Ouderen vaker overvallen in woning

In de eerste twee maanden van 2012 zijn meer 55-plussers in hun woning overvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Het gaat om 34 overvallen tegenover 26 in de eerste twee maanden van 2011. In dat jaar werden 173 woningen van ouderen overvallen. Daarmee was sprake van een daling van zes procent ten opzichte van de 184 overvallen in 2010.

Opstelten was naar de Kamer geroepen door Kees van der Staaij (SGP) naar aanleiding van de roofoverval in Capelle aan den IJssel waarbij maandag een 81-jarige man overleed nadat hij in zijn huis was overvallen. De bewindsman sprak van een 'vreselijke situatie'. "Ongelooflijk dat dit gebeurd is."

Volgens de minister is sprake van een 'trend' van ouderen die in hun woning worden overvallen. Hij wil die te lijf gaan met goede voorlichting onder ouderen en het verhogen van de pakkans van de daders. Overigens is de verwachting dat de dader van de overval in Capelle aan den IJssel wordt opgepakt. Dat heeft de korpschef hem verteld, zei Opstelten.