Lachen met Jezus

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor De Grote Jezus Quiz.

Het hele paasweekend heb ik lopen twijfelen over wat ik vandaag eens voor stukje zou schrijven. Over hoe om te gaan met het begrip “geen commentaar”. Over de morele aftakeling van Gerd Leers die journalisten die op prima wijze hun werk doen, uitmaakt voor leugenaar. Over hoe iemand op  meer dan schandalige wijze in de krant werd beledigd op basis van leugens. Maar de Evangelische Omroep wierp mij het onderwerp voor deze mediamangel vandaag in de schoot.

Gisteren op Nederland 3. De Grote Jezus Quiz. Ik heb het programma niet gezien, daar kom ik straks nog even op terug. Maar vandaag wringt de EO zich in alle bochten om de blamage van gisteren zoveel mogelijk toe te dekken. Want het was een ernstige vergissing, dat programma. Althans, dat vindt de EO. Waarom? Er was best wel grappig gedaan over Jezus. En dat mag natuurlijk niet. Vandaar. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses. Excuses.

De EO was sowieso nogal diep gezonken, de afgelopen dagen. De Matthaeus Passion met Gerard Joling. En Danny de Muck die later als stand-in voor Jezus aan de voet van de Erasmusbrug aan het kruis werd genageld. Het Willemsplein als het nieuwe Golgotha. Ordinair klootjesvolk dat een van de belangrijkste verhalen uit de Bijbel mag vertolken. Wat is de volgende stap? Britt Dekker als Maria? Jezus beledigen mag dus wel, maar om hem lachen mag dus niet. Ze zijn helemaal totaal absoluut de weg kwijt, bij onze Christen-fundamentalistische haatomroep.

Paniek binnen de EO omdat ze grappen hadden gemaakt over Jezus. Alsof ze bij die omroep überhaupt weten wat grappen zijn. Ik hoorde die Andries Knevel nog niet zo heel lang geleden iets zeggen in de trant van dat hij heus wel kon lachen om André van Duin of Seth Gaikema. Of die Bert van Leeuwen die zijn onbenullige spelletje zo zouteloos presenteert, dat het niet meer dan logisch is dat Rijkswaterstaat ieder jaar weer alarm slaat over een tekort aan strooizout. En de enige leukerd bij de EO, die Boomsma, werd weggepest wegens zijn niet bekrompen genoege opvattingen. Die presenteert dus nu een homoprogramma bij de Roomse vijanden.

Maar goed: we hebben nu eenmaal zendtijd en belastinggeld over voor de haast zonder uitzondering beroerde programma’s van de EO. Dat is democratisch besloten in de omroepwetgeving, dus het zij zo. Er is iets wat mij veel erger dwars zit: ik had graag zelf willen beoordelen of die Grote Jezus Quiz nu echt zo slecht was. Maar op uitzending gemist is dat programma niet terug te vinden. Dus behalve dat wansmaak en bekrompenheid bij de EO hoogtij vieren, voert de EO ook de censuur in het banier. Maar dat wisten we al, sinds het schandalige knippen in BBC-documentaires, waar passages die niet pasten binnen de stijle leer van de EO stiekem werden verwijderd. Hoe dan ook, we zullen nooit weten of er in het programma foute grappen zijn gemaakt over jeuk aan het kruis en andere ongemakken. Tenzij iemand het programma heeft opgenomen, en het op YouTube zet. Maar één goede grap laat zich nooit meer wegpoetsen. De naam van de presentator van De Grote Jezus Quiz. Klaas van Kruistum…