amerika. Of deze zaak de game voor Europese fans weer zal vertragen is nog niet bekend. De game moet namelijk dit najaar uitkomen.

Britse blogger onthult namen 'foute' journalisten

Een Britse blogger heeft dinsdag de namen van 35 journalisten onthuld die vermoedelijk hebben samengewerkt met Steve Whittamore, een detective die in 2005 veroordeeld is voor de handel in illegaal verkregen gegevens. Het is de zoveelste keer dat de door schandalen geplaagde Britse pers in verlegenheid wordt gebracht.

Paul Staines, die een blog bijhoudt onder het pseudoniem Guido Fawkes, zegt meer dan duizend transacties tussen medewerkers van Rupert Murdochs uitgeverij News International en Whittamore te hebben gepubliceerd. Staines zei met de onthulling het criminele gedrag van de Britse pers te willen blootleggen. Volgens Staines willen media de namen van mensen die zaken deden met Whittamore niet vrijgeven, 'omdat ze geen verslag willen doen van hun eigen misdaden'.

Whittamore werkte samen met honderden journalisten, die hij voorzag van geheime telefoonnummers, registratienummers van auto's en andere vertrouwelijke informatie. De detective werd in 2005 veroordeeld, maar geen van zijn journalistieke klanten is ooit gestraft.

Diverse Britse media, waaronder The Guardian, The Independent en ITV News, hebben in het verleden verhalen aan de zaak rondom Whittamore gewijd. Tot dusver had echter niemand de namen van de betrokken journalisten onthuld. Met de publicatie van Staines is het verhaal nog niet af. In totaal zouden meer dan driehonderd journalisten klant zijn geweest van Whittamore.

Een woordvoerder van de commissie die onderzoek deed naar Whittamore wilde de namen dinsdag niet bevestigen. In een verklaring zei de commissie dat de autoriteiten overwogen de informatie te publiceren voordat deze online verscheen. "Het is erg jammer dat Guido Fawkes ervoor heeft gekozen op de zaken vooruit te lopen", aldus de verklaring.

De zaak rondom Whittamore kwam vorig jaar weer volop in de belangstelling te staan door de onthullingen over het afluisterschandaal in Groot-Brittannië. Journalisten van News of the World (NotW), een schandaalkrant van News International, bleken jarenlang telefoons te hebben afgeluisterd en ambtenaren te hebben omgekocht in hun jacht naar scoops. NotW is inmiddels opgedoekt.

Trailer: Wuthering Heights

Emily Brontës boek Wuthering Heights wordt nog regelmatig verfilmd of op een andere wijze uitgevoerd. Deze week opent de meest recente verfilming in de bioscoop, geregisseerd door Andrea Anrold (Fish Tank).

Wuthering Heights vertelt het verhaal over de jonge Heathcliff die wordt opgenomen in de familie Earnshaw. Hij moet zich staande houden in een weerbarstige omgeving. Heathcliff voelt zich sterk aangetrokken tot dochter Catherine, die hem de mooie kanten van het ruige plattelandsleven toont. Er groeit een stille, hevige verliefdheid tussen hen. Maar Heathcliff blijft een buitenbeentje. Zelfs Catherine kan zich niet aan hem overgeven. Als hij jaren later als welgestelde heer terugkeert, probeert hij Catherine opnieuw voor zich te winnen. Hun verboden liefde groeit uit tot een obsessie.

Meer zien? Een korte scène uit de film is al te bekijken:

Wuthering Heights draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Achievementlijst Max Payne 3

De achievementlijst voor Max Payne 3 is bekendgemaakt. Het zijn 44 achievements geworden waarvan enkele alleen in de multiplayer te behalen zijn. Bekijk de volledige lijst hieronder, de game komt 15 mei uit voor Xbox 360, PS3 en later voor Windows.

  1. Feel the Payne
    Story Complete [MEDIUM]
  2. Serious Payne
    Story Complete [HARD]
  3. Maximum Payne
    Story Complete [OLD SCHOOL]
  4. Payne In The Ass
    Story Complete [HARDCORE]
  5. It's Fear That Gives Men Wings
    10 Bullet Time Kills In A Row
  6. You Could Hurt Somebody With That
    Shoot 10 Airborne Grenades
  7. You Sure Know How To Pick A Place
    Discover All Tourist Locations
  8. The Fear Of Losing It
    Survive A Level Without Painkillers
  9. One Bullet At A Time
    300 Headshots
  10. You Play, You Pay, You Bastard
    100 Kills With Melee
  11. With Practiced Bravado
    100 Kills During Shootdodge
  12. Past The Point Of No Return
    Take 100 Painkillers
  13. A Few Hundred Bullets Back
    Use Every Weapon In The Game
  14. Colder Than The Devil's Heart
    Kill 30 Enemies In 2 Minutes
  15. Part I Complete
    Complete Part I Of The Story
  16. Part II Complete
    Complete Part II Of The Story
  17. Part III Complete
    Complete Part III Of The Story
  18. Out The Window
    Get 6 Kills While Diving Through The VIP Window [FREE AIM]
  19. The One Eyed Man Is King
    Cover Passos With Perfect Aim
  20. That Old Familiar Feeling
    Clear The Hallway Of Lasers
  21. Something Wicked This Way Comes
    Get 7 Kills While Jumping From The Rickety Boat [FREE AIM]
  22. Amidst The Wreckage
    Destroy All The Models In The Boardroom
  23. So Much For Being Subtle
    Get 9 Kills While Being Pulled By A Chain [FREE AIM]
  24. The Shadows Rushed Me
    Unlock And Complete New York Minute Hardcore
  25. The Only Choice Given
    Get 8 Kills While Dangling From A Chain [FREE AIM]
  26. Along For The Ride
    Trigger A Bullet Cam On The Zipline [FREE AIM]
  27. Sometimes You Get Lucky
    Get A Headshot During The Rooftop Tremors
  28. It Was Chaos And Luck
    Get 6 Kills While Riding The Push Cart [FREE AIM]
  29. The Road-Kill Behind Me
    Total Everything On The Runway
  30. Trouble Had Come To Me
    Clear Everyone On The Bus Ride
  31. All Of The Above
    Finish All Grinds
  32. An Echo Of The Past
    Find All Clues
  33. A License To Kill
    Collect All Golden Guns
  34. A New York Minute
    Finish In A New York Minute
  35. Full Monty
    Complete One Of Each Game Mode Including All Gang Wars
  36. Payne Bringer
    Kill 100 Other Players
  37. Max Payne Invitational
    You Invited Someone To Play
  38. Man Of Many Weapons
    Unlock All Weapons
  39. Man Of Many Faces
    Unlock All Faction Characters
  40. Deathmatch Challenge
    Winner In Any Deathmatch
  41. Grave Robber
    Looted A Body
  42. The Gambler
    Won A Wager
  43. Training Complete
    Achieve Level Rank 50
  44. Dearest Of All My Friends
    Kill Someone On Your Friends List

Haase blameert zich bij ATP-toernooi Casablanca

Robin Haase heeft een blamerende nederlaag geleden bij het ATP-toernooi van Casablanca. De Hagenaar, nummer 51 van de wereld, moest in de eerste ronde in een klein uurtje buigen voor de Algerijnse qualifier Lamine Ouahab; 6-3 en 6-2.

Ouahab is de nummer 752 (!) van de wereldranglijst. Hij brak Haase direct in de eerste, maar zag hem snel weer terug breaken. Toch wist de zelf ook niet goed spelende Algerijn nog de set binnen te slepen. Ook in de tweede set zette hij Haase vroeg op een achterstand, waarna een nieuwe break in de zevende game de Nederlander te machtig was. 

Louvre lanceert nieuwe audiotour

Het is al enige tijd bekend dat het Louvre in Parijs gebruik zou gaan maken van speciale Nintendo 3DS-units voor hun audiotours, maar vanaf 11 april kunnen we ze ook daadwerkelijk gaan gebruiken als bezoekers. Vandaag was Shigeru Miyamoto van Nintendo één van de eersten die het kon ervaren.

Speciaal voor de samenwerking ontwikkelde Nintendo software die je met beeld en geluid begeleidt door het meest bezochte museum ter wereld. De gids bevat onder andere 3D-beelden en -animaties en een interactieve plattegrond. Tevens zijn er 700 commentaren op de kunstwerken te beluisteren.

Mr Barbaret, Managing Director van het Louvre: “Ik ben zeer verheugd dat onze samenwerking met Nintendo vandaag heeft geleid tot deze nieuwe vorm, de nieuwe multimedia-audiotour op het Nintendo 3DS-systeem. Door deze samenwerking willen we ons erfgoed en de innovatieve wereld van interactief entertainment samenbrengen in een systeem waar veel mensen al bekend mee zijn. Naar onze mening is de Nintendo 3DS perfect om dit doel te bereiken. Nintendo heeft meer dan 35 jaar ervaring in het ontwikkelen van spellen en spelsystemen, en we geloven dat de nieuwe audiogids een waardevol instrument is om een bezoek aan het Louvre tot een meer dynamische en verrijkende ervaring te maken, vooral voor de mensen die minder bekend zijn met musea.”

Mr Satoru Iwata, president-directeur van Nintendo Co., Ltd: “Nintendo is vereerd dat het Nintendo 3DS-systeem zal worden gebruikt voor het dragen en leveren van deze exclusieve audiogids voor zo’n bekend en populair kunstmuseum. We hebben Nintendo’s ervaring in de ontwikkeling van spellen die geschikt zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd en geslacht, gebruikt om bezoekers van het Louvre museum verrijkende opties te bieden voor hun beleving van de aanwezige kunstwerken.”

shiggy
Shigeru Miyamoto gebruikt de nieuwe audiotour van het Louvre (Foto: Nintendo)

Captain America-acteur niet blij met films

Chris Evans is maar tevreden over drie van de films waarin hij speelde. "Ik heb er iets van twintig gemaakt en ik ben trots op drie ervan", vertelt de Captain America-acteur aan het Chinese tijdschrift Prestige Hong Kong.

Volgens Evans is het moeilijk om een goede film te maken. "Allerlei verschillende mensen proberen samen een gerecht te bereiden en het is moeilijk om de juiste smaak te vinden." De acteur speelde vorig jaar in de stripverfilming Captain America en vindt dat een van zijn beste films.

"Naast dat ik enorm blij ben met het eindresultaat was het ook een fantastische ervaring om aan de film te werken." De 30-jarige Evans, die ook te zien was in films als Sunshine en Fantastic Four, vond het daarom ook erg leuk om weer hetzelfde personage te spelen in superheldenfilm The Avengers, die vanaf 25 april in Nederland draait.

De acteur vond het spannend in de film te spelen naast acteurs als Robert Downey Jr. en Samuel L. Jackson. Evans zag het als een kans om wat extra acteerlessen op te pikken. "Iedereen is zo ervaren en getalenteerd. Ik zag het als een perfecte kans om mijn mond te sluiten, mijn ogen te openen en proberen wat van ze te leren."


Captain America-acteur niet blij met films (Foto: Novum)

Woody Harrelson sluwe bendeleider in thriller

De Amerikaanse acteur Woody Harrelson is in beeld om de slechterik in de thriller Out of the Furnace te spelen. Hij wil de rol van doortrapte bendeleider Curtis DeGroat op zich nemen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 50-jarige Harrelson zou de tegenspeler worden van de Britse acteur Christian Bale, die al is vastgelegd voor de hoofdrol van Slim. In de misdaadthriller speelt Casey Affleck Slims vermoorde broer en de uit Avatar bekende Zoe Saldana is te zien als diens ex-vrouw. De regie en het script komen op naam te staan van Scott Cooper, die eerder de muziekfilm Crazy Heart maakte.

Out of the Furnace gaat over de ex-gedetineerde Slim die na zijn vrijlating zijn broer wil wreken. In zijn zoektocht naar wraak en een normaal bestaan komt hij echter een oude bekende tegen die deze pogingen dwarsboomt. Naar verwachting gaat de film in 2014 in première.

Op dit moment is Harrelson te zien in de groots opgezette boekverfilming en kassucces The Hunger Games. In dit sciencefictiondrama speelt hij de drankzuchtige mentor Haymitch Abernathy.


Woody Harrelson sluwe bendeleider in thriller (Foto: Novum)

American Pie: Reunion favoriet in paasweekeinde

American Pie: Reunion heeft in het paasweekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen weten te trekken. De komedie, die nieuw binnenkomt in de bioscooplijst, stoot daarmee The Hunger Games van de troon.

Ook de driedimensionale versie van blockbuster Titanic deed het goed. De film staat in de eerste week op de tweede plaats in de lijst van best bezochte films. Sciencefictionfilm The Hunger Games is na twee weken op de koppositie afgezakt naar de derde plaats.

De top vijf wordt gecompleteerd door de fantasyfilm Wrath of the Titans 3D en de actiethriller Haywire. Beide films zijn twee plaatsen gezakt ten opzichte van vorige week.

Ben Kingsley in beeld als slechterik in Iron Man 3

Ben Kingsley wil de slechterik spelen in Iron Man 3. De Britse acteur zit in het laatste stadium van onderhandelingen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Welke rol Kingsley op het oog heeft, wordt angstvallig geheimgehouden. Geruchten gingen dat hij de Mandarin, een Chinese wetenschapper zou spelen, maar dat wordt door bronnen betrokken bij de productie ontkend. Het personage van Kingsley zou betrokken zijn bij het verspreiden van een dodelijk virus.

Iron Man 3 wordt geregisseerd door Shane Black, bekend van de actiekomedie Kiss Kiss Bang Bang uit 2005. Robert Downey Jr. keert weer terug als Tony Shark en zijn alter ego Iron Man en Don Cheadle, Gwyneth Paltrow en Scarlett Johansson spelen ook weer in de derde Iron Man. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Ben Kingsley in beeld als slechterik in Iron Man 3 (Foto: Novum)

Leven van Pam Grier wordt verfilmd

Het leven van Foxy Brown-actrice Pam Grier wordt verfilmd. De autobiografie van de 62-jarige Amerikaanse getiteld Foxy: My Life in Three Acts wordt vertaald naar het witte doek. Grier heeft zelf Halle Berry op het oog voor de hoofdrol, schrijft entertainmentsite Indiewire.

In haar autobiografie is Grier erg openhartig over haar drugsgebruik en onstuimige relaties met basketballer Kareem Abdul-Jabbar en de komieken Richard Pryor en Freddie Prinze. De actrice brak door met haar rol als Foxy Brown in de gelijknamige film uit 1974. In 1997 castte Quentin Tarantino haar in de titelrol van Jackie Brown. Ze was vorig jaar te zien in de komedie Larry Crowne.

Of Halle Berry Pam Grier ook wil spelen is nog niet bekend. Aretha Franklin ziet de 45-jarige actrice ook graag in haar biografische film, maar die boot houdt Berry af omdat ze naar eigen zeggen niet kan zingen.

Wanneer Foxy: My Life in Three Acts in productie gaat is nog niet bekend.


Leven van Pam Grier wordt verfilmd (Foto: Novum)

Emma Thompson in beeld voor Mary Poppins-film

Emma Thompson heeft interesse in de hoofdrol in de film Saving Mr. Banks. De Britse actrice wil graag de rol van P.L. Travers spelen, die het boek Mary Poppins schreef. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Meryl Streep was eerst in beeld voor de rol van Travers. Dat lijkt niet door te gaan, nu de 52-jarige Thompson officieel in onderhandelingen is voor de filmrol. Saving Mr. Banks gaat over de relatie tussen de Australische Travers en Walt Disney, die haar boek graag wilde verfilmen. Tom Hanks is in beeld voor de rol van Disney.

