FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 januari 2012

Schoonmakers lopen mars door Amsterdam

Actievoerende schoonmakers komen donderdag in Amsterdam bijeen om actie te voeren. FNV Bondgenoten verwacht dat ruim tweeduizend schoonmakers meelopen met de 'Mars van respect' en spreekt van het voorlopige hoogtepunt van de schoonmakersopstand die maandag begon. De demonstratie begint om 13.15 uur bij het Mercure Hotel op de Joan Muyskenweg en eindigt bij het Amstelstation.

Maandag begonnen de stakingen van de schoonmakers op treinstations, een dag later legden schoonmakers van tientallen gebouwen, onder meer bij de Belastingdienst in Den Haag, het werk neer. De Vakbond van Schoonmakers noemt de schoonmakers 'de veroveraars en controleurs van hun vooruitgang'.

De schoonmakers voeren actie voor onder meer een hoger loon. Ook willen ze worden doorbetaald bij ziekte, een reiskostenvergoeding en opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd. Volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer is dit geen luxe, maar zijn het voorstellen 'die voor de meeste mensen in Nederland tot de normaalste zaak van de wereld behoren'.

Volgens de werkgevers in de schoonmaakbranche zorgen deze eisen voor twaalf procent meer werkgeverskosten. De bazen willen niet hoger gaan dan drie procent hogere lasten.

Nederlands jacht gevonden bij Paaseiland

Het onder de Nederlandse vlag varende jacht dat bij Paaseiland werd vermist, is gevonden. De enige opvarende, een 84-jarige Amerikaan, is nog in leven, meldt de Chileense marine.

De Amerikaan probeerde voor de zevende keer in zijn eentje langs de punt van Zuid-Amerika te zeilen. Dinsdag was vanaf het jacht echter een noodsignaal verstuurd. Het kleine zeiljacht bleek uiteindelijk op 850 kilometer van Paaseiland te varen.

PlayStation Vita 3G toch niet geannuleerd voor Amerika

Volgens Amazon zal de 3G-versie van de PlayStation Vita niet verkocht worden in Amerika. Sony zegt dat deze versie wel gewoon in de schappen komt te liggen.

Amazon vertelde aan zijn klanten dat het 3G-model van de PlayStation Vita niet verkocht gaat worden in Amerika. Volgens Sony zal hij wel gewoon in de schappen komen te liggen. Sony zegt dus dat Amazon ongelijk heeft en dat ze zo snel mogelijk contact opnemen met Amazon om uit te zoeken wat er aan de hand is. Zowel de WiFi- als de 3G-modellen komen dus gewoon in Amerika in de schappen te liggen op 22 februari.


De PlayStation Vita ligt ook in Europa vanaf 22 februari in de schappen.

Zeven op tien Fransen negatief over Sarkozy

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk wacht een schier onmogelijke klus bij de aanstaande verkiezingen, waarin hij een tweede ambtstermijn in de wacht hoopt te slepen. Uit een opiniepeiling blijkt dat 70 procent van de Franse stemgerechtigden negatief of zeer negatief oordeelt over de prestaties van Sarkozy in zijn eerste termijn.

Dat meldde weekblad Le Nouvel Observateur woensdag. De conclusie is gebaseerd op een peiling onder 998 volwassenen, die werd uitgevoerd tussen 28 en 30 december. De presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn in april en mei.

Zeven op tien Fransen negatief over Sarkozy
Zeven op tien Fransen negatief over Sarkozy (Foto: ANP)

[Video] Doelman Howard scoort van eigen helft

Tim Howard, doelman van Everton, heeft vanavond in de competitiewedstrijd tegen Bolton Wanderers vanaf eigen helft weten te scoren. Na ongeveer een uur spelen kreeg hij de bal terug van zijn teamgenoot Steve Distin en hij schoot vervolgens van net buiten zijn eigen zestien richting de andere speelhelft.

De bal werd vervolgens door de strakke wind meegenomen, stuiterde kort voor Bolton-keeper Adam Bogdan flink omhoog en dit zorgde ervoor dat Bogdan geen schijn van kans had om de poging nog af te stoppen. De fantastische treffer van Howard zorgde ervoor dat Everton, waar John Heitinga een basisplaats had, met 1-0 voor kwam. Bolton reageerde direct, aangezien David N'Gog en Gary Cahill tegen wisten te scoren en de stand wisten om te buigen naar 1-2, wat tevens ook de eindstand was.

Update

Hier is een filmpje te bekijken van de treffer van keeper Howard.

[Premier League] ManU hard onderuit in Newcastle

Manchester United heeft opnieuw averij opgelopen in de titelstrijd. De formatie van trainer Alex Ferguson ging op bezoek bij Newcastle United hard onderuit; 3-0. Door de nederlaag heeft ManU na twintig speelrondes een achterstand van drie punten op koploper, aartsrivaal en stadsgenoot Manchester City.

Newcastle, met Tim Krul onder de lat, begon sterk aan de wedstrijd en kwam na een half uur spelen verdiend op voorsprong. Na een verre uittrap van Krul wist Demba Ba de score te openen. Hij verschalkte Anders Lindegaard, die van Ferguson de voorkeur kreeg boven vaste keeper David de Gea.

Kort na rust wist Yohan Cabaye namens Newcastle de score te verdubbelen. Hij schoot een vrije trap prachtig achter Lindegaard in het vijandelijke doel. United zette vervolgens aan, maar incasseerde in de slotminuten opnieuw een tegentreffer. Het was Paul Jones die zijn eigen doelman Lindegaard wist te verschalken. Ondanks de driepunter blijft Newcastle zevende staan, al werd de achterstand op concurrenten als Liverpool, Arsenal en Chelsea wel verkleind.

Papademos zet vakbonden onder druk

Griekenland gaat in maart failliet als de vakbonden en de werknemers niet op korte termijn een akkoord weten te sluiten over lagere lonen. Dat zei de Griekse premier Lucas Papademos woensdag na gesprekken met de sociale partners.

Lagere lonen en andere bezuinigingen op de arbeidskosten zijn nodig om de Griekse economie weer concurrerend te maken en te voldoen aan de eisen van de EU en het IMF. Die geldschieters rapporteren later deze maand over de vorderingen van Griekenland en de mogelijkheid om het volgende deel van de beloofde noodsteun uit te keren.

"Zonder akkoord en de daaraan gekoppelde fondsen bestaat het directe gevaar van een ongecontroleerde wanbetaling in maart", waarschuwde Papademos. "We kunnen niet verwachten dat de EU en internationale organisaties een land blijven steunen dat zich niet aan de realiteit aanpast."

Papademos zet vakbonden onder druk
Papademos zet vakbonden onder druk (Foto: ANP)

[Dakar] De Rooy herpakt leiding bij vrachtwagens

Gerard de Rooy heeft de leiding herpakt bij de vrachtwagens in de Dakar-rally. De Rooy was in de vierde etappe van 326 kilometer, die ging van San Juan naar Chilecito, de snelste en nam de leiding weer over van de Kazak Arthur Ardavichus, die ruim dertien minuten verloor.

In de etappe eindigde Hans Stacey op de tweede plaats op ruim een minuut van De Rooy en klom daarmee naar de tweede plaats in het klassement. Daarin staat hij nu 2.42 achter op de voor Iveco uitkomende De Rooy.

Maeslantkering mogelijk dicht

De Maeslantkering bij Hoek van Holland gaat mogelijk dicht vanwege het hoge water. Over de mogelijke sluiting vindt woensdagavond overleg plaats, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg gaat dicht als het water bij Rotterdam drie meter boven NAP is en bij Dordrecht 2.90 meter. Op dit moment staat het water bij Rotterdam op 1.47 meter boven NAP. Donderdag rond 13.30 uur is dat naar verwachting 2.66 meter. "Maar dat kan fluctueren", zegt de woordvoerder.

Aangezien het wel even duurt voordat alle procedures zijn doorlopen om de kering te sluiten, vindt nu al overleg plaats.

De Maeslantkering werd in november 2007 voor het eerst sinds de bouw gesloten vanwege de hoge waterstand en de harde wind. De kering ging de volgende dag weer open.

Ancelotti: "PSG hoeft Kaka en Pato niet"

Paris Saint-Germain-trainer Carlo Ancelotti heeft geruchten rondom twee megatransfers van zijn club de kop ingedrukt.

Bronnen hadden eerder gemeld dat de Franse club 23,5 miljoen euro zou overhebben voor Real Madrid's Kaka en 38 miljoen euro voor Alexandre Pato van AC Milan.

Na de vriendschappelijke wedstrijd tegen datzelfde Milan in Dubai was Ancelotti duidelijk tegenover AFP. "Pato is een speler van Milan en hij heeft een contract, dus we zijn niet in hem geïnteresseerd."

"Momenteel is er geen mogelijkheid om Kaka te contracteren. We zitten midden in een transferperiode en ik zal met de club overleggen hoe we ons team kunnen verbeteren", aldus de Italiaanse oefenmeester.

"Ik wil niet over individuele gevallen zoals Pato of Kaka spreken, die beiden onder contract staan. We willen ons team versterken, maar om dat te doen, moeten andere clubs verkoper zijn."

Ferguson laat De Gea op de bank

David De Gea lijkt het voorlopig te moeten doen met een plaats op de bank bij Manchester United. Alex Ferguson verkiest vanavond de Zweed Anders Lindegaard boven de Spanjaard in het duel tegen Newcastle United.

De sluitpost kwam afgelopen zomer over van Atlectico Madrid voor een bedrag van twintig miljoen euro. De Spanjaard moest de opvolger worden van Edwin van der Sar, maar lijkt zich nog niet thuis te voelen op de Engelse velden.

Ondanks de fouten die de doelman maakte bleef Ferguson in hem geloven, dit lijkt nu voorbij. "David heeft tegen Blackburn Rovers een aantal fouten gemaakt en daarom speelt Anders nu. Anders heeft ook veel meer ervaring", vertelde Ferguson aan Sky Sports.

Ook Sanne Wevers valt af bij turnploeg

Sanne Wevers ontbreekt volgende week woensdag in Londen bij het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. De 20-jarige turnster is niet voldoende hersteld van een blessure. De Nederlandse turnploeg zag eerder onder anderen Joy Goedkoop en kopvrouw Céline van Gerner al noodgedwongen afhaken.

De ploeg voor het kwalificatietoernooi bestaat uit Lieke Wevers, Marlies Rijken, Wyomi Masela, Lisa Top, Noël van Klaveren, Ayla Wilbrink en Dianne Teunisse. Zes de zeven turnsters komen daadwerkelijk in actie. De reserve wordt maandag na de podiumtraining aangewezen.

In Londen worden volgende week de laatste vier teamtickets voor de Olympische Spelen verdeeld. Vier van de acht deelnemende ploegen krijgen een startbewijs. Nederland mag sowieso met een individuele turnster aan de Spelen deelnemen.

'Avram Grant in beeld bij FC Twente'

FC Twente is in gesprek met Steve McClaren over de opvolging van Co Adriaanse. Maar Engelse bronnen zien een andere kaper op de kust. Volgens bronnen van Sky Sports zou de 56-jarige Israëliër Avram Grant ook in de kijker van FC Twente staan. Hij heeft zijn sporen vooral in Engeland verdiend.

Zo was hij in het seizoen 2007/08 trainer van Chelsea met onder meer Henk ten Cate als assistent. Daarna trainde hij Portsmouth en vorig seizoen West Ham United. Vóór Chelsea was hij vier jaar lang bondscoach van Israël.

Het lijkt er voorlopig op dat McClaren de voorrang heeft, omdat hij in gesprek is met deTukkers. Ook Erwin Koeman is volgens Twente-voorzitter Joop Munsterman een goed alternatief.

Casillas voor vierde keer beste doelman

Iker Casillas mag zich voor het vierde jaar op rij de beste doelman ter wereld noemen. De Spaanse keeper van Real Madrid kreeg bij de jaarlijkse verkiezing van de internationale federatie van voetbalstatistici (IFFHS) veruit de meeste punten: 248. De Duitser Manuel Neuer (Bayern München) eindigde met 130 als tweede, Victor Valdés (FC Barcelona) werd derde met 114.

Edwin van der Sar, die vorig jaar zomer afzwaaide, eindigde met 16 punten op de tiende plaats, net voor Maarten Stekelenburg. Casillas (30) kreeg deze eretitel de afgelopen 3 jaar ook. De Madrileen mag zich door zijn vierde uitverkiezing nu recordhouder noemen. Casillas deelde het record met Walter Zenga, die drie keer de beste doelman ter wereld was.

Casillas voor vierde keer beste doelman
Casillas voor vierde keer beste doelman (Foto: ANP)

Transfer Van der Wiel op losse schroeven

Ajax en Valencia leken het eens te zijn over de transfer van Gregory van der Wiel. De rechtsback heeft onlangs zelf al een akkoord bereikt met de club over een vijfjarig contract, dat per 1 juli 2012 in zou gaan.

De kans is echter aanwezig dat de transfer in het honderd loopt omdat de Spaanse club niet meer dan tien miljoen euro wil betalen voor de rechtsback. Ajax heeft een tegenvoorstel gedaan van twaalf miljoen euro, maar tot op heden is Valencia hier nog niet op in gegaan.

"Misschien hoopt Ajax dat er nog andere clubs voor hem komen. Maar Gregory heeft zijn keuze al gemaakt: hij wil naar Valencia. Het zou goed zijn als er snel duidelijkheid komt. Dan kan Gregory zich volop concentreren op het laatste half jaar bij Ajax", vertelde Hakim Slimani, de zaakwaarnemer van Van der Wiel, tegen Voetbal International.

Zweden erkent piraterij als godsdienst

Kopimisme, de godsdienst van internetpiraten, is in Zweden een officieel erkende religie in die zin dat de priesters van dat geloof nu ook mensen voor de Staat mogen trouwen. Dat bevestigde een woordvoerster van het zogenoemde Kammarkollegiet woensdag. Dit college keurt namens de Zweedse Staat onder meer te beëdigen vertalers, huwelijksvoltrekkers en godsdiensten.

De Missionerende Kopimistengemeenschap staat volgens de zegsvrouw nu officieel ingeschreven als geloofsgroep. Kopiëren en verspreiden van materiaal, illegale bestandsdeling volgens critici, staat hoog in het vaandel bij de kopimisten.

Wolfsburg weer actief op transfermarkt

VfL Wolfsburg is deze winterstop druk bezig op de transfermarkt. De Duitse voetbalclub, in 2009 nog landskampioen, bevestigde vandaag de komst van aanvallers Vieirinha en Giovanni Sio.

De Portugees Vieirinha komt over van PAOK Saloniki, terwijl Sio voor 5 miljoen euro overkomt van FC Sion. Beide spelers tekenden een contract voor 3,5 jaar. Wolfsburg, momenteel slechts twaalfde in de Bundesliga, trok eerder al Slobodan Medojevic, Ferhan Hasani en Petr Jiracek aan.

Nieuwe details Microsoft Flight onthuld

Vandaag heeft Microsoft Studios nieuwe details onthuld rondom Microsoft Flight, een nieuwe gratis pc-game die spelers laat genieten van de uitdagingen, het plezier en de vrijheid van het vliegen.

Het spel zal spelers de vrijheid geven de luchten boven Big Island of Hawaii te verkennen. Daarnaast biedt het spel een variëteit aan missies om te voltooien, waaronder de mogelijkheid vaardigheden te testen in het vliegen van challenges of verscholen aerocaches te vinden op het eiland. Spelers kunnen kiezen om het stuur over te nemen door gebruik te maken van accurate cockpits en authentieke pilotenprocedures, of simpelweg hun muis en toetsenbord te gebruiken om het vliegtuig te controleren. Meer ervaren spelers kunnen de 'flight controls' aanpassen aan hun eigen niveau, waardoor Microsoft Flight makkelijk wordt voor beginners, maar ook uitdagend wordt voor de meest vaardige pc-piloten.

Spelers die zich aanmelden op hun Games for Windows LIVE-account zullen automatisch gratis extra content ontvangen, waaronder het legendarische Boeing Stearman vliegtuig, extra missies en toegang tot Achievements en een Online Pilot Profile. Degenen die hun ervaring willen uitbreiden, kunnen extra content kopen om zo nieuwe vliegtuigen, regio's en aanpassingsopties te krijgen. De frequent uitkomende nieuwe content voor Microsoft Flight bevat dagelijkse aerocache-uitdagingen en updates die elke vlucht uniek maken.

Er is nog meer: Microsoft Studios heeft met vliegtuigfabrikant ICON Aircraft samengewerkt om luchtvaartfans de exclusieve mogelijkheid te geven in de gloednieuwe ICON A5 te vliegen, voordat de echte productie start aan het einde van 2012. Ontwikkeld door de ontwikkelaars van het Voyager Spaceship, prijswinnende SpaceShipOne en Virgin Galatics SpaceShip Two, is de ICON A5 de "jetski voor de lucht", een hooggevleugeld amfibie-monoplane met een carbon frame en een comfortabele, op auto's geïnspireerde cockpit met plek voor twee. De ICON A5 zal het eerste vliegtuig zijn dat gratis beschikbaar zal zijn voor spelers in Microsoft Flight.

Microsoft Flight komt deze lente beschikbaar als download via Games for Windows LIVE.

Olympische Spelen: 10.000 kaarten te veel verkocht

Een fout met toegangskaarten bij de organisatie van de Olympische Spelen in Londen pakt voor sommige mensen wellicht gunstig uit: in plaats van naar synchroonzwemmen, kunnen ze nu naar de finale van de honderd meter hardlopen.

Door een menselijke fout werden tienduizend kaarten te veel verkocht voor synchroonzwemmen, meldde de organisatie woensdag. De drieduizend mensen krijgen de gelegenheid hun kaarten in te ruilen voor onderdelen waarvoor ze zich ook aanmeldden, maar waarvoor ze geen kaarten kregen. Zo'n tweehonderd mensen kunnen nu naar de finale van de honderd meter hardlopen in het Olympisch Stadion, een van de populairste onderdelen van de Spelen.

In juli ging er ook al iets mis met de kaartverkoop. Toen werden bij zevenhonderd mensen toegangskaarten dubbel in rekening gebracht. Er zijn veel klachten over het kaartverkoopsysteem, dat complex en oneerlijk zou zijn.

Verkiezing: Finale Sporter van het Jaar 2011

Het jaar 2011 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 56 sporters genomineerd. Ranomi Kromowidjojo en Marianne Vos zijn uiteindelijk de twee finalisten geworden. Echter kan slechts één van hen de titel FOK!sporter van het jaar krijgen.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde indit bericht en dit topic
Derde ronde in dit bericht en dit topic
Kwartfinale in dit bericht en dit topic
Halve finale in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Roger Federer - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De finale sluit op vrijdag 6 januari om 20:00 uur.

De finale:
Ranomi Kromowidjojo - Marianne Vos


Prestaties Ranomi Kromowidjojo:
* goud WK langebaan met estafetteploeg 4*100 vrij
* zilver WK langebaan 50m vrij
* brons WK langebaan 100m vrij

Prestaties Marianne Vos:
* Wereldkampioen veldrijden
* Wereldkampioen scratch
* 5 etappes + eindklassement Ronde van Italie
* Zilver WK op de weg

Gemarteld Afghaans meisje naar India

Het 15-jarige Afghaanse meisje Sahar Gul, dat na haar gearrangeerde huwelijk door haar schoonfamilie zwaar werd mishandeld om haar tot prostitutie te dwingen, wordt voor medische behandeling naar India gestuurd. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken meegedeeld. Hij zei dat Sahars schoonmoeder en schoonzus zijn gearresteerd en dat haar man, die in het Afghaanse leger dient, nog wordt gezocht.

De zaak heeft Afghanistan geschokt, hoewel geweld tegen vrouwen en meisjes volgens activisten in de conservatieve Afghaanse samenleving veelvuldig voorkomt. President Hamid Karzai heeft een commissie ingesteld die de zaak moet onderzoeken en heeft gezegd dat degenen die geweld hebben gepleegd tegen het meisje, gestraft moeten worden.

De door een oom van Sahar ingeschakelde politie bevrijdde het meisje vorige week in de noordoostelijke provincie Baghlan, waar zij zes maanden was opgesloten in een kelder. Haar schoonfamilie zou haar met gloeiende ijzers hebben bewerkt, haar vingers hebben gebroken en haar nagels hebben uitgetrokken. Volgens Rahima Zarifi, directeur vrouwenzaken in Baghlan, wilde de schoonfamilie haar dwingen tot prostitutie.

Sahar werd naar een ziekenhuis in Kabul gebracht, waar zij bezoek kreeg van de ministers voor volksgezondheid en vrouwenzaken.

Grote delen van Afghanistan kennen een streng patriarchale cultuur. In 2009 werd een wet ingevoerd die Afghaanse vrouwen moest beschermen tegen zaken als verkrachting, gedwongen huwelijken of verhandeling om ruzies te beslechten, maar de uitvoering daarvan laat volgens een VN-rapport in november nog veel te wensen. Tussen maart 2010 en maart 2011 werden op 2299 meldingen bij de Afghaanse mensenrechtencommissie maar 594 onderzoeken geopend door openbare aanklagers. Slechts in 155 gevallen werd daadwerkelijk tot vervolging overgegaan, aldus het VN-rapport. Slachtoffers werden vaak onder druk gezet om hun klacht in te trekken of zich te schikken naar bemiddeling van traditionele raden. Soms zagen aanklagers af van een onderzoek, hoewel ze daar in geweldszaken als verkrachting of prostitutie toe verplicht zijn, in andere gevallen negeerde de politie klachten gewoon.


Gemarteld Afghaans meisje naar India (Foto: Novum)

[NBA] Geen contract Gadzuric bij Clippers

Het is Dan Gadzuric niet gelukt om een contract af te dwingen bij de LA Clippers. De club uit de NBA had enkele werkloze basketballers op proef, waaronder de Nederlander, en koos uiteindelijk om alleen forward Solomon Jones aan te nemen.

De 33-jarige Gadzuric was vanaf 2002 actief in de Amerikaanse profcompetitie. Tijdens de inmiddels afgelopen staking van de spelers kwam hij in actie in de Chinese competitie, maar hij wil nu weer een contract in de NBA afdwingen. Hetzelfde wil Francisco Elson, die momenteel ook nog geen contract heeft.

Boele Staal: banken te veel zwarte schaap

Banken krijgen te veel de schuld van de crisis. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Boele Staal op BNR Nieuwsradio. "De crisis is ons meer overkomen dan dat mensen willens en wetens dingen fout hebben gedaan."

Niemand heeft de crisis zien aankomen, zegt Staal. "Als ik acht jaar geleden aan parlementariërs had voorgesteld om de niet-aflosbare hypotheken af te schaffen was ik door het parlement naar huis gestuurd. Maar niemand heeft dat toen bedacht. Ik ook niet."

Consumenten hebben volgens Staal, vaak aangewakkerd door de politiek, de oorzaak van de financiële crisis massaal bij de banken neergelegd. "Natuurlijk hebben banken hun aandeel in de crisis gehad. Maar ook de commissie-De Wit heeft aangegeven dat de oorzaak veel breder is."

