Ridge Racer Unbounded

wc-eend

HeaderGespeeld op Xbox 360, ook beschikbaar voor PS3 en Windows.

De Ridge Racer-serie ligt al haast dood en begraven in het graf van game-series. Nu wordt er een laatste wanhoopsstunt uitgehaald met Ridge Racer Unbounded maar is dit genoeg om de serie in stand te houden of wordt het graf dichtgegooid.

Alles wat ooit Ridge Racer was kun je bij dezen de deur uitgooien. Bugbear Entertainment mocht met de game aan de slag en heeft er compleet wat anders van gemaakt. Natuurlijk staat het racen nog centraal maar waar het eerst simpele rondjes waren moet je nu auto’s crashen, gebouwen vernietigen en punten verzamelen.

De game speelt zich af in de fictieve stad Shatter Bay. Shatter Bay is opgedeeld in verschillende districten en het is aan de speler om in die districten chaos te creëren door te racen en destructie te brengen. Op een verhaal hoef je verder niet te rekenen en dat is zeker niet erg, er is namelijk zat te doen.

Ridge Racer

Wat is de bedoeling
Als je begint heb je nog maar een enkele races tot je beschikking. Je krijgt weinig uitleg over wat je moet doen maar je hebt alles zo onder de knie: gasgeven, driften en je vijanden de baan uit werken om posities over te nemen. De hele opzet van het spel is simpel gehouden en dat werkt erg goed.

Tijdens het racen verdien je punten, met deze punten speel je weer nieuwe evenementen in het district vrij. Daarnaast worden die punten ook nog eens bij je algemene progressie opgeteld en daarmee verdien je weer nieuwe auto’s voor in de verschillende klassen of verdien je content voor in de baan-editor.

In een district zitten enkele soorten races. Zo heb je de domination-race waarbij je een top 3-plaats moet behalen en punten moet scoren door tegenstanders uit te schakelen en destructie op het parkoers te brengen. Je hebt daarnaast ook de gewone race waarbij alleen de top 3-plaats telt, een drift-race waarbij je punten scoort door te driften, de time attack waarbij je een parkoers moet afleggen in een bepaalde tijd en de zogenaamde frag-race.

In deze laatstgenoemde moet de speler zo veel mogelijk tegenstanders uitschakelen in de staande tijd. Tegenstanders uitschakelen is sowieso een belangrijk ding in de game en al snel doe je dat met uiterste precisie.

Ridge RacerTikkie terug
Tijdens het racen tegen anderen moet je namelijk ook je boost-bar opvullen door bijvoorbeeld dicht achterop een andere racer rijden of goed driften door de bocht. Als de boost-bar vol is en je gaat boosten dan ben je voor korte tijd niet alleen snel maar ook heel krachtig.

Tik in deze tijd een tegenstander aan en die zal de macht over zijn stuur verliezen en gruwelijk crashen. Natuurlijk wordt alles ondersteund door slow motion en kun je als speler genieten van de destructie die je aanricht. Helaas merk je al snel dat de slow motion ook nadelen meebrengt omdat je niet ziet wat er verder op het parkoers gebeurt en je vaak de kans mist om nog een tegenstander te laten crashen.

Gelukkig is er een optie om die slow motion uit te zetten waardoor het crashen aan één stuk doorgaat. De tegenstander heeft dezelfde beschikking tot deze boost en gebruikt hem ook regelmatig. Je zult zelf dus ook regelmatig uitgeschakeld worden en dan merk je dat het toch best lastig is om terug te komen in het spel.

Als je eenmaal crasht dan verlies je namelijk je positie want je wordt zo ingehaald door vijf andere auto’s. Inlopen is daarna nog erg moeilijk en vergt goede rijkwaliteiten en goed gebruik van je boost en de shortcuts die je tegenkomt. Deze shortcuts zijn duidelijk te vinden want je kunt ze alleen gebruiken als je een volle boost-bar hebt waardoor ze aangeduid worden met een grote rode cirkel.

Ridge Racer

De shortcuts die je tegenkomt zijn namelijk voornamelijk dwars door gebouwen heen. Activeer je boost, knal door de muur en het interieur van een gebouw en kom er aan de achterzijde met een hoop spektakel weer uit. Deze shortcuts zijn spectaculair en passen bij de destructie die je achterlaat bij tegenstanders en in de stad.

In de stad is namelijk zat om te slopen en in het begin zul je jezelf inhouden omdat je niet weet wat kapot kan en wat niet. Maar zodra je dat weet dan laat je je auto zo door muurtjes, tankstations of pilaren van gebouwen heen knallen om de eerste plaats te kunnen veroveren en die punten te pakken die je wilt hebben. Helaas zul je soms merken dat dat ene muurtje niet kapot kan waardoor je crasht of plots stilstaat. Dit kan je soms de race kosten en dan moet je opnieuw spelen, maar al snel leer je wat wel en niet kapot kan.

Delen en spelen
Ridge Racer Unbounded kent naast de voorgevormde banen van Shatter Bay ook een editormode waar de speler zijn eigen stad met evenementen kan maken. Maak een baan die van de snelweg naar de oude binnenstad gaat en dan door naar de haven en terug de snelweg op, het is mogelijk. De editor is simpel te bedienen en al snel heb je de basis van je eigen track neergelegd.

Ridge Racer

In de advanced editor kan een speler extra dingen toevoegen zoals geparkeerde auto’s, explosieven die afgaan als de speler erdoorheen rijdt of gewoon een schans om de speler te lanceren als deze eroverheen rijdt. De mogelijkheden zijn eindeloos om je eigen baan te maken en daarnaast ben je nog niet eens begonnen met de instellingen van de race. Denk hierbij aan het soort evenement, hoeveel tegenstanders en dingen zoals het weer.

Helaas zitten er wel een paar kleine bugs in de editor. Zo kun je wel dingen op een schuinlopend deel neerzetten maar de dingen die je neerzet blijven gewoon recht staan. Hierdoor kan je auto vast komen te zitten tussen een voorwerp en het parkoers. Gelukkig kun je makkelijk je eigen baan uittesten voordat je hem online deelt.

Als je tevreden bent over je parkoers kun je je stad online delen en kunnen mensen het uitproberen. Ik heb een kijkje genomen in de creaties van anderen en er zitten behoorlijk wat creatieve dingen tussen. Hierdoor krijgt de game een hoop extra content die makkelijk toegankelijk is voor de speler.

Conclusie
Ridge Racer Unbounded slaat een nieuwe, andere weg in en dat pakt goed uit. De game is snel, hard, actierijk en makkelijk onder de knie te krijgen. Door het kunnen maken van eigen evenementen met eigen tracks en deze makkelijk te delen zijn, is het aanbod aan content uitgebreid en divers. Als Bugbear de volgende game ook onder handen mag nemen en enkele verbeteringen doorvoert zal de Ridge Racer-serie verre van dood en begraven blijven.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Shortcuts door gebouwen - Slow motion 7,5
+ Veel content - Bugs in editor