De filmbaas heeft veertien jaar moeten smeken om de filmrechten, want de schrijfster had grote moeite om haar verhaal uit handen te geven. Haar boek was een ode aan haar vader, die stierf toen zij 7 jaar oud was. Mr Banks is de vader van het gezin waarvan Mary Poppins de kinderjuffrouw was. Travers was uiteindelijk niet tevreden met het eindresultaat, waarvoor de actrice Julie Andrews in 1965 een Oscar kreeg.

Wanneer Saving Mr. Banks in productie gaat, is nog niet bekend.


Emma Thompson in beeld voor Mary Poppins-film (Foto: Novum)

Nieuwe screenshots van Resident Evil: Chronicles HD

Tussen al het geweld van Resident Evil 6 heeft Capcom toch nog even de tijd gevonden om screenshots van Resident Evil: Chronicles HD Collection los te laten op het internet. De collectie bevat Resident Evil: The Umbrella Chronicles en Resident Evil: The Darkside Chronicles en beide delen zijn in een nieuw HD jasje gestopt.

De twee versies worden samen verkocht en in een later stadium kunnen ze ook individueel gekocht worden. Verder biedt het  ondersteuning voor de PlayStation Move controller. Resident Evil: Chronicles HD Collection laat de speler fragementen uit de serie naspelen en biedt ook verdieping voor minder bekende personages zoals Jack Krauser uit Resident Evil 4.

Resident EvilResident EvilResident EvilResident EvilResident EvilResident EvilResident Evil

Hillen glijdt uit met inzet F-16's Afghanistan

Dat Nederlandse F-16's in Afghanistan tot nu toe bondgenoten niet altijd te hulp konden schieten, berust op een misverstand. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft de Tweede Kamer verkeerd begrepen, zei hij dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. "Het is een beperking die ik mezelf ten onrechte heb opgelegd."

Tot nu toe mogen de F-16's bondgenoten niet te hulp schieten als de vliegtuigen op de grond staan. De NAVO vraagt Nederland in die gevallen ook niet om hulp. Een meerderheid in de Kamer vindt echter dat Nederland de bondgenoten altijd te hulp moet kunnen schieten.

"Wij hebben geen voorwaarden gesteld aan steun voor partners die in nood verkeren", zei Joël Voordewind (ChristenUnie). Zijn partij maakte de politietrainingsmissie samen met D66, GroenLinks en de coalitiepartijen VVD en CDA mogelijk. Ook deze partijen vinden dat de F-16's bondgenoten altijd te hulp moeten kunnen schieten, net als de SP. Bondgenoten in nood moeten 'vanzelfsprekend' worden geholpen, aldus Han ten Broeke (VVD).

Het misverstand over de inzet van de vliegtuigen is ontstaan tijdens een debat in de Kamer begin vorig jaar, zei Hillen. "Ik moet de schuld bij mezelf leggen", constateerde hij. De bewindsman heeft de opstelling van het parlement 'verkeerd geïnterpreteerd'. Hij is blij met het uitsluitsel dat de Kamer gaf. "Dit is een pak van mijn hart. Dat maakt de situatie duidelijker voor de bondgenoten."

Volgens Hillen is er geen sprake van een uitbreiding van het mandaat en hij sprak tegen dat Nederland nu gaat meewerken aan militaire acties. De vliegtuigen worden niet meegenomen in de planning van aanvalssituaties, zei hij. De F-16's worden alleen ingezet als het nodig is en zich een situatie voordoet die niet van tevoren bekend is.

De vier F-16's zijn tot nu toe 26 keer te hulp geschoten. Al die keren waren de vliegtuigen al in de lucht. Slechts een keer is met scherp geschoten, in de overige gevallen waren lichtsignalen voldoende om het 'incident te doen stoppen', aldus Hillen.

PvdA wil hypotheekrenteaftrek geleidelijk afbouwen

Als het aan de PvdA ligt wordt het maximale tarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken geleidelijk teruggebracht van 52 naar 30 procent. Bij nieuwe hypotheken geldt de renteaftrek alleen als het hele hypotheekbedrag in dertig jaar wordt afgelost. Dat plan presenteerde PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag.

Over dertig jaar mag nog slechts hypotheekrente afgetrokken worden over een bedrag dat gelijkstaat aan de gemiddelde huizenprijs. Die is momenteel 233.000 euro.

Ook wil Samsom dat de overdrachtsbelasting vervalt voor starters op de woningmarkt. Het kabinet verlaagde de overdrachtsbelasting vorig jaar van zes naar twee procent voor de periode van een jaar. Dit moet zo blijven, vindt Samsom.

Zwaargewonde bij schietpartij Waalwijk

In Waalwijk is dinsdagmiddag een man neergeschoten. Het slachtoffer is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. De dader of daders zijn op de vlucht geslagen, meldt een woordvoerder van de politie.

Het incident gebeurde even voor 14.30 uur aan de Grotestraat. Door rondvliegende kogels sneuvelden diverse ruiten van auto's en van een winkel. Agenten vonden de zwaargewonde man in een steeg naast een woning aan het Westeinde. Zijn identiteit is nog onbekend.

De schutter ging ervandoor in een busje. De politie is een onderzoek begonnen.

Huwelijk Froukje de Both afgeblazen

Het huwelijk van Froukje de Both gaat vooralsnog niet door. De 39-jarige presentatrice zou deze zomer gaan trouwen met Jeroen te Rehorst, met wie ze een dochter heeft.

De Both en Te Rehorst laten in een verklaring aan RTL Boulevard weten dat ze gezamenlijk hebben besloten de bruiloft niet door te laten gaan. "Zoals u zult begrijpen is dit geen gemakkelijke beslissing geweest." De twee willen verder geen commentaar geven.

Of hun verhouding hiermee ook voorbij is, is niet duidelijk. "Wij bezinnen ons nu beiden op onze relatie."

Koeman: ''Vormer moet niet op doel schieten''

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Roda JC geeft Feyenoord-trainer Ronald Koeman Roda-middenvelder Ruud Vormer een tip die hij hem volgend jaar niet zal geven. "Ruud moet gewoon zijn wedstrijd spelen en niet op doel schieten", grijnsde Koeman. Vormer speelt volgend seizoen onder de hoede van Koeman bij Feyenoord.

Hij tekent bij de Rotterdamse club een contract voor drie seizoenen, maar draagt woensdagavond in Kerkrade nog even het gele shirt. "Ik denk niet dat het een lastige wedstrijd voor hem wordt. Hij moet gewoon z'n best doen, zoals altijd. Dat zal niemand in Rotterdam hem kwalijk nemen. Ruud verdedigt op dit moment het geelzwart van Roda en dat moet hij tot het einde van het seizoen blijven doen."

Feyenoord kan in Kerkrade belangrijke stappen zitten in de titelrace. Over het landskampioenschap wordt in De Kuip niet dagelijks gesproken, maar de Stadionclub is wel degelijk nog in de race. "Wij willen graag en hebben ambitie, maar wij moeten niets. De druk ligt bij anderen. Bij ons komt er pas echt druk op als we de komende twee wedstrijden tegen Roda en Excelsior goed doorkomen. Dan gaan we pas echt meetellen als titelkandidaat en krijgen we alles wat meer in eigen hand."

Verhaeren wil kwalificatie Spelen aanscherpen

Jacco Verhaeren wil de olympische kwalificatie-eisen voor de Nederlandse zwemmers in de toekomst aanscherpen. De technisch directeur van de zwembond KNZB hoopt in de komende 4 tot 8 jaar het systeem zo te kunnen aanpassen dat het meer lijkt op de trials, de methode die in de meeste grote zwemlanden wordt gebruikt.

"Bij de trials heeft een zwemmer maar één kans. Hier hebben de zwemmers er nu vier, dit past ook bij de situatie die we nu hebben. Maar de komende jaren gaan dat er zeker twee tot drie worden en ik hoop naar een situatie te kunnen waarbij er nog maar één of twee kansen zijn. Het gaat erom dat er wordt gepresteerd op de momenten dat het moet. Dat is toch de essentie van onze sport", aldus Verhaeren.

Reijnen terug, Holman afwezig bij AZ

AZ-speler Etiënne Reijnen is weer hersteld van een enkelblessure en zit voor het duel met FC Twente weer bij de wedstrijdselectie. Brett Holman is geschorst voor het treffen. Reijnen liep enkele weken geleden in een wedstrijd bij de beloften een blessure op aan zijn enkel, na een grove charge in het duel met Jong FC Groningen.

Trainer Gertjan Verbeek was destijds woedend over de charge en vreesde Reijnen lange tijd kwijt te zijn. Dit viel echter mee en de 25-jarige verdediger kan tegen FC Twente weer spelen. Brett Holman kreeg in de laatste competitiewedstrijd tegen Vitesse een rode kaart en is geschorst voor het duel met De Tukkers. Daarnaast kampt de Australiër ook met een bilblessure, meldt RTV Noord-Holland.

De wedstrijd van aankomende zaterdag tegen PSV komt daarom waarschijnlijk ook nog te vroeg voor Holman. Naar alle waarschijnlijkheid zal Johann Berg Gudmundsson de vervanger zijn van Holman aan de linkerkant

Jans: "Willen stijgende lijn Ajax doorbreken"

Ron Jans heeft vertrouwen in het duel dat hij met sc Heerenveen afwerkt tegen Ajax. De twee ploegen staan woensdagavond in het Abe Lenstra Stadion tegenover elkaar. De Amsterdammers zitten momenteel in een goede fase en wonnen de laatste acht duels op rij.

Heerenveen-trainer Ron Jans hecht niet al te veel waarde aan die statistieken. "Er is ook nog een andere statistiek, dat Heerenveen in 2012 de meeste punten heeft gehaald. Dus hoe gaat Ajax dat afstoppen?", zei Jans tegen sc Heerenveen TV. "Statistieken zeggen niet alles. Maar het is wel zo dat Ajax in een stijgende lijn zit en die willen wij doorbreken", weet Jans. Om dit te bewerkstelligen heeft Jans een aantal punten op een rij gezet.

"Daarvoor heb je vertrouwen nodig. Hebben we. Daarvoor heb je kwaliteit nodig. Hebben we. En daarvoor heb je een publiek nodig dat je steunt. Ook dat hebben we. Morgen willen we het laten zien", besloot de trainer, die komende zomer vertrekt bij de Friezen.

Sumo Digital werkt aan PS3-game

De lieftallige ontwikkelaarster Naomi Summerscales heeft op haar Linked In-profiel staan dat ze werkzaam is bij Sumo Digital en daar 'Creative Vision Holder' is terwijl ze werkt aan een PS3-game.

De PS3-game moet in 2013 uitkomen en welke game het gaat worden is nog niet bekendgemaakt. Sumo Digital heeft voor het laatst aan F1 2011 voor de 3DS en PS Vita gewerkt. Lees hieronder haar taakomschrijving als Creative Vision Holder.

Linked

Cruijff ruimt veld als laatste commissaris Ajax

Johan Cruijff stapt als laatste van de vijf commissarissen van Ajax op. Dat maakt de Amsterdamse club dinsdag bekend. Eerder dinsdag maakten Marjan Olfers en Edgar Davids hun vertrek al wereldkundig, twee weken geleden gingen Steven ten Have en Paul Römer hen al voor. De datum van Cruijffs vertrek wordt door de bestuursraad gekozen.

Met het vertrek van de eeuwige nummer veertien komt een voorlopig einde aan een periode vol gesteggel binnen de raad van commissarissen. Cruijff lag al vrij snel na zijn aantreden in het voorjaar van vorig jaar in de clinch met zijn vier medecommissarissen. Toen die in september achter Cruijffs rug om Louis van Gaal aanstelden als directeur ging het helemaal mis. Cruijff vocht die aanstelling met succes aan, wat de positie van de RvC onhoudbaar maakte.

Cruijff, die later deze maand 65 jaar wordt, blijft wel betrokken bij de toekomst van Ajax. Op verzoek van de bestuursraad heeft de clubicoon zich bereid verklaard in een andere functie toezicht te houden op de toepassing van zijn voetbalvisie op de club. Hoe die rol wordt ingevuld, moet nog in gesprekken tussen Cruijff en de bestuursraad worden uitgewerkt.

Miss Universe mag transseksueel zijn

De organisatie van de Miss Universe-verkiezingen heeft bekendgemaakt dat vanaf nu ook vrouwen die als man werden geboren, mee mogen strijden om de Miss Universe-titel. De beslissing volgt op ophef over het uitsluiten van een Canadese transseksueel.

De 23-jarige Jenna Talackova werd eind vorige maand gediskwalificeerd van de Miss Canada-verkiezing nadat werd ontdekt dat ze een geslachtsverandering had ondergaan. De Canadese organisatie zei weliswaar dat ze Talackova een 'echte meid' vonden, maar dat ze niet anders konden vanwege de regels van de Miss Universe Organisation.

Die organisatie wordt gerund door de Amerikaanse zakenman Donald Trump en mediabedrijf NBC, en zij ontvingen een klacht over de zaak van belangenvereniging GLAAD. Hierin werd erop gewezen dat verscheidene organisaties, zoals het Internationaal Olympisch Comité, de Amerikaanse padvinderij en America's Next Top Model al overstag waren omtrent het erkennen van het nieuwe geslacht van transseksuelen.

Talackova mag inmiddels weer meedoen aan Miss Canada. De Miss Universe Organization werkt nog aan de precieze tekst van het nieuwe beleid, maar zegt dat transseksuelen ondertussen al kunnen worden toegelaten.

De Boer: "Terugkeer spelers is luxeprobleem"

Ajax-trainer Frank de Boer kan morgenavond in de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen voor het eerst sinds maanden weer beschikken over een nagenoeg volledig fitte selectie. Gregory van der Wiel, André Ooijer, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson keren allen terug van blessures en kunnen in actie komen tegen de Friese ploeg.

De terugkeer van dit kwartet houdt in dat Dmitry Bulykin buiten de selectie van De Boer is gevallen. Sigthórsson zal waarschijnlijk nog niet direct vanaf het beginsignaal starten, waardoor Siem de Jong vermoedelijk opnieuw in de punt van de aanval zal staan. "Sigthórsson nog niet fit voor 90 minuten, maar hij kan zeker wel een helft tegen Heerenveen spelen", aldus De Boer.

De oefenmeester van Ajax zal keuzes moeten maken nu bijna iedereen fit is. "De terugkeer van spelers is een luxeprobleem. Lastig om jongens teleur te stellen, maar hun rentree gaat ten koste van anderen." De Boer ziet zijn ploeg als grote titelfavoriet. "Er zijn veel titelkandidaten, maar Ajax is de favoriet. Wij staan immers bovenaan."

"De komende drie duels zijn cruciaal. Als we tegen Heerenveen en daarna twee keer thuis negen punten halen, komt de titel in zicht. We hebben alles in eigen hand. We zitten een goede reeks en hopen dat het zo blijft", aldus De Boer, die afgelopen seizoen ook kampioen wist te worden met Ajax.

Tadic voor 7,7 miljoen naar Twente

FC Twente heeft de komst van aanvaller Dusan Tadic bevestigd. De transfer hing al lange tijd in de lucht, maar werd volgens FC Groningen pas deze week beklonken. De 23-jarige Serviër kost de Tukkers 7,7 miljoen euro en de voetballer heeft in Enschede een contract voor drie seizoenen met een optie voor twee jaar getekend.

Tadic debuteerde in 2006 in het profvoetbal bij het Servische FK Vojvodina. Bij die club scoorde hij 29 doelpunten in 107 wedstrijden, voordat hij in de zomer van 2010 naar Groningen vertrok. Bij de Noordelijke club kwam de aanvaller tot nu toe tot 34 competitieduels en zeven goals.