Staal is het er wel over eens dat 'met de kennis van nu' dingen anders hadden gemoeten. "Natuurlijk als je terugkijkt, dat geldt voor de politiek en de banken, hadden er dingen anders gemoeten." Dat betekent volgens hem echter niet dat één persoon moet 'hangen'.

Brands: "Van Gaal is toptrainer en kan overal werken"

Sinds Fred Rutten bekendmaakte na dit seizoen bij PSV te vertrekken, draait de geruchtenmachine op volle toeren. Vandaag deed Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren, er nog eens een schepje bovenop.

"Ik vind Louis van Gaal een toptrainer en toptrainers kunnen in mijn optiek bij elke topclub werken", liet hij in de eerste Voetbal International van het nieuwe jaar weten. De voormalig trainer van onder meer Ajax en Bayern München lijkt hierdoor ook op de shortlist van PSV te staan.

Daarnaast circuleren ook de namen van assistent-trainer Philip Cocu en Ernest Faber, die op dit moment nog bij FC Eindhoven de scepter zwaait.

Kramer vindt toernooi op buitenijs niet erg

Komend weekend is het Europees kampioenschap allround schaatsen in Boedapest op een buitenbaan. Sven Kramer vind dit, in tegenstelling tot Ireen Wüst, niet erg.

Op een buitenbaan kunnen de weersomstandigheden een grote rol spelen, waardoor er bij een plotselinge sneeuw- of regenbui een verrassende naam op het podium kan komen. Kramer wil zich hier echter niet druk om maken: "Het komt zoals het komt, het gaat zoals het gaat'', zei hij vandaag. "Je kan je daar wel druk over maken, maar dan kost het alleen maar méér tijd."

Wüst zei vandaag dat ze vond dat buitentoernooien niet meer van deze tijd zijn, maar Kramer is het daar niet mee eens. "We moeten niet vergeten waar de sport vandaan komt. Het is niet slecht om af en toe zo'n toernooi op een buitenbaan te hebben. Als hier de Spelen werden gehouden, had ik me er wel heel druk om gemaakt", aldus Kramer, die niet overwogen heeft zijn materiaal aan te passen. "Ik ga nu niet mijn hele setting aanpassen als ik maandag alweer thuis ben en er nog véél belangrijkere dingen aankomen. Als het EK het hoogtepunt in je leven is, kan ik me wel voorstellen dat het vervelend is wanneer je de titel kwijtraakt door een sneeuwbui of zo."

Kramer kwam ook nog terug op de bovenbeenblessure waardoor hij anderhalf jaar aan de kant stond, hij onthulde daarover een opvallend detail: "Ik kon een tijd geen lange broek aan. Zó overgeprikkeld was die zenuw. Het lukte me niet eens om twee slagen op het ijs te maken. Tja, dan is er wel sprake van lichte paniek, ja."

[Dakar] Dubbelslag Peterhansel, Wevers zevende

Stephane Peterhansel heeft de vierde etappe gewonnen bij de auto's in de Dakar-rally. De Fransman was in de special sneller dan de Argentijn Orlando Terranova en Giniel de Villiers. Peterhansel pakte tevens de leiding over in het algemeen klassement, waarin hij 5.41 voortaat op De Villiers.

Beste Nederlander was Erik Wevers, die op ruim dertien minuten als zevende eindigde. Grote verliezer van de dag was Nasser Al-Attiyah. De Quatarees, vorig jaar nog eindwinnaar tijdens de rally, verloor door problemen onderweg ruim 26 minuten.

'Jos Verstappen gepakt voor inrijden op ex'

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen is mogelijk opgepakt voor het inrijden op zijn ex-vriendin woensdagochtend in Roermond. Dat meldt de Limburgse omroep L1. De politie bevestigt dat een 39-jarige man uit het Belgische Maaseik, zijn woonplaats, is aangehouden maar wil niet zeggen of het om Verstappen gaat.

De politie spreekt van een man die woensdagochtend is opgepakt, nadat hij op de Wilhelminasingel in Roermond zou zijn ingereden op zijn 24-jarige ex-vriendin. De vrouw liep hierbij schaafwonden en kneuzingen op. Het slachtoffer is behandeld aan haar verwondingen.

Agenten konden de verdachte niet vinden in de omgeving. De 39-jarige man meldde zich woensdagochtend op een politiebureau, waarna hij is aangehouden.

Verstappen is in 2009 al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 1650 euro voor het stalken van zijn voormalig echtgenote Sophie Kumpen. Hij zou haar veelvuldig hebben gebeld, sms-berichten hebben gestuurd en haar woningen hebben bezocht, meldden lokale Belgische media eerder.


'Jos Verstappen gepakt voor inrijden op ex' (Foto: Novum)

Feyenoord behoudt hoofdsponsor

Verzekeraar ASR zal ook volgend seizoen hoofdsponsor zijn van Feyenoord. Dit maakte algemeen directeur  Eric Gudde vandaag bekend op de nieuwjaarsreceptie van de Rotterdamse club.

ASR maakte eerder bekend na dit seizoen te zullen stoppen als hoofdsponsor, maar zal dus ook volgend seizoen nog op de shirtjes staan. "Daardoor heeft Feyenoord ruim de tijd om een opvolger te vinden", aldus Gudde, die vol vertrouwen naar het nieuwe jaar uit kijkt. "De succesvolle eerste helft van dit seizoen heeft bewezen dat saneren en presteren wel degelijk hand in hand kunnen gaan".

Gudde vervolgt: "Je zou kunnen zeggen dat we in 2011 voor een belangrijk deel hebben afgerekend met het recente verleden. Het veel te hoge uitgavenpatroon is omgebogen en de schulden zijn in recordtempo teruggebracht, al zullen we deze nog wel verder moeten afbouwen. We zijn er nog niet. De laatste meters kunnen we het snelst afleggen als we allemaal dezelfde kant op lopen. Laten we ons verre houden van de suggestie dat er goede en minder goede Feyenoorders zijn."

"De club zit op een eigen wijze in ieder van ons en het is geen wedstrijd of en zo ja wie zich een echte Feyenoorder mag noemen. Laten we ook wegblijven van de schijnbare tegenstelling tussen verschillende groeperingen. Laten we met elkaar in eensgezindheid die laatste stappen zetten."

[Upd] Internetbankieren ING ligt plat

Klanten van ING kunnen sinds woensdag 12.30 uur geen gebruik maken van internetbankieren via de website en de applicatie voor mobiele telefoons. Ook betalen met Ideal is niet mogelijk. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank.

Gebruikers van MijnING, Ideal en de smartphoneapplicatie krijgen een mededeling op het scherm dat de dienst niet beschikbaar is. Volgens de woordvoerder is de oorzaak een netwerkstoring. ING kan nog geen eindtijd aangeven.

Update 20.58 uur
Ondertussen is het weer mogelijk om via MijnING uw bankzaken te regelen. 


Internetbankieren ING ligt plat (Foto: Novum)

Gordon proeft eindelijk respect voor LA, the Voices

Gordon voelt dat zijn Los Angeles, the Voices eindelijk is geaccepteerd, door zowel het publiek als collega's. Inmiddels is er vanuit Duitsland en de Verenigde Staten interesse getoond in de groep en ligt volgens de zanger 'de gunfactor' van het ensemble hoog.

"In het begin was de stemming sceptisch: wat heeft die Gordon nou weer verzonnen?", vertelt hij in Beau Monde. "Inmiddels worden we geaccepteerd en proef ik het respect en de waardering."

Gordons ambities met Los Angeles, the Voices zijn groot. "Hoe geweldig zou het zijn om als eerste Nederlandse groep een Grammy binnen te slepen?", droomt hij over de prestigieuze muziekprijs. "Los Angeles, the Voices moet en zal een groot succes worden. Ik zie deze groep als een mooi en waardig afscheid van een waanzinnige muzikale carrière."

Cuba geeft subsidies voor woningen

Cubanen kunnen vanaf heden subsidie krijgen om een woning te bouwen of hun eigen woningen te repareren. De communistische regering hoopt zo de beperkt beschikbare gelden beter te kunnen verdelen en privaat ondernemerschap te stimuleren.

Cubanen kunnen tot ruim 2300 euro krijgen om een woning te bouwen, maar voor velen zal dat minder zijn. Degenen wier woningen beschadigd zijn geraakt door orkanen of andere natuurrampen krijgen voorrang onder het nieuwe programma. Ontvangers van de subsidie moeten kunnen aantonen dat ze geld nodig hebben en alle gelden worden op een staatsbankrekening gezet om te garanderen dat het geld op de juiste manier wordt besteed.

Voorheen betaalde de regering woningreparaties zonder naar de economische situatie van de aanvrager te kijken, wat corruptie in de hand werkte en weinig efficiënt was. Bovendien droeg het bij aan het ernstige woningtekort op het eiland. Volgens gegevens uit 2005, de meest recente, is er een tekort van zo'n 500 duizend huizen op Cuba. In 2010 werden slechts 33 duizend woningen gebouwd, waarvan ongeveer tweederde door de staat.

Het woningtekort heeft als gevolg dat veel mensen opeengepakt wonen in appartementen die dringend aan reparaties toe zijn. Gescheiden stellen wonen vaak nog jaren samen omdat ze geen huis voor zichzelf kunnen vinden.

Het nieuwe programma is het volgende in een reeks van markthervormingen die de Cubaanse president Raul Castro de afgelopen tijd heeft doorgevoerd.

Staat in hoger beroep tegen uitspraak Wwik

De overheid gaat in hoger beroep tegen een beslissing van de rechter over de inkomensregeling voor kunstenaars. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag. De rechter bepaalde dinsdag dat de inkomensregeling niet zomaar afgeschaft kan worden.

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer was het eens met het afschaffen van de Wet werk en inkomen voor kunstenaars (Wwik) per 1 januari dit jaar. Kunstenaars eisten in het kort geding een overgangsregeling. De rechter heeft de staat daar nu toe verplicht.

Staatssecretaris Paul de Krom (VVD) gaat tegen het besluit in beroep, omdat hij vindt dat het voornemen om de Wwik in te trekken al lang bekend was. Kunstenaars met onvoldoende inkomsten zouden bovendien beroep kunnen doen op de Wet werk en bijstand, waarbij een sollicitatieplicht geldt.

De Wwik dient als aanvulling op het inkomen van kunstenaars die een beroepspraktijk opbouwen en heeft geen sollicitatieplicht.

Razer teaset Project Fiona

Hardware-specialist Razer heeft Project Fiona aangekondigd, een mysterieus nieuw product dat volgens eigen zeggen "PC gaming on an all-new form factor" belooft.

De korte teaser die hieronder te bekijken is toont beelden van Assassin's Creed: Revelations en HAWX 2, maar geeft geen verdere details prijs over het systeem. Deze details zullen waarschijnlijk 10 januari onthuld worden op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Politie VS schiet gewapende scholier dood

De Amerikaanse politie heeft woensdag een gewapende tiener doodgeschoten in de centrale hal van zijn middelbare school. Dat heeft de Cummings Middle School in Texas bekendgemaakt.

De 15-jarige jongen stond vlak nadat de lessen begonnen waren in de hal met een wapen te zwaaien. Toen hij de toegesnelde agenten belaagde werd hij neergeschoten. De jongen overleed in het ziekenhuis. Er vielen verder geen slachtoffers.

Onderzoekers hebben nog niet kunnen vaststellen of de jongen ook schoten heeft gelost, zei de politie. Ook is het nog onduidelijk waarom hij een wapen bij zich had.

Groot-Brittannië wil gegevens PIP-implantaten

Britse privéklinieken moeten voor het einde van de week gegevens verschaffen over de hoeveelheid borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP die in Groot-Brittannië kapot zijn gegaan. Daartoe heeft het Britse ministerie van volksgezondheid woensdag opdracht gegeven.

De implantaten van het nu failliete PIP werden vorig jaar van de markt gehaald omdat men bang was dat de implantaten kunnen scheuren waardoor siliconen in het lichaam terecht kunnen komen. PIP zou goedkope industriële siliconen hebben gebruikt in plaats van siliconen geschikt voor medische ingrepen. De medische risico's zijn nog onduidelijk en er is vooralsnog geen bewijs dat de implantaten een verhoogde kans op kanker met zich meebrengen.

Frankrijk heeft dertigduizend vrouwen geadviseerd de borstimplantaten te laten verwijderen nadat die bij meer dan duizend vrouwen kapot waren gegaan. Twintig van hen kregen kanker, van wie zestien borstkanker. De Franse staat zal de kosten van de ingreep voor zijn rekening nemen.

De beslissing van Frankrijk heeft de druk op Groot-Brittannië, waar tienduizenden vrouwen implantaten van PIP hebben, opgevoerd. Veel Britse vrouwen willen ook hun implantaten laten verwijderen. Groot-Brittannië wil nu onderzoeken in hoeverre implantaten van PIP eerder kapot gaan dan andere producten.

Tienermeisje mogelijk ontvoerd in Zwolle

Een meisje is woensdagmiddag mogelijk ontvoerd in Zwolle. Het 15- of 16-jarige meisje is volgens getuigen rond 13.25 uur op de Mannagras in de Vinex-locatie Stadshagen door een nog onbekende man meegenomen. Dat meldt de politie, die vanwege de mogelijke ontvoering een flyer in de buurt verspreidt.

De twee zouden lopend in de richting van de Mastenbroekerallee zijn vertrokken. De politie roept mensen die iets hebben gezien op zich te melden.

Het meisje is volgens de politie blank, ongeveer 1.70 meter lang en heeft donkerblond haar, dat zij in een knot droeg. De man die haar mee zou hebben genomen, is eveneens blank, is circa 40 jaar, is ongeveer 1.90 meter lang en heeft kort grijs haar.

Gaikai krijgt groter klantenbestand

Gaikai heeft bekendgemaakt dat ze BestBuy, YouTube, Ubisoft en Capcom aan hun klantenbestand hebben toegevoegd. Daarnaast is Mark Anderson, voormalig CFO bij Sony Digital Pictures, aangenomen.

Gaikai is een online-streaming-service waar je met behulp van je internetverbinding games kan spelen en de progressie daarvan opslaat op de servers van de service. Door alles te streamen hebben gebruikers thuis geen krachtige consoles meer nodig en kunnen content makkelijk huren of gebruiken via een abonnement. EA's Origin en Walmart maken ondertussen ook al gebruik van de service. Wat de nieuwe bedrijven precies gaan doen in combinatie met Gaikai is niet bekendgemaakt.

Jan Smit bang voor einde succes

Jan Smit vreest voor het moment dat het publiek is uitgekeken op zijn muziek. De 26-jarige zanger geeft toe dat die gedachte regelmatig voor onzekerheid bij hem zorgt.

"Ik vraag me bij elke single af of het wel de juiste is", zei hij woensdagavond in RTL Boulevard. "We hebben de afgelopen vijftien jaar veertien nummer-1 hits gehad, wat natuurlijk heel bijzonder is. Maar op een gegeven moment houdt het op."

"Je hebt niet het eeuwige leven en helemaal niet in muziekland", zegt de Volendammer, die reeds een minder succesvolle periode meemaakte. "Dus ik weet ook hoe dat is, alleen hoop ik niet dat dat weer snel komt."

Enevoldsen langer bij FC Groningen

Thomas Enevoldsen speelt ook de komende twee seizoen voor FC Groningen. De club heeft woensdag de optie in het aflopende contract van de 24-jarige Deen gelicht. Enevoldsen werd in 2009 door Groningen overgenomen van Aalborg BK en speelde 79 duels. Daarin kwam de aanvallende middenvelder tot veertien goals.

Dit seizoen heeft Enevoldsen veel last van blessures, waardoor hij pas vijf keer in actie kwam. Op het WK in Zuid-Afrika stond hij in de basis bij Denemarken in de groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal.

Silent Hill: Downpour gaat voor realistische actie

De producent van Silent Hill: Downpour, David Shatsky, heeft aangegeven dat de nieuwste telg uit de Silent Hill-serie meer realistische wapens en gevechten zal bevatten dan zijn voorgangers.

In gesprek met US PS blog heeft Shatsky gezegd dat Downpour van Homecoming zal verschillen op het gebied van realisme. Er zullen uiteraard alsnog gevechten plaatsvinden in de Downpour, maar de game zal zich veelal focussen op ietwat langzamere, psychologische horror. "We've gone with a more realistic weapon and inventory system," zegt Shatsky. "In past Silent Hills, you had this magic pocket where you could carry a full arsenal of weaponry - Uzis, swords, hammers and more. That took away from the player's suspension of disbelief, but it also empowered the player a bit too much and it impacts the scare factor. In Downpour, you're limited to carrying what's in your hands, plus a holstered firearm. You'll want to use your weapons carefully. Each weapon is breakable, so wooden weapons will break after a couple of hits while metal weapons will last longer. Most weapons are everyday items: rakes, bottles, kitchen knives. There are no katanas or the like in this game." 

Silent Hill: Downpour staat gepland voor maart dit jaar en zal meerdere eindes bevatten, afhankelijk van hoe de game gespeeld wordt.

Kojima doet andere dingen naast Project Ogre

Hideo Kojima heeft aangegeven dat hij voorlopig nog wel bezig is met Project Ogre maar dat hij daarnaast wel gewoon dingen zal blijven doen. Zo helpt hij nu mee bij de productie van Metal Gear Rising: Vengeance.

Daarnaast geeft Kojima aan dat Project Ogre van buiten er misschien hetzelfde uit zal zien maar diepergelegen zit het echte verschil.

“On the surface it will look similar, but once you get into it, it will be a different experience – and I’m hoping people look forward to that. But the Ogre project is going to take a lot of time, so I want to produce some other things on the side, like I’m doing with Rising. So while I’m working on Ogre there might be a couple of other projects going on at the same time,” aldus Kojima.

Contractverlenging Coutinho bij ADO Den Haag

Gino Coutinho heeft zijn contract bij ADO Den Haag verlengd tot 2014. Dit maakte directeur Cees Driebergen vandaag bekend op de nieuwjaarsreceptie van de club. Het huidige contract van de doelman liep aankomende zomer af.

Naar Coutinho heeft ook Mike van Duinen zijn contract verlengd. De aanvaller, die dit seizoen tot drie goals in tien wedstrijden kwam, tekende ook bij tot 2014. Verder zal volgens Driebergen RKC-speler Aaron Meijers vrijwel zeker deze zomer overkomen en wil de Haagse club ook nog een talentvolle speler huren van een Engelse club.

Wüst: "Buiten schaatsen niet meer van deze tijd"

Ireen Wüst wil komend weekend bij het Europees kampioenschap allroundschaatsen proberen haar tweede titel te behalen. Er wordt gereden op de buitenbaan van Boedapest, waardoor wisselende omstandigheden invloed kunnen hebben op het resultaat. Wüst vind het rijden op buitenijs niet meer kunnen.

"Ik kan begrijpen dat het publiek zo'n toernooi in Boedapest leuker vindt dan de zoveelste wedstrijd in Heerenveen", zei Wüst. "Maar persoonlijk vind ik dit niet meer van deze tijd. In topsport moet de beste winnen, niet diegene met het meeste geluk. Waarom zou ik anders al die uren trainen?"

Desondanks geniet Wüst wel van de omgeving. "De omgeving is heel bijzonder. Ik vind het heel apart om op een baan te schaatsen die er niet altijd ligt. Een plek die je altijd zal bijblijven. Het is alsof je een ansichtkaart inspringt en daar vervolgens mag schaatsen."

Er is hoop voor Shenmue-fans

Er is nieuwe hoop voor Shenmue-fans. In een interview heeft bedenker Yu Suzuki aangegeven dat zijn bedrijf YsNet Studio mogelijk de licentie van SEGA kan overnemen.

In het interview geeft hij wel aan dat er geen concrete toekomstplannen zijn. Suzuki gaf wel kleine hints naar een eventuele derde deel als deze nog in de Dreamcast-periode was uitgekomen. Bekijk hieronder het volledige interview met Yu Suzuki dat volledig over de Shenmue-serie gaat.

Rabobank heeft selectie voor Omloop Het Nieuwsblad al rond

Rabobank heeft zijn selectie voor Omloop Het Nieuwsblad al ruim anderhalve maand voordat de wedstrijd verreden wordt rond. Lars Boom en Matti Breschel zullen de ploeg aanvoeren bij de start van het Noord-Europese klassiekerseizoen.

De ploeg wordt verder gecompleteerd door Rick Flens, Paul Martens, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Jos van Emden en Maarten Wynants. De 67e Omloop het Nieuwsblad wordt verreden op zaterdag 25 februari.

Autodief gepakt na wilde achtervolging

Een 40-jarige Apeldoorner die met een gestolen auto had getankt zonder te betalen is woensdag na een wilde achtervolging aangehouden in het Gelderse Vaassen. De man reed tijdens zijn vlucht onder meer op een eenrichtingsweg honderden meters in een verboden richting, ging op een drukke kruising door rood en reed veel te hard.

De man had rond 15.15 uur op de Laan van Fasna in Vaassen getankt zonder te betalen. De politie kwam er al snel achter dat de wagen waarin de verdachte reed was gestolen. Agenten zagen de auto rijden in het centrum van Epe.

Toen de Apeldoorner door had dat hij was ontdekt, reed hij er met hoge snelheid vandoor. Hij reed naar Vaassen en liet daar op het Prunushof de auto achter om er lopend vandoor te gaan. Buurtbewoners tipten de politie, waarop agenten de man konden aanhouden. De verdachte zit nog vast.

'Damascus misleidt waarnemers Liga'

Activisten hebben het bewind van de Syrische president Bashar Assad ervan beschuldigd waarnemers van de Arabische Liga om de tuin te leiden door hun alleen gebieden te laten zien waar de bevolking regeringsgetrouw is. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag gezegd.

Straatnaamborden zouden worden verwisseld om de waarnemers te verwarren en militaire voertuigen zouden blauw worden geschilderd om ze op politieauto's te laten lijken. Deze laatste manier stelt de regering in staat zich te verschuilen achter de bewering dat zij het leger uit drukbevolkte wijken heeft teruggetrokken en daarmee handelt in de geest van het vredesplan van de Liga.

Het Syrische ministerie van buitenlandse zaken ontkende de aantijgingen van de activisten en zei dat de regering zich niet bemoeit met de waarnemers. Het regime biedt alleen 'bescherming en begeleiding', aldus woordvoerder Jihad Makdissi.

Rutten: "Bondscoachschap is mogelijk"

Fred Rutten heeft richting het einde van zijn PSV-tijd genoeg tijd om na te denken over zijn toekomst. Hij denkt groot. Rutten neemt na dit seizoen afscheid van PSV na drie jaar. In 2009 kwam hij bij de Eindhovense ploeg, maar sindsdien heeft hij nog geen enkele prijs gewonnen met PSV.

Hij denkt nog na over wat hij na dit seizoen gaat doen. "Misschien neem ik een tijdje vrijaf", zei hij tegen het Eindhovens Dagblad. "Een baan als bondscoach of technisch directeur is ook mogelijk", aldus Rutten.

