Hulplijn voor pedofielen claimt eerste succes

De telefonische hulplijn voor pedofielen is sinds de lancering begin april tien tot vijftien keer gebeld, meldt initiatiefnemer Jules Mulder dinsdag. Twee mannen met ongezonde belangstelling voor kinderen die de hulplijn hebben gebeld zijn nu in behandeling bij de psychiatrische kliniek De Waag.

Mulder, ook werkzaam als behandelaar bij De Waag, schat dat nog ongeveer zeventig mensen dit jaar behandeld gaan worden na de hulplijn te hebben gebeld. "We zijn al erg tevreden dat we in de eerste week twee mannen hebben kunnen helpen", licht Mulder toe.

Met de hulplijn willen de initiatiefnemers voorkomen dat mensen met pedofiele neigingen hun verlangens in de praktijk brengen. Mensen die zich zorgen maken over anderen kunnen het meldpunt ook bellen, voor een luisterend oor en advies. "Van de tien á vijftien telefoontjes ging ongeveer de helft over iemand anders, de andere helft had het over zichzelf", laat Mulder weten.

De hulplijn Stop It Now is een initiatief van De Waag en het Meldpunt Kinderporno. De lijn is gebaseerd op de werkwijze van een vergelijkbare Britse hulplijn die al tien jaar draait.