"Het is logisch dat wij zeer verheugd zijn met de komst van Dusan Tadić. Het is niet voor niets dat we zolang met hem bezig zijn geweest. Mooi dat hij graag naar FC Twente komt. Hij werd door vele clubs uit binnen- en buitenland begeerd," zei Twente-voorzitter Joop Munsterman.

Ook Groningen-directeur Hans Nijland is blij dat de transfer rond is. "De transfer van Dusan Tadic naar FC Twente behoort tot de grootste binnenlandse transfers in de geschiedenis. Zeker in de huidige economische tijd zal een transfer in deze orde van grootte niet makkelijk meer tot stand komen."

Groningen zal het geld dat de aanvaller opleverde gebruiken om de selectie te versterken. Als eerste werd vandaag de 19-jarige Filip Kostic voor 1,25 miljoen euro van FK Radnicki gehaald. Hij tekende een meerjarig contract in de Euroborg.

Napoleontische tijd herleeft in Mount & Blade-DLC

Flying Squirrel Entertainment heeft een trailer online gezet voor Mount & Blade Warband: Napoleonic Wars, multiplayer-DLC gebaseerd op een mod van dezelfde ontwikkelaar: Mount & Musket: Batallion. Flying Squirrel werkte samen met Taleworlds om een geheel nieuwe versie van de grond op te bouwen.

In Napoleonic Wars zijn de graphics en performance sterk verbeterd, gebieden zijn vernieuwd, en het is nu mogelijk om de negentiende eeuw te herleven met nieuwe wapens en uniformen. Ook kun je met 250 spelers tegelijk een oorlog uitvechten. Hieronder kun je de trailer bekijken.

Begeleiders schieten bij ontsnapping gevangene

De politie heeft dinsdagmiddag in Roermond een gevluchte gevangene opgepakt nadat zijn begeleiders enkele waarschuwingsschoten hadden gelost. Niemand raakte gewond, laat de politie weten.

De geboeide man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, werd voor behandeling naar een ziekenhuis vervoerd toen hij wist te ontsnappen. Hij kon even later op de Bredeweg worden aangehouden. De straat is afgezet voor onderzoek.

Southampton herdenkt vertrek Titanic

Exact honderd jaar nadat de Titanic de haven van Southampton had verlaten, heeft de Engelse havenstad de ramp met het schip herdacht. Meer dan een derde van de vijftienhonderd mensen die omkwamen bij de ramp met de Titanic op 15 april 1912 woonde in Southampton.

Dinsdag kwamen meer dan 650 nakomelingen van de slachtoffers bijeen voor een ceremonie op de kade waar de Titanic voor vertrek lag aangemeerd. De aanwezigen gooiden bloemen en kransen in het water waarna een moment stilte in acht werd genomen.

Om klokslag 12.00 uur plaatselijke tijd weerklonk een opname van de scheepstoeter van de Titanic in de haven, het moment dat het onverwoestbaar geachte schip een eeuw geleden de trossen losgooide voor zijn reis naar New York. Het vertrek werd nagespeeld met een vaartuig uit diezelfde tijd. De ceremonie eindigde met de hymne 'Nearer My God To Thee', dat naar verluidt werd gespeeld door de musici van de Titanic toen het stoomschip na zijn noodlottige aanvaring met een ijsberg ten onder ging.

Later op de dag liepen honderden schoolkinderen uit Southampton naar het stadscentrum met foto's van stadsbewoners die bij de ramp het leven lieten.

Duizenden verwacht bij stille tocht Paramaribo

De organisatie van de stille tocht die dinsdag in Paramaribo wordt gehouden uit protest tegen de omstreden wijziging van de amnestiewet verwacht duizenden demonstranten. Dat zegt Wilgo Valies van de Bond van Leraren die ook protesteert. Met het protest willen 23 maatschappelijke en kerkelijke organisaties zich keren tegen 'de aantasting van de rechtsstaat'.

De wetswijziging werd woensdag aangenomen met 28 tegen 12 stemmen na drie lange vergaderdagen, waarin de gemoederen hoog opliepen. De wet heeft Suriname verdeeld omdat het betekent dat president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden waarschijnlijk amnestie krijgen. De wetswijziging kon rekenen op felle kritiek van onder meer Nederland, de VS en Amnesty International.

De demonstranten verzamelen zich om 16.00 uur lokale tijd op het Kerkplein in hartje Paramaribo, vanwaar de stille tocht begint. Nadat de betogers zijn toegesproken wordt een goed uur door het centrum van de Surinaamse hoofdstad gelopen, waarna een slottoespraak volgt. In Amsterdam en op Curaçao staan steunmanifestaties gepland. In Amsterdam worden driehonderd mensen verwacht. Er wordt een petitie aangeboden bij het consulaat.

Na de demonstratie in Paramaribo begint het echte werk, zegt Valies. "Wij willen de samenleving mobiliseren voor het behoud van onze rechtsstaat", kondigt hij aan. Of er meer protesten komen is onduidelijk. "Ik verwacht dat veel mensen bang zijn voor represailles", zegt pater Karel Choennie. "Maar we moeten hier toch tegen protesteren." Of er dinsdag in Paramaribo een tegendemonstratie is, is onduidelijk.

Vrijdag gaat naar alle waarschijnlijkheid de geplande zitting in het proces rond de Decembermoorden van start. De auditeur-militair spreekt dan wellicht de strafeis tegen de verdachten uit. De advocaat van de verdachten, Irwin Kanhai, pleit naar verwachting voor vrijspraak. De krijgsraad gaat dan ook in op de aangenomen amnestiewet, waarna duidelijk wordt of het proces doorgaat of niet.

Extra kaarten beschikbaar voor Olympische Spelen

Nederlandse supporters die tot nu toe achter het net hebben gevist, krijgen alsnog de kans om komende zomer de Olympische Spelen in Londen bij te wonen. Ticketleverancier ATP, die nauw samenwerkt met het nationaal olympisch comité NOC*NSF, heeft extra entreekaarten ingekocht. Die kunnen vanaf woensdag via de website worden besteld.

De extra tickets zijn vooral voor wedstrijden met Nederlandse medaillekansen. "We zijn erin geslaagd om via ons internationale netwerk meer aanbod te creëren voor bijvoorbeeld judo, hockey en paardrijden", meldt manager Jeroen de Roever van ATP. "Daarnaast hebben we extra entreebewijzen voor wedstrijden die een ongekende olympische beleving zullen oproepen."

Bij eerdere verkoopmomenten bleek de vraag vele malen groter te zijn dan het aanbod.

Renault past zuigers F1-motoren aan

Renault heeft de zuigers van haar Formule 1-motoren aangepast. De reden hiervoor is de geplofte motor die Williams-coureur Pastor Maldonado in de slotfase van de Grand Prix van Maleisië had.

"We hebben de tijd tussen Maleisië en China benut om de oorzaak van het motorfalen van Pastor op Sepang te onderzoeken en al snel bleek het gaan om een defecte zuiger. Als gevolg zullen we dat aspect verstevigen om de kans op herhaling voor Williams en onze andere klanten te minimaliseren," zei Remi Taffin, hoofd track operations van Renault F1 Sport. Hij weet dat een geplofte motor nog maar weinig voorkomt.

'Aan on-disc DLC valt niet te ontkomen'

Cliff Bleszinski, design director van Epic Games, vertelde dat het soms nodig is om DLC op de disc te zetten. Capcom gaf pas geleden toe dat ze DLC voor Street Fighter X Tekken al op de schijf hadden gezet, wat leidde tot een felle discussie.

"Als je werkt aan een spel dat in de cyclus terechtkomt voor verscheping, heb je drie of vier maanden waarin het spel zo goed als af is. Het team wil geen tijd verspillen en moet toch iets te doen hebben," verklaarde Bleszinski. "Om te zorgen dat er geen compatibiliteitsproblemen zijn, wordt er wat content op de schijf gezet. Ik doe het niet graag, maar het is een trieste waarheid."

Volgens Bleszinski ligt de oplossing bij downloadbare games. "Als we games volledig kunnen downloaden, hoef je maar 30 dollar uit te geven aan een horror-game en dan krijg je alles. Dan zijn ook van de problemen af."

Programmagegevens niet langer alleen voor omroepen

Publieke omroepen verliezen het alleenrecht op de programmagegevens. Momenteel hebben de omroepen een monopolie op televisiegidsen, maar een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een voorstel dat hier een einde aan maakt. Wel moeten omroepen een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken voor het verstrekken van de gegevens.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg reageert verheugd. "De publieke omroep wordt betaald uit belastinggeld en gegevens daarover moeten voor iedereen beschikbaar zijn." Het monopolie van de publieke omroepen is volgens haar niet eerlijk ten opzichte van marktpartijen met een televisiegids.

"Door dit voorstel kun je nu ook ruim van tevoren digitale televisie programmeren", voegt het Kamerlid daaraan toe. "De beschikbaarheid over elektronische programmagegevens levert hiermee ook winst op voor de kijker."

Volgens D66-Kamerlid Boris van der Ham zal het voorstel duidelijk maken welke omroepen op echte steun van de kijker kunnen rekenen en welke kunstmatig in stand worden gehouden door een aantrekkelijk omroepblad. "Oude omroepen konden leden aan zich binden door gidsen uit te geven en nieuwe omroepen begonnen daarmee op een achterstand. Met dit voorstel komt aan deze ouderwetse situatie een einde."

Nadal en Djokovic willen toeschouwerdrecord vestigen

De tennissers Rafael Nadal en Novak Djokovic zullen op 14 juli een demonstratiewedstrijd gaan spelen in Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. De nummers twee en één van de wereld zullen niet alleen spelen voor het goede doel, maar ook om een toeschouwersrecord te vestigen.

Het record staat sinds 2010 op naam van de Belgische Kim Clijsters en de Amerikaanse Serena Williams die in Brussel een demonstratiepartij voor 35.681 toeschouwers speelden. Nadal en Djokovic willen hier overheen gaan. In Bernabéu is in ieder geval plaats voor 80.000 toeschouwers.

Ouderen vaker overvallen in woning

In de eerste twee maanden van 2012 zijn meer 55-plussers in hun woning overvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Het gaat om 34 overvallen tegenover 26 in de eerste twee maanden van 2011. In dat jaar werden 173 woningen van ouderen overvallen. Daarmee was sprake van een daling van zes procent ten opzichte van de 184 overvallen in 2010.

Opstelten was naar de Kamer geroepen door Kees van der Staaij (SGP) naar aanleiding van de roofoverval in Capelle aan den IJssel waarbij maandag een 81-jarige man overleed nadat hij in zijn huis was overvallen. De bewindsman sprak van een 'vreselijke situatie'. "Ongelooflijk dat dit gebeurd is."

Volgens de minister is sprake van een 'trend' van ouderen die in hun woning worden overvallen. Hij wil die te lijf gaan met goede voorlichting onder ouderen en het verhogen van de pakkans van de daders. Overigens is de verwachting dat de dader van de overval in Capelle aan den IJssel wordt opgepakt. Dat heeft de korpschef hem verteld, zei Opstelten.

Vodafone-brand niet aangestoken

De brand die woensdag leidde tot grootschalige verstoring van het netwerk van Vodafone is niet aangestoken. De Rotterdamse politie heeft na onderzoek geen aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk

De brand in de Cairostraat in Rotterdam ontstond in de vroege ochtend, waarbij enkele gasflessen op het dak van het pand explodeerden. De brand sloeg over op het pand van Vodafone. Doordat de koeling in een technische ruimte uitviel, ontstond een grote storing in het mobiele netwerk.

Honderdduizenden mensen konden dagenlang niet of nauwelijks bellen, sms'en en mobiel internetten. De problemen zijn een kleine week later nog altijd niet opgelost. Het netwerk doorstond dinsdag de ochtendspits. Het telecombedrijf vreesde eerder nog voor nieuwe storingen door overbelasting. Vodafone slaagde er maandagnacht in het netwerk stabiel te krijgen.

In de getroffen regio rond Rotterdam en Den Haag was bel-, sms- en mobiel internetverkeer dinsdagochtend goed mogelijk. Snel mobiel internet via het 3G-netwerk was gedeeltelijk beschikbaar. Ook in de rest van het land was het netwerk stabiel.

De werkzaamheden worden dinsdagnacht hervat om het netwerk volledig op de rails te krijgen.

Bleker hekelt internethandel in exotische dieren

Marktplaats.nl moet de handel van exotische dieren niet faciliteren. Dat zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) dinsdag na een bericht van dagblad Metro over de levendige handel in wilde dieren op internet.

De bewindsman is bereid om zo snel mogelijk een lijst van dieren die niet verhandeld mogen worden aan Marktplaats te sturen. "Het mag niet, dus daar zou zo'n site ook niet aan mee mogen werken." Bleker wil ook dat op de veilingsite een waarschuwing wordt geplaatst, zodat consumenten erop gewezen worden welke dieren wel en niet mogen worden verkocht.

Het VARA-programma Vroege Vogels is een petitie gestart tegen de handel van illegale dieren op internet.

FOK!filmtips van de dag: History Boys

Er zijn elke dag wel meerdere films op televisie te zien. Maar welke film moet nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Naast de redelijke komedie National Security (RTL 7, 20:30), de tamelijk amusante Duplex (RTL 7, 22:15) en de tegenvallende vertoning van Highlander: The Source (RTL 8, 00:00) is er eigenlijk maar een enkele film dat de moeite waard is.

History Boys

De film The History Boys draait om een walgelijke groep geschiedenisstudenten. Van opletten of bij de les zijn is totaal geen sprake, er heerst een volledige anarchie van ongemotiveerde en ongeregelde studenten. Hoewel het een verschrikkelijke chaos is er weldegelijk een goed plan, namelijk het scoren van goede cijfers door manipulatie en uitbuiting van de docenten en leidinggevende. Niet alleen de uitgerangeerde geschiedenisdocente (Frances De la Tour) krijgt een zwaar jaar voor de kiezen, ook voor het schoolhoofd(Clive Merrison), leraar Engels (Richard Griffin) en een motivatiedocent (Stephen Campbell Moore) wordt het onvergetelijk. Het wordt een jaar dat in de geschiedenisboeken gaat.

The History Boys is vanavond om 20:30 op RTL 8 te zien. Veel plezier!

School mag examens niet weigeren

Scholen mogen slechte leerlingen niet verbieden om eindexamen te doen om zo hun slagingspercentage op te poetsen. Onderwijsinstellingen die dat doen, kunnen rekenen op een bezoek van de inspectie, heeft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Zij reageerde op het bericht van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) dat minstens twee middelbare scholen hebben geprobeerd om leerlingen onder druk te zetten om een contract te tekenen. Daarin staat dat leerlingen met onvoldoendes op hun cijferlijst zich moeten terugtrekken uit het examenprogramma. Scholen proberen hiermeer slechte slagingspercentages te voorkomen, stelt het LAKS.

"Ik ben het er zeer mee eens dat dit niet kan", zei Van Bijsterveldt tegen Sharon Gesthuizen (SP) die de kwestie aankaartte tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Scholen kunnen deelname aan het eindexamen alleen weigeren als sprake is van 'onregelmatigheden', niet vanwege de cijferlijst. LAKS heeft de namen van de scholen niet bekendgemaakt. "Als ze bekend zijn dan zal ik de inspectie erop afsturen", zei de bewindsvrouw.

Dat doet Van Bijsterveldt in elk geval voor de namen van scholen die Gesthuizen oplas. De bewindsvrouw wees erop dat ouders ook zelf aan de bel kunnen trekken bij de onderwijsinspectie als scholen hun kinderen weigeren examen te laten doen. In een breed onderzoek ziet de minister nu geen heil. "Ik vind dit in al zijn treurigheid te incidenteel."

