'Spaanse banken hebben meer kapitaal nodig'

De Spaanse bankensector heeft meer kapitaal nodig als de economie van Spanje dit jaar nog sterker verslechtert dan verwacht. Dat zegt Miguel Angel Fernandez Ordonez, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) en gouverneur van de Spaanse centrale bank dinsdag.

Het ECB-bestuurslid zegt dat als de Spaanse economie verder verslechtert, dat invloed heeft op de bankensector. Hij denkt dat er de komende maanden meer fusies komen tussen Spaanse banken. De banken zijn daartoe gedwongen door de effecten van de economische crisis.

Tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Madrid vertelde Ordonez dat Spanje zo snel mogelijk de benodigde hervormingen moet doorvoeren om het land weer economisch gezond te maken. Spanje heeft maandagavond aangekondigd tien miljard euro extra te gaan bezuinigen op gezondheidszorg en onderwijs. Dat komt bovenop de 27 miljard die eerder werden aangekondigd.

De zorgen over de Spaanse economie hebben invloed op de Spaanse tienjarige staatsleningen. De rente daarop steeg dinsdagochtend met bijna zes procent naar het hoogste niveau van dit jaar.