Duizenden verwacht bij stille tocht Paramaribo

De organisatie van de stille tocht die dinsdag in Paramaribo wordt gehouden uit protest tegen de omstreden wijziging van de amnestiewet verwacht duizenden demonstranten. Dat zegt Wilgo Valies van de Bond van Leraren die ook protesteert. Met het protest willen 23 maatschappelijke en kerkelijke organisaties zich keren tegen 'de aantasting van de rechtsstaat'.

De wetswijziging werd woensdag aangenomen met 28 tegen 12 stemmen na drie lange vergaderdagen, waarin de gemoederen hoog opliepen. De wet heeft Suriname verdeeld omdat het betekent dat president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden waarschijnlijk amnestie krijgen. De wetswijziging kon rekenen op felle kritiek van onder meer Nederland, de VS en Amnesty International.

De demonstranten verzamelen zich om 16.00 uur lokale tijd op het Kerkplein in hartje Paramaribo, vanwaar de stille tocht begint. Nadat de betogers zijn toegesproken wordt een goed uur door het centrum van de Surinaamse hoofdstad gelopen, waarna een slottoespraak volgt. In Amsterdam en op Curaçao staan steunmanifestaties gepland. In Amsterdam worden driehonderd mensen verwacht. Er wordt een petitie aangeboden bij het consulaat.

Na de demonstratie in Paramaribo begint het echte werk, zegt Valies. "Wij willen de samenleving mobiliseren voor het behoud van onze rechtsstaat", kondigt hij aan. Of er meer protesten komen is onduidelijk. "Ik verwacht dat veel mensen bang zijn voor represailles", zegt pater Karel Choennie. "Maar we moeten hier toch tegen protesteren." Of er dinsdag in Paramaribo een tegendemonstratie is, is onduidelijk.

Vrijdag gaat naar alle waarschijnlijkheid de geplande zitting in het proces rond de Decembermoorden van start. De auditeur-militair spreekt dan wellicht de strafeis tegen de verdachten uit. De advocaat van de verdachten, Irwin Kanhai, pleit naar verwachting voor vrijspraak. De krijgsraad gaat dan ook in op de aangenomen amnestiewet, waarna duidelijk wordt of het proces doorgaat of niet.