Miss Universe mag transseksueel zijn

De organisatie van de Miss Universe-verkiezingen heeft bekendgemaakt dat vanaf nu ook vrouwen die als man werden geboren, mee mogen strijden om de Miss Universe-titel. De beslissing volgt op ophef over het uitsluiten van een Canadese transseksueel.

De 23-jarige Jenna Talackova werd eind vorige maand gediskwalificeerd van de Miss Canada-verkiezing nadat werd ontdekt dat ze een geslachtsverandering had ondergaan. De Canadese organisatie zei weliswaar dat ze Talackova een 'echte meid' vonden, maar dat ze niet anders konden vanwege de regels van de Miss Universe Organisation.

Die organisatie wordt gerund door de Amerikaanse zakenman Donald Trump en mediabedrijf NBC, en zij ontvingen een klacht over de zaak van belangenvereniging GLAAD. Hierin werd erop gewezen dat verscheidene organisaties, zoals het Internationaal Olympisch Comité, de Amerikaanse padvinderij en America's Next Top Model al overstag waren omtrent het erkennen van het nieuwe geslacht van transseksuelen.

Talackova mag inmiddels weer meedoen aan Miss Canada. De Miss Universe Organization werkt nog aan de precieze tekst van het nieuwe beleid, maar zegt dat transseksuelen ondertussen al kunnen worden toegelaten.