Vorige week maakte de 49-jarige trainer bekend dat hij PSV gaat verlaten. Hij vond het 'na drie jaar wel voldoende'. Het is nog niet bekend of hij gesprekken heeft met andere clubs over een baan.

'Rapper Nas verantwoordelijk voor ontvoering'

Nas is verantwoordelijk voor de ontvoering van de Amerikaanse concertpromotor Patrick Allocco in Angola. Allocco beweert dat hij vlak na de jaarwisseling onder schot is meegenomen door enkele mannen, omdat de rapper niet was komen opdagen bij een concert in het Afrikaanse land.

Nas zou een nieuwjaarsconcert geven in Angola, maar miste de vlucht en moest afhaken. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ. Een lokale impresario, die de rapper en zijn openingsact 315 duizend dollar betaalde, was daar niet blij mee. Hij wilde voorkomen dat de wel in Angola aanwezige Allocco het land zou verlaten zonder het geïnvesteerde geld terug te geven.

De impresario schakelde enkele kerels in om Allocco en zijn zoon te ontvoeren en aan de politie over te dragen. Het duo werd urenlang het vuur aan de schenen gelegd, voordat de Amerikaanse ambassade vader en zoon uiteindelijk wist vrij te krijgen.

Allocco en zijn zoon verblijven in een hotel in Angola, zolang de geldkwestie nog niet is opgelost. De concertpromotor heeft in een verklaring Nas en zijn openingsact opgeroepen het opgestreken geld terug te geven, zodat ze weer veilig kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten.

Wolter Kroes onder het mes na skiongeval

Wolter Kroes is tijdens een skivakantie in Tirol akelig ten val gekomen. De volkszanger hield er een afgescheurde schouderpees aan over en moet onder het mes.

Kroes moest een snowboarder ontwijken, waardoor hij 'ongelukkig en puur uit pech zelf onderuitgleed op een stuk ijs'. "Ik kwam ongelukkig op mijn schouder terecht. Maar er is niets gebroken", schrijft hij op zijn website.

Door de afgescheurde pees is ook een bot in zijn schouder losgeschoten. "Dit wordt operatief opgelost", schrijft de zanger. Hij kan 'na een paar dagen weer optreden'.

'Bradley Cooper speelt Luthor in Superman-film'

Bradley Cooper gaat de schurkenrol van Lex Luthor vertolken in de nieuwe Superman-film Man of Steel. Dat schrijft de Amerikaanse site Cosmic Booknews op basis van een anonieme bron.

Cooper heeft officieel nog de rol van Lucifer in de verfilming van John Miltons boek Paradise Lost. Die film is echter al enkele malen uitgesteld, waardoor de acteur wellicht tijd heeft om zich aan andere projecten te verbinden.

Details over de nieuwe Superman-film, met Henry Cavill als Superman en zijn alter ego Clark Kent, worden maar mondjesmaat vrijgegeven. In april vertelde een anonieme bron al dat in Man of Steel, die het verhaal over de jonge jaren van Superman vertelt, een belangrijke rol is weggelegd voor Luthor.

Dat is op zich niets nieuws: de schurk was altijd prominent aanwezig in alle films en tv-series over Superman. Regisseur Zack Snyder heeft echter al meermalen gezegd dat hij met Man of Steel een heel andere richting in wil slaan. Ook op foto's van de filmset is geen spoor te bekennen van Luthor.

Mocht Cooper tekenen voor Man of Steel, dan voegt hij zich bij een keur aan grote Hollywood-namen. Zo spelen Kevin Costner en Diane Lane de pleegouders van Kent, speelt Russell Crowe de biologische vader van Superman en is Amy Adams te zien als Kents liefje Lois Lane.

Man of Steel verschijnt volgend jaar zomer in de Amerikaanse bioscoop, een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


'Bradley Cooper speelt Luthor in Superman-film' (Foto: Novum)

Taylor Swift gevraagd voor Les Misérables

Countryzangers Taylor Swift heeft een rol aangeboden gekregen in de filmmusical Les Misérables. De 22-jarige zangeres nam het in de audities op tegen Scarlett Johansson, Evan Rachel Wood en Glee-ster Lea Michele. Regisseur Tom Hooper heeft voor de countryster gekozen, schrijft de Canadese filmsite Twitchfilm.

Als het aan Hooper ligt, speelt Swift de rol van Eponine in zijn musical. Het zou haar tweede grote filmrol worden. De zangeres was vorig jaar te zien in de romantische komedie Valentine's Day.

De Britse regisseur, die vorig jaar een Oscar won voor zijn koningsdrama The King's Speech, heeft ook Amanda Seyfried gevraagd voor Les Misérables. De Mamma Mia-actrice zou de rol van Cosette op zich nemen, de dochter van Fantine die gespeeld wordt door Anne Hathaway. Opmerkelijk, want Hathaway is maar drie jaar ouder dan Seyfried.

Les Misérables is een filmbewerking van de musical die weer is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862. Het verhaal gaat over Valjean, een rol van Hugh Jackman, die probeert te herintegreren na negentien jaar in de bak te hebben gezeten voor het stelen van een brood. In zijn poging zijn leven te beteren, helpt hij de zieke arbeidster Fantine, gespeeld door Anne Hathaway.

Ook Helena Bonham-Carter, Sacha Baron Cohen en Russel Crowe hebben rollen in het muzikale drama. De musical moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Taylor Swift gevraagd voor Les Misérables (Foto: Novum)

Don Cheadle: acteren nooit als enige beroep

Don Cheadle vindt dat je nooit acteren als enige beroep moet hebben. "Zorg dat je er niet van hoeft te leven", zegt de acteur in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal. "Zo voorkom je dat je rollen aanneemt enkel voor de poen en kun je jezelf in de spiegel blijven aankijken."

De 47-jarige acteur, bekend uit uiteenlopende films als Crash en Iron Man 2 en de Ocean's Eleven-reeks, hoorde ooit een uitspraak van rapper KRS-One over zijn hiphopcarrière. "Die zei altijd: maak er niet je beroep van, dan hoef je je ook niet als een hoer te gedragen. Als je er niet van hoeft te leven, kun je acteren blijven zien als kunstvorm."

Inmiddels heeft Cheadle, na zo'n 25 jaar in het vak, een carrière waar hij zich prima mee kan bedruipen. En hoewel het in zijn begindagen nog wel eens sappelen was, zegt hij met trots nooit een filmrol te hebben geaccepteerd louter om zijn rekeningen te kunnen betalen. "Ik weet gewoon dat ik dan ooit iemand op straat tegenkom die tegen mij zegt: o, zat jij in die shitfilm? En dan kan ik alleen maar zeggen: ja, maar ik heb er een grote zak geld voor gekregen."

Dat wil niet zeggen dat Cheadle even trots is op al zijn films. Hij heeft echter geleerd daarover zijn mond te houden omdat er altijd wel iemand is die zo'n film toch mooi vond. Zo was hij ooit nogal bot tegen een fan die een film, die de acteur zelf liever van zijn CV zou wissen, juist heel mooi vond. De acteur antwoordde 'ja hoor, het zal wel', waarop de fan hem raar aankeek en wegliep.

"Mijn moeder, die naast me liep, zei dat ik dat nooit meer mocht doen", herinnert Cheadle zich. "Wie ben ik om iemands herinnering aan een film door het slijk te halen? Gewoon dankjewel zeggen en doorlopen."

Cheadle is momenteel bezig met de opnames van een nieuwe tv-serie, House of Lies, waarvan hij ook uitvoerend producent is. Daarna staat Iron Man 3 op de agenda, waarin hij Col James Rody, oftewel War Machine, speelt. Ook is hij al jaren bezig een film van de grond te krijgen over jazzlegende Miles Davis.


Don Cheadle: acteren nooit als enige beroep (Foto: Novum)

Koeman neemt zes talenten mee op stage

Ronald Koeman neemt zes talenten van Feyenoord mee op oefenstage naar Marbella. Anass Achahbar, Matthew Steenvoorden, Tonny Trindade De Vilhena, Elvis Manu, Mats van Huijgevoort en Terence Kongolo kregen een uitnodiging van de trainer.

Ze trainden vandaag al mee met de selectie, die hun eerste training van het nieuwe jaar afwerkten. Voor vertrek naar Spanje traint de ploeg nog twee keer en zal het zaterdag oefenen tegen IJselmeervogels.

'Justin Timberlake wil best Elton John spelen'

Justin Timberlake staat positief tegenover de wens van Elton John om de excentrieke zanger te spelen in zijn biografische film. "Justin neemt dit heel serieus", zegt een anonieme bron tegen de website van entertainmentzender E!. "Hij werkt met zijn mensen aan een gepast antwoord."

Elton John gaf zondag in een interview aan dat Timberlake boven aan zijn lijstje staat. "Hij heeft me eerder gespeeld in een Rocket Man-video van David LaChapelle en dat deed hij geweldig."

De 30-jarige zanger werkt hard aan zijn carrière als filmacteur. Timberlake speelde vorig jaar de hoofdrol in drie Hollywoodproducties, waaronder de komedies Friends with Benefits en Bad Teacher.

Elton John werkt zelf aan zijn biografische musical. Rocketman geeft een surrealistische kijk op het leven van de Brit. De 54-jarige John vergelijkt zijn filmproject zelf met Moulin Rouge. Lee Hall, bekend van Billy Elliot, schrijft het scenario voor de film. Wanneer Rocketman in de bioscopen moet draaien, is niet bekend.


'Justin Timberlake wil best Elton John spelen' (Foto: Novum)

'Het internet let te veel op borsten'

Ken Levine, bedenker van Bioshock Infinite, is teleurgesteld in het internet heeft hij in een interview aangegeven. Hij vindt namelijk dat de gamers te veel naar de borsten van Elizabeth, één van de hoofdpersonages, kijken en niet naar het personage in het geheel.

Levine geeft aan dat bij Elizabeth de ogen het belangrijkste waren. Deze vertellen veel meer emoties en vallen daardoor meer op maar Levine geeft aan dat er de laatste tijd alleen maar gepraat wordt over haar borsten. Levine zegt wel dat Elizabeth nog in ontwikkeling is en daardoor iets aangepast kan worden. Of dit gaat betekenen of Elizabeth minder verhullende jurken zal gaan dragen of een borstverkleining zal krijgen is niet bekendgemaakt.

Lees hier meer van het interview dat Ken Levine heeft gegeven.

Elizabeth
Elizabeth

Demi Moore tevreden met dunne lijf

Demi Moore is tevreden met haar dunne lichaam. De actrice werd na haar breuk met Ashton Kutcher meerdere keren vel over been vastgelegd op de gevoelige plaat. "Tegenwoordig kan ik mijn lichaam beter accepteren."

"Het gaat dan niet alleen om je gewicht, maar om alle veranderingen in je lichaam naarmate je ouder wordt", vertelt de 49-jarige Moore aan het Amerikaanse blad Harper's Bazaar. Ze had naar eigen zeggen lange tijd een haat-liefdeverhouding met haar lijf. "Het helpt als ik mijn lichaam niet als een vijand zie, maar het accepteer en bedenk wat het allemaal voor me heeft gedaan. Het heeft me drie prachtige kinderen geschonken en me in staat gesteld om verschillende rollen te spelen als actrice."

In het interview zegt Demi, die volgens geruchten werd bedrogen door de 33-jarige Kutcher, ook angst te hebben voor het onbekende. "Wat me bang maakt, is dat ik niet over alles controle heb. Daardoor voel ik me onveilig."

[Dakar] Weer podiumplaats voor Verhoeven

Voor de tweede dag op rij heeft Frans Verhoeven een podiumplaats behaald tijdens de Dakar-rally. De motorrijder moet in de vierde etappe alleen Marc Coma en Cyril Depres voor zich laten.

De Fransman Depres behield ondanks zijn tweede plaats wel de leiding in het klassement. Hij heeft een voorsprong van ruim acht minuten op de Spanjaard Coma. Verhoeven staat nu op een knappe zevende plaats op 35 minuten van Depres.

Nadal moeiteloos naar kwartfinale Doha

Rafael Nadal heeft de kwartfinale bereikt van het ATP-toernooi in Doha. De Spanjaard, als eerste geplaatst, had weinig moeite met Denis Gremelmayr. De Duitser wist slechts vier games te pakken; 6-2 en 6-2.

In de eerste ronde had Nadal aanzienlijk meer moeite. Toen had hij drie lange sets nodig tegen Philippp Kohlschreiber. In de kwartfinale treft Nadal de als zevende geplaatste Michail Youzhny, die in drie sets won van Ivo Karlovic.

Ontmoet Heller uit Prototype 2

Activision heeft concept-art en de biografie van James Heller vrijgegeven. Het hoofdpersonage in Prototype 2 heeft allesbehalve een luizenleventje.

Sergant James Heller was een Amerikaanse soldaat die in New York woonde tijdens de eerste virale Blacklight-uitbraak en was gestationeerd in het Midden-Oosten tijdens de tweede uitbraak. Zijn vrouw Colette en dochter Maya werden gevangen in de eerste uitbraak en gedood. Omdat Blackwatch beweert dat Alex Mercer de uitbraak veroorzaakt heeft, heeft Heller zich aangemeld voor patrouilles in de ernstig geïnfecteerde Red Zone, hopend op een kans om Mercer vinden en zijn geliefde familie te wreken.

Aan het begin van Prototype 2 confronteert Heller uiteindelijk Mercer in de rode zone en probeert hem te doden, natuurlijk zonder succes. Mercer, onder de indruk van de moed en standvastigheid van Heller, infecteert Heller met het virus om redenen die tijdens het verhaal duidelijk zullen worden.

Prototype 2 komt 27 april uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Prototype 2

Prototype 2Prototype 2

Prototype 2Prototype 2

Prototype 2Prototype 2

Prototype 2

Prototype 2

Ringen Olympisch Stadion in beslag genomen

De politie heeft de door een Friese oudejaarsvereniging gestolen ringen van het Olympisch Stadion in beslag genomen. De politie heeft dit gedaan op verzoek van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Van de diefstal is aangifte gedaan. Het OM heeft nog niet besloten of de dieven worden vervolgd.

Verenging De Geitefok uit Oldeberkoop plaatste zaterdagavond een foto van de ringen op Twitter. Dat het om een oudejaarsstunt ging, was geen verrassing. De daders hadden vorige week een bord achtergelaten met de mededeling 'het komt terug, onder elk beding'.

Het Olympisch Stadion kon volgens een zegsman van het OM echter niet lachen om de stunt. De Friese vereniging zou de ringen woensdag overhandigen aan het stadion, maar aangezien aangifte is gedaan, besloot het OM beslag op ze te leggen. Het OM gaat nu onder meer kijken of de ringen beschadigd zijn. Op basis van de verzamelde informatie wordt besloten of de daders worden vervolgd, legt de woordvoerder uit.

Bondspresident in het nauw geeft interview

De in opspraak geraakte Duitse bondspresident Christian Wulff geeft woensdag een interview aan enkele televisiejournalisten. Nog daarvoor komt hij met een schriftelijke verklaring. Duitse media verwachten niet dat de christendemocraat Wulff, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel, terugtreedt.

Het interview wordt woensdagmiddag opgenomen en wordt om 20.15 uur tegelijkertijd uitgezonden op de twee landelijke publieke zenders ARD en ZDF. Daarvoor is het interview al te zien op internet. In het interview wordt niet geknipt.

De druk op Wulff om zich publiekelijk uit te spreken was de afgelopen dagen ontstaan nadat was gebleken dat hij heeft geprobeerd de publicatie van hem onwelgevallige artikelen tegen te houden. Zowel bij de Duitse oppositie als onder de regeringscoalitie van christendemocraten en liberalen groeide de kritiek op de president, die de persvrijheid hiermee schade zou toebrengen.

De artikelen waarvan Wulff de publicatie probeerde te verhinderen hadden betrekking op een omstreden privélening. Als minister-president van Nedersaksen had hij de lening op gunstige voorwaarden weten af te sluiten bij de vrouw van een bevriende zakenman. Wulff sprak voor kerst voor het laatst over deze kwestie.


Bondspresident in het nauw geeft interview (Foto: Novum)

Valverde: "Voel me fysiek top"

Alejandro Valverde mag na een schorsing van twee jaar eindelijk weer in actie komen in wielerwedstrijden. De Spanjaard heeft niet stilgezeten en komt weer fit aan het vertrek. De renner van Movistar weet echter nog niet waar hij precies staat.

"Ik ben erg voorzichtig met mijn voorspellingen want ik heb al anderhalf jaar geen in officiële koers meer gereden", vertelde Valverde aan de verzamelde pers in Madrid. "Maar ik heb hard getraind en ik denk dat ik de zaken juist heb aangepakt. Vandaag is de start van een nieuw hoofdstuk in mijn carrière en ik wil de tweede kans die ik van Movistar gekregen heb met twee handen grijpen. Ik wil hen daarvoor bedanken met overwinningen."

Valverde komt deze maand eerst in actie in de Tour Down Under en zal daarna in de zomer zijn pijlen richten op de Tour de France.
"Door mijn schorsing heb ik tijd genoeg gehad om te trainen op het tijdrijden. Dat is altijd mijn zwakke punt geweest. Ik voel me fysiek top, maar ik mis uiteraard competitieritme. Na mijn wedstrijden in Australië zal ik weten hoever ik sta."

Moordende slak in natuurfilm BBC uit aquarium

Voor de tweede keer in korte tijd heeft de BBC gezegd dat materiaal uit een natuurserie niet in het wild is opgenomen. Na de consternatie over de beelden van een zogende ijsbeer uit een Nederlandse dierentuin in de serie Frozen Planet, heeft de Britse omroep het nu over een moordende slak in het programma Great Barrier Reef.

De beelden van de giftige conus, die een zeebarbel verlamt door een harpoenachtige weerhaak met gif op hem af te schieten alvorens hem te verzwelgen, werden gemaakt in een aquarium in Australië.

In december heerste publieke verontwaardiging toen bekend werd dat beelden van een zogende ijsbeer in Frozen Planet waren opgenomen in Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Boom dit jaar niet in Tour de France

Lars Boom zal dit jaar niet van start gaan in de Tour de France. De Vlijmenaar wil zich goed voorbereiden op de Olympische Spelen en daar past een knechtenrol in La Grande Boucle niet in.

"Een renner als ik wil in de Tour gewoon proberen etappes te winnen", zei Boom tegen Omroep Brabant. "Afgelopen jaar heb ik voor Robert Gesink gereden. Daar is niks mis mee en dat ging ook gewoon goed, maar een etappe winnen is voor mij het hoogst haalbare in de Tour en daar moet je heel de Tour voor kunnen gaan. Niet maar een paar dagen."

In plaats van de Tour gaat de Rabobankrenner in de Ronde van Polen rijden, waar hij voor zichzelf kan rijden. Tevens gaat hij in het voorjaar meer trainen op tijdrijden, zodat Boom optimaal voorbereid op de Spelen verschijnt. In Londen wil Boom zowel op de tijdrit als in de wegrit in actie komen.

Koreaanse release Diablo III in gevaar

Blizzard was dit jaar van plan om Diablo III wereldwijd op dezelfde datum te lanceren. Nu lijkt Zuid-Korea alleen wat roet in het eten te gooien. Het bedrijf dat de game een rating moet geven weet nog niet wat ze aanmoeten met de aangekondigde 'Auction House'.

In deze online veilingen kan je namelijk in-game-materiaal verkopen voor echt geld. Dit lijkt volgens de Koreaanse instantie op een manier van gokken en dat is niet toegestaan. Het bedrijf gaat vermoedelijk aanstaande vrijdag verder kijken naar het spel en het veilingshuis.

Een medewerker van Blizzard heeft aangegeven dat een wereldwijde release nog steeds op de kaart staat.

Mass Effect 3 toont pre-order in actie

Op 9 maart komt Mass Effect 3 uit en BioWare heeft voor ons twee filmpjes gemaakt met voorwerpen die je kan krijgen als je de game in de pre-order gooit. Daarnaast zijn er ook enkele nieuwe screens van de game uitgekomen.

In de twee filmpjes zien we de N7 Defender Armor, de N7 Valkyrie, de M55 Argus Assault rifle en de AT12 Raider Shotgun in actie. In de screens zien we voornamelijk stoere poses van de personages. Mass Effect 3 komt uit voor Xbox 360, PS3 en Windows.

ME3 ME3 ME3 ME3 ME3

'Reus verruilt Gladbach voor Dortmund'

Borussia Dortmund heeft Marco Reus vastgelegd. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Duitse krant Bild woensdag. De 22-jarige vleugelspits van Borussia Mönchengladbach verkoos Borussia Dortmund boven Bayern München, Real Madrid en Arsenal. Reus, die zijn jeugdopleiding bij Dortmund genoot, kost volgens Bild 17,5 miljoen euro en stapt in de zomer over.

Mönchengladbach probeerde alles om Reus te behouden. De drievoudig Duits international kreeg van zijn huidige club een verbeterd contract tot de zomer van 2016 voorgelegd. Reus brak in het seizoen 2007-2008 door bij Rot-Weiss Ahlen. In 2009 verhuisde hij naar Mönchengladbach. Daar scoorde hij in tachtig Bundesligaduels 28 keer.

Deskundigen: Breivik niet krankzinnig

Drie psychologen en een psychiater zijn van mening dat de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik niet psychotisch is. Zij weerleggen daarmee de conclusie van een onderzoeksrapport van forensische psychiaters die hem in november ontoerekeningsvatbaar verklaarden.

De deskundigen denken dat Breivik naar de gevangenis kan en niet in een psychiatrische inrichting thuishoort, aldus het Noorse televisiekanaal TV2. De deskundigen werden nadat Breivik krankzinnig was verklaard door de gevangenis benoemd om uit te zoeken welke hulp hij in zijn voorlopige hechtenis nodig heeft.

De bevindingen van de vier komen niet overeen met het rapport van 29 november waarin werd gesteld dat Breivik krankzinnig was tijdens het bloedbad dat hij op 22 juli aanrichtte en dat aan 77 mensen het leven kostte.

Openbaar aanklager Svein Holden zei dat de nieuwe informatie deze week naar de rechter wordt gestuurd.


Deskundigen: Breivik niet krankzinnig (Foto: Novum)

"L.A. Noire was waarschijnlijk te groot"

In een interview met OPM heeft Brendan McNamara, hoofdontwikkelaar voor L.A. Noire, aangegeven dat de game waarschijnlijk te groot was. Dit gaf McNamara aan op de vraag waarom de ontwikkeling van het spel zo lang duurde.

McNamara gaf aan dat ze een nieuwe studio waren met nieuwe uitrusting. De hele stad moesten ze bouwen en bedenken hoe alles zou passen. Hij geeft daarnaast aan dat ze het eerste anderhalf jaar, als het niet langer is, alleen maar dingen uitgezocht hebben over Los Angeles in de jaren '40. In die tijd waren ze met nog maar zestien man ongeveer waardoor alles een stuk langzamer gaat.

