Problemen Tilburgs zwembad al jaren bekend

De gemeente Tilburg is in 2006 al gewaarschuwd dat de ophanging van de geluidsboxen in zwembad De Reeshof niet deugde. In de jaren daarna is dat diverse keren door de inspectie herhaald. Dat blijkt uit intern onderzoek na het dodelijke ongeval in november.

Op 1 november stortte een geluidsbox door corrosie van het plafond naar beneden. Een vijf maanden oude baby en haar moeder raakten daarbij zwaargewond. Het kind, een meisje, overleed kort daarna in een ziekenhuis in Rotterdam.

Volgens de onderzoekers is de gemeente gemaakte onderhoudsafspraken niet nagekomen. De bevestigingsmaterialen waarmee de boxen waren opgehangen verkeerden in slechte staat en hadden al eerder vervangen moeten worden.

Het beheer en onderhoud van De Reeshof ligt in handen van de gemeente. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of iemand aansprakelijk kan worden gesteld. Inmiddels is een tiental medewerkers van de gemeente verhoord.

De gemeente heeft vooruitlopend op de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek een medewerker voorwaardelijk ontslagen. Tegen twee anderen worden maatregelen overwogen. Zij zitten sinds het incident ziek thuis. Een aantal medewerkers hebben extra functioneringsgesprekken gekregen.