Vrouwenvoetbal Heerenveen verder onder een alternatieve structuur

SC Heerenveen stopt met vrouwenvoetbal in de huidige vorm. Het team maakt het lopende seizoen af, maar de club stapt daarna uit de Eredivisie Vrouwen. Dat hebben de directie en Raad van Commissarissen van sc Heerenveen besloten. Financiële overwegingen zijn de reden om binnen de huidige organisatie met de vrouwentak te stoppen.

De club onderzoekt momenteel, in samenspraak met de KNVB, het Comité van Aanbeveling en de Sponsorgroep Vrouwenvoetbal,  wordt momenteel of het vrouwenvoetbal in een onafhankelijke stichting met gebruik making van de licentie van sc Heerenveen en in samenwerking met een amateurvereniging haalbaar is.

Vlaams Belang start illegalenmeldpunt

De partij Vlaams Belang van Filip Dewinter komt met een 'meldpunt voor illegaliteit'. Daar kunnen burgers melding maken van problemen omtrent en overlast door illegalen. De partij wil die vervolgens doorspelen aan de politie.

Volgens Dewinter gaat het om een idee waarvoor inspiratie komt van het 'Polenmeldpunt' van de PVV. Het zou echter niet om een 'kliksite' gaan omdat er enkel meldingen over problemen zouden worden verzameld maar niet over specifieke personen. "Het is niet onze bedoeling om een heksenjacht tegen illegalen te organiseren. Dat is de taak van overheid", stelt de Vlaams Belang-voorman.

Filip Dewinter (Wikimedia)Het is de Vlaamse partij een doorn in het oog dat de overheid illegaliteit gedoogt en aanmoedigt, aldus Dewinter. Burgers zouden veel last hebben van de aanwezigheid van 'vele tienduizenden illegalen' in de grote steden, stelt hij. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wil Vlaams Belang de meldingen die binnenkomen via www.meldpuntillegaliteit.be in het najaar in een 'zwartboek' verzamelen en aan de overheid aanbieden.

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, zegt dat het initiatief sterk doet denken aan het Nazi-regime en aan de praktijken van de Stasi in het voormalige Oost-Duitsland. "Dit meldpunt is volstrekt illegaal. Meneer Dewinter weet dat natuurlijk perfect. Hij wil choqueren en provoceren", aldus De Witte.

Atsma: stijging verkeersdoden staat los van 130 km

De toename van het aantal verkeersdoden heeft niets te maken met het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Onlangs bleek uit voorlopige cijfers van de eerste negen maanden van vorig jaar dat het aantal verkeersslachtoffers in Nederland voor het eerst in jaren weer stijgt. Atsma noemde de lichte toename 'buitengewoon spijtig'. "We zijn de laatste tien jaar teruggegaan van elfhonderd naar zeshonderd verkeersdoden per jaar. Onze ambitie is nog steeds om in 2020 dit aantal naar vijfhonderd te hebben teruggebracht."

Hij wees erop dat de stijging in 2011 voornamelijk is veroorzaakt door ongelukken op provinciale wegen en binnen de bebouwde kom. "Vooral ouderen en fietsers zijn hierbij een punt van zorg." Enig causaal verband tussen het verhogen van de maximumsnelheid van 120 naar 130 op een aantal snelwegtrajecten is er niet, zo verzekerde Atsma.

Joppen eerste aanwinst VVV-Venlo voor volgend seizoen

VVV-Venlo heeft zich versterkt met Guus Joppen. De 22-jarige centrale verdediger komt komende zomer over van Helmond Sport en tekent een contract voor drie jaar. Ondanks zijn jonge leeftijd speelde Joppen al 160 competitiewedstrijden in dienst van Helmond. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij streekgenoot PSV.

Wim Dusseldorp, de technisch manager van de Venlonaren, had de geboren Eindhovenaar al langer in het vizier. "In onze optiek is hij een van de spelers uit de Jupiler League die in een kort tijdsbestek kan doorgroeien tot een volwaardig eredivisiespeler."

De Limburgers zijn achter de schermen druk met de selectie voor volgend jaar. Joppen, die ook als rechtsback uit de voeten kan, is de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen. "Hij is rechtsbenig, kopsterk en redelijk snel. Ook in mentaal opzicht is het een speler die voorop gaat in de strijd", besluit Dusseldorp.

Fry: "Ferrari ligt seconde achter"

Volgens technisch directeur Pat Fry heeft Ferrari nog veel werk te verzetten wil het onder droge omstandigheden de andere teams bij gaan houden. De Brit vindt dat de Italiaanse renstal een seconde per ronde achterligt, ondanks dat coureur Fernando Alonso na twee races de titelstrijd leidt.

"Ik had niet verwacht dat een van onze coureurs het kampioenschap zou leiden. Vanaf het begin van de tests realiseerden we ons dat we nog wat problemen op te lossen hadden. Iedereen in de fabriek werkt hier hard aan, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Onze prestatie in droog weer is nog steeds 0,8 seconden van de beste tijd verwijderd, terwijl we zelf de beste willen zijn," zei Fry die weet dat Alonso verraste met een vijfde plaats in Australië en een zege in Maleisië, waardoor hij eerste in het kampioenschap staat.

"Onder vochtige omstandigheden met weinig grip komt onze auto het beste tot zijn recht, omdat ze de problemen die we momenteel met de F2012 hebben wat verbergen. Dat kon je op de vrijdag in Melbourne zien en in de race in Maleisië," zei Fry die bevestigde dat Ferrari komend weekend in China een vijf nieuwe onderdelen zal gaan introduceren en dat voor Spanje er een veel groter pakket op komst is.

Hulplijn voor pedofielen claimt eerste succes

De telefonische hulplijn voor pedofielen is sinds de lancering begin april tien tot vijftien keer gebeld, meldt initiatiefnemer Jules Mulder dinsdag. Twee mannen met ongezonde belangstelling voor kinderen die de hulplijn hebben gebeld zijn nu in behandeling bij de psychiatrische kliniek De Waag.

Mulder, ook werkzaam als behandelaar bij De Waag, schat dat nog ongeveer zeventig mensen dit jaar behandeld gaan worden na de hulplijn te hebben gebeld. "We zijn al erg tevreden dat we in de eerste week twee mannen hebben kunnen helpen", licht Mulder toe.

Met de hulplijn willen de initiatiefnemers voorkomen dat mensen met pedofiele neigingen hun verlangens in de praktijk brengen. Mensen die zich zorgen maken over anderen kunnen het meldpunt ook bellen, voor een luisterend oor en advies. "Van de tien á vijftien telefoontjes ging ongeveer de helft over iemand anders, de andere helft had het over zichzelf", laat Mulder weten.

De hulplijn Stop It Now is een initiatief van De Waag en het Meldpunt Kinderporno. De lijn is gebaseerd op de werkwijze van een vergelijkbare Britse hulplijn die al tien jaar draait.

[Upd] Lost Planet 3 aangekondigd

Een aankondiging van Lost Planet 3 lijkt aanstaande. Volgens VG247 is een trailer van de game op het net verschenen, waarna het er vervolgens weer snel werd afgehaald. De game wordt volgens het gerucht door Spark Unlimited ontwikkeld en het moet in 2013 uitkomen.

De eerste Lost Planet-game kwam in 2007 uit, de third-person shooter kreeg over het algemeen overwegend positieve recensies. De sequel, die in 2010 verscheen, werd een stuk minder goed door critici ontvangen. De serie ging vervolgens de ijskast in, waar het nu dus misschien weer uit gaat dooien.

Lost Planet 1 en 2 werden intern door Capcom ontwikkeld, maar net als met Devil May Cry, Dead Rising en Resident Evil lijkt het Japanse gamebedrijf een Westerse studio te hebben ingeschakeld. Spark Unlimited was eerder verantwoordelijk voor juweeltjes zoals Call of Duty: Finest Hour, Turning Point: Fall of Liberty en Legendary.

[Upd] Bekijk alvast de gelekte trailer hieronder. De game komt uit voor PS3 en 360, een PC-versie ontbreekt dus.


Laatste artiesten voor Bospop bekend

De Amerikaanse zanger Eli 'Paperboy' Reed komt met zijn band The True Loves naar Bospop. Ook de Canadese band Jonas & The Massive Attraction staat op het festival in Weert. Concertorganisator Mojo maakte dinsdag de laatste namen bekend.

Reed maakt de lijst van zaterdag compleet en Jonas & The Massive Attraction die van zondag. De 32e editie van het festival vindt plaats op 7 en 8 juli.

Eerder werd bekend dat onder anderen Lenny Kravitz, Alanis Morissette, Tom Jones en Gavin DeGraw optreden.


Laatste artiesten voor Bospop bekend (Foto: Novum)

'Spaanse banken hebben meer kapitaal nodig'

De Spaanse bankensector heeft meer kapitaal nodig als de economie van Spanje dit jaar nog sterker verslechtert dan verwacht. Dat zegt Miguel Angel Fernandez Ordonez, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) en gouverneur van de Spaanse centrale bank dinsdag.

Het ECB-bestuurslid zegt dat als de Spaanse economie verder verslechtert, dat invloed heeft op de bankensector. Hij denkt dat er de komende maanden meer fusies komen tussen Spaanse banken. De banken zijn daartoe gedwongen door de effecten van de economische crisis.

Tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Madrid vertelde Ordonez dat Spanje zo snel mogelijk de benodigde hervormingen moet doorvoeren om het land weer economisch gezond te maken. Spanje heeft maandagavond aangekondigd tien miljard euro extra te gaan bezuinigen op gezondheidszorg en onderwijs. Dat komt bovenop de 27 miljard die eerder werden aangekondigd.

De zorgen over de Spaanse economie hebben invloed op de Spaanse tienjarige staatsleningen. De rente daarop steeg dinsdagochtend met bijna zes procent naar het hoogste niveau van dit jaar.

Marth in Fire Emblem 3DS-DLC

De ban is gebroken; ook Nintendo gaat 'day 1 DLC' publiceren. Wanneer Fire Emblem: Awakening op 19 april in Japan uitkomt kun je gelijk een map downloaden die je de mogelijkheid geeft om de klassieke Fire Emblem-held Marth in je party te krijgen.

Spelers kunnen tot en met 31 mei gratis de map downloaden, daarna gaat het ¥300 (€2.81) kosten. Fire Emblem: Awakening moet ergens in 2012 in Europa uitkomen. Het is onbekend of wij ook deze DLC (of andere) gaan krijgen.

Agent gewond bij aanhouding inbrekers

De Amsterdamse politie heeft maandagavond drie verdachten op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een woning stadsdeel Oost. Bij de aanhouding raakte een agent zwaargewond aan zijn hand.

De politie werd rond 19.00 uur getipt over een inbraak in een woning aan de Eerste Oosterparkstraat. Op het moment dat de verdachten de woning verlieten kwam de politie aanrijden. Twee verdachten werden aangehouden in de Eerste Oosterparkstraat en een derde verdachte in de Wibautstraat.

Ghost Recon Online beta keys beschikbaar

Fans van de Ghost Recon serie opgelet! Er zijn op het moment nog keys beschikbaar voor de beta van Ghost Recon Online. Zorg dat je er snel bij bent als je mee wilt doen, vaak zijn beta's van dit soort populaire titels gauw vol.

Ubisoft Singapore heeft de game in ontwikkeling en volgens hun biedt de game het beste uit de Ghost Recon serie.

"Ghost Recon Online offers alll the best qualities of the Ghost Recon franchise in a downloadable, dynamic, PC-based online game"

Om een van de beta-keys in handen te krijgen zul je eerst een account aan moeten maken bij CVG, een engelstalige gamesite. Als je dat gedaan hebt krijg je op diezelfde pagina een beta-key te zien.
Met die key kun je vervolgens naar de Ghost Recon Online website van Ubisoft om daar je beta account aan te maken.

Het is ook mogelijk om gratis goodies te claimen voor het meedoen aan de beta, waaronder speciale wapens zoals de P250 chrome, badges en zelfs betaalmiddelen.

Van der Wiel en Boerrigter fit voor Heerenveen

Ajax-trainer Frank de Boer kan woensdag tegen sc Heerenveen weer beschikken over Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter. Het duo keert na maandenlange blessures terug in de wedstrijdselectie, melden de Amsterdammers. Beide spelers deden vorige week al ritme op bij Jong Ajax.

Voor Kolbeinn Sigthórsson, die na lang blessureleed zijn rentree maakte tegen Heracles, is het te vroeg voor een basisplaats. "Sigthórsson is nog niet fit voor negentig minuten, maar kan zeker wel een helft spelen tegen Heerenveen." De terugkeer van de IJslander zorgt ervoor dat Dmitry Bulykin niet bij de selectie zit.

Volgens De Boer zijn de Amsterdammers inmiddels favoriet in de strijd om de titel. "We staan immers bovenaan. Als we de komende drie wedstrijden negen punten halen dan komt de titel in zicht." Ajax, dat de afgelopen acht competitiewedstrijden winnend afsloot, reist met veel vertrouwen naar Friesland af. "We hebben alles in eigen hand en zitten in een goede reeks. Laten we hopen dat het zo blijft", besluit De Boer.

Bulletstorm 2 ontwikkeling werd gestopt

Epic Games-president Mike Capps heeft in een interview met GameStop toegegeven dat de Poolse ontwikkelaar People Can Fly begonnen was aan de ontwikkeling van Bulletstorm 2. De sequel werd vervolgens snel geschrapt ten faveure van een ander, nog onaangekondigd, project.

Volgens Capps is past het nieuwe project beter bij People Can Fly en is een aankondiging aanstaande. Toch zegt hij ook dat ze nog niet klaar zijn met Bulletstorm; "I think there's more to do with Bulletstorm. Heck, it kind of ended wanting more. I'd love to see another project, but right now we don't have anything to talk about."

Een van de belangrijkste redenen dat de sequel in de ijskast werd gezet is dat Bulletstorm qua verkoopcijfers tegenviel; "I think Bulletstorm was very critically successful, and I think a lot of folks really enjoyed seeing something new,. From a sales perspective it was good, but not amazing. I think EA was hoping we'd do better."

Daarbij zei de Epic Games-president dat de pc-versie van Bulletstorm veel last had van piraterij, maar hij gaf ook snel toe dat de matige verkoopcijfers te wijten waren aan de slechte port;  "We made a PC version of Bulletstorm, and it didn't do very well on PC and I think a lot of that was due to piracy. It wasn't the best PC port ever, sure, but also piracy was a pretty big problem."

Snelheidsduivel gepakt met hulp politiehelikopter

Een snelheidsduivel uit Nieuwegein is er maandagnacht niet in geslaagd een politiehelikopter af te schudden. De 39-jarige man raasde met zo'n 250 kilometer per uur over de A2. Politieauto's wisten de man niet bij te houden.

De Utrechter wordt samen met zijn 23-jarige plaatsgenoot en passagier verdacht van een inbraak in een tankstation bij Urk. Zij gingen er daarna vandoor in de richting van Amsterdam en vervolgens Utrecht. Een politiehelikopter nam de achtervolging op zich.

Het tweetal nam de afslag bij Nieuwegein, waar ze een stopteken van politie-eenheden negeerden. Nadat ze met zo'n 80 kilometer per uur een woonerf aan de Koetsdrift waren opgedraaid konden ze alsnog worden aangehouden.


Snelheidsduivel gepakt met hulp politiehelikopter (Foto: Novum)

Sony geeft winstwaarschuwing af

Het Japanse elektronicabedrijf Sony verwacht over het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, een nettoverlies van 520 miljard yen (4,9 miljard euro) te behalen. Dat is 300 miljard yen meer dan Sony in februari nog verwachtte.

Het fors hogere nettoverlies is te wijten aan extra belastinggerelateerde kosten van 300 miljard yen in het vierde kwartaal. Sony verwacht over het afgelopen boekjaar een operationeel verlies van 95 miljard yen. Over precies een maand publiceert Sony zijn definitieve cijfers over het afgelopen boekjaar.