“One [thing] is the size, it’s a huge game – probably too big. The map’s massive, and so that’s probably my fault” en “Newspaper research, guys going over to LA and doing research on the buildings, taking photos, getting all the resources together… We were quite a small studio – 16 people or something – and we had to have all this material so we could start building stuff,” aldus Brendan McNamara.

GTA III te spelen met mods

Grand Theft Auto III is voor de feestdagen uitgekomen voor verschillende mobiele apparaten. De game is zo trouw gebleven aan de pc-versie van het spel dat een aantal modificaties voor de pc-versie ook werken op de iOS-versie of Android-versie.

iOS-gebruikers kunnen hier terecht voor meer informatie over hoe je een mod kan installeren voor GTA III. Android-gebruikers kunnen hier terecht voor informatie. Het installeren van mods kan een minder fijn klusje zijn dat je misschien een aantal keer moet doen voordat het werkt maar je hoeft je telefoon niet te rooten of te jailbreaken ervoor.

Genk geen behoefte aan Rivaldo

Rivaldo heeft middels zijn zaakwaarnemer Racing Genk laten weten zijn diensten beschikbaar te stellen aan de club. De Belgische landskampioen bedankte echter vriendelijk voor het aanbod.

De ex-international stelde Racing Genk een contract voor tot het einde van het seizoen, maar de club ging niet in op het aanbod. Rivaldo's contract bij de Braziliaanse club São Paulo liep onlangs af, waardoor hij nu zonder club zit. Hij wil echter nog niet stoppen met voetballen.

De 39-jarige topvedette maakte furore bij onder meer FC Barcelona en AC Milan. In 1999 werd hij verkozen tot Europese voetballer en wereldvoetballer van het jaar. De aanvallende middenvelder kwam 74 keer voor Brazilië uit en werd met de nationale ploeg in 2002 wereldkampioen.

Verdachte neersteken prostituee was klant

De man die zondag een prostituee zou hebben neergestoken op de Amsterdamse Wallen, was een klant van het slachtoffer. Dat liet het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Over de precieze toedracht kon justitie nog niets zeggen.

De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat de verdachte (22) nog 2 weken moet blijven vastzitten. Het slachtoffer (24) ligt nog in het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar. Het misdrijf gebeurde zondagochtend op de Oudezijds Achterburgwal.

Bijna 1000 mensen bezetten gevangenis Venezuela

Bijna duizend familieleden van gevangenen weigeren een Venezolaanse gevangenis te verlaten uit protest tegen het langzame verloop van de processen van de gedetineerden.

De familieleden besloten zichzelf volgens Iris Varela, minister van het gevangeniswezen, op nieuwjaarsdag 'te ontvoeren' in de Yare I- en Yare II-gevangenis op zo'n zeventig kilometer van de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Het gaat om zeker achthonderd vrouwen, honderdvijftig kinderen en een paar mannen en tieners. Varela zei dat president Hugo Chavez de autoriteiten opdracht heeft gegeven op vreedzame wijze te onderhandelen.

Varela zei dinsdag volgens de staatsradio dat mensenrechtenbewegingen gefinancierd door de CIA de bezetting aangrijpen 'om het land te ontwrichten'.

Scheepvaart in Groningen stilgelegd

In Groningen wordt de scheepvaart op veel waterwegen stilgelegd. Vanwege de hoge waterstanden en de te verwachten storm en regen heeft de provincie een vaarverbod ingesteld dat woensdag om 22.00 uur ingaat.

Het vaarverbod geldt op het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Winschoterdiep, de Rensel, het A.G. Wildervanckkanaal, het Noord-Willemskanaal, het Reitdiep, het Hoendiep en het Aduarderdiep. Het is nog onduidelijk wanneer de waterwegen weer worden vrijgegeven.

In Friesland, Groningen en Drenthe worden woensdag en donderdag extra mensen ingezet om de dijken te inspecteren. Sommige polders zijn onder water gelopen door het hoge water. In Friesland kan het water door de harde wind niet afgevoerd worden in de Waddenzee. Mogelijk worden donderdag natuurgebieden onder water gezet in Groningen en Drenthe.

Zeker vier miljoen euro schade door storm

De storm die dinsdag over Nederland raasde heeft voor zeker vier miljoen euro schade aan gebouwen veroorzaakt. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars woensdag. De meeste meldingen kwamen uit het noorden van het land.

Verzekeraar Interpolis kreeg tot woensdagmiddag negenhonderd meldingen van stormschade. De meeste meldingen kwamen uit Noord-Holland, Friesland en Groningen, maar ook uit het midden van het land kwamen meldingen binnen. Het gaat vooral om schade door omgewaaide bomen, afgebroken takken en afgewaaide dakpannen.

Ook werden volgens Interpolis ministens zeventig agrarische bedrijven getroffen. Door de harde wind sneuvelden veel ruiten van kassen. De schadepost voor agrariërs wordt geschat op een miljoen euro. In totaal verwacht Interpolis 1,9 miljoen euro kwijt te zijn.

Warm weer zorgt voor meevaller op energierekening

Het warme weer van het afgelopen jaar heeft voor lagere energierekeningen gezorgd. Een gemiddeld gezin betaalt over 2011 zeventig tot tachtig euro minder. De warme wintermaanden dragen daar zelfs rond de twintig euro aan bij. Dat blijkt uit cijfers van energiemaatschappijen Essent en Nuon.

Een gemiddeld gezin dat normaal 1650 kubieke meter gas op jaarbasis verbruikt, nam volgens Nuon door het warme weer 13,5 procent minder gas af. Dat scheelt ongeveer 81 euro.

Volgens Essent hoeft een gemiddeld gezin zeventig euro minder te betalen. De energiemaatschapij gaat daarbij uit van een gemiddeld verbruik van 1700 kubieke meter.

Nuon berekende daarnaast nog de meevaller over de warme laatste drie maanden van het jaar. Een gezin hoefde door de hoge temperatuur 74 kubieke meter gas minder af te nemen, wat ongeveer 21 euro gaat schelen op de eindafrekening.

Het afgelopen jaar behoort tot de top drie van warmste jaren sinds 1901.


Warm weer zorgt voor meevaller op energierekening (Foto: Novum)

'Shoppen achter de douane meestal duurkoop'

Een aankoop in de zone achter de douane op een vliegveld is zelden voordeliger dan een aankoop in een gewone Nederlandse winkelstraat. Dat meldt de ANWB na een steekproef op zeven Europese luchthavens. Alleen voor parfum en alcohol kan een reiziger op het vliegveld goedkoper uit zijn.

Sinds 1999 heeft een inwoner van de Europese Unie geen recht meer op belastingvrijwinkelen. "Toch heerst er bij de Europese passagier nog het beeld dat winkelen op het vliegveld flinke prijsvoordelen oplevert", schrijft de ANWB.

Schiphol stelt op de eigen website ook dat klanten nog steeds tegen 'taxfreeprijzen' kopen. "Dat betekent dat u bij ons nog steeds voordeliger uit bent dan elders in Nederland", schrijft Schiphol "Waarheen u ook vliegt." De luchthaven geeft zelfs een laagsteprijsgarantie.

Uit de steekproef van de ANWB blijkt dat dit maar in weinig gevallen waar is. De belangenorganisatie bekeek in augustus 2011 de prijzen van parfums, drank, tabak en elektronica op de Schiphol en de vliegvelden in Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Praag en Wenen.

Voor slechts acht van de zestig geteste producten was de 'taxfreeshopper' op alle zeven vliegvelden voordeliger uit dan in Nederlandse winkels. Op Londen Heathrow waren consumenten het goedkoopste uit. In Praag, Parijs en Barcelona waren de duurste winkels te vinden.

Tsjechië op rozen in Hopman Cup

Het Tsjechische tennisteam stevent af op de finale van de Hopman Cup, het jaarlijkse toernooi voor gemengde koppels in het Australische Perth. Petra Kvitova en Tomas Berdych wonnen woensdag ook hun tweede groepsduel. Dit keer was het duo te sterk voor het Amerikaanse team.

De zege van Tsjechië stond al vast na beide enkelspelen. Kvitova versloeg Bethanie Mattek-Sands in twee sets: 6-2 6-1. Berdych rekende in twee sets af met Mardy Fish: 6-3 6-3.

AZ-fans gecompenseerd voor bekerduel

AZ-fans die aanwezig waren bij het gestaakte bekerduel Ajax - AZ krijgen hun geld terug. Dat meldt AZ woensdag. Ook hoeven ze de busreis naar de Amsterdam Arena niet te betalen. De supportersvereniging neemt de kosten hiervoor voor haar rekening.

Ajax-fans worden niet direct gecompenseerd. Wel is hen door de Amsterdamse club korting op een ticket voor een volgend bekerduel in het vooruitzicht gesteld. Een aantal van hen heeft de KNVB aangeklaagd omdat de bond de wedstrijd organiseert.

Het duel op 21 december werd na 38 minuten gestaakt nadat een dronken fan AZ-doelman Esteban had belaagd. De Alkmaarders weigerden vervolgens verder te spelen omdat ze zich niet meer veilig voelden. De wedstrijd wordt op 19 januari zonder publiek overgespeeld.

Schansspringer Kofler beste in Innsbruck

Schansspringer Andreas Kofler heeft woensdag gewonnen in Innsbruck. De Oostenrijker schreef de derde wedstrijd van het Vierschansentoernooi op zijn naam door sprongen van 127,5 en 131,5 meter af te leveren. Daarmee behaalde hij een totaal van 252,8 punten. Kofler won het Vierschansentoernooi in 2010 al eens.

Gregor Schlierenzauer, die de eerste twee wedstrijden in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen won, kwam in Innsbruck niet verder dan de tweede plaats. Zijn sprongen van 130,5 en 123 meter leverden hem een puntentotaal van 247,6 op.

De Oostenrijker werd daarmee tweede en kan een jubileumbonus van een miljoen Zwitserse frank, ongeveer 820 duizend euro, vergeten. Die was door de organisatie en de Duitse en Oostenrijkse schansspringbonden uitgeloofd aan de winnaar van alle vier de wedstrijden.

Sven Hannawald was in het seizoen 2001-2002 de enige schansspringer ooit die erin slaagde alle vier de schansen van het toernooi op zijn naam te schrijven.


Schansspringer Kofler beste in Innsbruck (Foto: Novum)

Toyboy Jennifer Lopez bestraft voor racen

Casper Smart heeft een voorwaardelijke straf van een jaar gekregen wegens racen. De 24-jarige vriend van zangeres Jennifer Lopez moet daarnaast een boete van vijfhonderd dollar betalen. Dat is bepaald tijdens een rechtszaak in Los Angeles.

Smart werd in april 2010 opgepakt voor dragracing. De danser is in het verleden al drie keer beboet voor rijden zonder rijbewijs, zegt een woordvoerder van de rechtbank tegen het Amerikaanse blad Us Weekly.

Volgens een vriend houdt Smart van spanning en sensatie. Zelfs in de Bentley van de 42-jarige Lopez zou hij 'als een maniak' rijden.

Disaster Report-maker werkt aan nieuw spel voor Vita en PS3

De maker van Disaster Report 4, Kazuma Kujo, heeft het misschien even moeilijk gehad toen zijn game geannuleerd werd na de hevige aardbevingen in Japan. Maar de moed is hem niet compleet in de schoenen gezonken: de beste man werkt met zijn team aan een nieuwe IP voor de Vita en PS3.

Via Twitter laat Kujo dit heugelijke nieuws weten en vertelt er meteen bij dat hij voor dit project zijn nieuwe studio onder de vlag van Granzella gaat gebruiken. Het spel wordt downloadbaar, maar niet voor de PSP. Kujo wil benadrukken dat het een compleet nieuw spel is, maar wil niet eens het genre vrijgeven aan zijn volgers.

Granzella werkt op dit moment aan twee titels voor Sony's HD-platformen en dit is er vermoedelijk één van. Kujo heeft eerder aangegeven nog eens een strategische oorlogsgame te willen maken, vergelijkbaar met de R-Type Tactics-games. Daarnaast heeft hij laten doorschemeren dat hij weet dat er volgers zijn die hopen op een vervolg van Steamboat Chronicles.

FOK!filmtip van de dag: Outlander

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Outlander.

Outlander

Kainan (Jim Caviezel) is een strijder van een andere planeet die, in strijd met zijn aartsvijand Moorwen, met zijn ruimtevaartuig op aarde neerstort. Kainan ontdekt al snel dat hij in Noorwegen ten tijde van de Vikingen is neergestort en moet een verbond met de Vikingen sluiten om het allesvernietigende monster tegen te kunnen houden.

Outlander is de eerste grote speelfilm van regisseur Howard McCain die ook het script schreef voor Underworld: Rise of the Lycans. De film kent een sterke cast met onder meer Ron Perlman, Sophia Myles en John Hurt in de belangrijkste rollen. De naam Moorwen is trouwens een knipoog naar de Morlocks van H.G. Wells in diens verhaal The Time Machine.

Outlander is vanavond te zien op RTL7 om 20.30 uur

Europese PS Plus- en Network-update uitgelicht

Sony heeft de PlayStation Store geüpdatet en de content voor PlayStation Plus-gebruikers aangevuld. Daarnaast wil het Japanse bedrijf benadrukken dat de Festive Sale nog steeds van kracht is. Maar er is natuurlijk meer dan alleen aanbiedingen.

Zoals de Amerikaanse gebruikers kunnen, is het voor Plus-gebruikers mogelijk om Back to the Future: The Game – Full Series binnen te halen, alsmede Voodoo Dice en de PSOne-klassieker Rally Cross en Arc the Lad.

In de PlayStation Store zijn All Zombies Must Die en het PSOne-spel Wild Arms nu te downloaden. Daarnaast is er additionele content voor Wizardry: Labyrinth Of Lost Souls beschikbaar, is de Challenge Map Pack voor Batman: Arkham City te downloaden en kun je beginnen met de Happy New Year Livery-content voor MotorStorm: Apocalypse.

Hieronder staat alles op een rijtje.

PS Plus Content
Back to the Future: The Game, Episodes 1 to 5 – 100% off
Voodoo Dice (PS3 version) – 100% off
Rally Cross (PSone Classic) – 100% off
Arc the Lad (English language version) (PSone Classic) – 100% off
TrailBlazer (minis) – 100% off
Stick Man Rescue (minis) – 100% off
AfterBurner: Climax – 75% off
Cuckoo Clock Dynamic Theme – 100% off
Robot Dynamic Theme – 100% off
infamous 2: Good Cole Avatar – 100% off
infamous 2: Zeke Avatar – 100% off

Full Games (PS3): All Zombies Must Die! (£7.99/€9.99)

PSone (PS3/PSP): Wild Arms (£3.99/€4.99)

minis (PS3/PSP): Tiny Hawk (£2.49/€2.99)


Add-On Game Content (PS3)
The King of Fighters XIII – Iori With The Power Of Flames (£3.19/€3.99), Nests Style Kyo (£3.19/€3.99), Unlock ‘Billy’, ‘Saiki (Human Form)’ (£0.79/€0.99)
Wizardry: Labyrinth Of Lost Souls – Additional Scenario ‘The Red Shadow Of The Sister’ (£4.79/€5.99), Dungeon Of Trials Open (£1.39/€1.75), Limit Free Levels (£1.39/€1.75)
Batman Arkham City – Challenge Map Pack (£2.99/€2.99)
Eyepet – Lucky Dip Sunshine (Free)
Motorstorm Apocalypse – Happy New Year Livery (Free)
Rock Band 3 – Fueled By Ramen Pack 01 (£4.99/€7.99) (Panic at the Disco, Sublime With Rome, Paramore, Gym Class Heroes ft. Adam Levine, Cobra Starship ft. Sabi, Travie McCoy ft. Bruno Mars)

Aangifte tegen kardinaal Simonis voor meineed

Een misbruikslachtoffer van de rooms-katholieke kerk heeft aangifte gedaan tegen kardinaal Ad Simonis. De Bredanaar beschuldigt Simonis van meineed. Volgens hem heeft de kardinaal begin vorig jaar gelogen bij een verhoor in een rechtszaak over seksueel misbruik door de inmiddels overleden pater Jan N.

De man, die bij de rechtszaak betrokken was omdat hij naar eigen zeggen zelf is misbruikt door N., is naar de politie gestapt naar aanleiding van het rapport van de commissie-Deetman. Dat zegt hij in een interview met dichtbij.nl. Uit het vorige maand gepubliceerde rapport van Deetman bleek onder meer dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen.

Volgens de Bredanaar wist Simonis dus wel degelijk van het misbruik van kinderen, ook al heeft hij dat tijdens de zitting ontkend. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat een aangifte van meineed is binnengekomen. Hij wilde verder niets over de zaak zeggen.

De vorig jaar op 89-jarige leeftijd overleden N. vergreep zich als directeur van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk en later als priester in Terneuzen aan meerdere jongens. Hij bekende begin vorig jaar tijdens een getuigenverhoor door de rechtbank in Middelburg in de zaak rond seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Ook Simonis moest getuigen, omdat N. voordat hij naar Terneuzen verhuisde kinderen heeft misbruikt in een jeugdcentrum van de orde der Salezianen in Rijswijk. De gepensioneerde kardinaal was destijds bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder valt.

Politie-examens afgelast door tekort examinatoren

Honderden examens op de Politieacademie zijn sinds begin december afgelast wegens een gebrek aan examinatoren. Dat meldt de politiebond ACP woensdag. Samen met politiebond NPB heeft de ACP een meldpunt opgericht voor studenten om een goed beeld te krijgen van de problemen bij de examens.

Volgens de ACP zijn de problemen ontstaan doordat de korpsbeheerders en de minister van Veiligheid en Justitie vonden dat er een einde moest komen aan de meest voorkomende bijbaan van veel agenten: examinator bij de Politieacademie.

Student hangt eigen kunst op in museum

Een student aan een kunstacademie heeft in het geheim zijn eigen schilderij opgehangen in een toonaangevend Pools museum voor moderne kunst. Hij wilde aandacht vragen voor het gebrek aan werk door jonge kunstenaars in galerieën en musea.

De directeur van het nationale museum in Wroclaw zei woensdag dat hij de stunt zag als een 'geestige artistieke gebeurtenis'. Hij laat het schilderij in het museum hangen, maar dan wel in het museumcafé. Het zal te koop worden aangeboden in een veiling voor het goede doel.

De student, Andrzej Sobiepan, hing zijn schilderijtje vorige maand op. Hij zei dat hij aandacht wilde vragen voor jonge kunstenaars waarvan het werk geweigerd werd in expositieruimten van musea. Sobiepan liet zich naar eigen zeggen inspireren door de anonieme straatkunstenaar Banksy.

'1 op de 3 winkels verdwijnt'

Eén op de drie winkels zal binnen vier jaar verdwenen zijn. Hiervoor waarschuwt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing van de Erasmusuniversiteit, woensdag in NuZakelijk. Volgens hem draaien de onder- en bovenkant van de markt goed. "De rest zit in de gevarenzone", zegt Molenaar.

De oorzaak voor de leegstand is niet alleen de crisis. Ook het veranderende koopgedrag van consumenten draagt eraan bij, zegt de hoogleraar. Er wordt steeds meer online geshopt en dat gaat ten koste van de fysieke winkels. Vooral damesmodezaken en boekhandels zijn de klos: "Er wordt niks gekocht op het ogenblik. Ik vrees dat veel winkels het eerste kwartaal van 2012 niet overleven."

Momenteel staat er twee miljoen vierkante meter aan winkelruimte leeg. In 2015 zal dat volgens Molenaar zijn opgelopen tot acht miljoen vierkante meter. De hoogleraar denkt dat er op den duur drie soorten winkelgebieden ontstaan: buurtwinkels, boetiekjes in het centrum en grote winkelketens buiten de stad.

"De winkels in de buurt bestaan uit zaken die je regelmatig nodig hebt zoals een supermarkt of een bank. Het winkelaanbod in de centra van steden zal verschralen, met als resultaat kleinere winkels en veel restaurantjes en cafeetjes. Daar ga je naar toe als je gezellig wilt winkelen. De grote winkels, Mediamarkt en Blokker, zullen verplaatsen naar het derde winkelgebied: buiten het centrum met ruime parkeergelegenheid", aldus Molenaar.

Brandweer vlucht voor gifslangen

Brandweerlieden in Oostenrijk hebben een brandende boerderij in het oosten van het land in allerijl verlaten toen een bewoner van een belendend pand hun had verteld dat zijn buurman eigenaar was van een aantal gifslangen. Dat heeft de brandweer gezegd.

Nadat een deskundige zeven slangen had weten te vangen, waaronder een Indiase brilcobra en twee Australische taipans - beide zeer giftige slangen waar in Oostenrijk geen serum tegen voorhanden is - kon de brandweer de bluswerkzaamheden hervatten.

Romeinse seksmunt gevonden aan oever Theems

Een amateurarcheoloog heeft aan de oever van de Theems in Londen een eeuwenoude munt gevonden waarop een man en een vrouw in intieme positie staan afgebeeld. Het bronzen betaalmiddel werd gebruikt in Romeinse bordelen. Dat meldden Britse media woensdag.

De munt lag bijna tweeduizend jaar in de modder voordat hij met een metaaldetector werd opgespoord. Archeologen denken dat het om het eerste exemplaar gaat dat in Groot-Brittannië werd opgegraven.

Het plaatje op de munt gaf aan welke seksuele handeling ermee werd gekocht. De munt wordt gezien als bewijs dat bordelen in het vroegere Londinium net zo drukbezocht waren als die in het oude Pompeii.

De amateurarcheoloog doneerde zijn vondst aan het Museum of Londen, waar een permanente tentoonstelling is te zien over de geschiedenis van de Britse hoofdstad. Curator Caroline McDonald zegt dat eerst werd gelachen toen het plaatje op de munt werd onthuld. "Het is ook een triest verhaal, omdat de prostituees slaven waren."

Sommige historici denken dat de Romeinen de moderne prostitutie hebben uitgevonden. Sekswerkers hadden een belangrijke plaats in de Romeinse economie. Ze moesten zich registeren bij de lokale autoriteiten en betaalden belasting.

Britt Dekker gezakt voor theorie-examen

Britt Dekker kruipt voorlopig nog niet achter het stuur. De realityster probeerde woensdag haar theorie-examen te halen, maar is gezakt. Dekker maakte één foutje te veel, twittert ze. "Shit man. Al jullie succeswensen hebben niet geholpen."

Hoewel de blondine baalt, weet ze precies waarom ze is gezakt. "Laat ik volgende keer maar eens gaan leren en niet naar m'n paard." De 18-jarige Britt maakte haar strategie al voor het examen bekend. "Net zoals op school: al een tijdje geen B meer gehad, dus B."

Abobo's Big Adventure krijgt releasedatum

Voor fans van het oude Nintendo Entertainment System is het lange wachten bijna voorbij. Het free-to-play Flash-spel Abobo's Big Adventure is vanaf 11 januari te spelen via en volgens de officiële website.

Abobo's Big Adventure

In het spel moet Abobo, de krachtpatser uit Double Dragon, zijn zoon redden door zich een weg te banen door een reeks werelden die een eerbetoon brengen aan de NES-spellen van weleer.

