Cuba geeft subsidies voor woningen

Cubanen kunnen vanaf heden subsidie krijgen om een woning te bouwen of hun eigen woningen te repareren. De communistische regering hoopt zo de beperkt beschikbare gelden beter te kunnen verdelen en privaat ondernemerschap te stimuleren.

Cubanen kunnen tot ruim 2300 euro krijgen om een woning te bouwen, maar voor velen zal dat minder zijn. Degenen wier woningen beschadigd zijn geraakt door orkanen of andere natuurrampen krijgen voorrang onder het nieuwe programma. Ontvangers van de subsidie moeten kunnen aantonen dat ze geld nodig hebben en alle gelden worden op een staatsbankrekening gezet om te garanderen dat het geld op de juiste manier wordt besteed.

Voorheen betaalde de regering woningreparaties zonder naar de economische situatie van de aanvrager te kijken, wat corruptie in de hand werkte en weinig efficiënt was. Bovendien droeg het bij aan het ernstige woningtekort op het eiland. Volgens gegevens uit 2005, de meest recente, is er een tekort van zo'n 500 duizend huizen op Cuba. In 2010 werden slechts 33 duizend woningen gebouwd, waarvan ongeveer tweederde door de staat.

Het woningtekort heeft als gevolg dat veel mensen opeengepakt wonen in appartementen die dringend aan reparaties toe zijn. Gescheiden stellen wonen vaak nog jaren samen omdat ze geen huis voor zichzelf kunnen vinden.

Het nieuwe programma is het volgende in een reeks van markthervormingen die de Cubaanse president Raul Castro de afgelopen tijd heeft doorgevoerd.