In het lopende boekjaar verwacht het concern zwarte cijfers te schrijven. De operationele winst moet dan 180 miljard yen bedragen.

Maandag berichtte de Japanse financiële krant de Nikkei nog dat Sony wereldwijd tienduizend banen gaat schrappen voor het einde van het jaar. Het aandeel Sony reageerde dinsdag negatief op de berichtgeving en sloot 3,5 procent lager, terwijl de Nikkei-index vrijwel vlak noteerde.

De PlayStation-spelcomputer vormt een belangrijk onderdeel van de nieuwe richting die Sony op wil. Recent werd het PlayStation Network omgedoopt tot Sony Entertainment Network. Het netwerk moet via verschillende apparaten te benaderen zijn en biedt ruimte voor onderlinge communicatie, het kijken van video's en het luisteren van muziek.

Het is niet bekend in welke segmenten Sony gaat schrappen. In de afgelopen acht jaar heeft Sony geen winst gemaakt met de productie van televisies. Op dit vlak heeft het bedrijf zware concurrentie van de Koreaanse bedrijven LG en Samsung.


Sony geeft winstwaarschuwing af

Nieuw rapport: Breivik niet gestoord

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is niet gestoord en dus toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van een nieuw psychiatrisch rapport van de psychiaters Terje Tørrisen en Agnar Aspaas over de geestesgesteldheid van de man die in juli vorig jaar in totaal 77 mensen van het leven beroofde.

De nieuwe conclusie staat haaks op een eerdere evaluatie van Breiviks psyche. De psychiaters Torgeir Husby en Synne Sørheim trokken eerder de conclusie dat Breivik lijdt aan paranoïde schizofrenie, een diagnose die ertoe zou kunnen leiden dat de rechter Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart. Toen er een storm van kritiek over deze diagnose losbarstte besloot de rechter tot een nieuw onderzoek door twee andere deskundigen.

Breivik (33) heeft bekend dat hij op 22 juli de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya heeft gepleegd, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben begaan. Over zes dagen gaat zijn proces van start. De rechter neemt beide psychiatrische rapporten in beraad. Als Breivik schuldig maar ontoerekeningsvatbaar wordt bevonden wordt hem een verplichte psychiatrische behandeling opgelegd.


Nieuw rapport: Breivik niet gestoord (Foto: Novum)

EO biedt excuses aan voor Grote Jezus Quiz

De Evangelische Omroep heeft spijt van het uitzenden van de Grote Jezus Quiz. Volgens EO-directeur Arjan Lock richtte het programma zich te veel op de humoristische kant en werd daarmee een grens overschreden. "Dat spijt ons en doet geen recht aan de intentie van dit programma", zegt de directeur op de website van de omroep.

Lock vindt het spijtig dat de inhoud van het programma, dat werd uitgezonden op tweede paasdag, werd ondergesneeuwd door de humoristische sfeer. "We bieden daarom onze excuses aan iedereen die teleurgesteld of gekwetst is door dit programma." De uitzending is niet terug te vinden op internet.

De omroep wilde het paasverhaal voor verschillende doelgroepen vertellen en deed dit onder meer met The Passion op Nederland 1 en Retourtje Israël op Z@pp. "In ons verlangen om met mensen in gesprek te gaan over Jezus moeten we soms op de grens lopen, zeker als het gaat om het bereiken van de Nederland 3-kijker, een doelgroep die niet of nauwelijks iets heeft met God en de bijbel", zegt Lock. "Soms lukt dat, maar met de Jezus Quiz zijn we in de vormkeuzes helaas over die grens geschoten."

De Grote Jezus Quiz, die maandag 398.000 kijkers trok, voelde bekende Nederlanders aan de tand over hun kennis van Pasen en Jezus. Onder meer Syb van der Ploeg, Danny de Munk, Kempi en Charly Luske deden mee aan de quiz, die werd gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

[Upd] Huta Galung, Sijsling naar tweede ronde Mersin

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in Mersin. In Turkije was de Nederlander met 6-7 (5), 6-4 en 6-0 te sterk voor de Italiaan Gianluca Naso. Hij treft in de volgende ronde de Portugees Joao Sousa die afrekende met de Tsjech Michal Schmid.

Ook Igor Sijsling is naar de volgende ronde in Mersin. Hij klopte de Tsjech Dusan Lojda met 6-3 en 6-4. Hij speelt nu tegen de Fransman Maxime Teixeira. Afgelopen weekend was Sijsling nog belangrijk in de Davis Cup-ontmoeting met Roemenië door in het dubbelspel samen met Jean-Julien Rojer de beslissende 3-0 te maken. Huta Galung ontbrak bij dat duel.

Update 13.42 uur

Ook Thomas Schoorel heeft zich in Mersin geplaatst voor de tweede ronde. Hij was na een uur spelen al klaar met de Turk Can Altiner: 6-2 en 6-1. Hij zal nu spelen tegen de Moldaviër Radu Albot.

Geen operatie voor Leukemans nodig

Wielrenner Björn Leukemans hoeft niet geopereerd te worden, zo heeft een MRI-scan vandaag uitgewezen. De Vacansoleil-renner kwam eerder deze maand in de Ronde van Vlaanderen ten val en omdat hij last van zijn knie bleef houden werd voor een beschadigde meniscus gevreesd.

Nu wordt de Belg alleen rust voorgeschreven. "Ik ga rustig opbouwen. Dit is goed nieuws. Een operatie had me een paar weken aan de kant gehouden. Als het herstel vlot verloopt, kan ik de schade zo veel mogelijk beperken," zei Leukemans op zijn eigen website.

[OS 2012] Stel je vraag aan Bas Verwijlen

Op 27 juli gaat in Londen de Olympische Spelen van start. FOK!sport zal daar uiteraard uitgebreid verslag van doen. Ook zijn er vooraf al diverse specials te vinden en ook worden sporters benaderd om jullie vragen te beantwoorden. Dit keer trappen schermer Bas Verwijlen.

Bas Verwijlen
De 28-jarige Bas Verwijlen startte op zijn vijfde met schermen en kwam in 2001 op het internationale toneel tevoorschijn. Sinds die periode werd hij vier keer Nederlands kampioen bij het degenschermen, in 2004, 2005, 2008 en 2011. Al die tijd werd hij getraind door zijn vader Roel.

Schemer Bas Verwijlen (Foto: Pro Shots)

Vanaf 2005 boekte Verwijlen successen op grote toernooien. In 2005 won hij als eerste Nederlander in 100 jaar een bronzen medaille op het WK. In 2011 verbeterde hij zelfs deze prestatie door zilver te veroveren. Hij verdiende daarme ook een nominatie voor Sporter van het Jaar, een titel die hij verloor aan Epke Zonderland.

In 2008 deed Verwijlen al mee aan de Olympische Spelen. In Peking reikte hij tot de kwartfinale, waarin hij verloor van de uiteindelijke olympisch kampioen Matteo Tagliariol. Hij plaatste zich in februari al voor de Spelen, door bij de laatste zestien te komen bij de Grand Prix van Qatar.

Stel nú je vraag!
Heb jij een brandende vraag voor Bas Verwijlen over zijn voorbereiding of verwachting voor de Olympische Spelen of zijn er andere zaken over schermen, die je graag wilt weten? Stel je vraag dan nu! De redactie van FOK!sport selecteert uiteindelijk de leukste vragen, die door Bas Verwijlen beantwoord zullen worden.

Je kunt je vraag tot dinsdag 10 april 2012 19:00 uur hieronder in een reactie stellen.

'Ruim 150.000 politieke gevangenen in N-Korea'

In Noord-Korea zitten meer dan 150.000 mensen om politieke redenen gevangen. Zij worden vastgehouden onder omstandigheden die veel weg hebben van die in de vroegere Sovjet-goelags. Dit heeft het in de VS gevestigde Comité voor Mensenrechten in Noord-Korea dinsdag gezegd.

De organisatie zegt haar conclusies te baseren op interviews met zestig voormalige gevangenen en bewakers. In een tweehonderd pagina's tellend rapport wordt gemeld dat soms hele families, inclusief kinderen en grootouders, achter de tralies worden gezet vanwege 'de politieke misdaden' van een familielid.

Ook wordt melding gemaakt van gedwongen abortussen en zelfs het vermoorden van pasgeborenen. Dit overkomt Noord-Koreaanse vrouwen die illegaal naar China zijn uitgeweken, daar zwanger zijn geworden en vervolgens door de Chinese autoriteiten naar Noord-Korea zijn teruggestuurd en daar meteen gevangen zijn gezet.

Volgens naar Zuid-Korea overgelopen vroegere leden van de Noord-Koreaanse veiligheidsdienst telt Noord-Korea tussen de honderdvijftigduizend en tweehonderdduizend politieke gevangenen op een totale bevolking van rond de 24 miljoen. Het Comité roept Noord-Korea op het Internationale Rode Kruis toegang tot de strafkampen te geven en de kampen te ontmantelen.

Het Noord-Koreaanse regime zet mensen niet alleen vast in gevangenenkampen. Ook verdwijnen mensen voor de rest van hun leven naar werkkampen, waar zij gedwongen worden in de mijnen, de houtkap of de landbouw te werken. Het sterftecijfer onder de politieke gevangenen ligt heel hoog, zo staat in het rapport. Gevangenen bezwijken aan systematische mishandeling, marteling en ondervoeding en ook worden er regelmatig gevangenen geëxecuteerd, aldus het rapport van het Comité.

De wereldbouwers van Amalur

In een nieuwe video voor Kingdoms of Amalur: Reckoning krijgen we een blik in de keuken van de wereldbouwers. Dit zijn de programmeurs en ontwikkelaars die ervoor zorgen dat de wereld in het spel tot stand komt.

De video laat zien hoe de wereld van Amalur tot stand is gekomen en wat de makers daar voor hebben gedaan.

Kingdoms of Amalur: Reckoning is beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De allerslechtste chauffeur

Vanavond begint het nieuwe seizoen van De Allerslechtste Chauffeur van Nederland. Nederland was enkele dagen minstens 40% veiliger in het verkeer, toen de acht nieuwe brokkenpiloten tijdelijk van de weg waren gehaald om mee te doen aan dit programma. Vorig jaar werd presentator Ruben Nicolai aangereden. Zou er een nóg grotere climax mogelijk zijn? Moet er iemand dood om het tweede seizoen een succes te maken? Of zijn de vreselijke wegprestaties voldoende voor heerlijk vermaak?

Jennifer Aniston wil prostituee spelen

Jennifer Aniston is van plan een prostituee te spelen in de komedie We're The Millers. De 43-jarige actrice tekent naar alle waarschijnlijkheid voor de rol van een vrouw die doet alsof ze getrouwd is met een wiethandelaar, om hem een alibi te verschaffen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jason Sudeikis, die met Aniston in Horrible Bosses speelde, is in onderhandeling om de drugsdealer te spelen. Het nepstel heeft ook twee kinderen, die in werkelijkheid jonge delinquenten zijn. Het 'gezin' gaat samen een reis maken om honderden kilo's wiet de grens over te smokkelen.

We're The Millers is geschreven door Bob Fisher en Steve Faber, bekend van Wedding Crashers. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien, is nog niet bekend.

Aniston heeft daarnaast getekend voor een rol in een nog titelloze komedie die haar vriend Justin Theroux regisseert. Ze gaat die komische film over een roof met Jerry Weintraub en Theroux produceren. Over die film is verder nog weinig bekend.

Henkjan Smits verbaasd dat SBS hem passeert

Henkjan Smits is er niet blij mee dat hij op een zijspoor is gezet door SBS. Hij had graag onderdeel uitgemaakt van het programma De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen. "Eerlijk is eerlijk, ik was verbaasd dat ik niet ben gevraagd. Dat programma is me op het lijf geschreven", zegt hij dinsdag in het AD.

Smits, die bekend werd als jurylid van onder meer Idols, had graag in het programma gejureerd. In de show zoeken onder meer deskundigen Angela Groothuizen, Ad Visser en Gerard Ekdom naar het ultieme Nederlandse liedje. "Het geeft te denken dat ik voor Kroonjuwelen ben gepasseerd. Toch ken ik geen persoonlijke frustratie", aldus Smits. "Wel denk ik: een gemiste kans voor de zender, want ik had iets toegevoegd."

Ook de presentatie van het programma Het Beste Idee van Nederland is niet langer in handen van Smits, hij werd vervangen door Beau van Erven Dorens. "Ook Het Beste Idee van Nederland past blijkbaar niet langer bij mij. Daar ben ik van afgehaald. Ik was er nog niet klaar mee. Maar goed, Het Beste Idee blijkbaar wel met mij."

Toen John de Mol vorig jaar SBS overnam, keek Smits uit naar de samenwerking. "Ik heb hem nog niet gesproken, jammer. Maar ik kan me voorstellen dat hij eerder bezig is met het overeind krijgen van de zender, dan met de toekomst van Henkjan Smits."

Eerste eikenprocessierupsen uit ei gekropen

De eerste eikenprocessierupsen van dit seizoen zijn donderdag in Zuid-Limburg uit hun ei gekomen. Dat is vanwege de zeer warme maart ongeveer tien dagen eerder dan normaal, schrijft het Kenniscentrum Eikenprocessierups op dinsdag op natuurbericht.nl.

Met het uitkomen van de eieren begint een nieuw eikenprocessierupsenseizoen. Vanwege de lagere temperaturen in het noorden van het land duurt het nog wel een aantal dagen voordat de rupsen daar uit hun ei kruipen.

De relatief hoge temperaturen in december en januari hebben de eikenprocessierups eerder dit jaar al op het verkeerde been gezet. Zo'n tien procent van de rupsen kwam daardoor te vroeg uit en heeft het niet overleefd door een gebrek aan voedsel.

De warme winter had geen invloed op de rest van de eitjes. Er zijn er genoeg om ook dit jaar op grote schaal overlast te veroorzaken. Het kenniscentrum verwacht dat de eerste rupsen half mei brandharen krijgen. Die kunnen irritaties en allergische reacties veroorzaken.


Eerste eikenprocessierupsen uit ei gekropen (Foto: Novum)

Meer jongeren opgepakt voor Friese molenbrand

De politie houdt dinsdagmiddag een aantal jongeren aan voor de brand die zondag een monumentale molen in het Friese Burum verwoestte. De politie pakte maandag twee jongens van 12 en 14 jaar op, maar die zijn na een verklaring te hebben gegeven 's avonds weer vrijgelaten, zegt een politiewoordvoerder.

Hoeveel jongeren dinsdagmiddag worden opgepakt en hoe oud ze zijn wil de woordvoerder niet kwijt. Hij bevestigt wel dat ze deel uitmaken van de groep die zondagavond met vuurwerk speelde. "Tijdens het verhoor van de twee opgepakte jongens hebben we een goed beeld gekregen van wat er bij de molen gebeurd is", licht de zegsman toe.

Het vuur in de ruim tweehonderd jaar oude molen brak zondag rond 23.00 uur uit. Brandweerkorpsen in de buurt rukten met groot materieel uit, maar het gebouw was niet meer te redden. In de buurt van de molen werden resten van afgeschoten vuurpijlen gevonden.

Ook Davids en Olfers weg bij Ajax

Edgar Davids en Marjan Olfers stellen hun functie in de Raad van Commissarissen van Ajax ter beschikking. Ze treden definitief af op een moment dat in overleg met de nieuwe bestuursraad wordt vastgesteld. Davids en Olfers volgen het voorbeeld van Steven ten Have en Paul Römer, die twee weken geleden al vertrokken.

Johan Cruijff is de enige uit de op 25 juli vorig jaar benoemde Raad van Commissarissen die zijn functie nog niet heeft neergelegd. Hij heeft beloofd dit op korte termijn alsnog te doen. Cruijff wilde eerst het vertrek van de andere commissarissen afwachten.