Nijholt verhuurd aan Almere City FC

FC Utrecht heeft Gianluca Nijholt verhuurd aan Almere City FC. De club uit de Jupiler League huurt de middenvelder van FC Utrecht per direct tot het einde van het seizoen.

De club uit Almere staat momenteel op de negende plek in de Jupiler League. Het elftal staat onder technische leiding van Dick de Boer. Het contract van Nijholt bij FC Utrecht loopt door tot 2013.

Nijholt
Nijholt verhuurd aan Almere City FC (Foto: Pro Shots)

Eusebio opnieuw opgenomen in ziekenhuis

De Portugese voetballegende Eusebio is twee dagen nadat hij ontslagen werd uit het ziekenhuis van Lissabon opnieuw opgenomen.

De Portugees werd dinsdagavond met ernstige nekklachten opgenomen in het ziekenhuis, melden diverse media. In het weekend kreeg Eusebio nog te horen dat hij naar huis mocht, nadat hij was behandeld aan een dubbele longontsteking.

Eusebio lag hierdoor enkele dagen op de intensive care en bracht de kerstdagen door in het ziekenhuis. Na de behandeling zeiden de doktoren dat Eusebio genezen was. De oud-speler van SL Benfica wordt deze maand zeventig.

Eusebio maakte in het verleden furore als speler van Benfica en Portugal. In 1998 werd hij door de FIFA uitgeroepen tot één van de tien beste voetballers aller tijden.

Veeljarige straffen voor Britse rassenmoord

Twee Britten zijn woensdag in Londen veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien en vijftien jaar wegens de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence in 1993. De straffen vallen lager uit dan velen verwachtten, omdat de schuldigen destijds minderjarig waren, zei rechter Colman Treacy.

Gary Dobson (36) kreeg vijftien jaar en twee maanden, David Norris (35) verdwijnt veertien jaar en drie maanden achter de tralies. Beiden kregen een hogere straf dan de voor minderjarigen minimaal vastgestelde twaalf jaar, vanwege het racistische motief voor de moord. Als Dobson en Norris volwassen waren geweest hadden zij levenslang kunnen krijgen.

De rechter benadrukte dat de strafmaat overeenkomt met een levenslange gevangenisstraf die een volwassen dader zou hebben gekregen. "Er was een zekere mate van voorbedachten rade; het was een rassenmisdrijf dat voortkwam uit haat; er was een bende gelijkgestemde aanvallers bij betrokken; er werd een dodelijk wapen gehanteerd dat voor dat doel was meegenomen; het slachtoffer was volledig onschuldig en hulpeloos."

Stephens moeder, Doreen, zei dat de straffen 'vrij laag' zijn, maar ze voegde eraan toe begrip te hebben voor het feit dat de rechter zich aan de wet moet houden en bedankte hem.

Het onderzoek naar de moord op Lawrence leidde tot heftige kritiek op de politie en tot een onderzoek in opdracht van de in 1997 aangetreden Labour-regering, waaruit bleek dat het politiekorps 'institutioneel racistisch' was en het verzamelen van bewijsmateriaal had afgeraffeld.

Het onderzoek is nog altijd niet afgesloten. De politie denkt dat er nog anderen bij de aanval betrokken waren. Drie verdachten die na de moord werden opgepakt, werden in 1996 weer vrijgelaten.

FC Twente in onderhandeling met McClaren

De zaakwaarnemer van Steve McClaren, Rob Jansen, heeft nu officieel bevestigd dat FC Twente in gesprek is met zijn client. McClaren moet bij de Tukkers Co Adriaanse opvolgen. Hij werd gisteren, ondanks de goede prestaties van de club, op straat gezet.

"FC Twente en ik gaan snel praten", aldus Jansen. "Dan zien we wel wat er uitkomt." McClaren heeft momenteel geen club. Hij vertrok in 2010, kort na het behalen van de titel, bij FC Twente. Sindsdien werkte hij korte tijd bij VfL Wolfsburg en Nottingham Forrest. Bij beide clubs werd hij ontslagen vanwege het slechte resultaat.

Duidelijk is dat beide partijen de intentie hebben een verbintenis aan te gaan. De verwachting is dat op korte termijn een akkoord wordt bereikt.

Nesta: "Ik denk nog niet aan stoppen"

De 35-jarige Alessandro Nesta heeft nog geen plannen om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De verdediger toont zich nog altijd ambitieus.

Onlangs werd er gesuggereerd dat Nesta aan zijn laatste seizoen als profvoetballer bezig zou zijn, maar de verdediger verwijst die geruchten rigoureus naar het rijk der fabelen. De routinier van AC Milan wil ook dit seizoen kampioen van Italië worden, maar durft zelfs te dromen van de Champions League-titel.

"Ik denk nog niet aan stoppen. Ik heb nog helemaal geen zin om mijn schoenen op te bergen", zo laat Nesta optekenen door de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Ik ben ervan overtuigd dat we dit seizoen een grote prijs zullen winnen."

Nesta durft zelfs van een favorietenrol te spreken. "We zijn favoriet om de Serie A te winnen en zijn ook een van de favorieten voor de Champions League." Milan staat momenteel samen met Juventus aan kop in de competitie. In de Champions League moet de ploeg het in de achtste finales opnemen tegen Arsenal.

Ferdinand: "Nederlaag tegen City was goed"

Manchester United-verdediger Rio Ferdinand zal niet graag terugkijken naar de 1-6 nederlaag die zijn ploeg leed tegen aartsrivaal Manchester City. Toch ziet de Engels international ook positieve kanten aan de oorwassing op Old Trafford.

"De nederlaag tegen Manchester City was het beste dat ons op dat moment kon overkomen", stelt Ferdinand zelfs tegen de Britse krant The Sun. "We speelden veel te open, hierdoor hadden tegenstanders de kans om keihard toe te slaan."

"We werden enigszins nonchalant, terwijl we achterin juist veel minder moeten weggeven. Door de wedstrijd tegen City werden we met onze neus op de feiten gedrukt", vervolgt de verdediger. Komende zondag neemt United het opnieuw op tegen de stadgenoot, ditmaal in het kader van de FA Cup.

Volgens Ferdinand is zijn ploeg in staat om een goed resultaat te halen. "We hebben enorm veel blessures en afwezigen. Toch halen we nog steeds prima resultaten. Da manager heeft vaak genoeg aangegeven dat het niet meer een sport van elf man is, maar van de gehele selectie."

Manchester United neemt het woensdagavond eerst nog op tegen revelatie Newcastle United, dat zevende staat. United bezet momenteel de tweede plek in de Premier League.

Raad van State kritisch over permanente crisiswet

De Raad van State is uiterst kritisch op het plan van het kabinet om de Crisis- en herstelwet permanent te maken. Volgens het hoogste adviesorgaan van de regering zijn de effecten ervan nog onduidelijk en ontbreekt een goede analyse van het wetsvoorstel.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) kondigde het voornemen om de wet een blijvend karakter te geven vorige maand aan. De wet, die was bedoeld om tijdens de economische crisis voor extra banen te zorgen, ging op 31 maart 2010 in en zou oorspronkelijk tot 1 januari 2014 gelden.

Dankzij de wet worden veel regels, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, opzijgezet. Dat maakt het mogelijk sneller wegen aan te leggen en andere grote bouwprojecten uit te voeren.

De Raad van State merkt op dat de meeste belemmeringen in de voortgang van ruimtelijke projecten met uitvoering te maken hebben en niet met wettelijke beperkingen. Ook is nog niet geëvalueerd wat de effecten zijn van de tijdelijke wet.

Daarnaast ziet de raad juridische bezwaren. Zo dreigt een tweedeling te ontstaan tussen het ruimtelijk bestuursrecht en het overig bestuursrecht en wordt het bestuursrecht en het omgevingsrecht mogelijk gecompliceerder dan het was.

Groupama wint sprint naar Abu Dhabi in Ocean Race

Groupama is als eerste aangekomen in Abu Dhabi. De Franse boot troefde in het tweede deel van de tweede etappe van de Volvo Ocean Race Telefonica af na een spannend gevecht. Camper werd derde voor Puma en Abu Dhabi Ocean Racing. Telefonica vergroot de leiding in het algemeen klassement. De Spaanse boot heeft 66 punten.

Achter Telefonica blijft Camper, dat vier punten pakte, tweede met 58 punten. Groupama heeft nu 42 punten. Puma staat vierde met 28 punten en Abu Dhabi is vijfde. De boot uit de Verenigde Arabische Emiraten vergaarde negentien punten. Team Sanya is nog aan het eerste deel van de tweede etappe bezig; de Chinezen blijven voorlopig op vier punten staan.

Het tweede deel van de etappe ving aan met zeventien zeemijlen in noordwestelijke richting waarbij de boten tegen de wind op moesten boksen. Bij het keerpunt bleek Telefonica vervolgens de eerste boot te zijn die de sprint naar de finish in kon zetten, al bleven de verschillen klein. Grote verliezer was de thuisboot Abu Dhabi Ocean Racing die al bij de boei op de vijfde plaats terechtkwam en die niet meer wist te verlaten.

Telefonica kreeg gezelschap van Groupama en de twee boten waren de rest van de tocht naar Abu Dhabi in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Daarachter knokten Camper en Puma om de plaatsen drie en vier.

Bengalees schoolhoofd onder arrest wegens boek

In Bangladesh is het hoofd van een school gearresteerd omdat in de schoolbibliotheek een boek is opgenomen dat moslims als godslasterlijk beschouwen. Het gaat om de roman Lajja (Shame) van de in ballingschap levende Bengalese schrijfster Taslima Nasrin.

Yunus Ali is hoofd van een hogere school voor technish en businessmanagement in het zuiden van Bangladesh. Hem hangt een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

Nasrin vertrok in 1994 uit Bangladesh, een jaar nadat Shame was uitgekomen. Moslimextremisten hadden haar beschuldigd van belediging van de islam en haar met de dood bedreigd. Zij is tot ereburger van Parijs uitgeroepen.

Lijfarts Jackson moet dokterslicentie inleveren

Conrad Murray moet binnen vijftien dagen zijn dokterslicentie voor de staat Californië inleveren. De medische bond van die staat heeft de voormalig lijfarts van Michael Jackson opgedragen het document af te staan. Dat bevestigt een woordvoerder van de bond tegenover de Amerikaanse entertainmentsite The Wrap.

Murray wist al dat hij het papiertje, dat ingelijst op zijn kantoor hangt, kwijt zou raken. Een arts raakt zijn licentie kwijt als hij wordt veroordeeld. De cardioloog kreeg vier jaar cel voor zijn rol bij de dood van Jackson. Murray gaf de zanger in juni 2009 een fatale dosis propofol. De lijfarts is tegen zijn veroordeling in beroep gegaan. Ook tegen het afstaan van zijn dokterslicentie kan beroep worden aangetekend.

Murrays dokterslicentie is tijdens de rechtszaak meerdere malen ter discussie komen te staan. De arts werkte niet alleen in Californië, maar ook in Texas en Nevada. Advocaten van Jacksons lijfarts vreesden dat Murray al zijn licenties kwijt zou raken als één staat besloot dat hij niet meer als arts mag werken. De medische bond van Nevada trok Murrays licentie eerder al in, in Texas mag de arts geen propofol of andere sterke medicijnen meer voorschrijven.

Albert Verlinde baalt van blunder over Beau

Albert Verlinde baalt van een blunder die hij heeft begaan. De showbizzdeskundige beweerde dinsdag dat een castingbureau mensen betaalde om de oudejaarsconference van Beau van Erven Dorens bij te wonen. Dat verhaal bleek gebaseerd op een satirische column uit Metro.

"Ik baal er ongelooflijk van dat ik het op deze manier verteld heb", reageert Verlinde woensdag op Q-Music. "Ik was nog niet helemaal wakker, ik had last van de oliebollen." Verlinde geeft toe dat hij het verhaal niet heeft gecheckt. "Dat vind ik echt hartstikke vervelend en ook voor Beau."

Van Erven Dorens hield naar eigen zeggen 'een hele vieze nasmaak' over aan zijn eerste conference. De presentator kreeg veel negatieve reacties op zijn oudejaarsshow. Verlinde ontkent dat ook hij zijn oud-collega een trap na wilde geven. "Ik hoop voor hem dat alles gaat lukken met zijn tv-carrière."

2011 duurste jaar ooit voor verzekeraars

Een reeks verwoestende aardbevingen en andere natuurrampen hebben vorig jaar een wereldwijde economische schade veroorzaakt van circa 380 miljard dollar, omgerekend 292 miljard euro. Dat heeft Munich Re, 's werelds grootste herverzekeraar, woensdag bekendgemaakt.

Het schadebedrag is ongeveer twee derde meer vergeleken met het vorige recordjaar 2005. Toen bedroegen de totale kosten 220 miljard dollar. Ook de gedekte schade door verzekeraars van 105 miljard dollar was in 2011 hoger dan in 2005 (101 miljard dollar). De zware aardbevingen in Japan in maart en in Nieuw-Zeeland in februari leverden bijna twee derde van de totale kosten op.

Bij de catastrofes kwamen circa 27.000 personen om het leven. De wereld ging vorig jaar gebukt onder 820 natuurrampen en calamiteiten die door mensen werden veroorzaakt, in lijn met het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar. Ongeveer 70 procent van de economische verliezen werden vorig jaar geleden in Azië.

2011 duurste jaar ooit voor verzekeraars
2011 duurste jaar ooit voor verzekeraars (Foto: ANP)

Kinderen van rappers wellicht in N.W.A.-film

De zoons van rappers Dr. Dre, Ice Cube en Eazy-E gaan wellicht de jonge versie van hun vaders spelen in de film over de rapformatie N.W.A. Dat laat Dr. Dre doorschemeren in een blikseminterviewtje met de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

"Het wordt besproken, we zullen zien wat er gebeurt", zegt de 46-jarige rapper. Het gerucht dat Dr. Dre en Ice Cube hun kinderen willen inschakelen voor de film doet al maanden de ronde. Eazy-E, die in 1995 overleed aan de gevolgen van aids, heeft zeven kinderen van zes verschillende vrouwen. Wie hem zou spelen is onduidelijk.

De hiphopgroep N.W.A. is een afkorting van Niggaz With Attitudes en was vooral populair in de jaren tachtig en negentig. De groep geldt nog altijd als een van de invloedrijkste in het subgenre van de gangsta rap.

Ice Cube zegt al jaren dat hij een film over de begindagen van N.W.A. wil maken. In september was hij in gesprek met regisseur John Singleton. Die stapte in november op bij de film over rapper Tupac Shakur en heeft officieel nog geen verdere filmplannen.

Patricia Arquette wordt moeder Jeff Buckley

Patricia Arquette gaat de moeder van de overleden zanger Jeff Buckley spelen in de biografische film Mystery White Boy. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Zanger en acteur Reeve Carney vertolkt de rol van Buckley. De 43-jarige actrice speelde jarenlang de hoofdrol in de tv-serie Medium.

Mystery White Boy gaat over het leven en de carrière van Jeff Buckley, die op 30-jarige leeftijd verdronk in een rivier. Mary Guibert, de moeder wier rol Arquette gaat spelen, produceert de film over haar zoon zelf. Jake Scott, zoon van regisseur Ridley Scott, regisseert het drama.

De film is gebaseerd op het boek Dream Brother: The Lives and Music of Jeff and Tim Buckley van David Browne. De film wordt momenteel opgenomen in Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee, waar Buckley in 1997 verdronk. Het drama moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Martin Scorsese geëerd met Bafta

Regisseur Martin Scorsese ontvangt in februari een Bafta voor zijn bijdrage aan de filmindustrie. Dat heeft de British Academy of Film and Television Arts woensdag bekendgemaakt. De New Yorker krijgt de Bafta Fellowship, de hoogste onderscheiding van de Bafta's.

De 69-jarige regisseur is blij met de prijs. "Het is een eer om te worden erkend door de Britse Academy en om me bij zulke prestigieuze filmmakers te mogen voegen", zegt Scorsese in een reactie. Eerder kregen onder anderen Charlie Chaplin, Steven Spielberg, Laurence Olivier, Judi Dench en Vanessa Redgrave de prijs.

"Martin Scorsese is een legende, een echte inspiratie voor jonge regisseurs uit alle windhoeken", zegt Tim Corrie, voorzitter van de Bafta's. "We zijn verheugd om zijn bijdrage aan filmgeschiedenis te eren."

De regisseur krijgt de prijs op 12 februari tijdens de uitreiking van de Britse filmprijzen.

James Franco weet uitgever te strikken voor roman

De acteur James Franco heeft online boekwinkel Amazon bereid gevonden zijn eerste roman uit te geven. Franco had al een verhalenbundel op zijn naam staan, maar nu komt daar de roman Actors Anonymous bij. Dat schrijft het Amerikaanse weekblad The New York Observer. Amazon kondigde vorig jaar aan meer boeken uit te willen geven.

In Actors Anonymous geeft de acteur een fictief kijkje op zijn eigen leven. De 33-jarige Franco houdt van multitasken en is tijdens het schrijven van zijn boek doorgegaan met acteren, regisseren en het maken van een muziekalbum. Ook heeft hij tijd voor het schrijven van een proefschrift aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Yale.

De acteur, die vorig jaar genomineerd werd voor een Oscar voor zijn rol in het drama 127 Hours, heeft zijn literaire ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij studeerde in 2008 af aan de Universiteit van Californië in Engelse literatuur, waarin hij nu promoveert, en schreef ook een aantal filmscenario's.

Wanneer het boek in de virtuele schappen komt te liggen, is nog onbekend.

Zombiethriller World War Z wordt trilogie

De film World War Z met Brad Pitt moet het eerste deel van een trilogie worden. Pitt hoopt dat hij met de zombiethrillers zijn eigen filmreeks kan neerzetten. Dat concludeert The Los Angeles Times in een interview met de 48-jarige acteur.

Pitt heeft een druk filmjaar achter de rug. Hij was vorig jaar te zien in het familiedrama The Tree of Life, het sportdrama Moneyball en als walvis te horen in de animatiefilm Happy Feet 2. "Ik doe graag verschillende klussen tegelijk", zegt de acteur. "Je moet het voor jezelf interessant houden, om het interessant te maken voor anderen."

Ook World War Z is vorig jaar opgenomen. De film wordt geregisseerd door Marc Forster, bekend van de Bondfilm Quantum of Solace. In de thriller speelt Pitt een VN-medewerker die de wereld afreist om de oorzaak van een allesvernietigend zombievirus te achterhalen. De film is gebaseerd op het stripboek World War Z: An Oral History of the Zombie War van Max Brooks.

De Nederlandse acteur Michiel Huisman heeft ook een klein rolletje in de film. De thriller moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Duitse bus veroorzaakt ravage in Vaals

Een Duitse lijnbus heeft woensdag in het Limburgse Vaals voor een ravage gezorgd toen de chauffeur uitweek voor een overstekende hond. Vier geparkeerde voertuigen raakten beschadigd, zegt een woordvoerder van de politie. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Ook de viervoeter bleef ongedeerd.

Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur op de Maastrichterlaan. Door de klap belandde een van de voertuigen in een boom. Toen die vervolgens omviel, beschadigde het voertuig een andere geparkeerde auto.

Webwinkel mag niet op industrieterrein

Webwinkels mogen niet zijn gevestigd op een industrieterrein. Bij een webwinkel is namelijk sprake van detailhandel en dus horen ze er net zomin thuis als een supermarkt. Dat blijkt uit een woensdag openbaar geworden schriftelijke uitspraak van de rechtbank in Den Bosch.

De zaak kan volgens advocaat Marc Houben verstrekkende gevolgen hebben. "Als een webwinkel alleen in een pand met bestemming detailhandel mag worden gevestigd, betekent dit dat de vele webwinkels die vanuit een woning worden gerund ook kunnen worden aangepakt."

De zaak was aangespannen door de Slijtersunie, vertegenwoordigd door Houben. De Slijtersunie vond dat de gemeente Schijndel moest optreden tegen het bedrijf achter Limoncello.nl, dat online drank verkoopt. De branchevereniging wil zo de 'wildgroei aan webwinkels' tegengaan en stelt dat via internet nauwelijks op leeftijd kan worden gecontroleerd.

De gemeente vond echter dat er geen sprake is van detailhandel omdat niet aan de deur wordt gekocht. Ook wees de gemeente op een uitspraak van de Raad van State.

Die uitspraak ging over een opslagruimte van waaruit goederen werden gebracht naar klanten die een internetbestelling hadden gedaan. De raad oordeelde in die zaak dat hier geen sprake was van detailhandel. De rechtbank vindt deze zaken echter niet vergelijkbaar.

De rechter wijst erop dat het in Schijndel niet om een opslagruimte gaat, maar dat de webwinkel vanuit het pand wordt gerund, de betaling ter plekke wordt gecontroleerd, de goederen er worden verzameld en verpakt en uiteindelijk ook worden verstuurd. Een webwinkel moet dus in ieder geval deels in een pand met bestemming detailhandel zijn gevestigd.

De gemeente moet volgens de rechtbank dan ook optreden tegen de webwinkel. Tegen de uitspraak is nog hoger beroep mogelijk.

TVM: "Kramer moet keuzes maken"

Sven Kramer kan dit weekend in Budapest gaan voor de Europese titel allround. De coaches van zijn TVM-schaatsploeg vinden echter dat de Fries een belangrijker doel voor ogen moet houden dan het winnen van het kampioenschap.

Kramer maakte tijdens de afgelopen schaatsweek in Thialf indruk door de 1.500 meter te winnen en op de 5.000 meter op zijn gemak naar een tweede stek te rijden. Assistent-coach van TVM Geert Kuiper laat aan NUsport weten dat Kramer geen titelfavoriet is voor het Europees kampioenschap allround. "Sven moet zichzelf niet voorbij lopen, dus wij moeten hem ook niet na die 1.500 meter meteen bestempelen tot favoriet voor het EK. Het EK winnen is een doel dat kan ontstaan als hij het toernooi aan het rijden is. Dus dat zien we daar wel."

Sven Kramer
TVM: "Kramer moet keuzes maken" (Foto: Pro Shots)

Kuiper wil er voor waken dat de mentaliteit van Kramer de schaatser in de weg gaat zitten. "We willen niet dat Sven telkens een voorsprong neemt op basis van zijn mentaliteit. In de vier jaar naar de Spelen in Vancouver toe is hij technisch steeds slechter gaan schaatsen en heeft hij steeds meer wedstrijden eruit gesleurd op mentaliteit. In die situatie moeten we nooit meer terechtkomen. Als Sven zich nog een keer zo uitput, valt hij definitief van de rand en is het voorbij."

"Dus als je zegt: het EK winnen is het doel, dan loop je kans dat je vier afstanden op mentaliteit gaat rijden, terwijl Sven gewoon moet schaatsen met één simpel doel: die vijf kilometer winnen. Daar moet hij zich op richten."

De manager van Kramer, Patrick Wouters, kan zich vinden in de woorden van Kuiper. "Je kúnt niet altijd overal alles winnen, dat kan niemand jarenlang volhouden. Er is nu een nieuw tijdperk aangebroken. Keuzes maken om wedstrijden te laten schieten."

