Cruijff ruimt veld als laatste commissaris Ajax

Peterselieman

Johan Cruijff stapt als laatste van de vijf commissarissen van Ajax op. Dat maakt de Amsterdamse club dinsdag bekend. Eerder dinsdag maakten Marjan Olfers en Edgar Davids hun vertrek al wereldkundig, twee weken geleden gingen Steven ten Have en Paul Römer hen al voor. De datum van Cruijffs vertrek wordt door de bestuursraad gekozen.

Met het vertrek van de eeuwige nummer veertien komt een voorlopig einde aan een periode vol gesteggel binnen de raad van commissarissen. Cruijff lag al vrij snel na zijn aantreden in het voorjaar van vorig jaar in de clinch met zijn vier medecommissarissen. Toen die in september achter Cruijffs rug om Louis van Gaal aanstelden als directeur ging het helemaal mis. Cruijff vocht die aanstelling met succes aan, wat de positie van de RvC onhoudbaar maakte.

Cruijff, die later deze maand 65 jaar wordt, blijft wel betrokken bij de toekomst van Ajax. Op verzoek van de bestuursraad heeft de clubicoon zich bereid verklaard in een andere functie toezicht te houden op de toepassing van zijn voetbalvisie op de club. Hoe die rol wordt ingevuld, moet nog in gesprekken tussen Cruijff en de bestuursraad worden uitgewerkt.