De commissarissen onder leiding van Steven ten Have kondigden in februari al aan op korte termijn op te stappen. Een breuk met Cruijff na de beoogde aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax lag daaraan ten grondslag. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de aanstelling van Van Gaal moest worden teruggedraaid.

Gemeente mocht handenweigeraar weren

De gemeente Rotterdam stond in haar recht om Mohammed Faizel Enait niet aan te nemen, omdat hij weigert vrouwen de hand te schudden. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Enait is orthodox moslim en geeft vrouwen vanwege zijn geloof geen hand. De rechtbank stelde Rotterdam eerder al in het gelijk.

De gemeente ziet handen schudden als een gebruikelijke begroetingsvorm die van medewerkers kan worden geëist. Enait solliciteerde voor de functie van klantmanager bij de Sociale Dienst. Volgens het hof moet Rotterdam als overheidsorgaan neutraal zijn voor alle burgers, ongeacht het geslacht.

Enait is vaker in het nieuws geweest. De islamitische advocaat werd in 2009 op de vingers getikt door de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten, onder meer omdat hij weigerde op te staan voor de rechter. Die berisping werd door het Hof van Discipline wel vernietigd.

Familiecircus treedt alsnog op na hulp politie

Familiecircus Barani heeft na bemiddeling van de politie op tweede paasdag toch opgetreden in het Drentse dorp Dalen. De acrobatenfamilie had de voorstelling van maandag in eerste instantie afgelast, omdat dieven zondagnacht spullen hadden gestolen die essentieel waren voor de show.

De inbrekers waren in het weekend vermoedelijk onder het tentzeil naar binnen gekropen en hadden twee geluidsboxen, een vuurwerkpistool en diverse kabels meegenomen. De schade bedroeg volgens de politie een kleine duizend euro.

De politie legde contact met een bedrijf uit Coevorden, dat kosteloos apparatuur uitleende aan het circusgezelschap, dat het publiek daardoor niet hoefde teleur te stellen.

Het circus heeft 120 zitplaatsen en doet aan luchtacrobatiek, jongleren en acts met geiten, duiven en honden. Ook een 'dolkomische' clown ontbreekt niet.

Voetbreuk betekent einde seizoen voor Ruiz

Fulham-trainer Martin Jol kan de rest van het seizoen niet beschikken over Bryan Ruiz. De oefenmeester liet weten dat de voormalig FC Twente-aanvaller minimaal twee maanden is uitgeschakeld door een breuk in zijn voet. Ruiz liep de blessure zaterdag op in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Bolton Wanderers.

Ruiz maakte eind augustus de overstap van Twente naar Fulham. In Londen speelde hij tot dusver 27 competitiewedstrijden voor de 'Cottagers' en scoorde daarin twee doelpunten.


Voetbreuk betekent einde seizoen voor Ruiz (Foto: Novum)

Intimacy 2.0

Dankzij de moderne techniek is een vrouw dan eindelijk toch te begrijpen, althans een klein beetje. Deze jurk wordt namelijk doorzichtig als de hartslag omhoog gaat. Dus als een vrouw opgewonden is wordt de jurk doorzichtig, helaas is er nog een klein probleempje want de hartslag gaat natuurlijk ook hard omhoog als iemand bang is.

Sauber krijgt vrouw als teambaas

Het Formule 1-team van Peter Sauber zal over een paar jaar een vrouw aan het roer krijgen. De Zwitser heeft laten weten dat Monisha Kaltenborn hem op termijn zal opvolgen. Sinds 2010 is de Oostenrijkse, die in India geboren is, al algemeen directeur van het team.

"Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn zeventigste niet meer op de pitmuur wil zitten", aldus de 68-jarige Peter Sauber tegenover de Zwitserse krant Der Sonntag. "Ik heb mijn opvolging al geregeld. Monisha Kaltenborn wordt de nieuwe teambaas. Dat staat al vast. Wanneer zij het van mij overneemt, dat ligt nog open."

"Monisha werkt al dertien jaar voor ons in verschillende leidinggevende functies. Ik ben ervan overtuigd dat zij het ook als teambaas goed zal doen", aldus de Zwitser.

Ouders willen verbod op erotische chat met kinderen

Het moet volwassenen worden verboden om via internet erotische gesprekken met kinderen te voeren. Dat vinden negen van de tien ouders, concluderen het NCRV-programma Altijd Wat en magazine J/M Ouders dinsdag uit eigen onderzoek onder 950 ouders van ruim 1500 kinderen.

Het is voor volwassenen niet verboden om via internet erotische gesprekken met kinderen te voeren. Pas als een volwassene een ontmoeting voorstelt om ontucht te plegen, is hij strafbaar. Een zedenrechercheur die in het programma sprak vindt het 'te zot' voor woorden dat hier nog geen wetgeving voor bestaat

Een woordvoerder van het ministerie kon niet direct uitleggen waarom het niet verboden is. Een mogelijke verklaring kan volgens hem zijn dat dit te moeilijk te controleren is. "Maar ik moet dit eerst uitzoeken."

Twee op de drie ouders maken zich volgens de onderzoekers zorgen over digitale kinderlokkerij. Hierbij doen zogenoemde groomers zich voor als minderjarigen om zo kinderen naar een afspraakje te lokken. Bij een concrete verdenking mag de politie zich voordoen als kind, om zo een groomer in de val te lokken. Negen van de tien ouders vinden dat de politie dit ook zonder verdenking moet kunnen doen.

Twee procent van de kinderen in het onderzoek is ooit benaderd door een volwassene die zich als kind voordoet. Het ministerie van Justitie heeft hier geen betrouwbare cijfers over, maar de onderzoekers schatten dat de laatste jaren duizenden kinderen door groomers zijn benaderd.

Trailer: Shuffle

Er is een fijne trailer verschenen voor de low budget sciencefiction film Shuffle. Het verhaal doet nog het meest denken aan een combinatie van Groundhog Day, Memento en The Butterfly Effect.

Shuffle is geregisseerd door Kurt Kuenne, die eerder naam maakte met zijn documentaire Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father in 2008. In Shuffle draait het om een man, Lovell Milo (T.J. Thyne), die elke dag wakker wordt op de meest verschrikkelijke momenten in zijn leven. Met aanwijzingen. bij elke ervaring, probeert hij er achter te komen waarom dit gebeurd en hoe hij het kan veranderen.

Naast Thyne zien we Elle Labadie, Michelle Krusiec, Patricia Belcher, Tamara Taylor, Giovanni Adams, Whitney Anderson en Ashley Ann-Michaels in de belangrijkste rollen. Een goed voorbeeld van een film die bewijst dat kwaliteit los staat van een groot budget. Het is nog niet bekend wanneer Shuffle op het witte doek te zien zal zijn.

Microsoft stopt met algemene ondersteuning Vista

Wie kan het zich niet herinneren? De release van Windows Vista, dat een succesvolle opvolger van Windows XP had moeten zijn. Vanaf vandaag stopt Microsoft echter met de algemene ondersteuning van het in 2007 uitgebrachte besturingssysteem.

Het beëindigen van de algemene ondersteuning houdt in dat er geen nieuwe Service Packs meer uitgebracht worden. Daarnaast zal Microsoft geen nieuwe features meer toevoegen, en zal er bij uitgave van nieuwe software geen rekening meer worden gehouden met Vista. Zo zal het niet mogelijk zijn te upgraden naar Internet Explorer 10, en zullen gebruikers het ook moeten doen met Windows Media Player 11.

De nieuwe driver-architectuur en herschreven kernel heeft het imago van Vista niet veel goed gedaan. Veel gebruikers zijn blijven hangen bij het inmiddels 11 jaar oude Windows XP. Dit systeem zal nog twee jaar beveiligingsupdates ontvangen. Gebruikers van Vista kunnen tot 2017 rekenen op beveiligingsupdates.

Moisander verrast door 250 AZ-supporters

De selectie van AZ werd maandag verrast door zo'n 250 supporters, die door middel van applaus en vuurwerk een steuntje in de rug gaven.

Na de uitschakeling in de Europa League kan AZ zich weer volledig richten op de Eredivisie. Woensdagavond staat het duel met FC Twente op het programma. Een wedstrijd van cruciaal belang in de strijd om de landstitel. Zaterdagavond gaat de ploeg van Gertjan Verbeek op bezoek bij bekerwinnaar PSV.

Toen AZ maandag op het trainingsveld verscheen werd het verrast door zo'n 250 supporters. "Ik had dit niet verwacht, maar hier krijgen we een enorme boost van. Ik ben blij met zulke supporters", zegt Moisander tegen RTV Noord-Holland. "Wij weten wat we moeten doen als we een prijs willen winnen."

Voor AZ is dit de week van de waarheid. De wedstrijden tegen FC Twente en PSV zijn cruciaal. De Eindhovenaren staan zaterdag met vertrouwen aan de aftrap nadat zondag de bekerfinale werd gewonnen. Moisander kreeg daar weinig van mee. "Ik kijk nooit voetbal en heb wat leuks met vrienden gedaan."

Van Wolfswinkel kan record Sporting breken

Ricky van Wolfswinkel doet het goed voor Sporting Lissabon. De oud-spits van Vitesse en FC Utrecht besliste gisteren de Portugese topper tegen Benfica met een benutte strafschop.

De jonge spits is dit seizoen één van de revelaties in de Portugese competitie. Met het doelpunt van gisteren bracht hij zijn seizoenstotaal op negentien treffers in alle competities. De aanvaller scoorde negen keer in de competitie, vijf keer in de Europa League en vijf keer in de Portugese beker.

Met zijn negentien treffers staat Van Wolfswinkel op gelijke hoogte met Liédson. De voormalig aanvaller van Sporting Lissabon scoorde in zijn debuutjaar ook negentien keer. Als Van Wolfswinkel nog eenmaal doel treft, heeft hij het record van best scorende debutant alleen in handen. De totale productie van Liédson voor Sporting bedroeg 116 doelpunten. Of dat Van Wolfswinkel gaat lukken is nog maar de vraag.

Van Hanegem genoot van Lens

Willem van Hanegem laat in zijn column in het AD weten dat Bert van Marwijk Jermain Lens een plaats in de selectie van het Nederlands elftal moet geven. De 68-jarige Zeeuw heeft genoten van het spel van de spits van PSV in de bekerfinale tegen Heracles Almelo.

"Waar ik wél blij om was, was de prestatie van Jeremain Lens. Hij was de beste man van het veld. Hij is beter dan iedereen denkt. Ik roep al een hele tijd dat die jongen een plaats verdient in de spits bij de Eindhovenaren", aldus de Kromme in het Algemeen Dagblad.

"Hij is precies de centrumaanvaller die PSV nodig heeft. PSV heeft met Toivonen, Wijnaldum en Labyad jongens die graag in die spits opduiken. Dan is Lens het type dat snel weg kan zijn of zich even laat terugzakken. Hij past precies in zo'n systeem, hij durft de ruimte aan een ander te geven."

"Bovendien is hij sterk, heeft hij een verschrikkelijk hard schot en kan hij een medespeler zó voor de goal zetten. Ik zou hem meenemen naar het EK. Nu eens niet een grote, kopsterke beer als pinchhitter op de bank bij Oranje, maar een jongen als Lens"

"Ik hoop dat hij nog voldoende kansen krijgt bij PSV om zich in de kijker te spelen. Hij is de man die PSV sterker maakt en bij het Nederlands elftal de reservebank van extra kwaliteit kan voorzien. En hij was ook de man die de bekerfinale een gezicht gaf, gelukkig maar", besloot Van Hanegem.

Jan Smit vindt nieuwe filmliefde

Roos van Erkel gaat de hoofdrol spelen in de speelfilm Het Bombardement. Ze vertolkt de rol van Eva, de grote liefde van een bokser gespeeld door zanger Jan Smit. Dat laat distributeur Dutch Filmworks dinsdag weten.

Van Erkel vervangt musicalster Noortje Herlaar, die de film liet schieten om in de tv-serie Moeder, Ik Wil bij de Revue te spelen. Het Bombardement wordt de eerste speelfilm van de 27-jarige Van Erkel. Ze was eerder te zien in het toneelstuk Hoe Overleef Ik (Zonder) Liefde.

Ook Jan Smit debuteert als filmacteur in Het Bombardement. De Volendamse zanger werkt hard om in vorm te komen als bokser. Regisseur Ate de Jong leert Smit ook acteren voor de camera. "We oefenen telkens diverse scènes", vertelt de zanger aan het AD. "Dan moet ik steeds verschillende emoties uitbeelden."

De film speelt zich af in 1940 als de bokser verliefd wordt op een verloofde vrouw vlak voor het bombardement op Rotterdam. De opnamen van de film gaan in mei van start en Het Bombardement moet in december in de bioscopen draaien.

Majorwinnaar Watson maakt sprong op ranglijst

Bubba Watson won afgelopen zondag de Masters in Augusta. De Amerikaanse golfer incasseerde niet alleen 1,5 miljoen dollar, maar maakte ook een sprong van twaalf plaatsen op de wereldranglijst, waardoor hij nu vierde staat.

Hij deed Hunter Mahan, Steve Stricker, Martin Kaymar en Tiger Woods een plaatsje zakken. De nummer drie van afgelopen zondag, Phil Mickelson, steeg vijf plaatsen en staat nu negende, voor Justin Rose die de top tien afsluit. De top drie, Luke Donald, Rory McIlroy en Lee Westwood, bleef onveranderd.

Beste Nederlander op de ranglijst is Joost Luiten die van de 77e naar de 79e plaats zakte. Robert-Jan Derksen staat nu 243e, terwijl Giedo van der Valk als 476e geklasseerd is. De overige Nederlanders staan buiten de top 500.

'Syrische steden beschoten'

Tanks hebben dinsdagochtend mortiergranaten afgevuurd op de stad Hama in het centrum van Syrië en delen van de stad Homs. Dat hebben tegenstanders van het bewind van president Basharal-Assad gezegd. Eerder meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat het leger het dorp Marea in de noordelijke provincie Aleppo had beschoten.

De beschietingen hebben plaats op de dag dat het Syrische leger zich om 05.00 uur volgens het door de Verenigde Naties gesteunde vredesplan moest hebben teruggetrokken uit de belangrijkste bevolkingscentra. Een tegenstander van Assads bewind in Homs zei dat hij om half negen werd gewekt door het granaatvuur. Homs is het centrum van het verzet tegen het regime.

Voormalig schoonspringer Lenzi (43) overleden

Voormalig schoonspringer Mark Lenzi is maandag overleden. De Amerikaan werd slechts 43 jaar oud. Lenzi won in 1992 op de Olympische Spelen van Barcelona goud op de driemeterplank. Vier jaar later in Atlanta behaalde hij, na kort gestopt te zijn, een bronzen medaille.

Lenzi, de laatste Amerikaanse kampioen bij het schoonspringen, lag al enige weken in het ziekenhuis. Hij was daar opgenomen nadat hij was flauwgevallen door een te lage bloeddruk. "Mark was een van de grootste duikers van ons land, hij zal enorm worden gemist", laat Bob Rydze, voorzitter van de Amerikaanse schoonspringbond, weten.

Omzetgroei industrie valt terug

De Nederlandse industrie heeft in februari 1,5 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder, na een stijging van ruim 8 procent in januari. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groei in februari werd op de binnenlandse markt gerealiseerd, daar was de omzet 3,5 procent hoger dan een jaar eerder. Op de buitenlandse markt was er voor het eerst in meer dan twee jaar geen groei van de omzet.

Omzetgroei industrie valt terug
Omzetgroei industrie valt terug (Foto: ANP)

Deadline Syrië 'van geen enkele waarde'

De door Syrië-gezant Kofi Annan gestelde deadline 'is van geen enkele waarde'. Dit heeft de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Naci Koru gezegd.