VVV-Venlo trekt Leiwakabessy aan

Jeffrey Leiwakabessy maakt per direct deel uit van de selectie van VVV-Venlo. Hij komt transfervrij over van Anorthosis Famagusta uit Cyprus, waar hij de afgelopen drieëneenhalf jaar onder contract stond. De 30-jarige linksback tekende een contract dat hem tot aan het einde van het seizoen aan de Venlonaren verbindt.

De ervaren Leiwakabessy, die tot nu toe meer dan 300 wedstrijden speelde, begon zijn profcarrière in het seizoen 1998-1999 in dienst van N.E.C. Nijmegen. Na acht seizoenen verruilde hij de Gelderse club voor Alemannia Aachen, dat toen net gepromoveerd was naar de Bundesliga. Na twee jaar in Duitsland te hebben gespeeld, vertrok de geboren Arnhemmer naar Cyprus.

Leiwakabessy zelf is verheugd: "Ik kijk er weer naar uit om op de Nederlandse velden rond te lopen. Ik ben erg blij met de kans die VVV-Venlo me biedt en ik hoop dat ik mijn bijdrage kan leveren aan het ultieme doel van dit jaar om de ploeg in de eredivisie te houden."

Sinéad O'Connor gaat toch niet scheiden

Sinéad O'Connor gaat toch niet scheiden. De zangeres trouwde begin december met Barry Herridge, maar zei na zestien dagen dat ze een eind wilde maken aan het huwelijk. Op Twitter kondigt O'Connor nu aan dat ze toch bij elkaar blijven.

"We hebben besloten getrouwd te blijven." Sinéad geeft toe dat het stel dingen heeft overhaast en gaat daarom in therapie. "Maar we blijven getrouwd en we zijn helemaal verliefd, dus ik ben ontzettend gelukkig. Ik hou van mijn mannetje en hij van mij."

O'Connor zei eerder dat mensen uit de omgeving van haar man niet achter het huwelijk stonden en hem negatief beïnvloedden. Ze wilde gaan scheiden 'uit respect en liefde' voor hem. In april scheidde de zangeres, die vier kinderen heeft van vier verschillende mannen, van haar derde man Steve Cooney. Herridge leerde ze kennen na een oproepje op Twitter.

Online spel rond Buffy van de baan

Het online spel rond vampierjaagster Buffy komt er niet. Het bedrijf Multiverse, dat verantwoordelijk was voor de productie, is failliet. Dat heeft de gamestudio bekendgemaakt.

Het bankroet van het bedrijf is te wijten aan de mislukte poging het softwarepakket Multiverse Platform winstgevend te maken. De software zou ook gebruikt worden als basis voor de online game gebaseerd op de televisieserie Buffy.

De online game werd in september 2008 aangekondigd. Het spel zou verder gaan met het verhaal waar de televisieserie was opgehouden. Joss Whedon, scriptschrijver van de Buffy-reeks en medeverantwoordelijk voor dit jaar te verschijnen films als The Cabin in the Woods en The Avengers, zou het verhaal van de game schrijven.


Online spel rond Buffy van de baan (Foto: Novum)

Slechte voornemens voor een topjaar!

In zo'n eerste week van het jaar zou ik hier een typische nieuwjaarscolumn van kunnen maken. U weet wel. Gezeik over een nieuwe start en goede voornemens. Hoe je ieder jaar nieuwe keuzes kunt maken en zelf bepaalt of het een succesvol jaar gaat worden. Gezever waar u niet op zit te wachten en waar ik een beetje moe van word. Het leek me daarom veel interessanter om eens te bedenken hoe ik er dit jaar eens echt een puinbak van kan maken. Daar ben ik historisch gezien namelijk best goed in.

Zondagopening supermarkten in trek

Vier op de tien Nederlandse huishoudens heeft afgelopen jaar op zondag boodschappen gedaan in de supermarkt. In 2010 was dat nog 36 procent. Dat blijkt woensdag uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk Panel Services. Consumenten deden ongeveer vijf keer boodschappen op zondag, waarbij ze gemiddeld 21,75 euro uitgaven.

De populariteit van de zondag als dag om boodschappen te doen vertoont een stijgende trend. In 2007 bezocht slechts 24 procent van de consumenten op zondag de supermarkt. De omzet op zondagen was in 2011 481 miljoen euro tegenover 364 miljoen een jaar eerder, een stijging van 32 procent.

De gehele supermarktomzet kwam in 2011 2,6 procent hoger uit op 32,2 miljard euro. De gemiddelde kassaban bedroeg 22,14 euro, vier cent meer dan vorig jaar. Supermarktkassa's printen gezamenlijk 1,46 miljard kassabonnen uit, een stijging van 2,4 procent.


Zondagopening supermarkten in trek (Foto: Novum)

Nieuwe storm op komst

Nederland moet zich schrap zetten voor een nieuwe storm. Volgens meteorologen van Weeronline neemt de wind woensdagavond flink in kracht toe en is er in de nacht naar donderdag aan zee kans op storm met zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Ook in het binnenland waait het woensdagnacht krachtig tot stormachtig.

Behalve wind wordt ook een flinke hoeveelheid neerslag verwacht. "Vanavond trekt een regenfront ons land binnen waardoor tot morgenochtend op sommige plekken tot twintig millimeter kan vallen", legt een meteoroloog uit. In het noorden kan volgens hem lokaal wel tot dertig millimeter regen vallen. "Vervelend, want de noordelijke provincies hebben al te maken met hoogwater."

Volgens Weeronline houdt het stormachtige weer nog zeker tot en met donderdagmiddag aan. "Overdag kunnen bovendien felle buien vallen met onweer, zware windstoten en hagel." Donderdagavond neemt de windkracht af. "Maar vrijdag overdag wordt het pas echt rustig en zwakt het af naar windkracht 3 tot 5."

Dinsdag trok ook al een storm over het land. In de noordelijke provincies kwamen windstoten tot 110 kilometer per uur voor en het KNMI waarschuwde in Noord-Holland en Friesland voor extreem weer. De storm leidde in het hele land tot overlast en schade.

Weer puntenaftrek Xamax Neuchâtel

De Zwitserse voetbalclub Xamax Neuchâtel heeft opnieuw vier punten moeten inleveren. De club wordt gestraft omdat geen bewijs kon worden overlegd dat de spelerssalarissen over oktober zijn betaald. In december kreeg de club ook al vier punten in mindering gebracht. Na de overname door de Tsjetsjeense zakenman Bulat Chagaev verzuimde Xamax de benodigde financiële garanties te overleggen.

Xamax kan nog in beroep tegen de straf. De club heeft tegen de eerdere puntenaftrek ook beroep aangetekend, waardoor die nog niet definitief is. Xamax staat vierde met 26 punten, maar zakt potentieel naar de achtste plaats. Er doen tien clubs mee aan de hoogste competitie van het Aplenland.

Eigenaar Chagaev is niet onomstreden in Zwitserland. Hij wordt door de Zwitserse justitie onderzocht wegens fraude met bankdocumenten.

Xamax is de tweede club die puntenaftrek krijgt in de Super League, de hoogste Zwitserse competitie. Vorige maand kreeg FC Sion 36 punten aftrek vanwege het negeren van een transferverbod en het opstellen van niet-speelgerechtigde spelers.

Inbreker (12) op heterdaad betrapt

In Tiel heeft een jongen van 12 geprobeerd in te breken in een woning nabij het station. Hij werd echter betrapt door alerte buurtbewoners, die direct de politie inschakelden.

Agenten troffen het boefje aan in de woning waarvan het slot geforceerd was, aldus dagblad De Gelderlander. Hij werd aangehouden. Op het bureau verklaarde hij 'weleens te willen ervaren hoe het is om ergens in te breken'.

Wielrenner Mosquera twee jaar geschorst

Wielrenner Ezequiel Mosquera heeft van de Spaanse wielerunie te horen gekregen dat hij vanwege dopinggebruik voor twee jaar geschorst is. De Spanjaard is hierop door zijn ploeg Vacansoleil-DCM op straat gezet.

Mosquera werd tijdens de Vuelta a España van 2010 betrapt op het bloeddopingmaskerende middel hes. Omdat onduidelijk is of het vochtafdrijvende middel ook echt doping kan maskeren heeft het onderzoek meer dan een jaar geduurd. Om geen risico te lopen heeft Vacansoleil de Spanjaard gedurende het onderzoek niet laten rijden. Uiteindelijk heeft de Spaanse wielerunie de coureur geschorst, maar hierover nooit een verklaring naar buiten gebracht, waardoor ook Vacansoleil dit niet deed. De 36-jarige Mosquera had eerder al aangegeven te stoppen wanneer hij geschorst zou worden.

'Podia hebben te weinig oog voor publiek'

Middelgrote podia houden te weinig rekening met de voorkeuren van het publiek. Theaters en concertzalen kunnen meer bezoekers trekken als ze voorstellingen beter zouden toespitsen op hun doelgroep. Dat zegt onderzoeker Kim Joostens in haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vooral podia die rijkssubsidie krijgen, hebben baat bij meer 'kunstmarketing', zoals Joostens het noemt. "De experimentele en complexe kunsten worden getroffen door de bezuinigingen", zegt Joostens. "Zonder subsidies komt de ontwikkeling stil te liggen, omdat er maar weinig publieke belangstelling is voor deze kunstvormen."

Wat de podia nodig hebben, vindt Joostens, is een betere profilering. Nu gaat 'de meeste energie' van podia zitten in posters, flyers en advertenties in de krant of per e-mail. Zalen proberen iedereen te bereiken en verdiepen zich niet in hun doelgroep. "Er zit totaal geen samenhang in", zegt de promovenda.

Om een betere overlap te krijgen tussen programmering en marketing, zouden podia binnen een regio 'onderling kunnen afstemmen wie welk type voorstelling programmeert. Joostens promoveert volgende week op haar proefschrift Kunst & Klant in de Nederlandse Podiumkunsten.


'Podia hebben te weinig oog voor publiek' (Foto: Novum)

Wegennet rond Amsterdam mag uitbreiden

De snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere mogen worden verbreed en uitgebreid. De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren tegen het tracébesluit van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) ongegrond verklaard. Het gaat om een van de grootste wegenprojecten van de afgelopen tien jaar.

In totaal kan nu 63 kilometer snelweg worden aangepast. Zo worden delen van de A1, A2, A6, A9 en de oostzijde van de ring A10 verbreed naar vier of vijf rijstroken per richting. In de A9 worden twee tunnels aangelegd. Over de rivier De Vecht wordt een brug gebouwd en ongeveer honderd bestaande bruggen en viaducten worden aangepast. Vijf verkeersknooppunten gaan op de schop.

De minister wil de Randstad zo beter bereikbaar maken. De 41 bezwaarmakers, waaronder particulieren, bedrijven en organisaties, wezen erop dat de toename van het aantal inwoners in Almere minder groot is dan eerder verwacht. Ook zou de minister meer moeten doen om geluidsoverlast tegen te gaan. Verder vrezen zij dat de luchtkwaliteit achteruitgaat.

Rijkswaterstaat laat weten dat de werkzaamheden op het traject A10-Oost/A1 Diemen nog deze maand beginnen. Die moeten in 2014 worden afgerond. De overige vier deelprojecten beginnen in de komende jaren en moeten allemaal in 2020 worden afgerond. Bij elkaar moet het zo'n 4,4 miljard euro kosten.

Verhagen wil geen CDA-leider worden

Vicepremier Maxime Verhagen wil geen CDA-leider worden en is niet beschikbaar als lijsttrekker bij volgende Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt dat woensdag in Elsevier.

"Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt", zegt Verhagen. "Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen."

Verhagen vindt dat een nieuwe partijleider na interne verkiezingen moet worden gekozen. Het CDA zit sinds het vertrek van oud-premier Jan Peter Balkenende zonder officiële leider.

Verhagen wil geen CDA-leider worden
Verhagen wil geen CDA-leider worden (Foto: ANP)

Romney wint voorverkiezingen Iowa

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Iowa met acht stemmen verschil gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de Republikeinse partij in Iowa woensdag bekendgemaakt. Tot op het laatste moment was het een nek-aan-nekrace tussen Romney en Rick Santorum, een voormalige senator uit Pennsylvania.

Voor Romney, die al langer de favoriet is voor de Republikeinse presidentskandidatuur, is het een positief resultaat. Iowa kent veel conservatieve evangelische kiezers, een bevolkingsgroep die zich niet voelt aangetrokken tot de gematigde Romney.

"Op naar New Hampshire", zei Romney in een verwijzing naar de staat waar de volgende voorverkiezingen op 10 januari worden gehouden. "We hebben een klus te klaren." Romney negeerde de sneren van zijn Republikeinse concurrenten en haalde vooral uit naar Obama. "Dit is een mislukt presidentschap", zei Romney. "De president mag dan misschien een aardige kerel zijn, maar hij kan het gewoon niet aan." Volgens Romney is hij dankzij zijn ervaring in de zakenwereld beter in staat om nieuwe banen te creëren dan de Democraat Obama.

De uitslag in Iowa toont echter wel aan hoe lastig het voor Romney is om meer kiezers achter zich te scharen. In nationale peilingen onder Republikeinse kiezers komt de steun voor Romney al maanden uit op zo'n 25 procent.

Voor Santorum wordt het moelijk om zijn verrassend goede resultaat in Iowa te herhalen in andere staten. Het conservatieve electoraat in Iowa kan zich vinden in de standpunten van Santorum, die onder meer tegen abortus en het praktiseren van homoseksualiteit is. Het is echter onduidelijk of zijn boodschap zal aanslaan in andere staten waar mensen zich meer zorgen maken over de economie. Verder is het nog maar de vraag of Santorum het benodigde geld bijeen kan krijgen voor een nationale campagne.

Santorum klonk echter strijdlustig nadat de uitslag bekend was gemaakt. "God heeft ons dit geweldige land gegeven zodat mensen vrij konden zijn", aldus Santorum. "Ik wil God publiekelijk bedanken." Hij maakte van de gelegenheid gebruik om mensen te vragen zijn campagne te steunen. "Het is nu of nooit voor conservatieve kiezers", zei Santorum. "Ik ben de enige authentieke, gepassioneerd conservatieve kandidaat die de GOP (Republikeinse partij, red.) kan verenigen."

Volgens een bron binnen de Republikeinse partij zal John McCain, de Republikeinse presidentskandidaat in 2008, later woensdag zijn steun uitspreken voor Romney. Santorum zei enkel verrast te zijn dat McCain zich niet eerder achter Romney heeft geschaard. "John is een gematigd Republikein, en ik denk dat zijn wereldbeeld strookt met dat van Mitt."

De libertaire kandidaat Ron Paul werd derde in Iowa. Newt Gingrich, die enkele weken geleden nog aan kop ging in de meeste peilingen, werd vierde. De Texaanse gouverneur Rick Perry moest genoegen nemen met een vijfde plaats. Perry is inmiddels teruggekeerd naar Texas om zich te beraden op zijn kandidatuur.

Michelle Bachmann, die in een peiling in Iowa in augustus nog aan de leiding ging, eindigde als laatste.


Romney wint voorverkiezingen Iowa (Foto: Novum)

Vijf tips na beelden rechtbankaanslag Amsterdam

De politie heeft tot nu toe vijf tips gekregen na het tonen van de beelden van de rechtbankaanslag in Amsterdam in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. In het programma was te zien hoe een van de daders een raket afvuurde op het gebouw aan de Parnassusweg.

Bij het incident eind september is vermoedelijk vanaf de schouder van een van de daders een raket afgeschoten vanuit een lanceerbuis. De buis werd vorige week teruggevonden bij een zoekactie in het water van de Stadionkade. De twee vermoedelijke daders zijn nog spoorloos.

Een woordvoerder verwacht dat de politie woensdag nog meer tips over de aanslag krijgt, omdat de uitzending van Opsporing Verzocht nog herhaald wordt. Ook worden de beelden woensdag nog getoond in de uitzending van het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland.

Twente-doelman Boschker geblesseerd

Doelman Sander Boschker van FC Twente is geblesseerd aan zijn kuit. De 41-jarige veteraan liep die blessure woensdag tijdens de eerste training van 2012 op, meldt Twente. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de kwetsuur is. Dat moet later woensdag bij onderzoek in het ziekenhuis blijken.

Boschker stond eerder dit seizoen ook al enige tijd met een kuitblessure aan de kant. Toen ging het echter om zijn andere kuit. Het clubicoon speelde dit seizoen twee wedstrijden aan het begin van de competitie.

China wil EU-heffing CO2 niet betalen

Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn niet van plan om de heffing van de Europese Unie op de CO2-uitstoot van vliegtuigen te betalen. Dat zei woensdag de Chinese Transport Organisatie, die de vier grote luchtvaartmaatschappijen van China vertegenwoordigt.

"China zal niet met de EU samenwerken op het gebied van de Europese heffing op uitstoot en Chinese maatschappijen gaan hun klanten geen extra geld in rekening brengen voor de heffing", aldus de vicevoorzitter van de transportorganisatie.

De EU voerde de heffing per 1 januari in. Brussel wil op deze manier luchtvaartmaatschappijen stimuleren hun brandstofverbruik te verminderen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in december dat het systeem mag worden doorgevoerd. Amerikaanse en Canadese luchtvaartmaatschappijen waren naar de rechter gestapt omdat volgens hen de heffing het internationaal recht schendt. De Verenigde Staten en andere landen dreigen nu met tegenmaatregelen.

'Next-gen Xbox wordt ook een DVR'

Er  gaan al een hoop geruchten rond over de volgende generatie Xbox, waarbij namen als Xbox 720, Xbox 3 en Nextbox al worden genoemd. Als we de Amerikaans patentauthoriteit juist interpreteren komt er ook een nieuwe functionaliteit bij die gaming, video en televisie gaat samenbrengen.

Op 27 december 2011 heeft de Amerikaanse patentauthoriteit namelijk een patent toegekend aan Microsoft voor een apparaat dat zowel een gameconsole is als een digitale videorecorder.

Het patent met nummer 8.083.593 wordt als volgt omschreven:
"A digital video recorder (DVR) application running alongside a television client component allows users to record media content on the gaming console. The DVR application also integrates itself with the console menu. Once integrated, users can record media content while playing games. Alternatively, users can record content when the gaming console is turned off. The recorded content can include television programming, gaming experience (whether local or online), music, DVDs, and so on. When in the recording state, users can also switch between various other media modes, whether gaming, television, and so on."

Het patent is oorspronkelijk al in 2007 aangevraagd. De toenmalige topman Bill Gates zou volgens de geruchten een dergelijke aankondiging al doen op de CES van 2007.

Twee gewonden na schietpartij R'dam

In Rotterdam zijn dinsdagavond twee mannen gewond geraakt na een schietpartij. Een 73-jarige verdachte is aangehouden aan de Joliotplaats in Rotterdam-Ommoord. In het huis vond de politie een vuurwapen en enkele hulzen.

Agenten zagen dinsdagavond een auto met hoge snelheid richting het Sint Franciscus Gasthuis rijden. Na aanhouding bleken in de auto twee mannen te zitten met schotwonden in torso en been.

De slachtoffers zijn een 47-jarige Rotterdammer en een 46-jarige inwoner van Wijdemeren.

Google Map voor joliotplaats%2C+rotterdam

Samenwerken in Mario Party 9

Mario Party 9 zal diverse eindbazen bevatten. Momenteel duiken er geruchten op dat zowel Bowser als King Boo een eindbaas zijn.

Voor de eerste keer in Mario Party moet je ook leren samenwerken. Zo zal je met de hele groep bazen moeten verslaan en diverse minigames moeten voltooien. Tijdens deze minigames krijg je de keuze om met zijn allen een aantal sterren te verdienen of je kan ervoor kiezen je teammaten te betrayen en alle sterren voor jezelf te houden, want desondanks dat je samenwerkt is het natuurlijk nog steeds de bedoeling om zoveel mogelijk sterren te verzamelen om eerste te worden.

De complete lijst van nieuwe features staat hieronder.

  • Feel your adrenaline surge after a lucky roll, high-five your teammates for toppling a boss or double-cross others at the last second to win extra Mini Stars for yourself in the latest version of Mario Party
  • Forget what you thought you knew about the Party, and get ready for Boss Battles and tons of new features that mix cooperative and competitive action
  • Work together with other players toward a common goal while proving that you're the best and leading your team to victory along the way
  • Hit the road and travel with your party across stages together for the first time, and take turns as Captain of exciting vehicles like a convertible, flying carpet, submarine and more
  • Make sure no one is left behind as you play nice or scheme against each other - just be careful because you're all riding together
  • Keep the fun going with 80 new mini games, adventure-filled stages and exciting new game modes
  • Shape the game with unique Captain Events in each stage, and tap into extra games like Goomba Bowling and Shell Soccer
  • Use your motion-sensing Wii Remote to pilot Bullet Bills through a race course, bowl with a Koopa shell, rotate the dial on treasure chests to unlock diamonds and toss pepperonis onto a spinning pizza (Wii Remote not included)
  • Point your Wii Remote to blast Bowser Jr. with cannonballs, shoot paint balls onto an oversize canvas and snare adversaries by drawing lines in the sand
  • Tap the Wii Remote's buttons to escape spooky haunted mansions, run and jump across an array of moving platforms and engage in fierce battles above a fiery magma pit
  • Earn Party Points to unlock sweet bonus content
  • For 1 to 4 players

Wilders hekelt terugsturen ambassadeur Iran

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) had de Nederlandse ambassadeur niet terug moeten laten keren naar Iran. Dat vindt de PVV. De minister moet de ambassadeur meteen weer terugroepen uit de 'islamitische terreurstaat', vindt PVV-leider Geert Wilders.

De ambassadeur werd begin december uit solidariteit met de Britten teruggeroepen toen de Britse ambassade in Teheran werd bestormd. Wilders noemt het besluit van Rosenthal de ambassadeur terug te sturen een 'klap in het gezicht van Groot-Brittannië' en vindt dat een verkeerd signaal wordt afgegeven aan Iran.

Vorige maand riepen ook andere Europese landen uit protest hun ambassadeurs terug. Naar verwachting keren de komende dagen ook de Franse en Duitse ambassadeurs terug. De Italiaanse ambassadeur hervatte half december al zijn werkzaamheden in de Iraanse hoofdstad.

Utrecht mag alleen nijlganzen vergassen

De provincie Utrecht mag alleen nijlganzen laten vergassen. Die komen namelijk niet van nature voor op Europees grondgebied. Andere ganzen mogen niet worden vergast. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Faunabescherming stapte vorig jaar naar de rechter toen de provincie Utrecht toestemming gaf om brandganzen, Canadese ganzen, grauwe ganzen en nijlganzen te vangen en te vergassen. De Faunabescherming stapte daarop naar de rechter en wees op de Vogelrichtlijn. De rechtbank was het met de Faunabescherming eens dat die richtlijn het vergassen van ganzen verbiedt.

De Vogelrichtlijn is echter alleen van toepassing op in het wild levende vogelsoorten. De nijlgans wordt echter niet genoemd op een lijst van oorspronkelijke Europese vogelsoorten van de Europese Commissie, maar alleen op een lijst van vogelsoorten die door de mens zijn geïntroduceerd.

