School mag examens niet weigeren

Scholen mogen slechte leerlingen niet verbieden om eindexamen te doen om zo hun slagingspercentage op te poetsen. Onderwijsinstellingen die dat doen, kunnen rekenen op een bezoek van de inspectie, heeft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Zij reageerde op het bericht van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) dat minstens twee middelbare scholen hebben geprobeerd om leerlingen onder druk te zetten om een contract te tekenen. Daarin staat dat leerlingen met onvoldoendes op hun cijferlijst zich moeten terugtrekken uit het examenprogramma. Scholen proberen hiermeer slechte slagingspercentages te voorkomen, stelt het LAKS.

"Ik ben het er zeer mee eens dat dit niet kan", zei Van Bijsterveldt tegen Sharon Gesthuizen (SP) die de kwestie aankaartte tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Scholen kunnen deelname aan het eindexamen alleen weigeren als sprake is van 'onregelmatigheden', niet vanwege de cijferlijst. LAKS heeft de namen van de scholen niet bekendgemaakt. "Als ze bekend zijn dan zal ik de inspectie erop afsturen", zei de bewindsvrouw.

Dat doet Van Bijsterveldt in elk geval voor de namen van scholen die Gesthuizen oplas. De bewindsvrouw wees erop dat ouders ook zelf aan de bel kunnen trekken bij de onderwijsinspectie als scholen hun kinderen weigeren examen te laten doen. In een breed onderzoek ziet de minister nu geen heil. "Ik vind dit in al zijn treurigheid te incidenteel."