Volgens een door Annan opgesteld plan moeten de Syrische regeringsstrijdkrachten dinsdag uit bevolkingscentra worden teruggetrokken. De Syrische regering liet zondag echter weten dat dit alleen zal gebeuren na schriftelijke garanties van de oppositiekrachten dat zij hun wapens zullen neerleggen. Het Vrije Syrische Leger weigert dat.

Het regime van de Syrische president Bashar Assad heeft de afgelopen week de aanvallen op zijn tegenstanders juist opgevoerd. Volgens activisten zijn de afgelopen twee dagen zeker 125 doden gevallen. Sinds de opstand tegen het regime ruim een jaar geleden uitbrak zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties al zeker negenduizend mensen om het leven gekomen.

Op basis van het vredesplan van Annan zou over twee dagen een staakt-het-vuren van kracht worden.

Immers moet Bakkal opvolgen bij Feyenoord

Volgens AD Sportwereld volgt Feyenoord nog altijd Lex Immers van ADO Den Haag. Technisch directeur Martin van Geel ziet in de aanvallende middenvelder van ADO Den Haag een serieuze kandidaat om naar De Kuip te verhuizen. Afgelopen zomer deed Van Geel al een bod op de Hagenaar, maar de clubleiding van ADO Den Haag ging destijds niet akkoord. 

Immers gaf in die periode zelf aan graag naar Feyenoord te willen, maar zijn tot medio 2014 doorlopende contract bleek een struikelblok. In Rotterdam-Zuid wordt driftig gezocht naar een opvolger voor Otman Bakkal. De kans dat de Brabander Feyenoord na dit seizoen zal verlaten, is zeer groot.  

De aanloop naar het duel met Roda JC begon voor de Rotterdammers gisteren bijna probleemloos. Ruben Schaken trainde gisteren vanwege een lichte blessure weliswaar apart met hersteltrainer Marcel Cas, maar de snelle buitenspeler kan zeker spelen in Kerkrade.

[Primera División] Uitslagen speelronde 31

Afgelopen weekend stond in de Spaanse Primera División de 31e speelronde op het programma. FC Barcelona wist de achterstand op koploper Real Madrid daarin terug te brengen tot vier punten. De Catalanen wonnen zelf met 1-4 bij Real Zaragoza, terwijl Real Madrid in eigen huis op 0-0 bleef steken tegen Valencia.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Getafe CF Sporting de Gijón 2-0
Rayo Vallecano Osasuna 6-0
Espanyol Real Sociedad 2-2
Real Zaragoza FC Barcelona 1-4
Real Betis Sevilla Villarreal 3-1
Levante UD Atletico Madrid 2-0
Real Mallorca Granada CF 0-0
Athletic de Bilbao Sevilla FC 1-0
Real Madrid Valencia 0-0
Malaga CF Racing Santander 3-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 31 25 4 2 79 100-27
2 FC Barcelona 31 23 6 2 75 90-23
3 Malaga CF 31 15 5 11 50 47-43
4 Valencia 31 13 10 8 49 46-37
5 Levante UD 31 14 6 11 48 44-41
6 Osasuna 31 10 13 8 43 35-52
7 Atletico Madrid 31 11 9 11 42 42-37
8 Sevilla FC 31 11 9 11 42 36-33
9 Espanyol 31 11 9 11 42 39-41
10 Getafe CF 31 11 9 11 42 33-39
11 Athletic de Bilbao 31 10 11 10 41 45-42
12 Rayo Vallecano 31 12 4 15 40 48-53
13 Real Betis Sevilla 31 11 5 15 38 38-44
14 Real Mallorca 31 9 10 12 37 32-40
15 Real Sociedad 31 10 7 14 37 38-47
16 Granada CF 31 10 5 16 35 28-46
17 Villarreal 31 7 11 13 32 31-45
18 Real Zaragoza 31 7 7 17 28 28-56
19 Racing Santander 31 4 13 14 25 23-48
20 Sporting de Gijón 31 6 7 18 25 29-58


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi Barcelona 38
2 Cristiano Ronaldo Real Madrid 37
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 20
Radamel Falcao Atlético Madrid 20
5 Karim Benzema Real Madrid 17


Programma speelronde 32/33

Datum Thuis Uit
di 10 apr, 20:00 Osasuna Espanyol
di 10 apr, 20:00 Real Sociedad Real Betis Sevilla
di 10 apr, 21:00 FC Barcelona Getafe CF
wo 11 apr, 20:00 Granada CF Athletic de Bilbao
wo 11 apr, 20:00 Sporting de Gijón Levante UD
wo 11 apr, 20:00 Valencia Rayo Vallecano
wo 11 apr, 22:00 Atletico Madrid Real Madrid
do 12 apr, 20:00 Villarreal Malaga CF
do 12 apr, 21:00 Racing Santander Real Mallorca
do 12 apr, 22:00 Sevilla FC Real Zaragoza
za 14 apr, 20:00 Real Madrid Sporting de Gijón
za 14 apr, 22:00 Levante UD FC Barcelona
zo 15 apr, 12:00 Espanyol Valencia
zo 15 apr, 16:00 Real Zaragoza Granada CF
zo 15 apr, 16:00 Real Betis Sevilla Osasuna
zo 15 apr, 16:00 Malaga CF Real Sociedad
zo 15 apr, 16:00 Villarreal Racing Santander
zo 15 apr, 18:00 Athletic de Bilbao Real Mallorca
zo 15 apr, 21:30 Rayo Vallecano Atletico Madrid

Lady Gaga komt voor optreden naar Nederland

Lady Gaga komt voor een optreden naar Nederland. De excentrieke zangeres staat 17 september op het podium van de Amsterdamse Ziggo Dome. De kaartverkoop start maandag, maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

Het concert maakt deel uit van de Europese The Born This Way Ball-toer, die 14 augustus van start gaat in Bulgarije. Gaga bezoekt ook onder meer België, Frankrijk en Duitsland en eindigt haar Europese avontuur op 6 oktober in de Spaanse stad Barcelona.

De zangeres gaf twee jaar geleden voor het laatst een concert in Nederland. Toen stond ze in het Gelredome in Arnhem en in de Rotterdamse Ahoy.

'Huidkanker is chronische ziekte'

Het aantal mensen bij wie huidkanker na behandeling terugkeert, stijgt zo snel dat het een chronische ziekte in Nederland is geworden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van dermatoloog Simone van der Geer-Rutten, die haar bevindingen deed in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Bij 46 procent van de genezen patiënten komt huidkanker binnen zes jaar terug. Een tweede tumor ontwikkelt zich in veel gevallen zelfs binnen tien maanden. Hoeveel mensen landelijk chronisch huidkankerpatiënt zijn is onbekend, maar de druk op afdelingen dermatologie in ziekenhuizen neemt toe.

Het KWF Kankerbestrijding publiceerde vorige week al cijfers over de fikse stijging van het aantal nieuwe huidkankerpatiënten. Naar verwachting zijn er in 2020 jaarlijks zeventigduizend nieuwe gevallen. Daarbij wordt echter alleen uitgegaan van mensen die de ziekte voor de eerste keer krijgen.

Volgens Van der Geer-Rutten is de toename van huidkanker toe te schrijven aan de welvaart, mensen worden steeds ouder.

De Vlaeminck: "Boonen had geen tegenstand"

Zijn bijnaam luidt Monsieur Paris-Roubaix. Maar de Belgische oud-wielrenner Roger de Vlaeminck moet sinds zondag Tom Boonen naast zich dulden als mederecordhouder. Beiden wonnen de Franse klassieker vier keer, maar De Vlaeminck was niet onder de indruk van de zege van zijn landgenoot.

"Ik hoop dat Cancellara volgend jaar meedoet, dan gaan we nog eens koers zien", liet De Vlaeminck dinsdag in de Belgische krant Het Nieuwsblad optekenen. "Tom kan er ook niets aan doen dat hij dit keer geen tegenstand had. Dit waren geen tweederangs, maar derderangscoureurs. Neem nu Pozzato: als je zelf wilt winnen, dan wijk je de laatste 100 kilometer toch geen centimeter van het wiel van Boonen. De concurrentie legde hem geen strobreed in de weg. Waarschijnlijk konden ze niet beter. Het was triest. Toen hij 20 meter voorop was, wist ik de uitslag al."

[NBA] Oklahoma terug aan kop in Western Conference

Oklahoma City Thunder heeft maandag de leiding in de Westen Conference van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA teruggepakt. Thunder won het uitduel met Milwaukee Bucks eenvoudig met 109-89. Russell Westbrook scoorde 26 punten, Kevin Durant maakte er negentien en gaf acht assists.

San Antonio Spurs, de grote concurrent van Oklahoma in de strijd om de koppositie in het westen, verloor na elf overwinningen op rij weer eens een wedstrijd. Utah Jazz was met 91-84 te sterk voor de Texanen. Sterspelers Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobli kregen, met het oog op de naderende play-offs, rust van coach Gregg Popovich.

Orlando Magic heeft de goede vorm weer gevonden. Detroit Pistons werd met liefst dertig punten verschil verslagen door de ploeg uit Florida (119-89). Dwight Howard ontbrak aan de kant van Orlando met een blessure aan zijn rug. Jason Richardson kwam tot 22 punten voor Magic.

Overige uitslagen NBA
Charlotte Bobcats - Washington Wizards 85-113
Indiana Pacers - Toronto Raptors 103-98
Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers 94-85
New Orleans Hornets - Los Angeles Lakers 91-93
Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns 90-114
Denver Nuggets - Golden State Warriors 123-84
Portland Trail Blazers - Houston Rockets 89-94

Vacansoleil-DCM met Ruijgh en Hoogerland in Brabantse Pijl

Vacansoleil-DCM heeft zijn huiswerk voor de Brabantse Pijl klaar. De Nederlandse formatie heeft haar definitieve achtkoppige selectie voor de Belgische koers aan Wielerflits bekend gemaakt. De ploeg heeft onder meer de Nederlandse toppers Rob Ruijgh en Johnny Hoogerland in de selectie opgenomen.

De selectie zal bestaan uit: Frederik Veuchelen, Johnny Hoogerland, Martijn Keizer, Pim Ligthart, Rob Ruijgh, Sergey Lagutin, Thomas de Gendt en Jacek Morajko. De Rabobankploeg zal starten met Lars Boom, Matti Breschel, Stef Clement, Paul Martens, Michael Mattews, Luis Leon Sanchez, Laurens ten Dam en Jos van Emden. 

Happy Feet 2

De hoofdrolspeler uit Happy Feet 1 is terug en heeft in Happy Feet 2 een zoon, Erik. Erik heeft niet zo veel met dansen en voelt zich niet zo goed bij de groep horen. Als de groep Keizerspinguïns worden afgesloten van de buitenwereld en Erik samen met zijn vader en twee vriendjes de enige zijn die de groep kunnen redden, moet hij wel dansen om het ijs in beweging te krijgen. Door samen te werken met een andere pinguïngemeenschap en zeeolifanten proberen ze de groep te redden.

Duitse exportmotor blijft draaien

De Duitse export is in februari met 8,6 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De invoer nam met 6,1 procent toe. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het nationale Duitse statistiekbureau.

Duitsland exporteerde in februari voor 91,3 miljard euro aan producten en diensten. Het land voerde slechts voor 76,5 miljard euro in, zodat het een enorm overschot op de handelsbalans heeft.

Nadat de Duitse handel in december vorig jaar plotseling fors was gedaald ten opzichte van de maand ervoor, werd gevreesd dat Duitsland de gevolgen zou ondervinden van de slechte economische situatie in de eurozone. De Duitse exportmotor blijft voorlopig echter op volle toeren draaien, zo lijkt het. Ook ten opzichte van januari dit jaar steeg de handel namelijk.

Turkije: Syrië schendt onze grens

Het Syrische leger heeft de Turkse grens geschonden. Turkije beraadt zich nu op stappen, waaronder maatregelen 'waar we niet aan willen denken'. Dit heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd.

Erdogan sprak naar aanleiding van de gebeurtenissen van maandag. Toen openden Syrische militairen het vuur op een vluchtelingenkamp net over de grens. Zeker twee Syrische vluchtelingen kwamen daarbij om het leven.


Turkije: Syrië schendt onze grens (Foto: Novum)

Guild Wars 2 als pre-purchase beschikbaar

Guild Wars 2 is vanaf vandaag als pre-purchase te koop. Het is mogelijk om een Digital, Digital Deluxe en een Collector's Edition aan te schaffen. De pre-purchase geeft toegang tot alle bètaweekenden van Guild Wars 2.

Ook krijg je de mogelijkheid om drie dagen eerder te starten en je krijgt toegang tot een aantal ingame items. Meer informatie is te vinden op de Guild Wars 2-website.

De preview van het spel kun je hier lezen.

KPN zet onder druk NMa streep door overname Caiway

Telecombedrijf KPN heeft onder druk van de NMa besloten af te zien van de overname van kabeldienstverlener Caiway. KPN krijgt volgens de Nederlandse Mededingsautoriteit bij een overname een te sterke positie in het verzorgingsgebied van Caiway, dat internet, televisie en telefonie levert in Zuid-Holland en Utrecht. Daardoor zou de keuzevrijheid van consumenten in gevaar komen.

De NMa dreigde de zaak nader te onderzoeken als KPN de overname had doorgezet. Onder druk daarvan heeft KPN van de overname afgezien. KPN is teleurgesteld in het standpunt van de NMa, maar zegt dat het niet doorgaan van de overname van Caiway geen impact heeft op het doel van KPN om in 2015 een marktaandeel voor breedband internet van meer dan 45 procent van de Nederlandse huishoudens te hebben.

Zeiler vermist op Braassemermeer

Een zeiler wordt sinds maandag vermist op het Zuid-Hollandse Braassemermeer. De 60-jarige man ging om 14.00 uur zeilen, maar keerde niet terug, meldt de politie dinsdag. Rond 21.00 uur zijn de hulpdiensten met een zoekactie begonnen.

Een politiehelikopter uit Den Helder zocht maandagavond en in de nacht met groot zoeklicht het meer af. De zoekacties worden dinsdagochtend voortgezet.

Personeel Zweeds bouwbedrijf in Peru ontvoerd

Rebellen van het Lichtend Pad hebben maandag in de jungle van Peru dertig Peruaanse werknemers van het Zweedse bouwbedrijf Skanska ontvoerd. Later werden 23 van hen vrijgelaten, maar zeven worden nog steeds vastgehouden. Mogelijk is het de ontvoerders om losgeld te doen.

De maoïstische beweging Lichtend Pad is grotendeels opgerold, maar een kleine groep is nog steeds actief. Lichtend Pad voerde in de jaren tachtig en negentig een bloedige strijd tegen de regering, die aan tienduizenden mensen het leven kostte. Momenteel telt de beweging naar schatting nog maar hooguit vijfhonderd strijders.

Skanska bouwt in de jungle, in Kepashiato, een nieuwe faciliteit voor de verwerking van aardgas. Voor de werknemers is bij de bouwplaats een kampement ingericht. Daar werden de dertig maandag overweldigd en meegevoerd.

Vrouw vast voor mishandeling dove in tram

De politie heeft zaterdag een vrouw aangehouden voor de mishandeling van een dove 19-jarige vrouw in een tram in Den Haag. Bij het bekijken van beveiligingsbeelden herkenden medewerkers van vervoersbedrijf HTM de 44-jarige vrouw. Zij bleek een voormalig werkneemster van het bedrijf, meldt de politie.