De nijlgans is daarmee geen 'natuurlijk in het wild levende vogelsoort op Europees grondgebied'. Daarmee geniet de vogel geen bescherming van de richtlijn.

nijlgans (geschaalde kopie)
Nijlgans mag vergast worden (Foto: Archibald Ballantine - CC)

Twente heeft geen geld voor versterkingen

De opvolger van Co Adriaanse bij FC Twente moet geen rekening houden met een budget om nieuwe spelers aan te trekken. Voorzitter Joop Munsterman verklaart dat er geen geld beschikbaar is om te winkelen in januari.

Adriaanse krijgt na zijn ontslag één miljoen euro mee en een andere belangrijke oorzaak is het ongeluk in De Grolsch Veste. Begin juli stortte tijdens werkzaamheden een deel van het dak in.

Joop Munsterman
Twente heeft geen geld voor versterkingen (Foto: Pro Shots)

“Er ligt mede daardoor geen geld klaar. Er gaat niet veel gebeuren", zei Munsterman tegen het ANP. "FC Twente heeft daar simpelweg het geld niet voor. We staan er goed voor, dat is het probleem niet. Maar dat willen we wel graag zo houden." De preses ziet weinig mogelijkheden.

Wellicht kan de verkoop van spelers geld opleveren voor het aantrekken van nieuwe krachten. Eén van de spelers die wordt gevolgd vanuit het buitenland is Marc Janko. De Oostenrijker kan op de nodige interesse rekenen. Toch verwacht Munsterman weinig mutaties. "Het is stil in Europa."

Mourinho: "Ik had iedereen willen wisselen"

Real Madrid ontsnapte dinsdagavond aan een bekernederlaag tegen Málaga (3-2). José Mourinho toonde zich alles behalve gelukkig.

Real keek na 45 minuten tegen een 0-2 achterstand aan in eigen huis. "Ik zei in de rust tegen de spelers dat ik iedereen had gewisseld als dat zou kunnen", aldus Mourinho tegen Spaanse media. "Ik kon er maar drie wisselen, maar ik had op dat moment alle elf de spelers kunnen vervangen."

Málaga kwam op voorsprong dankzij Sergio Sánchez en Martin Demichelis, maar in de tweede helft kwam Real toch terug, waarna een overwinning werd veiliggesteld. Twintig minuten voor tijd maakten de Madrilenen binnen korte tijd drie treffers. Mourinho was verbaasd na de comeback.

"Als we het na rust wel kunnen, waarom dan niet in de eerste helft?", vroeg de Portugees zich af. "Maar uiteindelijk telt het resultaat over twee wedstrijden. Het belangrijkste was dat we zouden winnen", zei Mourinho. Sami Khedira en Gonzalo Higuaín en Karim Benzema scoorden voor Real.

Vijf miljoen gebruikers online op Steam

Steam heeft bekendgemaakt dat ze afgelopen 24 uur meer dan 5 miljoen gebruikers tegelijk online hebben gehad (5.012.468). Voor Steam is dit een recordaantal users.

Valve heeft dit te danken aan de kerstsale die ze gehouden hebben en aan de gamers die Skyrim spelen. Skyrim is momenteel dan ook het spel dat het meest gespeeld wordt op Steam. Team Fortress 2 moet het doen met de tweede plek.

Steam, dat in 2003 op de markt kwam, is een groot succes geweest voor Valve. Meer dan 1800 games zijn beschikbaar en meer dan 35 miljoen mensen maken er actief gebruik van.

Paranormal Activity 4 in de maak

De horrorfilmreeks Paranormal Activity krijgt een vierde deel. De film moet nog dit jaar in de Amerikaanse bioscopen draaien, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De horrorfilms, waarin paranormale gaven centraal staan, lijken garant te staan voor financieel succes. Het derde deel, dat vorig jaar verscheen, kostte 5 miljoen dollar en leverde wereldwijd 202 miljoen dollar op. De eerste film in de reeks werd in 2007 gemaakt voor vijftienduizend dollar en leverde ruim 193 miljoen dollar op.

Wanneer de vierde Paranormal Activity precies in de bioscopen gaat draaien, is nog niet bekend. Ook over het plot is niets duidelijk.


Paranormal Activity 4 in de maak (Foto: Novum)

Auto crasht onder auto in Rotterdam

Bij een aanrijding op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is een auto onder een geparkeerde andere auto terechtgekomen. De bestuurder van de auto, een Mercedes, ging ervandoor, maar omstanders wisten de man in te halen en te overmeesteren. 

Bij het ongeluk, dat gebeurde ter hoogte van het Heemraadsplein, raakte wonderwel niemand gewond. De dader had hoogstwaarschijnlijk teveel gedronken.


Auto onder Auto in Rotterdam (Foto: Güney)

Gers Pardoel schrijft straattaal 'met diepgang'

Gers Pardoel vindt dat hij in zijn liedjes zegt waar het op staat. "Ik schrijf vanuit mijn hart. Het is straattaal, maar heeft wel diepgang", zegt hij in De Telegraaf.

Zijn tweelingbroer Robbie heeft hem geïnspireerd om naast het rappen ook zelf te gaan schrijven. "Ik kan nu zelfs niet meer slapen zonder muziek, dat is mijn afwijking. Ik heb mijn oortjes in, of leg mijn telefoon vol lekkere nummers op mijn hoofdkussen."

De 30-jarige rapper, bekend van onder meer zijn nummer 1-hit Ik Neem Je Mee, vindt het een eer dat hij de 'rapper des vaderlands' wordt genoemd. "Maar ook griezelig."

Pardoel is blij dat hij invloed heeft op de Nederlandse muziekwereld. "Het goede van deze ontwikkeling in de Nederlandse rap is in elk geval dat we letterlijk en figuurlijk verstaanbaar zijn. En dat mensen ons willen horen."


Straattaal met diepgang

Bouncing boobies in SoulCalibur 5

In SoulCalibur 5 zal het mogelijk zijn het borstformaat van je personages aan te passen. Het decolleté zal dan nog beter te zien zijn in de al schaarse kleding die ze aanhebben.

In het menu, waar je een personage kan aanmaken, is het mogelijk om het borstformaat geheel in te stellen naar eigen wensen. Tevens is het mogelijk om de camera te manipuleren zodat je nog beter kan inzoomen op het lichaam van je personage.

"Some female fighters wear outfits that reveal large amounts of jiggling cleavage and portions of their buttocks", aldus US age ratings board (ESRB).

SoulCalibur 5 heeft in tegenstelling tot de vorige delen ook meer geweld, scheldwoorden en bloederige details. Zo zal je geregeld woorden als "damn", "bitch" en "bastard" voorbij horen komen. Spelers kunnen nu ook gebruik maken van wapens, zwaarden, speren en andere melee wapens om hun tegenstanders te verslaan. Tot slot zullen er meer cut-scenes te zien zijn hoe tegenstanders in tweeën gehakt worden met zwaarden in de stijl die je doet denken aan de Mortal Kombats finishing moves.

[Video] Agenten plaatsen drugs in auto verdachte

In Amerika is veel ophef ontstaan over een video waarop te zien is hoe agenten een zakje wit poeder plaatsen in de auto van een verdachte. Het filmpje werd gemaakt in februari 2011 in Utica, New York, maar werd pas deze week gepubliceerd door een lokale nieuwssite.

Het filmpje leidde tot woedende reactie op veel forums en social mediasites. Volgens de korpschef van Utica zou de zaak grondig zijn onderzocht. Het fragment zou misleidend zijn, omdat op de volledige video volgens hem te zien zou zijn hoe de agent de drugs even daarvoor vindt als hij bestuurder fouilleert. Waarom de agent het zakje drugs uit zijn kontzak haalt en het vervolgens in de auto legt wordt evenwel niet door de korpschef uitgelegd.

Mocht je zelf willen controleren of de korpschef gelijk heeft; de volledige video van ongeveer 30 minuten is hier te zien.

Recordaantal anonieme tips over vuurwerk

Bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem is eind vorig jaar een recordaantal meldingen binnengekomen over illegale handel in en opslag van zwaar vuurwerk. Ook werd veel gebeld over mensen die vuurwerkbommen maken. In totaal kwamen 356 vuurwerkgerelateerde tips binnen, het dubbele van een jaar eerder.

De politie nam na een tip onder meer twee keer een ton vuurwerk in beslag dat opgeslagen lag in bedrijfspanden in Zoetermeer en Nijkerk. Ook in woningen in Rotterdam, Kerkrade en Tilburg werden honderden kilo's vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen na anonieme tips.

Het ging volgens Meld Misdaad Anoniem vaak om zeer explosief vuurwerk dat niet volgens de Nederlandse veiligheidseisen lag opgeslagen. In totaal hebben politie en justitie tot vorige week donderdag ruim 86 ton vuurwerk in beslag genomen, iets meer dan het jaar daarvoor.


Recordaantal anonieme tips over vuurwerk (Foto: Novum)

Beveiliger niet vervolgd voor dode winkeldief

Een beveiliger die vorig jaar werd aangehouden na de dood van een winkeldief in Tilburg, wordt niet vervolgd. Het is niet vast te stellen dat het toepassen van een nekklem tot de dood van de dief heeft geleid. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda woensdag.

De 21-jarige winkeldief uit Tilburg overleed in maart vorig jaar nadat hij was aangehouden door twee beveiligers van het station. Die zaten de man achterna, omdat hij bij een kiosk in de stationshal een blikje bier zou hebben gestolen. Het slachtoffer is gestikt in zijn eigen braaksel.

De beveiliger werd al eerder vrijgelaten toen bleek dat hij geen excessief geweld heeft gebruikt bij de aanhouding van het slachtoffer.

Ivanov hangt fiets tegen wil en dank aan de wilgen

Sergei Ivanov stopt met wielrennen. De 36-jarige Rus doet dat omdat er bij zijn ploeg Katusha geen plek meer voor hem is, meldt hij in de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Eigenlijk wou ik helemaal niet stoppen, maar Andrei Tchmil heeft me dit gelapt. Hij stapte op als ploegleider van Katusha en maakte zijn opvolger wijs dat ik zou stoppen."

Ivanov, in 2009 winnaar van de Amstel Gold Race, kon daarna geen andere ploeg meer vinden. "Toen ik doorhad dat er voor mij geen plaats meer was, waren ook andere teams bezet. Bovendien ben ik niet meer van de jongsten. Ik had in een kleiner team mijn carrière niet in schoonheid kunnen afsluiten."

De zesvoudig Russisch kampioen, die ook twee etappes in de Tour op zijn naam schreef, woont in het Belgische Diest. Daar opent hij dit voorjaar een fietsenwinkel.

Real boekt benauwde bekerzege op Málaga

Real Madrid is in de eerste wedstrijd van het jaar ontsnapt aan een bekernederlaag. Het Málaga van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijssen leidde bij rust met 0-2 in Santiago Bernabéu, maar een opleving van de thuisclub in de slotfase zorgde nog voor een 3-2 zege voor de Madrilenen.

Málaga leidde na een half uur spelen al met 0-2 door benutte hoekschoppen van Sergio Sánchez en Martín Demichelis. Real-goalie Iker Casillas ging bij die laatste goal niet vrijuit. Real kon in eigen stadion lange tijd geen vuist maken, tot Sami Khedira in de 68e minuut de 1-2 op de borden zette. Gonzalo Higuaín en Karim Benzema zorgden voor de 3-2 zege van de thuisploeg. Málaga is nog niet uitgeschakeld, want volgende week dinsdag is de return.

Overigens was Real niet de enige ploeg die het moeilijk had. Het in de Segunda División A spelende Alcorcón won met 2-1 de op het hoogste niveau spelende Levante. Het een nog een niveau lager uitkomende Mirandés (Segunda División B) verraste Racing Santander met 2-0. Tot slot speelde Athletic de Bilbao met 0-0 gelijk bij Albacete dat net als Mirandés op het derde Spaanse profniveau uitkomt.

Laura Dekker hard op weg naar record

Laura Dekker, het 16-jarige 'zeilmeisje', is hard op weg de jongste zeiler te worden die ooit solo rond de wereld voer. Als alles volgens plan verloopt arriveert ze eind januari op Sint Maarten, waar ze een jaar eerder haar barre tocht begon op haar boot 'Guppy'.

Op haar weblog schrijft ze dat de breeklichtjes, de maan en de sterren een goede vervanger waren voor het vuurwerk op oud en nieuw, welke zij doorbracht midden op de Atlantische Oceaan.

De afgelopen dagen had Laura last van een zware storm welke het leven op de boot minder aangenaam maakte. Inmiddels is de wind wat gaan liggen.


Laura Dekker hard op weg naar Record (Foto: Novum/AP)

Patiënten teruggeroepen om schokkende defibrillator

Ongeveer vijftienhonderd hartpatiënten moeten terug naar het ziekenhuis omdat hun inwendige defibrillator onterecht een elektrische schok kan geven. Het gaat om patiënten met een zogenoemde Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD), meldt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie woensdag.

Een ICD kan bij hartritmestoornissen een schok geven om de hartslag weer regelmatig te krijgen. Nu blijkt dat die schok ook kan worden afgegeven terwijl dat niet nodig is. Ook kan het gebeuren dat de schok niet wordt gegeven terwijl het wel nodig is. De pacemakerfunctie van het apparaat kan ook minder goed werken.

In alle gevallen brengt het gezondheidsrisico's met zich mee. "Daarbij is zo'n schok een hele nare ervaring", zegt directeur van de vereniging Monique Peters.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ziekenhuizen opgedragen de patiënten terug te laten komen voor een extra onderzoek. De vereniging ondersteunt die oproep. Meerdere ziekenhuizen hebben al patiënten teruggeroepen.

De problemen komen doordat de siliconenbuitenlaag van een elektrode die de schok afgeeft te snel afslijt. Het gaat om ICD's die zijn gemaakt door het Amerikaanse bedrijf St. Jude Medical.

Met een radiologisch onderzoek wordt nagegaan of sprake is van slijtage. De verwachting is dat veel patiënten moeten terugkomen voor nog een extra controle. In enkele gevallen moet naar verwachting via een operatie een extra elektrode worden geplaatst of vervangen.

De Amerikaanse gezondheidsinspectie liet al patiënten terugroepen. "Daarop is eind vorige maand besloten ook hier patiënten terug te roepen", zegt Peters. De oproep is woensdag naar buiten gebracht.
 

Patricia Paay schaamt zich niet voor stripteaseshow

Patricia Paay snapt niets van alle ophef over het uitgelekte filmpje waarin ze een stripteaseshow opvoert. "Ik schaam me totaal nergens voor", zegt de 62-jarige in het AD. "Als oudere vrouw ben ik nog steeds trots op mijn lijf. Dat zouden anno 2012 meer mensen moeten doen."

Een bezoeker van het feest dat Paay tijdens de jaarwisseling gaf, filmde de act van de zangeres. Ze danste in een outfit die bestond uit een string, een doorschijnende bodystocking en hoge hakken. Ze kreeg veel kritiek. "Die mensen zijn afgunstig, ouderwets of hebben geen smaak", vindt Paay.

Patricia vindt alle ophef over het filmpje zeer overdreven. "Zo sexy was ik nu ook weer niet", zegt ze. "Het 'netje' dat alles keurig van nek tot tenen bedekte, was alleen bij verkeerd licht doorzichtig."

Volgens Paay moeten alle vrouwen lak hebben aan leeftijdsregels. "Met de borsten vooruit trots blijven op jezelf en weten dat je ook in je nadagen nog voor honderd procent meetelt."


La Paay (Foto: Novum)

"Skyward Sword was eenmalig"

De verhaallijn en stijl van The Legend of Zelda: Skyward Sword is zeer waarschijnlijk maar eenmalig te gebruiken. Voor Zelda op Wii U zoekt Nintendo mogelijk een andere stijl en ander stukje in de geschiedenis van de franchise.

Eerder werd de stijl van Windwaker wel hergebruikt in de handheldversies op Nintendo DS. Zowel Phantom Hourglass als Spirit Tracks kennen een gelijke grafische stijl. Volgens Zelda-producer Eiji Anouma kon dat hier wel omdat het einde open was en het cartoonachtige uiterlijk geschikt is voor handhelds.

"With Wind Waker, the graphics were suited to handheld gaming. Also the game ended with Link embarking on a journey, so it left open the possibility of what comes after the game. With Skyward Sword, positioning it as the first Zelda game means everything else connects to it and comes after it. It becomes a little bit difficult to do something else within that world and certainly much more difficult to do something that comes before it."

Pensioen dat risico bij werknemers legt in opkomst

Een nieuw soort pensioenregeling waarbij de werknemer alle risico's draagt, is in opkomst. Minstens veertig werkgevers met in totaal ruim zevenduizend werknemers zijn afgelopen jaar overgestapt naar een zogeheten premie pensioeninstelling (ppi), blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Trouw.

Bij een ppi leggen werknemers en werkgevers beiden een vastgestelde premie in die nooit wordt verhoogd. Het geld wordt belegd door professionele beleggers. Werknemers en werkgevers hebben er geen zeggenschap over.

Een ppi hoeft geen rekening te houden met dekkingsgraden, premiestijgingen of inflatiecorrecties. Werkgevers hoeven daarom niet meer tussentijds bij te storten. Voor de werkgever is een ppi daarom eenvoudig en relatief goedkoop.

Garanties krijgt een pensioendeelnemer niet. Aan het einde van het werkzame leven krijgt de werknemers wat er op dat moment in zijn pensioenpot zit, inclusief alle mogelijke verliezen of winsten. Met dat bedrag kan de deelnemer vervolgens een levenslange pensioenuitkering kopen bij een verzekeraar.

Sinds een jaar geeft De Nederlandsche Bank vergunningen af voor ppi's. Zes aanvragen zijn sindsdien gehonoreerd, waarvan er twee cijfers bekend hebben gemaakt. Bij Brand New day en Be Frank zijn in totaal ruim zevenduizend werknemers aangesloten. Nog twee partijen hebben een aanvraag lopen voor een vergunning.

Enkelblessure Serena Williams

Tennisster Serena Williams weet nog niet of ze in de kwartfinale van het toernooi in Brisbane tegen Daniela Hantuchova kan uitkomen. Ze raakte woensdag in de slotfase van haar wedstrijd tegen Bojana Jovanovski uit Servië geblesseerd aan haar enkel. De Amerikaanse verbeet de pijn en won: (6-2 6-4). "Maar we moeten de komende 24 uur maar eens kijken wat er echt aan de hand is", zei ze. "Het voelt nu niet goed."

Serena Williams wordt de laatste tijd achtervolgd door blessureleed. De zus van Venus vertelde vorige week dat ze dit kalenderjaar niet heel veel toernooien gaat spelen. "Ik wil ook andere dingen doen die ik leuk vind", verklaarde ze. "Op dit moment houd ik niet echt van tennis, maar ik kan ook nog niet helemaal zonder deze sport."

Enkelblessure Serena Williams
Enkelblessure Serena Williams (Foto: ANP)

[NBA] Bryant trefzeker voor winnende Lakers

Kobe Bryant heeft dinsdag Los Angeles Lakers naar een 108-99 zege op Houston Rockets geleid. De guard tekende voor 37 punten en acht rebounds. Ook Andrew Bynum speelde een opvallende rol. Het thuispubliek in het Staples Center zag de center 21 punten scoren en maar liefst 22 rebounds pakken. Voor de Lakers was de zege op de Rockets de vierde van het seizoen.

Chicago Bulls won in eigen huis met twee punten verschil van Atlanta Hawks: 76-74. Na drie kwarten had de thuisploeg nog een achterstand van veertien punten, maar Derrick Rose nam zijn ploeg op sleeptouw in het vierde kwart. Hij scoorde daarin zeventien van zijn dertig punten. De Hawks misten in de slotfase zes vrije worpen.

Overige duels NBA dinsdag:

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 115-101
Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 113-96
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 93-103
Utah Jazz - Milwaukee Bucks 85-73

Pixar doet ook mee met Kinect

Er zijn screenshots opgedoken van Kinect Rush: A Disney Pixar Adventure. In deze Kinectgame ga je de werelden van Pixar verkennen, elk met andere gameplayelementen.

Kinect Rush: A Disney Pixar Adventure laat je vijf werelden uit Disney/Pixarfilms ervaren. Door middel van Kinect word je zelf een personage in de werelden van The Incredibles, Ratatouille, Up, Cars en Toy Story. Het ondersteunt co-op voor twee spelers.

Het spel komt 12 maart uit op Xbox 360 en is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, Kinect-only.

'Wii U krijgt volwaardige app store'

Gisteren hadden we het gerucht dat je Wii U-controller ook als ereader dienst kan gaan doen, vandaag breiden we dat gerucht uit met de mededeling dat Nintendo een volwaardige app store in de planning heeft voor Wii U.

Op dit moment heeft Nintendo voor DSi en 3DS wel wat lichte apps als een Mario Wekker, maar voor Wii U moet dit veel uitgebreider worden. Hoe de store gaat heten is nog niet bekend, maar waarschijnlijk gebruiken ze gewoon eShop, net als op 3DS. Verwacht komende CES (eind januari) of tijdens de E3 (in juni) meer info.

clock

Meer games naar Windows Phone

Er zijn vier nieuwe games voor Windows Phone aangekondigd. Het betreft de games Bullet Asylum, geoDefense Swarm, Tamagotchi en Age of Zombies. Er is nog geen releasedatum bekend voor deze games, maar verwacht wordt dat ze er snel zijn.

Bullet Asylum - Een game van UberGeekGames en al eind 2010 aangekondigd. Nu dus bevestigd voor een release binnenkort. Bullet Asylum lijkt op een kruising tussen Missile Command en shoot 'm ups. 

bullet

geoDefense Swarm - Opvolger van geoDefense en gemaakt door Critical Thought. De opzet is hetzelfde: een flitsende tower defense-game. Dit keer ook weer 10 levels in drie verschillende moeilijkheidsgraden. Het is nog niet bekend of de DLC die voor iOS beschikbaar is al direct in deze versie verwerkt wordt.

geo

Tamagotchi - Tamagotchi was jaren terug een wereldwijd fenomeen en Namco heeft met de videogame versie van het elektronische speelt ook veel succes. Na onder andere Nintendo DS en iOS komt de game nu naar Windows Phone.

tam

Age of Zombies - Van de makers van Fruit Ninja komt nu een arcade shooter waarin zombies en dinosaurussen, of beter gezegd, zombie-dinosaurussen, de hoofdrol spelen. Dat zegt genoeg.

zom

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een Assassin's Creed-hoodie Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wat is de achternaam van Desmond? Het antwoord is Miles.

De gelukkige die de hoodie in de brievenbus mag verwachten is KoningPoedel. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag, de eerste van het volgende jaar, is er weer een prijsvraag, tot dan!

Duitse president wil niet aftreden

De in opspraak geraakte Duitse president Christian Wulff wil niet aftreden. Hij heeft besloten aan te blijven, meldde de publieke zender ARD woensdag. Wulff zou journalisten onder druk hebben gezet. Hij wilde daarmee voorkomen dat kranten kritische verhalen zouden publiceren.

