'Ruim 150.000 politieke gevangenen in N-Korea'

In Noord-Korea zitten meer dan 150.000 mensen om politieke redenen gevangen. Zij worden vastgehouden onder omstandigheden die veel weg hebben van die in de vroegere Sovjet-goelags. Dit heeft het in de VS gevestigde Comité voor Mensenrechten in Noord-Korea dinsdag gezegd.

De organisatie zegt haar conclusies te baseren op interviews met zestig voormalige gevangenen en bewakers. In een tweehonderd pagina's tellend rapport wordt gemeld dat soms hele families, inclusief kinderen en grootouders, achter de tralies worden gezet vanwege 'de politieke misdaden' van een familielid.

Ook wordt melding gemaakt van gedwongen abortussen en zelfs het vermoorden van pasgeborenen. Dit overkomt Noord-Koreaanse vrouwen die illegaal naar China zijn uitgeweken, daar zwanger zijn geworden en vervolgens door de Chinese autoriteiten naar Noord-Korea zijn teruggestuurd en daar meteen gevangen zijn gezet.

Volgens naar Zuid-Korea overgelopen vroegere leden van de Noord-Koreaanse veiligheidsdienst telt Noord-Korea tussen de honderdvijftigduizend en tweehonderdduizend politieke gevangenen op een totale bevolking van rond de 24 miljoen. Het Comité roept Noord-Korea op het Internationale Rode Kruis toegang tot de strafkampen te geven en de kampen te ontmantelen.

Het Noord-Koreaanse regime zet mensen niet alleen vast in gevangenenkampen. Ook verdwijnen mensen voor de rest van hun leven naar werkkampen, waar zij gedwongen worden in de mijnen, de houtkap of de landbouw te werken. Het sterftecijfer onder de politieke gevangenen ligt heel hoog, zo staat in het rapport. Gevangenen bezwijken aan systematische mishandeling, marteling en ondervoeding en ook worden er regelmatig gevangenen geëxecuteerd, aldus het rapport van het Comité.