Op het politiebureau verklaarde de vrouw dat ze dacht dat ze met gebaren belachelijk werd gemaakt. In werkelijkheid sprak de dove in gebarentaal met haar eveneens dove zus. De verdachte heeft volgens de politie bekend dat ze de dove meerdere keren heeft geslagen. Ze zou in een impuls hebben gehandeld en spijt hebben.

Omdat ze vaker is gepakt voor mishandeling, heeft de officier van justitie besloten haar tot haar voorgeleiding, dinsdag, vast te houden. Het 19-jarige slachtoffer en haar familie zijn volgens de politie opgetogen over de aanhouding. Zij hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen.

Dante is een zedendelinquent in DMC-trailer

Capcom heeft een trailer uitgebracht voor de aanstaande versie van Devil May Cry. In de video zien we een jonge Dante. Hij wordt in een nieuwsuitzending in het begin neergezet als een zedendelinquent waar blijkbaar iedereen achternazit.

Hoe deze verhaallijn zich verder zal ontwikkelen moet nog gaan blijken. Devil May Cry komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt.

CD: Disappears - Pre Language

De bekendheid van Disappears heeft een flinke boost gekregen sinds drummer Steve Shelley (Sonic Youth) een prominente plek in de band heeft aangenomen. Sinds de toekomst van laatstgenoemde band op losse schroeven staat door de scheiding van Kim Gordon en Thurston Moore gaat er veel publiciteit uit naar alles wat op een muzikale erfenis mag lijken. Het nadeel is daarentegen dat Disappears al snel gezien kan worden als 'de band van de drummer van', maar niets is minder waar: Disappears heeft met Pre Language hun meest stabiele, maar ook meest pakkende plaat tot nu toe gemaakt die laat zien alle lof verdiend te hebben.

Disappears - Pre Language

Zelfmoordaanslag in Herat

Een zelfmoordaanslag in de West-Afghaanse provincie Herat heeft dinsdagochtend aan zeker negen mensen het leven gekost. Voorts vielen er 21 gewonden. De aanslag was het werk van een man in een met explosieven geladen auto.

Hij bracht het voertuig tot ontploffing vlak bij een groep mensen die buiten stonden te wachten bij een kantoor van de districtsoverheid, zei een woordvoerder van het district Guzara.

Onder de doden zijn drie politieagenten. De overige slachtoffers zijn burgers.

'Agenten willen staken tijdens festivals'

Politiebonden hebben plannen om tijdens popfestivals als Pinkpop en Dance Valley te staken. Ook de bevrijdingsfestivals en de Amstel Gold Race staan op de actielijst, schrijft het AD dinsdag. De bonden hebben dinsdagavond een overleg over een nieuwe harde strategie. De politiebonden voeren al enkele weken actie door bijvoorbeeld politiebureaus te sluiten of geen boetes uit te schrijven voor fietsen zonder licht, maar tot nu toe heeft dit geen resultaat. De agenten willen onder meer een hoger loon, maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de nullijn aanhouden.

De bonden willen de minister volgens de krant met nieuwe acties verder onder druk zetten. Voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp verwacht dat burgemeesters naar de rechter stappen als agenten een staking tijdens een evenement in hun gemeente aankondigen. Een rechter kan de agenten dwingen toch aan het werk te gaan, bijvoorbeeld als de veiligheid in het geding komt.

Van de Kamp zegt in de krant een rechtszaak niet uit de weg te gaan. "Dat moet dan maar. Wij geven echter de garantie dat we altijd voor de veiligheid blijven zorgen."

'Alternatief voor bank nodig'

Nederlandse bedrijven moeten afkicken van hun verslaving aan bankleningen. Daarvoor pleit Boele Staal, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), dinsdag in het Financieele Dagblad (FD).

Volgens Staal zijn bedrijven veel te afhankelijk geworden van bankkredieten. Ze moeten volgens hem naar alternatieve financieringen gaan zoeken. Dat is nodig omdat de banken door strengere kapitaals- en liquiditeitseisen minder speelruimte krijgen.

"Geld wordt duurder en banken mogen minder risico's lopen. Vooral bij innovatieve bedrijven, waar de risico's hoog zijn, is de sector noodgedwongen terughoudend", zo constateert de bestuurder.

'Alternatief voor bank nodig'
'Alternatief voor bank nodig' (Foto: ANP)

'Overheid moet schuldenaren beter beschermen'

De overheid moet mensen met schulden beter beschermen. Schuldenaren zakken namelijk steeds vaker onder het bestaansminimum, concludeert de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders uit een onderzoek dat dinsdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS dinsdag.

De regels rond het innen van schulden zijn volgens de gerechtsdeurwaarders te ingewikkeld. Ook zouden schuldeisers door het gebrek aan controle vaak veel verder gaan dan wettelijk is toegestaan.

Schuldeisers weten volgens de gerechtsdeurwaarders vaak niet van elkaar wat zij doen. Daardoor kan iemands rekening door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald. De schuldenaar belandt dan onder het wettelijk vastgelegde bestaansminimum van negentig procent van een bijstandsuitkering.

De gerechtsdeurwaarders vinden dat de regering de regels rond het innen van schulden moet vereenvoudigen. De controle op het innen van schulden zou moeten worden verscherpt.

Meer daders zoeken contact met slachtoffer

Daders van geweldsdelicten probeerden vorig jaar vaker om in contact te komen met slachtoffers om zo hun excuses aan te bieden. Vergeleken met 2010 kwamen er bij de stichting Slachtoffer in Beeld (SiB) elf procent meer aanmeldingen voor herstelbemiddeling binnen, schrijft Trouw dinsdag.

In totaal kwamen er in 2011 bijna 1200 aanmelding binnen. In 85 procent van de gevallen was de dader minderjarig. Bij 42 procent leidde de aanmelding daadwerkelijk tot bemiddeling. Soms gebeurde dat nog voordat de strafzaak begon.

SiB verwacht dat het aantal aanmeldingen in de komende jaren verder toeneemt. Hulpverleners zouden jeugdige daders vaker leren om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.

Een bemiddelingsgesprek tussen slachtoffer en dader kan overigens pas doorgaan na goedkeuring van het SiB. Het moet uitgesloten zijn dat de dader excuses aanbiedt die niet gemeend zijn om zo strafvermindering te krijgen.

'Communisten weigerden Fortuyn lidmaatschap'

Pim Fortuyn probeerde in 1972 lid te worden van de Communistische Partij Nederland, maar hij werd geweigerd. Dat blijkt uit een brief die is afgedrukt in het eerste deel van een woensdag te verschijnen Fortuyn-biografie, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Districtsbestuurder Rinus Haks weigerde Fortuyn, destijds een jonge academicus in Groningen, omdat hij bij de zogenoemde Harmsengroep zou horen. Dat was een verwijzing naar de Groningse hoogleraar geschiedenis Ger Harmsen, die de partij in 1956 de rug had toegekeerd toen bekend werd welke misdaden Stalin had begaan.

Journalist Leonard Ornstein verdiepte zich vijf jaar in het leven van Pim Fortuyn. De in 2002 vermoorde politicus bewaarde veel papierwerk in 104 archiefdozen. In het CPN-archief vond Ornstein de afwijzing door Haks. Fortuyn zou lid hebben willen worden omdat de partij begin jaren zeventig 'the place to be' was.

Fortuyn wilde er volgens de journalist bij horen. Ornstein wijst er in de krant op dat de partij toen een voorhoederol speelde, zoals de PvdA later deed. "Daar gingen veel mensen heen die later prominent zouden worden."

Fortuyn zou vaker afgewezen zijn. Bij de verkenners vertrok hij op zijn achttiende met ruzie. Hij zou ook priester hebben willen worden, maar het celibaat was niets voor hem. Later zou hij een vreemde eend bij de PvdA zijn geweest. Ook klopte hij volgens de journalist tevergeefs aan bij CDA en VVD.

Prinses Ariane viert 5e verjaardag

Prinses Ariane, de derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, viert dinsdag haar 5e verjaardag. Ze viert het feestje samen met haar ouders en zussen Amalia en Alexia thuis in villa De Eikenhorst in Wassenaar.

De prinses, vierde in de lijn van troonopvolging, moet overdag nog gewoon naar school. Precies een jaar geleden begon ze aan haar eerste schooldag in groep 1 van de Bloemcampschool in Wassenaar. Amalia en Alexia zitten ook op deze school.

Ariane is een kind met 'enorme power en wilskracht', zo bestempelde moeder Máxima haar jongste spruit ooit. In haar vrije tijd houdt het prinsesje zich graag bezig met pianospelen, ballet, zwemmen en judo.

In februari was ze met haar familie twee weken aan het skiën in het Oostenrijkse Lech. Tijdens die skivakantie lag haar oom Friso in het ziekenhuis nadat hij onder een lawine was bedolven.

Prinses Ariane viert 5e verjaardag
Prinses Ariane viert 5e verjaardag (Foto: ANP)

Zwakkeling | een jaar na Ridderhof

Ik was zeer van slag toen ik het nieuws over Alphen aan den Rijn vorig jaar vernam. Het was een schokkend bewijs dat waanzin niet langer alleen aan de andere kant van de wereld bestond. Het kon ook in Nederland gebeuren. De volgende idioot met een automatisch wapen kon maar zo in de binnenstad van het door mij zo geliefde Zwolle staan. Het greep me erg aan, die schietpartij. Ik was er woedend om. Stampvoetend omdat dit soort zaken niet in mijn land mochten gebeuren. Ik moest bijdragen aan het tegenhouden van de waanzin, vond ik. Columns schrijven, erover spreken, discussiëren, ik moest iets doen.

Gewonden bij anti-Romaprotest in Servië

Bij anti-Romaprotesten in een voorstad van de Servische hoofdstad Belgrado zijn veertien mensen gewond geraakt. Inwoners van de voorstad Resnik gooiden stenen naar politiemensen die het plaatsen van wooncontainers voor Roma moesten bewaken.

Bij de botsingen zondag liepen twaalf politieagenten en twee demonstranten verwondingen op. De politie zei twintig aanhoudingen te hebben verricht.

In de containerwoningen moeten Roma uit een afbraakwijk in de binnenstad van Belgrado worden gehuisvest. De burgemeester van Belgrado, Dragan Djilas, veroordeelde de gewelddadige protesten. De verhuizing van twintig Roma-gezinnen naar Resnik 'brengt niemand in gevaar', zei hij.

In Servië wonen naar schatting vijfhonderdduizend Roma, die ongeveer zeven procent van de bevolking vormen. Ze zijn dikwijls doelwit van rechtse extremisten.

Indrukwekkende teaser voor zombiefilm Heart Land

Er is een eerste teaser verschenen voor de zombiefilm Heart Land. In de veelbelovende film van Matthew A. Collins probeert een groep kinderen te overleven in een wereld vol met levende doden.

De onderstaande trailer doet nog het meest denken aan een kruising van The Lord Of The Flies en The Walking Dead. Voor meer informatie over de film kan je op de Facebook pagina kijken. Heart Land heeft ook een officiele website. Die vind je hier.

'Mugabe ligt op sterven'

De Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe ligt volgens bronnen in de regering op sterven. Dat meldt de Zimbabwe Mail maandag. Mugabe ondergaat volgens de krant intensieve therapie voor kanker, al is nooit officieel bevestigd dat de 88-jarige president daar aan lijdt.

Naaste familieleden zouden zaterdag halsoverkop naar Singapore zijn gevlogen om hem bij te staan. Volgens Mugabes woordvoerder is er echter niets aan de hand. "De president is in Singapore om Pasen te vieren en om afspraken te maken voor de studie van zijn dochter."

Ondertussen is de kabinetsvergadering in het Afrikaanse land van maandag naar donderdag verplaatst. Volgens zijn woordvoerder keert Mugabe woensdag terug naar Zimbabwe.

'Zimbabwaanse dictator Mugabe op sterven'
'Zimbabwaanse dictator Mugabe op sterven' (Foto: ANP)

Lekker flipperen deze lente met Zen Pinball 2

Wie graag op een virtuele flipperkast speelt kan binnenkort zijn collectie tafels uitbreiden. Zen Studios heeft namelijk Zen Pinball 2 aangekondigd. Deze zal beschikbaar zijn als gratis update voor iedereen die Zen Pinball of Marvel Pinball bezit.

Zen Pinball 2 komt deze lente uit samen met Marvel Pinball: Avengers Chronicles, voor de PlayStation 3 als PS Vita. Nieuwe gebruikers mogen alle tafels in Zen Pinball 2 gratis proberen door het ingebouwde trail system. Daarbij is Zen Pinball 2 cross-play, alle content die in het spel gekocht wordt is zowel te spelen op de PS3 als op de Vita.

Botanicula op 19 april beschikbaar voor pc en Mac

Hoewel insecten vaak niet bepaald als schattig worden beschouwd, weet Amanita Design met Botanicula de kleine beestjes een lief aanzicht te geven. De nieuwste game van de makers van Machinarium heeft nu eindelijk een officiële releasedatum. Op 19 april is het spel beschikbaar voor pc en Mac.

In het spel ga je met een groepje van vijf insecten op puzzelavontuur in een mooi vormgegeven wereld. In tegenstelling tot de wat grauwige stijl van Machinarium is Botanicula een kleurrijke luchtige ervaring. Voor een indruk kun je alvast de volgende trailer bekijken.

Balotelli betuigt spijt

Mario Balotelli zegt spijt te hebben van zijn acties in de met 1-0 verloren wedstrijd van zijn club Manchester City tegen Arsenal. Hij voelt zich vooral schuldig tegenover trainer Roberto Mancini.

Balotelli kwam in het duel weg met een forse overtreding op Arsenal-speler Alex Song, maar kon toch voortijdig douchen omdat hij twee gele kaarten kreeg. "Ik wil me excuses aanbieden aan de club, maar vooral aan Mancini", zei hij tegenover de Italiaanse media.

Mancini was niet blij met de acties van de enfant terrible en wilde hem de rest van het seizoen niet meer opstellen. Ook dreigde de Italiaan zijn landgenoot in de verkoop te doen. "Ik ga aan het einde van het seizoen pas beslissen over mijn toekomst. We zien dan wel", zei Balotelli hierover.

[DC] Tennissers wacht zware loting

De Nederlandse Davis Cup-tennissers wonnen afgelopen weekend eenvoudig met 5-0 van Roemenië. In de strijd om promotie naar de wereldgroep zal dit lang niet zo makkelijk zijn, omdat Oranje enkele zware tegenstanders kan treffen.

Woensdag zal er geloot worden, waarbij Canada (uit), Duitsland (uit), Zweden (uit), Israël (uit), Italië (uit), Rusland (uit), Kazachstan (loting) en Zwitserland (thuis) de mogelijke tegenstanders zijn. De wedstrijd wordt gespeeld 14 tot en met 16 september.

Proces zoon Gadhafi volgens Libië ophanden

Een Libische rechter wijst binnen twee maanden vonnis tegen Seif al-Islam, de zoon en gedoodverfde opvolger van wijlen Moammar Gadhafi. Dat heeft de Nationale Overgangsraad (NTC) van Libië maandag laten weten.

Seif al-Islam wordt binnen tien dagen overgebracht naar de hoofdstad Tripoli, verzekerde woordvoerder Mohammed al-Hareizi van de NTC maandag. Hareizi verwacht dat het strafproces nog deze maand een aanvang neemt en dat de rechter nog voor de parlementsverkiezingen van half juni tot een uitspraak komt.

Seif al-Islam werd in november gevangengenomen door een rebellenlegertje uit Zintan. Die weigerden tot dusver hun trofee over te dragen aan de Libische interim-regering.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Libië opgedragen de voormalige kroonprins van het Gadhafibewind uit te leveren zodat het ICC hem kan berechten voor misdaden tegen de menselijkheid. Maar de NTC hield steeds vol dat Seif al-Islam in eigen land moet terechtstaan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.