De oppositiepartij Die Linke eiste dinsdag het aftreden van Wulff. Ook diverse kranten vinden dat de president zijn conclusies moet trekken. Het Openbaar Ministerie is een vooronderzoek begonnen, omdat Wullf mogelijk ongeoorloofde druk zou hebben uitgeoefend.

Borst, Zalm willen excuses negeren jodenvervolging

Nederland moet zijn excuses aanbieden voor de slappe reactie van de regering in ballingschap op de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat zeggen Gerrit Zalm (VVD) en Els Borst (D66) in een nieuw boek, schrijft De Pers.

Zij waren in 2000 betrokken bij de onderhandelingen over de compensatie van geroofde joodse tegoeden. De regering van toenmalig premier Wim Kok (PvdA) sprak een spijtbetuiging uit over hoe de joden na de oorlog zijn behandeld. Zalm en Borst vinden dat ook excuses moeten worden aangeboden voor het falen van de regering tijdens de bezetting.

"We weten nu dat de jodenvervolging koningin Wilhelmina weinig bezighield", zegt Borst in het boek Judging the Netherlands van Manfred Gerstenfeld, dat het restitutieproces analyseert. Wilhelmina wijdde in haar toespraken slechts enkele zinnen aan de jodenvervolging.

De regering van premier Pieter Sjoerds Gerbrandy zag de joden volgens Borst als een 'bijzondere groep' en niet als 'echte Nederlanders'. "Als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland waren gedeporteerd, had de regering in ballingschap wel instructies gegeven aan de bevolking in bezet Nederland."

Kok wilde in 2000 aanvankelijk geen excuses aanbieden, maar deed dit onder druk van Zalm en Borst toch. Zij denken dat hij er moeite mee had omdat hij partijgenoten uit de naoorlogse tijd niet wilde afvallen.

Kok zegt in het boek dat hij er niet van houdt om namens anderen excuses aan te bieden. Het zou 'nogal gemakkelijk naar integere voorgangers toe' zijn om te zeggen 'ik bied u excuses aan, eigenlijk ook over en namens hen, want ze hebben het fout gedaan'.

De interviews zijn jaren geleden afgenomen, maar Borst laat aan De Pers weten nog altijd achter haar standpunt te staan. Ze wijst er wel op dat het aanbieden van excuses voor de houding tijdens de bezetting in 2000 niet aan de orde is geweest.

Maar als ze er als premier op was gewezen, had ze excuses aangeboden. "Het is nooit te laat om excuses aan te bieden." Dat moet volgens haar dan op een bijzonder moment gebeuren, bijvoorbeeld op 4/5 mei.

België heeft al wel excuses voor zijn rol tijdens de oorlog aangeboden. De in Jeruzalem wonende auteur van het boek dringt al langer aan op excuses van Nederland. Hij wijst in de Pers op de recente spijtbetuiging voor het bloedbad dat het Nederlandse leger in Rawagede aanrichtte. "Nederland kan nu niet meer zeggen: we bieden nooit onze excuses aan, dus ook niet voor de jodenvervolging."

'Onnodig dumpen rollators drijft zorgpremie op'

De zorgpremie wordt opgedreven doordat zo goed als nieuwe rollators onnodig worden gedumpt. Dat stelt D66-Kamerlid Pia Dijkstra woensdag in De Telegraaf.

Rollators worden vergoed vanuit het basispakket. Verzekeraars zouden echter geen enkele moeite doen om ouderen aan een goed tweedehands exemplaar te helpen. "Een typisch voorbeeld van spilzucht in de zorg, waardoor de verzekeringspremies stijgen en de totale zorgkosten compleet uit de hand lopen", stelt Dijkstra.

Tussenhandelaren zouden liever nieuwe exemplaren leveren dan oude rollators op te lappen. Veel rollators zouden daardoor op de schroothoop eindigen.

D66 vindt dat de rollator uit het basispakket moet verdwijnen, zodat gebruik wordt gemaakt van de tweedehands voorraad die nu op sites als marktplaats.nl te vinden zijn. Op verzoek van de PVV hebben VVD en CDA echter besloten de rollator in het basispakket te houden.


'Onnodig dumpen rollators drijft zorgpremie op' (Foto: Novum)

Battlefield 3 krijgt accessoiretweaks

Alan Kertz, core gameplay designer voor Battlefield 3, heeft via Twitter aangekondigd dat hij bezig is met een update voor de accessoires van Battlefield 3 op basis van feedback van de spelers.

Een tijdje terug heeft Kertz via Reddit aan de spelers feedback gevraagd en gekregen over de accessoires in het spel en is hier blijkbaar direct mee aan de slag gegaan. Het is nog niet bekend wanneer de updates mogen worden verwacht.

Sony verlaagt prijs Tablet S RRP na drie maanden

Sony heeft drie maanden na de lancering de Amerikaanse prijzen van de Sony Tablet S RRP met honderd dollar verlaagd. De Tablet is recent nog geüpdatet zodat het een dualshock controller ondersteunt.

De Amerikaanse prijzen zijn nu vierhonderd dollar voor de 16 GB-versie en vijfhonderd dollar voor de 32 GB-versie. De tablet heeft een Tegra-chip, werkt op Android en heeft een officiële licentie om samen te werken met alles in de PlayStation-reeks.

Perry beraadt zich op presidentskandidaatschap

Gouverneur Rick Perry keert terug naar Texas om zich te beraden op zijn presidentskandidaatschap voor de Republikeinen. In de voorverkiezingen van Iowa eindigde hij op een teleurstellende vijfde plaats.

Hij had zijn volgers eerder opgeroepen vertrouwen in hem te houden omdat de voorverkiezingen in South Carolina pas echt de eerste proef voor de presidentscampagne zouden zijn. Iowa is de eerste staat waar de Republikeinen voorverkiezingen houden. Hieruit moet een uitdager voor president Barack Obama naar voren komen.

De strijd om Iowa is nog niet beslist. Voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney is verwikkeld in een nek-aan-nek race met voormalig senator Rick Santorum. Toen negentig procent van de 1774 stemmen was geteld, was er tussen de twee kandidaten een verschil van slechts negentien stemmen.

Tientallen zwembaden met sluiting bedreigd

Het voortbestaan van tientallen zwembaden is onzeker. Van de ruim achthonderd publieke zwembaden in Nederland vreest twaalf procent, bijna honderd baden, de deuren te moeten sluiten. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van een voorlopige rapportage van het Nationaal Platform Zwembaden.

In de meeste gevallen zijn bezuinigingen van gemeenten de belangrijkste reden voor de sombere vooruitzichten. Baden zijn afhankelijk van subsidies omdat met kaartverkoop maar een deel van de kosten kan worden gefinancierd.

Zwembadexploitant John Teunissen denkt dat de nood bij zwembaden nog veel hoger is dan het rapport doet vermoeden. "Er zijn gemeenten die als gevolg van samenvoegingen drie of vier buitenbaden hebben. Dat daarvan twee sluiten, lijkt me verre van onwaarschijnlijk", zegt hij in de krant.

De Nederlandse zwembaden trekken jaarlijks zo'n negentig miljoen bezoekers. Voor veel gemeenten zijn het grote publiekstrekkers.

Japanners maken real-life WipeOut-baan

Een aantal onderzoekers van het Japan Institute of Science and Technology heeft zich laten inspireren door het racespel WipeOut. Zij hebben namelijk een miniatuurracebaan gemaakt die gebruik maakt van quantumlevitatie.

Of dit echt waar is of dat we hier te maken hebben met een cg-filmpje is niet helemaal duidelijk. Zo anderhalve maand voor de release van WipeOut 2048 voor PlayStation Vita zou het laatste zomaar eens aan de hand kunnen zijn. Hoe het ook is, het is een leuk filmpje om te zien en een leuk idee voor de toekomst.

Schepen in problemen bij Urk

Twee binnenvaartschepen zijn dinsdagavond door de harde wind in de problemen geraakt op het IJsselmeer in de buurt van Urk. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gemeld.

Iets voor 7 uur kreeg de KNRM de melding binnen van een 105 meter lang Duits vrachtschip dat water maakte. Een binnenvaartschip dat wilde helpen door het Duitse schip uit de wind te houden, liep zelf glasschade op aan de stuurhut. Medewerkers van de KNRM rukten met sleepboten en reddingsboten van verschillende reddingstations uit om hulp te verlenen. Het Duitse schip dat gips vervoerde, gaat onder begeleiding van sleepboten van de KNRM naar Lelystad. De ander vaart onder begeleiding naar Enkhuizen.

Twee Britten schuldig aan moord op zwarte tiener

Een Britse jury heeft dinsdag twee mannen schuldig bevonden aan de gewelddadige dood van een zwarte tiener bijna twintig jaar geleden. Woensdag krijgen Gary Dobson (36) en David Norris (35) hun straf te horen. Er hangt hen een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

"Als de politie haar werk op de juiste manier had gedaan, dan had ik de afgelopen achttien jaar om mijn zoon kunnen rouwen in plaats van te strijden om zijn moordenaars voor de rechter te krijgen", zei Doreen Lawrence, de moeder van Stephen Lawrence, die in 1993 op 18-jarige leeftijd werd doodgestoken toen hij in Zuidoost-Londen op de nachtbus stond te wachten.

Het onderzoek naar de moord op Lawrence zorgde voor hevige kritiek op de politie en leidde tot een onderzoek in opdracht van de in 1997 aangetreden Labour-regering waaruit bleek dat het politiekorps 'institutioneel racistisch' was en het verzamelen van bewijsmateriaal had afgeraffeld.

Het onderzoek is nog altijd niet afgesloten, aldus de politie. Lawrence, die architectuur wilde gaan studeren, werd neergestoken toen hij met een vriend op de bus stond te wachten. Hij werd aangevallen door een groep jongeren en de politie denkt dat er nog anderen bij de aanval betrokken waren. "Ik denk niet dat ik rust kan vinden tot ze allemaal zijn veroordeeld", zei Neville, de vader van Lawrence.

Pas twee weken na de moord werden de eerste arrestaties gedaan. Verscheidene verdachten werden opgepakt. Drie van hen, Neil Acourt, Luke Knight en Dobson, werden in 1996 weer vrijgelaten. De onvermoeibare strijd van de familie Lawrence zorgde ervoor dat de zaak onder de aandacht bleef.

In 2004 meldde het openbaar ministerie dat er 'te weinig bewijs' was om iemand te vervolgen voor de moord, maar in 2007 werd er nieuw forensisch materiaal ontdekt dat de zaak redde. Onderzoekers onderwierpen het materiaal maandenlang aan testen en vonden op de kleding van de verdachten een haar met het DNA van Lawrence en een zeer klein bloedvlekje, onzichtbaar voor het blote oog. In 2011 ving het nieuwe proces aan.

De Britse premier David Cameron zei dinsdag te hopen dat de veroordeling de familie wat troost biedt na alle jaren van strijd, 'ook al verzacht het de pijn van het verlies van een zoon niet'.

Dobson en Norris ontkennen de moord te hebben gepleegd. "Jullie hebben hier een onschuldig man veroordeeld, ik hoop dat jullie met jezelf kunnen leven", zei Dobson dinsdag.


Twee Britten schuldig aan moord op zwarte tiener (Foto: Novum)

Bijna 12 miljoen volgden Serious Request

De benefietactie Serious Request van 3FM heeft wederom een recordaantal mensen bereikt via radio, televisie en internet. In totaal volgden zo'n 11,8 miljoen Nederlanders de actie waarbij een bedrag van ruim 8,6 miljoen euro werd ingezameld, eveneens meer dan ooit. Dat maakte de radiozender dinsdag bekend.

3FM liet dit berekenen aan de hand van kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek en internetcijfers van comScore DAx. Vorig jaar stond de teller nog op 11,3 miljoen.

Bijna 12 miljoen volgden Serious Request
Bijna 12 miljoen volgden Serious Request (Foto: ANP)

ABP stopt met beleggen in Walmart en Petrochina

Pensioenfonds ABP belegt niet langer in de Amerikaanse supermarktketen Walmart en de Chinese oliemaatschappij Petrochina. De twee bedrijven voldoen volgens het ABP dinsdag niet aan de eisen van verantwoord beleggen.

Walmart staat sinds januari op de uitsluitinglijst. De supermarktketen voldoet nog steeds niet aan internationale richtlijnen voor personeelsbeleid. Zo mogen Walmart-werknemers zich niet organiseren in vakbonden en zijn de arbeidsvoorwaarden niet goed genoeg. "We hebben als aandeelhouder geprobeerd het beleid te veranderen, maar dat is niet gelukt", licht een woordvoerder de stap toe.

Petrochina wordt uitgesloten omdat de moedermaatschappij van de oliemaatschappij actief is in Sudan en Myanmar. Ook hier heeft het pensioenfonds eerst geprobeerd het gedrag te veranderen. ABP concludeert nu dat het dat de moedermaatschappij ontbreekt aan 'afdoend beleid om betrokkenheid bij mensenrechtenschending in die landen te voorkomen', staat in het persbericht.

Vanwege de betrokkenheid bij de productie van controversiële wapens handelt ABP ook niet meer in aandelen van het Zuid-Koreaanse Poongsan en het Israëlische Ashot Ashkelon.


ABP stopt met beleggen in Walmart en Petrochina (Foto: Novum)

Meer drank- en drugsoverlast gemeld in Amsterdam

De politie in de regio Amsterdam-Amstelland heeft vorig jaar meer meldingen van drugs- en drankoverlast gekregen. Het aantal meldingen steeg van ruim 1642 naar 1880. Ook werd vaker overlast van buren ervaren. Het aantal klachten hierover steeg van 13.904 naar 14.776. Dat blijkt dinsdag uit jaarcijfers van de Amsterdamse politie.

Het aantal meldingen over lastige jeugd daalde van 6937 naar 6201. De overlast van zwervers bleef rond de 2670 meldingen steken.

Het korps slaagde er verder in de stijging van het aantal woninginbraken een halt toe te roepen. In 2010 steeg het aantal inbraken nog naar ruim 6800, maar vorig jaar daalde dat naar bijna 6400. Dat komt volgens de politie door de inzet van speciale inbrakenteams die meer onderzoek doen.

Het aantal overvallen daalde net als vorig jaar, deze keer van 449 naar 335. Het aantal moorden daalde van negentien naar zestien. Er werden ook minder motoren gestolen (van 2421 naar 2102), maar meer brommers en (snor-) fietsen (van 9767 naar 10.776).

Voor de toekomst verwacht de politie meer vermogenscriminaliteit als de crisis doorzet. Ook autodiefstallen en inbraken zouden dan vaker voorkomen. Verder wordt dan een stijging van de digitale criminaliteit verwacht.

Man slaat meisjes van scooter en vernielt woning

De politie heeft maandag een 44-jarige verwarde man uit Breda opgepakt. Hij had twee meisjes van een scooter afgeslagen en ging er vervolgens op de bromfiets vandoor. Even later drong hij met veel geweld een woning in het nabijgelegen Bavel binnen, meldt de politie dinsdag.

De man roofde de scooter rond 23.20 uur op de Poolseweg in Breda. Hij sloeg de twee 16-jarige meisjes van het voertuig. Het tweetal liep daarbij lichte verwondingen op. De politie ging na de melding meteen op zoek naar de dader.

Agenten vonden de verdachte ruim tien minuten later bij een woning aan het Wikkeveld in Bavel. De man had daar een buitenlamp en autospiegels kapot gemaakt. Hij had een spoor van vernielingen achtergelaten toen hij met een plantenbank verschillende ruiten van het huis kapotmaakte. Door een van de kapotte ramen was hij de woning binnengedrongen.

Een gezin met twee kinderen was thuis en had zichzelf in veiligheid gebracht door zich op te sluiten. De man richtte ook in de woning vernielingen aan. Achteraf bleken de verdachte en het geschrokken gezin familie van elkaar te zijn.

De man verzette zich bij zijn aanhouding en hij was gewelddadig tegen de agenten. De verdachte was onder invloed van medicijnen en alcohol. Hij wist zich weinig van zijn daad te herinneren. De man heeft spijt betuigd, maar zit nog vast.

Meer rechercheurs tegen kinderporno en cybercrime

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaat meer werk maken van het bestrijden van kinderporno, kindersekstoerisme en zware internetcriminaliteit. De teams die zich hierop richten, worden met ongeveer zestig man uitgebreid.

Het kabinet had al aangekondigd dat de politie meer capaciteit zou krijgen voor de bestrijding van kinderporno en kindersekstoerisme. Het team van het KLPD dat zich op dit onderwerp richt bestaat nu nog uit elf personen. Deze agenten voeren op dit moment zelf geen onderzoeken uit, maar richten zich onder meer op het onderhouden van internationale contacten. Ook verrichten ze vooronderzoek, waarna een regiokorps wordt ingeschakeld als er genoeg informatie is verzameld om bijvoorbeeld een huiszoeking of aanhouding te verrichten.

De bedoeling is dat het team op 1 juli uit veertig mensen bestaat en dan ook onderzoek naar de meer complexe zaken gaat doen. "Denk daarbij aan onderzoeken als die afgelopen jaar is gedaan naar het netwerk van Robert M.", legt een woordvoerder van het KLPD uit. Op de 29 vacatures kan vanaf 24 januari worden gereageerd.

De dertig agenten die zich bij het KLPD bezighouden met zware internetcriminaliteit, krijgen er dertig collega's bij. Momenteel is dit team nog in staat vijf zaken per jaar te draaien, maar dat moeten er in 2014 twintig zijn. Ook deze dertig vacatures gaan 24 januari online.

Brand theater Helmond niet aangestoken

De brand die donderdagavond theater 't Speelhuis in Helmond verwoestte is niet aangestoken. Uit onderzoek blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd, meldt de politie dinsdag.

De brand ontstond rond 18.00 uur in een zaal van het theater. Ook enkele kubuswoningen liepen bij de brand forse schade op. De bewoners die werden geëvacueerd, konden maandag op een na terug naar huis. De asbest die was vrijgekomen, is opgeruimd.

Het monumentale theater van de hand van architect Piet Blom dat in 1977 werd geopend is waarschijnlijk niet te herbouwen omdat de constructie te erg is aangetast, zei burgemeester Fons Jacobs vrijdagavond. Hij sprak van een 'echte ramp'. De schade loopt in de miljoenen euro's.

Het technisch onderzoek naar het ontstaan van de brand wordt uitgevoerd door verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd en de politie Brabant Zuid-Oost. Mogelijk stonden de rookmelders uit in de zaal waar de brand uitbrak.

Wietplantage in boerderij Enschede

In Enschede is dinsdag een wietkwekerij met ruim tweeduizend planten aangetroffen in een boerderij. Het pand werd tijdelijk onderverhuurd. De stroom werd illegaal afgetapt, meldt de politie.

Een 29-jarige man uit Litouwen en een 23-jarige vrouw uit het Duitse Münster werden rond 11.30 uur aangehouden.

Onderzoek had de politie naar de leegstaande boerderij aan de Duivengoorweg geleid. De planten en de apparatuur zijn vernietigd


Wietplantage in boerderij Enschede (Foto: Novum)

Politie toont beelden rechtbankaanslag Amsterdam

De politie heeft dinsdagavond beelden van de rechtbankaanslag in Amsterdam getoond. In het AVRO-programma Opsporing Verzocht was te zien hoe een van de daders eind september een raket afvuurde op het gebouw.

De politie is op zoek naar twee specifieke getuigen die mogelijk meer weten van de aanslag. Het gaat om twee voorbijgangers, een fietser en een bromfietser, die rond 02.30 uur langs het gebouw aan de Parnassusweg reden.

De twee vermoedelijke daders zijn nog spoorloos. Ze werden vlak voor het incident gezien bij begraafplaats Buitenveldert en reden op een grijze scooter. De aanslag is nooit opgeëist.

Bij het incident is vermoedelijk vanaf de schouder van een van de daders een raket afgeschoten vanuit een lanceerbuis. De buis werd eind december teruggevonden bij een zoekactie in het water van de Stadionkade.

Doden door harde storm Groot-Brittannië

Harde wind heeft dinsdag in Groot-Brittannië aan twee mensen het leven gekost. In verscheidene delen van het land werden windstoten tot honderdzestig kilometer per uur gemeten.

De Britse meteorologische dienst zei dat de extreem harde wind tot stroomuitval en gevaarlijk verkeerssituaties heeft geleid. Sommige havens moesten worden gesloten. Vooral in Schotland en Noord-Ierland was er sprake van zeer harde wind. In Edinburgh werden windstoten van 164 kilometer per uur gemeten.

Een man kwam om toen een boom op zijn busje viel. Het tweede slachtoffer was een bemanningslid van een tanker die door een grote golf overboord werd geslagen.

[Dakar] Trucker De Rooy leider af

Vrachtwagenchauffeur Gerard de Rooy is dinsdag in de derde etappe in de Dakar-rally zijn leidende positie kwijtgeraakt. De Brabander kwam in zijn Iveco na iets minder dan drie uur over de streep en had daarmee 8.57 minuten achterstand op zijn ploeggenoot Miki Biasion, die de etappe won.

De Kazach Arthur Ardavichus eindigde in zijn Kamaz als tweede en nam de leiding over in het algemeen klassement. De Rooy volgt op 28 seconden en Biasion op 1.51 minuten.

Hans Stacey kende een goede dag met een vijfde plaats op bijna vijf minuten van teamgenoot Biasion. De oliehandelaar uit Best staat nu vierde in het algemeen klassement. Marcel van Vliet werd tiende en staat in het klassement nu achtste.

Wuf van Ginkel sloot pas laat de tweede etappe af en kon meteen beginnen aan de derde etappe waarin hij zich met een 32e plaats. Ook Jasper van den Heuvel kende een goede dag. Hij had in tegenstelling tot gisteren geen turboproblemen en werd zestiende. Zijn teamgenoten Peter van den Bosch en Eimbert Timmermans kwamen wel problemen tegen en zijn nog onderweg.

Trucker rijdt dertig jaar zonder rijbewijs

Een 58-jarige vrachtwagenchauffeur die al dertig jaar zonder vrachtwagenrijbewijs rondreed, is dinsdag betrapt op de A27 bij Maartensdijk. De man uit Eindhoven werd aan de kant gezet, omdat hij aan het inhalen was op een stuk waar een inhaalverbod voor vrachtwagens geldt. De man gaf aanvankelijk een valse naam op, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De Brabander was met zijn vrachtwagen waarvan de apk was verlopen onderweg naar Engeland. Hij verklaarde al dertig jaar als 'hobbychauffeur' voor transportbedrijven te werken. Meestal had hij een keer per week een rit. De Eindhovenaar stelde heel Europa doorkruist te hebben.

Hij is bekeurd voor rijden zonder geldig rijbewijs, het opgeven van een valse naam en het laten verlopen van de apk van zijn vrachtwagen. Het transportbedrijf waarvoor hij onderweg was is ingelicht. De onderneming moest een andere chauffeur laten komen om de trekker met oplegger op te halen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.